Log in

View Full Version : Ubacivanje back vokala

UnderTheSun
22-05-2013, 02:27 PM
Patim se vec neko vreme sa back vokalima na jednoj pesmi pa bio zamolio za malo pomoci oko tehnike ubacivanja, pogotovo u mix ove vrste.

Radi se o pesmi koja je vec prilichno natrpana i jako mi je teshko da ogranichim zeljenu dubinu za pratece, pogotovo u delu posle breaka. Prvi deo sam prilichno siguran da je ok, al jednostavno pesma ima previshe elemenata, ustvari vishe je layerovano sve po par puta da bi ostalo tako debelo :P i onda jednostavno izgubim te pratece negde u mixu.

U svakom sluchaju evo pesmice ovde, pa ako moze neko neshto da predlozi poshto sam probao dosta stvari i ovo je za sada ispalo najbolje, al mislim da bi moglo i bolje...

https://soundcloud.com/midnightstar/flyaway/s-pKyJ0

Thx..

Danilo S
22-05-2013, 07:01 PM
Par brzinskih savjeta:

1. Mikro editing waveforma (cut, move...). Svi da legnu savršeno jedan preko drugog što se tiče trajanja i to po slogovima. Naravno podrazumijeva se da je melodijski sve tačno.
2. Grupisanje svih bekova, poseban EQ i poseban kompresor na grupu.

Ovo je onako s vrha glave. Potraži neke tutorijale miksanja... Razmisli da li uopšte aranžmanski ima mjesta za njih. Ako ne ide, ne ide... Ne treba nešto stavljati samo zato što se eto može staviti...

Sima Strahota
22-05-2013, 07:46 PM
Prva stvar, mozda gresim, ali nije bas precizno otpevano. Nije ni katastrofa, daleko od toga, ok je ali mora bolje. Ako umes da koristis ove auto-tune programe prvo to.

Drugo. Ne cujem u miksu, ali ako si stavljao reverb ili delay na pratece oce to da ih blokira u finalnom miksu, ja licno izbegavam reverberacione efekte na pratecim vokalima osim ako bas mnogo odudaraju od miksa.

Trece, eq na pratecima mora da bude razlicit (kao sto je Danilo S vec rekao), imaj na umu da prateci ne mora da bude ni masivan ni cist, s obzirom da lead vocal nosi liricki dao pesme(osim u slucaju kad se peva razlicit tekst). Znaci neka fora da ide na srednje frekvencije (u svakom slucaju kontra od lead vokala, ako je lead topao prateci ostar i obrnuto, naravno ne ekstremno).

Evo primera jednog od najboljih mikseva pratecih vokala(po mom misljenju). Totalno drugacija muzika ali nema veze. Na ovom miksu prateci vokali nemaju ni reverb ni delay na vecem delu pesme iz zbog toga seku kroz mix.

http://www.youtube.com/watch?v=ATEUozct-4Y

UnderTheSun
22-05-2013, 10:20 PM
Uh drugari, jeste vi odslushali pesmu? :)

Nije bash da ne znam shta radim, svi back vokali su podeljeni, imaju svoje EQ podeshavanje, sa duzim reverbom i malko izrazenijim chorusom.
Mene interesuje vishe kako "tamo nazad" da napravim vishe mesta za njih.

Simo, hocesh da kazesh da chak treba manje reverba da stavim na pratece? Nekako mi ih to opet malo napred baci...
Takodje, koji deo ti nije precizno otpevan? Meni to zvuchi ok.

nikolaivanic
22-05-2013, 10:58 PM
I lead volal je podvucen pod premasivnu matricu i bass sinth na granici distorzije// ako je to zamisao.. mm odnos bek/lead je u redu, napraviti mesto za oba.

Sima Strahota
23-05-2013, 04:15 PM
Simo, hocesh da kazesh da chak treba manje reverba da stavim na pratece? Nekako mi ih to opet malo napred baci...

