View Full Version : paralelna kompresija
EDO GRAND
06-09-2013, 12:46 AM
Pitao bih kolege sto se tice paralelne kompresije,,,dali se to radi za skoro sve bitne grupe u mix-u ili samo za bubanj,bas git..? HVALA i POZ.
DaBear
06-09-2013, 07:30 AM
Pitao bih kolege sto se tice paralelne kompresije,,,dali se to radi za skoro sve bitne grupe u mix-u ili samo za bubanj,bas git..? HVALA i POZ.
kao i prosli put - ako treba da se radi - treba....ako ne treba, onda ne treba. Sve zavisi sta hoces da postignes i dali pesmi i instrumentima i miksu to treba...
A ako ti nije tesko, probas sa i bez pa ako vidis razliku i tebi se to svidja - stavi!
EDO GRAND
06-09-2013, 04:15 PM
kao i prosli put - ako treba da se radi - treba....ako ne treba, onda ne treba. Sve zavisi sta hoces da postignes i dali pesmi i instrumentima i miksu to treba...
A ako ti nije tesko, probas sa i bez pa ako vidis razliku i tebi se to svidja - stavi!
HVALA ;) :rotfl:
Arthur
09-09-2013, 12:09 AM
ja u poslednje vreme radim to na masteru, ume da mi pomogne sa punoćom i povezanošću mixa, a bogami i loudnesom. Mada je jaaako lako zajebati stvar grdno ako se nema osećaja za to šta želiš da pomogneš
ja u poslednje vreme radim to na masteru, ume da mi pomogne sa punoćom i povezano?ću mixa, a bogami i loudnesom. Mada je jaaako lako zajebati stvar grdno ako se nema osećaja za to ?ta ?eli? da pomogne?
Stavi? eksportovani miks na jedan kanal, na njega kompresiju, i jačinom tog kanala kontroli?e? intenzitet efekta; ili na neki drugi način?
Everbeatz
09-09-2013, 03:06 PM
Stavi? eksportovani miks na jedan kanal, na njega kompresiju, i jačinom tog kanala kontroli?e? intenzitet efekta; ili na neki drugi način?
Vecina plugova danas ima WET/DRY pa takav zahvat i nije potreban
awacs
09-09-2013, 03:09 PM
A i neki DAW softveri imaju WET/DRY opciju na insertnim tačkama.
Pozdrav,
Vasa
EDO GRAND
09-09-2013, 10:57 PM
ja u poslednje vreme radim to na masteru, ume da mi pomogne sa punoćom i povezano?ću mixa, a bogami i loudnesom. Mada je jaaako lako zajebati stvar grdno ako se nema osećaja za to ?ta ?eli? da pomogne?
hvala,,,a da pitam jel se to radi posle,recimo mog mastera ,pa se na taj master pravi to...ili se pravi na mix to, pa posle od toga pravim master...poznata mi je ta tehnika.ali nikad nisam probavo . HVALA i POZZ
Arthur
10-09-2013, 01:07 AM
meni stoji plugin koji ima wet-dry na sebi pre finalnog limitera. Ja mixam sa popaljenim full procesingom na masteru, tako da je export odmah i master. Nije mnogo mudro ovo raditi, ali uslovi posla nalažu..
meni stoji plugin koji ima wet-dry na sebi pre finalnog limitera. Ja mixam sa popaljenim full procesingom na masteru, tako da je export odmah i master. Nije mnogo mudro ovo raditi, ali uslovi posla nala?u..
Zbog br?eg rada, pretpostavljam.
Ja eksportujem dry, onda jurim gde ?trči pa tu uti?avam ili kompresujem pojedinačne trake. Time-consuming, ?to bi se reklo.
EDO GRAND
10-09-2013, 12:51 PM
meni stoji plugin koji ima wet-dry na sebi pre finalnog limitera. Ja mixam sa popaljenim full procesingom na masteru, tako da je export odmah i master. Nije mnogo mudro ovo raditi, ali uslovi posla nala?u..
a dali je moguce recimo,.kad radim mix da na ulazu "In" gdje se sve 'sabira', kad stavim plug in ga on exportuje sa tim,ali ja nemogu cuti taj plug in.
