View Full Version : CPU Benchmark [Reverb]
Koriscen plugin:
Sonnox Oxford Reverb VST Native 1.2.1.3041 32-bit
Rezultat: 186
Znaci, na prazan projekat dodam prazne audio trake i popunjavam inserte. Da bude brze zapamtim insert preset sa osam istih plugin-ova. Na tacno 186 komada, i ASIO i CPU su blizu 100% a Cubase 5 se zamrzava. Masina "stuca". Posto C5 nije odmah pao mogao sam da vidim da je temperatura jezgara oko 58C sto je veoma dobro na 100% opterecenja i letnjih 27C ambijenta.
Ostali uslovi:
i7-3820 @ 3.8GHz (Turbo)
Noctua NH-D14 CPU cooler
audio buffer 256 samples
Audiophile 2496
Win7 SP1 64-bit
Cubase 5.1.2 32-bit
16GB RAM @ 1333MHz
Mislim da je ovakav benchmark vise nego potreban!
Bitno je da svi koriste istu verziju Oxford Reverb-a, a inace postoji samo 32-bitna za VST koliko mi je poznato. Valjda radi s narodnim JBridge-om u 64-bit DAW?
Sad cu da smislim i jedan VA Synth benchmark s npr. Divom.
Cisto da ne bude da na muziku gledam kroz brojke :rotfl:
NIelectroy
17-07-2013, 11:54 PM
Bas me zanima to sa Divom, stavi mu neki zahtevniji preset pa da vidimo brojke. btw. koji kuler hladi taj procesor?
E da, cooler je Noctua NH-D14.
Plus do pre testa mi je bio ukljucen spoljasnji ventilator ispred kucista pa i to mozda utice. U najgorem slucaju se moze dodati 5C na tih 58C sto je opet odlicno za bilo koje jezgro na 100% opterecenja.
Ne znam kako da izvedem to sa Divom, znam koji preset ali voleo bih da mogu da popunjavam ASIO glas po glas.
Waldorf Largo to moze (od 1 do 256 voices!) ali niti je multithread niti mi 256 glasova sa svih 5 oscilatora popunjava prvi thread :rotfl:
U stvari cek' malo da ga namestim, izleda da jeste multithread a zaboravio sam Release da odvrnem (popunio sve MIDI note).
Svakako bi bolje bilo s Divom.
Treba da smislimo najjednostavnije da bude, u principu moze i Massive da se puni kao u psionic-ovom projektu ali bolje neki bas TEZAK synth...
Sky Net
18-07-2013, 12:51 AM
Prazan projekat.
40 trakova x 8 Oxford Reverba. JBridge.
Asio 100%.
CPU 95%.
Temp procesora - 55C.
Ukupno - 320 :D
Au, pa odakle tolika razlika? Cak 320 si napunio?
Onda mozda stvarno meni nesto nije u redu s driver-om, ne znam kako moze da bude tolika razlika...
Sky Net
18-07-2013, 01:09 AM
Ponovicu kasnije sa pojacanim ventom, mislim da moze jos gore, ustvari, moze sigurno. Vidjecemo koja ce ga brojka zakucati.
A vidis meni je ukljucen Q-Fan u BIOS-u...Uspeo sam da primetim da je brzina bila svega nekih 700RPM!
Samo mi nije jasno kako moze 150 reverba vise da se otvori s jacim hladjenjem ako imamo dosta slicne procesore :shock:
Sky Net
18-07-2013, 01:37 AM
Manuelna je kod mene regulacija kulera, i uvijek stoji na 1100<, volim tisinu :) za nekih 40 minuta cu ponovo uraditi i postaviti slike.
Sky Net
18-07-2013, 02:41 AM
Test ponovo.
i7 2700K, stock
12 gb DDR3 1333 mhz
Cubase 6.5 64 bit
Sonnox Oxford Reverb VST Native 1.2.1.3041 32-bit (64 bit kroz Jbridge)
Ovaj put situacija je slijedeca, sa hladnjakom procesora na 1600 RPM:
http://imageshack.us/a/img194/5204/lxbx.jpg
http://imageshack.us/a/img838/5331/2ae7.jpg
http://imageshack.us/a/img692/5252/fkbn.jpg
Screenshot trakova i mixera u Cubase-u (high res)
http://imageshack.us/a/img692/3483/8xoc.jpg
Ukupan zbir: 64 kanala x 8 = 512
Da nadodam tu jos Firefox (6 tabova) i Internet explorer na kojima ni ne osjetim sta je sve pokrenuto, ako ista znaci.
Wow, cekaj malo.
