Log in

View Full Version : Vlado Georgiev - Daljina

T.L.T.I
27-06-2013, 11:39 PM
Ako je moguće, voleo bih da čujem neko stručno misljenje o novom albumu.
Sećam se da me je svojevremeno "Navika" odusevila, pogotovo sto je tada SRB pop scena bila jadna da jadnija nije mogla biti.
Nesumnjivo je da je te 2001 postavio neke nove standarde i "odskrinuo vrata" nekom "zdravijem" zvuku.

Da se razumemo, nisam fan fanatik ali koliko je svestran i muzički naslusan shvatio sam pri slusanju "Dog On A Needle - Still Spinnin' Around".
Album "Zena Bez Imena" me je razočarao, korak nazad i previse ljigavih komercijala ("Andjele", Mi Nismo Mi, "Lagala Si Me").

Daljinom, VG je vratio neke stvari na pravom mestu, rad je mozda za nijansu i bolji nego na prvom albumu, bar u produkcijskom smislu zvuči modernije.
Takodje, dopada mi se sto ponovo nije "stedeo" na reverb-u (meni to daje neki osećaj "space-a" i čistoće u "sound-u"), sto, i dalje svojstveno njemu, uvek sve deluje ispeglano/doterano/upakovano, tako da, kada u prolazu čujem neke druge izvodjače, sve deluje tupo i praznjikavo.

Skidam mu kapu i sto se nije poseljačio kao armija njegovih klonova (Kovačevići, Vasići, Glisići & Co.) koji se prosto utrkuju ko će veću baljezgariju da snimi.
Doduse, ja tu neke preterane sličnosti nikad nisam ni čuo.
Mozda je jedina zamerka sto VG nema hrabrosti da forsira malo vise taj neki "mellow funk" zvuk ("Lazljiva", "Taxi"-verovatno pod jakim uticajem Maxwell-a) ili odradi neki CD u "The Brand New Heavies"/Incognito maniru, jer kapacitet za tako nesto sigurno postoji.
No, u zemlji Granda, Ceca, Jeca i Mica to bi verovatno bilo ravno samoubistvu.

Hvala i pozdrav.

DzoniPFC
28-06-2013, 03:01 AM
Ja sam fasciniran novim pesmama, bas sam planirao da pokrenem hvalospev o ovom albumu. "Daljina" album je jedan od najboljih muzickih izdanja koji sam ikad slusao (muzicki, i tehnicki). Albume i pesme koje sam nekad uzimao za referencu vrhunskog zvuka, sada zvuce tanko/bledo u poredjenju sa Vladinim albumom.

Svaka cast svima koji su ucestvovali na ovom albumu. Bravo! :thumbsup:

NIelectroy
30-06-2013, 09:23 PM
Verovatno je dugo radio na ovom albumu cim ga je izdao posle 6 godina, sto je najbolje od svega ima sta da se cuje. Nisam fan Georgijeva ali ovako nekako treba da zvuci muzika, totalno nenapadno i prijatno za slusanje. Taj utisak ne dobijam zbog toga sto su pesme uglavnom balade i spore vec zbog ambijenta. Reverbi su po meni definitivno pun pogodak!. Jedino na glasu kod sibilanata mi se ne svidja reverb ali verovatno je to zbog nekog efekta sta ja znam...
Ne znam zasto ali kroz ceo album se cuje taj '80s feeling (bar meni) i to je cool.
Synthovi su tako super, klavir na pesmi Daljina je uhhh mnogo dobar. Pesma "Taxi" je verovatno radjena samo za nas muzicare posto se ovo u Srbiji ne slusa jer nije dovoljno "Turbo", elem ako jeste hvala ti Vlado! :), Bass mi se najvise svidja na toj pesmi od ostalih, zvuci bas tight. Jos jednom malo su mi prenaglasene sibilante ali ne kvari utisak...
Pouku koju sam ja izvukao iz ovog albuma je sledeca: Manimo se kompresovanja i limitiranja, 90% pesama danas zvuce isto, suvo i prekompresovano a upravo je reverb ta "sitnica" koja daje utisak da li nesto zvuci veliko ili ne. (mozda ovo nisam uspeo najbolje da opisem ali bitno mi je da ja znam sta sam hteo da kazem...)
Na pesmi Hocu svoj zivot voleo bih da je shaker malo vise u pozadini sa nekim room reverbom.