Mozda nisam razumeo sta hoces. Cini mi se da si rekao da ti se prateci gube. Ovo sto sam posle izlupao su neke smernice i stvari koje ja koristim(ne kazem da je to neko pravilo ili da tako treba).

U pocetku su mi harmonije lead-a i pratecih rastavljeni od matrice. Probaj da ne razbacujes pratece skroz desno i skroz levo.

Meni je u sustini odnos lead/back ok na ovoj numeri.

awacs
23-05-2013, 05:10 PM

Onda OK :wink:

Meni glavni vokal zvuči falš, a onda sve drugo nije ni važno. Nije off topic.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Što se back vokala tiče - prvo reši glavni vokal, pa onda razmišljaj o back vokalima :wink:

UnderTheSun
23-05-2013, 06:06 PM
Vaso brate, nemoj tako cinichno.
U kojim deonicama ti zvuchi falsh konkretno? Il ti ceo snimak ne valja?
Ja sam odslushao vec 1000 puta i sad vishe ne znam nishta...moram malo da oladim od pesme.

I meni se chini je pochetak malo izdvojen tamo do 30sec, moracu da se poigram malo sa tim.

Bass treba tako da zvuchi, zlocudno :)
Hteo sam ga josh malo izdvojiti al nije ishlo sa ovom pluck melodijom, a tamo na 3:30 je namerno otvoreniji..

awacs
23-05-2013, 07:38 PM
Vaso brate, nemoj tako cinichno.
U kojim deonicama ti zvuchi falsh konkretno? Il ti ceo snimak ne valja?

Nije mi bila namera da budem ciničan, nego iskren. Tu vrstu neodređene intonacije sam često čuo kod pevačica tokom menstrualnog ciklusa (a kod nekih pre istog). Ili (i kod mu?kih i kod ?enskih) ako monitoring nije bio dobar.

Odmori mozak, posle par dana poslu?aj kao da slu?a? tuđu pesmu na radju, a onda je snimi ponovo ili se cimaj sa autotuneom. Tojest, ja bih uradio jedno od to dvoje, a tek onda razmi?ljao o pratećim vokalina.

Pozdrav,

Vasa

Granata
23-05-2013, 09:24 PM
ovo je rashtimovano, dve rechi ne moze da sastavi da ne ispadne iz tonaliteta, kroz celu pesmu.
to sve mora da se tjunuje, pa da se ispomeraju i poskracuju prateci, da se poizbacuje shta nije ubedljivo ili se ne uklapa (deluje kao da si hteo da progurash sve snimke sa sessiona umesto da se odluchish za najbolji)...
vokal je malo potonuo a reverb se preliva, i nikakve razlike izmedju refrena i verse nema...

darkstar
24-05-2013, 12:10 PM
Cim sam upalio traku, imam samo dve reci : BORN SLIPPY :)

Vratilo me u doba slusanja trainspotting soundtracka.

Elem, vokal moras da tjunujes (ili da ga opet snimas), vrlo neubedljiv, i trenutno kvari pesmu.

Sto se pratecih tice, ako si mislio na cut frekvencije, slobodno sekira .. nista to nece smetati.

STUDIOTON
24-05-2013, 03:34 PM
Vokal je prepun falseva, treba mu sredjivanje u melodyne-u ..

A za pratece, tu nema bas nikakve filozofije, nadjes vrhunskog pevaca sa isto takvom bojom, precizno se otpeva, dobro snimi , obicno troglasno sa duplexima, levo-desno, vrlo cesto se peva i prvi glas, ali "kao prateci" na njega lepis ostala dva da bi dobio harmonicnu liniju. Ukoliko si sa ovom pesmom u nekom experimentu, naravno mozes probati razne glasove i ideje, igrati se .. a ukoliko ovo komercijalno radis(za novac) moj ti je savet da angazujes profesionalni prateci vokal jer ce ti na ovoj pesmi dignuti kvalitet najmanje 30% , eq, kompresija,grupe i sl se podrazumeva a i ne mora, sve zavisi od boje vokala(mozda ne treba eq) i sl.

