Log in

View Full Version : Neznanje ljudi koji postavljaju oglase po popularnim sajtovima za prodaju

Filip_
24-03-2013, 06:06 PM
Da li ste primetili. S vremena na vreme skoknem na Kupujem/menjam/prodajem/licitacija i slicne sajtove...nekad se naidje na nesto povoljno ili zanimljivo (ne mislim na tehniku toliko koliko na recimo neki dobar upaljac, plocu...:))

Evo bacih pogled na tehniku...jedan clan prodaje miksetu...pise: Marka: Eurorack, umesto Behringer...gadjanje pojmovima u specifikaciji gde je ocigledno radio sirovi google translate...
..dalje..."profi monitori koji daju vrhunski HF zvuk", wtf? "Kamera koja moze da snimi i audio zapis neverovatnog kvaliteta od 24Khz"???

Ja...pocinje da me iritiraju takve stvari i gadjanje pojmovima...suzdrzavam se da dam komentar ili pitanje na oglase takve..najbolje ce biti da pocnem da preskacem takve sajtove...:mad:

Ocigledno kako u fudbalu tako i u ostalim stvarima...na Balkanu se svako razume u sve, a lupetanja ne snose nikakve posledice...

Everbeatz
24-03-2013, 06:17 PM
ni je ni van Balkana nista bolje....

awacs
24-03-2013, 06:28 PM
najbolje ce biti da pocnem da preskacem takve sajtove...:mad:

Najbolje će biti da shvati? da je kod prodaje va?nije da proda? nego da ispadne? pametan u dru?tvu.

Pozdrav,

Vasa

Filip_
24-03-2013, 06:40 PM
Najbolje će biti da shvati? da je kod prodaje va?nije da proda? nego da ispadne? pametan u dru?tvu.

Pozdrav,

Vasa

:)

Razumem da treba imati slifa i biti ubedljiv kao trgovac, recit, ali pisati takoreci lazi?
Nemam potrebe da pametujem u oglasu, u drustvu takodje, ali napisati nesto kako jeste ili ne napisati uopste...to poistovecujem sa recimo prevarom: Kod uredjaja sve radi odlicno (a istina je da recimo ne radi sve).

Danilo S
25-03-2013, 12:16 AM
Nisam ironičan ali nemoj se sekirati oko toga. Life is too short. I ja se često izbijem zbog nekih stvari a ne mogu promjeniti ni?ta...

wladymeer
25-03-2013, 01:05 AM
Evo jednog primera takvog oglasa:

Prodajem ******* ** **. ispravan, sve dirke rade. ima mali problem sa displejom

ne vidi se sta na njemu pise.

MALI PROBLEM :D

Danilo S
25-03-2013, 01:22 AM
Bio na PiK-u skoro: "Prodajem zvučnik, neispravan." Slika je nekog auto zvučnika, neke petice. Prodaje frajer za 10 maraka... :rotfl:

alen
25-03-2013, 01:32 AM
i "poluispravan" je vrh fora sa kupujem/prodajem.Na prodaju poluispravan TV marke Funai.Zamalo ispravan,skoro da radi :)

hari
25-03-2013, 01:36 AM
Kažu, bolje ispast' glup, nego ispast' iz aviona :D

Bockie
25-03-2013, 01:39 AM
Radio sam u trgovini dugo. Treba li da pricam o greskama samih distributera, a ne o glupostima pojedinaca na oglasima?

Upirem na pamet i savest, cak sam i na oglase kacio neke polu-smernice sta i kao, ali prilicno nema neke svrhe. I cak negodovanje.

Ovaj ceo prostor je sa'ranilo neobrazovanje.

I kad neko nesto pokusa, kuka i motika po njemu. Najmanje pricam o politici. Vise o svemu drugom. Sport, nauka, kultura, etc... Kod svih...

Bitno je da si imbecil, i da si glasan. To ide, a ostalo, "ne diraj nam glibavi obor"...!

Nista se nije menjalo 1000 godina. Po svoj prilici nece jos 1000.

jbg.

