View Full Version : Paniranje instrumenata u mixu
StevicaNish
31-08-2013, 08:54 PM
Jel moze pomoc, interesuje me kako bi trebalo da se paniraju instrumenti, trenutno me interesuje paniranje: Kick, Bass, snare, clap, hi-hat, electric guitar, 2 razlicita synth-a. I ako moze i za ostale instrumente koje nisam nabrojao, piano itd....
Dushan_S
31-08-2013, 10:03 PM
A za?to ti ne bi stavio slu?alice, preslu?ao par pesama i sam čuo to isto? Mislim, gde je ne?to u panorami je prilično očigledno, zar ne?
Bockie
31-08-2013, 11:40 PM
- U produkciji postoje samo "uobičajeni" postupci, a nikako ne treba shvatati stvari na način "moranja" , "trebanja" i nekih striktnih pravila.
Da je tako, još bismo koskom udarali u šuplje drvo - jer "tako treba"...
- Dalje, da bi došao do "uobičajenih" postupaka, moraš do rezultata doći empirijski (http://www.vokabular.org/?search=empirijski&lang=sr-lat)...!
Dakle, slušanjem muzike. (btw, ova tehnika nikad ne prestaje, dok god se baviš ili se na bilo koji način povezuješ sa muzikom)
- Načeo si veoma kompleksnu temu...
Ona se može posmatrati veoma bazično, šta više - današnja popularna muzika je bogata bazičnim rešenjima koja ne evociraju gotovo nikakve nadražaje mašte.
Drugo,
Pitanje panorame je takođe vezano i za (ja naučio kolokvijalni izraz) "planove".
- Planovi bi trebalo da predstavljaju onu "treću dimenziju" zvuka, produkcije.
Dakle, ne koliko levo, desno ili u sredini...već i na kojoj "dubini" u levo,desno ili centru...!
Moderna produkcija takođe u značajnoj meri umanjuje važnost dinamičkih vrednosti u produkciji, jer je sve u "prvom planu" , kao posledica besomučnog komprimovanja i "pumpanja" snimaka do granica tehničke upotrebljivosti. Pozitivno je što je taj (imho) nakaradan trend - u opadanju.
- Možda zvučim strogo, no pročitaj sa razumevanjem i shvatićeš da osim kritičke imam i krajnje dobru nameru!
Slušaj muziku i vežbaj, vežbaj , vežbaj!
Probaj da radiš miks muzike sa po jednim EQ na kanalu i recimo ne više od 2 kompresora u celom projektu.
Puno se nauči!
More plug-inova razmazi mozak. Ekvilajzer je veoma "opasan" alat, a shvata se kao "usputna" i "smarajuća" stanica...
Kao gume na autu..."Jesu naduvane? - Pa ono, jesu!" Ali kako? Jesu ujednačene, jel dobar pritisak...?
...ili..."Pošto je vino? A koje vino druže?"...
...itd...ili bilo koji drugi banalan primer...
EQ može stvari postavljati "dubinski" bliže prvom ili dalje od prvog plana, čak i ako su dva odvojena kanala (instrumenta ili signala) na istoj panorami. Dakle u tom slučaju PAN ima sasvim drugo značenje...:wink:
Dakle slušaj...vežbaj...Nema instant rešenja i znanja...:thumbsup:
poz'
Arthur
31-08-2013, 11:59 PM
a možda ti ako si baš početnik može pomoći i uvodni deo knjige "Art of Mixing", David-a Gibsona.
nikolicdn
01-09-2013, 10:24 AM
a mo?da ti ako si ba? početnik mo?e pomoći i uvodni deo knjige "Art of Mixing", David-a Gibsona.
Dobra je i "The Mixing Engineer's Handbook - Bobby Owsinski"!
Arthur
01-09-2013, 10:50 AM
Dobra je i "The Mixing Engineer's Handbook - Bobby Owsinski"!
veoma veoma tačno!
