PDA

View Full Version : FX Teleport ili MOJA MASTA MOZE SVASTA

frag
30-06-2013, 05:52 PM
Razmisljao sam ovih dana kako najefikasnije da se napravi DAW sa vise racunara. Imam stari Q8200, moraju da se zamane IDE diskovi, i jos neke stvari zezaju, ali radi... Uospte nije CPU za bacanje, u stvari, da nije postao nestabilan racunar ne bih ni uzimao i7-3820.

E sad, prvo na sta sam naisao jeste genijalni programcic zvani FX Teleport (http://www.fx-max.com/fxt/). Na zalost, firma je propala, i nikad nije napravljena verzija 2 koja bi podrzavala multi-core procesore! Ideja je sledeca:
1) FX Teleport radi kao VST Wrapper, nesto poput JBridge-a. Na host racunaru otvarate plugin potpuno normalno, pamtite samo jedan projekat, nije vam potreban sequencer na drugim racunarima vec samo instalacija plugin-a. Plugin radi na slave racunaru.
2) Sve radi preko lokalne mreze, i drugi racunari ne moraju da imaju nikakav audio interface! Ljudi su koristili FX Teleport, nije bilo nikakvih problema. Bitno je da imate dobar router, u najboljem slucaju wi-fi.

Znaci ovo je genijalna stvar koja je pukla zato sto su novi procesori toliko jaki da nema potrebe koristiti dva racunara, plus mislim da je cena bila previsoka, oko 80USD. Cena za JBridge je recimo realna.

Svejedno, poznajuci covecanstvo, sigurno postoji neki ludak* koji hoce da napravi DAW sa 5-6 najjacih i7 procesora i samo takav bi investirao u development softvera koji je slican FX Teleport-u pa i jos bolji. Meni bi sad odgovarao takav programcic da povezem i7-3820 i Q8200. Sta ako necu da koristim UAD, nego hocu samo native VST na Intel-u/AMD-u? Kako ja da poteram Spire ili Lush-101 na UAD-u jer to je ono sto mi treba, a ne skupi reverb-i i sl?

Ovako nesto bi najvise znacilo za FX processing, i naravno Virtual Analogue.

Evo kako bi moglo da se odradi... Postoji, razume se, vise nacina...

Prvo, postavimo jedan KVM switch koji nam omogucuje da preko jedne tastarure, misa i monitora kontrolisemo vise racunara. Mozda postoje i switch-evi za dual monitor setup-ove, to jos nisam trazio. Bolje je uzeti jedan ogroman monitor s WQHD rezolucijom tj. 2560x1440.

Zatim, host tj. glavni racunar koji se nalazi u control room-u opremimo maksimalno. Storage min. 2TB, memorija min. 16GB, najbolja ploca, SSD. Silent operation.

Onda dodamo 4 ili vise slave racunara. Oni se nalaze u drugoj prostoriji i svi su opremljeni jakim procesorima. Npr. ako se koristi Haswell sa integrisanom GPU, i mali SSD do 60GB za OS i plugin-ove, to ne zahteva puno hladjenja i struje. 4GB memorije bi bilo dovoljno, jer bi sample-ovi isli s host racunara. Buka nije bitna jer su slave masine u drugoj prostoriji, povezane preko KVM switch-a. To u stvari uopste ne bi bilo drasticno skupo. Mogla bi da se kupe najjeftinija kucista s integrisanim napajanjem (najjeftinija iskljucujuci potpuni krs, znaci nista ispod 35-40 evra). i7-4770K je 320EUR, okvirno memorija 35-40EUR, SSD 80-100EUR, ploca 70-80EUR, sve zajedno do 560EUR po masini. i7 na stock cooler-u, nema sanse da se zakljuca jedino da crkne za 5 godina umesto za 10. Who cares, do tad ce biti nesto novo. Sa Noctua NH-D14 racunamo nekih 630EUR.

Znaci umesto nekog UAD2 Octo Ultimate sistema i/ili Mac Pro, imamo 1+4 i7 sistem (ukupno 20 jezgara) za npr. manje od 4000 evra. Verovatno i 3500 evra ne racunajuci monitor, audio interface i ostale perifarale. Max. bi bilo 30 jezgara ali to dosta povecava cenu. Najveca usteda se ostvaruje na softver-u :shock:

Moglo bi da se napravi i custom kuciste + napajanje za 4 i vise maticnih ploca...

Ovo bi oduvalo svaki Mac Pro! Odgovorno tvrdim. Dobri Xeon-i su mnogo skupi a uopste nisu optimizovani za aplikacije kao sto je VST. To su ipak serverski procesori. Na benchmark-u cak ispadnu losiji od i7 desktop procesora narocito na one-core testovima. Plus, ovo sto sam opisao je mnogo fleksibilnije od UAD-a. Svaki slave racunar moze da se prosiruje u pogledu storage-a i memorije. Moze da se instalira bilo koji VST plugin. A moze da mu se doda i UAD. Pritom, audio interface s ASIO driver-ima neophodan je SAMO na host racunaru.

