Log in

View Full Version : Da li je moguće ovako pro?iriti broj inputa??

sira
18-03-2013, 12:05 PM
Kako sam ja dosta zaostao u ovim digitalnim stvarima (volim lemilo i lampe :banghead:) treba mi pomoć.

Naime na?ao sam u skladi?tu radija dva Tascam - DA 30 MK II (http://ralaudio.com/tascam-da-30-mk-ii-professional-dat-recorder-used-pi-4319.html) dat-a

A u prostoru di sviramo a ponekad i snimamo imam ECHO Layla 3G karticu, pa me zanima da li se nekako mogu ovi datovi iskoristiti za pro?irenje broja input kanala preko ovih digitalnih izlaza na DAT-u i kako bi se to spojilo ako je moguće??

Evo kako izgleda DAT
http://ralaudio.com/images/tascam/da30mkii.jpg

A evo kako izgleda kartica:

http://www.wireready.com/controlready/layla3g.jpg

awacs
18-03-2013, 01:18 PM
Teoretski možete da dobijete još dva kanala preko koaksijalnog S/PDIF ulaza na Layli. Postoji jedan siguran problem i dva potencijalna:

1) DAT je 16bit :cry:

2) Čak ni da mi neko preti puškom ne mogu da se setim da li su DAT-ovi propuštali S/PDIF OUT direktno iz ulaza u mašinu (u REC/PAUSE modu). Teoretski to nije nikakav problem, ali pitanje je da li su inženjeri tad razmišljali o tome da će iko koristiti te mašine kao konvertore.

3) Pitanje je kako će se ponašati clock, tj. da li će biti krckanja i sličnih smetnji. Ne sećam se da sam ikad imao problem sa S/PDIF prebacivanjem sa DAT-a na DAT, ali vrag će ga znati kako će Layla i Tascam da se dogovore...

Ako nisi izgubio volju zbog ove tri stvari koje sam naveo :wink: poveži S/PDIF kablom COAXIAL OUT iz DAT-a i S/PDIF IN od Layle, stavi DAT u Rec Standby (pause/rec ili tako nekako), izaberi Sample Rate (44/48) i to ti je to. Takoreći, tretiraj DAT kao digitalni kasetofon (što ustvari i jeste).

Imate Manual od TASCAM-a?

Pozdrav,

Vasa

Bockie
18-03-2013, 01:45 PM
DA-45HR je 24 bit...

awacs
18-03-2013, 02:03 PM
DA-45HR je 24 bit...

?to jes'-jes', ali ovo nije DA-45HR. Mada u su?tini i ja dramatizujem bez veze :)

Pozdrav,

Vasa

sira
18-03-2013, 02:04 PM
Nisam izgubio, nego dobio volju, nije to za neko ozbiljno snimanje, nego da mogu live snimat a da bubanj ozvučim po ćeifu, taman mi trebaju još dva kanala, dakle morat ću da kombinišem, ako u pauzi ne propušta, pa onda će da se troši traka na kasetama i njih sam pronašao :D

Za manual ne znam, mogu nastavit kopat

Bockie
18-03-2013, 02:24 PM
?to jes'-jes', ali ovo nije DA-45HR. Mada u su?tini i ja dramatizujem bez veze :)

Pozdrav,

Vasa

Ma samo kazem, mozda covek naleti na taj, pa nesto trejduje ili stajaznam...

Poz'

awacs
18-03-2013, 02:30 PM
Nisam izgubio, nego dobio volju

E, to volim i po?tujem :):thumbsup: Jb? jurenje za "boljom tehnikom", najbolji snimak je onaj koji postoji!

ako u pauzi ne propu?ta, pa onda će da se tro?i traka na kasetama i njih sam prona?ao :D

Zapravo sam hteo da ka?em kako ne mogu da se setim da li digitalni izlazi rade u bilo kom modu osim PLAYBACK-a. Iskreno, ne mogu da se setim čak ni da li sam ikad probao. :cry:

Kako god, srećan vam rad :)

Pozdrav,

Vasa

sira
18-03-2013, 03:02 PM
Ma samo kazem, mozda covek naleti na taj, pa nesto trejduje ili stajaznam...

