PDA

View Full Version : Zvucne kartice stare i nove razlika a?

branoy
20-06-2013, 11:54 AM
da vidim vase misljenj, ja imam samo usi i cujem, znas kad neko zapamti dobar zvuk, i nikad ga vise ne izbrise iz glave, dok danas se ubija nikako da napravi snimak, msm ok svako moze napravit snimak na svemu, al ima nas koji znamo sta zelimo i kakav zvuk, zvuk koji ima dusu,

evo i direkt link, idete na DOWNLOAD NOW i otvori vam veliku sliku ,ako se bas ne vidi procitati ovde na ovoj dole
http://www62.zippyshare.com/v/90077975/file.html

fix3r
20-06-2013, 12:46 PM
Vas dvojica ste biseri. Ili nas trolujete ovako sve na gomili. Nema trece.

EDIT:
Doduse, jedan od nasih najpoznatijih narodnjaka aranzera je miksao dugo na SB Live kartici (po njegovim recima... da ne pominjem imena, blam)

branoy
20-06-2013, 02:07 PM
posalji mi u privatne koji je :)

awacs
20-06-2013, 02:25 PM
EDIT:
Doduse, jedan od nasih najpoznatijih narodnjaka aranzera je miksao dugo na SB Live kartici (po njegovim recima... da ne pominjem imena, blam)

Za?to blam? To je za pohvalu. Naročito ako su klijenti i publika bili zadovoljni, sve je u redu.

Pozdrav,

Vasa

branoy
20-06-2013, 02:36 PM
tako je awcasss

Francuz
20-06-2013, 02:38 PM
Ima tu istine ako pricamo o jeftinoj klasi karti ja i dan danas zalim sto sam prodao
Teratec phase 24 koliko se secam naziva na njoj sam imao dva balansirana ulaza izlaza i sjajno je to radilo .

silicon science
20-06-2013, 08:12 PM
Debata na visoko profesinalno tehnickom nivou :wink:

OnTopic: Ja sam imao Audidzi i zvuchao je loshije nego danasnja karta

Francuz
20-06-2013, 08:59 PM
Ma to je nostalgija onoga sto si prvo uzeo , prvi put kad su zavirio u nesta bolje sto dotad nisi imao.:rolleyes:

Igor
20-06-2013, 09:12 PM
I dalje mi je Audigy 2 Platinum ex u opticaju. Tako sam je slatko rokir'o na ?enin kompjuter a u moj ubacio EMU 1820, nemate pojma. :D

Jan
21-06-2013, 03:00 AM
Kad sam sada davne 2002. godine prebacio moju SB Creative kartu na neki ćaletov stari komp sa 133 MHZ cpu, bio sam najsrećniji čovek na svetu... Zato ?to sam se otarasio SB-a? Ne, nego zato ?to sam kupio Tascam US122 koji je tada ko?tao oko 350 E, i nisam mogao da verujem da na USB karti mogu da imam tako čist i spreman ton, pa jo? i preampi da mogu da ubodem kondenzatora u njega ... Od tada pa do sada nisam primećivao veliku razliku između zvuka na interfejsima, ali nikad nisam ?eleo da silazim sa konja na magarca i silujem svoju psihu slu?ajući muziku na SB Creative karti ... To da je SB Creative, Audigy itd bolje od modernih karti je apsurd...

psionic
21-06-2013, 03:30 AM
Starije kartice, sem onih profesionalnih modela, narocito sa expanzijom SB Live i implementacijom ASIO drajvera, napravile su hit krajem '90, jer su za 20e (maraka) mogle da se uzmu i da se na njima radi nesto koliko toliko...

Ali - imale su losu masu, zujale su, skupljale brum sa CPUa i bile su NIKAKVE za recording. Pojavili su se i malo profesionalniji modeli sa "rack mountom" za 5.25" kuciste i gomilom konektora, to je donekle ublazilo digitalni crosstalk i brum na ulaznim kanalima, ali su te kartice takodje bile lose. Imam i dan danas Audigy2 ZS koju su uradili malo bolje, medjutim i ona ima taj crosstalk kad se pojaca. Nema govora o SNR -120dB koliko je danas sasvim normalno za moderne pro kartice. Bolja je od najnovijih integrisanih kartica, ali to ionako ne sluzi nicemu. Konvertori su im bili zakljucani na 44 ili cesce na 48KHz, nisu imali nikakav oversampling (danas je normalno da kvalitetni konvertori imaju 128x oversampling) i citava stvar je sluzila za zabavu (EAX, surround i slicno) Narodnjaci ili bilo sta drugo - moze da se radi i na diktafonu, niko to ne cuje na radio-prijemniku od 1000 dinara, ali mi pricamo ovde o nekom ozbiljnom zvuku, nekoj teoretskoj savrsenosti kojoj tezimo... OK, uzimali su pare ljudi sa time, ali cak ni oni (mi) vise ne koriste ni audigy ni sblive...