StevicaNish
01-09-2013, 11:25 AM
Hvala svima puno, procitacu ove knjige, nadam se da ce one dati odgovor na moje pitanje. :)
StevicaNish
01-09-2013, 12:09 PM
Prijatelji a jel ima nesto na Srpskom slab mi je engleski, ili ako ima prevod ove knjige? :)
awacs
01-09-2013, 12:47 PM
Prijatelji a jel ima nesto na Srpskom slab mi je engleski, ili ako ima prevod ove knjige? :)
Pročitaj ono što su napisali Dushan_S i Bockie, pisali su na srpskom. Slušaj i analiziraj ono što čuješ, pa onda radi i analiziraj to što si uradio. Tvoje uši i tvoj mozak su tvoji najbolji učitelji :)
Pozdrav,
Vasa
VladaNS
01-09-2013, 02:22 PM
Ekvilajzer je veoma "opasan" alat, a shvata se kao "usputna" i "smarajuća" stanica...
Kao gume na autu..."Jesu naduvane? - Pa ono, jesu!" Ali kako? Jesu ujednačene, jel dobar pritisak...?
...ili..."Po?to je vino? A koje vino dru?e?"...
...itd...ili bilo koji drugi banalan primer...
EQ mo?e stvari postavljati "dubinski" bli?e prvom ili dalje od prvog plana, čak i ako su dva odvojena kanala (instrumenta ili signala) na istoj panorami. Dakle u tom slučaju PAN ima sasvim drugo značenje...:wink:
poz'
To ja stalno ponavljam. EQ je najmoćniji i najbitniji alat audio produkcije. Neki ljudi misli kako on utiče samo na frekventni opseg a zapravo utiče na sve: glasnoću, dubinu, ?irinu, ambijent i sl. Čak utiče i na panoramiranje. Recimo ako na levom kanalu ima? dva instrumenta koji se kolju za prostor, neko će jedan od tih instrumenata da prebaci na desnu stranu, a veći znalac će samo eq-om re?iti problem maskiranja.
ProkDu
01-09-2013, 03:34 PM
Obavezno ?tivo! :)
awacs
01-09-2013, 04:04 PM
To ja stalno ponavljam. EQ je najmoćniji i najbitniji alat audio produkcije.
Ustvari, upravljanje frekvencijama je suština muzike (pa i muzičke produkcije) — od samih nota, preko ritma (pošto je i ritam zapravo frekvencija, mada niska), pa do boja instrumenata (harmonika/alikvota). Ekvilajzer je samo jedan od alata u celoj toj priči.
Što se tiče panorama, Vlado, potpuno si u pravu. One su šlag na torti — nisu nevažne, ali su po važnosti daleko ispod EQ-a (IMHO), i baš zbog onoga što si napisao:
Recimo ako na levom kanalu imaš dva instrumenta koji se kolju za prostor, neko će jedan od tih instrumenata da prebaci na desnu stranu, a veći znalac će samo eq-om rešiti problem maskiranja.
Zato je korisno proveravati mikseve u MONO modu, a ne samo zbog fazne kompatibilnosti. Ponekad ti se učini da si rešio problem samim tim što si problematični instrument poslao na suprotnu stranu, a ustvari si samo prebacio prljav kamen iz jednog džepa u drugi. Kako god da okreneš, jakna ti je prljava pa je prljava.
Pozdrav,
Vasa
awacs
01-09-2013, 08:09 PM
Bobby Owsinski je obavezno ?tivo za miks efendije isto koliko i Mir Jam za potencijalne udavače. Ali je zabavno :thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
Ja pa sve panujem kako mi se prohte ... Osim zivog bubnja kojeg panujem onako kako bi cuo bubnjar iz njegove perspektive ili publika iz njihove, zavisi sta bend hoce, u glavnom ovo prvo...
romario
02-09-2013, 07:56 AM
The Mixing Engineer's Handbook - Bobby Owsinski"
Ima li ova knjiga prevedena na?ki ?
spartakus
02-09-2013, 10:55 AM
Nije loshe otici na probu zivog benda pa poslushati( i zbog revba i zbog panorame)..pogotovo bubnja..