Evo dok sam ovo polako pisao preslusao sam 10-tak pesama na nekoj srednjoj jacini i nema trunke zamora u usima, sve je tako prijatno. Najzrelija produkcija Georgijeva.

OFF
01-07-2013, 12:03 AM
Nisam cuo jos nista, ali me zanima, ima li tu VInija ili nema? znam da je covek dolazio i svirao......

DzoniPFC
01-07-2013, 12:58 AM
Nisam cuo jos nista, ali me zanima, ima li tu VInija ili nema? znam da je covek dolazio i svirao......

http://www.mjuznews.com/domaca-scena/novi-album-vlade-georgieva-recenzija-urednika

Na albumu od stranih muzicara sviraju Vinnie Colaiuta i Dominic Miller, a Dennis Montgomery III peva pratece vokale (na pesmi TAXI - koja je jedna veoma posebna i izvanredna pesma, ustvari sve su takve na albumu.)

Cini mi se da Vlado ovaj put nije pravio nikakav kompromis (ako je to nekad uopste radio), sve je jako ozbiljno, iskreno, energicno, bez pokusaja da se napravi nekakav letnji radio hit, a opet dosta pesama moze da se nadje na takvoj playlisti.
Stil nekih pesama me podseca na fazon rock/power-ballad muzike iz 80tih i vrhunska jazz/mellow-funk/soul kombinacija. Ne znam, ali ovo je prvi album posle mnogo godina koji je pokrenuo prave emocije u meni. Sad mogu reci da sam zaista postao fan :)

Na iTunes-u su postavljeni mali klipovi, pa ko nije cuo album moze ovde: https://itunes.apple.com/us/album/daljina/id658909034

Mislio sam da ce biti vise komentara ovde, pogotovo jer su skoro svi ljudi koji su radili na albumu clanovi foruma. :)
Svaki dan se ovde stvori velika diskusija o nekom novom top 40 dance "hitu" dok ovakvo remek-delo od albuma izgleda prolazi ne zapazeno... :/

Pozdrav.

NIelectroy
01-07-2013, 02:22 AM
Ja bih samo voleo da se skupi to drustvo sto je ucestvovalo na albumu i da podele neka iskustva, neke zanimljivosti :wink:

VladaNS
01-07-2013, 12:06 PM
Prosto sjajna produkcija. Ne mogu da nađem zamerku. Neko je spomenuo malo sibilantniji vokal kao manu, meni je to super jer mi je već dosta tunjavih pre-deesovanih vokala. Mom senzbilitetu ipak smeta spor tempo albuma. Od svih pesama jedna mi se zalepila za uvo - iskreno. Ostale i nisu toliko na prvo slusanje. A mo?da zato sto nisam i neki fan.

Jan
01-07-2013, 12:25 PM
Meni se muzički svidja album, lepa tekstura i to, mada se ja za razliku od većine u Srbiji ne palim na reverb i odvlači mi pažnju od muzike, al dobro to je Vladin stil, po meni se reverb u Srbiji previše mistifikuje. Negde sam bio pročitao na Gearslutz-u jednom nešto u fazonu "Ako hoćete zvuk 80ih dodajte puno reverba, i kad misliste da je dosta, dodajte još malo" . Ali taj reverb je deo Vladinog zvuka, nekako svih ovih godina slušam njegov vokal u velikom prostoru, ne bih mogao da ga zamislim bez toga danas...

Jedino što mi smeta je što svaki put kad izgovori "S" tera me da trepnem, odnosno da skupim mišiće u ušima, i za moj ukus moglo je malo zaobljenije da bude, malo manje visokih, al s druge strane reverbi ne bi zvučali tako briljijantno da nije tih visokih... Ne sećam se da sam čuo svetliji album u životu.

Van toga ima lepih pesama, ta pesma Iskreno mi je baš super recimo

Uro?_86
01-07-2013, 02:02 PM
Što se tiče studia "Barba" Vlado nije štedeo na zvuk i to mu se vratilo punom parom.
Ali kao i što sam Vlado reče na ovom forumu ideja je ključ uspeha.
Prvi i drugi album ostaju neprevaziđeni i nedodirljivi.

