Log in

View Full Version : Problem sa pokazivanjem ASIO i Task Manager opterecenja

frag
13-07-2013, 06:14 PM
Znaci, ta razlika izmedju ASIO performance i Task Manager-a (ili drugih aplikacija za merenje iskoriscenosti procesora) jeste zbog toga sto stari C5 32bit ne koristi na najbolji nacin sva dostupna jezgra/thread-ove?

To je jedino sto mi preostaje da zakljucim. Rekao bih da ne gresim.

Nisam imao pojma da su 64-bitni pluginovi toliko efikasniji...

Sad vec imam novi plan za kraj 2016/pocetak 2017 :D Win8.1 SPx, najnoviji Cubase 64bit i Haswell E 8 core Xtreme. Zamenim sve plugin-ove a narocito VA synth-ove 64-bitnim. Prema mojoj pouzdanoj racunici trebalo bi da dobijem 160-170% brzi ASIO performance. Verovatno i vise. Nije da se ne oseti :rotfl:

Cena... zavisi od "AiR"-a i ostalih upgrade-a. Sad je minimum 1500$.

Secam se kad sam kukao da je sedmica nestabilna, a sad sam zaboravio i sta je restart.

Sky Net
13-07-2013, 06:18 PM
Znaci, ta razlika izmedju ASIO performance i Task Manager-a (ili drugih aplikacija za merenje iskoriscenosti procesora) jeste zbog toga sto stari C5 32bit ne koristi na najbolji nacin sva dostupna jezgra/thread-ove?

To je jedino sto mi preostaje da zakljucim. Rekao bih da ne gresim.

Nisam imao pojma da su 64-bitni pluginovi toliko efikasniji...

Sad vec imam novi plan za kraj 2016/pocetak 2017 :D Win8.1 SPx, najnoviji Cubase 64bit i Haswell E 8 core Xtreme. Zamenim sve plugin-ove a narocito VA synth-ove 64-bitnim. Prema mojoj pouzdanoj racunici trebalo bi da dobijem 160-170% brzi ASIO performance. Verovatno i vise. Nije da se ne oseti :rotfl:

Cena... zavisi od "AiR"-a i ostalih upgrade-a. Sad je minimum 1500$.

Secam se kad sam kukao da je sedmica nestabilna, a sad sam zaboravio i sta je restart.
Samo ces onda morati pripaziti koje update radis, da ti ne bi stekao i brljavio kao sto je sedmica, pa da ne bude, OOOMG I HAVE 200% ASIO IMPROVEMENT..WTFFF, WHERE IS MY MIXER PANEL :shock: :D

psionic
13-07-2013, 06:37 PM
Meni je prvo jezgro mnogo opterecenije od ostalih merenja na forumu, da je kao i ostala jezgra, i asio metar i task manager bi prikazali manje. Nesto se kod mene cudno desava sa prvim jezgrom... Takodje jedini imam Windows 8 :banghead:

Slede merenja u sedmici, ali to treba prvo ubaciti na rezervni hard disk. Naravno to ce se desiti kad budem imao vremena, volje i snage za tako nesto, mada me sad to malo kopka - da nije glupava osmica opterecenje za CPU :confused: :shock:

U "leru" ne vidim ikakvo opterecenje...

@frag
Aj - ziv bio - okaci i ti task manager sa cpu iskoriscenjem po jezgrima, da vidimo sta je to kod tebe sa tim ASIO metrom ?

frag
13-07-2013, 11:08 PM
Pa onda bolje s nekim mojim random zezanjem.
Nek' mi neko objasni kakve ovo veze ima s mozgom...
Jedino s psionic-ovim test projektom Task manager je prikazao realniji CPU usage. Inace s tim projektom VST Instruments rack (F11) mi je bio potpuno prazan a Massive ucitan samo na trakama sto mi je isto bilo uvrnuto.
Multi-processing je ukljucen u C5 i vidim ogromnu razliku u odnosu prema starom Q8200 (x3 do x4), ali kako i zasto Win7 ne registruje koriscenje procesora to mi uopste nije jasno. Ovamo 60%, ovamo 10%.
I da je ovih 9% po thread-u - a graph kaze da su ravnomerno iskorisceni thread-ovi - opet se ne slaze jer je 8x9%=72% :confused:
Najjace mi je 17 dana bez ijednog reboot-a :rotfl:

psionic
14-07-2013, 01:11 AM
:confused:

Ovo je najbizarniji grafik i asio koji sam u zivotu video...
Ne znam sta da ti kazem, jesi li reinstalirao windows ? Ovo blage veze s mozgom nema... Jedino mi je upitno to da li ti je asio setting namesten kako treba, drajver za karticu... Sad mi je jasno zasto stalno pricas o iskoriscenju CPUa i ASIO metru, ovakvo nesto ne bi smelo da bude...

Par napomena... 8x9% nije nikako 72% :banghead: Svejedno task manager pokazuje OK, ASIO metar je taj koji luduje...

Nemas nista na F11, jer sam takav projekt napravio - stavljao sam instrument tracks, ne midi koji svira insertovane VSTove u rek - to nema veze...

Da ti nije DirectX ASIO odabran ? Ili onaj Generic ASIO ??? Pa cak ni onda ovo ne bi trebalo ovako...

