View Full Version : Koja klavijatura, donja granica pristojnog zvuka?
masteras
17-08-2013, 04:12 AM
Treba mi aranzer ili radna stanica koja ce mi sluziti za uzivo nastupe, samo pevac/pevacica i ja. U pitanju je pop, rok, zabavno, exYu, jazz, latino, ne narodnjaci.
Eventualno mozda kasnije i basista, gitarista itd... Ali za sada prvenstveno samo glas i ja.
Znaci treba mi preporuka klavijature koja moze da zameni ceo bend ali da ipak bude neka donja granica pristojnog zvuka, da ne zvuci previse jeftino.
Jedini problem je sto sam pocetnik oko klavijatura i ne razumem se puno jer do sada sam svirao na pravom klaviru - koncertnom.
Koje klavijature koriste nasi muzicari obicno za ovaj tip muzike?
Dakle, klavijatura, aranzer/radna stanica sto jeftinija za pocetak a da je donja granica nekog pristojnog zvuka? Novac oko 40000 dinara... Nova ili polovna
Moritz
17-08-2013, 06:45 AM
Na zalost za pare koje imas ne mozes naci nesto sto tebi treba i sto ce da ti zavrsi posao
1000? je neki minimum da moze da se prica o necem iole ozbiljnijem za posao tog tipa.
Bacices novac a sprava ti nece uraditi posao, jer ako se pojavis sa jeftinim bojama(zvukovima) ocekuj da muzicki dozivljaj nece biti na nivou :)
wladymeer
17-08-2013, 01:22 PM
To dosta zavisi od toga kako planiraš da radiš - da li akustika uz neke perkusije na sekvencama ili "narodnjačkom" metodom.
Pošto pretpostavljam da je ovo drugo - Roland BK-3 (http://www.rolandplanet.rs/index.php?q=product&arti=706791) mu dodje nešto najeftinije što može da se nabavi a da radi "pošteno" - utoliko pre što ima i USB player za mp3/wav fajlove pa ako na netu još pronadješ i neke gotove studijske ili live matrice utoliko bolje. A neće škoditi ni ako snimiš kod kuće preko VSTova to što želiš :)
masteras
17-08-2013, 04:33 PM
Hvala svima na odgovorima.
Moritz koju bi ti predlozio klavijaturu za sve sem narodnjaka?
A sta mislite o radnoj stanici/ aranzeru...? Kada se kaze radna stanica misli se na sekvencer, koji dozvoljava da se razliciti delovi poklapaju jedan preko drugog i svaki od njih posebno podesava? Da li radna stanica ima vec gotove te "bend pratnje" kao aranzer? Mislite da radna stanica nije dobra za one man band/pevac plus klavijatura?
wladymeer sta znaci to ""narodnjačkom" metodom" ?
I sta ovo znaci: " A neće ?koditi ni ako snimi? kod kuće preko VSTova to ?to ?eli?"?
Vidim pominju se setovi, sta je to ukratko? Kako se ubacuju setovi, pominje se flopi disk koji je koliko znam zastareo i nije vise u funkciji.
Na fabricki kupljenu klavijaturu pa i na one skuplje, kako se podesava ceo bend za neku odredjenu pesmu, da li moze da se uzme negde i ubaci kao gtovo ili moram ja posebno sve do detalja da podesavam?
nikolaivanic
17-08-2013, 04:57 PM
Posto je moderno zezati se sa laptopom na zivim nastupima, uzmes korektnu klavijaturu i povezes je na isti. preko midija ili usb... na tome mozes pripremiti matrice i sve zajedno se ponasa kao workstation
odgovarace ti sve klave :
korg 01w (WS), yamaha cs1/2x, roland jv90, roland xp60/80 (WS), roland xp30,
to su sprave bez ritmova tj nisu aranzeri
aranzera imas gomilu... tu ti nesto ne mogu pomoci al Ketroni nisu losi
masteras
17-08-2013, 05:16 PM
Posto je moderno zezati se sa laptopom na zivim nastupima, uzmes korektnu klavijaturu i povezes je na isti. preko midija ili usb... na tome mozes pripremiti matrice i sve zajedno se ponasa kao workstation
odgovarace ti sve klave :
korg 01w (WS), yamaha cs1/2x, roland jv90, roland xp60/80 (WS), roland xp30,
to su sprave bez ritmova tj nisu aranzeri
aranzera imas gomilu... tu ti nesto ne mogu pomoci al Ketroni nisu losi
Malo pre sam gledao korg 01w, pogledacu i ostale, on je iz 1991 godine, ima samo solo instrumente. Mislis da ga prekljucim na lap top i preko lap topa da pustim pratnju? Koji program?