Meni je pesma "reci mi da znam" nešto najlepše što sam čuo.
Na novom albumu ubedljivo najviše odskače pesma "živim sad" i ne može da se poredi sa ostalim stvarima kao što u prva dva albuma nije bio takav slučaj.
Pesma "taxi" je specifična.

Meni je zanimljivo kad ste već pomenuli pesmu "iskreno" a niko nije pomenuo da je uvodni vokal na toj pesmi mogao (morao) drugačije da se miksuje.
"Devojka za dva minuta" kao da je rađena na silu (šta god to značilo) kao i primećujem mnogi delovi na ovom albumu.
Primećujem da postoje mnogo kritičara koji kažu da Vladove pesme isto zvuče i ja im ne zameram. Lako je po šablonu "isto ćemo"...

Nego je fora uraditi nešto "novo",a to je moj presudni sud za ovaj album,da je trebalo "nešto" što će više da zaintrigira slušaoca.
Izimajući u obzir da je album rađen 6 godina i mnogo se rastezao i da je bio najavljen još 2009. A da sam Vlado je izjavio da je 40 pesama napravio da bi samo ovih 12 se našlo na albumu i to par dana pre konačne odluke bilo ih je samo 9 planiranih za album.

Znači i sami znamo da svaka pesma koju uradimo ne pogodi cilj.
Ali za "šest godina" ja jesam očekivao nešto drugo,ali kada je Vlado Georgiev u pitanju mi to moramo da razumemo.

DaBear
01-07-2013, 04:40 PM
Sssssssad sssssssam pressssslushshshshshshsao malo na iTunesssssssu..
(izvinjavam se na sssssibilantima u reverbuuu..) :D:D
Ako je ideja bila da sssssssse uradi retro sssssssound, po uzoru na osssssssamdesssssseteeeee..(opet ovaj reverb,majku mu njengovu...al je nabrijao visoke.) - onda sssssuuu ussssspeli...

Meni licno malo prejak glassssss u odnosssssssu na muziku i nessssssvidja mi sssssssse zvuk bubnja (kad sssssssvira punom parom) ali to je taj zvuk is osssssamdessssetih....

klik ! (mute reverb)

Inace, odlicno odpevano tekstovi lepo sede na melodiju.

disco violence
01-07-2013, 07:34 PM
Ako je ideja bila da sssssssse uradi retro sssssssound, po uzoru na osssssssamdesssssseteeeee..(opet ovaj reverb,majku mu njengovu...al je nabrijao visoke.) - onda sssssuuu ussssspeli...

Meni licno malo prejak glassssss u odnosssssssu na muziku i nessssssvidja mi sssssssse zvuk bubnja (kad sssssssvira punom parom) ali to je taj zvuk is osssssamdessssetih....

klik ! (mute reverb)

Inace, odlicno odpevano tekstovi lepo sede na melodiju.
He he... lepo receno.To ga prati od početka karijere,sve je idealno,ali jbg ?u?ka dok miksuje.

Bockie
02-07-2013, 12:18 AM
Ok album, ima dobrih pesama, ne smeta mi ni količina reverba ni ssss-ovi...to je skroz legitimno...i lično mi je "osvežavajuće" pred naletom "moderne verbofobije"...! Super!

Pesme očekivane, fraze su tu, njegove su...Produkcija "na nivou"...nije neki "mont everest" ali potpuno je u vrhu! Odskače! Odlično!

Bas (ako je mestimično stvarno bas gitara) je brutalan...! Bubanj (gde je bubanj) je vrhunski...!

Jedino što mi bode uši je to što na momente snimak bukvalno "žvaće" od količine kompresije, postprodukcije, čega već....

Ovo bi pre samo 10-tak godina bilo skoro "tehnički neispravno" u tom smislu...ali je to neki $%#^# trend , kao što je i trend da devojke nose farmerke koje izgledaju kao da su u njih obavile nuždu (nisam psovao Arthure)....

Eto..."trendi" je...nisam rekao da je to dobro što je tako...

