View Full Version : Jarboli - Zabluda
awacs
29-04-2013, 04:43 PM
Dok se većina ljudi trudi da na svojoj kućnoj opremi dobije "profi zvuk"... ovi rade na ICON-u D-command ES, PT HD3, skupim preampima i mikrofonima, a zvuče ko da je bubnjar jutros kupio laptop, pa čisto da isprobaju kako radi mikrofonski ulaz.
Poznajem producenta, on hoće ba? tako. Umetnik čovek. I ba? tako i treba. A i pesma je ba? kakva treba da bude.
http://www.youtube.com/watch?v=Z1iAcUqfnZ4
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/Z1iAcUqfnZ4" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
29-04-2013, 05:06 PM
S'obzirom da se generalno slazemo da se sve vrti oko vokala, uopste me ne cudi ideja za ovakvim pristupom :)
Spot je sjajan!
awacs
29-04-2013, 05:45 PM
Da, uvek se sve vrti oko vokala i pesme. Kompatibilnost je ključna reč, a ovaj rad je vrlo kompatibilan. Retka stvar.
Pozdrav,
Vasa
mladenm
29-04-2013, 10:13 PM
Ma ljudi, mozes da imas i ProTools SuperHDUltraNative14.3.01.268 i sve zive miksere ovog sveta... Ako nemas pesmu, nemas nista. Imaj dobru pesmu, snimi je u WCu na mobilnom, super! Hvala Bogu da jos postoji po neki band u ovoj napacenoj zemlji, da nije sve Zeljko S(l)amardzic i Zeljko...znate-vec-koji. Malo me podseca na zlatno doba Paket Aranzmana... 'Ajde, samo napred, ziveo rock'n'roll!
Ja mora da sam lud, meni sonicno ova pesma zvuci super :S
Dakle miks, zvuk, ton, "timbre" sta god, mi skroz radi u funkciji pesme, i skroz podrzavam to da ne treba sve da bude konvencionalno itd, da treba da postoji neki pecat... Mada ja ovde ne cujem nista nekonvencijalno :S
Mozda pesma ne bi davala istu emociju da je miksana drugacije.
Ovo je mali offtopic, ali je on topic po pitanju toga da ne mora sve da bude po nekom "ps"-u. Jeste da ovo nema nikakve veze sa srpskom pop produkcijom, a meni mahom srpska pop produkcija zvuci uvek isto, dok recimo dobra strana pop produkcija, svaki album ima neki svoj pecat, ovakav zvuk bubnja, onakav zvuk vokala, te nesto krchi, te ovo te ono, sve uradjeno namerno u sluzbi pesme i emocije, ovde se ljudi nekako plase toga, ali ne kad je u pitanju ova pesma recimo :)
awacs
29-04-2013, 11:58 PM
Pa to ti ka?em :wink: Ovde se ljudi generalno pla?e da budu svoji i jedinstveni.
Pozdrav,
Vasa
Danilo S
30-04-2013, 12:01 AM
Uopšte nije moja šaljica čaja ali mislim da ima šmeka definitivno.
sasaristic
30-04-2013, 08:37 AM
Pa to ti ka?em :wink: Ovde se ljudi generalno pla?e da budu svoji i jedinstveni.
Pozdrav,
Vasa
Na zalost ili mozda srecu te vrste originalnosti skoro vise i da nema .Vise se radi o nepoznavanju odredjene scene.Meni se iskreno jako svidja njegov pristup , ali je u stvari potpuno ispostovan koncept koji vec postoji godinama na hipster i sl.
nazovi alt scenama.Od filosofije miksanja, do prostora , pa cak i aranzmana.
DaBear
30-04-2013, 09:12 AM
i meni je sve dobro..taj sound muzike iza bas treba da bude takav..i odnosi i boje itd...
moj problem (kao i uvek) vokal linija. Ne glas (kako je snimljen ii kako sedi u miksu) nego kako ima par reci koje ne pasuju bas 100% ili nisu zavrsene kako treba - odpevane..
isto tako par reci da se zamene u tekstu sa inteligentnijom zamenom (isto znacenje) i onda bi bilo do jaja.
Nema veze sto je to tzv. "alternativa" - ovde (UK) je alternativa sve pod konac!
Melodije, tekst, itd...malo treba, malo...ali to je vec u domenu producenta koji to treba da sugerise i natera pevaca / tekstopisca da malo pusti mastu na volju i poradi na najboljoj mogucoj varijanti....
Sve moze da se poboljsa i popravi..uvek ! Pa nek je i za 10% - bice bolje ..a ovde malo treba.
