Log in

View Full Version : Moja Zemlja vs Ljubi Zemlju Brale

Mogli
08-08-2013, 08:14 PM
Cuo sam pesmu "Moja zemlja" od Amadeus Banda...
Ne mogu da se otmem utisku, da se nisu inspirisali sa mojom pesmom "Ljubi Zemlju Brale" koju sam objavio ovde prosle godine -
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41136

Evo moje pesme, radjene u amaterskim uslovima, a vi sami prosudite cija je bolja :)
http://www.box.com/s/351625e4e95c4eaa77d0

psionic
08-08-2013, 08:44 PM
Cuo sam pesmu "Moja zemlja" od Amadeus Banda...
Ne mogu da se otmem utisku, da se nisu inspirisali sa mojom pesmom "Ljubi Zemlju Brale" koju sam objavio ovde prosle godine -
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41136

Evo moje pesme, radjene u amaterskim uslovima, a vi sami prosudite cija je bolja :)

Slusam deonicu gitare i pitam se... Da li bi ih dobio na sudu :D
Ista deonica, malo samo doterana... Jesi li im ti to radio i predlagao ili su samo bezobrazno "pozajmili" motiv ? Na stranu citava ideja...

DzoniPFC
08-08-2013, 10:18 PM
Nekad tako kad gledam postavljene demo radove u sekcijama za demo i promo radove clanove foruma na rumskom kao i na gearslutzu, razmisljam kako neki poznati i nepoznati anonimusi haraju stranicama i traze materijal za "inspiraciju" i kad pronadju "plen" bezobrazno otmu koncept misleci da se to nece otkriti. A ovo je mozda i prvi pravi primer toga :)

Mogli
09-08-2013, 09:34 AM
Slusam deonicu gitare i pitam se... Da li bi ih dobio na sudu :D
Ista deonica, malo samo doterana... Jesi li im ti to radio i predlagao ili su samo bezobrazno "pozajmili" motiv ? Na stranu citava ideja...

Nista ja nisam njima predlagao, osim sto sam pitao naseg kolegu sa foruma tuomasa, koga sam pitao koga da kontaktiram sa Amadeus bandom u vezi moguce saradnje, na sta mi je on odgovorio vrlo kratko, da cuje sta radim...Pesmu sam objavio na forumu Rumski iz potrebe za semplom frule Bore Dugica. Amadeus je ladno prisvojio moju ideju, harmoniju, tekst, delove teksta, cak i onaj mars koracima u sredini pesme. Sreca da nisu imali i semplove gusle kao i ja, inace bi i to ubacili na kraju.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41096&highlight=frula+bora+dugic

OFF
09-08-2013, 09:48 AM
poceli i od nasih da 'pozajmljuju' :banghead:

Mogli
09-08-2013, 10:49 AM
poceli i od nasih da 'pozajmljuju' :banghead:
A da ironija bude veca, ja sam se svojedobno zalagao da Rumski.com preduzme nesto u vezi zastite intelektualne svojine, odnosno pesama koje se objavljuju na ovom forumu...:banghead:

nikolaivanic
11-08-2013, 04:10 PM
bas cisti plagijat... bukvalno. kontaktiraj ih za autorska prava (dokazujes snimkom na forumu) , zapreti sudom

Dushan_S
11-08-2013, 05:33 PM
Nisam siguran da imaš osnovu da se buniš ili tužiš... Verovatno je mnogima nejasno šta se zapravo podrazumeva kao prepoznatljiv autorski deo pesme. Postoji melodija i postoji tekst i oni definišu pesmu. Harmonska podloga, tematski koncept pesme, aranžmanska rešenja, naglašena upotreba određenih instrumenata, itd ne spadaju u tu kategoriju. Mnogo pesama nastane tako što neki autor uzme određenu pesmu za inspiraciju pa je izpretumba, izmeni harmonije, melodiju, aranžman napiše novi tekst i eto nove pesme.