Vredi poslušati svakako...!

Moram da primetim (https://dl.dropboxusercontent.com/u/2806767/Copy-paste.wav) sličnost (ne istost, već $%#^# trend) između Joksine "Ljubavi", Čoline "Lili" i noseće "Iskreno" u melodijskom smislu....

Jan
02-07-2013, 01:01 AM
Jedino što mi bode uši je to što na momente snimak bukvalno "žvaće" od količine kompresije, postprodukcije, čega već....

Album uopšte nije prekompresovan i prelimitiran i preklipovan, svaki peak se vidi, šta više ni ne dolazi svaki peak do vrha skale! Uključio sam printscreen strofe na refren za pesmu Djevojka za 2 min... Glasnoća mu je daleeeko ispod standarda današnjice, sve pesme su mu oko -15 -14 RMS-a, dakle rekao bih da je rađen po Katz-ovom K14 sistemu, svesno ili možda nesvesno, nebitno je ali ja bih to pohvalio !

Možda čuješ neku bus kompresiju ili nešto što ti ne prija a dinamičke je prirode, ali kad bi ovo bio standard za glasnoću u popularnoj muzici, progledali bi...

Znam da odlično poznaješ materiju, ali verujem da to što si pojmio kao prekompresovanost, je nešto drugo, ja tipujem na previše visokih, za koje kažeš da ti ne smetaju... Moj prvi utisak je bio kad sam slušao album "Ovo puca od kompresije", onda sam shvatio da puca od visokih...

EDIT: S obzirom da je Bitch radio na miksanju, mogao bi da podeli neki info sa nama :) Tipa, mene zanima na kom mikrofonu najradije Vlado snima, zanima me da li su se više oslanjali na kompresiju ili na vožnju kanala, interesuje me takođe šta su od efekata koristili na vokalu na pesmi Iskreno, recimo... I koja je ideja vezano za te sibilante , jer očigledno je da je ideja a ne propust, pada mi na pamet da su možda tako naglasili prostor na vokalima, eto tu se odmah nameće i pitanje koji reverb najradije koriste na Vladinom vokalu.

VladaNS
02-07-2013, 02:02 AM
I ja sam isto kao i Bockie pomislio da je album malo napucan u postprodukciji. A to je upravo zbog, kao sto je Jan rekao, visokih koji umeju da "zatrepere" posle agresivnog masteringa (pre svega odsustva ili loše upotrebe multiband kompresije). Jeste, album je svetao i malo zašiljen u visokima. Što mu ne umanjuje vrednost, naprotiv. Upoređivao sam ga sa snimcima strane mtv produkcije i mogu reći da ostavlja za sobom dobar broj pesama! Vidim da je Buzge radio pa bi mogao da se ukuljuči u diskusiju :wink: Vokal opasno miriše na c12, koji je garant išao kroz neki focusrite red...(smelo nagađanje :)).

Mislim da je sibilantnost (koje realno nema mnogo) ostavljana zbog reverba jer neki leksikonovi algoritmi jednostavno progledaju na oštrijim i britkijim vokalima. Album me je podsetio na to koliko mi fali gate-ovan reverb na sneru u današnjoj produkciji...

Uglavnom masivan, masivan zvuk. Svakako nova referenca u domaćoj pop produkciji.

Sky Net
02-07-2013, 04:07 PM

klik ! (mute reverb)

Oplakah :grin:
Sve u svemu, sjajan sound, pravi retro ?mek.

Znak
02-07-2013, 10:47 PM
A da sam Vlado je izjavio da je 40 pesama napravio da bi samo ovih 12 se na?lo na albumu i to par dana pre konačne odluke bilo ih je samo 9 planiranih za album..

Mislim da sam svojevremeno negde pročitao da je Čola za album "Zbog tebe" imao spremnih osamdeset pesama i onda pravio selekciju.

Verujem da je Georgiev razmi?ljao na taj način i moguće je da je stvarno imao desetine gotovih (ili bar jasno skiciranih) pesama pre nego ?to je napravio izbor tih dvanaest. Profesionalni pristup.

