View Full Version : Spajanje vanjskog efekta na zvučnu karticu
silzg
01-06-2013, 09:14 PM
Do sada sam snimao samo gitaru i vokal ?to se analogije tiče.
Sad sam nabavio Behringerovo Tube Ultragain MIC200 lampa?ko pretpojačalo.
?elim ga primjeniti i na VST sinteve.
E sad, koristim EMU 0404 PCI karticu koja ima dva mono izlaza i dva mono ulaza. Behringerovo pretpojačalo ima jedan RCA 1/4 + XLR izlaz i tako isto ulaze.
Cilj mi je sa tom kombinacijom snimat odabrani VST instrument provučen kroz pretpojačalo pa u DAW. Mozak mi je trenutno blokiran pa molim ekipu da mi da neku ideju kako spojit da stvar funkcionira.
Thx. :)
Ad Fines
02-06-2013, 04:27 PM
Ako te kužim, digitalno u analogno pa nazad u digitalno?
To ima smisla,ali ako mene pitaš, sa ovim nisko budžetnim spravama zbrajaš samo gubitke.
Na tvome mjestu to ne bih radio.
Bockie
02-06-2013, 06:35 PM
Iskreno, ne znam koliko ćeš šta postići time, sve i da to povežeš al' ajd.
Drugi bed u priči je što je Mic200 jedno-kanalni preamp, pa tako ispada da ćeš stereo sinteve morati svaki kanal posebno da provlačiš, što će te demoralisati posle jednog ili dva pokušaja jer oduzima tonu vremena.
Namestiš zvuk, misliš, "to je to!" onda kad čuješ stereo posle, skontaš da to nije 100% već 98%...pa onda opet provlači oba kanala...uh...baš cimanje, a kažem, taj uređaj nije napravljen sa namerom postizanja nekih vrhunskih rezultata...
Više se isplati koristiti neku softversku emulaciju lampe preko VSTi...
silzg
02-06-2013, 08:34 PM
Iskreno, ne znam koliko ćeš šta postići time, sve i da to povežeš al' ajd.
Drugi bed u priči je što je Mic200 jedno-kanalni preamp, pa tako ispada da ćeš stereo sinteve morati svaki kanal posebno da provlačiš, što će te demoralisati posle jednog ili dva pokušaja jer oduzima tonu vremena.
Namestiš zvuk, misliš, "to je to!" onda kad čuješ stereo posle, skontaš da to nije 100% već 98%...pa onda opet provlači oba kanala...uh...baš cimanje, a kažem, taj uređaj nije napravljen sa namerom postizanja nekih vrhunskih rezultata...
Više se isplati koristiti neku softversku emulaciju lampe preko VSTi...
Dobro a što ako ideš npr. snimat neki stari hardverski sint? Opet imaš mono snimku, zar ne? Ja na ovaj način pristupam kao da spajam hardverski sint provučen kroz pretpojačalo.
Kad sam čuo kako zvuči Diva synth provučen kroz to predpojačalo, oduševio sam se. :) Nije mi uspjelo to dobiti preko VST emulacija.
Ali nije to jedini razlog zašto mi treba takvo spajanje. Drugi razlog je taj što hoću imat mogućnost da na snimku suhe gitare primjenim efekt. Tako komotno mogu isprobavat koje mi postavke pretpojačala najviše odgovaraju u kombinaciji sa npr. GuitarRig-om.
Inače hvala svima na odgovorima al svejedno namjera mi je dobit to što želim pa onda vidjet kako će to ići. I sad, kako to spojit u mojoj kombinaciji?
Jel to uopće može ići bez mixera?
awacs
03-06-2013, 12:43 PM
svejedno namjera mi je dobit to ?to ?elim pa onda vidjet kako će to ići.
Ima? moju punu podr?ku :thumbsup: Nije va?no da li je sprava "dobra" ili "lo?a" nego da li njome mo?e? da dođe? do rezultata.
I sad, kako to spojit u mojoj kombinaciji?
Jel to uopće mo?e ići bez mixera?
Nije problem u mikseru nego u tvojoj zvučnoj kartici. Za to ?to ?eli? treba ti zvučna kartica sa četiri analogna izlaza. Dodu?e, u konkretnom slučaju dovoljna bi bila tri, ali ne znam da li postoje takve kartice ;).
Su?tina je u sledećem: Potreban ti je jedan par izlaza koji slu?i za monitoring, i drugi koji slu?i za slanje signala ka eksternoj spravi. U tvom slučaju, jedini način da pove?e? eksternu spravu je da umesto u zvučnike po?alje? signal iz analog out-a u preamp, ?to znači da će? raditi na slepo (tj. na gluvo).