Tadasnji profi modeli su takodje bili iza danasnjih. Ne mnogo, ali npr 192KHz sampling rate je bio naucna fantastika.

Prica da je zvuk bolji na Audigy ili SBLive kartici je totalni placebo, dalja diskusija o tome je sasvim izlisna.

Filip_
21-06-2013, 06:51 AM
Starije kartice, sem onih profesionalnih modela, narocito sa expanzijom SB Live i implementacijom ASIO drajvera, napravile su hit krajem '90, jer su za 20e (maraka) mogle da se uzmu i da se na njima radi nesto koliko toliko...

Ali - imale su losu masu, zujale su, skupljale brum sa CPUa i bile su NIKAKVE za recording.

Istina, krajem 90-tih sam probao nesto na S.B.64 AWE PCI da radim...mnogo suma, iako je nastalo mnogo demo stvarcica i ideja...ali za slusanje mi je pruzala zadovoljstva. Posle S.B 16 cujno klasa vise. Realno ni sad nemam azdaju (skromnu M-audio Fast track pro) ali sam za sada vise nego zadovoljan uz dobre kablove...balansirano je ipak balansirano :D.

Bockie
21-06-2013, 07:33 PM
Ne znam puno tehničkih detalja, imam u starom p3 jo? uvek Terratec DMX6fire, majku mu, ala svira uh...!

Mrtvi mp3 preko zaista sna?nog phone preampa, zvuči ko kuća, bolje nego gooomila kartica novije proizvodnje, a preslu?ao sam desetine različitih modela dok sam radio u trgovini...

Zaista dobar sound ukupno, čak i mic preamp koji ima veoma lepo radi. Valjda je zato nisam nikad ni prodao...

Arthur
23-06-2013, 12:49 PM
ja sam na SB Livetu smixao boga oca televizijskih live nastupa bendova u emisiji "Metropolis live", pre nekoliko godina, nije mi smetalo ič. Jest da nisu usnimavane preko te karte, nego preko HD24 alesisa, ali bio sam zbunjen koliko mi to na TVu kad slušam zvuči ok :da: i to na malim genelecima 8030, u akustički totalno netretiranoj sobi

awacs
23-06-2013, 01:49 PM
ja sam na SB Livetu smixao boga oca televizijskih live nastupa bendova u emisiji "Metropolis live", pre nekoliko godina, nije mi smetalo ič.

Ja sam na SB Livetu smiksao gomilu materijala koji mi je doneo vi?e novaca od raznih 24/96 kartica.

Pozdrav,

Vasa

Znak
23-06-2013, 02:25 PM
Ja jo? uvek snimam na digi001, a kod kuće imam samo SB Live plus jedan preamp (kad hoću negde gitaru korektivno da nasnimim). Krajnje je vreme ipak da uzmem ne?to drugo, samo za miksanje. Ima li neko preporuku? Ne?to bez pretpojačala, ili eventualno sa jednim.

Arthur
23-06-2013, 10:44 PM
rme 9632

Goran B
23-06-2013, 11:25 PM
Ne znam puno tehničkih detalja, imam u starom p3 još uvek Terratec DMX6fire, majku mu, ala svira uh...!

Mrtvi mp3 preko zaista snažnog phone preampa, zvuči ko kuća, bolje nego gooomila kartica novije proizvodnje, a preslušao sam desetine različitih modela dok sam radio u trgovini...

Zaista dobar sound ukupno, čak i mic preamp koji ima veoma lepo radi. Valjda je zato nisam nikad ni prodao...

E Bockie, kada se samo sjetim kako sam se zaljubio i koliko sam želio tu Terratec DMX6Fire kada je ugledah u Computer Music magazinu. To biješe prije nekih 10ak (a moguće i više) godina. Sjećam se da su je takođe i nagradili kao best buy audio interface. Iako je nikada nisam posjedovao, i danas osjećam neku nostalgiju kada okrenem ponovo stranice tog magazina, koji je zajedno sa Future Music magazinom napravio bukvalno revoluciju u mojoj glavi.

Što se tiče SB i sličnih kartica, koristili su to ljudi prije nekih 10ak godina u studijima u mom okruženju kao i u kućnim uslovima, neke su radile ok, a neke nisu, bili su i neki tzv. KX drajveri. Sjećam se kod prijatelja da smo imali razne probleme sa drajverima, zakucavao je Cubase i td. Međutim, upravo negdje u tom periodu, pojavljuje se M-audio na našem tržištu sa Audiophile 24/96 vrlo povoljnom karticom koja je bila vrlo stabilna i jednostavna za upotrebu sa veoma pristojnim rezultatom snimanja (analogni stereo in & out, digitalni izlaz kao i MIDI in & out).
To je ujedno bila i moja prva zvučna kartica, i danas je posjedujem i koristim i ni jednom, al baš ni jednom me nije iznevjerila. Neću je nikada prodati iz dva razloga: 1. sentimentalni (priznajem) jer jako mnogo radova sam uradio sa tom karticom, 2. male pare mogu dobiti i kada je prodam pa ću radije da je ostavim sebi (sve sa originalnom kutijom) za uspomenu na te dane, to novac ne može da kupi :)