DzoniPFC
02-07-2013, 11:05 PM
Mislim da sam svojevremeno negde pro?itao da je ?ola za album "Zbog tebe" imao spremnih osamdeset pesama i onda pravio selekciju.

Verujem da je Georgiev razmi?ljao na taj na?in i mogu?e je da je stvarno imao desetine gotovih (ili bar jasno skiciranih) pesama pre nego ?to je napravio izbor tih dvanaest. Profesionalni pristup.

Mislim da je tako, evo ova stvar nije na albumu (steta, meni lepo zvuci)
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/C5yhcWA5sK4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ProkDu
03-07-2013, 02:58 PM
Preslu?ah album u 'try before buy' varijanti. Evo skupljam novac za CD.
I meni se pesma Iskreno izdvaja na albumu. Spomenu se uvodni vokal u pesmi... meni ta distorzija/midrange ba? pun pogodak u kontekstu pesme i stihova. Sint fraza fenomenalna.
Jessss, sssstvarno kao da je kori?ćen SSSSBooster, ali mi ne smeta za slu?anje.
Primetih jo? jedan od karakterističnih VG 'potpisa' i na ovom albumu, tj. promenu tonaliteta (modulaciju). Ako neko sa foruma za boljim znanjem muzičke teorije (harmonija) čuje ne?to kao... 'ovde puno dim akorda i 7/11' i slično, ba? bih voleo da pročitam i saznam ne?to novo. :)
Gitare ODLIČNE na celom albumu.
Slu?am i dalje...

...

DzoniPFC
04-07-2013, 11:25 PM
Mnogo mi prija album, cak neki losiiji hi-fi sistemi su odlicno "prosvirali" uz ovaj CD. Na monitorima isto zvuci veoma "3D", jeste da su malo sibilanti ostriji ali ne zamara me uopste. Pesma koja me uvek "oduva" je "Razlog da znam" - taj solo sa klasicnom gitarom i gudacima je uhhhh...Svaka cast! Savrsenstvo, zaista.

Tehnicki, dosta toga me zanima, sta je korisceno, sta svira od syntheva i klavijatura, je l' koriscen software za nesto (mix i aranzman)... :)

Bockie
27-07-2013, 05:59 PM
Izdvojile se dve pesme, za moj ukus, klasika - "Iskreno"...ali moj favorit je ipak "Ne zovi me"...!

@Jan...
Ne pominjem tehnički izgled niti pikove, to je sve ok, nego ka?em ?ta čujem...
Da li je paralelno kompresovan vokal u odnosu na matricu ili deo iste ili već neka od tautolo?kih kombinacija...ali čujno ?vaće na momente. Ne da mi to smeta ili da je u nekoj stra?noj meri, ali eto..moglo je i bez toga...

Prija mi tona kvalitetnog reverba!

Poz'

Bitch
28-07-2013, 01:33 AM
Malo sam na sve strane pa ne stizem da se ukljucim, ali evo, dok ajfon baterija ne pukne u kombiju, da malo diskutujemo.

@Bockie, nema nikakve sidechain kompresije u "Ne zovi me" - takav je aranzman:)

... Neko je bio pitao za vocal chain, a on je:

Neumann M149 - Neve 1081 strip - Teletronix LA2A - CraneSong HEDD192 (samo AD konverzija, bez procesinga) - snimach.

... Ssssibilantni trag u reverbu je Vladin signature, to je tako pa je tako. Stvar ukusa, nekom se svidi, nekom ne.

Manji RMS je jednoglasna odluka Vlade i mene, Loudness war je odavno prosao, pogotovo za ovakvu muziku nema smisla da se pumpa. Da je Dynacord rumba, hiphop ili house, imalo bi smisla. Ovako, nema ;) let the music play, neka dise sve kako i treba.

Generalno, interesantna stvar je recimo sam "radio sound" albuma. Ja sam navikao da malo jace nekad zgazim masterbuss pa da neke stvari same sebe dakuju. Na ovom albumu toga nema- sve sto cujete da "pumpa" gore-dole... To su sve automatizacije ;) posto je VG ideja bila ta da se svaki put ti momenti kontrolisano dese, a ne kako se buss kompresoru tog dana cefne. Interesantan pristup, i skroz koristan, samo zahteva veliko vreme za miks.

