View Full Version : D/A and A/D | Digital Show and Tell
NIelectroy
04-03-2013, 12:48 PM
Zanimljiv video:
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/cIQ9IXSUzuM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
psionic
04-03-2013, 07:38 PM
Odlican video, mnogi bi trebalo da ovo odgledaju, pre nego sto pocnu da daju subjektivna proizvoljna misljenja zasnovana na onome sto oni misle da je logicno... Mozda ga okacim na sticky cak... Mislim da bi trebalo to i da uradim, covek na jednostavan nacin objasnjava razne d/a i a/d zablude.
NIelectroy
07-03-2013, 03:33 PM
Meni se svidja ovaj video jer covek lepo objasnjava i dobar je za one ljude koji dodju na forum sa pitanjem: "Sta je bit-rate?" "sta je dither, sample-rate? itd..."
Cak i ako sam malo razmisljao o analognim svetu vise necu... nije to za mene...
Ima jos jedan dobar video gde mastering inzinjer Ian Shephard objasnjava kako ce uskoro da dovedu zakon da sve pesme koje se emituju na radiju morati da imaju rms -23 db. Kaze da ce pesme koje su da se glupo izrazim "napucane" biti smanjvane na taj propisani loudness level a isto tako recimo neka klasicna dela koja imaju mali loudness ali vecu dinamiku biti pojacani do tog nivoa. Dakle njegova prica se svodi na to da ce pesme sa vecom dinamikom zvucati glasnije jer u taklim pesmama dolazi do brzih promena u dinamici i samim tim pesma zvuci glasnije, kao bice bitan taj momentary loudness a ne rms.
Mozda cak nisam ni najbolje shvatio taj koncept al evo video pa ko hoce neka odgleda:
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/31zHqzjRn4c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
awacs
08-03-2013, 11:35 AM
Ima jos jedan dobar video gde mastering inzinjer Ian Shephard objasnjava kako ce uskoro da dovedu zakon da sve pesme koje se emituju na radiju morati da imaju rms -23 db. Kaze da ce pesme koje su da se glupo izrazim "napucane" biti smanjvane na taj propisani loudness level a isto tako recimo neka klasicna dela koja imaju mali loudness ali vecu dinamiku biti pojacani do tog nivoa. Dakle njegova prica se svodi na to da ce pesme sa vecom dinamikom zvucati glasnije jer u taklim pesmama dolazi do brzih promena u dinamici i samim tim pesma zvuci glasnije, kao bice bitan taj momentary loudness a ne rms.
Dobar je video. To je ustvari priča iz onog threada koji je DADDY Z postavio pre nekog vremena (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43566), samo je svedena na muzičku produkciju.
Ključna reč ustvari nije Momentary Loudness, nego Integrated Loudness.
Pozdrav,
Vasa
NIelectroy
08-03-2013, 02:21 PM
Hvala na ispravci awacs :) dakle Integrated Loudness.
EQ: Linear Phase vs Minimum Phase (Konacno mi je jasno sta je sta, odlican tutorial)
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/efKabAQQsPQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
psionic
11-03-2013, 04:13 PM
Svaka cast, ja stalno pokusavam da skrenem paznju da i u digitalnom domenu treba znati kako se pojedine alatke koriste, ne samo plug&play, ali ti to lepo demonstriras prikladnim video klipovima. Inace FabFilter ima dosta korisnih saveta i trikova - ne samo za svoje plaginove. Naravno, ovo kudikamo vazi i za analogne EQ jer i oni nisu linear phase sami po sebi...
fix3r
11-03-2013, 04:45 PM
Ian Shephard objasnjava kako ce uskoro da dovedu zakon da sve pesme koje se emituju na radiju morati da imaju rms -23 db. Kaze da ce pesme koje su da se glupo izrazim "napucane" biti smanjvane na taj propisani loudness level
Zar vec ne postoji striktni zakon o maksimalnoj jacini signala za fm radio i da se ionako sve vec propusta kroz limiter? Bez obzira kakva je pesma koju pustaju nece i ne sme preci odredjeni level. Ili ja ne kontam poentu?
awacs
11-03-2013, 04:52 PM
Zar vec ne postoji striktni zakon o maksimalnoj jacini signala za fm radio i da se ionako sve vec propusta kroz limiter? Bez obzira kakva je pesma koju pustaju nece i ne sme preci odredjeni level. Ili ja ne kontam poentu?
Pa da, ali ovde se radi o subjektivnom doživljaju glasnoće, a ne o maksimalnoj jačini (zvučnog) signala u emitovanju. Zasad je zakonom regulisana samo jačina signala predajnika, a to je treća priča (ili pak ja ne kontam tvoju poentu).
Pozdrav,
Vasa
psionic
11-03-2013, 06:21 PM
Pa da, ali ovde se radi o subjektivnom doživljaju glasnoće, a ne o maksimalnoj jačini (zvučnog) signala u emitovanju. Zasad je zakonom regulisana samo jačina signala predajnika, a to je treća priča (ili pak ja ne kontam tvoju poentu).
Pozdrav,
Vasa
Prejak ulazni signal moze da "premodulise" fm predajnik, tako da remeti opseg emitovanja programa. Frekvencija lako moze da prodje u susednu stanicu i eto belaja. Ali to je opet muzika koja je ogranicena limiterom da ne bi neki peak preskocio dozvoljeni nivo. Ne znam mnogo o ovoj pojavi, ali sam radio na radiju i tako su mi tada otprilike objasnili... Nisam zalazio dublje u problematiku :)
awacs
11-03-2013, 06:35 PM
Prejak ulazni signal moze da "premodulise" fm predajnik, tako da remeti opseg emitovanja programa. Frekvencija lako moze da prodje u susednu stanicu i eto belaja. Ali to je opet muzika koja je ogranicena limiterom da ne bi neki peak preskocio dozvoljeni nivo. Ne znam mnogo o ovoj pojavi, ali sam radio na radiju i tako su mi tada otprilike objasnili... Nisam zalazio dublje u problematiku :)
Da, tako sam i ja to razumeo kad su mi pričali oni kojima je to struka. Pominjali su i dodatnih 6dB headrooma od maksimalnog izlaza iz limitera ka predajniku. Ali sve se to opet vrti oko "dobrosusedskih odnosa između frekvencija emitovanja", dok se ITU-R BS.1770 i EBU R128 prevashodno odnose na "po?ten odnos prema krajnjim korisnicima".
Pozdrav,
Vasa
psionic
26-02-2017, 04:29 PM
Godina 2017. Knife Party - Battle Sirens... Primer moderne EDM produkcije... Ne vidim da se radilo mnogo na spustanju RMSa, upravo suprotno :D
https://www.youtube.com/watch?v=3GG4Oi-bxEc
Zapravo dosta toga zavisi od muzike. Radio sam neke pozorisne songove - tamo je jako bitna dinamika, da sve lepo izadje - timpan, flauta, gudaci... Ovde na ovom spotu sa YT je sve sabijeno - in da face - to je jednostavno takav stil muzike... Knife Parteeyyyyy !!!!
spartakus
23-07-2017, 02:08 PM
Fora je da se ljudi loze na shto glasniju muziku i to je to.Evo josh jedne stvari isto od njih.
https://www.youtube.com/watch?v=e-IWRmpefzE
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.