Log in

View Full Version : Muzika / Tekst / Aran?man - u procentima ???

Tiki the Boyler
27-06-2013, 10:36 PM
Mo?da će moje pitanje zvučati glupo, ali...
Budući da je moj bend trenutno u fazi registracije pjesama, a prilikom registracije se autorstvo izra?ava u procentima i tako upisuje u formular, interesuje me postoji li neko (nepisano) pravilo kako se "obračunava" uče?će u autorstvu pjesme? Na ravne časti tj. po 33%, ili... ???

Rhino
28-06-2013, 12:07 AM
Pa sto znam.. Ako su npr 2 osobe radile muziku onda muzika 50-50 %, ako su 3 osobe radile text - text 33-33-33%, ako su 4 osobe radile aranzman - aranzman 25-25-25-25%. Tako je nekako najpravednije, bez mjerenja ciji je veci..

Mislim.. Ako smo ja i ti recimo radili muziku za odredjenu stvar, tesko da smo uradili potpuno isto 'teoretskii' 50-50%, al bi trazenje te razmjere bilo ekvivalentno trazenju igle u plastu sijena i neko bi se osjetio uskracenim. A to i nije bas recept za neku dalju saradnju..!

Ogi
28-06-2013, 03:50 PM
Po pravilniku SOKOJ-a:
kompozitor - 50%
tekstopisac - 25%
aran?er - 25%
od UKUPNOG prihoda dela.
Ako je kao "kompozitor" upisano vi?e autora, podela ukupnih 50% se re?ava medjusobnim dogovorom i upisuje na prijavu dela. Isto va?i i za tekstove i za aran?mane.

Shot
30-06-2013, 12:27 AM
Evo copy/paste sa stranica od ZAMP-a kako je to regulirano u HR:

"

Svi nositelji prava na djelu međusobno se mogu dogovoriti oko svojih udjela. Ukoliko to ugovorom nije uređeno primjenjuju se odredbe Pravilnika. Tako u slučaju zabavne glazbe, skladatelju pripada 65% udjela na djelu, a autoru teksta 35%. Kod djela klasične glazbe skladatelju pripada 80%, a autoru teksta 20% udjela na djelu.

Aranžer glazbenog djela može imati udio na djelu isključivo ukoliko ga je prijavio skladatelj i on uobičajeno iznosi 25% od skladateljskog udjela. Ukoliko svi autori glazbe ne supotpišu prijavu djela, aranžer ima pravo samo na udio od dijela koji pripada autorima glazbe koji su ga prijavili.

Obrađivaču tradicionalne glazbe i autoru zbirke tradicionalne glazbe repartira se 100% autorske naknade koja pripada toj vrsti djela. Obrađivači slobodnih djela (djela autora preminulih prije više od 70 godina) imaju pravo na 25% naknade predviđene za to djelo.

Prevoditelju zaštićenog teksta glazbenog djela pripada 50% autorske naknade predviđene za tekst, ako podnese pismeno odobrenje autora originalnog teksta."

http://www.zamp.hr/autori/faq/pregled
pod pitanjem broj 8...