View Full Version : Sirina zvuka u miksu?
nikolaivanic
18-05-2013, 09:42 AM
Lociranje pojedinih instrumenata u mixu je prilcno cujno i veoma utice na cistocu i prodornost miksa.. primetio sam da pomeranje instrumenata panovanjem ne daje iste rezultate (osim u ekstremnim krajnje l/r pozicijama) kao neki miksevi koje sam slusao. Kod njih se instrument cuje na sredini napr levo a skoro ga uopste nema na desnoj strani? Kako se to postize , to suzenje na jednoj strani? ima li neki plug in za to?
silicon science
18-05-2013, 10:15 AM
Lociranje pojedinih instrumenata u mixu je prilcno cujno i veoma utice na cistocu i prodornost miksa.. primetio sam da pomeranje instrumenata panovanjem ne daje iste rezultate (osim u ekstremnim krajnje l/r pozicijama) kao neki miksevi koje sam slusao. Kod njih se instrument cuje na sredini napr levo a skoro ga uopste nema na desnoj strani? Kako se to postize , to suzenje na jednoj strani? ima li neki plug in za to?
Daj primer tog nekog mixa koji ti je uzor
Ja sam čuo isto u dosta primjera. Bezbroj ih je. Stivi Vonder, Majkl D?ekson... nema smisla nabrajati ih...
Granata
19-05-2013, 01:53 AM
pa na primer moglo bi biti da je traka levo a reverb ili delay desno i da postoji uz to josh neka traka skroz levo da bi se relativno njoj ovo chinilo blize sredini...
awacs
19-05-2013, 02:20 AM
Dobar poku?aj :wink::thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
awacs
19-05-2013, 02:59 AM
Mislim da nije. Bolje je.
silicon science
19-05-2013, 05:40 AM
Dobar poku?aj :wink::thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
Aj i nama objasni... :) Pokushava da pokrene raju da se pali i zari?
Bojim se da ispadam snob... al mene je mučilo to dugo...
Analogni mix... Analogni mix...
eto razloga za?to se velike konzole i danas prodaju za dobru lovu
da nije tako, svi bi isključivo radili 100% u softveru a konzole bi cigani rezali za ?eljezo...
e da...i ti jebeni Lexiconi...:da:
nikolaivanic
20-05-2013, 12:33 AM
Naravno da nije zvaka...
evo, kao demo, snimio sam zvuk koji je sirok u centru, zatim pomeren levo? -45o, onda suzen... tako suzen prosetan na suprotnu stranu +45o pa onda opet prosiren... radi masina, interesuje me plug...
:)
spartakus
20-05-2013, 02:51 PM
Ja to dobijam waves imager-om i revb a i clasic delay.a razmisljam mozda mondomode kada bih probao,sa njim da fokusirash ugao a imagerom da ga vretikalno i horizontalno okrecesh..
spartakus
20-05-2013, 04:01 PM
Ja verujem da je moguce postici zadovoljavajuce rezultate sa wavesom,a o uad i tc i ostalim alatom nemogu da komentarishem ne posedujem.
Postoji nacin da se zaobidje svo to cimanje oko te shirine(moje misljenje),tako sto se priset na vst pravi od nule i tad kad ga istanjish netreba ti vishe nista sem njegovog interfaca za manipulaciju zvukom(mislim na neki synth).imam pravo na misljenje...
spartakus
20-05-2013, 07:33 PM
Ja bash dosta radim sa zvukom(mislim samo na programe).i nazalost nemam dovoljno kesha da uzmem minimog a ne da trilogy ili da resim problem sa compresorom koji ide na bas ima spectrasonic kompresor hardver ali ja nemam kesha,tako da moram da koristim tdr ili psp.jbg ja sam budala shto uvek pronadjem alternativu ili nachin da reshim problem i to umesto neznam nukleus kontrolera ja koristim m audio i vst koji je free..sram me bilo bude..bice..
awacs
20-05-2013, 08:02 PM
ja sam budala shto uvek pronadjem alternativu ili nachin da reshim problem i to umesto neznam nukleus kontrolera ja koristim m audio i vst koji je free..sram me bilo bude..bice..
Sram te bilo ?to ne kuka?.