Znaci ne predlazes workstation za uzivo nastupe?
pekilik
17-08-2013, 05:30 PM
Da bi sve to radilo preko lap topa live mora i lap top da bube dosta jace konfiguracije da bi sve to radilo stabilno, tako da ce te opet kostati preko 400E, moj savet bi bio Roland G1000, koji i nema tako los sound sobzirom da ga i dan danas mnoge poznate licnosti iz sveta muzike koriste, ali trazice da dobro zagrejes stolicu da bi sve zvucalo kako treba a cena mu se vrti tu negde oko 400E.
nadji polovan korg pa50. U principu je tesko sranje i komad plastike, ali ce ti zavrsiti posao
nikolaivanic
17-08-2013, 11:21 PM
Korg 01w je workstation, mislim 16 midi kanala, verovatno 32 polifon. ima flopi koji verovatno, zbog starosti ne radi... ako radi, super, na njemu memorises zvuke i sl.
moze se naci oko200e
XP60 je super masina 16 timbrala, 64 polifon, cena oko 250, workstation
svi nabrojani sinthovi nemaju solo zvuke (???), imaju min 8 kanala a obicno 16 sto znaci da mogu svirati 16 instrumenata odjednom
ako radis midi sa laptopom, radice i p3... ako ne vuces dodatne zvukove sa njega vec samo midi.
sve pesme mozes raditi u midiju i to ce zvucati super
iako iz 90' godina, sve pobrojane su masine na kojima su radjeni hitovi... mirno mozes kupiti bilo koji.
ps. Workstatione (korg01w, xp60, yamaha w5/7...) koristis sa njihovim sekvencerima tj ne treba im komp. sam snimas a onda memorises na floppy. Kako su floppiji stari, imas rizik.. zato uzmes notebook ili laptop , cepnes midi kabl na usb i radis workstation sa njim i nekim od pobrojanih sinthova.
Aranzeri su kafanska varijanta sa gotovim ritmovima sto olaksava rad tj na brzaka menjas bubnjeve, pratnje i lakse se snalazis uzivo tj radis promene u letu
ps2. Vazno!: nauci malo vise o tehnici posto je to vazno za komponovanje muzike- na sinthu
program, cubase SX2 pa nadalje, sonar4 pa nadalje- manje napreze pc...
Korg 01w je workstation, mislim 16 midi kanala, verovatno 32 polifon. ima flopi koji verovatno, zbog starosti ne radi... ako radi, super, na njemu memorises zvuke i sl.
moze se naci oko200e
XP60 je super masina 16 timbrala, 64 polifon, cena oko 250, workstation
svi nabrojani sinthovi nemaju solo zvuke (???), imaju min 8 kanala a obicno 16 sto znaci da mogu svirati 16 instrumenata odjednom
ako radis midi sa laptopom, radice i p3... ako ne vuces dodatne zvukove sa njega vec samo midi.
sve pesme mozes raditi u midiju i to ce zvucati super
iako iz 90' godina, sve pobrojane su masine na kojima su radjeni hitovi... mirno mozes kupiti bilo koji.
ps. Workstatione (korg01w, xp60, yamaha w5/7...) koristis sa njihovim sekvencerima tj ne treba im komp. sam snimas a onda memorises na floppy. Kako su floppiji stari, imas rizik.. zato uzmes notebook ili laptop , cepnes midi kabl na usb i radis workstation sa njim i nekim od pobrojanih sinthova.
