Log in

View Full Version : Pitanje u vezi Pro Tools-a i VST instrumenata

NewProducer
29-04-2013, 09:36 PM
Pozdrav svima!

Iako sam dosta citao o samoj temi muzicke produkcije, sebe smatram pocetnikom, iako tehnicki uglavnom nemam problem sa snalazenjem sa Cubase-om, Pro Tools-om.

Naime imam jedno pitanje, upravo vezano za ProTools i njegove ugradjene pluginove...

Imam neke midi fajlove, koje bih zeleo da preko instrument trake, da konvertujem preko VST instrumenata, da bi midi fajl zvucao bolje...Svaki midi kanal bi imao svoju zasebnu VST instumentalnu traku. E sad, Pro Tools dolazi sa svega nekolicinu pluginova (Xpand2, Air Mini Grand, Air DB-33, Air Vacuum itd. ), ali mene zbunjuje sta mi od ovoga sve moze koristiti za recimo neku pop/rock pesmu?

Znam da ima mali milion pluginova za download, ali opet sta meni realno najnuznije treba za rad, da bi bubanj (kick, snare...), bass, gitare, synth, zazvucali kako treba? Da li tu preseti igraju glavnu ulogu, ili moram kupiti neke druge pluginove za ProTools?

Unapred se izvinjavam ako se moje pitanje slucajno ponavlja, ali ako je tako, molim vas uputite me na link, gde mogu dobiti odgovor, posto je tema prevelika.

Hvala unapred!

Bockie
30-04-2013, 12:44 AM
...sta meni realno najnuznije treba za rad, da bi bubanj (kick, snare...), bass, gitare, synth, zazvucali kako treba? Da li tu preseti igraju glavnu ulogu, ili moram kupiti neke druge pluginove za ProTools?

Pitaš krucijalno pitanje!

Oko ovog pitanja neće skoro biti konsenzusa...!

Dakle, dobra stvar je da si načeo formu, a loša je da nema "link-a" ili kvazi-wikipedije sa instant odgovorom...!

Da li je moguće, da li se radi tako danas??? (vst drum, bass, tra la la) -

DA!

Da li zvuči? Hmmmm.... Zavisi šta tražiš... Može da bude jako dobro i jako loše...

Lično sam pragmatičan, akustičan bubanj je to što jeste... Ne zbog zvuka, nego zbog čoveka... Isti aršin primenjujem i na ostale instrumente...

Nema lakih nota...

Sve ovo uvodi u mnogo značajnije pitanje - Koga boli K za mjuz...?

Kolika pažnja je na svemu tome?

Koliko je onih koji poklanjaju pažnju do te mere da im je to bitno, a da ti od toga imaš išta???

Aj ponovo sad pitaj...

Poz'...

DaBear
30-04-2013, 07:25 AM
Pozdrav svima!

Iako sam dosta citao o samoj temi muzicke produkcije, sebe smatram pocetnikom, iako tehnicki uglavnom nemam problem sa snalazenjem sa Cubase-om, Pro Tools-om.

Naime imam jedno pitanje, upravo vezano za ProTools i njegove ugradjene pluginove...

Imam neke midi fajlove, koje bih zeleo da preko instrument trake, da konvertujem preko VST instrumenata, da bi midi fajl zvucao bolje...Svaki midi kanal bi imao svoju zasebnu VST instumentalnu traku. E sad, Pro Tools dolazi sa svega nekolicinu pluginova (Xpand2, Air Mini Grand, Air DB-33, Air Vacuum itd. ), ali mene zbunjuje sta mi od ovoga sve moze koristiti za recimo neku pop/rock pesmu?

Znam da ima mali milion pluginova za download, ali opet sta meni realno najnuznije treba za rad, da bi bubanj (kick, snare...), bass, gitare, synth, zazvucali kako treba? Da li tu preseti igraju glavnu ulogu, ili moram kupiti neke druge pluginove za ProTools?

Unapred se izvinjavam ako se moje pitanje slucajno ponavlja, ali ako je tako, molim vas uputite me na link, gde mogu dobiti odgovor, posto je tema prevelika.

Hvala unapred!

Pro Tools (to sto imas) je za sada vise nego dovoljno za rad!! Zamisli da imas hardware (pravi) synth. Mozda jedan ili max dva...(jer kostaju puno para). To sto si nabrojao je vec 3-4 syntha..
A ostalo (plug ins za rad / miks, itd) ima vise nego dovoljno za sad.
Nauci kako to radi i imas stvarno sve sto ti treba !!