Sky Net
14-07-2013, 01:25 AM
Pa onda bolje s nekim mojim random zezanjem.
Nek' mi neko objasni kakve ovo veze ima s mozgom...
Jedino s psionic-ovim test projektom Task manager je prikazao realniji CPU usage. Inace s tim projektom VST Instruments rack (F11) mi je bio potpuno prazan a Massive ucitan samo na trakama sto mi je isto bilo uvrnuto.
Multi-processing je ukljucen u C5 i vidim ogromnu razliku u odnosu prema starom Q8200 (x3 do x4), ali kako i zasto Win7 ne registruje koriscenje procesora to mi uopste nije jasno. Ovamo 60%, ovamo 10%.
I da je ovih 9% po thread-u - a graph kaze da su ravnomerno iskorisceni thread-ovi - opet se ne slaze jer je 8x9%=72% :confused:
Najjace mi je 17 dana bez ijednog reboot-a :rotfl:

:shock::shock::shock::shock: ja ovako nesto jos ne vidjeh u zivotu :shock:

frag
14-07-2013, 11:39 AM
hahahhahah pa kazem ja :rotfl:

Ali ne smeta uopste u radu. To je samo neka greska u komunikaciji izmedju C5 32-bit i Win7 64-bit. OS ne prepoznaje aktivnost C5 kako valja. To je citava mudrost. Mozda zbog tih razlicitih bitaza, ko zna sta se tu desava...

Sve je super-stabilno i sljaka M-Audio ASIO driver :D

Takodje, interesantno je da je s onim test projektom Task manager prikazao 37% kao sto sam postavio. Ni to nije bilo sasvim realno - ali cinjenica je da je OS drugacije reagovao na taj projekat.

Znaci, postoji tamo neki "misteriozni" setting. Da li je do plugin-ova, driver-a, ili neceg osmog, za sad nemam pojma :confused:

Edit: moze biti i neka zavrzlama s CPU power management-om u Win7, sad mi je to palo na pamet. Neki "bug". Svejedno, necu nista da cackam jer sve radi odlicno a za CPU su ionako zaduzeni BIOS Q-Fan i NH-D14.

Edit 2: sad sam probao da ucitam VSTi preko Instrument track-a, kao u psionic-ovom projektu. Sviram Lush-101, CS-80 split, a Task manager na 7%. Haha! Kad bi to bilo istina.
Probacu da utvrdim sta je to drugacije podeseno u test projektu pa da Task manager drugacije "percipira" Cubase 5.
Mada, nemam vise ni zivaca za ta podesavanja. Ionako sve lepo svira.

Edit 3: evo par tema sa cubase.net.
http://forum.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=126193
Ovaj kaze da mu je ASIO 50% a CPU 20-30%.
http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=122951&sid=b50c354117bc8018f24ae86294de1398
Ovde je nesto slicno.

Poenta:

The ASIO performance meter is not a CPU usage meter.
It does NOT show you how much of your available CPU capacity is being used.
It simply shows how near it the Aiso buffer got to being filled when cubase is doing one cycle of its processing tasks in relation to the length of the time that could be allocated by the system for Cubase.
The windows task Manager meters show the cpu usage for the whole system
The closer you can get your max but not over ASIO performance to the match max CPU usage, the closer you are to achieving optimal DAW efficiency.

To mi jasno od uvek, samo ne znam kako moze ASIO da bude 70% a CPU 7%. Sto je mnogo, mnogo je.
Moguce da je nesto do M-Audio driver-a na Win7!

Da ne zna neko mozda nesto slicno Task manager-u, znaci da izmeri CPU usage i to mozda nekako "direktno" sta god to znacilo.

Edit 4: evo jednog slucaja koji je veoma slican mom, covek kaze da mu je ASIO blizu maksimuma a CPU na samo 8%.
http://cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?p=862096
I na svakoj temi neki "hippo" prosipa istu pricu...
80% cpu reading 100% aiso on a quad core is typical for well set up computer of that type and is a good target to go for IMO.
U principu, sasvim je normalno da CPU bude ispod ASIO performance-a i to znaci da je sistem dobro opimizovan.
Znaci, to je OK. Samo sto nije 80% CPU nego 8%.

Izgleda da sam ga ja bas zesce optimizovao :rotfl: :rotfl: :rotfl:

frag
14-07-2013, 11:48 AM
:confused:
Svejedno task manager pokazuje OK, ASIO metar je taj koji luduje...

Pazi, u ovom slucaju je Task manager taj koji gresi, siguran sam 100%.

Ili da nije mozda 3820 petnaest puta brzi od Q8200 :shock:

Edit: sudeci prema sledecem post-u, driver je u stvari trash i ne koristi resurse ni priblizno koliko bi mogao...
Ne gresi ni ASIO ni Task manager.

frag
14-07-2013, 01:34 PM
Izvinjavam se sto flood-ujem forum, ali ovo je bas zanimljivo.

Citam neki FAQ za Lush-101 i otkrijem nesto novo. Izgleda da u ovom procesoru ima mnogo vise moci nego sto sam mislio.
Sve zavisi od plugin-a, driver-a.

Znaci, kad ucitam jedan Lush-101 i CS-80 split @256 samples ASIO je oko 75% a CPU 7%.

Medjutim, kad ucitam DVA x Lush-101 i sviram istovremeno isti split ASIO nije x2 i ne ide u crveno, vec je samo 10% visi, oko 85%! To je zato sto Lush-101 nije multicore, tako da drugi plugin radi na drugom thread-u, a ASIO buffer se samo malo vise opterecuje. CPU je tad oko 14%.

A kad sam napravio MONSTER layer, znaci 2 x Lush-101 CS-80 split i 1 x Spire Digital Drift pad, tek onda su krenuli glitch-evi @256 samples.

Kad stavim najveci buffer, 4096 samples, ASIO ide do 90%. NEMA NIKAKVIH GLITCH-EVA. To je nemoguce za sviranje (sem nekih slow tepiha) ali moze da se koristi za mixing. CPU je tad oko 27%.

Ovo me navodi na zakljucak da bi ova Sabertooth X79 ploca sa i7-3820 OTKINULA sa nekom npr. RME skupom karticom. Audiophile 24/96 PCI je u stvari KRS za ovo ostalo sto imam!!! Stvar je u tome da bih mogao da imam nizi ASIO uz veci CPU usage sa nekom smesnom, minimalnom latencijom. Audiophile driver bas nesto i ne komunicira s 3820. Barem se meni cini da tu zapinje.

