PDA

View Full Version : Saradnja

spartakus
18-03-2013, 08:22 PM
Hej cao setio sam se ovoga pa vidim nema slichne teme pa hajde.
Radeci oko audio produkcije(amater) u zadnjih par godina primetio sam da su ljudi na neki nachin zatvoreni za ikakvu saradnju(ne svi necu da greshim dusu).mi zivimo u dobu kada je totalno nebitno gde se nalazimo da bih ostvarili bilo kakav vid saradnje.ovde na forumu ima poprilichno dosta ljudi koji imaju potencijala sviraju neki instrument rade itb mixeve,djing ili rade aranzmane i stoshta josh(pisanje tekstova,usnimavanje na razne tracke umesto na hd disk,razni bubnjari i klavijaturiste, itd itd).moje misljenje je da poprilichan broj ljudi veruje da treba da odradi sav posao sam ma sve bre i spot cu sam da snimim.(preobucemo se ja i riba kao doktori i kao uh nocna smena shta cemo nego da se tucamo,you tube i zlo pregleda).no poenta moga posta je da pokusham to da promenim.zbog chega nema saradnje dali se ljudi necega boje ili je neshto drugo u pitanju.za sve ove godine video sam svashta korisno i dobro.radio sam sa par ljudi koji nisu poznati,uglavnom svi su odustali sem mene.mnogo je bolje kada jedan projekat radi vishe glava,jednostavno tako je mnogo jace i vece..ja npr odradim 15 projekata i iskreno ja nemixam(mislim na dj-ing)vec razmisljam da prosledim muziku ortakinji koja mixa ili da neznam iscimam ortaka dj moca(bash radi dj ing extra),oni se bave dj-ingom oni ce najbolje smiksati to.isto npr nemogu ja da masterizujem tih 15 projekata niti imam uslove a ni znanje(ima ovde na forumu opasnih likova za takve stvari), ima ljudi koji se time bave 20 i kusur godina i oni tachno znaju shta je najbolje za nash mix da zazvuchi(nemam pojma stha to znaci.danas mi kaze jedan klinac sa posla ma da ja sve to u cubasu uradim mastering,glasove prochistim(oterao sam ga u tri k****)..zelim da cujem vashe misljenje o svemu ovome..

Dexxy
18-03-2013, 09:43 PM
Ja sam skoro dao oglas za saradnju...javilo se samo dvoje ljudi...

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2

Goran B
18-03-2013, 10:08 PM
Ja sam npr. uradio nešto muzike i zvučnih efekata za nekoliko compjuterskih igara besplatno. Te ljude uopšte lično ne znam ni danas, povezali se preko nekoliko foruma i td. Moje iskustvo je pozitivno u tom segmentu jer sam dobio kompletne zasluge za te poslove što me dovelo do nekih ozbiljnijih projekata i ljudi iz te sfere.
Uglavnom to sam uradio čisto zbog sebe, ličnog treninga i usavršavanja kao i ispitivanja ličnih mogućnosti, šta i koliko mogu da uradim, naravno, a da to sve valja nečemu :)

Svirao sam klavijature, pomogao pri aranžamnima svakom ozbiljnijem bendu ili muzičaru u mom širem okruženju ko je to od mene tražio.

E sada, negativna strana svega toga je što može doći do zloupotrebe (i dolazilo je) moje dobre volje da pomognem ljudima, tj. neko to shvati zdravo za gotovo pa misli da mogu pokrpati sve rupe i nedostatke u tuđim radovima, što naravno ne mogu.