@nikolaivanic:
Zar se taj "plugin" ne zove dual panning? :wink:
@Shot:
Verovatno postoji nekoliko razloga za to ?to svi ne rade u softveru. Jedan je svakako taj ?to je gomila starog hardvera (u obliku miksera i efekata) jo? uvek ?iva, a glupo je sahranjivati ?ive... Sa druge strane, ne vidim da se npr. SSL, Neve i Lexicon ubijaju od truda da izbace nove "ozbiljne" aparate. Mo?da na osnovu toga mo?e da se donese nekakav zaključak. :wink::wink:
Pozdrav,
Vasa
nikolaivanic
20-05-2013, 09:03 PM
Da, waves stereo imager.. to bi bilo to. Koristio sam behrov imager ali mi je lakse da drndam neki vst...
Vaso, nije dual pan ili kako vec, bas je imager, vrlo efikasno suzava stereo sliku.
awacs
20-05-2013, 09:26 PM
Vaso, nije dual pan ili kako vec, bas je imager, vrlo efikasno suzava stereo sliku.
Hehe, dobra ?ega, nema veze. I dalje ne verujem da sve ovo ozbiljno priča? :) Mislim, nikad u ?ivotu nisam imao dilemu "kako da suzim postojeću stereo sliku" ili "kako da je vrtim levo-desno" (a bez pluginova), pa mi je te?ko da ukapiram ovaj thread ozbiljno.
Najiskrenije sam mislio da si hteo da se na?ali? na temu raznoraznih skora?njih prepiski, po?to sam na osnovu tvojih ranijih postova zaključio da vlada? terminima i njihovim značenjem. Izvini na nerazumevanju. :ups:
Pozdrav,
Vasa
nikolaivanic
20-05-2013, 09:42 PM
ma Vaso, ugl vladam terminima :wink: ... a i stereo slika se moz suziti.. komplet sa halom, efektima...postavicu bolji primer sledeci put, kad mi proradi net.. koristio sam imager iz bhera deq2496
zaista dobijes smanjeni stereo napr sa desne strane. korisno
ja to ne bih znao da uradim bez te sprave na mikseru narocito da ga vozim levo/desno
awacs
20-05-2013, 10:08 PM
ma Vaso, ugl vladam terminima :wink: ... a i stereo slika se moz suziti.. postavicu bolji primer sledeci put, kad mi proradi net.. koristio sam imager iz bhera deq2496
zaista dobijes smanjeni stereo napr sa desne strane. korisno
Onda ja ne vladam terminima :) U primeru koji si postavio čujem promenu panorame i promenu faznog odnosa između levog i desnog kanala. U mom rečniku ovo drugo se zove "širenje stereo slike", ali izgleda da mi je rečnik zastareo :) Nema veze, eto diskusije, super.
Pozdrav,
Vasa
Možda tri-četiri suvisla posta u tri stranice ove teme...
Ovaj je forum definitivno otišao u kurac...
Ili treba okrenut sve na potpuno i brutalno moderiranje ili odustati. Al ljudi ovo nema smisla...
Ne da mi se čitati ova sranja. Postoje drugi forumi za đabalebarenje.
Mogli
21-05-2013, 12:10 AM
Naravno da nije zvaka...
evo, kao demo, snimio sam zvuk koji je sirok u centru, zatim pomeren levo? -45o, onda suzen... tako suzen prosetan na suprotnu stranu +45o pa onda opet prosiren... radi masina, interesuje me plug...
Probaj plugin-ove U-he Uhbik i SoundToys i tamo ces naci sve sto ti treba i mnogo vise.
psionic
21-05-2013, 01:40 AM
Ako obratite paznju na postavljeni klip, cuje se da kada zvuk ode skroz levo, sa desnog zvucnika dolazi neki zakasneli efekat, neka refleksija, sto cini zvuk prostornim, iako je "otisao" skroz levo. Znaci nesto kao onaj klip, verovatno ste ga svi culi, zvani "barber shop". Covek se igrao fazama, refleksijama i sl, da bi dobio prostoran zvuk. Nije u pitanju prosto paniranje levo-desno, niti suzavanje slike. Postoje plaginovi i to mislim da je QuickQuak Rayspace, koji moze da "proseta" zvuk po prostoru, a postoje i neki Waves, ali ne imager (koji prosto uradi M/S kodiranje, pa smanji ili pojaca SIDE(S) kanal.... Isto tako - ovo se ne postize setanjem stereo kanala na analognom mikseru :banghead:
Dakle - pitanje je skroz legitimno i ne znam zasto ga (valjda iz dokolice) pretvarate u sprdnju...