Hoces da kazes da si s jacim hladjenjem otvorio 512 plugin-ova umesto "samo" 320. To je poboljsanje 60%. Ukupno, 512 prema mojih 185 dodje preko 150%.
Pa zar je moguce da hladjenje toliko utice?
Moracu i ja da probam tu voznju. Sad mi je sve namestetno na NAJTISE, u Q-Fan-u je podesen Silent operation i nece ventovi da duvaju na maksimumu.
Mozda osmislim neku drugaciju konfiguraciju za hladnjenje ako ce to da mi pruzi 150% vecu VA polifoniju. Za reverbe me bas i nije briga :D
diviner
18-07-2013, 10:14 AM
Ne moze da utice hladjenje ne toliko, nego ni malo... Ako je iole pristojno da ne izaziva down throtling (smanjenje takta), i ako ste iskljucili speedstep (jer i on moze nekada da usere citavu stvar) tu nema razlike. Razlike su u razlicitim verzijama hosta, i drugi parametri koji ocigledno obesmisljavaju bilo kakvu test usporedbu (jer obojica dobijate dijametralno suprotne rezultate).
Manite se benchovanja cpua, imate veoma slicne procesore i razlika u performansama ne smije preci 5% (za isti takt). Ni ovi stari i7 procesori na istom taktu nisu nista sporiji od tih vasih taze proizvedenih, zato, bavite se muzikom, posto imate i vise nego dovoljno jake makine za to :) .
Pa to stoji, ali onda meni nesto nije dobro podeseno u BIOS-u?
Evo sad sam iskljucio Q-Fan potpuno, to su dva ventilatora po 1200-1300RPM. Cudno mi je bilo da su temperature ostale prakticno iste na procesoru iako cujem lepo da ventilatiori rade jace.
Drugo, i dalje sam mogao da otvorim malo vise od 23x8 reverba. I ja mislim da hladjenje ne moze toliko da utice na performance.
Nije mi jasno kako je on otvorio 512 reverba a ja 185 iako su nam procesori slicni? Zar je C6.5 64-bit toliko brzi od C5 32-bit?
I sta je taj "speedstep"...
diviner
18-07-2013, 10:35 AM
Speedstep je intelov feature da snizi takt procesora kada racunar ne obradjuje nista zahtjevno (a on to zna uraditi kada ne treba na nekim kombinacijama ploca + procesor). Iskljuci se u biosu...
Hm, da, bio mi je ukljucen Speedstep medjutim kad sam ga iskljucio takodje nisam primetio nikakvu razliku ni u temperaturi, ni u ASIO performansu. Sve je ostalo isto tako da sam vec vratio na staro jer mislim da je bolje da bude ukljucen.
I dalje ne razumem kako na slicnom procesoru moze razlika da bude 512:185 otvorenih plugin-ova, bez obzira na sve druge razlike, i sta je SkyNet to promenio pa da otvori 512 komada umesto prvobitnih 320 :confused:
Cisto sam radoznao...
diviner
18-07-2013, 12:48 PM
Moze biti neki feature samog C6.5 koji bolje rasporedjuje resurse kod ovakvog tkzv kloniranog opterecenja, a moze biti da je negdje i pogrijesio...
Sky Net
18-07-2013, 02:44 PM
@diviner: Ima slika sa vidljivim brojem kanala, nije tesko preracunati.
@fraq, sasvim je ocekivano i logicno da je bolja optimizacija 64-bitnog OS-a/64-bitnog DAW-a/64-bitnog plugina nego 64-bitnog OS-a/32-bitnog DAW-a/32-bitnog plugin-a. Da nije tako, 64-bitna arhitektura ne bi ni postojala, pretpostavljam.
diviner
18-07-2013, 02:48 PM
Mozete vi da testirate do mile volje :)... Praksa je pokazala da je zauzece kod REALNIH projekata (u kojima imate i gomilu traka i efekata i VSTi) na razlicitim platformama veoma slicna, i na nivou akademskih.... Nebitno da li je C5, C7 ili neki drugi host u pitanju...
Zato kazem, manite se benchmarkovanja, i radite muziku :) .
Sky Net
18-07-2013, 02:50 PM
manite se benchmarkovanja, i radite muziku :) .
Znas kad bih ja testirao ovako nesto? Nikad, niti mi je palo na pamet.. Al eto kad vec to nasem kolegi znaci, eto mu, nije mi bilo mrsko odvojiti pola sata za sve..fraq trazio, fraq dobio :D
I kako ja sad da zavrsim svoj aranzman sa 50 usisivaca od kojih svaki prolazi kroz 8 Oxford Reverb-a.
