View Full Version : Pop filteri - vrste, prednosti i mane
psionic
23-08-2013, 07:16 PM
Eto - pitanje u vezi pop filtera za vokalne mikrofone.
U studiju imamo Gemini mk2 i na njemu pop filter od metalne zice.
Pre toga smo koristili jedan sa gustom tkaninom.
Moja zapazanja su da je onaj sa tkaninom imao manje uticaja na zvuk - tacnije ovaj sa zicanom mrezom ponekad kao da unese neko zvizdanje , narocito kada je pevac malo blize (sto je nekad prosto nemoguce ispraviti, koliko god neko mislio da to nije problem :rotfl:) Zapravo P postane nekako Pf sta znam, ne mogu da objasnim recima, ali cuje se...
Kod filtra od tkanine nisam primetio ovakve pojave.
Zanimaju me vasa iskustva, misljenja i stavovi o ovome, u zivotu nisam mnogo obracao paznju na pop filtere, ali posto su pocele da me ove pojave mutavih plosiva nerviraju, poceo sam da razmisljam i o tome...
http://www.djcity.com.au/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/v/o/voxpop-20_re-size_.jpg
Goran B
23-08-2013, 11:10 PM
Nisu mi se svidjeli nikada pop filteri sa metalnom mrežicom iz razloga što mi se činilo da ipak imaju uticaj na zvuk više nego što treba.
Već nekoliko godina koristim Shure-ov pop filter koji ima dvostruku membranu od vrlo tankog platna, membrane su u razmaku od nekih 5mm do 7mm otprilike.
Vrlo sam zadovoljan sa njim, kako po obavljenom poslu tako i po kvalitetu.
Jedno vrijeme sam strahovao da će te tanke membrane popucati, poderati se nekako...na sreću, evo ga već nekih 4 godine kao nov, iako moram priznati da ga nisam baš previše mazio. Što se tiče cijene, sjećam se da je bio samo malo skuplji od ostalih konkurenata, ali za sada ni najmanji problem nisam imao sa savitljivim vratom i navojima.
Dakle moj glas ide za platnene membrane.
I mali svajet, kupite uvijek pop filter od firme koja pravi i mikrofone (po mogućnosti firme sa tradicijom u pravljenju mikrofona i prateće opreme za njih), manje-više svi su OK, nešto su skuplji ali opravdavaju investiciju.
Za ostale varijante ja lično nemam pozitivna iskustva.
awacs
24-08-2013, 12:23 PM
Najbolji pop filter koji sam probao je bio AKG, ?to se uklapa u ono ?to ka?e Goran B: ?kupite uvijek pop filter od firme koja pravi i mikrofone (po mogućnosti firme sa tradicijom u pravljenju mikrofona i prateće opreme za njih).?
Sa druge strane, če?će nego pop filter sam koristio matori trik sa ?patkom?. To je mikrofon koji postavi? tik uz mikrofon koji snima? i ka?e? umetniku: ?ovo ti je glavni mikrofon, pevaj u njega :)?. Naravno, ?patku? uop?te ne snima?, samo u nju turi? kabl, da izgleda kao da je uključen ;) Pazi? na uglove (tj. da membrana "pravog" mikrofona gleda u pevačeva usta), i sve super :)
Pozdrav,
Vasa
psionic
24-08-2013, 01:15 PM
Ovaj pop filter koji koristimo, mislim da je sE i izgleda isto kao gore na slici. Kada sam prvi put cuo ovo, mislio sam da ludim polako i da se tripujem. Izgleda je to mana tih zicanih, posle sam nasao neki clanak o tome i na SOSu (sound-on-sound)
Ok, hvala na savetu, probacu da nadjem taj "krpeni" - koji je bio neki no-name, ili kao sto savetujete da uzmem neki brendirani...