U tvom slučaju, njihova pesma ima dovoljno različite teme i melodiju pevanja od tvoje, a tekst takođe nije isti, iako mu je tematika ista. Da li je moguće da neko ako mu ponudiš upotrebi tvoju pesmu kao ideju na kojoj će izgraditi svoju pesmu? Naravno. Da li su oni to možda uradili? Čak i da jesu, to sada nije ista pesma. Da bi postojala osnova za takvu priču, melodija mora biti bukvalno ista, na istoj ili jako sličnoj harmonskoj podlozi kao na primer u slučaju kad je Satriani tužio Coldplay ili kad su Rollingstones potpisali K.D.Lang kao koautora pesme jer su nenamerno "skinuli" njen refren. Neko ko ima više pravnog iskustva i znanja bi možda mogao da ti kaže da li postoji neka osnova ako bi postojali materijalni dokazi da ste vi dogovarali da oni kupe pesmu od tebe ali su oni umesto da kupe pesmu na kraju napravili sličnu pesmu i ukrali tvoj koncept... Ali skeptičan sam u vezi toga, jer opet, pitanje je da li je "rodoljubiva pop pesma" nešto što je tebi prvom palo na pamet kao ideja.

Dobar primer za sličnost koja je tolerisana su, na primer, bukvalno bezbrojne domaće pop pesme sa refrenima baziranim na harmonskoj progresiji VI-II-V-I-IV-II-III koje imaju skoro identične melodije preko te harmonske osnove. Ja sam ih čuo bar stotinak tokom života, a na svakom San Remu ima bar još jedna takva ista.

Mogli
11-08-2013, 08:37 PM
Mnogo pesama nastane tako što neki autor uzme određenu pesmu za inspiraciju pa je izpretumba, izmeni harmonije, melodiju, aranžman napiše novi tekst i eto nove pesme.

Sam si dao deo odgovora, ali ovo sto su oni uradili je plagijat po svim sastavnim delovima kompozicije. Cak su mi iskopirali i onaj mars koraka pred kraj pesme!! A da ne pricam o tome da nisu znali da je deo teksta sto su mi ga isto kopirali, (gde tudje sunce ne greje kao nase) u stvari deo pesme "Ostajte Ovdje" Alekse Santica!.....Zalosno.:banghead:

Moja pesma "Ljubi Zemlju Brale"
"Njihova" pesma "Moja Zemlja"
http://youtu.be/9saG37DZ-fw

Mogli
11-08-2013, 08:58 PM
Ali najvaznija stvar je -

Ja sam tu pesmu uradio iz srca i nisam imao sredstava da je reklamiram i predstavim na pravi nacin, a oni su to uradili zbog para!
To je velika razlika.

Dushan_S
11-08-2013, 09:34 PM
Po?to ti nisi autor tog stiha, već Aleksa ?antić, ne pola?e? prava na njega. Ne mo?e neko da ti uzme stih ako stih nije tvoj, zar ne? Takođe mar? koraka, da li misli? da niko ranije nije upotrebio mar? koraka? To su detalji koji ne defini?u pesmu.

Ti si sam pominjao tu?bu pa ti samo skrećem pa?nju na to ?ta se, koliko ja znam, mo?e smatrati autorskim delom i pravno tako tretirati. To ?to neka pesma podseća jasno na drugu ne znači da postoji muzička sličnost u domenu kompozicije. Na primer, u tvojoj pesmi postoji nekoliko melodijskih tema, uzmimo melodiju na gitari. Imaju i oni melodiju na gitari, fakat. Da li su te melodije u neku ruku slične? Jesu, ali slične su i stotinama drugih. nisu iste, različika je tu i ritmički i po redosledu nota. Ako uporedimo strofe, postoje neke sličnosti ali su melodije različite, tekst je slične tematike sa sličnim rečima ali nije bukvalno isti. Ako uzmemo njihov i tvoj refren, sličnosti praktično nema u samoj liniji pevanja, u notama. itd.