Ako jos neko ima pitanja oko miksa i masteringa, shoot :)
Za pitanja oko usnimavanja, tu su negde @Goran i @dvuckovic, ukljucice se vremenom verovatno i oni.

PozZ

kVu
28-07-2013, 01:59 AM
el ovo Bane Kljajić svirao gitaru u "razlog da znam"? liči mi na njega :)

inače svaka vam čast za zvuk, sve je lepo i svedeno.. čak i na ovim mojim starim krk-ovima ni?ta ne pr?i, a "svetao hifi" zvuk i ti?i master su po meni pun pogodak.. u svakom slučaju, lepo je slu?ati ovaj album i ne zamara

Znak
29-07-2013, 04:22 PM
... Ssssibilantni trag u reverbu je Vladin signature, to je tako pa je tako. Stvar ukusa, nekom se svidi, nekom ne.

Lično volim da je zvuk suv kao pustinja Nevade, ali isto tako moram reći da mi je ovaj pristup sa ekstremno otpanjenim reverbom vrlo zanimljiv. Na nekim mestima to ssss u vokalu skoro da preuzima ulogu kre? činele. Treba imati ne?to svoje, a Vlado Georgiev je, kao ?to ka?e?, prepoznatljiv po tom reverbu, tako da ono ?to bi kod nekog drugog (recimo nekog početnika u audio produkciji) bilo protumačeno kao tehnički nedostatak ovde je očigledno ne samo dozvoljeno, već i imperativ.

Manji RMS je jednoglasna odluka Vlade i mene, Loudness war je odavno prosao, pogotovo za ovakvu muziku nema smisla da se pumpa.

To je nama na?a borba dala.

Ako jos neko ima pitanja oko miksa i masteringa, shoot :)

Mene zanima koliko ovde ima MIDI programiranja (i konkretno na čemu), a koliko pravih instrumenata. Kod ranijih snimaka Vlade Georgieva mi je smetalo to ?to je sve zvučalo kao MIDI/karaoke. Moram se ograditi - po?to ne slu?am ovu vrstu muzike taj utisak je vezan za ono ?to čujem na radiju, TV-u, itd. Ali generalno, uvek sam imao taj osećaj. Čak i kad negde u kafiću neko to svira uz "aran?er" izgledalo je kao da je sintisajzer skinuo sve tako dobro da se i ne primećuje velika razlika u odnosu na studijski snimak. Na ovom poslednjem albumu ipak se čini da je sve nekako ?ivlje, pa zato pitam koliko tu ima MIDIja.

Bitch
10-02-2014, 04:32 PM
tek sam sad ukapirao da vam nisam odgovorio.

@kVu

nije Bane Kljajic, nego Dominic Miller.

@Znak

Nema mnogo MIDI-ja osim sintova, uglavnom je sve sto je zivo zivo, eventualno poneki lejer harfe i dist gitare....

@DzoniPFC

klavijure - pa ima ih koliko hoces - MKS20, MKS70, MKS50, MoogVoyager, Oberheim Matrix12, XV5080, Ensoniq MR, Prophet VS, Tr-Rack, DX5, i nesto soft sintova (u-he i Atmosphere)

mix je manje vise hibrid - dve masine u plejbeku (Logic i ProTools HD, midi sync) - nesto automatizacija iz kompova, nesto rucno...

@Bockie

to zvakanje je manje vise zbog puno reverba, pa se jasno cuje da malo pumpaju decays od buss kompresije (koja opet nije prevelika, ali mora malo RMS da ima svoj downside... ali opet, nije strasno)

Onaj FX vokal na pesmi "Iskreno" je neka moja igrarija sa Eventide H8000 (reverse delays, poneki dist) i malo disteva sa Logicovog Pedalboarda. Malo Gabriela sta fali :D

DzoniPFC
07-06-2014, 02:58 AM
@Buzge Bilo je vrhunski sinoc u areni! VG Team, Svaka vam cast.

Bitch
11-06-2014, 11:47 PM
@Buzge Bilo je vrhunski sinoc u areni! VG Team, Svaka vam cast.

Danke schoen :) poginusmo od setupa, ali sve OK. Bice dobar DVD :wink: