Log in

View Full Version : Sinteza bassa i distorzija

izba
02-07-2013, 08:08 AM
Imam veliki problem,radi se o sljedećem,počeo sam radit u surge vst pluginu malo kreativniji bass,inače radim na forest psycodelic trance traci.Nije mi problem isprogramirat sa jednim oscilatorom saw ili sa dva oscilatora saw + pulse ili sine klasični psy bass kada upalim retrigere oni se ponavljaju u istom tonalitetu ali kad krenem radit bass sa fm + pulse oscilatorom i poigram se sa shape opcijom te nakon toga dobijem brutalno dobar bass sa kojim sam više nego zadovoljan.Dobijem sljeddeće : on se ponavlja ne gubi se ali čim promijenim dužinu paterne on se gubi,ili on se ne gubi niti sa promijenom ali čim dodam npr fabovu distorziju ista priča.Kada dobijem bass koji se negubi niti u distorziji nije mi to bass kakav bih htio.Naručio sam knjigu od welsha syncoockbook koja govori na najednostavniji način o sintezi a druga je o harmoniji.(nemogu je dočekat)Inače provijeravam tonalitet što ušima što spectrum analyzer i tuner.Što činiti ovako bih odprilike htio da mi bass zvuči poslat ću dvije opcije i svoju na kraju samo eq na kicku i bassu i distorzija basa ostalo je nedovršeno.Dakle ovako bih htio da zvuči http://www.youtube.com/watch?v=8J4a9X6Selc ili ovako:http://www.youtube.com/watch?v=vBWC6onWsK0 a ovo je moje https://www.dropbox.com/s/n6aa8jpkqvs5y48/exp%202.wav
:D Hvala unaprijed

silicon science
02-07-2013, 08:26 AM
Probaj da lejerujes vise baseva, tj. taj koji si uradi dupliraj pa na njega distorzija plus mozda neki envelope shaper (da dobijes taj jachi tranzijent koji je prisutan u ovim youtube primerima)... Probaj iz 2-3 lejera i pazljivo doziraj, baci ih sve na jednu grupu pa utegni zajedno te kanale, i dobices zeljeni rezultat..
edit: taj tip bassa se najlakse izvuche iz Waldorf Microwave 1, ta sprava je jednostavno rodjena za to. Moze se i softom napraviti (nikad tako isto ka Waldorf ali blizu) ali je potrebno semi advanced znanje iz produkcije elektronske muzike (i iskustvo)...

izba
02-07-2013, 03:48 PM
Probaj da lejerujes vise baseva, tj. taj koji si uradi dupliraj pa na njega distorzija plus mozda neki envelope shaper (da dobijes taj jachi tranzijent koji je prisutan u ovim youtube primerima)... Probaj iz 2-3 lejera i pazljivo doziraj, baci ih sve na jednu grupu pa utegni zajedno te kanale, i dobices zeljeni rezultat..
edit: taj tip bassa se najlakse izvuche iz Waldorf Microwave 1, ta sprava je jednostavno rodjena za to. Moze se i softom napraviti (nikad tako isto ka Waldorf ali blizu) ali je potrebno semi advanced znanje iz produkcije elektronske muzike (i iskustvo)...

Uvijek kick i bass stvavim u grupu i to mono zbog mjesta u mixu, kao i sve ostale synth fx,lead pad,percution,U primjeru koji sam poslao nema osim kick i bass eq, paninga,compresije i ostalo surovo je samo da odprilike se može ćut baseline. Bass iz drugog primjera je iz V station hardvera ne vst.a prvi primjer je surge ili operator fm iz abletona.,Znam za dupliranje bass linije,samo što kod mene je smješna situacija ,imam krkove monitore,nord wave synth i midi akai ali kompjuter mi je star i pokušavam da imam za sada dok nekupim novi što manje kanala,zapravo meni treba znanje o shapingu oscilatora i njihovom ponašanju međusobno,koliko gaina dodaš recimo ako imaš dva oscilatora prvi ti je oblik sa drugim sine riktaš freq recimo.samo što se dešava kad ubotrijebiš 3 osc razlićita ili dva koja nisu saw i sine.Inače Ja distorziju šaljem preko grupe,tako da imam dva signala,ali never mind hvala puno na prijedlogu.

silicon science
02-07-2013, 07:09 PM
Uvijek kick i bass stvavim u grupu i to mono zbog mjesta u mixu, kao i sve ostale synth fx,lead pad,percution,U primjeru koji sam poslao nema osim kick i bass eq, paninga,compresije i ostalo surovo je samo da odprilike se mo?e ćut baseline. Bass iz drugog primjera je iz V station hardvera ne vst.a prvi primjer je surge ili operator fm iz abletona.,Znam za dupliranje bass linije,samo ?to kod mene je smje?na situacija ,imam krkove monitore,nord wave synth i midi akai ali kompjuter mi je star i poku?avam da imam za sada dok nekupim novi ?to manje kanala,zapravo meni treba znanje o shapingu oscilatora i njihovom pona?anju međusobno,koliko gaina doda? recimo ako ima? dva oscilatora prvi ti je oblik sa drugim sine rikta? freq recimo.samo ?to se de?ava kad ubotrijebi? 3 osc razlićita ili dva koja nisu saw i sine.Inače Ja distorziju ?aljem preko grupe,tako da imam dva signala,ali never mind hvala puno na prijedlogu.

Za pocetak probaj kick i bass da ne ides zajedno u mono grupu. Pogotovo ako si iz zajedno kompresovao (tu je nastao zajeb i "smanjio" ti se zvuk).

izba
02-07-2013, 07:20 PM
Za pocetak probaj kick i bass da ne ides zajedno u mono grupu. Pogotovo ako si iz zajedno kompresovao (tu je nastao zajeb i "smanjio" ti se zvuk).

Probat ću pa se javim,ili ću probat sa klasičnim saw 1 oscilator + sub drugi kanal u wavu

silicon science
02-07-2013, 07:38 PM
Zaboravih da ti napomenem da obavezno side chain ako ides sa basom preko kicka.. ako ne ides (drugachije programiras, ne svira bass kad je kick) onda ne moras.
I promeni kick za pochetak i nadji identichan koji je u ovim pesmama koje volish :wink:

izba
06-07-2013, 03:36 PM
[QUOTE=silicon science;347919]Zaboravih da ti napomenem da obavezno side chain ako ides sa basom preko kicka.. ako ne ides (drugachije programiras, ne svira bass kad je kick) onda ne moras.
I promeni kick za pochetak i nadji identichan koji je u ovim pesmama koje volish :wink:[/QU

Sve ok sada tuner mi nije radio ,hvala na info,inače uvijek radim side chain ne samo kada mi kick ide preko basa ,i često koristim ny kompresiju odnosno paralernu sa grupom,Zapravo jedino ne koristim side chain kada mi bass neide preko kicka a zvuči dinamično dovoljno ,sve zavisi od trake,za većinu stavri u muzici to je iskustvo mnogih ljudi ?to po meni rade izuzetno kreativnu muziku poput wagawaga projekt kojeg smo zvali ove godine na festival kojeg organiziramo (mala reklama) hehe,ka?u no rules puno stvari dobije? na vi?e načina,učenje iskustvo i strpljenje.?to se tiče kicka bitno je da kick bude u tonalitetu sa basom mo?e biti i mekan skroz skoro kao bass (low end) pa na njega zaljepim jo? jedan kraći kick koji mi se sviđa i smanjim ga malo te dodam jo? 4 kicka za dinamiku i onda side chaine svaki 4 ili 2 kick da rokne isto zbog dinamike ,Hvala jo? jednom za savijet..