Razume?, sve ?to ti navodi? nije ne?to ?to se objektivno računa u pesmu, već "op?ti utisak" koji je subjektivna, te?ko dokaziva kategorija. Pesma su samo note, tema i melodija pevanja, kao i tekst. Ako ne postoji identična melodijska linija to nije to. Dakle ja ne poku?avam da osporim mogućnost da ti oni jesu marnuli pesmu, ali ako je to slučaj, rekao bih da su je toliko ispreturali i izmenili da je jako malo toga ostalo ?to bi bilo dokazivo. Takođe, tebi niko ne brani da u budućnosti valjano sredi? i objavi? svoju pesmu, sa sve spotom, zar ne? Oni jesu izimitirali tvoju pesmu, ali je ti time nisi izgubio pa i dalje mo?e? sa njom raspolagati kako ?eli?. Jedino da si radio pesmu zato da bi je prodao, ponudio je ba? njima pa si sad izgubio pare a oni su te odradili, onda bih razumeo nezadovoljstvo.

kad neko komponuje, on hteo - ne hteo uzima iz neke svoje banke podataka materijal za pravljenje pesme. Ta banka se naravno sastoji od onoga ?to je čuo do tada, tako da svako u nekoj meri - krade. Pitanje je samo da li kreativno kombinuje te elemente u ne?to novo i daje im lični pečat ili samo lenjo reprodukuje ne?to kako je bilo i u originalu, dakle - krade. U ovom slučaju oni su vrlo moguće, uzeli od tebe koncept. Dakle rekli su "Ovo nije lo?a ideja - me?avina rodoljubivog i ljubavnog teksta, i neki koncept aran?mana je ok, ići ćemo u tom smeru". Ali nakon toga, urađena je nova melodija gitare i pevanja većina teksta je ponovo napisana, harmonije su drugačije. Na ?alost, mislim da niko ne mo?e da ode na sud i doka?e da je neko drugi iskoristio njegovu pesmu kao kroki, kao skicu za drugu pesmu, ako vi?e to nije ista melodija i tekst, tako ni ti. Nadam se da si me sad skapirao ?ta ti obja?njavam.

Mogli
12-08-2013, 12:09 AM
Cudno je da ti Dusane, kao jedan od cenjenijih beogradskih gitarista, ne vidis ocigledni, bezobrazni plagijat moje pesme...

Dushan_S
12-08-2013, 12:33 AM
Čuj, meni je ?ao ?to ti se dogodilo to ?to ti se dogodilo (ako ti se dogodilo, jer ja ne vidim toliko muzičku sličnost koliko tematsku sličnost, ideju). Ti ako si ozbiljno mislio to ?to si napisao, idi kod nekog ko je pravnik a kapira se u tematiku, otkud znam, Uzelca recimo, pa ga pitaj. Nije bitno da li te pet ljudi sa foruma tap?e po ramenu i sla?e se sa tobom, ?ta ima? od toga? Ako veruje? da postoji jasna sličnost između pesama koja mo?e da se doka?e, pi?i novinama, pripremi izjavu za ?tampu, anga?uj pravnika i to.

Baj d vej, nisu Amades autori pesme. Kamba je naveden kao autor muzike, a neko drugi kao autor teksta. Znači, sve vreme optu?be ti idu na pogre?nu adresu.

Mogli
12-08-2013, 07:34 AM
Baj d vej, nisu Amades autori pesme. Kamba je naveden kao autor muzike, a neko drugi kao autor teksta. Znači, sve vreme optu?be ti idu na pogre?nu adresu.

Korisna informacija.

ProkDu
12-08-2013, 02:49 PM
Ne bi' da ulazim dublje u temu... ali je korisno znati da je AB ostavio pesmu u 'open source' tj. 'peer to peer' formatu za dalji 'rad/semplovanje'... :wink:

http://www.sendspace.com/file/bwk1hb

Mogli
13-08-2013, 03:51 PM
Plagijatori imaju pare za velike spotove, ali dzabe im je, kad su moja pesma i moj skromni video slajd BOLJI!

http://youtu.be/ZAXzemLQ6uk

Znak
13-08-2013, 06:37 PM
Plagijatori imaju pare za velike spotove, ali dzabe im je, kad su moja pesma i moj skromni video slajd BOLJI!

Čemu gorčina, zar ti nije drago što se nekome toliko dopala tvoja ideja da je poželeo da uradi nešto slično?

Mogli
14-08-2013, 03:40 PM
Čemu gorčina, zar ti nije drago ?to se nekome toliko dopala tvoja ideja da je po?eleo da uradi ne?to slično?
25 po tudjem dupetu ne boli.

Znak
14-08-2013, 07:12 PM
25 po tudjem dupetu ne boli.