Poz'

A da je moje, vjerovatno bi se i upustio u takvo ne?to, ali ovo je ono, stoji na stanju u imovini firme,a mo?e se koristiti samo "da se zna di je"

Era
18-03-2013, 03:03 PM
DA 20 propusta signal ,stavis kasetu na rec pause!

Bockie
18-03-2013, 03:45 PM
Ma svaki propusta signal... Mora tako da bi znao gde da pocnes da trosis preostalu traku...

awacs
18-03-2013, 03:59 PM
Ma svaki propusta signal... Mora tako da bi znao gde da pocnes da trosis preostalu traku...

???:confused::confused::confused:???

Super je da svaki propušta signal. Ko što rekoh - nikad nisam probao, mada sam uprkos tome uvek znao na kom sam mestu na OBE trake (i na onoj sa koje i na koju se kopira) :) Doduše, onaj DAT koji je bio u REC-Ready modu je uvek bio vezan analognim izlazima za slušanje. Rekoh da nisam siguran kako se ponaša S/PDIF (coaxial) Out :ups:

Pozdrav,

Vasa

Bockie
18-03-2013, 07:58 PM
Uf bre Vaso, ja mislio na DA... E jbg...sorry....
Da, ne znam kako ce ici sa s/pdif...

Pa ne mogu ni ja ba? sve da znam....:D

Era
19-03-2013, 09:16 AM
Na SPDiF sam i mislio,koristio sam kao AD konverter DAT u rec pause modu,nisam imao problema sa puckanjem cak ni kada sam koristio obican cinc-cinc kabl!

sira
21-03-2013, 01:10 PM
Hmmm a sad tek idem pretjerivat, nakon ?to sam prona?ao ova dva DAT-a (oba su pokvarena, odnosno oti?le im gumice, ali sam jednog uspio osposobit)

prona?ao sam i rack Mini Disc snimač koji ima optički izlaz, je li kartica inače mo?e u isto vrijeme gutat DA konvertore na S/PDIF i optički ulaz??

awacs
21-03-2013, 01:24 PM
Ne bih rekao. S/PDIF je ili-ili.

Pozdrav,

Vasa

sira
21-03-2013, 01:33 PM
Jap, evo upravo na?ao i u manualu, nema veze isto ću ponijeti oba uređaja, pa koji bude bolje radio

VladaNS
21-03-2013, 02:14 PM
Evo ja cu se ukljuciti sa malo off-topic predlogom... Umesto da se smaras sa tim sto jednostavno ne kupis neki presonus ili focusrite sa 8 kanala za koju stotinu evra i uvezes ga adatom sa maticnom zvucnom? Jeste investicija mala ali eto ti brdo kanala u svakom slucaju boljih? Bolje nego da se cimas

sira
21-03-2013, 02:16 PM
Ma ovo je besplatno, a ne treba mi trošak za nešto što ću upotrebit dva puta godišnje, a plus volim izmišljat toplu vodu :D

Jer ne radim to za lovu, nego onako za svoj bend, za snimke koje će nama bit orjentacione, ali opet da budu upotrebljive za neku prezentaciju kad se ugovara snimka, kad bi išao radit za lovu, to bi tražilo i ulaganje, ne samo proširenja kanala, nego i sređivanja cjelokupne opreme i prostora

sira
22-03-2013, 08:12 AM
Evo samo da obavijestim prisutne da ovo radi i da propu?ta signal, je da sam morao improvizirat neke gumice na DAT-u da bi uopće mogao primit kasetu ali je uspjelo, radi i onaj dio preko optike sa mini discom :)

vidit ćemo kad se bude snimalo hoće li bit kakvih problema sa clockom :D