Ah taj početak trećeg milenijuma, mladost i ludost :)

Još samo da dodam, tržište je danas sasvim dobro popunjeno sa budget karticama (PCI, USB i FW), koje su daleko ispred tih starih kartica (bar po specifikaciji i mogućnostima, da ne nabrajam sada sve).
Danas je to sve iskristalisano, optimizovano za sve DAW sisteme, ali nostalgiju nam ne može niko zabraniti ;)

psionic
24-06-2013, 03:45 AM
ja sam na SB Livetu smixao boga oca televizijskih live nastupa bendova u emisiji "Metropolis live", pre nekoliko godina, nije mi smetalo ič.

Ja sam na SB Livetu smiksao gomilu materijala koji mi je doneo više novaca od raznih 24/96 kartica.

Kartica se, kod obade zvuka na racunaru koristi iskljucivo za preslusavanje, tako da i nije kriticno da ima savrsen zvuk - koliko toliko dobar odziv i to je to... Moze i da je ne bude, sasvim komotno. Kriticno je snimanje, ako se snima preko kompjutera, tako da se tu najbolje oseca nedostatak tih starijih kartica, narocito klase SoundBlastera. Mnogo muka sam imao sa ovim drugim i SB Live i njegovim famoznim Live drajvom (5.25" rek) O stabilnosti da i ne govorimo. Ne muci me bas nikakva nostalgija za time - pre sam nostalgican prema Cremwareu, kog i dan-danas zalim, ali ni on nije bio mnogo stabilan - BSOD i midi freeze (tako sam nasao ovaj forum, trazeci pomoc za moj CW)

Na kraju - SB klasa kartica nikada nije bila namenjena studiju. Starije kartice tipa RME, pa onda - Creamware... MOTU - takodje - nisu bile lose po pitanju kvaliteta usnimavanja i nisu mnogo zaostajale za danasnjim.

U prvom postu se tvrdi kako su stare zvucne karte tipa SB (ali samo na XPu :D) zakon i kako CEPAJU novije kartice, koje su hladne i nemaju tu "toplinu" (?!), cak i stvari snimane preko njih su mnogo bolje... Potpuno druga prica je da li sam nostalgican za pocecima bavljenja zvukom i da li me nesto asocira na to vreme...

STUDIOTON
24-06-2013, 05:04 PM
Uvek se setim mojih pocetaka i tada aktuelne price medju krugovima o novom albumu Bajage koji je kompletno radjen i snimljen na staroj Terratec EWS88MT kartici .. mislim da je to bilo pre 12 godina, tj. album koji je izasao u to vreme, ne mogu da se setim tacno koji

vakatt
24-06-2013, 05:17 PM
Zmaj od nocaja -- 2001 ??
Zanimljivo da me ova naslovna uvjek odusevljavala ne zbog neke "tehnicke" strane ili "skupe" produkcije nego kao aranzmanski i produkciono neobicna numera.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/swmGsbbJxCE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Arthur
26-06-2013, 01:43 AM
kolko znam, ovaj album je radio negovanović u svom studiju, i kolko god terratec bio možda jedina kartica u baladi, siguran sam da tu ovog rezultata dobacuje i još podosta neke opreme kod njega vazda prisutne ;) a i ponešto je i do muzičara/instrumenta, samo malkice ;)

Arthur
26-06-2013, 01:47 AM
ispravka, http://www.discogs.com/Bajaga-Instruktori-Zmaj-Od-No%C4%87aja/release/1048126

Habić, programirano kod Bajagića, a snimano i mixano u 5ici, mastering Oliver J.

Bockie
26-06-2013, 09:34 AM
E Bockie, kada se samo sjetim kako sam se zaljubio i koliko sam ?elio tu Terratec DMX6Fire kada je ugledah u Computer Music magazinu. To bije?e prije nekih 10ak (a moguće i vi?e) godina. Sjećam se da su je takođe i nagradili kao best buy audio interface. Iako je nikada nisam posjedovao, i danas osjećam neku nostalgiju kada okrenem ponovo stranice tog magazina, koji je zajedno sa Future Music magazinom napravio bukvalno revoluciju u mojoj glavi.

Da, da, tako...ja je nabavio negde 2001. ... Dobila je silne neke nagrade, da, čitao sam u to vreme... Jedva sam je nabavio, neki "gepek-komerc"...!

...ima i Phono stereo ulaz, ba? prilagođen, sa softverskim RIAA filterom...

Imam neki dosta dobar Pioneer gramofon, i kačio sam na to...ufff...stvarno jebeno dobar sound, skidao neke stvari i tako.

Pozlaćeni činčevi, optika, coax, midi, s-pdif...brrrdo svega...stvarno odlična sprava!