Mislim da si prestrog po tom pitanju. Pretpostavljam da si onda i za svoj "video slajd" pribavio saglasnost svih autora fotografija i video materijala?

Mogli
14-08-2013, 07:48 PM
Mislim da si prestrog po tom pitanju. Pretpostavljam da si onda i za svoj "video slajd" pribavio saglasnost svih autora fotografija i video materijala?

To su fotografije koje su javno objavljene i date na slobodno koriscenje od strane autora. I nemoj da brkas babe i zabe.

Znak
15-08-2013, 12:25 PM
To su fotografije koje su javno objavljene i date na slobodno koriscenje od strane autora.

Čak i TV film o smrti Karađorđa? Ako ti tako kažeš nemam razloga da ti ne verujem, mada je čudno...

Što se tiče priče o plagijatima/uticajima, evo ti jedan lep primer. Veliki hit "Knocking On Heaven's Door" mnogo liči na par godina ranije snimljenu "Helpless". Umesto da zbog toga ratuju na sudu, Jang i Dilan su svirali obe pesme zajedno.

Mogli
15-08-2013, 05:17 PM
@znak
Ocigledno se ne bavis komponovanjem svojih pesama, i zato ne mozes da shvatis sta to znaci.
Iz tog razloga ti ne zameram.

Znak
15-08-2013, 06:05 PM
@znak
Ocigledno se ne bavis komponovanjem svojih pesama, i zato ne mozes da shvatis sta to znaci.
Iz tog razloga ti ne zameram.

Bavim se, tako da mo?e? slobodno da mi zamera?.

awacs
15-08-2013, 07:32 PM
Knocking on helpless door.

Pozdrav,

Vasa

Znak
15-08-2013, 08:35 PM
Knocking on helpless door.

Vasa sve objasni sa četiri reči! I to u vi?e dimenzija.

Mogli
15-08-2013, 08:40 PM
Bavim se, tako da mo?e? slobodno da mi zamera?.
Pricas jezikom trgovca, tako da te bas najbolje ne razumem. Nisam u tom svetu.

awacs
16-08-2013, 04:17 PM
Pricas jezikom trgovca, tako da te bas najbolje ne razumem. Nisam u tom svetu.

Ovako sa strane posmatrano, i ti priča? jezikom trgovca. ?ta te ustvari boli u tome ?to su uzeli melodijski redosled nota (tokom dva takta) u gitarskom for?pilu i inspirisali se tematikom i mar?evskim ritmom iz tvoje pesme? To ?to ti nisu platili, to ?to te nisu pomenuli ili ne?to treće, čega trenutno ne mogu da se setim? U svakom slučaju, ti oseća? da bi trebalo da dobije? ne?to ako ti je neko ne?to uzeo, jelda? To do?ivljava? kao krađu, a pre toga si im nudio trgovinu (pardon ? saradnju).

Dule Svilokos je u svojim postovima vrlo precizno objasnio kako stvari stoje (tj. da se ne radi o plagijatu), i ?ta bi eventualno mogao da uradi? (da konsultuje? nekoga ko se bavi za?titom autorskih prava). Svaka dalja prepiska je tipičan forumski prazan hod i turiranje ma?ine na semaforu. Dakle, ili uradi ne?to (makar da umiri? savest), ili batali sekiraciju i uzmi pamet u glavu za sledeći put. I ?tedi gorivo :)

Pozdrav,

Vasa

Mogli
16-08-2013, 07:13 PM
Ovako sa strane posmatrano, i ti priča? jezikom trgovca. ?ta te ustvari boli u tome ?to su uzeli melodijski redosled nota (tokom dva takta) u gitarskom for?pilu i inspirisali se tematikom i mar?evskim ritmom iz tvoje pesme? To ?to ti nisu platili, to ?to te nisu pomenuli ili ne?to treće, čega trenutno ne mogu da se setim? U svakom slučaju, ti oseća? da bi trebalo da dobije? ne?to ako ti je neko ne?to uzeo, jelda? To do?ivljava? kao krađu, a pre toga si im nudio trgovinu (pardon ? saradnju).

