Log in

View Full Version : Pozicija monitora na osnovu merenja

nebes
12-09-2013, 07:48 PM
Pozdrav svima!!!
Potrebna mi je mala pomoc. Nakon hiljade sati merenja optimalne pozicije zvucnika u sobi, potpuno praznoj bez ikakvog tretmana, nekako sam dosao da dve vrste grafika koji preovladavaju i od njih izabrao dva najbolja kao predstavnike sve vrste :) Nazalost nikako ne mogu da se odlucim koji kompromis da napravim pa ostavljam slike na uvid

http://i732.photobucket.com/albums/ww328/nebes16/allspl.jpg (http://s732.photobucket.com/user/nebes16/media/allspl.jpg.html)

http://i732.photobucket.com/albums/ww328/nebes16/1454waterfall.jpg (http://s732.photobucket.com/user/nebes16/media/1454waterfall.jpg.html)

http://i732.photobucket.com/albums/ww328/nebes16/1670waterfall.jpg (http://s732.photobucket.com/user/nebes16/media/1670waterfall.jpg.html)

Unapred hvala

p.s. inache dimenzije sobe su 6x3x (2.55-3.55)

nebes
12-09-2013, 07:50 PM
Meni licno deluje bolj pozicija 16 70 ali zbog nedostatak 90hz i okoline ne oseca se nikkav punch :( znam da je to mod od duzine, postavljao sam i superchunkove koje imam i nista, nikkako da se pojavi. Cak i pomeranjem mikrofona po osi nema nekih bitnijih poboljsanja

VladaNS
12-09-2013, 08:31 PM
Jel ono dolje Durmitor junače? :wink:

nebes
12-09-2013, 08:40 PM
Ako je ono gore Kopaonik

mekonin
12-09-2013, 10:28 PM
Jel ti ovo jedno merenje za jedni a drugo za drugi monitor? Posto se nikada ne mere oba monitora istovremeno.

nebes
12-09-2013, 11:07 PM
samo jedan monitor, dve pozicije zvucnika i mikrofona...ovo je najbolje od 100 merenja :banghead:

mekonin
13-09-2013, 08:45 AM
Izaberi ono koje se tebi cini ravnije, i kreni da meris drugi, pa da nadjes mesto gde im se odziv najvise poklapa (sto podrazumeva da ako treba pokvaris i odziv prvog). Nakon toga kreni sa adaptacijom prostora.

nebes
13-09-2013, 10:07 AM
Hvala tako nesto sam i planirao na osnovu tvoje teme.... ali...ovde ova pozicija 1670 ima ravniju karakteristiku ispod 200hz ali uma veliki deep 80-100hz i bas se cuje koliko fali. Druga pozicija je neravnija ali ima vise tih 90hz dok ima veliki peak 120hz pa opet veci deep.....E sad posto znam da je taj problem na 90hz od duzine sobe da li slucajno znas da li je evekat isti ako tretiram zadnji ili prednji zid poroznim absorberom debljine 30-60cm i preko celog jednog od ova dva zida?

mekonin
13-09-2013, 02:08 PM
Sigurno ne moze biti isti efekat, a iz mog iskustva (koje nije veliko), jako je tesko ciljati tretmanom neku odredjenu frekvenciju, u tvom slucaju 90Hz.

Ja sam se zbog nedostatka novca i vremena odlucio za najjeftiniji pristup panelnih absorbera stavljajuci ih na kljucne tacke oslanjajuci se na RFZ pristup (ukupno 18 absorbera, racunajuci tu i superchunk-ove i cloud-ove). Zbog toga nisam mogao da znam sta me ceka nakon tretmana, pa mi je glavni cilj u pocetku bio da dobijem isti odziv na oba zvucnika. Rezultat je drugaciji odziv, ali sa novim problemima (svakako manjim nego bez tretmana) na koje se moram navici. Kada sam na kraju uneo opremu u studio, narusio sam simetriju i morao sam ponovo da trazim slican odziv na oba zvucnika, sada mnogo teze, nasao kompromis i to je to, za sada.

Misljenja sam da je moja tema bila korisna dok je moj rad bio upotrebljiv svima na forumu (pozicioniranje zvucnika), dok moj tretman od tacke kada sam krenuo sa apsorberima nije dovoljno referentan za druge ljude jer nije uradjen u potpunosti planski i namenski vec po ustaljenom sablonu (sto je cista kocka). Zbog toga sam resio da ne nastavljam diskusiju.