Ali najbitnije je da sredis ovaj vokal , da ga ocistis da bude top, jer zaista previse je sve falsh

UnderTheSun
24-05-2013, 09:19 PM
Jbt..dal je moguce da je tolko sve loshe.
Nishta, definitivno moram odmoriti par dana da se resetujem, pa nastavljam sledece nedelje sve iz pochetka.

DaBear
24-05-2013, 10:23 PM
Pa prvo..izgleda kao da joj je nisko da peva tu gde peva...na delovima gde bas ode dole je najveca frka...ostalo moze i da prodje.
Po meni najveci problem je to odakle ide pesma jer njen vokal zvuci neubedljivo i dosadno..a najvise zbog toga sto nije neka linija za pevanje. Nisam mogao da skapiram / razlucim sta je refren..sve je nekako linearno.
Pustu pratece, pusti sub grupe i eq i kompressore..promeni key i .napravi novo (bolje) pevanje i SVE ce da proradi!
Nadji neku pesmu koja je stilski slicna ovoj - uporedi odakle ona ide..i sta ima sto ti nemas..ili probaj da stavis njenu akapelu na neku poznatu stvar - ako ne mozes da nadjes neku da sedne onda je to siguran znak da pesma ide iz pogresne lage..ili kako se vec kaze..
Inace, meni u pesmi nigde ti peateci vokali nebi nesto pomogli..
KAo i stosam vec 100 pyta rekao - dobra linija pevanja je SVE...

UnderTheSun
24-05-2013, 10:46 PM
E to sam odmah probao, pravili smo verziju za ton vishe, i zvuchala je dosta svetlije.
Al mi nekako nije bilo to to, zvuchalo mi je tako basic, sve zvukove shto sam pravio su mi vishe za deep feel i nekako sa tim bassom mi je edgy crossover izmedju komerca i malo underground vibea, chudo kako se to izmenjalo kad sam podigao samo ton gore i nekako mi nije stajalo...

awacs
25-05-2013, 02:32 PM
sve zvukove shto sam pravio su mi vishe za deep feel i nekako sa tim bassom mi je edgy crossover izmedju komerca i malo underground vibea, chudo kako se to izmenjalo kad sam podigao samo ton gore i nekako mi nije stajalo...

Pa da, ako sve mehanički podigne? za ceo stepen zvuk će se bitno promeniti, pogotovo kad radi? sa sintetičkim farbama. Preostaju ti tri varijante: da promeni? boje, da proba? da nađe? harmonske obrtaje u kojima sada?nje boje zvuče "kako treba", ili da nađe? pevačicu kojoj odgovara ovaj tonalitet. Četvrta varijanta je ono ?to je Vrač pomenuo - da promeni? pesmu.

Sve u svemu, ne?to mora? da promeni? pre nego ?to dođemo do teme back vokala.

Pozdrav,

Vasa

alfom
18-10-2013, 03:08 PM
Ako je dobar glavni vokal, ako 'drži', i ako prateće vokale i glavni vokal slušaš bez ikakve pratnje (acapella) i to tako da im mutiraš sve vremenske efekte (dakle, 'na suvo'), i to ti bude O.K., onda možeš dalje i bez drastičnih zahvata tipa : autotune ili rezanja trakova i štimanja zajedničkih početaka slogova koji trebaju biti zajednički otpjevani. Ovo, ako pjevaju istovremeno. Ako su prateći vokali neovisni od glavnog i služe kao muzički ukrasi, onda je drugi padež.I kada je to sve o.k., onda ostaje priča sa bojom glasa glavnog i pratećih glasova, dotjerivanja, prostor tada, itd.
Inače, neškolovan (ili bolje rečeno), neizgrađen pjevač, ne navikao na studijsko snimanje, zna biti (kao ljudski glas uopšte) živa mora.
Ovo prethodno je uopšteno, a sada sam poslušao numeru.
Kolege su u pravu : glavni vikal pleše li pleše.
E, sad, plešu i dominantni instrumenti u aranžmanu : ovi padovi, sintovi, šta već.
Moguće da je pjevačica tačan pjevač, ali da je slušala ovu plešuću podlogu dok je snimala, ili je dosta puta vraćana na popravke, pa se 'pogubila'.
Ne bih snimao ovaj vokal a da su ovi neprecizni instrumenti podloga u slušalicama.

