PDA

View Full Version : protools par pitanja

branoy
12-06-2013, 03:32 AM
1. kreiramo neki trak dal audio, aux ili instrument, i npr na bass gitaru napravimo par plugina i podesimo ih, da li mozemo ko' u cubesu snimiti preset kanala? pa kad neki drugi projekat otvorimo da uvezemo taj preset na neki trak?

2. mixer takodje,, ? uradim mastering par efekata u lancu pa da i to imam sacuvano

3. sa cim se sece nesto na tragu ne znam to jbt :D
npr imam loop 8 taktova ili sam odsvirao midi 8 taktova, i sve je jedna traka, sa kojom komandom se presece ta traka, to jest odvoji? znam i pomerit je , i kopirat, i suzit i razvuci ali je ne znam prerezati smesno :D

4.takodje moze li se snimiti neki kanal kao preset, znaci podesena neka boja iz kontakta i podeseni efekti na traki?

5. ne znam nasnimavati :D ,, npr otvorim midi traku, i odsvirao sam nesto, e sad u njoj neki deo bi izbrisao pa samo u real tajmu nasnimio tu sta treba nesto drugo, dok u mene je sad ovako, kad god upalim rec na toj traci brise mi uvek sve ostalo a snima novo, a ja necu tako!! haha

6. e to je to otrpilike ,ostalo sam skontao sto se tice 70 posto sto sam radio u kjubezu,

7. na njeg prelazim, ovo nije pitanje!! to je jedini odgovor hehepz

alavuk
12-06-2013, 09:36 AM
pa mislim da sam softver ima komandu koja se zove F1 i izadje ti help i tu gledas slike ako ne znas engleski pa skontas sta otprilike ... barem ja tako sa softverom kojeg ne poznajem ...

Arthur
12-06-2013, 11:22 AM
@alavux, ajd mojne i ti sad, ako nećeš da pomogneš, nemoj ni da zajebavaš

@ branoy

za većinu pitanja ti je odgovor - import session data. Znači kad si u jednom projektu uradio šta oćeš i sl, onda možeš u drugi projekat importovati koje oćeš kanale iz njega, tako što u novom projektu klikneš na import session data, izabereš projekat IZ kojeg vučeš kanale , izabereš koje oćeš, i ubaciš. A audio sa tih kanala u novom projektu jednostavno obrišeš

branoy
12-06-2013, 03:31 PM
hvala arthur, nisam znao za to , isprobam to odma danas, cim se razbudim heh, tek ustao.

@alavuk , znam ja to sve, al ne pitam 100 stranica, par ba pitanja, koja ce uvek ljudski neko odgovorit, al ne znam gde su svi sa prootools ovde , do sad bi bilo vise odgovora, il je taj daw retkost po ovom forumu. ko ce ga znati, al polako :D

jos jedno pitanje usput,, ima li pro tools midi plugine? ono kao cjubez , stavis chorder, ili tjune skale, ili bilo sta arpegio, itd

alavuk
13-06-2013, 12:15 PM
http://protoolstutorial.org/videos/

:)

DaBear
13-06-2013, 07:59 PM
za nasnimavanje - imas ikonu na transport bar-u...u svakoj verziji menjaju izgled, ali ona treba da se stisne (zovu je MIDI merge)
http://www.pro-tools-expert.com/home-page/2011/11/8/5-things-you-may-not-know-about-the-pro-tools-transport-bar.html

za secenje..na Mac-u je command-E, na PC ne znam...

e bas si lenj ! Za svako pitanje imas po 10 odgovora / videa na netu...:mad:

branoy
14-06-2013, 09:05 PM
hvala, ma ima jeboga ti, sam priznaj da nisu bila teska pitanja vama koji znate? :) dok povatam izraz kako bi upisao u youtub prodje me volja :D za neke koje bas ne znam kako bi, vecinu nadjem odma

ovde sam poskidao ured pola klipova pa gledam laganini, i sve mi se vise svidja

http://www.youtube.com/user/airusersblog/videos

branoy
20-06-2013, 02:58 AM
jos jedno pitanje, jeli pro tools moze samo 4 insert efekta, ( cubase navikao 8)
msm 5 je u nizu, al kad insertujem instrument ostane jos 4 polja prazna? malo li je? il?

Ad Fines
20-06-2013, 08:26 AM
Ukupno po kanalu mora biti 10 insert i 10 send.

Sky Net
20-06-2013, 09:57 AM
www.google.com

alen
20-06-2013, 10:22 AM
Imas u donjem levom cosku miksera malu strelicu i pored nje pravougaonik na koji kad kliknes selektujes sta hoces da imas u stripu miksera.Izmedju ostalog,tu su ti inserti i sendovi.

Sky Net
20-06-2013, 12:30 PM
Sve cool, zivjelo 10 inserta i sendova :D

branoy
20-06-2013, 12:33 PM
@