Log in

View Full Version : Planovi za tretman

Mr. P
21-03-2013, 05:55 PM
Pozdrav!

Nedavno sam nabavio nove monitore (8030A) i poku?ao napraviti ?to bolji raspored čisto da imam ok start za dalje.
Dosta sam čitao o izradi panela, materijalu itd. Prostorija nije ba? velika, potpuno je prazna i koliko sam shvatio, potrebno mi je dosta apsorpcije. Problem je ?to mi prostorija ne dozvoljava da radim superchunkove jer mi je u jednom kutu prozor, a u drugom vrata pa sam mislio da bi paneli bili ok kao mobilnije rje?enje.
Za početak bi pokrio vertikalne kutove (floor to ceiling), refleksije na bočnim zidovima, strop iznad pozicije slu?anja/tepih na podu nasuprot. Mogu nabaviti STEPROCK C (120kg/m3) 50mm, a mo?da i Knauf DP-10 (100kg/m3) 100mm.
Ako bi koristio navedeni STEPROCK; za kutove i strop sam zamislio panel sa dva sloja da dobijem 100mm, a za bočne zidove samo jedan 50mm sloj odmaknut od zida isto toliko.
Zanima me Va?e mi?ljenje da li je to ok plan? Nisam siguran da li bi paneli tih debljina na tim pozicijama bili u redu ili sam fulao.

Tu je skica trenutnog rasporeda: http://i46.tinypic.com/2r571he.jpg (računao sam reflection pointove uz pomoć ovog texta http://www.realtraps.com/art_room-setup.htm)

Hvala :)

Eomsy
22-03-2013, 03:10 PM
Probaj nabaviti mjerni mikrofon, Behringer ili onaj od Krk Erga (kao ?to sam ja), pa izmjeri si prostor prije tretmana i poslije. Ako ti to nije moguće, unesi monitore unutra, postavi ih na zami?ljenu poziciju, pusti neku pjesmu koju pozna? u du?u kako treba zvučati, te pomicanjem tra?i kada ti najbolje zvuče. Teorija i praksa nekada u dosta slučajeva nisu iste. Ja nemam pravilan trokut ( monitor/monitor/sweet spot), a zvuči fenomenalno. First reflection gleda? da ti netko dr?i ogledalo na zidu, te kada sjedi? u zami?ljenom sweet spotu, u odledalu mora? vidjeti monitor - i to ti je first reflection od monitora - zid - uho.

Rijeđa vuna ide u SC-e (super chunk), a gu?ću mo?e? za absorbere i cloudove, za ?to sam ja koristio Steprock C i DP10.

Probaj smisliti neke mobilne varijante SC-a, kao ?to sam ja za ulazna vrata studija ... ako ti se prozor ne otvara na taj kut, mo?e? ga i tamo postaviti. Ja bi i?ao ipak sa 10 cm absorberima sa strane - absorpcije nikada dosta.

I da, zaboravi na tepih ... bolje drvo na pod;)

I slikaj sve, pa postaj slikice :D

Sent from Predator's phone

Mr. P
22-03-2013, 03:28 PM
Hvala ti na odgovoru :)
Već sam probao poziciju po ?irini sobe, al su mi se u tom slučaju 20ak cm iza glave nakupljale niske freq. U ovoj situaciji kak je sad mi se čini bolje po?to imaju dosta za putovati do stra?njeg zida. Mislim, nije da ba? imam izbora sa pozicijama :D

A daj mi, molim te, reci kaj bi paneli u kutovima bili tak lo?i ili? I koji si materijal koristio za svoje superchunkove.

Pozz

Eomsy
22-03-2013, 03:39 PM
A daj mi, molim te, reci kaj bi paneli u kutovima bili tak lo?i ili? I koji si materijal koristio za svoje superchunkove.

Pozz
Slu?anje po du?ini sobe u 90 % slučajeva. Ma mogu i paneli ić, ali za niske tonove treba PUNO absorpcije ... sam vidi gdje ima vi?e vune u SC-u ili panelu :cool:

Mislim da je bila 35 kg/m3 ili 50 za moje SC-e. Vidi kaj mo?e? nabaviti.

Anthony
27-03-2013, 07:56 PM
Probaj smisliti neke mobilne varijante SC-a, kao ?to sam ja za ulazna vrata studija ... ako ti se prozor ne otvara na taj kut, mo?e? ga i tamo postaviti. Ja bi i?ao ipak sa 10 cm absorberima sa strane - absorpcije nikada dosta.

dali mozes objasnit kako si radio mobilne verzije SC-a? meni su svi kutovi sobe prakti?ki ili zauzeti ili nepravilni

Eomsy
28-03-2013, 06:29 AM
dali mozes objasnit kako si radio mobilne verzije SC-a? meni su svi kutovi sobe prakti?ki ili zauzeti ili nepravilni

Ima? na sticky temi http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239 ... sve je u slikama, po?to ista govori tisuću riječi ;)