Poz'

spartakus
25-03-2013, 08:27 AM
Pre 15 ili 16godina ja i buraz nadjemo oglas lik prodaje laptop(bogami bio je debeo lap i grafika vga prava stvar u odnosu na cga budjavi).cujemo se i nadjemo sa covekom,uzmemo lap i posle par dana crkne lap.burazu je lik rekao da je nov i korishcen svega par dana.i tako pokushali smo da stupimo u kontakt sa covekom a njega nema.buraz je preko drugara iz murije saznao gde sta kako kada ide po mleko i hleb.sve shto ja uradim i kazem stoji iza mene.bash je losh trip kada se covek nadje u nekoj situaciji bez izlaza pogotovo ovde u srbiji gde nishta nije sigurno,ali cak i u takvoj situaciji ako nekom neshto dodjem imam obavezu da se iscimam i pokusham da reshim to i nikako nije reshenje da se necujem sa covekom zato shto mu dodjem..

wladymeer
25-03-2013, 11:57 AM
Imao sam takav problem baš preko kupujemprodajem sajta.

Kupio stalak za synth od čoveka iz Valjeva (koji je zaslužio da mu spomenem ime, ali ne znam jel to protivno pravilima foruma). Ne može da dodje do BGa, rekoh, OK, daj po kuriru.

Preuzmem stalak, montiram ga i odmah primetim da se previše klati. Nazovem ga 5min po prijemu paketa, on krene da me ubedjuje kako je "to fabričko stanje i da sam trebao da se raspitam o stalku pre kupovine". Na kraju priče, kaže - "ti to dokaži na sudu".

Stalak par dana nakon toga popusti na dnu i na svu moju sreću u kućnim uslovima pa nije bilo apsolutno nikakve štete ali stalak postade totalno neupotrebljiv.

Epilog cele priće - stupim u kontakt sa PROELom, ponude mi da pošalju novi ojačani deo o njihovom trošku samo da se čujem sa našim distributerima kad eto Mitros Musica koji priča kako moraju da mi naplate tu uslugu. I ja i na to pristanem prosledim im email prepisku, ali nažalost, nikad nisam dobio poziv od njih nazad da je deo stigao iako sam ih još 2 puta zvao za istu stvar.

Tako da je formula sasvim jednostavna sa 3 nepoznate*:
neznanje + prostakluk + nezainteresovani prodavci = srpska kupoprodaja

* - nepoznata je količina svake osobine i varira od 1 do beskonačno.

BlasterMaster
25-03-2013, 01:25 PM
lako je zaobici neznanje na kp... cim vidis sta covek pise na oglasu znas vec s kim imas posla... ne treba prepisivati to sajtu, setimo se samo kolko smo dobre opreme i kupili i prodali preko njega, tako da ziv on nama bio :wink:

ali je po meni mnogo gore to sto su cene nerealno velike, sto izgleda samo kod nas vazi to pravilo radio godinu-dve cena 10-15% (max) niza od cene novog uredjaja...pa to je smesno :) ja sve sto sam prodavao uvek sam stavio odprilike najnizu prihvatljivu cenu na koju se ne cenjkam i to je to, brzo prodam i navedem kako jeste realno stanje...a svaka roba ima svog kupca
a ovako gledam ljudi stavljaju neke cene da te Bog sacuva...:confused:

VladaNS
25-03-2013, 01:38 PM
U ovoj zemlji te ministar finansija isfolira da će? dobiti 1000 evra od akcija.. Onda ne treba da se čudimo kad nas zajebe neki cigo ?to prodaje roland-a :wink:

Filip_
25-03-2013, 01:39 PM
lako je zaobici neznanje na kp... cim vidis sta covek pise na oglasu znas vec s kim imas posla... ne treba prepisivati to sajtu, setimo se samo kolko smo dobre opreme i kupili i prodali preko njega, tako da ziv on nama bio :wink:

Ne, ne, podrzavam postojanje takvih sajtova naravno (i sam sam bio svedok par prijatnih kupovina), samo sam izneo da se mnogo ljudi bez srama i sa odredjenom dozom samopouzdanja igra sa pojmovima o kojima, primeti se, ne znaju nista. Slazem se da cim procitas oglas mozes proceniti sa kim imas posla :).

ali je po meni mnogo gore to sto su cene nerealno velike, sto izgleda samo kod nas vazi to pravilo radio godinu-dve cena 10-15% (max) niza od cene novog uredjaja...pa to je smesno :) ja sve sto sam prodavao uvek sam stavio odprilike najnizu prihvatljivu cenu na koju se ne cenjkam i to je to, brzo prodam i navedem kako jeste realno stanje...a svaka roba ima svog kupca
a ovako gledam ljudi stavljaju neke cene da te Bog sacuva...:confused:

Upravo tako. Dovoljno je uporediti cene automobila kod nas i recimo u Nemackoj...ovde je i dalje Golf dvojka 1,5k do 2k evra...

spartakus
25-03-2013, 02:24 PM
Ali to dinkic kako nas je prejebao,mogao sam da uzmem daw i esi zvucnike..eh srbijo..

darkstar
26-03-2013, 01:45 AM
Evo moje price od juce, true story ...

Odem po sred zvanicne sonijeve prodavnice u Srbiji da pogledam kako izgleda neki televizor ... i prodavac mi kaze, eto , ako gledate taj televizor, kao poslednji i IZLOZBENI komad, imate popust na njega 10 posto.

Cifra za tv je 115 hiljada dinara.
Cifra sa popustom je 103 hiljade dinara.

I sad, pomislim, boze, ko ce dati hiljadu evra za nesto sto LADNO ima 4 hiljade radnih sati (s obzirom da tv stoji upaljen minimu, 14 sati dnevno jer je IZLOZBENI model).

Ko ce za to da plati 10 posto nizu cenu ?
Realno, trebalo bi da bude jedno 60 posto niza cena.
I sta dalje da pricamo tek na oglasima sta se dogadja...

Ne mogu da gresim dusu, NIKAD nisam imao lose iskustvo sa oglasima.

Granata
26-03-2013, 02:07 AM
ako je uredjaj samo raspakovan i proban, ni sluchajno ispod cene novog uredjaja!

diviner
26-03-2013, 12:33 PM
Trziste diktira cijene i uslove po kojima se uzimaju stvari. Dok god budemo u ovom budzaku svanom Srbija, bice nam tako...tu se ne moze mnogo sta promjeniti...

awacs
26-03-2013, 01:15 PM
Trziste diktira cijene i uslove po kojima se uzimaju stvari. Dok god budemo u ovom budzaku svanom Srbija, bice nam tako...tu se ne moze mnogo sta promjeniti...

Tačno tako, osim ?to isto va?i i van ovog bud?aka.

@Filip:
na Balkanu se svako razume u sve, a lupetanja ne snose nikakve posledice...

Da izvine?, to ?to si napisao se odnosi na ceo Internet, i ne samo na kupoprodajne sajtove. Ali jedno je "lupetanje", drugo je "prevara".

Meni recimo ponekad pripadne muka kad čujem kakve savete ljudi dele po forumima, a jebiga računam na to da i oni kojima su ti saveti namenjeni imaju malo mozga u glavi da se ne zaleću i poslu?aju prvi savet na koji nalete.

Pozdrav,

Vasa

diviner
26-03-2013, 01:46 PM
Tačno tako, osim ?to isto va?i i van ovog bud?aka.

Tacno, ali si daleko fleksibilniji...200km severnije (uskoro i zapadnije - HR) i vec ces moci da biras tv sa primjetno nizom cijenom, a o ostalom asortimanu robe da i ne govorim...(npr u Srbiji ne mozes naci nijednu TI FW kartu na trzistu, nema rack kucista koje smo nabavljali, nema Antec kucista koje smo nabavljali...svega toga ima u HR, da ne pominjem EU zemlje...mogu zamisliti kako je ostalim malim privrednicima kada trebaju nesto nabaviti). Govorimo naravno o tehnickoj robi...

awacs
26-03-2013, 02:05 PM
Tacno, ali si daleko fleksibilniji...200km severnije (uskoro i zapadnije - HR) i vec ces moci da biras tv sa primjetno nizom cijenom, a o ostalom asortimanu robe da i ne govorim...(npr u Srbiji ne mozes naci nijednu TI FW kartu na trzistu, nema rack kucista koje smo nabavljali, nema Antec kucista koje smo nabavljali...svega toga ima u HR, da ne pominjem EU zemlje...mogu zamisliti kako je ostalim malim privrednicima kada trebaju nesto nabaviti). Govorimo naravno o tehnickoj robi...

Pa naravno, samo ni Evropljani ne bi to dr?ali u radnjama kad bi potra?nja bila "srpska". Mislim, kad bi dvaput nedeljno razni ljudi tra?ili TI FW kartice verovatno bi ih bilo na tr?i?tu.

To za televizore znam (ako misli? na onu segedinsko-subotičku kombinaciju), ?impraga kupio Sony Bravia 32" :wink: Nisam siguran, ali naslućujem da je "tajna" te cene u tome ?to kupi? TV koji je pri izlasku iz Evrope oslobođen njihovog PDV-a, a ekipa se sna?la kako da preskoči carinu :wink: Odsustvo garancije u Srbiji me navodi na tu pomisao.

