PDA

View Full Version : novi loudnes standard

DADDY Z
03-03-2013, 07:12 AM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iuEtQqC-Sqo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

awacs
03-03-2013, 01:40 PM
Mislim da sam pominjao ovu alatku u nekim drugim temama, ali evo opet:

AC-R128 freeware VST loudness meter https://www.audiocation.de/en/plugin (ne može da se postavi direktan link, mora da se dođe preko tabova na toj stranici).

Pozdrav,

Vasa

Mika Technika
04-03-2013, 12:25 AM
Znaci posle ovoga, nema vise limitera, i steta a i nije.

awacs
08-03-2013, 11:40 AM
Znaci posle ovoga, nema vise limitera, i steta a i nije.

Ima limitera naravno, samo ?to limiter vi?e neće biti oru?je za masovno uni?tenje nego kreativna alatka kao i bilo koja druga. Ne mo?e niko da zabrani ljudima da ga koriste, samo ?to brickwall vi?e neće garantovati da će trek biti glasniji od nekog drugog treka. Nije lo?e, naprotiv.

Pozdrav,

Vasa

Reinhardt
08-03-2013, 02:40 PM
Meni je vi?e pun q.. ovih ?aljivih, kao smije?nih introa na prezentacijama.
WTF?
Pa ne prodaje se ovdje ve?ma?ina pa da treba dodatno boostati emocije..
ne ku?im

awacs
08-03-2013, 03:26 PM
Meni je vi?e pun q.. ovih ?aljivih, kao smije?nih introa na prezentacijama.
WTF?
Pa ne prodaje se ovdje ve?ma?ina pa da treba dodatno boostati emocije..
ne ku?im

Jes' vala, ba? je glupo... a jo? kad Nemac poku?ava da bude duhovit... :banghead::rotfl: Ali bez obzira na to, ceo koncept je odličan.

Nadam se da će i Youtube, Vimeo itd. u nekom trenutku uvesti sličan princip - i to je broadcast, u krajnjoj liniji. Ko zna, mo?da čak i muzički mastering postane malo "labaviji". Ne ba? odmah, ali nije odmah ni postao ovako "tesan".

Pozdrav,

Vasa

Jan
08-03-2013, 03:31 PM
Uh jedva cekam da se ovo dogodi, ako se dogodi. Taj limiting mi muziku cini neslusljivom, umara me... I zao mi je kad i ja to moram isto da uradim...
Ali jedne stvari se plasim, recimo, album moje grupe, s obzirom da je moj projekat, sam masterovao na -13, -14 RMS-a odnosno K12 u Pro-L-u... Sta se desava, kad slusam taj moj album na telefonu i obicnim sluskama u putnickom autobusu, volume na max mi nije dovoljno glasno...

Ne verujem da ce proizvodjaci telefona i ostalih gedzeta da popuste i da pocnu da ugradjuju jaca pojacala u telefone i njihove gedzete itd...

Kad nekome radim album ja preporucujem ako ide na CD da se rade dva "mastera". Jedan za CD, dinamicniji, jedan glasniji za internet i telefone itd...

awacs
08-03-2013, 04:30 PM
Ne verujem da ce proizvodjaci telefona i ostalih gedzeta da popuste i da pocnu da ugradjuju jaca pojacala u telefone i njihove gedzete itd...

Pa ako radio stanice počnu da emituju "tiši" program onda će morati, hteli - ne hteli. Pošto ima ljudi koji preko telefona slušaju radio, gledaju TV, YT, svašta nešto. Sve je povezano. Potrajaće, ali na kraju će svima biti bolje.

Uostalom, mnoga zakonodavstva su već uspela da ograniče emisiju izduvnih gasova i buke automobila, iako razvoj tih tehnologija košta mnogo više od par desetina mW snage pojačala za sluške :)

Kad nekome radim album ja preporucujem ako ide na CD da se rade dva "mastera". Jedan za CD, dinamicniji, jedan glasniji za internet i telefone itd...

Naravno. Nešto slično se pominje i u ovom videu (@46:38) - različit Loudness Range od medija do medija.

Pozdrav,

Vasa

Mika Technika
08-03-2013, 06:24 PM
Ima limitera naravno, samo što limiter više neće biti oružje za masovno uništenje nego kreativna alatka kao i bilo koja druga. Ne može niko da zabrani ljudima da ga koriste, samo što brickwall više neće garantovati da će trek biti glasniji od nekog drugog treka. Nije loše, naprotiv.

Pozdrav,

Vasa

Da, ali po njihovom LUFS -23, se postize i bez limitera, tako da ne znam cemu ce onda limiter sluziti? probao sam vec, jer nugen ima nove plugine koji rade po tom principu.

awacs
08-03-2013, 06:45 PM
ne znam cemu ce onda limiter sluziti?

Hmmmmm.... estetici? Uop?te se ne zajebavam kad te pitam: mo?e? li da zamisli? neki budući trenutak u kom će npr. softverski L2 ili neki sličan "kr?" brickwall limiter simbolizovati vintage sound? Ja mogu.

Pozdrav,

Vasa

Mika Technika
08-03-2013, 07:19 PM
Hmmmmm.... estetici? Uop?te se ne zajebavam kad te pitam: mo?e? li da zamisli? neki budući trenutak u kom će npr. softverski L2 ili neki sličan "kr?" brickwall limiter simbolizovati vintage sound? Ja mogu.

Pozdrav,

Vasa

Sto bi se reklo, zivi bili pa videli :)

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2

Jan
08-03-2013, 07:21 PM
Pa ako radio stanice počnu da emituju "ti?i" program onda će morati, hteli - ne hteli. Po?to ima ljudi koji preko telefona slu?aju radio, gledaju TV, YT, sva?ta ne?to. Sve je povezano. Potrajaće, ali na kraju će svima biti bolje.

Uostalom, mnoga zakonodavstva su već uspela da ograniče emisiju izduvnih gasova i buke automobila, iako razvoj tih tehnologija ko?ta mnogo vi?e od par desetina mW snage pojačala za slu?ke :)

Daj Boze da te poslusaju :)

Pozdrav !