Ono sa laznjakom nisam nikad probao :) bas cu jednom da uradim i tako
DADDY Z
24-08-2013, 01:54 PM
ja imam isti ovaj sE i nisam imao problema...snimao sam uglavnom off-ove i dosta efekata ali nisam radio sa pevanjem do sad...
awacs
24-08-2013, 02:19 PM
Te jeftine varijante... ne znam... niko nije probao sve jeftine varijante — možda neka i valja — ama eksperimentisanje na kraju uvek ispadne preskupo :)
Kad se sve sabere, najveća korist od pop filtera je što služi kao neka vrsta „graničnika”, koji ne dozvoljava pevaču da priđe membrani bliže nego što je poželjno. To mu dođe kao neka kolateralna dobit od cele skalamerije, a druga kolateralna dobit je što unekoliko smanjuje količinu vlage koja stiže do kapisle. Što se tiče samog filtriranja „popova”, skupe varijante su samo manje loše od jeftinih. Odnosno, zaista dobro funkcionišu samo kod pevača (i spikera) koji već umeju da kontrolišu usne i obraze, pa čisto onako... zlu ne trebalo :)
Pozdrav,
Vasa
psionic
24-08-2013, 04:34 PM
Kad se sve sabere, najveća korist od pop filtera je što služi kao neka vrsta „graničnika”, koji ne dozvoljava pevaču da priđe membrani bliže nego što je poželjno.
Upravo to. Narocito se to cuje, kad se dosta priblize i urade to "P", zvuci kao kada na usta stavis zicanu mrezu i pocnes da duvas kroz nju (sto se u principu maltene i desi), a vole da "ljube" mikrofon, narocito kad pevaju tise deonice. Skinuli smo taj no-nejm, prvo iz higijenskih razloga, drugo - aj k'o velim sE je sigurno bolji... Nemam pojma kakvi su nedostaci platnenih, nikad nisam primetio da nesto kvare zvuk - ne znam, zato i pitam.
Eto, Daddy Z kaze da i on ima sE i da nije imao problema - ne znam. Ne treba toliko da se priblize mrezici... Stavicu eksere po obodu, pa ce ih valjda to drzati na distanci :banghead::rotfl:
Videcu da im ne dam toliko da prilaze, a ako i to ne pomogne, onda - ne znam ni sam - bezveze mi je da vracam taj stari.
Ja imam dosta loša iskustva s metalnim pop filterima. Zato sam jednoga poklonio prijatelju a drugoga tapecirao filcom i spužvom pa mi služi kao pregrada između snare-a i hihata da mi hihat ne curi u mic od snare-a!!
Sam način na koji funkcioniraju metalni i oni od tkanine se vidi da je različit!
Kada zrak udari u metalni pop filter on se samo uspori. Ali dalje prolazi. Metalni pop filter možda malo difuzira, razbaca u različite smjerove udar zraka, "vjetra".
Pop filter s tkaninom MORA uvijek imati dva sloja tkanine. Štos je u tome da kada taj isti udar zraka dolazi na prvu tkaninu (bližu ustima), ona je elastična i ona potisne onaj sloj zraka koji se nalazi između dvije tkanine. Kao udarac u bubanj! Stvara se podtlak zraka između dvije tkanine i on uspori vjetar slova P i B. On ga praktički zaustavi, za razliku od metalnog pop filtera koji to samo rasprši i malo uspori.
Dva sloja najlon čarape razapeta na okrugli plastični okvir za vez (okvir izgleda potpuno isto kao ovaj shure pop filter) ? funkcioni?e savr?eno.
psionic
24-08-2013, 11:53 PM
Hvala Shot, ovo je bilo detaljno :)
Znam da bi najbolje bilo da sam odlucim sta mi odgovara, nego sam bas hteo da vidim kakva iskustva vi imate na ovu temu. Izgleda da cu ipak otici i uzeti neki AKG ili slicni od tkanine :mad:
Kada su usta dalje, to sve zvuci odlicno, ali cim se priblizim i pocnem da duvam kroz zicu, tacno cujem taj zvuk...