Dushan_S
02-09-2013, 11:31 AM
To ja stalno ponavljam. EQ je najmoćniji i najbitniji alat audio produkcije. Neki ljudi misli kako on utiče samo na frekventni opseg a zapravo utiče na sve: glasnoću, dubinu, širinu, ambijent i sl. Čak utiče i na panoramiranje. Recimo ako na levom kanalu imaš dva instrumenta koji se kolju za prostor, neko će jedan od tih instrumenata da prebaci na desnu stranu, a veći znalac će samo eq-om rešiti problem maskiranja.U principu se slažem, ali btw kad tako kreneš onda na kraju zapravo sve utiče na sve pa i na planove u miksu. Reverb utiče na to koliko je nešto napred ili nazad ali nešto je "bliže" takođe i ako ga kompresuješ, ako mu dodaš određene frekvencije EQ-om, ako dodaš saturaciju, ako zamutiš ostale stvari u miksu ili ih jednostavno smanjiš u odnosu na taj instrument itd. Mislim da je u stvari glavni problem ljudi kad počnu da miksaju razumevanje toga da iako tehnički mora da se miksa tako što se obrađuje kanal po kanal (jer nismo oktopodi) miks nije zbir različitih zvukova već zbir interakcija između njih. Ako se nešto promeni na jednom instrumentu automatski je time uticano na ostale i kako oni "izlaze". Nije fora kako ofarbati neki instrument da bi on zvučao ovako ili onako, već kako ofarbati instrument da on zvuči na određen način zajedno sa ostalim instrumentima i u odnosu na njih.
ProkDu
02-09-2013, 02:38 PM
Bobby Owsinski je obavezno ?tivo za miks efendije isto koliko i Mir Jam za potencijalne udavače. Ali je zabavno :thumbsup:
Poznaniku koji je instrumentalista i koji pre toga nikad ni?ta nije snimao sam svojevremeno pozajmio ove dve knjige, instalirao Qbendo i EZDrummer, i on je za 10 dana odradio pesama (demo aran?mana, gitare i bas snimani, bubanj programiran tj. iskucan) za jedan LP. Ja ih odavno ne otvorih, tako da verovatno ima istine u ovome ?to ka?e?. 8-) Znam samo da su pesme bile sa dobrim aran?manima, instrumenti ok postavljeni u miksu i da su mu knjige poslu?ile. :thumbsup:
Meni je paniranje omiljen metod za ubacivanje interesantnosti i iznenađenja u miks.
darkstar
02-09-2013, 04:00 PM
Ustvari, upravljanje frekvencijama je su?tina muzike (pa i muzičke produkcije) ? od samih nota, preko ritma (po?to je i ritam zapravo frekvencija, mada niska), pa do boja instrumenata (harmonika/alikvota). Ekvilajzer je samo jedan od alata u celoj toj priči.
?to se tiče panorama, Vlado, potpuno si u pravu. One su ?lag na torti ? nisu neva?ne, ali su po va?nosti daleko ispod EQ-a (IMHO), i ba? zbog onoga ?to si napisao:
Zato je korisno proveravati mikseve u MONO modu, a ne samo zbog fazne kompatibilnosti. Ponekad ti se učini da si re?io problem samim tim ?to si problematični instrument poslao na suprotnu stranu, a ustvari si samo prebacio prljav kamen iz jednog d?epa u drugi. Kako god da okrene?, jakna ti je prljava pa je prljava.