Zar niko nije pomislio da je to moj realan projekat, i moj umetnicki izraz.
Hocu 50 usisivaca, 400 reverba i 10 Diva pad-ova na najvisem kvalitetu da se sve to lepo zaokruzi, i tacka.
A salu na stranu, da je 64-bit toliko bolji i da je Cubase toliko optimizovan mislim da bi po celom Steinberg-ovom sajtu pisalo velikim slovima 200% BETTER PERFOMANCE WITH LATEST CUBASE 64-BIT KUPI NARODE JOS MALO PA NESTALO.
Evo sad ce dunem malo jace u CPU i odma' 100% veca polifonija :banghead: :rotfl:
Vala bas, dobio sam sta sam trazio...
Sky Net
18-07-2013, 04:08 PM
Da, samo sto kod mene nije ''latest''. Ja sam probao kod sebe 32-bitnu 6-ticu, i ne svidja mi se tromost pri paljenju, ucitavanju, osjeti se to sve..64-bit 6.5 se podigne za 11 sec.
Sto se tice coolera, pojacao sam ga zbog pregrijavanja, jer bi mi ostao na 1000 rpm, i logicno da ce se proc. pregrijati. Nisam promijenio nista, jednostavno dizem broj, ASIO ne moze dalje, ali se procesor ne zakucava. Sto se tice broja 512, je li moja krivica sto jos nije zakucan, ima prostora za jos, i sto normalno surfam netom za to vrijeme, i sto se Cubase ne gusi? To treba pitati ljude iz Steinberga, ili mozda momka koji je napravio JBridge, sta znam..Uvaliti 1500-2000+ eura u masinu, i onda skinuti krekovan softver- 32-bitni softver, i onda se cuditi, kako nesto nije ono, bas..kao da u ferarija stavis motor od yuga 45..mislim, moze neko staviti i hexacore i raditi u word-u na njemu, sta mene to briga..ali, rece neko mnogo mudro - platis pa se klatis..i da nadodam - izvlacis maximum.
P.S. slab sam sa vremenom od posla, ali imam sacuvan 512 x Oxford projekat..da bas vidim na koliko ce procesor reci, STOP.
ASIO ne moze dalje, ali se procesor ne zakucava.
Pa sad mi tek nista nije jasno.
Kad ti se zakucava ASIO, jer to je vec kraj price.
I ja s nekim plugin-ovima mogu da punim CPU vise nego ASIO ali sta to vredi.
U slucaju Oxford Reverb-a dosta su se poklopili ASIO i CPU...
Inace, pomislio sam da mi je ukljuceno nego ogranicenje za brzinu CPU u skladu s brzinom ventilatora, tempraturom jezgra itd, ali nije bilo niceg takvog u BIOS-u. Speedstep nije imao nikakvog uticaja.
Cudno je posto su ti rezultati za reverb dosta bolji od mojih, a za Divu zapravo slabiji od mojih. Ja nisam povecavao buffer za Divu, i nije bilo nikakvog krckanja pri polifoniji koju sam naveo.
Ne verujem da su free verzije mnogo losije od kupljenih, C5 je cak malo poboljsan u AiR verziji (neki bug-ovi su eliminisani). Nikad mi se ne zamrzava osim kad se CPU preoptereti ili radim nesto skroz besmisleno. A cesto ni tad. JBridge sam naravno kupio ali u ovom testu mi nije bio potreban.
U svakom slucaju, hvala na saradnji :D
P.S.
Sa mojim spoljasnjim ventilatorom, jezgra su oko 54C pri 100% opterecenja sto znaci da moze i preko 30C da bude u sobi a da ne predje nimalo 60C.
Sky Net
18-07-2013, 07:01 PM
Ma naravno, nista ovo nije ni bitno, kad ce nam trebati 200 reverba :shock: :wink: meni je najbitnije da mi ogromni projekti ne zakucaju procesor, a najveci projekat dosad (remix koji sam zavrsio prije tri dana) nije presao 50%, a tu bas ima svega i svacega..sto se dive tice, ponasa mi se slicno kao i Sylenth na starom PC - ne djeluje mi uopste optimizovana, al ni to mi nije bitno, upalio sam je jednom prije tvog benchmarka, cisto da vidim sta ima. Mozda bi od svega ovoga, bilo najzanimljivije postaviti screenshotove ''teskih projekata'', uz spisak pluginova koji su koristeni, to je po meni mnogo vise ''real life test''..ali nema ni za tim potrebe, imamo vrhunske masine, koje rade ono sto treba da rade :wink:
To je tacno, sta god da sam zamislio pa cak i sa tim neoptimizovanim plugin-ovima u praksi je radilo bez problema. Na Q8200 sam imao problema s odredjenim preset-ima, unison, multi-layer, itd. Ovaj 3820 guta SVE.
