Log in

View Full Version : Overhead

Zid
20-04-2013, 10:04 AM
Sta se radi kad imas bubanj(VSTi) bez Overhead trake? Vecina virtualnih bubnjeva(ez,ad,ocean,mixosaurus) imaju overhaed,ali sta kad od svojih semplova pravis set u nekom sempleru,kako se onda radi Overhead?

OFF
20-04-2013, 10:22 AM
Pustis taj bubanj na zvuchnike, a u sobu negde stavis stereo par i snimash......

Znak
20-04-2013, 05:03 PM
Pustis taj bubanj na zvuchnike, a u sobu negde stavis stereo par i snimash......

Nemoj čoveče, pomisliće neko da se stvarno tako radi.

bubu
20-04-2013, 06:21 PM
Nemoj čoveče, pomisliće neko da se stvarno tako radi.

istina, ovako se snima prostorija a ne overhead

Bockie
20-04-2013, 06:51 PM
Uh... Zeznuto.

Osim samog zvuka činela, ovehead je jako važan za ukupan zvuk bubnja.

Da nemam to, verovatno bih probao da se poigram sa nekim room reverbom koji bih veoma pažljivo dozirao i gurao zajedno sa celim bubnjem u kompresor. Sve to zajedno opet pažljivo podvučeno uz bubanj.

OFF je dao veoma praktičnu ideju! Potpuno logičnu i izvodljivu.
U svakom slučaju nije loše pokušati i videti šta bi bio rezultat.

Sve te tehnike koje danas poznajemo, koja se u izvesnoj meri sada koriste i kao pravila su plod mašte i ideja i dovidljivosti raznih ljudi, snimatelja, producenata itd, a u vreme kada su ih oni primenjivali, verovatno su i njima govorili kako je to pogrešno, neizvodljivo itd.

Ako posmatramo npr električnu gitaru i zvuk distorzije, jasno je da sve vreme uživamo u jednoj velikoj zvučnoj greški, devijaciji, presaturaziji itd.

Istražuj, probaj, ovo je razlog što ovo nikada neće biti egzaktna nauka, ali umetnost, umetnički zanat da...

poz'

MUzzY
20-04-2013, 07:13 PM
Ja upravo postavljam m/s kombinaciju ispred monitora da probam ovo :D

OFF
20-04-2013, 07:38 PM
tako mozes da dobijes room, kako sam ti rekao... a jedini nacin da napravis pitu od gov.... je da na sve elemente bubnja insertujes npr drumagog, i u njega ucitas bfd...... Onda u taj BFD ucitas kit koji podseca na taj koji imas (po karakteru) i pustis na BFD mixeru samo OH..... i dobio si OH........ to exportujes pa mixas sa dry kanalima koje imash....

Znak
20-04-2013, 11:21 PM
Jednom davno u nekoj TV drami bila je priča o inovatoru koji u patentnom zavodu poku?ava da registruje svoju genijalnu ideju - uređaj za paljenje sveće kad nestane struje, a nema ?ibice u kući. Dakle, oprema se sastoji od drvenog ?tapa, krpe, benzina i električnog re?oa. Krpa se obavije oko ?tapa, to se natopi benzinom i stavi na usijani re?o. Vrelina re?oa zapali krpu i tom bakljom se upali sveća.
Onda slu?benik patentnog zavoda učtivo primeti da re?o ne radi kad nema struje.

OFF
20-04-2013, 11:35 PM
ne vidim poentu tvog pametovanja. Sve sto sam predlozio coveku je sa ciljem da mu se pomogne i nisam izmislio ja, vec cuo od pametnijih

Znak
20-04-2013, 11:54 PM
ne vidim poentu tvog pametovanja. Sve sto sam predlozio coveku je sa ciljem da mu se pomogne i nisam izmislio ja, vec cuo od pametnijih

Sorry, bio sam ubeđen da se zezaš.

Naravno da su sve kombinacije moguće i dozvoljene, znamo da je Motown napravio reverb "plugin" tako što se telefonom signal slao u echo chamber na drugom kraju grada i opet telefonom vraćao na traku.

Ako je Zid tražio kako da sebi zakomplikuje život može naravno da nađe hiljadu raznih načina za to (tu mogu da mu pomognem, imam bogato iskustvo). A ako mu samo treba simulacija overheda na vsti bubnjevima, mislim da to može mnogo jednostavnije da reši.

OFF
21-04-2013, 12:11 AM
konkretno, kako?

Znak
21-04-2013, 12:26 AM
konkretno, kako?

Iskopirati sve kanale u novu grupu, u toj grupi nivoe i stereo sliku podesiti prema onome ?to bi bilo najbli?e realnom OH snimku (bas bubanj ti?e, činele glasnije, itd.), kao referencu koristiti neki stvarni OH snimak. Sve to exportovati u stereo miks, dodati convultion reverb.

OFF
21-04-2013, 01:33 AM
Iskopirati sve kanale u novu grupu, u toj grupi nivoe i stereo sliku podesiti prema onome ?to bi bilo najbli?e realnom OH snimku (bas bubanj ti?e, činele glasnije, itd.), kao referencu koristiti neki stvarni OH snimak. Sve to exportovati u stereo miks, dodati convultion reverb.

to nikakve rezultate ne daje...... OH je najmanje reverb a sve drugo je puno bitnije odatle

awacs
21-04-2013, 10:13 AM
to nikakve rezultate ne daje...... OH je najmanje reverb a sve drugo je puno bitnije odatle

Overhead je zapravo sve ono ?to je Znak nabrojao, pa čak i "reverb". U ?ivotu sam poku?avao sve ?to je već nabrojano,a nikad nisam uspeo sebe da ubedim da je rezultat dobar, i naravno najveći problem je sa "plehovima" (prvenstveno sa hihatom).

Pozdrav,

Vasa

Znak
21-04-2013, 10:39 AM

Pa nijedna simulacija nije prava stvar, ali mislim da može prilično blizu da se dođe ako lepo podesiš nivoe i panning. Mislim, ako napraviš tako da ne može na blind testu da se čuje razlika, valjda je to dovoljno. Što se tiče reverba, ja ionako moram da dodajem plugin na pravi OH snimak, jer nemam Abbey Road Studio 2. Soba je mala, mutava.

Možda će Zid probati i tu tehniku sa snimanjem zvučnika (ako ima odgovarajuću sobu, zvučnike, mikrofone i volju da se bavi naučno-istraživačkim radom), pa možemo da napravimo A/B test.

Znak
21-04-2013, 10:53 AM
Overhead je zapravo sve ono ?to je Znak nabrojao, pa čak i "reverb". U ?ivotu sam poku?avao sve ?to je već nabrojano,a nikad nisam uspeo sebe da ubedim da je rezultat dobar, i naravno najveći problem je sa "plehovima" (prvenstveno sa hihatom).

Pozdrav,

Vasa

Mene uvek kopka kad čujem snimke bubnjeva u kojima su činele, a naročito hihat, 100% razdvojene u stereo slici, kao da je sve snimano bliskim mikrofonima bez overheda. Mo?da je "prirodnije" da sve to bude vi?e centrirano, ali meni je nekako bitnije da imam kontrolu nad elementima miksa nego da u startu bude prirodno. Lako je suziti sliku ako već hoćemo tako, ali razdvojiti elemente je prilično nezgodno. Bubnjeve sam do sada snimao bez posebnog mikrofona za hihat, ali u poslednjim snimcima samo koristio AKG C 451 na hihatu i moram reći da je ?ivot postao bar trunčicu lak?i.

awacs
21-04-2013, 03:15 PM
Još nešto: čisto tehnički, ako je Overhead mikrofon na recimo ~1m od doboša, kašnjenje zvuka doboša je ~3ms u odnosu na close mic. Obaška što doboš drugačije zvuči kad se sluša s te daljine - nema proximity efekta, veći je uticaj prostorije, trtmrt. Pa tako za svaki element redom.

edit: kad sam napisao "drugačije zvuči pošto nema proximity efekta" hteo sam da kažem da zvuči "tanje", tj. ima manje basa.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
21-04-2013, 03:48 PM
A i cujes kompletniji ton samog elementa.

Enivej, jako je ustvari bitno sta pokretac ovog topic-a zamislja da je OH zvuk. Mozda su semplovi kojima barata ustvari sound nekog elementa bubnja (snare, kick) koji je ustvari mixdown celog setupa bubnja te mu onda OH nije generalno ni potreban? Mozda je bolje samo raditi na tome da se dobije sto realnji zvuk "sobe" upotrebom reverba.

awacs
21-04-2013, 04:21 PM
Enivej, jako je ustvari bitno sta pokretac ovog topic-a zamislja da je OH zvuk. Mozda su semplovi kojima barata ustvari sound nekog elementa bubnja (snare, kick) koji je ustvari mixdown celog setupa bubnja te mu onda OH nije generalno ni potreban? Mozda je bolje samo raditi na tome da se dobije sto realnji zvuk "sobe" upotrebom reverba.

Tako je, to je jo? jedna od začkoljica. Zato mi je skroz u redu ?to je Znak pomenuo (convolution) reverb kao moguće re?enje. Taj reverb i ne treba da se čuje kao "reverb" ("hal", ?to bi neki rekli :)) nego tek da stavi sve elemente u istu prostoriju.

Pozdrav,

Vasa

OFF
21-04-2013, 04:27 PM
Tako je, to je jo? jedna od začkoljica. Zato mi je skroz u redu ?to je Znak pomenuo (convolution) reverb kao moguće re?enje. Taj reverb i ne treba da se čuje kao "reverb" ("hal", ?to bi neki rekli :)) nego tek da stavi sve elemente u istu prostoriju.

Pozdrav,

Vasa

Meni to nije nikakvo reshenje.... zasto? Zato sto i kad snimas pravioverhead na njega stavish (najcesce) revverb....

Jer njemu je reverb samo propratni efekat (naravno veoma bitan) pored toga sto mora da cuje bubanj sa rastojanja i mnogo prorodnije od mikrofona koji su preblizu da bi uhvatili ceo i formiran zvuk.....

Hocu reci, poenta je da nam overhead daje informacije koje nemamo od bliskih mikrofona... i to necemo nadoknaditi nikakvim grupisanjem pa stavljanjem reverba.....

awacs
21-04-2013, 04:40 PM
Hocu reci, poenta je da nam overhead daje informacije koje nemamo od bliskih mikrofona... i to necemo nadoknaditi nikakvim grupisanjem pa stavljanjem reverba.....

Rekoh da ono što tehnološki zovemo "reverbom" uopšte ne mora da zvuči kao "hal". I hoću da kažem da je Znakov predlog sa konvolucijskim reverbom (digitalnim potpisom nekog realnog ambijenta) u suštini isti kao tvoj predlog sa snimanjem celog bubnja kroz zvučnik. Ili ja nešto nisam razumeo :confused:

Pozdrav,

Vasa

OFF
21-04-2013, 05:47 PM
Rekoh da ono ?to tehnolo?ki zovemo "reverbom" uop?te ne mora da zvuči kao "hal". I hoću da ka?em da je Znakov predlog sa konvolucijskim reverbom (digitalnim potpisom nekog realnog ambijenta) u su?tini isti kao tvoj predlog sa snimanjem celog bubnja kroz zvučnik. Ili ja ne?to nisam razumeo :confused:

Pozdrav,

Vasa

to da..... ali moj drugi predlog upravo moze da mu resi problem, i da dobije, koliko - toliko onu informaciju koja mu nedostaje

MUzzY
21-04-2013, 07:00 PM

Pozdrav,

Vasa

:D "hal" ... svaki put zakolutam ocima kad to cujem. (znaaaaaam znaaaaaam, be bih smeo...)

Everbeatz
21-04-2013, 11:05 PM
Sta se radi kad imas bubanj(VSTi) bez Overhead trake? Vecina virtualnih bubnjeva(ez,ad,ocean,mixosaurus) imaju overhaed,ali sta kad od svojih semplova pravis set u nekom sempleru,kako se onda radi Overhead?
Uzmes semplove OH i uradis layer

sira
22-04-2013, 12:20 AM
Ja bi to dao bubnjaru da skine i stavio dvije AKG C-414 kao overhead

Zid
22-04-2013, 07:11 AM
A i cujes kompletniji ton samog elementa.

Moguce da je tako.
Kad ucitam jedan od gotovih preseta bubnja u GVI nema nista osim cistih semplova bubnja i impuls sobe.
To je taj http://tascam.com/news/display/167/