NPR. Mixam pjesmu i na taj in stavim Manley eq ,a nemogu ga cuti,a puno lakse bi mi bilo kad bi ga cuo,zbog same zavrsne slike.
Arthur
10-09-2013, 01:04 PM
nisam siguran da sam skontao sigurno, ali ako jesam, onda je odgovor - ne moraš da stavljati na tom ulazu, stavi ga na kraj lanca, pre limitera, i em ćeš ga čuti , em će ti biti u snimljenom materijalu. Taj "in" kanal nemoj korisiti nizašta osim za usnimavanje nečeg što si već spakovao kako si hteo i čuo
EDO GRAND
10-09-2013, 04:39 PM
nisam siguran da sam skontao sigurno, ali ako jesam, onda je odgovor - ne mora? da stavljati na tom ulazu, stavi ga na kraj lanca, pre limitera, i em će? ga čuti , em će ti biti u snimljenom materijalu. Taj "in" kanal nemoj korisiti niza?ta osim za usnimavanje nečeg ?to si već spakovao kako si hteo i čuo
DA,tako ja radim.Recimo u masteru sjecem sve pod 35hz,,pa onda recimo VTM,EQ,COMP,I LIMITER.
Ali zbog same zavrsne kontrole pitam ,lakse bi mi bilo u mixu sredzivati neke stvari ,kad bi na tom "in" cuo EQ koji koristim u masteru.
DaBear
10-09-2013, 05:06 PM
DA,tako ja radim.Recimo u masteru sjecem sve pod 35hz,,pa onda recimo VTM,EQ,COMP,I LIMITER.
Ali zbog same zavrsne kontrole pitam ,lakse bi mi bilo u mixu sredzivati neke stvari ,kad bi na tom "in" cuo EQ koji koristim u masteru.
Pa naravno, lakse je raditi ako se cuje ono sto radis / menjas / okreces....:wink:
EDO GRAND
11-09-2013, 02:42 PM
Pa naravno, lakse je raditi ako se cuje ono sto radis / menjas / okreces....:wink:
pa jel moguce cuti na tom."in" ili ne ? Hvala
Arthur
12-09-2013, 02:56 AM
rekoh ti da ne stavljaš ništa na in. samo na out koji šalješ u in
EDO GRAND
12-09-2013, 10:17 AM
rekoh ti da ne stavlja? ni?ta na in. samo na out koji ?alje? u in
Drug,ne stavljam ja nikada nista na in,stavljam svee na out i to mi je sve znano,mene samo zanima,jel postoji opcija,kad se sta stavi na taj in,da se to odma cuje ?
HVALA
awacs
12-09-2013, 12:03 PM
Drug,ne stavljam ja nikada nista na in,stavljam svee na out i to mi je sve znano,mene samo zanima,jel postoji opcija,kad se sta stavi na taj in,da se to odma cuje ?
HVALA
A ?ta ti ulazi u taj IN dok miksa?? Ili priča? o usnimavanju instrumenata, a ne o miksu? Nisi ba? jasan, hajde malo preciznije.
Pozdrav,
Vasa
EDO GRAND
12-09-2013, 01:44 PM
A ?ta ti ulazi u taj IN dok miksa?? Ili priča? o usnimavanju instrumenata, a ne o miksu? Nisi ba? jasan, hajde malo preciznije.
Pozdrav,
Vasa
Pa u taj IN ulazi moj mix. I nista ne stavljam na taj in,,jel naravno pravim.master posle i na insertima stavljam plug ine...A pitao sam kolege ,recimo dok mixam instrumente..eq podesavam i to...dali je moguce da na tom IN gdje mi ulazi moj mix ,da na njemu kad stavim zavrsni EQ ,da ga odma cujem i odma vidim zavrsnu sliku i odma popravljam u mixu stvari.??
Al sam ga zakompliciro ;-)
HVALA i POZ .
awacs
12-09-2013, 04:22 PM
Pa u taj IN ulazi moj mix. I nista ne stavljam na taj in,,jel naravno pravim.master posle i na insertima stavljam plug ine...A pitao sam kolege ,recimo dok mixam instrumente..eq podesavam i to...dali je moguce da na tom IN gdje mi ulazi moj mix ,da na njemu kad stavim zavrsni EQ ,da ga odma cujem i odma vidim zavrsnu sliku i odma popravljam u mixu stvari.??