Tranzit
19-07-2013, 12:17 PM
Kod mene taj test sa Oxford Reverbom daje 80 traka po 8 Oxforda, znaci 640 komada pri Bufferu od 128 samplova, istovremeno otvoreno par tabova na IE i sve radi bez stucanja i mucanja.
Optercenje CPU-a je na 94%, CPU = i3770k @3,7GHz, 16GB Geil RAM-a na 2200 i CL10. Temperatura je nesto veca, 68? poslije dvadesetak minuta rada ali je i kuciste minijaturno (36 x 20 x 8cm) ITX. Sve ovo na Studio One 2 64Bit (Oxford Reverb preko jBridge v1.5). Nisam probao @4.2GHz ali mislim da bi islo preko 700 Oxforda.
Interesantno...
Ili je C5 32-bit toliko losiji u multiprocessing-u, ili meni CPU zaista ne radi punom snagom zbog nekog setting-a u BIOS-u.
Iskreno, nije me briga za reverbe ali bilo bi sjajno da ono "punjenje" polifonijom pri oko 90% ASIO koje sam iskusio za vikend, moze da bude jos vece :D
Any ideas?
Sky Net
19-07-2013, 04:45 PM
Any ideas?
i7 3970X x2 i x64 Cubase :shock: :D
Tranzit
19-07-2013, 07:16 PM
Any ideas?'Ajd da probamo sa tim BIOS-om, mada je C5 zaista smece na x64 sistemima. Koja maticna ploca bi kod tebe ?
'Ajd da probamo sa tim BIOS-om, mada je C5 zaista smece na x64 sistemima. Koja maticna ploca bi kod tebe ?
Sabertooth X79. Imas ovde sve:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=347566&postcount=478
U principu vise me interesuje u cemu je stvar, u praksi mi nikad nista nije nedostajalo i sve je stabilno, tiho i rashladjeno :D
A i ja previse ocekujem od starog software-a...
Tranzit
19-07-2013, 10:08 PM
Bice da je ipak do tog C5 jer to sve sto imas je odlican hardware. Podesavanja u BIOS-u mogu da uticu na performansu ali ne toliko drasticno da bi bila takva ogromna razlika jer tvojih 186 Oxforda na C5 prema recimo mojih 640 na Studio One 2 64Bit, je uzasno mnogo i neobjasnjivo. Vrlo slabo koristim narodne verzije a pogotovo ne glavni DAW, pa ne mogu da ti napisem kako bi to kod mene bilo na C5. Mozemo da probamo sa izvjesnim podesavanjem BIOS-a, ako imas volje jer jedino mi to pada na pamet sto bi mozda popravilo situaciju. Kako bilo da bilo, to je preslaba performansa za hardware koji imas jer tvoj procesor je odprilike u pribliznom rangu sa mojim i7 3770k, a jedina ozbiljna razlika u hardwareu je da je kod mene sve na SSD diskovima i da je moj RAM dosta brzi (2200) ali mislim da to nije valjan razlog bas za toliku razliku u performansi. Cak ti radis na PCI audio karti a kod mene je USB (AudioBox 1818VSL) sto eventualno ide tebi u prilog jer sumnjam da ta audio karta posebno opterecuje sistem u leru. Sve u svemu to kod tebe nesto debelo ne valja, sta god da je.
Auh... nemam sad jos 50-60 hiljada za C7... Srecan sam sto sam izvukao taj hardware a sad ispada da nemam software s kojim to mogu valjano da iskoristim.
Stvarno ne razumem u cemu je ovde problem, posto su se ostali rezultati uglavnom slagali. Cak sam se pre neki dan odusevio koliku sam polifoniju uspeo da izguram. Nemoguce da moze skoro 4 puta vise od toga. Medjutim, ako gledamo 640 prema 185 ispada da ja koristim malo vise od jednog jezgra s Oxford-om. Mozda C5 taj plugin koristi samo na jednom jezgru. Ali tu je opet sve besmisleno, jer OS a PRETSPOSTAVLJAM i C5 vide 8 virtualnih procesora a ne 4 fizicka jezgra. Nista se ne slaze!
Primetili smo i neka cudna neslaganja izmedju ASIO i Task Manager-a koja se povremeno javljaju, tako da mi deluje da je to nesto izmedju C5 i OS (npr. single-thread plugin Lush-101 u Task M. radi kao multi-thread a ASIO se ponasa kao da je single-thread). A mozda je problem izmedju odredjenih 32-bit plugin-ova i 64-bit OS, i sam C5 nije "kriv".