Pozdrav,
Vasa
Kada bi znao da si prvim delom odgovora odgovorio na neka moja pitanja stara 10 godina... koja najmanje imaju veze sa muzikom... eto,sve vreme mi je bilo ispred nosa ali nikako da vidim to...anyway,hteo sam samo reci hvala...i necu dalje u offtopic..
awacs
02-09-2013, 04:33 PM
Poznaniku koji je instrumentalista i koji pre toga nikad ništa nije snimao sam svojevremeno pozajmio ove dve knjige, instalirao Qbendo i EZDrummer, i on je za 10 dana odradio pesama (demo aranžmana, gitare i bas snimani, bubanj programiran tj. iskucan) za jedan LP. Ja ih odavno ne otvorih, tako da verovatno ima istine u ovome što kažeš. 8-) Znam samo da su pesme bile sa dobrim aranžmanima, instrumenti ok postavljeni u miksu i da su mu knjige poslužile. :thumbsup:
Pa dobro sad... nemam ja ništa protiv Bobija, i sam prilično redovno pratim njegov blog. Nemam ništa ni protiv knjiga. Samo veoma čvrsto stojim na stanovištu da na pitanje koje je postavljeno u prvom postu ne postoji tačan odgovor, kako na Rumskom tako ni kod Bobija.
Sa druge strane, siguran sam da tačan odgovor postoji u glavi onoga ko je postavio pitanje i da treba da ga traži tamo, a ne na 233 strane Mixing Engineer's Handbook-a.
Pozdrav,
Vasa
awacs
02-09-2013, 05:01 PM
Kada bi znao da si prvim delom odgovora odgovorio na neka moja pitanja stara 10 godina... koja najmanje imaju veze sa muzikom... eto,sve vreme mi je bilo ispred nosa ali nikako da vidim to...anyway,hteo sam samo reci hvala...i necu dalje u offtopic..
Hehe, i meni je palo na pamet nevezano (samo) za muziku :)
Pozdrav,
Vasa
Jel moze pomoc, interesuje me kako bi trebalo da se paniraju instrumenti, trenutno me interesuje paniranje: Kick, Bass, snare, clap, hi-hat, electric guitar, 2 razlicita synth-a. I ako moze i za ostale instrumente koje nisam nabrojao, piano itd....
Po?to smo čuli ?ta je sve va?nije od paniranja mo?da ne bi bilo lo?e da se vratimo na početak, tj. na temu. Dakle, pretpostavimo da smo re?ili probleme frekvencija, planova, reverba i ostalih bitnih stvari, na kraju ipak treba da odlučimo gde će ?ta stajati u stereo slici.
Upravo danas eksperimenti?em sa tzv. LCR panning-om, gde su bas bubanj, bas gitara, dobo? i vokal u centru, a sve ostalo je raspoređeno potpuno levo ili desno. Iznenadilo me je kad sam malo proče?ljao tekstove na tu temu i shvatio da značajan broj producenata u svetu ovaj način paniranja shvata kao standard. Naravno, kao i uvek, ima i ?estokih protivnika. Napisaću utiske kad to isprobam, a pretpostavljam da se neko od vas već bavio ovim, pa ne bi bilo lo?e da čujemo kakva su iskustva.
StevicaNish
25-09-2013, 12:32 PM
Po?to smo čuli ?ta je sve va?nije od paniranja mo?da ne bi bilo lo?e da se vratimo na početak, tj. na temu. Dakle, pretpostavimo da smo re?ili probleme frekvencija, planova, reverba i ostalih bitnih stvari, na kraju ipak treba da odlučimo gde će ?ta stajati u stereo slici.
Upravo danas eksperimenti?em sa tzv. LCR panning-om, gde su bas bubanj, bas gitara, dobo? i vokal u centru, a sve ostalo je raspoređeno potpuno levo ili desno. Iznenadilo me je kad sam malo proče?ljao tekstove na tu temu i shvatio da značajan broj producenata u svetu ovaj način paniranja shvata kao standard. Naravno, kao i uvek, ima i ?estokih protivnika. Napisaću utiske kad to isprobam, a pretpostavljam da se neko od vas već bavio ovim, pa ne bi bilo lo?e da čujemo kakva su iskustva.