Samo ga ti podesi tako da ti prija dok ulazi, i sve će da valja. Ili pitaj nekog ko zna da ti odgovori, vidi? da mi ne znamo.
Pozdrav,
Vasa
EDO GRAND
12-09-2013, 05:29 PM
Samo ga ti podesi tako da ti prija dok ulazi, i sve će da valja. Ili pitaj nekog ko zna da ti odgovori, vidi? da mi ne znamo.
Pozdrav,
Vasa
Dogovoreno doktore ;-) ,cudno mi je da kad na taj in stavim koji bilo plug in ,on exportuje sa tim ,ali ga nemozes cuti ,pre exportovanja.:banghead:
POZDRAV
awacs
12-09-2013, 06:30 PM
Dogovoreno doktore ;-) ,cudno mi je da kad na taj in stavim koji bilo plug in ,on exportuje sa tim ,ali ga nemozes cuti ,pre exportovanja.:banghead:
POZDRAV
A za?to ne podesi? sistem tako da slu?a? taj IN umesto OUT-a? Čovek drugačije čuje kad premesti u?i, pa ni oluk ne zvuči isto odozdo i odozgo.
Pozdrav,
Vasa
LACKY
13-09-2013, 02:14 AM
:ups:
EDO GRAND
13-09-2013, 04:47 PM
A za?to ne podesi? sistem tako da slu?a? taj IN umesto OUT-a? Čovek drugačije čuje kad premesti u?i, pa ni oluk ne zvuči isto odozdo i odozgo.
Pozdrav,
Vasa
A dali si siguran da se moze slusat odjednom i out i in ?
Ja cujem out-pute,,cujem i taj in al kad stavim plug in se taj plug in necuje ,,,Znas li zasto?
POZDRAV
awacs
13-09-2013, 05:35 PM
A dali si siguran da se moze slusat odjednom i out i in ?
Ja cujem out-pute,,cujem i taj in al kad stavim plug in se taj plug in necuje ,,,Znas li zasto?
POZDRAV
Kada bismo razumeli šta pričaš možda bi neko i znao zašto. Druže — dvadeset prvi vek je — uzmi kameru, snimi na video i objasni kako si šta povezao, pokaži to što te muči, okači na YouTube, javi link. Vidiš bre da smo glupi i nepismeni, mora da nam se nacrta da bismo shvatili.
Pozdrav,
Vasa
psionic
13-09-2013, 09:06 PM
Kada bismo razumeli ?ta priča? mo?da bi neko i znao za?to. Dru?e ? dvadeset prvi vek je ? uzmi kameru, snimi na video i objasni kako si ?ta povezao, poka?i to ?to te muči, okači na YouTube, javi link. Vidi? bre da smo glupi i nepismeni, mora da nam se nacrta da bismo shvatili.
Pozdrav,
Vasa
Gledam ovaj topic vec neko vreme i stvarno ne shvatam sta coveka muci. Daj budi malo detaljniji, koji in iz cega u sta, koji out, sta ne cujes... ? Ono sto ti znas, niko drugi ne zna, moras da napises kako ti izlgeda taj setap prvo i sta pokusavas da postignes. Ajde jos jednom lepo objasni, sta je "in", na koji in mislis - ulazni kanal u Cubaseu ili sta ? Hocemo da ti pomognemo, ali sve ovo lici na neku zajebanciju - ako me razumes sta hocu da kazem...
EDO GRAND
14-09-2013, 12:15 AM
Gledam ovaj topic vec neko vreme i stvarno ne shvatam sta coveka muci. Daj budi malo detaljniji, koji in iz cega u sta, koji out, sta ne cujes... ? Ono sto ti znas, niko drugi ne zna, moras da napises kako ti izlgeda taj setap prvo i sta pokusavas da postignes. Ajde jos jednom lepo objasni, sta je "in", na koji in mislis - ulazni kanal u Cubaseu ili sta ? Hocemo da ti pomognemo, ali sve ovo lici na neku zajebanciju - ako me razumes sta hocu da kazem...
