Log in

View Full Version : Bass Traps

milance
07-09-2013, 07:24 PM
Dilema: Sta je Najefektnije? Mozda je pitanje malo generalizovano il izvuceno iz konteksta,ali dal je Najefektniji (pricam o bas frekvencijama naravno) Ugaoni trapovi siroki 60,duboki 30cm (knauf unutra s dobrim karakteristikama) ili standardni panel sirine 60,dubine 20,naslonjen na ugao,sto znaci da se racuna i "Air Gap" iz panela ili trouglasti mali apsorberi za visoke uglove i plus panel ispod. Dilema je zato sto ima dosta diskusije da je ovaj 3. primer prilicno efektan zbog samih visokih uglova gde se najvise gomilaju bas frekvencije...po komentarima bar sudeci. Ako je moguce bez paljbe od strane strucnjaka,jer priznajem da imam osnovno znanje iz ove oblasti,zato i trazim konkretna objasnjenja! Hvala unapred.. ;)

milance
08-09-2013, 01:48 PM
Hvala... ;)

Granata
08-09-2013, 08:01 PM
ako moze to josh malo da se pojasni ili nacrta?

kako sam razumeo: ista povrshina absorbera, sa air-gapom 1) praznim, 2) ispunjenim, i 3) skracen absorber (prazan air-gap?) sa iskoshenim trouglastim absorberom na vrhu?

ako je to, sem shto je ispunjeni air gap bolji od praznog, ne vidim mnogo razlike, jedino da se izmeri...

milance
09-09-2013, 12:59 AM
ako moze to josh malo da se pojasni ili nacrta?

kako sam razumeo: ista povrshina absorbera, sa air-gapom 1) praznim, 2) ispunjenim, i 3) skracen absorber (prazan air-gap?) sa iskoshenim trouglastim absorberom na vrhu?

ako je to, sem shto je ispunjeni air gap bolji od praznog, ne vidim mnogo razlike, jedino da se izmeri...

Gore je sve opisano! 1. Ugaoni trap od poda do plafona,Ispunjen vunom dubine 30 cm. 2. Panel naslonjen na ugao debljine 20 cm i iza njega logicno air gap do zida ili 3. na samom vrhu uglova,mali trouglasti da popune vrhove i panel ispod kao u primeru 2 al jedan manje,sto samim tim ide manje materijala. POenta jeste u NEbacanju materijala ako nema preke potrebe! ;) pozz

Granata
09-09-2013, 06:35 PM
ako je taj od 20 cm isto od poda do plafona, i samo naslonjen, tj. ima i 30cm air-gapa, onda je to i najbolji izbor. Ima najvishe zapremine vune i najdublje radi zbog ukupnih 50cm dubine zajedno sa vazduhom.
dakle 2.

milance
09-09-2013, 08:18 PM
Mozda ce biti i veci Air Gap,zavisi od sirine panela pa kad se nasloni na ugao vidicemo koliko ostaje vazduha iza. Znaci da se ne peglam sa Super Chunk trapovima iako imaju najvise vune? I meni ima logike to sa vazduhom,zato sam i pitao. Jel ova postavka ide i najdublje sa apsorbcijom??

Granata
09-09-2013, 08:46 PM
Mozda ce biti i veci Air Gap,zavisi od sirine panela pa kad se nasloni na ugao vidicemo koliko ostaje vazduha iza. Znaci da se ne peglam sa Super Chunk trapovima iako imaju najvise vune? I meni ima logike to sa vazduhom,zato sam i pitao. Jel ova postavka ide i najdublje sa apsorbcijom??

Pa ne moze air gap pod pravim uglom biti ni vishe ni manje od 30cm ako je shirina panela 60cm i ako je uspravan, centriran i naslonjen na ugao od 90stepeni.
Super chunk jeste efikasniji, ali ne u dimenzijama koje si opisao. Ako bi iza ovog panela iz opcije 2 stavio vunu umesto air gapa, dobio bi super chunk koji bi bio josh efikasniji.