Naravno, posto mi je to samo hobi necu sad nista da novo da kupujem, ali kao sto rekoh mozda za nekoliko godina pored potencijalnog Haswell E 8-core dodam i neku opasnu PCIe karticu. Uz kompletni 64-bitni setup.

Wow, znaci 3820 je mnogo bolji nego sto sam mislio... Secam se i na Q8200, u pocetku se ASIO brze puni a posle sve sporije i sporije a to je bas zbog raspodele plugin-ova po thread-ovima. I sve to na dzabe C5 iz davne 2009.

Cool 8-)

psionic
14-07-2013, 04:27 PM
OK, premesteno u novi thread hocu da onaj o benchmarku ostane cist koliko-toliko...

Ajde ovako: umesto da filozofiramo sta bi moglo da ne bude u redu, probaj da instaliras ASIO4ALL, da vidimo sta ce se onda desiti.

Jedan LUSH nema sanse da pojede ceo CPU, kakav god da je, tako da pre mislim da je problem u ASIO komunikaciji sa kompjuterom. Dalje, drugi ljudi imaju Audiophile, pa im radi normalno :confused:

Moracemo da trazimo kvar sistemom eliminacije, dakle - probaj asio4all, prvo...

spartakus
14-07-2013, 04:49 PM
Ja mislim da je psyonic u pravu..

frag
14-07-2013, 05:30 PM
Ali, ASIO i radi uglavnom normalno?

Test projekat je dao slicne i ocekivane rezultate...

Sad sam ga bas ponovo otvorio da proverim.

Poboljsanje u odnosu prema Q8200 je takodje ocekivano. Imao sam vec Asio4All nekoliko dana instaliran i nije bilo neke specijalne razlike. Isto vazi i za one simulirane ASIO driver-e iz C5 koje sam danas probao.

Ucitaj CS-80 Hymn split na Lush101 i redjaj vise akorda vecom brzinom. Otici ce ti ASIO preko 75% glatko. To sam ja radio. Inace, nije ni blizu 75%. Drugi IDENTICNI instance, medjutim, dodace ti manje od 10%!

E sad, kako ja kapiram, s nekom kvalitetnom kartom kao sto je RME HDSPe AIO, dobio bih mozda preko 25% bolji ASIO (25% u relativnom smislu, to je bas ono sto sam primetio kod SkyNet-a). Uz to bi i CPU usage mozda bio primetno visi.

Spustanjem latencije ispod 1ms i dodavanjem velikog broja instrumenata bih verovatno skoro izjednacio ASIO i CPU.

Audiophile mi na X79 chipset-u ostavlja ogroman CPU "headroom", i to je to :grin:

Inace, jedan tip je imao problem bas sa RME kartom i resio je tako sto je spustio memoriju na 1333MHz. Ali on je bas imao PROBLEM, tj. nije mogao da potera mnogo plugin-ova i sve se raspadalo. A ja mogu 16 Masssive-a po 16 glasova @ Ultra quality i ako je to svega 50% ASIO ne bih rekao da nesto tu radi mnogo lose :rotfl:
To je inace odavde http://www.gearslutz.com/board/8021344-post14.html

Mogu da probam jos to sa spustanjem memorije na 1333, ali cisto sumnjam da ce se nesto znacajno promeniti. Mozda 10%. Sad sve radi OK i necu nista da menjam. Razlika izmedju ASIO i CPU nista ne znaci za cist i stabilan playback.

Sky Net
14-07-2013, 05:47 PM
Da se nadovezem na ovaj downclock memorije iako nema veze konkretno sa ovim..kada sam tek sastavio PC, ledio mi je sistem..razlog:moj ram je bio fabricki dignut sa 1333 na 1600, a pri pokretanju nekog, kako se ono zvase, Asus turbo bios moda, ili kako vec, ploca mi je radila OVER CLOCK na vec overklokovan ram, i to je ledilo sistem, jer je isao clock na skoro 1900..tako da sam ga ja spustio na 1333, i zdravo djaci..eto ako neko bude imao slican problem, da se ne prepadne, neko da zna do cega je :)

frag
14-07-2013, 05:48 PM
Ovo sto je napisao Arksun (http://www.gearslutz.com/board/5472779-post7.html), inace lik koji pravi sjajne preset-e, otprilike predstavlja sustinu:

The cubase meter is NOT cpu usage. In Cubase 5 its labelled as ASIO, not CPU, but its a measurement of ASIO performance.

The ASIO meter shows the ASIO time usage,
i.e. the time required to complete the current processing
tasks. This includes not only cpu, but how well your entire system including the soundcard and its drivers is coping with the bandwidth and ability to send packets of information quickly at the current latency so it gets the sound in and out without any glitches.

ASIO meter nije "cudan" i "ne laze" vec meri drugu stvar.

Sve zavisi od plugin-a i driver-a. Lush101 nije bas najbolje optimizovan, Spire takodje, a i jedni i drugi obecavaju da ce to popraviti. Spire-u hoce i da vise MIDI note. Audiophile je kartica od 100 evra, to je smesno :grin:

Ali iznenadio me benchmark coveka koji ima 6-core i7, bez obzira sto je prve generacije. Uz taj CPU i onaj skupi RME interface ocekivao bih bolje rezultate a otprilike su isti kao moji @256 samples (CPU usage je nizi ali je ASIO isti).

Znaci stara fora: ASIO se u pocetku brze popunjava a posle sve sporije, dok se CPU popunjava nekako vise "linearno".