MKUltra
17-10-2013, 07:52 PM
Dobro si napravio, da si najprije pozicionirao zvučnik i slušaoca.
Drugo (žuta) merenje je bolje.
Bolji je balans između niskih, srednjih i visokih.
Kad akustički dobro odradiš prostor (sa ne malo materijala kao što kaže mekonin), bit če graf u biti jednak ali sa mnogo manjim devijacijama.

alfom
17-10-2013, 09:06 PM
Badava je to sve!
Ja sam se sa tim zamajavao dugo, dugo vremena.
Ne vrijedi trud u netretiranom prostoru!
Cimni tamo, cimni amo ; mjeruckaj tamo, mjeruckaj amo. I - ništa!
Jedna snaga na zvučnicima - jedna zvučna slika ; druga jačina - druga slika u ušima.
Uvijek nešto, manje ili više, ne valja. Još ako imaš odličan sluh, onda si nagrbusio.
A tek ako želiš uraditi neki ozbiljan materijal ...
Tretiraj prostor ili makar dio prostora oko slušaoca, i imaćeš puno bolje rezultate od pozicioniranja zvučnika u netretiranoj prostoriji.

mekonin
17-10-2013, 09:29 PM
Kako sam ja shvatio, plan je da se akusticki tretira prostorija, nakon pozicioniranja zvucnika merenjem (sto je odlicna startna tacka).

alfom
17-10-2013, 09:44 PM
A-ha. O.K.

Dino74
18-01-2014, 05:35 PM
Ako moze mala pomoc oko mjerenja? Soba mi je prazna potpuno, paneli se rade i radit cu polako, postepeno tretman sobe. Vidim da se mjeri samo jedan monitor, nikada oba istovremeno (mada ima i takvih tutorijala na youtube gdje mikrofon stoji u sredini ). Kada je, u mom slucaju Behringer ECM8000 naciljan na lijevi monitor i ide mjerenje, sta je sa desnim monitorom? Da li njega treba totalno iskljuciti, smanjiti ili je na istom levelu kao i onaj lijevi koji se mjeri? Kada izvrsim mjere (sto jedva cekam), nadam se da se nebes nece ljutiti ako se nadovezem na ovu temu sa slikama svojih mjerenja. Pozdrav!

Rhino
19-01-2014, 04:53 PM
Mikrofon drzis uvjek na centralnoj osi (po sredini sobe) i probas pozicije napred/nazad sa njim...

Mjeris 1 zvucnik, on moze da seta svuda pri mjerenjima i tako trazis najbolju poziciju slusanja..

Plishani
19-01-2014, 11:58 PM
Malo toga moze da se vidi iz ovih merenja koje je OP postavio. Razlika izmedju maksimalnog i minimalnog vidljivog nivoa je jedva 25-30dB, pa se ne vidi uopste gde su glavne rezonantne frekvencije ove sobe i kolikog su trajanja. Nebes, otvori malo "prozor", prosiri grafikon ispod 50dB, imaces jasniju sliku.
Inace, imajuci u vidu dimenzije (6 x 3) jasno je zasto se pojavljuju rezonancije na 56-57 Hz ( i proizvodi x2, x3?).
Dip-ovi (udubljenja) su verovatno proizvodi vertikalnih refleksija, i direktna su posledica pozicije mikrofona u odnosu na zvucnik (floor dip).
Pokusaj da uradis nekoliko merenja pomerajuci mikrofon po centralnoj osi sobe, ne pomerajuci zvucnike, pa ces lako videti koje su anomalije vezane za samu poziciju mikrofona, jer ce se frekvencija menjati sa promenom pozicije mikrofona. Te anomalije (verovatno one oko 90 Hz) neces moci da ispravis tako jednostavno, ali dobra vest je da su one vezane samo za onu tacku u kojoj je postavljen mikrofon.
Ja inace ne razumem kako se to zvucnici postavljaju u netretiranoj prostoriji i kakvi se zakljucci mogu iz ovih merenja izvuci.

Ice Blue
20-01-2015, 06:38 PM
cao ljudi pozdrav. Uleteo sam ovde jer mi zaista treba pomoc oko izolacije u mojoj sobi.Bavim se produkcijom elektronske muzike (house/big room/dubstep),i planiram da u proteklih nekoliko meseci dok skupim pare od plate ,odradim da valja.Nemam puno para i budzet je ogranicen,tako da bih voleo da prodjem najbolje za najmanje para. Planiram kupiti Krk rp6 g3 (ima LF u novoj generaciji tako da je dobro da mogu optimizovati bass u odnosu na moj sobu -smanjiti ga ili pojacati ako je potrebno ako se ne varam) i zvucnu focusrite scarlett 2i2.Ljudi iz muzicke prodavnice u Beogradu su mi rekli da bi kombo davao odlican zvuk.Soba mi ima 11 kvadrata i dal se tu nesto moze uraditi - tacnije ,da li se isplati ? I sa druge strane komsije do mene su u garsonjeri tako da ih cujem kao da su u drugoj sobi u mom stanu.Zivim u zgradi btw.Treba mi hitno neka izolacija sobe em zbog komsija em zbog produkcije (jer bilo bi glasno zar ne :rotfl: ) hvala najlepse i jos jednom izvinjenje sto sam uleteo niodkuda :ups: pozzz

Ice Blue
20-01-2015, 11:22 PM
greska ,izvinjavam se. Thread je vec otvoren.
:)