Log in

View Full Version : Test overhead mikrofona....

OFF
25-04-2013, 04:55 PM
Evo jednog malog uporednog testa mikrofona.....

U pitanju su 4 razlicita stereo para, postavljena na istim mestima..... bubnjar je svirao 2 take-a..... znaci u prvom prolazu su bila 2 para (bukvalno na pola cm rastojanja), a drugi take na pottpuno istim mestima - druga dva para....

Koristio sam preampe iz midas venice mixete... a postavka je vrlo ofrlje, nisam imao vremena da bubnjara mucim jos i za to...... znaci, u pitanju je neki siroki a/b, otprilike, kako mi se ucinilo da bi bilo ok, ali bez ikakvog finog podesavanja... nikakva dodatna obrada.......

da napomenem jos...... u igri su 4 para koja spadaju u profi mikrofone i kao takvi se koriste.... nije dakle onaj test kome je za cilj da pokaze da je behringer bolji od neumanna, vec da cujemo i zajedno prokomentarisemo razlike u mikrofonima.... za par dana cu i objeviti koji su mikrofoni u igri

http://www.sendspace.com/file/4ikhqq

OFF
26-04-2013, 10:57 PM
Ja ovo ne razumem..... tupite k.... tamo u temi kako napraviti niodcega overhead, a ovde kad neko uradi test i potrudi se oko svega, niko ni rec da kaze.....

Znak
26-04-2013, 11:14 PM
Ja ovo ne razumem..... tupite k.... tamo u temi kako napraviti niodcega overhead, a ovde kad neko uradi test i potrudi se oko svega, niko ni rec da kaze.....

Pa to ti je kao sa onim malim Crnogorcem što godinama nije ništa pričao, sve dok jednog dana nije zatražio malo više soli u jelu. Pre toga, kako reče, "Nijesam ima primjedbi".

Tako i ovde - u sva četiri primera ima i soli i bibera koliko treba. Sva četiri snimka naravno zvuče odlično, a i prilično su slični.Ti reče da ovde nije bilo nikakve dodatne obrade, mada ipak to zvuči prilično obrađeno, tako da pretpostavljam da je EQ na mikseti bio pažljivo podešen. Dvojka mi je iz nekog razloga najbolja. Možda su to bili Neumann mikrofoni?

A i bubnjar je pravi mag. Rođen za studijsko snimanje. Odneo bih ovo mom bubnjaru da mu zvocam "čuj kako čovek svira", ali on će onda uzvratiti sa "čuj kako čovek snima", tako da mi je bolje da mudro ćutim.

OFF
26-04-2013, 11:34 PM
hvala :). nema nikakvog eq-a, ni na mixeti ni posle, poentaje da se cuje razlika izmedju mikrofona...... Aj da se javi jos par ljudi, da kazu sta im se dopada pa da kazem sta je sta

Znak
26-04-2013, 11:41 PM
nema nikakvog eq-a, ni na mixeti ni posle

Uh bre... Kako? Bilo bi lepo da nam malo opi?e? poziciju i usmerenost mikrofona, jer ovo stvarno zvuči odlično. Bio sam ubeđen da je ?e?će obrađeno, ne samo EQ već i kompresija.

Matya
27-04-2013, 01:12 AM
J..bo majku ja bih rekao da ima i reverba, salim se, bubanj jako lepo peva, i zdrave su refleksije prostorije svaka cast u svakom slucaju, kako imas tako malo bleeda od kicka?

1. mi ima jako lepog prezensa u visokima, ja to volim i verovatno bih ovaj par koristio u zavisnosti sta hocu, mada taj prezens moze da bude vrlo cesto odlika novijih hibridnih micova a i jeftinih, mada ja ne patim od toga, ako mi se svidja boli me uvo sta pise, smeo bih cak i da se opecem da kazem da je ovo neka Roda.