Stavise, ima nekolicina producenata koji rade hip hop ili dance pop, koji iskljucivo koriste SAMO Pro Tools plugove / VST instrumente..zbog kompatibilnosti sa drugim studijima...gde god odes - sve je isto i moze da se radi odmah !!

Nemoj da se opterecujes sta nemas - to sto imas je mnogo mnogo vise nego na cemu su se pravile fenomenalne ploce pre!
Pesma je najvaznija!!

NewProducer
01-05-2013, 10:31 AM
@DaBear

Hvala ti puno na sugestijama!

Pokusacu da se malo vise pozabavim onim sto vec imam i da proucim svaki plugin posebno. Vazno je da sam opremljen za neki pocetak :)

Sto se tice miksa, vec vidim, da ima sve sto bi mi trebalo za kvalitetan rad, tako da tu nece biti problema, sto se tice tehnicke strane.

Hvala ti jos jednom, pozdrav!

NewProducer
01-05-2013, 10:37 AM
@Bockie

Svakako se slazem, da su uzivo snimljeni instrumenti, ne zamenljivi, i razumem te, sto se ljutis kada sam spomenuo da zelim da uradim pesmu, sa ovakvom postavkom...ali problem je to sto u kucnim uslovima, jedino za sad moze da se izvede nesto takvo, mada sigurno da nije idealno...ali zato smatram da je tehnologija napredovala do te mere, da zaista nije vise potreban studio, kao pre za svaku sitnicu, i da se puno toga moze "varati", sa midijem, posto su ovi VST instrumenti, po mom misljenju prekretnica u samom nacinu stvaranja muzika...e sad, da li je to dobro ili lose, to je neka druga tema, ali zato je bar muzicka produkcija, dostupnija nego ikada ranije.

Pozdrav!

damir23
01-05-2013, 01:45 PM
mislim da Bocki nije mislio ono ?ro si ti protumaćio
no ima jedna koju se vrlo lako izbaci kad je riječ o produkciji i sl.
Počne napucavanje i prepucavanje a sr? stvari se zaboravi
ako je pogođeno ono ne?to, jb? i pro tools i cubase i sve vst-e
dakako da produkcija napravi svoje ali koliko samo hitova ima bez hrpetine instrumenata i kojekakvih jbčkih dionica

http://www.youtube.com/watch?v=AQ9zeDd0mpg

http://www.youtube.com/watch?v=ErvgV4P6Fzc

bez obzira sviđalo vam se ovo ili ne mora se priznati da glavnu ulogu igr minimalizam

sorry nisam struka već iznosim stav nekog trećeg ko će slu?ati ili kupiti cd ili ?to već

branoy
01-05-2013, 02:29 PM
paz to sto si ti stavio to nije napucano,to je samo akustika na licu mesta koja je odsvirana korektno i pevaci otpevali isto tako, takvih stvari ima milion, isto tako malo njih uspe, jer nije bas da je do tog minimalnog pristupa nego do ko peva, ko izvodi, jel dobro ispalo i ima li reklamu, plus danas fejsbukk , ako se nesto sharuje a ja to npr primetim, valjda je nesto dobro ili, ili, pa oticu i ja kliknuti da vidim sta je to iz znatizelje, a znatizelja po znatizelja nabijeni pregledi na youtube i uspeh zagarantovan.

damir23
01-05-2013, 05:50 PM
htio sam samo reči da je pjesma sr? problema
a ne softveri

NewProducer
06-05-2013, 08:00 PM
mislim da Bocki nije mislio ono ?ro si ti protumaćio
no ima jedna koju se vrlo lako izbaci kad je riječ o produkciji i sl.
Počne napucavanje i prepucavanje a sr? stvari se zaboravi
ako je pogođeno ono ne?to, jb? i pro tools i cubase i sve vst-e
dakako da produkcija napravi svoje ali koliko samo hitova ima bez hrpetine instrumenata i kojekakvih jbčkih dionica

http://www.youtube.com/watch?v=AQ9zeDd0mpg

http://www.youtube.com/watch?v=ErvgV4P6Fzc

bez obzira sviđalo vam se ovo ili ne mora se priznati da glavnu ulogu igr minimalizam

sorry nisam struka već iznosim stav nekog trećeg ko će slu?ati ili kupiti cd ili ?to već

Slazem se!