Mo?e? eventualno da poku?a? da kao privremeno slu?anje koristi? izlaze iz integrisane zvučne karte, ali to će verovatno doneti probleme u obliku "klanja" između drajvera, latencije, trtmrt...
Druga varijanta je da u DAW-u SVE PANORAME okrene? recimo na desnu stranu, a onu koju hoće? da po?alje? u preamp okrene? u levo. Onda otkači? levi zvučnik, levi ANALOG OUT pove?e? sa ulazom u preamp, izlaz iz preampa vrati? u neki mono kanal u DAW-u, panoramu tog novog kanala na koji snima? naravno okrene? 100% desno i na njemu aktivira? INPUT MONITOR ili već kako se u tvom softveru zove komanda za slu?anje ulaza.
Kod ove druge varijante postoji velika mogućnost da snimak ispadne u najmanju ruku čudan, po?to levi i desni kanal (pogotovo kod jeftinijih kartica) nisu sasvim nezavisni, i uvek postoji izvesna doza crosstalka, ali da ne ?irim priču...
Pozdrav,
Vasa
awacs
03-06-2013, 03:12 PM
.
Bockie
03-06-2013, 03:48 PM
E da - moderatori premestite ovu temu iz sekcije "Live sound" tamo gde joj je mesto.
Pozdrav,
Vasa
Vid' stvarno... Evo, ne znam ni sam tačno gde bih, ali evo u razno...
Fala čika Vaso...
silzg
03-06-2013, 10:50 PM
Ima? moju punu podr?ku :thumbsup: Nije va?no da li je sprava "dobra" ili "lo?a" nego da li njome mo?e? da dođe? do rezultata.
:wink:
Nije problem u mikseru nego u tvojoj zvučnoj kartici. Za to ?to ?eli? treba ti zvučna kartica sa četiri analogna izlaza. Dodu?e, u konkretnom slučaju dovoljna bi bila tri, ali ne znam da li postoje takve kartice ;).
Znači takve stvari se inače rije?avaju preko (hardverskog) miksera?
Mo?e? eventualno da poku?a? da kao privremeno slu?anje koristi? izlaze iz integrisane zvučne karte, ali to će verovatno doneti probleme u obliku "klanja" između drajvera, latencije, trtmrt...
Da, to mi nije privlačna ideja zbog drajvera al u krajnjem slučaju ću to probat pa ako ide...super.
Druga varijanta je da u DAW-u SVE PANORAME okrene? recimo na desnu stranu, a onu koju hoće? da po?alje? u preamp okrene? u levo. Onda otkači? levi zvučnik, levi ANALOG OUT pove?e? sa ulazom u preamp, izlaz iz preampa vrati? u neki mono kanal u DAW-u, panoramu tog novog kanala na koji snima? naravno okrene? 100% desno i na njemu aktivira? INPUT MONITOR ili već kako se u tvom softveru zove komanda za slu?anje ulaza.
Kod ove druge varijante postoji velika mogućnost da snimak ispadne u najmanju ruku čudan, po?to levi i desni kanal (pogotovo kod jeftinijih kartica) nisu sasvim nezavisni, i uvek postoji izvesna doza crosstalka, ali da ne ?irim priču...
Pozdrav,
Vasa
Nakon ovog panniranja sve čujem na desnom zvučniku?
Hvala na konkretnim podacima. :)
Evo, probali smo već ne?to slično (sa istim preampom):
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40510
silzg
04-06-2013, 08:13 AM
Evo, probali smo već nešto slično (sa istim preampom):
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40510
Heh da, ali bih nastojao izbjeći snimanje naslijepo. :)
Btw. kad se već spominju VST warmeri, ima li netko preporuku nekog koji to zbilja dobro radi?
Meni je do sada jedino WaveArts-ov Tube Saturator zadovoljavajuć bio al on guta CPU resurse ko blesav.
awacs
04-06-2013, 12:04 PM
Znači takve stvari se inače rije?avaju preko (hardverskog) miksera?
Ne. Kao ?to sam napisao, to nema veze sa mikserom nego sa karticom. Jednostavno, da bi to ?to hoće? mogao da radi? normalno (komforno) - treba ti kartica sa vi?e od dva izlaza.
Pozdrav,
Vasa
silzg
04-06-2013, 12:18 PM
Ku?im sad. :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.