Drugovi stvarno nemam potrebe da se zajeba.am .
Snimit.cu.klip pa da mi pomognete,ako je moguce.
Recimo ,otvorim audio track u kompu i snimim npr. klavir,i taj klavir.stavim na svoj output 1. iz kompa idem preko appogee u analogni suming spl mix dream koji ima 8 stereo kanala...i recimo u kompu.odredim outpute 1,2,3,4,5,6,7,8 to je 8stereo kanala,i kad ja stavim na output 1 ,mi taj klavir svira preko analognog suminga na kanalu 1.
Kad snimim klavir 1,gitara je 2,bubanj 3,vokal4 itd...ti outputi idu na jedan input u kompu.gdje snimam mix. Znaci preko toga IN snimim sve moje outpute i dobijam mix svoj.
E mene zanima sad,kad stavim na taj input kakav plug in ,,zasto ga nemogu cuti ,a prilikom exportovanja se kasnije cuje,to sto sam stavijo.
Ponavljam da nestavljam nesta na to i da radim master na drugom.projektu gdje stavljam plug ine.Mene samo to.zanima taj ako mogu da kazem 'routing' znaci kad posaljem sve svoje outpute u taj input ,kako cuti koji plug in na tom inputu,pre exportovanja mixa.
Nadam se da me ko razume :ups:
HVALA i POZDRAV
EDO GRAND
14-09-2013, 12:24 AM
Drugovi stvarno nemam potrebe da se zajeba.am .
Snimit.cu.klip pa da mi pomognete,ako je moguce.
Recimo ,otvorim audio track u kompu i snimim npr. klavir,i taj klavir.stavim na svoj output 1. iz kompa idem preko appogee u analogni suming spl mix dream koji ima 8 stereo kanala...i recimo u kompu.odredim outpute 1,2,3,4,5,6,7,8 to je 8stereo kanala,i kad ja stavim na output 1 ,mi taj klavir svira preko analognog suminga na kanalu 1.
Kad snimim klavir 1,gitara je 2,bubanj 3,vokal4 itd...ti outputi idu na jedan input u kompu.gdje snimam mix. Znaci preko toga IN snimim sve moje outpute i dobijam mix svoj.
E mene zanima sad,kad stavim na taj input kakav plug in ,,zasto ga nemogu cuti ,a prilikom exportovanja se kasnije cuje,to sto sam stavijo.
Ponavljam da nestavljam nesta na to i da radim master na drugom.projektu gdje stavljam plug ine.Mene samo to.zanima taj ako mogu da kazem 'routing' znaci kad posaljem sve svoje outpute u taj input ,kako cuti koji plug in na tom inputu,pre exportovanja mixa.
Nadam se da me ko razume :ups:
HVALA i POZDRAV
psionic
14-09-2013, 03:08 AM
Ajde da vidim da li sam shvatio: izlazis sa kompa na analog suming pa se vracas u komp, jel tako ?
Da bi cuo nesto od efekata sa "IN" kanala u Cubaseu (nisi napisao da li koristis Cubase, pa cu pretprostaviti da je to u pitanju), treba da odaberes onaj mali zvucnik na kanalu, ako vec nece sam, kada je RECORD na kanalu ukljucen. Takodje treba da u podesavanjima za ASIO drajver u Cubaseu (Devices > Device setup > VST Audio System > ASIO) iskljucis DIRECT MONITORING (ako je tikovano, tj ako je selektovan kvadratic, odselektuj ga) i trebalo bi da proradi...
Kada je Direct Monitoring ukljucen, ne cuju se ulazni plaginovi i efekti i vrsi se preslusavanje ulaza sa najmanjom mogucom (hardverskom) latencijom.
DADDY Z
14-09-2013, 06:09 AM
jedini je problem što će i to slušanje da mu ode na izlaz i dobiće feedback...u principu bi trebao da dodeli poseban kanal samo za to slušanje koji neće ići na te out-e za summing ako uopšte ima neiskorišenih kanala...
EDO GRAND
14-09-2013, 11:47 AM
Ajde da vidim da li sam shvatio: izlazis sa kompa na analog suming pa se vracas u komp, jel tako ?