Znak javi utiske, cekamo te. :) :)
Meni ovo definitivno bolje zvuči nego "soft panning", bar za vrstu muzike koju ja radim (rock). Uvek mi je to izgledalo kao bolje rešenje, ali sam nekako po inerciji koristio celu skalu pan pota, valjda misleći da će miks tako biti puniji i podozrevajući da je moje naginjanje ka ekstremnom panovanju posledica zaljubljenosti u produkciju kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, tako da se nikad nisam ozbiljno pozabavio LCR sistemom.
Ovo što sam ovih dana miksao pokazuje da je LCR, bar po mom skromnom mišljenju i za moj žanr, bolja opcija.
Negde sam pročitao i to da je eksperiment pokazao da se zvuk koji je na polovini između centra i levog ili desnog ekstrema (tj. čuje se 100% u jednom zvučniku i 50% u drugom) na većini stereo zvučnika čuje kao da je potpuno u centru, što je još jedan podatak koji ide u prilog LCR-u. Osim toga, neki slavni likovi iz sveta muzičke produkcije, kao što je na primer Chris Lord-Alge, i dalje se ponašaju kao u vreme kad konzole na kanalima nisu imale pan pot, već trostepeni prekidač - LEVO / CENTAR / DESNO.
DzoniPFC
26-09-2013, 01:19 AM
Osim retro muzike koja je mixana u doba konzola sa left / center /right prekidacem, ne znam da l' sam ikad cuo pesme novijeg datuma (racunam od kasnih '70tih / ranih '80tih pa do sad) u pop-rock, funk, rnb, muzici gde je ceo u potpunosti LCR ... :) Dok nisam ni znao za LCR stil mixanja (odnosno za taj termin) isprobavao bih postavku kanala i nikad mi potpuni "pan" nije zvucao "kako treba" ... Vise volim da postoji "bleed" i na drugom zvucniku, panorama tako deluje potpunija... Mada nekad praktikujem da postavim sirov snimak 100% desno , a pritom je delay ili reverb (ili zajedno) naglaseniji na levom zvucniku (sam aux return, wet signal)...
LCR danas o kom CLA govori o kome se danas aktivno govori ne znaci da je sve po svaku cenu levo-desno ili centar. Znaci da je vecina instrumenata tako panirana, tipa:
- centar: kick, snare, bass, lead vokal , lead instrumentalne deonice
- levo-desno: akusticne ritam gitare, elektricne ritam gitare, klavijature itd...
Ako recimo miksas bubanj i imas najcescu postavku:
Kick mic, Snare top, Snare bottom, OH razdvojeni ili ti spaced par, hihat, tomovi svaki posebno itd...
Gde ces tomove ? 1 skroz levo druga dva skroz desno ili pak sva tri u centar ? A u OH snimku nisu tako postavljeni jer ih sami mikrofoni nisu tako zabelezili... Iz mog iskustva ako se ne close mikrofoni ne ispanuju kako treba u odnosu na OH nastaje blagi uzas...
Dakle LCR miksing znaci da je vecina stvari panovano ekstremno levo i desno i centralno a i usko centralno, a ne sve, po svaku cenu...
Ja mogu da kazem da sam LCR mikser, sve gledam da strpam skroz levo i skroz desno sto mogu...
EDIT: Bas sad slusam zadnji Green Day koji je miksao CLA, ne verujem da je sav panning ovde levo-desno i centar, vecina da, mozda 95% stvari, ali neke stvari nisu skroz levo i skroz desno...
EDIT 2: Mada ko ce ga znati, mozda CLA zaista panuje sve levo desno ili centar, mozda ja i mi ovde previse mrsimo testise... Ali ono sto znam je da dosta ljudi koji miksaju LCR tu i tamo u miksu stave nesto sto nije totalno levo-desno ili centar...
EDIT 3: Od panovanja napravismo filozofiju :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.