Mogao bih da instaliram onaj free DAW Reaper 64-bit cisto da vidim ima li razlike, mada mi je muka vise od "podesavanja" i prosao sam BIOS uzduz i popreko :(
Evo, sad sam probao nesto sto definitivno ukazuje na C5 32-bit kao problem.
Povecao sam audio buffer na maksimum, kod mene 4096 samples. Zatim sam ucitao projekat sa Oxford Reverbima. CPU je sad bio na oko 75%, ASIO na 80% ili manje. MEDJUTIM, I DALJE NISAM MOGAO DA OTVORIM NI JEDAN JEDINI OXFORD VISE OD ONIH KOJI SU OTVORENI.
Cubase5.exe zauzima manje od 2GB memorije sto je daleko ispod granice od 3GB, koja garantuje zamrzavanje.
Jednostavno, na mom sistemu C5 32-bit ne radi dobro... Mogao bih jos da probam Oxford preko JBridge-a.
S obzirom da nemam sad love, moracu da trpim neko vreme, a i mislim da nije strasno jer je uglavnom sve stabilno uz poneku "bizarnost". Bar se nadam da ce ostati tako.
EDIT
Sa kupljenim JBridge-om je jos gore. ASIO odmah u crveno, povecavam buffer, dobijem BSOD. Kraj.
Izgleda da ovde ne moze nista da se sredi bez velikih dodatnih ulaganja koja ja imam u planu tek od sledece godine. Ne zivim od toga i glupo mi je da postrosim 500$ na novi Cubase. Ako kupim neku light verziju onda ce mi biti krivo sto nemam najbolju. CPU barem mogu da koristim za sve aplikacije, a ne samo za audio.
Ceo "zivot" se igram Cubase-om i uvek je bilo dz, a sad...
Tranzit
20-07-2013, 01:17 AM
Sutni Cubase, ima boljih DAW-ova ili bar istih mogucnosti, za mnogo manje para, sto se mucis i nerviras. Ionako od cijelog Cubasea koristis samo njegove trake i eventualno ediore (koje imaju i svi ostali) a sve drugo ide preko Pluginova, ne znam cemu "zaljubljenost" u njegov GUI.
Stvar (lose) navike :D
DA SUMIRAM...
Sad imam mnogo jasniju sliku stvari. Cini mi se da je diviner bio najblize sustini, a to je da se moj C5 naprosto ne snalazi dobro s ogromnim brojem identicnih plugin-ova i novije verzije su tu mnogo bolje.
Ali, kako se u realnim projektima takva situacija zaista ne moze postici, i kako su mi ostali rezultati narocito s VSTi sasvim ocekivani, razloga za brigu i promenu DAW-a zapravo nema.
Da je npr. SkyNet u testu s Divom dobio drasticno bolje rezultate kao s Oxford-om onda bi bilo jasno da ne koristim CPU ni priblizno koliko mogu. Takodje, dobio sam ocekivano poboljsanje od 2-3 puta u odnosu prema starom Q8200 i nema vise nikakvih preset-a koji idu u crveno.
Sto se mene tice, case closed.
Neki RME PCIe interface i novi C ostavljam za buducnost :wink:
psionic
20-07-2013, 03:01 PM
To si sve mogao da skapiraš još iz onih testova s masivom, a ne da filozofiras sa lushom i divom :rotfl: . Još sa tim pogrešnim screenshotovima, totalno si zastranio u paranoji da ti CPU nije dobar...
...do sledećeg viđenja kad nahvatam neki net... :(
To si sve mogao da skapira? jo? iz onih testova s masivom, a ne da filozofiras sa lushom i divom :rotfl: . Jo? sa tim pogre?nim screenshotovima, totalno si zastranio u paranoji da ti CPU nije dobar...
...do sledećeg viđenja kad nahvatam neki net... :(
Pa zato i nisam nikad uradio nesto ozbiljno u muzici :shock: :rotfl:
Smislio sam benchmark koji uopste nije za moj DAW, i sad ovde gledam kako me forumasi rasturaju, samopouzdanje mi opada i ne mogu da prilazim devojkama...
Salu na stranu, nije bilo pogresnih screenshot-ova, zaista Task m. zeza s nekim plugin-ovima (bilo je opet i pored skorog reboot-a) tako sam posle svih ovih "eksperimenata" barem siguran da je krivac stari C5 a nikako hardware, BIOS ili nesto deseto.
Hehe :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.