Da bi cuo nesto od efekata sa "IN" kanala u Cubaseu (nisi napisao da li koristis Cubase, pa cu pretprostaviti da je to u pitanju), treba da odaberes onaj mali zvucnik na kanalu, ako vec nece sam, kada je RECORD na kanalu ukljucen. Takodje treba da u podesavanjima za ASIO drajver u Cubaseu (Devices > Device setup > VST Audio System > ASIO) iskljucis DIRECT MONITORING (ako je tikovano, tj ako je selektovan kvadratic, odselektuj ga) i trebalo bi da proradi...
Kada je Direct Monitoring ukljucen, ne cuju se ulazni plaginovi i efekti i vrsi se preslusavanje ulaza sa najmanjom mogucom (hardverskom) latencijom.
Da,sa kompa u analog i nazad .
Koristim cubese ,tako da cu odma to sutra da pokusam.Taj problem mi niko nije znao objasniti,nadam se da si mi pomogo,da vec jednom rjesim to . ;-) Pokusat cu sa tim direkt monitoringom ,ako mogne tako.
Recimo kad snimam mix stavim levo mono i desno mono i kad stisnem.zvucnik ja cujem sta snimam,al kad na taj in u kompu.gdje mi izlazi signal toga svega ,tu nemogu cuti nista kad stavim.
velikoo hvalaa ,nadam se da ce da proradi.
psionic
14-09-2013, 01:30 PM
E da, pazi na te krugove (feedback) u preslusavanju. Onako kao pre (DM ukljucen) ih nije bilo, ali sada moze da ih bude... Zato i postoji taj Direct Monitoring (hardversko preslusavanje kroz karticu, ne kroz softver)
Druga solucija bi ti bila da na samom kanalu koji saljes, stavljas efekat, a ne na ulazni kanal (IN) u kompjuter. Npr klavir, pa recimo na taj kanal sa klavirom, stavis delay, pa na OUT. Taj OUT vratis kroz sabirnicu u IN i trebalo bi da cujes klavir sa sve delay efektom, kao sto su ti predhodno i preporucivali Arthur i ostali. U ovom slucaju ostavis Direct Monitoring ukljucen.
DADDY Z
14-09-2013, 02:03 PM
...
Druga solucija bi ti bila da na samom kanalu koji saljes, stavljas efekat, a ne na ulazni kanal (IN) u kompjuter. Npr klavir, pa recimo na taj kanal sa klavirom, stavis delay, pa na OUT. Taj OUT vratis kroz sabirnicu u IN i trebalo bi da cujes klavir sa sve delay efektom, kao sto su ti predhodno i preporucivali Arthur i ostali. U ovom slucaju ostavis Direct Monitoring ukljucen.
Ako sam ja dobro skapirao on hoce da stavi EQ ili COMP na ulazu posle sabirnice a ne da stavi efekte na izlaz pre sabirnice(što bi značilo 4 stereo/8 mono EQ ili COMP na izlazu umesto jednog na ulazu)
Everbeatz
14-09-2013, 02:27 PM
@EDO - snimi taj mixdown sto ide iz SPL-a u komp pa posle dodaj efekte koje hoces. Koliko razumem, ti procesiras out iz SPL, koji je sabrao sve kanale, pa na taj njegov finalni stereo out koji vracas u komp stavis neki kompresor il sta vec.
Nema potrebe za tim - snimi 'suv' mixdown iz SPLa, pa posle 'obradjuj' taj audio. Obicno se radi da se stavi neki analogni kompresor na output iz summing box-a kad si vec izasao 'napolje' analogno.
Pored toga, SPL ima master insert, u koji mozes da patchujes i plugin da vrsi neki master out procesing, ali mi je sad to previse komplikovano da objasnim...
psionic
14-09-2013, 02:38 PM
Ako sam ja dobro skapirao on hoce da stavi EQ ili COMP na ulazu posle sabirnice a ne da stavi efekte na izlaz pre sabirnice(što bi značilo 4 stereo/8 mono EQ ili COMP na izlazu umesto jednog na ulazu)
Da, da, u pravu si, on hoce da radi neki mastering sabranog zvuka preko te sabirnice, a muci ga sto ne cuje sta stavlja od efekata. Sto rece Everbeatz, moze i tako, snimi suv mix, pa radi posebno, ali on je vec rekao da to radi tako sada, a da bi voleo da cuje taj plagin na ulazu...
