Log in

View Full Version : Cubase 5 - cudan problem sa starim projektima

frag
23-06-2013, 06:32 PM
Zbrka se nastavlja... Koristim i dalje onaj cuveni C5 iz novembra 2009. Skoro sam presao sa WinXP SP3 32bit na Win7 Ultimate 64bit.

Problem koji imam jeste da kad god otvorim neki projekat sa starog racunara, VST performance napravi neprijatan glitch i nema zvuka. Takodje, usage je neobicno visok (npr. 3 puta visi nego sto bi trebalo, ili ode u crveno). Tad moram da resetujem audio driver. Smislio kako da to uradim na najbrzi, najjednostavniji nacin: preko "contrain delay compensation" opcije koja iskljuci master plugin-ove, a uvek ih imam, i sve sam to stavio na zgodan hotkey... Znaci, nije da ne mogu nista da radim, i sve je funkcionalno posle tih par poteza. Inace, ponekad moram dva-tri puta da lupim hotkey da bi se VST performance vratio u "normalu", sta god to znacilo.

Ispitivao sam zasto se to desava. Prvo sam mislio da je zbog Ozone 4 na master-u, on ima neku opciju za delay compensation pa rek'o mozda je neki konflikt s C5. Medjutim, i bez Ozone-a se desava ista stvar. Onda sam probao bez ijednog plugin-a na master-u, bilo je redje krckanja prilikom otvaranja projekta, ali i dalje je VST performance bio netacan.

Template-i su pravljeni na starom racunaru takodje, pa sam primetio da i oni, potpuno ocisceni od master plugin-ova ili bilo kakvih plugin-ova prave problem, i da mora da se resetuje audio driver (ako to uopste radim pomocu onog mog resenja).

Koliko sam uspeo da utvrdim, tek kad sam napravio POTPUNO nov projekat, na ovom novom OS, i ovom karticom koju sad imam (Audiophile 24/96) nije bilo nikakvih problema s ucitavanjem projekta! Jedino sto mi preostaje da zakljucim jeste da C5 pamti zajedno s projektom i niz podataka o audio interface-u itd, pa kad otvaram stare projekte dolazi do inicijalne konfuzije izmedju starih podataka o audio sistemu i novog sistema. Neki projekti su snimljeni s Terratec EWX 24/96 karticom, na WinXP SP3, pa je tu onda jos gora situacija, i moram vise puta da resetujem audio driver. Zaista nebulozno.

Takodje, primetio sam da C5 pamti neke elemente audio routing-a a neke ne. Nazivi output-a su zapamceni, ocigledno i jos nesto uz to, pa kad se ucita stari projekat nastaje poptuna zbrka. Control Room, s druge strane, funkcionise nezavisno od zapamcenog projekta. Barem mi se tako cini, nista mi vise nije jasno. Uz sve to primetio sam da mi se AUDIO CLICK uopste ne cuje kad koristim Control Room. Nije mi bas jasno zasto, s obzirom da sam ga ukljucio u VST Connections - Outputs. Metronom, logicno, ne ide na Master, ali ako koristim Control Room moram da iskljucim M-Audio analogni izlaz (jedini koji koristim) u Outputs, a ukljucim ga u Studio, kako ne bih na monitorima cuo duplirano isti signal, i onda se click, eto, ne cuje. Zar se ne prosledjuju tad i Click i Master na Control Room output.

Cubase 5 nije bas "pionirski" software, kostao je preko 500$ ako se ne varam... Strasno je dati toliki inovac a onda imati ovoliko sitnih ali ANNOYING problema, te ne moze normalno da se promeni audio hardware, te ne moze normalno da se promeni OS, i sl. Ne, ja nisam dao taj novac.

Zar ne bi bilo logicno da se NISTA od podataka o audio hardware-u ne pamti s projektom nego da se to uvek iznova ispituje "na licu mesta"? Ili barem da korisnik bira da li ce ti podaci biti zapamceni/ucitani? Ja ne pronadjoh setting.

Na nekim projektima mi stoji Output EWX 24/96, sto je cista budalastina, i taj krs sam odavno izbacio iz racunara. Jos onog prethodnog. Ocigledno je tu jos nesto memorisano pored naziva output-a. Medjutim, ne secam se da sam imao problema s VST performance na tom prethodnom XP SP3 sistemu kad sam izbacio EWX, a ubacio Audiophile. Tu sam izgleda bas imao srece. Mozda je stvar u tome sto vise nije isti CPU i motherboard.

Da nema mozda neko ideju u vezi s tim, kako da sve radi glatko, i s novim i starim projektima? Isprobao sam milion podesavanja, menjao driver-e, buffer-e i nikad nista nije uspelo. Instaliran mi je najnoviji M-Audio driver za Win7 64-bit. RE-SAVE starih projekata na novom sistemu ne resava nista.

UPDATE Evo upravo sam uspeo da ukljucim metronom na Control Room-u. Mora na samom Control Room kanalu da se ukljuci, i da ostane ukljucen, pa tek onda mozda da se ukljuci i na Transportu (C hotkey). Bas zabavno.