Jos jedan EDIT

Odlicna tema, preporucujem da se pazljivo procita:
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/793135-cpu.html
I ovaj Arksun kaze da mu bude 100% ASIO a svega 60% CPU. To je sasvim OK.

Mozda bi iskljucivanje Hyperthreading-a i spustanje memorije dalo malo stabilniji, nizi ASIO ali onda bi CPU usage bio visi, CPU bi se vise grejao i bilo bi manje prostora za multitasking.

Ovo sad je u stvari sjajno, svira tona instrumenta a CPU uglavnom slobodan i hladan k'o led!

ZAKLJUCAK

Danas sam naucio da je DAW dosta kompleksnija stvar nego sto sam mislio. Vidi se kroz moje postove koliko nisam imao pojma jutros.
U neku ruku, jeste tacno da je problem u komunikaciji izmedju ASIO driver-a, OS, CPU itd, samo sto taj problem u stvari nije "problem" nego normalna stvar koja se desava i na najskupljim sistemima...

ASIO je nesto sasvim odvojeno od CPU, bez obzira sto CPU utice na ASIO performance.

Na ASIO uticu i CPU, i DSP na kartici, i nacin na koji su napisani plugin-ovi, DAW, OS, tako da neki jednostavan proracun uopste ne postoji. U principu, moj chipset i CPU su daleko bolji od audio interface-a i DAW-a. i7-3820 bi najvise dosao do izrazaja s C7 64bit i npr. RME HDSPe AIO, no, za kucnu zabavu, bas mi se sad i ne isplati da puknem 1000$.

Mozda se pocastim u buducnosti - spisak zelja se uvecava iz dana u dan :grin:

Volim kad znam da imam dosta prostora za upgrade. Sa Q8200 sam se zeznuo jer je socket prakticno umro kad sam ja uzeo proc.

frag
14-07-2013, 11:56 PM
WOW, drugari !!!

Jos jedno oktrovenje... Pa ja nisam imao pojma kako radi ASIO.

Sad sam ipak dobio BSOD, nakon manijakalno brzog menjanja buffer-a u M-Audio panelu, pri skoro 100% ASIO opterecenju :rotfl:
Nije lose uraditi reboot posle 18 dana :shock:

CPU JE 100 PUTA BOLJI NEGO STO SAM MISLIO DO PRE 10 MINUTA

Znaci kao sto rekoh ranije ASIO se ne popunjava "linearno" kao CPU, nego sto vise dodajete instrumenata to se sporije popunjava.

Ne mogu sad da snimam sve prozore i instrumente ali opisacu ukratko sta sam uradio: dodavao sam postepeno najgore, neoptimizovane pluginove sa tonom glasova sve po dva komada, i relativno brzo sam dosao do nekih 80-85% sa recimo 3 plugin-a.

Medjutim, kad sam na dva full 16-voice Spire pad-a, dva Lush101 CS-80 splita, dva Waldorf Larga po 64 voices dodao i Divu u Divine kvalitetu, onaj MK Planet Earth pad kako vec bese, jos uvek je ASIO bio ispod 90% i nije bilo glitch-eva. Dodao sam JOS jednu Divu Divine identicnu i tek onda je naisao poneki glitch. Kad sam povecao ASIO buffer na maksimum (4096) OPET JE ZVUK BIO ROCK SOLID, a cak sam mogao da otvaram i stranice u Chrome-u, i Photoshop i bilo sta bez ikakvog krckanja u zvuku. CPU je tad dosao do nekih 50%.

E tu sam napravio BSOD jer sam previse brzo kliktao i menjao buffer od minimuma do maksimuma sto je dosta neuobicajeno ponasanje i pukao je driver.

Masina je poterala potpuno, ali potpuno besmislen layer bez ikakavih problema. Ukoliko je tako nesto zaista potrebno, uvek se moze odsvirati na malom buffer-u a onda sekvencirati i miksovati na maksimalnom bufferu-u i nema greske. Doduse, moze se reci da je playback veoma stabilan i na 256 samples.

Ja sam budala sve vreme mislio da ako mi nesto trosi 75% ASIO, onda ce sledeci instance da bude 150% tj. overload!!! Uopste nije tako....

Sa dobro optimizovanim plugin-ovima to znaci da moze da se puni maltene koliko hoces. Npr. Massive @Ultra q. ili Sylenth su smesni u odnosu na Spire ali verovali ili ne, i zvuce "jeftinije". Ne toliko koliko manje trose ASIO, ali jeftinije.

Mene brinulo sto se nekako brzo poveca ASIO kad pocnem da radim arrangement (ne uvek, nego ako uzmem neki pad s pomenutih zahtevnih plugin-ova!), medjutim, trik je u tome da ce posle sve sporije da se priblizava maksimumu i u jednom trenutku pomislis da ne mozes da popunis ASIO, stalno tezi maksimumu ali nikako da ga dostigne.

Wow, bas super 8-)

Ako ovako sad radi, na sta bi tek licilo sa 8-core/16-thread CPU i onom RME HDSP trt-mrt.

Koliko mi je sad smesno sto sam razmisljao o FX Teleport-u itd.

Pa meni je na Q8200 krckao JEDAN JEDINI MK Planet Earth pad u Divi na divine q. znaci jedan jedini pad je bio ASIO overload sve u crveno. O cemu mi ovde pricamo.

psionic
15-07-2013, 01:22 AM
Sad sam otvorio taj LUSH split... Isto kao kod tebe.

Pa normalno je da kada pritisnes akord sa vise glasova, da ce da ubije ASIO metar, na tom LUSHu. Da li si pogledao task menadzer ? Jedno jezgro se puni, ali do maksimuma - sto odgovara ASIO zauzecu. Toliko koliko je jezgro zauzeto, toliko je priblizno i ASIO metar popunjen. Ali zato ima jos jezgara, pa je bitno samo da ti opterecenje po jezgru ne ode u aut - i to po jednom sintu... Sledeci sint ima sanse da predje u drugi thread (proces)... Za probu, probaj da povecas broj glasova koje LUSH svira, trebalo bi da krcka i dropuje, iako ce ti samo jedno jezgro biti 100%, ASIO zakucan do kraja, a ostala jezgra potpuno neiskoriscena...

Ako jedan LUSH popuni vise od mogucnosti jednog jezgra, dobices dropaute, jer ne moze da se "prelije" u drugi proces... Probaj reaktor, sa jednim patchom na 192000Hz, pa ces videti... Ista stvar. A da su napravili da svaki glas ide na drugi proces, mozda bi i moglo, ali verovatno to nije tako jednostavno. Kod mene u primeru ima 16 masiva, svaki se "uglavi" gde moze i to radi. Zato su ti priblizne ASIO i Task Manager vrednosti, jer su jezgra ravnomerno rasporedjena...

Ono sto je cudno kod tebe na slici je to da ti ni jedan proces nije zauzeo ni 5% jednog jezgra, a opet ASIO ima problem... Preveliki ti je ASIO load za tako malo iskoriscenje - to mi nesto smrdi na drajvere. Sta si to koristio na tom projektu, na slici gore ? BTW, meni na AUDIGY kartici (takodje praistorija) pokazuje najnormalnije, ako i na MOTU UL3... 5ms bafer...

P.S. Jos nesto - ako te ZAISTA interesuje sta pokazuje ASIO metar, kako radi, zasto radi, predlazem da pogledas po netu, ima svega npr na WIKI... Takodje to sto je neko nesto rekao, ne mora da znaci da je zaista tako. Pogledaj malo strucnu literaturu na WIKI, tome iskreno ja najvise verujem (pre nego raznim forumima gde su ljudi nesto naculi pa sad propovedaju kao sveto pismo)...

psionic
15-07-2013, 03:56 AM
Evo probao sam ja svoju teoriju... Tacno tako kako sam mislio.

Obojio sam midi clip sa svim notama od C1-C6 (Lush)

Jedno jezgro otislo u 100%, jedva da cujem sta se desava kolko krci, asio 100% a sve ostalo FREE... Cak je kompjuter radio glatko kao i uvek (u pozadini se vrti igrica WarThunder, dok Winamp svira) - secam se da sam sa starim nonHT procesorima i Reaktorom ceo kompjuter gusio...

Znaci sta ? Asio je pokazao da ne moze da stigne vise da obradi zvuk u realnom vremenu i to je to. Ne pokazuje da ima jos jezgara slobodno, jer je doslo do drop outa...

Naravno, jedna slika govori vise od 1000 reci:

Sky Net
15-07-2013, 07:00 PM
Sa dobro optimizovanim plugin-ovima to znaci da moze da se puni maltene koliko hoces. Npr. Massive @Ultra q. ili Sylenth su smesni u odnosu na Spire ali verovali ili ne, i zvuce "jeftinije". Ne toliko koliko manje trose ASIO, ali jeftinije.

Posto si rijesio dilemu oko asio potrosnje i tih ostalih stvari( i drago mi je zbog toga), da ti ukazem na par stvari.
To sto neki VST uzme na prvi ton cetvrtinu ASIO-a, ne znaci da je dobar, ili bolji od nekog drugog kog ne primjetis da si upalio po potrosnji CPU-a. Svaki danasnji VST je dobar onoliko koliko ga dobro znas koristiti. Nisam pristrasan, jer od toga nemam koristi, govorim kao korisnik.
Kazes, zvuce ti ''skupo''. Jedno od glavnih pravila u produkciji je da NEMA PRAVILA. Mozda to zvuci skupo ''na prvu', ili jos bitnije ''solo''. Ali sama ta cinjenica da je ''skuplje'' zahtjevace vise rada da legne u mix. U mixu ne moze sve biti perfektno, nekad se nesto mora i unistiti da bi nesto drugo doslo do izrazaja. Ja ti mogu garantovati, da bilo ko, ko barata oscilatorima i poznaje sintezu zvuka, moze od dva ili tri vst-a napraviti pad/lead, koji ce potrositi 5 puta manje resursa, a zvucati isto/bolje od bilo kojih ovih cpu zderonja koje si pomenuo. Jos, k tome - isti taj pad koji zvuci toliko silno skupo, ce u npr. klasicnoj pop pjesmi ici daleko ispod vokala, a proporcionalno smanjivanju levela, gubi se i prisutnost, sila i sve ostalo. Paradoks zar ne :)
Nemoj misliti da se na zapadu ne koriste vst, itekako se koriste..i postoje svjetski hitovi snimljeni i prije SPIRE-a, LUSH-a, SYLENTHA-a, MASSIVE-a, NEXUS-a, da ne nabrajam dalje..pa Boze moj, niko za te padove, lead-ove i ostalo, ne govori da su jeftini, jer ne zvuce jeftino, zasto - zbog kompletne produkcije i svega ostalog..upravo to i jeste bit svega, izbalansirati sve tako da ono sto zvuci najbolje ne pravi klauna od onog sto ne zvuci toliko dobro, a da opet za to sto ne zvuci toliko dobro, niko ne kaze, pa vidi ovo mu je lose. I za takav mix se kaze da je dobro ''glued'', sto i jeste poenta svega ;)
Ako cemo pricati o electro aspektu, gdje su padovi i lead-ovi vec izrazeniji, tu je Reason otac, majka, brat i sestra svega ovoga gore pobrojanog, po brzini kojom se moze doci do rezultata zbog slijedeceg: od padova, do leadova, cak i klavira i bubnjeva, sa varijabilnom kvalitetom od preseta do preseta, sve je tu, unutra, nadohvat ruke - i dosta lako lijeze u mix unutar Reasona. Napominjem, unutar Reason-a. Tek pri exportu, i ubacivanju u drugi daw vidis koliko je to jedna druga prica.
Nedavno sam ucestvovao u projektu jedne pjesme, i nakon sto se sve odsviralo (bubanj, bas, gitare, bekovi), odlucili smo da jos malo poboljsamo piano. I, desilo se sljedece - da smo probali sve moguce bankove, od 500 do 5000 MB. I na kraju odradi posao plugin od ni 100 MB, jednostavno legne :)
Sve ti ovo govorim prijateljski, jer do sada imam dojam da ti vise gledas na muziku kroz potrosnju CPU-a i ASIO-a, nego kroz muzicku kreativnost. Vjeruj mi, i Hypersonic dere guzove kad ga neko zna koristiti, a onaj ko ne zna - dzaba je da mu das i sve najbolje VST-ove ovog svijeta :)

psionic
15-07-2013, 10:01 PM
Eh, to ti je tako kad kompozitori hoće da budu tonci :banghead: :rotfl:

frag
17-07-2013, 10:56 PM
Hehe... eve me :D

SkyNet, ne brini, ne gledam na muziku kroz brojke. Imam instaliranu emulaciju Casio VL-1 znaci smesan plugin (i jos smesniji "synth") koji tehnicki zvuci "jeftino" ali zato BAS TO moze da bude potrebno u nekom aranzmanu. Onaj preset Fantasy cini mi se, zvuci ekstra s dobrim delay-em. Give it a try :grin:

Sve moze da se iskoristi, tu nema dileme. Verovatno moze i da se napravi svetski hit s Casio VL-1 deset puta zanimljiviji od nekog s Virus-om i Spire-om.

Obratio sam sad paznju na thread-ove, zaista kad sviram Lush prvi je dosta popunjen NEKIH 50-60% PEAK a ostali pomalo. Malo sam ranije kod merenja za Lush promasio, ostali su mi neki master plugin-ovi i nisam pazljivo gledao, znaci 60% je bilo za onaj SC-80 split sa svim glasovima. Uz 7-8% CPU.
Ne znam, moguce da mi Task manager prikazuje neku prosecnu popunjenost za sve thread-ove ili naprosto popunjenost svih osam procesora zajedno. U tom slucaju SVE SE SLAZE! jer jedan thread na 50-60% i ostalih sedam skoro nista TO JE TACNO 7-8%.
Prema tome, jedan Thread se podudara u tom slucaju s ASIO metrom.
Ali ceo procesor tj. osam procesora su optereceni svega 8%.

Moguce da se nesto zabagovao Task Manager onda kad sam postavio sliku koja je izazvala cudjenje i zgrazavanje. Nisam radio reboot veoma dugo pa mozda zbog toga. Ko zna.

Lush multi-core bi omogucio da se ASIO postpeno, ravnomerno popunjava i kako rece psionic ukoliko bi jedan Lush presao jedan thread to ne bi uopste dovelo do overload-a.

Mislim da je sad sve jasno. Nema nikakvih problema s driver-om nego je nastala mala zbrka sa mernim standardima :banghead:

Ako bi Task manager prikazivao MAX OPTERECENJE PO BILO KOM THREAD-U onda bi stajalo oko 60% a ne tih 8%. Ja na mom Win7 SP1 64bit ne vidim u Task M. setting gde bi to moglo da se podesi. A i sta ce mi.

Ja sam naravno veoma happy jer sam provalio da mi je CPU mnogo mocniji nego sto sam mislio.

EDIT

Imam inace sad neki plan za upgrade.
Sledece godine - RME HDSPe AIO, to je karta dostojna mog CPU i ploce. Garant 25% jaci ASIO bez ikakvih "spajkova".
2015 - nadam se 8-core sa 20MB L3 c. Sem ako ne odustanu od kompatibilnosti sa LGA2011. To je mozda i 200% vise snage, 100% na thread-ove, 20-30% na arhitekturu, i jos ne znam koliko na Cache i ostala unparedjenja.
2016 - Cubase 64-bit, i sve sto moze na 64-bit. Mozda i Win8.1 samo sto je tek to cimanje. To je jos nekih 25% na sve prethodno.
Usput da se provuce jos 32GB memorije (za ukupno 48GB) i 6TB HDD sto ce uskoro postati dostupno.

Woo-hoooooooo

Tranzit
21-07-2013, 12:27 PM
Sviras li ti ili se iskljucivo bavis ubijanjem CPU-a ? Stvarno, zar ti je to toliko bitno ? Ako imas namjeru da ti kofiguriranje audio sistema postane poziv, onda nemam komentara ali ako bi ipak da pravis muziku, mani se tih konstantnih benchmarkova, gubis uzalud vrijeme i nerve. Uvijek ce biti i bolje i jace i brze od onoga sto ti trenutno imas. Dokle ce da traje ta trka ?

frag
22-07-2013, 04:36 PM
Sviras li ti ili se iskljucivo bavis ubijanjem CPU-a ? Stvarno, zar ti je to toliko bitno ? Ako imas namjeru da ti kofiguriranje audio sistema postane poziv, onda nemam komentara ali ako bi ipak da pravis muziku, mani se tih konstantnih benchmarkova, gubis uzalud vrijeme i nerve. Uvijek ce biti i bolje i jace i brze od onoga sto ti trenutno imas. Dokle ce da traje ta trka ?