Dule Svilokos je u svojim postovima vrlo precizno objasnio kako stvari stoje (tj. da se ne radi o plagijatu), i ?ta bi eventualno mogao da uradi? (da konsultuje? nekoga ko se bavi za?titom autorskih prava). Svaka dalja prepiska je tipičan forumski prazan hod i turiranje ma?ine na semaforu. Dakle, ili uradi ne?to (makar da umiri? savest), ili batali sekiraciju i uzmi pamet u glavu za sledeći put. I ?tedi gorivo :)

Pozdrav,

Vasa

Vaso, nisam pesme njima ni nudio, ni prodavao, vec razgovarao o saradnji koja moze biti i tehnicke prirode. Po istorm prinicipu sam kontaktirao Ogija, u vezi njegovog masteringa za moje pesme, ili snimljenog vokala. Sa drugarima na forumu nisam nikada TRGOVAO. Sto se tice konsultovanja, to sam vec uradio, tako da li je sva ova prica prazan hod, ili nije, to cemo tek da vidimo. A sto se tebe licno tice, mogao bi i ti da se malko opustis, napet si vec jedno par godina. :)

awacs
16-08-2013, 07:49 PM
Napet sam ja već par decenija. ?to rekao moj kum Delča: ?Ko ovde do sada nije poludeo taj stvarno nije normalan?.

Pozdrav,

Vasa

Mogli
16-08-2013, 08:00 PM
Napet sam ja već par decenija. ?to rekao moj kum Delča: ?Ko ovde do sada nije poludeo taj stvarno nije normalan?.

Pozdrav,

Vasa
Kao prvo, treba da znas da imas moj respekt zbog svog velikog znanja, i dosta sam od tebe naucio.
A drugo, nevezano sa tim, nikako da te pitam, kako te ne smara da se stalno potpisujes sa onim tvojim Pozdrav, Vasa ...Mislim, zar ti nije jednostavnije to staviti kao signature :grin:

DaBear
17-08-2013, 12:26 AM
Bilo je i vecih kradja i velikih para u pitanju - pa se opet nista nije desilo. Ovde nema nikakvih para u opticaju (od doticne pesme), i ne znam cemu onda ovolika frka... Sve se to vodi pod "inspiracija". Cak bi te i advokat kostao vise nego sto bi mogao da naplatis...a o izgujenom vremenu da ne pricam. Opusteno...

fosnex
17-08-2013, 02:25 AM
Bilo je i vecih kradja i velikih para u pitanju - pa se opet nista nije desilo. Ovde nema nikakvih para u opticaju (od doticne pesme), i ne znam cemu onda ovolika frka... Sve se to vodi pod "inspiracija". Cak bi te i advokat kostao vise nego sto bi mogao da naplatis...a o izgujenom vremenu da ne pricam. Opusteno...

Ovo je najveca kradja do sad na nasim prostorima!

psionic
17-08-2013, 06:55 AM
Ovo je najveca kradja do sad na nasim prostorima!

Ne razumem sta si hteo da kazes s ovim :shock:

Sto se teme tice - mislim da kompozitor zakonski ima pravo da "pozajmi" valjda do 4 sekunde (ili 2) ili par taktova iz tudje objavljene, autorski zasticene pesme, dakle to nije kradja. Moralno je bezveze, degradirajuce za autora koji ne moze da smisli melodiju, ali zakonski je OK.

S druge strane, ovaj lik sa kojim radim (autor pesme Zlatnik od Tanje Savic) je tuzio neke bugare za tu pesmu, ali su oni komplet pesmu otkinuli - i naravno dobio ih je na sudu...

To je krajnje zeznuta tema i ko tu koga i sta, pa 80% nase muzike je uglavnom pozajmljivano sa strane... Sem licne satisfakcije da je jedan Amadeus bend od teme "pozajmio" forspil ili ideju, ne mozes mnogo da uradis po tom pitanju, to bi trebalo da ti je dovoljno. Ulazak u neke zakonske price mi je oduvek gadan i mukotrpan posao i nikad nisam zeleo da ulazim u to. Ako nisu komplet "drmnuli" pesmu, imaces problema da ih pobedis zakonski, narocito sto ti tvoju pesmu nisi zastitio autorskim pravima (u SOKOJu, na primer).