Direct Monitoring ga trenutno (verovatno) sprecava da cuje efekat na ulazima, ali ce morati da odradi ruting da izbegne feedback sa ulaza. Taj insert point bi isto tako bilo dobro upotrebiti, jako korisno - upravo za ovakve stvari.
EDIT: Evo sad sam bacio oko na SPL Mix Dream. Sprava je zver, ima sve i svasta, insert point i na masteru i na svakom kanalu posebno, posebne izlaze za monitoring, peak limiter, stereo expander... Zato se i zove MixDream :D
DADDY Z
14-09-2013, 03:53 PM
Nema potrebe za tim - snimi 'suv' mixdown iz SPLa, pa posle 'obradjuj' taj audio. Obicno se radi da se stavi neki analogni kompresor na output iz summing box-a kad si vec izasao 'napolje' analogno.
Mislim da čova ba? hoće da čuje uticaj efekta dok jo? radi miks a onda mislim ima smisla...moguće je da nema outboard sa kojim bi to izveo ili jednostavno ?eli to da proba ba? sa određenim plugom..
Everbeatz
14-09-2013, 04:07 PM
Mislim da čova ba? hoće da čuje uticaj efekta dok jo? radi miks a onda mislim ima smisla...moguće je da nema outboard sa kojim bi to izveo ili jednostavno ?eli to da proba ba? sa određenim plugom..
Onda nek odradi to na master insertu SPLa - ima u manual-u sve objasnjeno
EDO GRAND
14-09-2013, 04:27 PM
Tacno,zelijo bi cuti efekat u mixu , koji recimo koristim u masteru.
Lakse je za rad ,jel odma.cujes zavrsnu sliku i odma podesavas u mixu stvari.
POZZZZ
EDO GRAND
14-09-2013, 04:27 PM
Onda nek odradi to na master insertu SPLa - ima u manual-u sve objasnjeno
Hvala kolega za inf.moram da prelistam taj manual.
POZZZZ
psionic
14-09-2013, 05:03 PM
Hvala kolega za inf.moram da prelistam taj manual.
POZZZZ
Uradi to svakako. Taj SPL je mocna zver - moze svasta sa njom da se uradi. U kombinaciji sa DAWom, opcije su mnogobrojne. Ovde mozemo samo da te uputimo sta i kako ako negde konkretno zapne, kao ovo sa preslusavanjem ulaza, ali ces sam morati da uradis ceo ruting, jer najbolje znas sta i kako tebi treba. Ima kod njih na sajtu dosta objasnjenja i primera povezivanja - do duse na engleskom...
EDO GRAND
14-09-2013, 06:11 PM
Uradi to svakako. Taj SPL je mocna zver - moze svasta sa njom da se uradi. U kombinaciji sa DAWom, opcije su mnogobrojne. Ovde mozemo samo da te uputimo sta i kako ako negde konkretno zapne, kao ovo sa preslusavanjem ulaza, ali ces sam morati da uradis ceo ruting, jer najbolje znas sta i kako tebi treba. Ima kod njih na sajtu dosta objasnjenja i primera povezivanja - do duse na engleskom...
Ima u mene kolega ,pa zna dobro engleski ;-)
Mislijo sam kupovat NEVE 8816 ,pa niko mi nije odgovorijo na pitanje jel bolje imati dva spl-a za zavrsnu sliku ,ili jedan neve....?
POZZZZ
VladaNS
14-09-2013, 09:23 PM
Najiskreniji savet: Umesto da baci? 2 i po soma evra na neve, poradi na miksu 2 i po sata du?e nego obično, i eto ti bolje zavr?ne slike.
EDO GRAND
15-09-2013, 12:46 AM
Najiskreniji savet: Umesto da baci? 2 i po soma evra na neve, poradi na miksu 2 i po sata du?e nego obično, i eto ti bolje zavr?ne slike.
Ma to si u pravu sigurno,slazem se.,al sam nedavno sreo ljude u njemackoj koji tvrde da je ogromna razlika izmedu neve i spl,pa sad..... ;-)
Bio je zadnji put polovan za 1500 e i omako mi za 50e posto je bijo na bidovanje.....al polako prvo dobar eq pa sve ostalo onda..