Znak,moze i tako, ali ne bi to bas estetski bilo ok :)
DADDY Z
25-08-2013, 05:32 AM
može i da osoba koja peva navuče najlon čarapu preka glave pa onda nije ni dosadno dok snimaš (:
Znak,moze i tako, ali ne bi to bas estetski bilo ok :)
Taj okvir za vez izgleda potpuno isto kao ovaj Shure na slici koju je postavio Goran B. Jedino ?to mu je obim malo veći. Shure je verovatno 15 cm, a okvir za vez 20 cm. To je ne?to kao ovo na slici, samo je kod mene potpuno crn:
Bockie
25-08-2013, 08:00 AM
Hmm...Umesto "patke" mikrofona...ja obično postavim pop filter pod izvesnim uglom. dakle ovako / ...:wink: Ne znam da li je to moj trip ili radi, (a i jbms) ali lepo utihne plozive a na manji u?trb sibilanata.
Koristim "veliki" K&M.
Gledam da je relativno blizu, pa probam i tako...
Uop?te nisam protiv ?enske čarape, ako se nađe odgovarajuća i dobro radi, nema gre?ke. Eh, koliko je samo snimljeno toga na čarapu...uf...!
disco violence
27-08-2013, 10:49 AM
Šta je sa dobrom starom najlon čarapom,ja sam moj pop filter napravio baš od nje,rama za goblen i deblje žice i radi pos'o.
?ta je sa dobrom starom najlon čarapom,ja sam moj pop filter napravio ba? od nje,rama za goblen i deblje ?ice i radi pos'o.
Ajde molim te, mora da se ?ali?!
disco violence
27-08-2013, 03:50 PM
Ajde molim te, mora da se šališ!
Jok more,naravno ja sam amateur,ali ova fora radi.:D Što neko reče može i na glavu da se navuče čarapa,ali tada rizikuješ da upadne murija i uhapsi te.
psionic
27-08-2013, 04:09 PM
Jok more,naravno ja sam amateur,ali ova fora radi.:D Što neko reče može i na glavu da se navuče čarapa,ali tada rizikuješ da upadne murija i uhapsi te.
Ma najlon carapa ili tkanina - isto mu dodje... Ja sam samo postavio pitanje estetike, nista vise... Isto i oni urade - razapnu tkaninu preko okvira, kao sto je SHOT lepo objasnio, odstampaju ime firme i gotovo... Samo sto izgleda "profi" :banghead:
Probao da stavim pod nagibom ovaj zicni - malo bolje rezultate daje i ne moze toliko da mu se pridje - hvala svima na savetima. Ako ne budem uzimao nista drugo onda cu da se "cupam" menjajuci nagib.
Kad smo uzimali taj sE Gemini za taj studio, rekosmo sebi - ma daj najskuplji pop filter - dadose taj sE zicani... E sad, moj je problem sto ja trazim dlaku u jajetu :rotfl:
disco violence
27-08-2013, 07:35 PM
E sad, moj je problem sto ja trazim dlaku u jajetu :rotfl:
Ja se nisam smirio dok nisam na?'o dlaku u najlon čarapi?!:rotfl:
Uro?_86
27-08-2013, 09:55 PM
Reper Juice je u jednom intervju reko da kada je repovao kod Vanje umesto pop filtera bila je ženska čarapa a da je držač mikrofona bila šipka od džogera.
Bockie
28-08-2013, 09:07 AM
Ja se nisam smirio dok nisam na?'o dlaku u najlon čarapi?!:rotfl:
Snima? prateće? :D
Kad god su mi stizali snimci snimljeni metalnim pop filterom, prosto sam mogao da čujem metal u zubima, ne znam kako da objasnim, a i plosivi su uvek ružniji nego na filteru od tkanine...
Što se mene tiče, zaobilaziti metalne pop filtere, radije bih žensku čarapu na glavu ko pljačkaš banke, što neko već pomenu, nego metalni pop filter.
I draži mi je snimak bez pop filtera nego sa metalnim.
diviner
29-08-2013, 01:39 PM
Ja se nisam smirio dok nisam naš'o dlaku u najlon čarapi?!:rotfl:
Snimaš prateće? :D
:rotfl::rotfl::rotfl:
psionic
29-08-2013, 02:46 PM
A ja lepo kazem da nisu higijenski ti od carapa, oni ne veruju :banghead::rotfl:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.