Ubuduce pazi kome odajes ideje, svaki autor u ovom svetu to zna - to je jedna od prvih lekcija, ako zelis da se komercijalno bavis muzikom...

Mogli
17-08-2013, 11:57 AM
S druge strane, ovaj lik sa kojim radim (autor pesme Zlatnik od Tanje Savic) je tuzio neke bugare za tu pesmu, ali su oni komplet pesmu otkinuli - i naravno dobio ih je na sudu...

Slusao sam pesmu kod tebe jos kad si je tek napravio.

psionic
17-08-2013, 12:56 PM
Slusao sam pesmu kod tebe jos kad si je tek napravio.

Heh, nisam to bio ja, to je bio Zoran... ja nikako nisam mogao da stignem, ako mislis na one zvucnike, pa je on to uradio mesto mene... BTW i dalje ih svakodnevno koristim, vrede svaki cent :)

Inace sad je prosirio studio, vise nije ona mala sobica, Bogi mu je zvucno sredio jednu vecu sobu...

Ilija Ilic
26-08-2013, 11:32 PM
Nisam citao postove ostalih uvazenih kolega i ostalih, samo ovu stranu, ali poznajem tematiku jer sam dobio pesmu na fejsu u inbox, sad vidim i ovde... Do nekle se slazem sa tobom, ali ne i za to vezano za Sokoj, on je moze i sad zastititi, a datum objavljivanja je relevantan na sudu jedino bi dobio umanjenu nadoknadu od Sokoja posto nije prijavljena, 30posto ili mozda i nista, a kad prijavi onda 100posto od dana prijave, emitovanja itd. Na sudu je bitan samo datum objave ( skenira stranicu, svedoci... ) ALI sto se tice pesme, rekao sam na nekoliko mesta, pa sad i vama svoje misljenje dajem, a to je da pesma nije ,,plagijat,, ukradena itd. Meni je u analizi jako bitan tekst, pored muzike naravno, posto sam i sam autor, Amadeus peva o ljubavi izmedju dvoje ljudi i vesto ubacuje nostalgiju za svojom zemljom, spot takav kakav jeste itd, dok Goran peva iskljucivo o zemlji Srbiji ( za sta ga ja pohvaljujem i cestitam ). Naravno ako bih analizirali tekst, ako pricamo ozbiljno imao bih jako puno kritika na obe strane, iskreno Amadeusu minimalno, to kazem jer ja po tom uvidjam da tesko da bi neko kopirao. Sto se tice melodijske linije, mislim da gotovo da i nema slicnosti, ako i ima onda je minimalna, ako pricamo o solu nekom evo jedan primer UPOREDITE SOLO GITARSKI DIVLJE JAGODE KRIVO JE MORE I MOLITVU FRULA ILI STA VEC MARIJE SERIFOVIC mogu tako do sutra kao i svi vi... Iskustvo mi kaze da Marijinom kompozitoru nije ni napamet pala ta pesma kad je radio-svirao... Aranzman takodje uopste nije slican, osim stvarno podudarnosti tih koraka, ali toga ima na kile preko, a Amadeusovci slusaju privatno te grupe itd. Po meni je glupo gubiti vreme na sudu i kampanji takodje u ovom fazonu, nije realan odnos snaga, a ni po zakonu nije plagijat. Amadeus je dosta pesama ,,pozajmio,, i trenutno je jedan od retkih ustao da javnosti skrene paznju da nas sistematski unistavaju, truju, porobljavaju itd na mudar i lep nacin, njihov novi singl ce biti jos lepsi u tom fazonu, a u spotu je moto klub Vladimira Putina... Daj boze da svi snimimo po jednu pesmu o retko normalnoj zemlji SRBIJI pa nek sve lice jedna na drugu :) Sa postovanjem.

Znak
26-08-2013, 11:49 PM
Patriotism is your conviction that this country is superior to all other countries because you were born in it.

George Bernard Shaw

spartakus
27-08-2013, 12:49 PM
Mogli meni je tvoja verzija bolja..meni..

Mogli
28-08-2013, 12:52 PM
Patriotism is your conviction that this country is superior to all other countries because you were born in it.

George Bernard Shaw

Istinski patriotizam mrzi nepravdu u svojoj zemlji vi?e od bilo čega drugog.

Clarence Darrow