UnderTheSun
25-10-2013, 09:02 PM
Kako mislish neprecizni instrumenti?
Imala je i midi note, moglo je i na zvuk klavira da se snima, mislish da bi onda bilo bolje?
Anyway, nekako sam batalio ovaj projekat poshto su me previshe smorile korekcije ovog vokala, a pevachica i ja zivimo u razlichitim gradovima, pa je josh bilo bakcanje za studio, etc...
Ako neko misli da moze da sredi ovo nek slobodno baci pm pa ce dobiti multise...nek slobodno da i neku cenu poshto uz svu zelju ne mogu da namestim sam, a mislim da bi bila shteta da propadne.

Mogli
26-10-2013, 01:41 AM
Pesma je dobra, lepa melodija. Njen vokal ima prijatnu boju, samo je treba naterati da neke delove ponovo otpeva.

psionic
26-10-2013, 02:39 AM
Nisu instrumenti "netacni", vec ona zapravo nema jasno definisanu melodijsku liniju po kojoj bi pevala. Ima samo (uglavnom cudne house) harmonije iza sebe. Vidi se mozda da joj ova vrsta muzike nije bliska, elektronika kao pravac, nekad sadrzi neke sklopove harmonija, koji su u tradicionalnoj muzici redji, kao npr sekunde i razni susevi (izvini ako gresim u terminologiji) koje su u narodnoj ili zabavnoj tabu tema! Ono sto bi moglo - jeste da se izedituje vokal - mislim da bi sve dobilo na formi. Taj neki house zahteva da su vokali nenormalno tacni, narocito sto ovde taj vokal zapravo cini osnovnu melodijsku liniju. Nema ovde mesta tonski "opustenom" pevanju koje mozda i moze u nekom popu ili rocku da prodje. Mozda vokal treba da "sedne" malo bolje u mix, ali to ce se videti tek kad se sredi tonski... Eto - my 5 cents :da:

Ostatak miksa mi se cak i dopada, nije lose... Stvar nije losa, takodje.

alfom
26-10-2013, 06:41 AM
[quote=UnderTheSun;351707]Kako mislish neprecizni instrumenti?
Imala je i midi note, moglo je i na zvuk klavira da se snima, mislish da bi onda bilo bolje?
quote]
Pa, vidi, snimanje vokala kada u slu?alicama dominiraju npr. bass, bubanj, violina (gudači uop?te), i sl. često nije moguće. dominacija tih instrumenata zahtijeva mnogo napora, jer odvraća pjevača od osnovne intonacije. Nekada je to toliko izra?eno, da se snimanje mora obaviti samo uz podlogu metronoma i jednog instrumenta za koji utvrdi? da ne remeti pjevačevu intonaciju. Ali, to onda zna biti te?ko pjevaču, jer gubi atmosferu koju treba dočarati pjevanjem. Onda ka?emo da pjevaču pjesma i tra?eni stil 'ne le?i', ?to je i normalno ; ne mo?e svako sve.
Kada sam rekao 'neprecizni', mislio sam na te padove koji mogu izazvati sličnu reakciju gubitka intonacije kao ?to se zna dogoditi sa instrumentima koje sam gore naveo.
Provjeri malim snimkom da li dr?i intonaciju sa tim klavirom koji si pomenuo. Samo, opet, ako je sviran sa dvije ruke i L,R da uti?a? lijevu ruku, jer se pona?a kao bass.

nikolaivanic
01-11-2013, 04:37 PM
problem ove pesme (bazicni) je dosadna matrica... trance, dance tamburanje, ko u milionima bezidejnih kopija... stavi taj isti vokal na cistiju matricu... za zezanje, probaj solo gitaru i to arpedio... ima se iznenadis koliko ce bolje zvucati