E sad, kad bi bio neki magicni setting da prestane krckanje i LUDOVANJE audio driver-a prilikom otvaranja starog projekta. Mora da postoji neki "jeftin" trik.

frag
23-06-2013, 08:38 PM
Sad sam uninstalirao citav Cubase, obrisao settings folder-e, i ponovo instalirao sve. Rezultat - nikakav. Mislio sam da ce pomoci zato sto sam ranije nepazljivo tj. neselektivno kopirao settings-e sa starog racunara, medjutim, nije pomoglo...

U svakom slucaju, hvala Bogu da uopste mogu bilo kako da otvorim stare projekte! Uspeo sam i da prebacim VST3 presete.

S druge strane, moracu da napravim nove template jer su ovi stari "zagadjeni". A ne secam se ni kako sam sve to napravio:rotfl:
NIJEDAN projekat koji ima bilo kakve veze sa starim racunarom necu moci da otvorim bez problema:banghead:

Ocekivao bih od C5 da bude malo "pametniji" sto se tice promene hardware-a, update-a OS, itd. Secam se uvek je to bio problem s razlicitim verzijama programa, reinstalacijama. Oni se ponasaju kao da sve ono sto si radio ranije nije ni bitno.

frag
23-06-2013, 09:09 PM
Neverovatno... VST performance ide dodjavola cak i ako dodajem pluginove od pocetka tj. ako podjem od novog empty projekta. Stalno moram da drzim prste na mom specijalnom hotkey-u.

Iskreno receno, brine me malo da ne ostetim hardware, to skakanje procesora itd. Cudno je.

Mozda je problem izmedju C5 i mog i7-3820? Ipak je Cubase 5 nekoliko godina stariji. Mada to bi zaista bilo neobicno. Zbunjen sam, nemam objasnjenje.

frag
23-06-2013, 09:18 PM
Takodje, moze da bude i problem izmedju 32bitnog Cubase-a i 64bitnog M-Audio driver-a.

A JBridge nisam jos ni instalirao:rotfl:

Sve u svemu, nije da ne moze da se radi, samo je malo CUDNO.

Sky Net
23-06-2013, 11:46 PM
Sto se tice toga sa starog na novo..ja sam do prosle godine radio na C5, XP SP3 masini, i onda sam sastavio novi racunar na kome je W7 i Cubase 6.5..ono sto sigurno mogu tvrditi je to da, pri otvaranju projekata Cubase-a 5 radjenih na staroj masini, na novom racunaru i C 6.5, nastane pravi mali haos..prvo sto naravno moram prebaciti audio folder, drugo sto moram imati iste VST-ove (to je sve ipak normalno, i to sve radi JBridge), ali se mora uraditi kompletan re-routing, mora se dodijeliti novi audio driver (u mom slucaju umjesto Digi ide TC), svaki kanal se RUCNO mora uraditi routing za novu kartu, mora se podesiti metronom, jer apsolutno nista ne radi kada se projekat otvori, complete mess..onda kad sve to uradim, nemam vise nikakav problem, samo snimim projekat u C6.5 formatu, i to je to. Zaista ne znam kako kod tebe nastane takva zbrka, doduse kod mene je Windows 64-bitni, kao i Cubase, za sve 32-bitne pluginove se brine jBridge, i nakon postavki koje sam naveo, kod mene sve radi kako treba sto se tice starih projekata.

Sky Net
23-06-2013, 11:51 PM
Takodje, moze da bude i problem izmedju 32bitnog Cubase-a i 64bitnog M-Audio driver-a.

A JBridge nisam jos ni instalirao:rotfl:

Sve u svemu, nije da ne moze da se radi, samo je malo CUDNO.

Da, kad napomenu M-audio..kupio sam M-audio midi kabal, i nedugo nakon instalacije 64-bitnog drajvera za isti, pri izlasku iz Cubase-a sam u vecini slucajeva imao BSOD (Blue Screen Of Death). Problem sam rijesio tako sto sam obrisao 64-bitni driver, i ostavio samo onaj koji se sam instalira kada se kabal usteka u USB, i to je to, nakon toga nijedan vise freez ili pad, vec vise od pola godine hvala Bogu. Probaj da cacnes oko tog drivera, mozda da probas 32-bitnu verziju..ja davno imadoh M-Audio Project Mix na XP masini, i ne znam za gore drivere(dok nisam probao ove od midi kabla, i tad sam se uvjerio da ima gore).

frag
24-06-2013, 12:10 AM
RESENO!

Hvala Skynet-u za odgovore... No, bilo je nesto jednostavnije (kao sto sam i ocekivao).

Ispostavilo se da sam imao neku stariju verziju PSP Vintage Warmer-a, koristim ga dosta i na master-u i na trakama, a jednom kad se ta verzija aktivira posle je audio cudan i nestabilan u C5. Totalno mi je unistavao i7-3820. Na XP SP3 i Q8200 nije bilo problema, sad ima.

Dakle, samo sam instalirao v2.5.2 i sad je sve stabilno.

Sto bi rekli, nije bilo lose, ali sad je mnooooogo bolje. Iskreno se nadam da nece vise biti mnogo ovakvih "slucajeva".

A to za re-routing itd. u Cubase-u, to stoji. Tu zaista NEMA resenja :D