Log in

View Full Version : Monitoring kod snimanja vokala

Znak
24-08-2013, 05:22 PM
Preslu?avajući preko zvučnika neku matricu pevač je neobavezno u mikrofon otpevao pesmu (dakle bez slu?alica) i na moje iznenađenje tu je intonativno i dinamički bio mnogo bolji nego kod "pravog" snimanja sa slu?alicama. Nameće se zaključak da monitoring u slu?alicama nije dobar. Vokal snimamo bez kompresije, tako da on verovatno ne čuje dovoljno dobro svoj glas u slu?alicama, naročito u delovima koji su dinamički ti?e otpevani. Ne bih imao ni?ta protiv snimanja sa kompresijom, ali jedini OTB kompresor kojim trenutno raspola?emo je onaj u Behringeru Ultravoice VX2000 ? nije neki kvalitet. ?to se tiče VST kompresije, to otpada zbog latencije (radimo direct monitoring). Sad mi je palo na pamet da iskoristim Ultravoice na jednom ulaznom kanalu samo u svrhu pojačavanja njegovog glasa u slu?alicama (mada mo?da se taj kompresovani kanal nekad i iskoristi za ne?to). Za to bih koristio drugi mikrofon (ne bih sad da se petljam sa nekakvim splitovanjem signala, po?to imamo tačno jo? sedam dana da zavr?imo snimanje albuma).

Da li je ovo dobra ideja ili neko ima pametniji predlog?

awacs
24-08-2013, 05:34 PM
Neka skloni jednu slu?alicu sa uveta i zakači je naprimer iza uveta.

Pozdrav,

Vasa

VladaNS
24-08-2013, 05:37 PM
Probaj, zasto da ne. Ali mu nemoj reci da se njegov glas cuje sa drugog mikrofona koji ide u kompresor jer ce se odmah okretati prema njemu. Ja to resavam obicnim stisavanjem matrice u odnosu na vokal, ali ako je nekakva rokacina i treba da se cuje bend iza, mozda ti i nije lose resenje.

Znak
24-08-2013, 05:37 PM
Neka skloni jednu slu?alicu sa uveta i zakači je naprimer iza uveta.

Da bi čuo sebe direktno... Eto, ta opcija mi apsolutno nije pala na pamet.

Znak
24-08-2013, 06:53 PM
Ja to resavam obicnim stisavanjem matrice u odnosu na vokal

Tako sam i ja radio, ali očigledno smanjenje dinamičkog opsega kanala nije ključno samo za dobar miks, već isto tako i za monitoring kod snimanja.

Ova Vasina fora sa skidanjem pola slu?alica će sigurno dobro funkiconisati. Sad tek shvatam da sam to video na onom snimku Makartnija u Capitol studiju. Ejb Laborijel je tako dr?ao slu?alice, ali sam ja mislio da on to radi da bi direktno čuo orkestar. U stvari je slu?ao sebe.

A i opcija sa uključenim zvučnicima, tj. bez slu?alica, uop?te nije bez smisla. Naravno, zavisi od tipa pesme, ali to curenje je mala cena ako pevanje na taj način ispadne mnogo bolje.

psionic
25-08-2013, 12:21 AM
Tako sam i ja radio, ali očigledno smanjenje dinamičkog opsega kanala nije ključno samo za dobar miks, već isto tako i za monitoring kod snimanja.

Ova Vasina fora sa skidanjem pola slušalica će sigurno dobro funkiconisati. Sad tek shvatam da sam to video na onom snimku Makartnija u Capitol studiju. Ejb Laborijel je tako držao slušalice, ali sam ja mislio da on to radi da bi direktno čuo orkestar. U stvari je slušao sebe.

A i opcija sa uključenim zvučnicima, tj. bez slušalica, uopšte nije bez smisla. Naravno, zavisi od tipa pesme, ali to curenje je mala cena ako pevanje na taj način ispadne mnogo bolje.

Ja pevacu saljem poseban miks, sastavljen od matrice na posebnom kanalu + njegovog glasa kroz kompresor i malo reverba. Sebe cuje odlicno, cak i kad sapuce. Koristim softverski kompresor iz TC Konnekt 48 kartice, dovoljno je brz za real-time monitoring -nema latencije...

Problem je sto kada pevac zna da je snimanje u toku, narocito ako nije neko ko je vec dugo u tome, jednostavno ne ume da se iskontrolise. Cak sam imao slucajeva da, onako iznerviran, zaustavim matricu i nateram ga da otpeva "na suvo" - i zapanjim se kako lik izvuce neku deonicu, koju nikako ne moze uz matricu... Ima tu pomalo i tog psiholoskog aspekta...

nikolaivanic
25-08-2013, 12:49 AM
Behrov kompresor ce ti sasvim solidno raditi sa ratiom oko 3:1.. i tresholdom da dobijes 3-8db kompresije u glasnijim deonicama, stavis auto release... :)

Nocni-Ekspres
25-08-2013, 07:10 AM
Eto i ja ramiljsam kako je najbolje izvesti direktmonitoring jer imam dosta koji nisu nikad ni bili na bilo nikakvo snimanje u studio.Da sad ne ovtaram novu temu.Koja zvucna bi bila za te stvari odlicna moze i sto se tice sa neki dsp.Hvala svima

tomycrosound
26-08-2013, 12:32 PM
PozZ!
Evo ne?to vezano za temu; na slu?ke se čujem odlično, nema latencije, malo reverba, a primjetih da puno točnije i lak?e pjevam slu?ajuć matricu direktno iz monitora nego preko slu?alica.. Ako skinem jednu slu?ku, ne čujem dobro, te?ko mi je tako- nemoguće..

VukP
26-08-2013, 01:39 PM
Preslu?avaju?i preko zvu?nika neku matricu peva? je neobavezno u mikrofon otpevao pesmu (dakle bez slu?alica) i na moje iznena?enje tu je intonativno i dinami?ki bio mnogo bolji nego kod "pravog" snimanja sa slu?alicama. Name?e se zaklju?ak da monitoring u slu?alicama nije dobar.

Da li je tvoj utisak da je mnogo bolji, njegov utisak, ili je snimljeno tako i objektivno je mnogo bolje?

PozZ!
Evo ne?to vezano za temu; na slu?ke se ?ujem odli?no, nema latencije, malo reverba, a primjetih da puno to?nije i lak?e pjevam slu?aju? matricu direktno iz monitora nego preko slu?alica..

Samo ima? utisak da ta?nije peva? tako. Dizajn instrumenta ?ini da ga ne ?ujemo na isti na?in kada emitujemo signal i kada ga primamo. Kada slu?a? kroz slu?alice - ?uje? krajnji rezultat onoga ?to dolazi iz instrumenta, a kada slu?a? "na otvorenom" - ?uje? gomilu informacija koje ostaju u tebi tj. ?uje? stvari koje rezoniraju samo u tebi i nemaju nikakav prenos do slu?aoca/mikrofona. Kratko re?eno : svi sebi zvu?imo bolje kada pevamo na suvo ali to retko kada ima upori?te u stvarnosti.

awacs
26-08-2013, 01:47 PM
PozZ!
Evo nešto vezano za temu; na sluške se čujem odlično, nema latencije, malo reverba, a primjetih da puno točnije i lakše pjevam slušajuć matricu direktno iz monitora nego preko slušalica.. Ako skinem jednu slušku, ne čujem dobro, teško mi je tako- nemoguće..

Naravno, svaki pevač ima svoje preference, ne postoji univerzalno rešenje. Nekima pomaže reverb, neki hoće da čuju sebe jače, neki tiše, nekima je lakše sa jednom slušalicom... mora da se proba. Evo nečega što sam uradio SAMO JEDNOM (u krajnjem očajanju), ali je funkcionisalo, čak i u ono analogno doba:

Pevač pevao na matricu koju je slušao preko zvučnika (drugačije nije bilo šanse da otpeva) i otišao kući. Matrica se preslušavala kao luda. Srećom, imao sam na stolu sačuvanu postavku monitor miksa na koji je pevao, postavku mikrofonskog lanca za snimanje i poziciju mikrofona u odnosu na zvučnik. Otišao u sobu za pevanje, stao ispred mikrofona tamo gde je pevač stajao (okrenuo leđa mikrofonu, da se ne čuje disanje), pustio matricu na zvučnik i snimio signal iz mikrofona na drugi kanal. Posle obrnuo polaritet („fazu”) tog novog snimka, našao odnos jačina na kojima se preslušavanje matrice skoro potpuno potiralo i snimio to na novi (treći) kanal. Jeste šuštalo malo više nego što bih voleo, ali bože moj...