Najdublje s apsorpcijom ide postavka 2 jer je dubina = 20cm vune +30cm vazduha = 50cm, a kod postavke 3 imash samo 30 cm vune, tj. efikasno deluje na manjoj talasnoj duzini.
Na jednakoj talasnoj duzini, 30cm vune ce delovati bolje, ali u ovom sluchaju je dubina i zapremina vune kod postavke 2 znatno veca te je i bolja opcija.
Dakle, bolje veliki bass trap sa air-gapom nego mali super-chunk bez air-gapa.

Torbica3d
16-01-2014, 07:37 PM
dobio si odgovor i to lep ali zasto stavljate kamenu vunu u ozbiljne bass trapove?
savidasku sirine cetvrtine talasne duzine rezonance, i to ozbiljne gustine recimo neki hrastmoze i iz vise segmenta razlicitih sirina recimo 6" monitori prvi segment 1.43m sirine ddrug 1.07m i treci 0.86m od poda do plafona iza nista nestavljas i na to naravno sa vazdusnim dzepom sloj samo kamene vune i videces efekat ozbiljnog bass trapa :D

Dino74
20-01-2014, 10:07 PM
Milance kao da je opisao moj sobu :) Ja u svojoj sobi imam problem sa prostorom iza ulaznih vrata i imam svega 45 cm zida gdje bi mogao smjestiti super chunk dimenzija 45x45x60 cm (dubina 30cm) od poda do plafona. Drugacije ne mogu postaviti stvari u sobi jer sam isao na to da ispostujem osnovna pravila po duzini a i pored toga, zid ispred mene je 60 % u staklu. Ako bi na super chunk koji planiram puniti vunom od 40 kg/m stavio panel od 20 cm , u tom slucaju ne mogu otvoriti vrata. Ako bi postavio dva panela od 10 cm sa tvrdom vunom (mislim da je oko 90 kg/m) , objeseni jedan iznad drugog ispred super chunk to mi odgovara. Soba je dimenzija 410 x 330 x 260 cm. Dali ce ovaj sistem raditi ili da nista ne radim jer nema sanse da pravim veci super chunk u ovom uglu niti stavim deblji panel pod pravim uglom. Samo da napomenem da se radi o zidu koji je iza mojih leđa... Pozdrav!

Eomsy
21-01-2014, 09:10 PM
Svaka absorpcija je dobrodo?la, pa ni?ta ne mo?e na?koditi. :wink:

Ovako opisano je te?ko dočarati, pa stoga ovdje pričamo da slika govori tisuću .... pa brate slikaj :shock: ..... i postaj koju fotku ...

I označene dimenzije neke skice, nebi bile lo?e (recimo u sketch-upu, koji je btw. besplatan) ...

Granata
21-01-2014, 09:10 PM
Nema potrebe da se opterecujesh sa tim, superchunk napravi koliki mozesh i to je to, mala razlika u jednom uglu nece upropastiti efekat ostalih trapova.
Dal ce da radi... zavisi shta od njega ochekujesh. Probaj pa vidi, nemoguce je napamet predvideti kako ce soba da se ponasha. Niti ochekuj da cesh 100postotno reshiti probleme u sobi.

Era
22-01-2014, 10:03 AM
Evo jedn pitanje za iskusne,stavio sam preko bas trapova ,koje sam napravio od kamene vune ,po parce azmafona da ne bi sitne cestice izlazile van,naravno preko sam postavio vazduhopropusno platno.Da li sam sa azmafonom narusio apsorpicuju!

Rhino
22-01-2014, 06:53 PM
Nisi.

NickLP
01-02-2014, 10:28 AM
Evo samo da pokazem sto sam nasao. Mozda ce nekome koristiti a mozda nece uopce no neznam dovoljno da bi to zakljucio.
Radi se o maloj sobi i izradi "panel" Limp mass absorbera (i drugih stvari) na jednom francuskom forumu i ima neka mjerenja. Ima slicice izrade trapova aborbera. Tip koji ih je izradio kaze da zadnju stranu panela nije zatvorio i da je ostavio air gap do zida. Koristite google translator sa fr. na en. , sve se kuzi (ako neznate francuski)

http://www.homecinema-fr.com/forum/acoustique/traitement-control-room-et-choix-d-un-diffuseur-diy-t29966716.html