Pozdrav,

Vasa

Filip_
26-03-2013, 02:33 PM
@Filip:
Da izvine?, to ?to si napisao se odnosi na ceo Internet, i ne samo na kupoprodajne sajtove. Ali jedno je "lupetanje", drugo je "prevara".

Meni recimo ponekad pripadne muka kad čujem kakve savete ljudi dele po forumima, a jebiga računam na to da i oni kojima su ti saveti namenjeni imaju malo mozga u glavi da se ne zaleću i poslu?aju prvi savet na koji nalete.

Pozdrav,

Vasa

Ne bih se bas slozio ali ok...

Ja bi to pre nazvao: Svesno lupaju po pojmovima ("zadivljuju znanjem") da bi im prevala uspela kod slabo informisanih i pritupih ljudi :D.

Savet prihvatis, ne moras, ne placas ga, sem sto ces nauciti dosta cak iako ne valja...ovde strada budzet, malo i zivci...a o cimanju za eventualno vracanje ne bih...nisam imao jos takva iskustva, ali evo ljudi napisase i o tome...

diviner
26-03-2013, 02:35 PM
Ne mislim uopste na tu sverc varijantu, vec na dostupnost razlicitih tva (druge robe) i to sto zbog male traznje istih (skupljih tva kod nas), kada su i dostupni, ide veca marza (jer se ostali troskovi "isplacuju" na manjem brojem tva).

OK za TI karte, i ok za HR, ali cak i u BiH mozes naci i rack i antec kucista... To samo govori da smo mi veci "budzak" od ostalih (no dobro, gori smo i u drugim mnogo bitnijim stvarima, cak i od BiH... i to je ono sto me zabrinjava)...

awacs
26-03-2013, 02:51 PM
Ja bi to pre nazvao: Svesno lupaju po pojmovima ("zadivljuju znanjem") da bi im prevala uspela kod slabo informisanih i pritupih ljudi :D.

Ma naravno! Daleko bilo da branim vaćaro?e! Nego je tr?i?te takva stvar - zahteva (tr?i?nu) kulturu i od prodavaca i od kupaca.

Dobar deo onoga ?to je navedeno (osim klasičnih prevara, naravno) spada pod "spinovanje" (nagla?avanje onoga ?to je po?eljno i umanjivanje nedostataka). Jebiga, spinovanje je na?alost op?teprihvaćen metod reklamiranja - od Behringer studijskih mikrofona do humanitarnih intervencija NATO pakta :wink:

Pozdrav,

Vasa

spartakus
26-03-2013, 03:34 PM
Evo shta ti je srbija i koliko kasnimo za ostalim svetom,trazio po oglasima monitor 22incha od 10000(din) pa navishe,a lik u sveckoj dao oglas poklanja quad i delov monitor 22 i placa 20eura onom ko mu odnese sa praga.doshao buraz i pokupio i tako ja dobi dell 22 inca..

bubu
26-03-2013, 04:26 PM
Evo tu u hrvatskoj jefitnij iphone nego u njemackoj, kak to? (mislim znam kak to al glupe su vam usporedbe). Ne mozete usporedjivati svedsku i balkan (il slicna kombinacija). Oni imaju para da mijenjaju namjestaj, tehniku i ostalo svkaih godinu dana, a ovdje kupis jednom i ima da traje sljedecih 10 godina. A i mi balkanci volimo precijenjivati stvari plus jos kod nas stvari duze vrijede nego u europi (ne kuzim kako ona dorinina cokolada bljutava moze biti jednako skupa ko milka, koja se jos i uvozi i bolja je). Manje para, manje promjena. Tako je golf 2 na ovim prostorima jos uvijek dobar auto koji moze posluziti, a u njemackoj nemozes 4 vise vidjeti na cesti

spartakus
26-03-2013, 04:41 PM
Dorina je extra cokolada odoh off..

awacs
26-03-2013, 04:48 PM
Ne mozete usporedjivati svedsku i balkan (il slicna kombinacija). Oni imaju para da mijenjaju namjestaj, tehniku i ostalo svkaih godinu dana, a ovdje kupis jednom i ima da traje sljedecih 10 godina.

To je apsolutno tačno. U ?vedskoj je IKEA name?taj potro?na roba poput gaća i četkice za zube, ovde je to maltene statusni simbol :rotfl:.

Pozdrav,

Vasa

wladymeer
26-03-2013, 05:18 PM
Golf 2jka
Korg Triton
Dynacord 5.55 revizija

sveto trojstvo srpskog narodnjaka :)