Još samo da dodam, bilo je momenata kada sam tražio saradnju ali ubrzo sam vidjeo da se ljudi uglavnom oblizivaju u faznu, koliko para, ima li para ili nema i td. i td.
Naravno, nisam htjeo da smram ljude i odustao sam vrlo brzo jer sam ionako imao dovoljno posla krenuvši od 40 radnih sati u sedmici do mojih poslova sa bendom i još nekoliko projekata na kojima sam radio i radim.

branoy
18-03-2013, 10:11 PM
ja sam tu uvek za saradnju, isto sam to pisao davnih dana, da je uvek bolje ekipica neg sam.
al fora je pare!! kratko i jasno. jbg pevacima da je sto manje platit danas, na to je sve spalo.
evo sad radim 8 pesama jednoj devojci iz nemacke, msm uletilo da kucnem u drvo, cura platila i za pratece, i to sam nasao pevacicu u BG, i poslao im pesme, ljudi nasnimili u drugum studiu, i upravo sam dobio link sa pratecim , pa sad moram da ih umixam u pesme, net je isto zakon, ovako morao bi ici u Bg trosit vreme, i sve.

sve se moze, ja cak poznam dosta ljudi, kaze pevac hocu npr baneta vasic, plati, svirace harmoniku, hocu tog tog s gitarom ok, sve moze,, svi smo povezani fejsom, lako kontakt.

itd itd.
fora je nac musterije s parama. a one vec koje su zvezde, tesko ce dati ti pare koje su dali i nekom skim su do sad radili neko ko je poznat, msm ime kaze, a ti ces mozda i bolje uradit od njeg. al jos nisi poznat.
ima tu mnogoo za pisat. .

spartakus
19-03-2013, 10:31 AM
Gorane imamo slichna iskustva,hm kesh..jasno mi je da nema prodaje muzike ako ne posedujesh licence za daw i vst(ili shta god vec).ja barem tako gledam.ali to da se ljudi automatski udaljavalju kada shvate da nema kesha to nikad necu shvatiti..

awacs
19-03-2013, 02:24 PM
to da se ljudi automatski udaljavalju kada shvate da nema kesha to nikad necu shvatiti..

Aj' da ti pomognem :wink:

U pop muzici se SVE vrti oko popularnosti i keša. Ni popularnost ni keš ne moraju da budu ultramega, ali ukupni zbir tih baba i žaba treba nekako da zadovolji čoveka. Manje keša - više slave i obratno. Dakle, ako ti neko okrene leđa kad mu ne ponuduš NIKAKAV keš to znači da je procenio (osnovano ili ne) da popularnost koju mu nudiš nije dovoljna da opravda rad za DŽ.

Alternativa tome je da si sa nekim jako dobar drugar i da u celo ludilo krećete zajedno, onako iz čiste ljubavi prema tome što radite.

Druga alternativa je da neko sa kim se nikad nisi družio sam dođe i kaže: "Majstore, ja bih da ti pomognem jer mi se mnogo sviđa to što radiš, a pare me ne zanimaju".

Takoreći, postoji razlika između toga da ti neko nudi usluge za DŽ i onoga da od nekoga tražiš usluge za DŽ. U ovom drugom slučaju se vraćamo na prvi pasus - ako tražiš uslugu, red je da nešto ponudiš zauzvrat. A "saradnja" se uvek svodi na "razmenu usluga" (konkretnih, finansijskih, emotivnih, kakvih god) :)

Pozdrav,

Vasa

spartakus
19-03-2013, 08:53 PM
Ja sam preskochio jednu temu prilikom registracije na ovaj forum,iskreno mene je bilo blam ja sam samouk nemam ni shkolu za takve stvari,a koliko sam oboleo za zvukom..1000000 projekata ali ja jednostavno kad vidim koliko ima novih stvari necima mi se uopshte oko te kao da je nazovem promocije.osecham neshto neopisivo recima kada sam u tom svetu kreacije.dovoljno mi je da poslusham neshto(meni lichno odgovara neshto iz domace kuhinje-rumski-promocije).kada bih uspeo neshto da izvedem da nemoram da sljakam(2017ahhh)sve bi bilo idealno..i da shto se tice te promocije chesto se dogadja da malo pijan(RAKIESHTINA)sednem i okachim neke gluposti umesto neshto shto sljakam vec 3 godine..meni netreba nishta ni da jedem ni da pijem a kamoli neshto drugo(droga-ne)da bih se ubacio(slobodno recheno)u taj magic world..
Branoy jel si probao da radish neki techno fazon?