2 i 3 su zaista jako blizu morao bih jos dosta da slusam da se opredelim, opet u zavisnosti sta mi treba iskoristio bih ipak 1. ili 2. Mada je 2 definitivno najzdravije resenje od svih ponudjenih, dobar par, posto nije iskljuceno da bi 1. bio preostar.

4 mi se definitivno ne svidja ni malo osim ako necu bas taj efekat, zvuci mi skoro kao dinamicki.

Znak
27-04-2013, 09:16 AM
Evo kako to kod mene zvuči: https://www.dropbox.com/s/u5ilvkj8e2zoukp/OH_znak.mp3

Tu valjda ima dovoljno razloga za komentare i savete.

mladjastojanovic
27-04-2013, 10:59 PM
Evo jednog malog uporednog testa mikrofona.....

U pitanju su 4 razlicita stereo para, postavljena na istim mestima..... bubnjar je svirao 2 take-a..... znaci u prvom prolazu su bila 2 para (bukvalno na pola cm rastojanja), a drugi take na pottpuno istim mestima - druga dva para....

Koristio sam preampe iz midas venice mixete... a postavka je vrlo ofrlje, nisam imao vremena da bubnjara mucim jos i za to...... znaci, u pitanju je neki siroki a/b, otprilike, kako mi se ucinilo da bi bilo ok, ali bez ikakvog finog podesavanja... nikakva dodatna obrada.......

da napomenem jos...... u igri su 4 para koja spadaju u profi mikrofone i kao takvi se koriste.... nije dakle onaj test kome je za cilj da pokaze da je behringer bolji od neumanna, vec da cujemo i zajedno prokomentarisemo razlike u mikrofonima.... za par dana cu i objeviti koji su mikrofoni u igri

http://www.sendspace.com/file/4ikhqq

Meni je prvi snimak definitivno najbolji,mada je tu odmah i drugi za njim...

OFF
28-04-2013, 11:22 AM
http://www.youtube.com/watch?v=dh4m3IxzO2Y

evo prostorije u kojoj je snimano, coveka i bubnja, samo sto smo se na ovom videu zezali sa mixerom za tezgu..... takodje, vidi se i jedan par overa koji smo kasnije koristili na testu..... cak i polozaj nije bio puno drugaciji ( a trebalo bi za ozbiljno snimanje)....

Samo da ohrabrim i ostale - necete se izlupati sta god da kazete, jer su sva 4 para mikrofona cesto u upotrebi za oh.....

Matya
02-05-2013, 03:15 PM
Daaaaaaj, reci bar za prvi par :D

OFF
02-05-2013, 04:04 PM
stvar ukusa, definitivno :). Evo redom : akg c451b, oktava mk012, akg c480, akg c414. Zanimljivo da se vecini svidja najeftiniji par, oktave.

Znak
02-05-2013, 08:03 PM
A koji se tebi najvi?e sviđaju?

OFF
02-05-2013, 08:52 PM
meni licno c480 (primer 3) i i primer 4 za neke akcije gde mi treba vise mesa bubnja..... nisam ljubitelj c451 na overheadu jer mi se u mixu pokaze previse shiljast, i jako je tesko uklopiti ga u ceo bubanj i matricu a da ne shtrchi gore.... e sad, mozda je zato sto znam koje je koji mikrofin, i koji sam koliko placao :)

Znak
02-05-2013, 09:02 PM
meni licno c480 (primer 3) i i primer 4 za neke akcije gde mi treba vise mesa bubnja..... nisam ljubitelj c451 na overheadu jer mi se u mixu pokaze previse shiljast, i jako je tesko uklopiti ga u ceo bubanj i matricu a da ne shtrchi gore.... e sad, mozda je zato sto znam koje je koji mikrofin, i koji sam koliko placao :)

Evo posle ponovnog preslu?avanja... Za c451 stoji to ?to ka?e?, ovde on zaista zvuči kao da je EQ odradio podizanje visokih. Ostala tri snimka su po kvalitetu "tu negde", a mislim da smo se opredeljivali za oktave jednostavno zato ?to je taj snimak malo glasniji od ostalih.