POZDRAV i Ziv bijoo drug.:wink:
alfom
21-10-2013, 11:29 AM
Samo ga ti podesi tako da ti prija dok ulazi, i sve će da valja ... :rotfl::rotfl::rotfl:
Edo, paralelna kompresija podrazumijeva postavljanje kompresora i na insert i na send ; pode?avanja zavise od toga ?ta hoće?. I na virtualnoj sabirnici ima? tu mogućnost (valjda ima?, jer ne znam koji editor-procesor koristi?).
Evo ima? ovdje :
http://www.l2pnet.com/blogs/insert-effects-vs-send-effects-02222011
nikolaivanic
15-03-2014, 06:51 PM
Odlicno objasnjena paralelna kompresija- narocito za DAW- zbog kasnjenja
In an audio mix using an analog mixing console (http://en.wikipedia.org/wiki/Mixing_console) and analog compressors, parallel compression is achieved by sending a monophonic or stereo signal two or more directions and then summing the multiple pathways, mixing them together by ear to achieve the desired effect. One pathway is straight to the summing mixer, while other pathways go through mono or stereo compressors, set aggressively for high-ratio gain reduction. The compressed signals are brought back to the summing mixer and blended in with the straight signal.<sup id="cite_ref-Izhaki_2-7" class="reference">[2] (http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_compression#cite_note-Izhaki-2)</sup>
If digital components are being used, latency (http://en.wikipedia.org/wiki/Latency_%28audio%29) must be taken into account. If the normal analog method is used for a digital compressor, the signals traveling through the parallel pathways will arrive at the summing mixer at slightly different times, creating unpleasant comb-filtering and phasing effects. The digital compressor pathway takes a little more time to process the sound?on the order of 0.3 to 3 milliseconds longer. Instead, the two pathways must both have the same number of processing stages: the "straight" pathway is assigned a compression stage which is not given an aggressively high ratio. In this case, the two signals both go through compression stages, and both pathways are delayed the same amount of time, but one is set to do no dynamic range compression, or to do very little, and the other is set for high amounts of gain reduction.<sup id="cite_ref-4" class="reference">[4] (http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_compression#cite_note-4)</sup>
The method can be used artistically to "fatten" or "beef up" a mix, by careful setting of attack and release times on the compressor.<sup id="cite_ref-Katz2002_3-3" class="reference">[3] (http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_compression#cite_note-Katz2002-3)</sup> These settings may be adjusted further until the compressor causes the signal to "pump" or "breathe" in tempo (http://en.wikipedia.org/wiki/Tempo) with the song, adding its own character to the sound. Unusually extreme implementations have been achieved by studio mix engineers such as New York-based Michael Brauer (http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Brauer) who uses five parallel compressors, adjusted individually for timbral (http://en.wikipedia.org/wiki/Timbre) and tonal variations, mixed and blended to taste, to achieve his target sound on vocals for The Rolling Stones (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rolling_Stones), Aerosmith (http://en.wikipedia.org/wiki/Aerosmith), Bob Dylan (http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan), KT Tunstall (http://en.wikipedia.org/wiki/KT_Tunstall) and Coldplay (http://en.wikipedia.org/wiki/Coldplay).<sup id="cite_ref-5" class="reference">[5] (http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_compression#cite_note-5)</sup> Mix engineer Anthony "Rollmottle" Puglisi uses parallel compression applied conservatively across the entire mix, especially in dance-oriented electronic music: "it gives a track that extra oomph and power (not just make it louder?there's a difference) through quieter portions of the jam without resorting to one of those horrific 'maximizer' plugins (http://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_%28computing%29) that squeeze the dynamics right out of your song."<sup id="cite_ref-6" class="reference">[6] (http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_compression#cite_note-6)</sup> While parallel compression is widely utilized in electronic dance music, "side-chain" compression is the technique popularly used to give a synth lead or other melodic element the pulsating quality ubiquitous in the genre. One or more tracks may be side-chained to the kick, thereby compressing them only when the beat occurs.
http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_compression
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.