DzoniPFC
21-05-2013, 02:01 AM
ali kad sam cuo klip, mislim da sam shvatio da on nece prosto da uradi paning stereo kanala, vec nesto drugo - ili sam se ja istipovao ? :shock:
Ja sam iz prvog posta stekao utisak da neko pokusava da "troluje" sa poredjenjem analog vs digital odnosno da digitalno paniranje nije isto kao na analognom pultu "iliti 100% Left ITB nije isto kao analogni 100% left"...Mislim bilo je takvih tema ranije, i svuda po stranim forumima. Lose se covek izrazio ? :)
Cuo sam sad klip i prvo sto mi pada na pamet je ovaj plug - https://www.plugin-alliance.com/en/plugins/detail/bx_shredspread.html
predpostavljam da uz automatizaciju moze da se postigne isto kao na klipu...
psionic
21-05-2013, 02:07 AM
Ja sam iz prvog posta stekao utisak da neko pokusava da "troluje" sa poredjenjem analog vs digital odnosno da digitalno paniranje nije isto kao na analognom pultu "iliti 100% Left ITB nije isto kao analogni 100% left"...Mislim bilo je takvih tema ranije, i svuda po stranim forumima. Lose se covek izrazio ? :)
Znam, znam, procitao sam prvo pitanje nekoliko puta i stvarno izgleda provokatorski... Ali kad je postavio klip, bilo mi je malo jasnije sta zeli - ili bar tako mislim...
Da ne bi sad svi krenuli da se prozivamo i sta ja znam sta, pobrisao sam postove koji su mi delovali "provokatorski" Nemojte sad da se ljutite... MSM - imate "pricaonicu" za te "teme" :rotfl: :wink:
damir23
21-05-2013, 09:32 AM
Dakle - pitanje je skroz legitimno i ne znam zasto ga (valjda iz dokolice) pretvarate u sprdnju...
Ima jedna stvar koja općenito prati sve sajtove takve ili slične tematike, odnosno forume gdje netko traži rješenje za neki svoj problem
Ako se javi neki početnik sa pitanjem ala čemu služi ovo ili kako napraviti ono- u najbolju ruku dobije odgovor-čitaj manual
Ako se pak javi malo kompliciraniji, ili možda profesionalniji, problem, ili zastoj e onda se opet javi viši krug koji će pljuvati po stvarima koje se ne slažu s njihovim pristupima i načelima
A problem ostane ili jednostavno ode u zaborav
Dakako čast izuzecima, kojih ima i koji su voljni pomoći, nažalost ima jako puno onih koji jednostavno ne žele pomoći iz perspektive,stvar struke, te da će na taj naćin održati svoj rejting jer zna ono što netko drugi ne
sorry na off.
nikolaivanic
21-05-2013, 02:23 PM
Evo ga ..
na celom stereo mixu demonstriran eff... radi se upotrebom 2 komande- suzenje stereo slike + setanje celog stereo mixa levo/desno..
ps. bolje se cuje na sluskama...
STUDIOTON
21-05-2013, 06:28 PM
Meni i dalje nije jasno sta je pitanje i cilj ove teme /?/ Sirina zvuka :confused:
Meni i dalje nije jasno sta je pitanje i cilj ove teme /?/ Sirina zvuka :confused:
Ja i dalje mislim da je cilj teme zezanje. nikolaivanic pustio buvu iz dosade.
Ali ja sam amater pa nemojte uzimati moje mi?ljenje za kompetentno.
DzoniPFC
21-05-2013, 06:34 PM
Eto, vracamo se na pocetak :) :shock:
psionic
21-05-2013, 07:44 PM
Ljudi, lepo je vreme, pro?etajte malo, manite se ćorava posla u 4 zida.
Na temu je odgovoreno, ide ključ.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.