STUDIOTON
02-05-2013, 09:11 PM
Bravo offe za test,

Meni su prva tri jako slicna, a jedinu razliku primecujem u cetvrtom primeru. Ali ovako snogu, posle par preslusavanja dvoumim se izmedju primera 1 i 2 ..

OFF
02-05-2013, 09:26 PM
ja sam najmanje objektivan jer u startu znam sta je sta, i mozda me malo vodi iskustvo vezano za kasnije ponasanje u mixu sa pojediniih mikrofona

Matya
02-05-2013, 11:03 PM
Koje je ovo izdanje c414? Neverovatno je da ovako tamno zvuce, dosta puta sam ih cuo na OH. Nije da sad nesto tupim, samo bih da znam, oni znaju znaju da imaju prilicno sladak, svilen hi end, bas mi ne zvuce standardno. Zavisno od primene, al kao sto rekoh ja bih se uvek zalepio za ovaj prvi primer, odnosno akg c451b.

Matya
02-05-2013, 11:07 PM
Naravno, hvala jos jednom za ovaj test, bravo za bubnjara, prostor, ?tim, i za Off-a!!!

OFF
02-05-2013, 11:08 PM
svakako su tamni ako se uporede sa 451:)
ovo su stariji zlatni, mislim da je btl-II.......

STUDIOTON
03-05-2013, 01:32 PM
meni se c414 u bilo kojoj verziji nikada nije svideo, svaka cast ljudima koji postizu impresivne rezultate s tim mikrofonom, ali to govori o njihovoj sposobnosti vise nego o kvalitetu mikrofona.

OFF
03-05-2013, 02:15 PM
meni se c414 u bilo kojoj verziji nikada nije svideo, svaka cast ljudima koji postizu impresivne rezultate s tim mikrofonom, ali to govori o njihovoj sposobnosti vise nego o kvalitetu mikrofona.

mislim da gresis.... posle puno godina druzenja sa njim shvatio sam da je to mozda i najuniverzalniji mikrofon koji ne kosta pravo bogatstvo..... bukvalno me nigde ne izneveri.... jedino snimanje vokala u pop produkciji mi sa njim nikako ne ide, ali sve ostalo mi je ok..... stereo par, kako god (xy,ab, ms), kombinacija MS gde je 414 side (osmica), bilo sta od akusticnih instrumenata, elektricne gitare, bubanj (room, oh, hh, pa cak i tomovi..)......
tako da, ako si probao da snimas neke vokale i da ga poredis sa npr Violet amethystom, razumem tvoje razocaranje, ali za vecinu drugih stvari je odlican, posebno u paru

STUDIOTON
03-05-2013, 02:22 PM
mnogi moji saradnici i kolege ,medju kojima si i ti, koriste ih vrlo uspesno , i na kraju krajeva za finalan uspeh nije ni bitno, ali ja sto sam imao prilike da se igram bas sa zlatnim, ostavio je losiji utisak na mene od bilo kog drugog mikrofona, jedino sa njim sam imao utisak kao da je losiji pre, i sl... tada nisam imao izbor preampa, ali sam probao i direktno u kartu sa pre ali utisak nisam popravio.. ima on sigurno nesto, ali definitivno sto se meni ne svidja, sto ne znaci da ga necu imati nekada posebno zbog toga sto je popularan i sto ga mnogi instrumentalisti vole, pa kao komercijalni studio za snimanje treba i njega imati ..

OFF
03-05-2013, 02:24 PM
tacnije, treba imati od svakog mikrofona po stereo par :)

STUDIOTON
03-05-2013, 02:31 PM
ne mora stereo, ali za mene bi bilo dovoljno po komad od svakog :)