Aranzeri su kafanska varijanta sa gotovim ritmovima sto olaksava rad tj na brzaka menjas bubnjeve, pratnje i lakse se snalazis uzivo tj radis promene u letu
ps2. Vazno!: nauci malo vise o tehnici posto je to vazno za komponovanje muzike- na sinthu
program, cubase SX2 pa nadalje, sonar4 pa nadalje- manje napreze pc...
daj bre....covek je pocetnik.....dok mu to proradi proci ce ga volja za zivotom.... treba mu nekaa instant varijanta.... kakvi laptopovi ...
nikolaivanic
18-08-2013, 10:49 AM
i ja sam svojevremeno kupio Atari i drzao ga bez veze dve godine u strahu od ucenja .. maltretirao sam se sa sekvencerom SY99 koji je dobar ali izgubis oci na malom ekranu. Kada sam poceo sa atarijem, otvorilo mi se. MNOGO je lakse na kompu i brze
masteras
18-08-2013, 08:58 PM
Ok.
Recite mi sta mislite o ovom modelu, vidim noviji je i kaze profesionalni...
http://www.skalabgd.com/proizvod/Casio-Profesionalna-klavijatura-CTK-7000/269.html
Ako ne moze link onda to je Casio CTK 7000? On je nov oko 50000din.
nikolaivanic
18-08-2013, 10:49 PM
ja imam Casio digitron...:wink:
ima casia koji nisu losi za narodnjake.. ili poneki ton..
Kupis nabrojane klave koje su duplo jeftinije, tri puta bolje i uzivas radeci aranzman na pcu...
to ja a ti kako hoces
ps. kada su nabrojane klave kostale 1500-3000dm, casio je kostao 500...
spartakus
19-08-2013, 09:33 AM
Mali predlog sa moje strane,prolistaj kupujem prodajem tyrus moze da se nadje od 40 soma pa navishe.imam drugara koji dugi niz godina radi to sto ti hocesh,bez cpu i ostalih komponenti..
nikolaivanic
19-08-2013, 05:48 PM
Roland xp 30 odlican instrument imas ovde (http://www.kupujemprodajem.com/Roland-XP-30-Povoljnooo-Hitnooo--7339186-oglas.htm?filter_id=33353971)
za dobru cenu....
Roland xp 30 odlican instrument imas ovde (http://www.kupujemprodajem.com/Roland-XP-30-Povoljnooo-Hitnooo--7339186-oglas.htm?filter_id=33353971)
za dobru cenu....
Covece, jesi ti uopste procitao sta coveku treba?:banghead:
Arthur
20-08-2013, 03:24 AM
Covece, jesi ti uopste procitao sta coveku treba?:banghead:
očigledno je da jeste.
a i opet, dobar i relativno jednostavan midi player program nije teško naći, i nasetovati da radi, definitivno jednostavnije nego da kopa po g-1000
očigledno je da jeste.
a i opet, dobar i relativno jednostavan midi player program nije te?ko naći, i nasetovati da radi, definitivno jednostavnije nego da kopa po g-1000
Ne znam kako? Xp 30 nema nikakve veze sa tim.... niti je aranzer niti workstation, niti moze da pusta fajlove......
Mozda sam ja pogresno razumeo coveka, ali kontam da bi on da svira, a ne da pusta fajlove....
spartakus
20-08-2013, 11:23 AM
Tyrus je aranzer i moze da se nadje povoljno..
Tyrus je aranzer i moze da se nadje povoljno..
jeste, jako je dobar.. ali tesko za ispod 650-700e....
fix3r
20-08-2013, 01:34 PM
Pristojan zvuk, aranzer, za sto manje pare, a da nisu narodnjaci (ne treba sempl "setove" i te gluposti) - Korg i30. Ali stvarno. Ortak ga je kupio dok sam bio u Srbiji i igrali smo se jedno popodne sa tim aranzerom. Zvuci sasvim korektno! I napravljen je k'o tenk. A kosta nesto tipa 250e!
Arthur
20-08-2013, 04:47 PM
Ne znam kako? Xp 30 nema nikakve veze sa tim.... niti je aranzer niti workstation, niti moze da pusta fajlove......