Sličnu stvar sam uradio drugi put sa nekim horom, ali tad nije bilo potrebe da stojim ispred mikrofona, pošto je hor i inače bio podaleko od njega, pa blizina pevača nije imala toliko uticaja.

Pozdrav,

Vasa

Znak
27-08-2013, 11:28 PM
Pevač pevao na matricu koju je slu?ao preko zvučnika (drugačije nije bilo ?anse da otpeva) i oti?ao kući. Matrica se preslu?avala kao luda. Srećom, imao sam na stolu sačuvanu postavku monitor miksa na koji je pevao, postavku mikrofonskog lanca za snimanje i poziciju mikrofona u odnosu na zvučnik. Oti?ao u sobu za pevanje, stao ispred mikrofona tamo gde je pevač stajao (okrenuo leđa mikrofonu, da se ne čuje disanje), pustio matricu na zvučnik i snimio signal iz mikrofona na drugi kanal. Posle obrnuo polaritet (?fazu?) tog novog snimka, na?ao odnos jačina na kojima se preslu?avanje matrice skoro potpuno potiralo i snimio to na novi (treći) kanal. Jeste ?u?talo malo vi?e nego ?to bih voleo, ali bo?e moj...

Danas sam ovo probao i zaista funkcioni?e. Naročito se primeti da niski tonovi iz matrice skoro potpuno nestanu, a i sve ostalo se značajno uti?a.
Na?alost, imao sam vremena ovo da isprobam samo na malom uzorku, po?to je trebalo snimiti vokale za pet pesama u istom danu.

Mogli
02-09-2013, 11:23 AM
Najjednostavniji nacin, po meni, je smanjiti nabudzanost matrice dok pevac peva, tj mutiranje nekih kanala, posebno basa i padova.
U mom slucaju, dovoljno je da samo klavir ili gitara, dolaze iz slusalica. Rezultati su odmah primetni - tacniji i emotivniji vokal.

alfom
07-09-2013, 06:42 PM
Zavisi od pjevača. Obavezno skidanje ili drastično umanjenje instrumenata koji izazivaju nestabilnost intonacije. Kako Mogli napisa : bas, dobar dio bubnja (sko mo?e i zna uz metronom, jo? bolje), različiti zvukovi stringsova, orgulja, ... Čak i gitara, jer ton ple?e između okidanja i reliza, radi vibrata i sl.
Ako ima vremena da ispjeva pilot (ili će to ostati krajnji usnimak ako je dobro), pa kasnije finalni usnimak.
Ako nije stabilan, ima i ovo (ne pali kod svih) :
ovla? pritisne sa obje ?ake lijevu i desnu ?koljku slu?alica ; onoliko koliko mu treba. Počne se čuti i iz slu?alica i preko slu?ne kosti (iza uha). Zvuk mu se pojača. Ali, ovako se ne mo?e dugo pjevati. A i u?i se dosta brzo umore.

Mogli
26-09-2013, 02:46 PM
Zavisi od pjevača. Obavezno skidanje ili drastično umanjenje instrumenata koji izazivaju nestabilnost intonacije. Kako Mogli napisa : bas, dobar dio bubnja (sko može i zna uz metronom, još bolje), različiti zvukovi stringsova, orgulja, ... Čak i gitara, jer ton pleše između okidanja i reliza, radi vibrata i sl.
Ako ima vremena da ispjeva pilot (ili će to ostati krajnji usnimak ako je dobro), pa kasnije finalni usnimak.
Ako nije stabilan, ima i ovo (ne pali kod svih) :
ovlaš pritisne sa obje šake lijevu i desnu školjku slušalica ; onoliko koliko mu treba. Počne se čuti i iz slušalica i preko slušne kosti (iza uha). Zvuk mu se pojača. Ali, ovako se ne može dugo pjevati. A i uši se dosta brzo umore.

Ma druze, ako je pesma dobra, pevac ce je razbiti samo uz klavir ili akustaru, a ako je pesma truba, onda mu moras davati u slusalice sve efekte i glupardije da se covek napali bar malo na nista :wink:

alfom
26-09-2013, 04:42 PM
Da. Ali, ako je malko prehlađena, onda mora da digne ručice i pritisne ?koljke od slu?alica.
Evo ovako :

Mogli
02-10-2013, 11:34 AM
Steta sto nemam fotke Zareta i Gocija sa snimanja :wink: