Log in

View Full Version : Pop house stvar rađena analogno :)

VladaNS
03-07-2013, 02:34 PM
Ove pesma je sa albuma mog sastava - loveback. Ja sam je komponovao, pevao i i snimao, a miks sam radio sa prijateljem. S obzirom da je u pitanju neki mainstream house odlucili smo da uradimo jedan pokus...

Stvar je miksana na stolu i 90% procesinga je radio outboard. Urei, manley slam, massive passive, lexicon itd. Koriscen je i neki retro rolandov tape delay. Isto tako u masteringu: ssl comp da lizne signal, massive eq, i masterlink. Bilo je tu jos stvari u lancu koih ne mogu da se setim. Ba? nasuprot modernoj ?picastoj produkciji trudili smo se da zaoblimo signal. Ovo je svakako interesantno za one koji razmatraju upotrebu analogije u elektronskoj muzici. Nismo snimali na traku tako da ipak snimak nije skrozn analogan :) Zanima me va?e mi?ljene a posebno DaBear-ovo koji se razume u taj zvuk. Evo pesme:

http://www.youtube.com/watch?v=asU69Fw57GI

BlasterMaster
03-07-2013, 03:29 PM
vlado meni se ovo iskreno dopada...jel ovo tvoj glas? deluje bogami poprilicno "evropski" :) ne bih nista pricao sta bi ja tu menjao itd itd, ovako je kako treba, sad svako bi dodao nesto i oduzeo ali mislim da je to vec licni rad i raspolozenje...
a u kom studiju je radjeno? imas li neke slike da vidimo opremu da naparimo gladne oci :)
ej samo jedna primedba, i to ne na racun tebe i kolege, krivo mi je sto na tjubu ne moze da se dozivi toplina te silne analogne opreme...
:thumbsup:

VladaNS
03-07-2013, 04:10 PM
Hvala Blastermaster! Da, ja sam pevao, na glasu nema nekih intervencija, manley voxbox je uradio svoje. On u sebi ima pultec eq (mislim) i jako zdrav de-esser tako da mogu da se podignu visoki bez straha da će zvučati neprijatno. Sprave koje su korišćene su iz studija doremi i moje sprave, mada su one najskuplje iz doremi-ja. U pesmi nema ni jednog vst instrumenta, sve je povlačeno sa sintova. Dakle, sve je prolazilo kroz konvertere.

Paralelno sa ovim je urađena i itb verzija. To je bilo interesanto. Dok je itb bilo čistije i preglednije, analogni snimak je mnogo prirodnije sabrao trake. On je izabran uprkos tome što je imao manje detalja od digitalnog.

Inače album možeš skinuti ovde, i to je skrnavi mp3, ali svakako bolje od youtube-a:

http://www.mtv.rs/downloads/mtv-download-loveback-live-again

DaBear
03-07-2013, 06:46 PM
meni nije toliko bitno - ITB ili analog..outboard ili software..bitno mi je ko sta svira, izbor zvukova, melodija i tema (hook)
- boja glasa mi radi, engleski,,,nije bas najjaci ali moze da se provuce..najveci problem tekts - vidi se da je pisao neko ko slabo poznaje engleski / pisanje tekstova itd.. Da ima blagi Auto tune, vokal bi bio jos bolji.

Tema i zvuk - bez veze...brass nikad nije bio "in" u club / house muzici. Bar se ja nesecam..pogotovo u zadnjih 10 godina... Tema neubedljiva..otaljano..
Bubanj (TR909) takodje malo stari... OK ako je ideja bila retro (piano + 909) ALI stu su neki padovi koji pojedose sve.
Posle ide onaj synth solo. opet - out of place....
Tempo - sporo, cak i za old school fazon...

Kod house muzike - podjes UVEK od toga, KOJI DJ bi mogao da vrti vasu pesmu u svom setu? Ako se ne uklapa nigde - onda imate problem...

Koliko god svi pljuvali po dance / club muzici - dobar club track je tesko napraviti...cak i Fatboy Slim kaze.."moram da napravim 100 sranje pesama da bi sto prva ispala dobro!!"

Izvinjenje ako sam malo "ostar"...ali to je to :wink:

VladaNS
03-07-2013, 07:39 PM
Engleski sam pisao ja koji imam polozen proficiency i predajem ga privatno. Čak je i ceo album isao lektoru na proveru. Da, pesma jeste radjena old school, zapravo je pop kompozicija koja uop?te nije pretendovala da bude house stvar, niti da bude u trendu. Ako pogledas konstrukciju pesme shvatices to. Samo je ritam u starom house maniru. Nije pravljeno da bi se prodavalo i vrtelo. Nisam gledao da li je brass u trendu, pa kad bi to krenuo da radim osisao bih se na kratko i otisao da letujem na Ibicu. A to je ona kategorija ljudi na koje se jezim...

Pesma je zapravo HIBRID, o to je ono sto najvise volim da radim. Dao si lep kompliment - rekao si da pesma nije "in". Prihvatam kritike, kazu, ko se ljuti....kruti :) Moj savet tebi je, prestani da pratis trend da ne bi izgubio du?u. :D

P.S. kad već koriguje? gramatiku, "ne sećam" se pi?e odvojeno :wink:

DaBear
03-07-2013, 08:02 PM
Engleski sam pisao ja koji imam polozen proficiency i predajem ga privatno. Čak je i ceo album isao lektoru na proveru. Da, pesma jeste radjena old school, zapravo je pop kompozicija koja uop?te nije pretendovala da bude house stvar, niti da bude u trendu. Ako pogledas konstrukciju pesme shvatices to. Samo je ritam u starom house maniru. Nije pravljeno da bi se prodavalo i vrtelo. Nisam gledao da li je brass u trendu, pa kad bi to krenuo da radim osisao bih se na kratko i otisao da letujem na Ibicu. A to je ona kategorija ljudi na koje se jezim...

Pesma je zapravo HIBRID, o to je ono sto najvise volim da radim. Dao si lep kompliment - rekao si da pesma nije "in". Prihvatam kritike, kazu, ko se ljuti....kruti :) Moj savet tebi je, prestani da pratis trend da ne bi izgubio du?u. :D

P.S. kad već koriguje? gramatiku, "ne sećam" se pi?e odvojeno :wink:

Nisam rekao da ne znas engleski nego da neznas da pises tekstove na engleskom. Nije sve bukvalno prevedeno na engleski dobro...treba malo znanja tu..zato ni svaki englez ne ume da pise tekstove...

Pa da sam bio totalno van svih zbivanja - nebi imao za casu vode od muzike !! Izgradis svoj stil koji ima sve sto je trenutno aktuelno + nesto tvoje ALI ne mnogo daleko..inace mrka kapa.
Sve moze da se upakuje u dance / house track...samo treba poraditi na tome.

Mislim, u Srbiji je glavni izgovor "ne pratim trendove", "radim za sebe", "tako sam bas hteo" itd... a posle se cudimo sto imamo slabu prodju van svoje opstine !!

OK, podrzavam sve napore i rad, ako jehobi, super...samo napred !!

VladaNS
03-07-2013, 08:10 PM
"Na zna?" se pi?e odvojeno :D Izvini, morao sam. :D:D

DaBear
03-07-2013, 08:24 PM
"Na zna?" se pi?e odvojeno :D Izvini, morao sam. :D:D

ako ako..pogledaj pazljivije nisu svi "ne-znas-i" sastavljeni...kucam ekstremno brzo, tastatura (stari MacBook) ne hvata uvek dobro..progutam slovo,,,ne rade sva slova, itd...ima i par drugih sastavljenih reci ako bolje pogledas..
Ali, oK..ako je to jedini komentar - super !!

DADDY Z
03-07-2013, 08:45 PM
izvini li ovo nije house..vokal je odličan,ostalo poprilično slabo,pomalo neubedljivo...

VladaNS
03-07-2013, 08:56 PM
Da, zakljucili smo vec da nije house. Jbga, ja sam ceo zivot slusao stonse i pichio rock :)

ProkDu
03-07-2013, 09:02 PM
Vidim pi?e house, pa sam očekivao neki 'four to the floor', ali nema veze mo?e da se ka?e dance. Bass mi je nekako prejak odn. kick nisko u mixu. Ali ok, radio friendly pesma. :)

VladaNS
03-07-2013, 09:23 PM
U pravu si, vi?e je kao neki retro dance. Pusti me, vidi? da ni sam ne znam ?ta sam napravio :) Jeste, low end je izra?en, al ne na tipičan klupski način već onako kako bi se mo?da miksao neki bend. Ma stra?no smo se zabavljali dok smo ovo radili, to je onaj momenat kad skloni? svu referentnu mjuzu sa strane, zapali? cigaru i igra? se. Inače je na ovome radio poznat producent sa mnogo kultnih "ploča" iza sebe. Naravno, to ne znači da mix nema mane i ima dosta prostora za napredak. Za ovu pesmu sam dobiao potpuno oprečne komentare - od bljack do odu?evljenja...