Pratim ih ba?, ba? dugo. Jo? od ranih devedesetih kada su činili ekstrat nekih sada?njih bendova, sakupljeni u projektu "Pozori?te ?e?ira", Ljudmile Stratimirović.
Mislim da je reč je o velikim umetnicima koji su se od početka prona?li u nekom svom svetu, a karakter im je takav da ne prave kompromise sa osećanjima, premda su se ova tokom godina brusila, postajala finija, i to se, između ostalog, čuje i kao promena u načinu na koji pristupaju samom sviranju i produkciji.
Meni je naročito interesantan njihov instrumental objavljen na kompliaciji "Leopardov rep". On je opozitan onome kako ih do?ivljavamo danas, kada svoj pop-izraz ?timuju u studiju, i tek na koncertima pokazuju koliko to rade pametno, bez iluzija da im isti bude oslonac i kamen o koji će se spoticati kada stanu pred publiku. Ako ste raspolo?eni, i ?elite, evo pa čujte...
http://grooveshark.com/#!/search/song?q=Jarboli+08.02.1998
alavuk
30-04-2013, 02:38 PM
ovo je super ! malo raniji radiohead ali da super !
MUzzY
30-04-2013, 08:34 PM
Da, uvek se sve vrti oko vokala i pesme. Kompatibilnost je ključna reč, a ovaj rad je vrlo kompatibilan. Retka stvar.
Pozdrav,
Vasa
Kompatibilan u kom smislu?
awacs
30-04-2013, 11:05 PM
Kompatibilan u kom smislu?
Kompatibilan u smislu: "ne čujem pevača nego osobu koja peva pesmu". Drugim rečima - baš me briga za boju, fraziranje, a obaška za "izražajnost" ako pevač uspe da me ubedi da mu je jasno o čemu uopšte peva. Eto, Bomla iz Jarbola me ubedio.
Otprilike zato su mi Džoni Štulić i Milan Mladenović podjednako dobri pevači - koliko god im tekstovi bili ukovrdžani i nerazgovetni obojici verujem da ONI znaju o čemu pričaju. A pevač iz S.A.R.S.-a mi je bolji od Zorana Šandorova. Prvu dvojicu pominjem kao kantautore, a drugu dvojicu kao pevače tuđih tekstova, naravno.
Pozdrav,
Vasa
Biću banalan, ali čim čujem u pevanju da se vokal prenema?e i stenje, da prostite, peva kao da je na wc ?olji, o'ma ide crveni karton i do?ivotna diskvalifikacija. Bar 80% popularne pevačke muzike stvara se iz "debelog creva".
Nisam mnogo slu?ao Jarbole, ali već godinama pratim rad njihovog člana Daniela Kovača. Čovek je pravi umetnik, i to na vi?e polja.
Arthur
01-05-2013, 07:39 AM
ne znam, meni oni zadnjih 10 godina zvuče jako ubedljivo, ?to muzički, ?to textualno, ?to produkcijski, jo? od "Ozbiljan čovek" http://www.youtube.com/watch?v=aShwv2GOMLU pa do zadnjeg albuma. A bogami i u?ivo prilično ozbiljno odlično zvuče, skoro sam imao čast da ih ugostim na bo?idarcu.
awacs
06-05-2013, 08:11 PM
ne znam, meni oni zadnjih 10 godina zvuče jako ubedljivo, ?to muzički, ?to textualno, ?to produkcijski, jo? od "Ozbiljan čovek" http://www.youtube.com/watch?v=aShwv2GOMLU pa do zadnjeg albuma. A bogami i u?ivo prilično ozbiljno odlično zvuče, skoro sam imao čast da ih ugostim na bo?idarcu.
Ja sam ih oduvek do?ivljavao kao bend koji vr?i autopsiju Belog albuma Bitlsa, a ne ?eli da ostane zakovan u tom vremenu i tada?njoj estetici. Dobar bend sa gomilom dobrih (mada malo čudnih) pesama. I to je zaista BEND, a ne neka skupina muzičara (i jedne muzičarke).
Pozdrav,
Vasa
sasaristic
06-05-2013, 10:34 PM
http://www.youtube.com/watch?v=epofWD0A87U
Ovo je isto Boris producirao ........fenomenalno.
Sporadicno pratim slicne bendove sa svetske scene i ovo se po kvalitetu izrazaja i realizaciji gadja sa najboljim ostvarenjima.
Ovo je studijska verzija
http://www.youtube.com/watch?v=xfvorVluZTM
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.