Meni je to vise kao igranje igrica, kad zavrsim s drugim stvarima volim da ukljucim C a ono 100 VSTi sa 100000 patch-eva mono poly unison i sve radi k'o sat. Nije mi bitno da li cu i kada nesto da zavrsim.
To ti je kao kad neko kupi dobar auto a nije ni direktor, ni politicar, ni pop, cisto mu se moze da ima dobar auto i da ga doteruje...
Nekad sam bio "hardveras" i podsmevao se softveru a sad vidim, mogu bolje da zvucim od nekog Moog-a s pravim plugovima. Utoliko bolje tj. "jeftinije"!
Puno dobre zabave a malo novca & jos manje fizickog prostora...
Puno toga se i promenilo, pre 10-15 godina softver je bio "kopija" a sad softver postaje "original".
Nego sta nego cu da stavim taj 8-Core ako ga iko ovde uveze. Bolje jedan 8-Core nego more kablova i skupih out-of-tune Oberheim-a. Mislim El Dzi Ej Tventi Ileven :D

U nacelu smatram da od muzike i drugih umetnosti ne bi trebalo da se zivi, jer to ih precesto korumpira, nego da to bude vise neka vrsta dopune, hobija i sl. (sem ako neko nije npr. profesor muzike). Tako bi i savetovali mladje, mnogi uspesni DJ-evi i producenti: GET A PROPER JOB :rotfl: A mnogi to misle samo nece da kazu :wink:

Ili tako nekako, sta znam...

Sky Net
22-07-2013, 06:51 PM
Nije mi bitno da li cu i kada nesto da zavrsim.

To objasnjava zasto toliko i razbijas glavu oko brojki, a ne zvucnog rezultata

To ti je kao kad neko kupi dobar auto a nije ni direktor, ni politicar, ni pop, cisto mu se moze da ima dobar auto i da ga doteruje...

Znaci cisto zabava, a ne muzika. Postavlja se pitanje, sta onda kad prodje faza dotjerivanja ( a uvijek prodje). To o dotjerivanju mi je poznato, jer sam i sam prije imao hobi (automobilizam) koji mi nije apsolutno nista dobro donio, a pojeo para toliko da sam mogao imati ne 2700K, nego serversku masinu sa hrpom outborda, zajedno sa adekvatnim prostorom za snimanje i rad i SAE diplomom. Kad je propalo sve, kanio se corava posla. Novac manje - vise - uzaludno protraceno vrijeme ne mogu vratiti.

Nekad sam bio "hardveras" i podsmevao se softveru a sad vidim, mogu bolje da zvucim od nekog Moog-a s pravim plugovima. Utoliko bolje tj. "jeftinije"!

Jeftinije ti jedino uslovljava to sto kod nas piraterija ne da radi, nego cvate. Ako se ikada tome stane u kraj, konacno ce se razvrstati zito od kukolja. Ali, kako ovo sve ide, ne vjerujem da ce taj dan ikad doci. Ti bar nesto radis sa muzikom, za razliku od okeana onih koji blage veze nemaju ni sta klikaju, kojima je slon prdnuo na uho, a nazalost imaju dostupan internet, i pune servere zvucnim glupostima i bljuvotinama, i jednim dijelom zbog toga i jeste stanje ocajno

Nego sta nego cu da stavim taj 8-Core ako ga iko ovde uveze. Bolje jedan 8-Core nego more kablova i skupih out-of-tune Oberheim-a.

Unaprijed se pomiri sa tim da i kad uzmes taj 8-core, on ce za pola godine biti ''out'', i izaci ce novi, brzi. Sudeci po svemu do sad, dovoljno si manijak da onda ganjas taj novi :D
Out-of-tune Oberheim ce uvijek biti upravo to..prije su ljudi bili umjetnici koji su prespajanjem kablova pravili ton - danas je sve na kliku. Ali se neke stvari nikad nece moci prevazici, nebitno da je i 88-Core u kucistu.

U nacelu smatram da od muzike i drugih umetnosti ne bi trebalo da se zivi, jer to ih precesto korumpira, nego da to bude vise neka vrsta dopune, hobija i sl. (sem ako neko nije npr. profesor muzike). Tako bi i savetovali mladje, mnogi uspesni DJ-evi i producenti: GET A PROPER JOB :rotfl: A mnogi to misle samo nece da kazu :wink:

Vidis, upravo na ovom forumu ima nas dosta koji od muzike zive/zaradjuju podobar dio para(medju njima sam i ja, s tim da je meni upravo muzika SAV PRIHOD) - sve je stvar predanosti, upornosti, i naravno talenta, nevezano da li montiras kutiju, radis za mix pultom ili u studiju sjedis i kontas da li da otkines 2 db na 150 hz, ili da li soba guta 4 db na 200 hz - to je stvar ljubavi. To ili volis, ili ne volis. Ako volis - tome posvetis zivot. Profesori muzike - cast izuzecima - vise od 50% njih su obicna zatupljena telad konjskog vida koja bez nota ne znaju ni da prdnu, a kamoli sta drugo, sa memorijom napunjenim informacijama o zivotima, smrtima i rodjenjima, detaljno ispranim mozgom za svaki vid kreativnosti, osim onog sto su usadili tekstualno iz knjiga i robotiziranom svirackom dusom, , tako da ih je suvisno i spominjati u ovom kontekstu, medju ljudima koji se bave produkcijom, sviraju i - ne da im ne trebaju note, nego u glavi razmjestaju instrumente, odredjuju gdje ce aranzmanski sta da ide, naprave pjesmu od demo-a, traka vokala i gitare/klavira + tonska obrada-to se zove stvaranje..Na drugoj strani naravno, imamo likove iz ''okeana'', tako da tas na vagi dodje na isto..Ako si hobista, bice ti potpuno svejedno da li ces ikada ista uraditi ili ne, kao sto i sam kazes, i kakav je rezultat (ako ga ima uopste, ili se sve svodi na nikad zavrsene projekte od 50 trakova i 500 efekata). Al eto i sam kazes da nesto pravis, cak i iz te hobby/ljubavi. A i sa 888-core-om, ako se neki od hobista( iz vec pomenutog okeana slono-uho-prdnutih) nekad upusti konacno u posvecivanje ZVUCNOM REZULTATU, bice jako razocaran kada mu guzove poderu (i shvati da su mu nedostizni, uprkos svoj sili kojom raspolaze) oni koji su se od starta posvetili tome(jos ako gleda na hardver, da je to neko sa mozda cak i quad-core-om naspram njegovog 888-core-a, aman), i onda postoji jedino opcija da pljune i na procesor, i na softver, i na sve sto je radio, jer ce shvatiti da je bacio i pare, a potrosio vrijeme, a ono je jedino koje se ne moze vratiti..To je jedina, sustinska razlika u svoj ovoj prici.