Mozda sam ja pogresno razumeo coveka, ali kontam da bi on da svira, a ne da pusta fajlove....
tako je, a ako si čitao Nikoline odgovore, on zastupa tezu da će? lak?e, jeftinije i bolje raditi sa dana?njim midi opcijama na kompu (i to bez jakih ma?ina), i u tom smislu mu je ponudio XP30, koji stvarno ima lep sound, i solidne dirke, a uz pomoć jeftinog laptopa i nekog jednostavnijeg midi sekvencera u njemu, i potpuno ispuniti namenu za koju je originalno pitanje i postavljeno
nikolaivanic
20-08-2013, 05:09 PM
tako je, a ako si čitao Nikoline odgovore, on zastupa tezu da će? lak?e, jeftinije i bolje raditi sa dana?njim midi opcijama na kompu (i to bez jakih ma?ina), i u tom smislu mu je ponudio XP30, koji stvarno ima lep sound, i solidne dirke, a uz pomoć jeftinog laptopa i nekog jednostavnijeg midi sekvencera u njemu, i potpuno ispuniti namenu za koju je originalno pitanje i postavljeno
Hard Logic :)
masteras
20-08-2013, 09:13 PM
Isprobao neke klavijature ovih dana i prvi utisak mi je da neke imaju vrlo slabasne dirke, kada sviram na njima imam osecaj kao da ce svekog trenutka da puknu.
Mada ove koje su skuplje imaju bolju i cvrscu klavijaturu ali su oko 2000e... tek sam sad u dilemi.
Kolege koliko vam je trebalo vremena da se naviknete na klavijaturu ako sve pre toga svirali dugo na pravom klaviru? I sta mislite o klavijaturama - dirkama, koja klavijatura ima kvalitetne dirke a da nije paprno skupa (za sada)?
Tyros ne znam gda da ga pronadjem i da mogu da probam.
Gledao sam Rolandaa xp30 ali to je solo klavijatura koliko vidim, a meni je potreban aranzer ili radna stanica za onemanband.
E sad, nije mi bas najjasnije, ako mozete malo detaljnje. Znaci Roland xp30 se poveze preko cega, midi kabla sa lap topom, imam lap top: 1,7ghz, 512mb, 80gb...? Koji program da li se kupuje koja je cena, koliko sve to kosta?
Arthur
21-08-2013, 12:01 AM
upravo tako, kupiš neku ok a jeftinu solo klavijaturu, kupiš MIDI kabl ili MIDI to USB kabl još bolje, instaliraš neki od, ruku na srce, krekovanih programa poput Cubase-a, Sonara ili štagod da ti je najjednostavnije da skontaš, a nisu baš TOLIKO komplikovani, i onda u njega učitaš MIDI fajl, rasporediš kanale na XP30 i farbe, stisneš play, sam svira sve. Po želji ugasiš neki od midi kanala i sviraš ih ručno preko toga. Mislim da je taj laptop, ako na njega staviš windows XP, totalno ok za tu potrebu, jer on ne radi nikakav processing ni obradu, on samo učitava i šalje midi komande.
masteras
21-08-2013, 01:32 AM
Hvala!
Da li mogu da skinem program, pronaci cu ga online, da probam to da uradim i bez klavijature da vidim kako izgleda?
Postoji li na youtube takav video, ne mogu da pronadjem?
Arthur
21-08-2013, 01:48 AM
pa potraži to što sam ti napisao, Cubase, Sonar, i sl. A ne znam šta ćeš da probaš bez klavijature, da vidiš kako svira midi sam sa sobom? trebaju ti svakako neke farbe da to čuješ. Ne znam koliko stojiš sa engleskim dobro, al prilično mnogo ima materijala online o tome.
Arthur
21-08-2013, 01:48 AM
čak sam ubeđen da bi ti recimo Nikola Ivanić rado pomogao da to sve namestiš i savladaš, super je on tip generalno ;)
masteras
22-08-2013, 02:05 AM
OK. Da li moze preporuka nekih midi sajtova gde mogu da pronadem pristojne nas i strane pesme?
I program za citanje tih midi fajlova, da mogu da odstampam note, da transponujem i iksljucujem i ukljucujem instrumente?
masteras
24-08-2013, 06:51 PM
Cuo sam da je M AUdio kancerogen,... od 88 dirki sono? Tako pise u upustvu?
silicon science
25-08-2013, 06:54 AM
Ja bih ipak isao na aranzer varijantu, smatram da za tvoje potrebe je to ono sto treba..Moze i lap top da ti odradi posao, ali spremi se za probleme i twikovanje na licu mesta pred svirku, to te sigurno ceka.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.