Ali, gde je FX Teleport 2?
Autori aplikacije su godinama obecavali v2 i nista se nije dogodilo. Trebalo bi pokrenuti inicijativu da se napravi nesto slicno ovom programu, da podrzava moderne multi-core procesore i da sto efikasnije poveze vise istih ili razlicitih maticnih ploca.

VST Sytem Link mi se uopste ne dopada. Postoje neki programi koji rade preko mreze, ali nisu tako prakticni kao FX Teleport. Ne postoje demo verzije, ne postoje crack-ovi. Da dam 230 evra samo da bih probao Vienna Ensemble Pro 5 koji je i pored svih svojih shiny odlika manje funkcionalan od FX Teleport-a? Neka hvala.

---------------------
*taj ludak sam ocigledno ja, ali srecom nemam novca za realizaciju :rotfl:

diviner
30-06-2013, 10:41 PM
Tvoji dosadasnji postovi su pohvalni, posto sam primjetio da u vise navrata postavljas i ostavljas pitanje, kao i potpuno rjesenje problema...

Ovaj put si vise postavio hipotezu, ali nazalost tesko izvedivu u praksi (cak si i naveo par kontradiktornih stvari), s obzirom kako si sam naveo na par mjesta:

a) danasnji racunari vise nisu toliko usko grlo, dovoljno je i jedan snazan racunar, sa dovoljno memorije (do 64GB) da pokrece gotovo sve instrumente putem jbridgea

b) fx teleport je davno "umro"

i naravno ono sto nisi naveo a veoma je bitno:

c) kod nas se broj ljudi koji bi uzeli 4 masine za DAW mjeri brojkom 0 (jednostavno, logisticki je neizvodivo...potrebna prostorija, mnogo kabliranja, mnogo komplikacija oko setupa)

d) nikada jedan tako komplikovan sistem ne moze po jednostavnosti mjenjati jedan UAD ili neki drugi DSP sistem

fix3r
30-06-2013, 10:41 PM
Ne kontam, pricas o sistemu od 4 soma evra, a iz principa ne das 200 evra za VE Pro?

diviner
30-06-2013, 10:49 PM
Koliko ja kontam, covjek je samo glasno razmisljao (sto i jeste poenta foruma...da se razmenjuju misljenja).

psionic
30-06-2013, 10:56 PM
Mislim da su racunarski sistemi danas dovoljni da odrade posao oko muzike. Od pocetka do kraja, moze sve da se odradi na jednom racunaru. FX je zato i zamro, jer nema potrebe da mi jedan komp radi npr velike banke, dok drugi vozi efekte, sve to moze da radi jedan DAW. To je iz doba 32bita i frke oko memorija i resursa. A ko je 'alav, ima i dual xeon sistemi - pa ako ni to nije dovoljno onda - ne znam... Kakva je to komplexna ultra-si(m)fonija... :rotfl:

BTW, najgluplje, ali mozda najjednostavnije resenje je da vozis drugi komp putem MIDIja. Stavis neki VST host tipa xulop chainer ili energyXT i pokrenes sekvencer da koristi taj pomocni komp kao sto bi koristio i bilo koju outboard klavijaturu, modul...

A na taj drugi komp stavis neki za*ebani patch sa NI Reaktora, dignes mu sempling freq na 192000, pa da vidim ove nord-leadovce i ostale "hardverase" kako placu :rotfl:

Bockie
30-06-2013, 11:56 PM
Ne znam puno o hardveru, softver sve manje pratim...znam donekle o oba koliko moram...ali mislim da je DAW danas NAJMANJI problem u muzici...!

Nisam ovo hejterski rekao, ali ljudi su svesni da i polovan c2d od 100 eura - eto "radi posao"...:wink:

damir23
02-07-2013, 07:22 PM
moje znanje nije nit nula a nit ne znam kako veliko kaj se tiće svega ovoga, ali...realno gledajući eventualno iskoristivo da ima? neke stare kante pa ajde da ih zaposlimo-no nastat će problem ?to te stare kante u principu nimaju dovoljno pogonske snage da tjeraju novije plagine ili vsti-ove..
A sad dal da kupim dvije-tri novije ma?ine ne?to slabijih performansi pa da se jo? hebem oko pomenutih kalibracija i sličnih pizdarija ili kupiti jedan jači stroj koji će sve to podnositi sam uz drastično manje cinclanje oko postavli ....da su to sad vsti ili plagini u pitanju koji su namjenjeni nekakvim NASA projektima pa jo? ajde-de, ali sve to rađeno je za ma?ine koje kojima raspola?e svatko ko se bavi tim biznisom
-Mislim da računica postaje sasvim jasna
no dakako moje je to mi?ljenje koje apsolutno ne mora biti točno

frag
04-07-2013, 10:24 PM
Nijedna od postojecih opcija mi ne omogucuje da koristim staru masinu na jednostavan nacin, bez suvisnih kablova, pod-pod-projekata itd. What a pitty.