frag
23-07-2013, 07:23 PM
Ma naravno, ja samo govorim iz svog ugla, to je moj utisak :D

A i nisam toliko zaludjen, da jesam uzeo bih vec sad Xtreme i7 sto je neisplativo ako se gleda performance/cena. 3820 does the job. Znam ljudi koji su na Pentium-u 1 pravili sasvim pristojnu muziku pa i zaradjivali od toga.

Da li je tu presudan talenat, ili trud, ili oba podjednako iskreno nemam pojma, ali ja muziku nikad nisam zavoleo dovoljno da bih sve vreme posvetio njoj... Na jedan dobar track dodju desetine propalih, i sad, koliko je tu vremena i posvecenosti potrebno? Zaista puno, kao i u svemu gde se zeli biti uspesan.

Ostavio sam dakle otvoreno, ako u tom zezanju i eksperimentisanju napravim neki svoj "sound", svoju pricu, odlicno, ako ne, nije bitno. Tu mi se jos nije iskristalisalo sta hocu da kazem - ujutru sam Vangelis, posle dva sata trancer, pa onda malo elektricne gitare, pa flaute, etno, progressive house hmmmmm sve je zanimljivo, sareno, uz nebrojeno mogucnosti. Ako bih se opredelio za jedan izraz, onda bih sigurno imao i vise motivacije i vremena da to dovrsim. Cini mi se nauciti uraditi tehnicki korektan miks ne znaci nista ako ta muzika nema neki prepoznatljiv karakter & filozofiju, kao neki svoj svet. U smislu da kad ljudi cuju track odmah pomisle, aha to je radio X Y!

Kad sam bio mladji uvek sam mastao i pravio spiskove synth-ova koje bih voleo da imam, a to nije lako nabaviti ni nekim profesionalcima, tako da sam prilicno srecan sto postoje ovi hiper mega procesori i plugin-ovi pa mogu da pravim virtualni studio i zezam se na jedan click. Barem necu proci kao ti s automobilizmom :D

To je samo malo moderniji pristup, nekad bi ljudi rekli bavim se bankarstvom, naukom ili cim god, a sviram i klavir, gitaru, violinu. Danas sviras CPU :rotfl:

Inace, i ja mislim da je dostpunost softvera devalvirala citavu stvar, svaki klinac pravi neku muziku pa se nesto od toga cak i objavi a mene bi licno bilo blam da takve stvari objavim i prikazem javnosti.

Svaka cast na odluci da muzicka umetnost bude prvi poziv... Nemam ja nista protiv toga, samo sam primetio kod mnogih ljudi iz tog posla da malo mesaju "entertainment" "art" pa i "science", postoji tu neka veoma cudna konfuzija koja meni nije prijala. A cisto sumnjam da npr. Vlado G. svoj posao dozivljava "ozbiljno", covek se zeza, ljudima prija to zezanje & to je sve OK i dobro funkcionise. Razocarao bih se kad bi i on poceo da mi objasnjava kako je to "ozbiljan, odgovoran posao" jer naprosto nije, iz prostog razloga sto nikad nece nositi onu vrstu ODGOVORNOSTI koju nose neke druge profesije.

Tu su umetnik i njegova sloboda, i tu je sud publike koliko god bila prefinjena ili zatucana. Sve je relativno, subjektivno, i stvar momenta, stihije.

A lova se mora zaraditi, i racuni za CPU platiti :grin:

silzg
04-09-2013, 12:34 PM
Nisu Windowsi krivi za razliku u iskoristivosti procesorske snage. U dobro optimiziranim aplikacijama je dobra iskoristivost procesora. To se lako provjeri.

Vidim na netu popriličan broj ljudi koji se žale na razliku koju pokazuje task manager i daw cpu monitor. Cubase, Reaper, FL Studio...
Izgleda da je kombinacija više loše optimiziranih softvera (daw,pluginovi,driveri) glavni krivac. Nije ni čudno s obzirom na ogromno tržište softvera koji bi trebao optimalno radit u jednom daw-u.

Zato je i upitna korist od extreme verzija procesora jer u takvim slučajevima bi samo bili manje opterećeni za iste poslove dok bi se daw i dalje gušio na istim razinama kao i prije.
Jedino što bi pomoglo je koristiti vrlo ograničena provjerena/optimizirana sredstva krenuvši od drivera. E sad, tko ima volje trošit puno vremena na istraživanje...:rolleyes:

Filip_
04-09-2013, 02:32 PM
"Zdravo tvoja glava na ramena,
ti ces pusku drugu nabaviti,
a u ruke Mandusica Vuka
bice svaka puska ubojita"

frag
09-09-2013, 03:05 PM
"Zdravo tvoja glava na ramena,
ti ces pusku drugu nabaviti,
a u ruke Mandusica Vuka
bice svaka puska ubojita"

Vidim ja da si ti pravio sveCke hitove na Yamaha PSS-6, jos 94-te.

http://www.getlofi.com/wp-content/uploads/2008/07/pss6_001.jpg