PDA

View Full Version : Hard Diskovi danas ?

psionic
01-03-2013, 01:52 AM
Malo sam ispao iz forme, pojavljuju se gomile stvari svakodnevno, a ja sve slabije pratim PC svet, kako mi se gomila posao :(

Dosao sam do tacke da mi treba veci hard disk. E sad ono vecito aktuelno pitanje: koji ?
Vidim da se pojavila neka RED serija iz moje omiljene firme Western Digital, ali me malo plase testovi. Cak i ne pise na koliko je obrtaja, nego Intellispeed - WTF ?
Na sintetickim testovima, nije bas sampion brzine, ali je navodno pametan i totalno power sejvuje. Naravno za DAW i nije neko srecno resenje, ali sta ja znam, za gomile banaka ( koje neprestano rastu - jel gledao neko na FOXu emisiju Hoarders :D ) ne treba mi neki lightspeed. Navodno je specijalno razvijan za NAS (http://en.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage) sisteme hard diskova

Naravno odmah bih uzeo BLACK bez razmisljanja, ali za jedan BLACK od 2TB, mogu da uzmem RED od 4TB... Ili GREEN - koji ne znam kako radi - nikad ga nisam koristio.

Tu su i Seagate Barracuda i Hitachi DeskStar, od kojih sam imao po umrli primerak od svakog - doduse, one od 160 i 320 GB :cry:

Takodje, dokle se stiglo sa SSD hardovima ? Pre su bili bagoviti, mali i sta znam sta sve... Sta juriti danas, valjaju li Kingston drajvovi ?

fix3r
01-03-2013, 08:26 AM
Rotacija, tj taj rpm broj, nije u sustini ni bitan, gledaj samo brzinu prenosa u scenariju koji tebe zanima (random ili sequential). Nisam probao RED, ali u svim NAS/DAS kombinacijama koje imam (a imam preko 30TB) su "green" drajvovi. Do nedavno sam vukao i MachFive i Kontakt sa Samsung green drajvova.

SSD-ovi su daleko dogurali. Osim ako ti ne treba iskljucivo sequential read onda su uvek bolja opcija. Kingston HyperX drajvovi su odlicni (imam jedan takav, brzi je od Intela 520). Samo proveri da imas SATA-3 portove na ploci, inace gubis pola brzine kod novih SSD diskova

wladymeer
01-03-2013, 08:46 AM
Ukoliko nećeš snimati na SSDu uzimaj i ne razmišljaj. Koji god da izabereš danas radiće posao.

OFF
01-03-2013, 01:12 PM
A sta je problem sa snimanjem na ssd? Pouzdanost?

diviner
01-03-2013, 02:02 PM
Danas je sva ta consumer elektronika slicna... Tako i hddovi...

Seagate zasada lijepo radi ovu DM seriju (7200rpm, ekstra brzi,a jeftini). Ko zeli nesto duzu garanciju neka uzme VX seriju...

wladymeer
01-03-2013, 05:20 PM
A sta je problem sa snimanjem na ssd? Pouzdanost?

Radi se o ograničenom broju upisa - dosta kraće ima da traje ako bude? stalno upisivao/brisao podatke na njemu ?to je u procesu snimanja neminovno... Mada, kad malo razmislim, ako nastave ovim tempom da se razvijaju, verovatno će? ga zameniti pre nego ?to se pokvari.

Skoro sam video Kingston V300 na 240GB za ~15.000din u jednoj komp radnji na akciji.

psionic
01-03-2013, 08:10 PM
Ok hvala svima na odgovorima... I dalje nisam pametan sta da radim, bolje je otici i kupiti sta ti treba nego ovako blenuti u grafikone i tabele kao idiot...

Sto kaze Diviner, sve je to isti q. Sta meni znaci transfer od 68 a ne od 73... Ionako to ne bi bio sistemski drajv, nego skladiste.

A ne daj boze da gledas user review - te meni crko posle dva dana, te losa izrada...

Eto jedino sto je interesantno je da je taj RED zaista super tih i hladan, s time da su mu seek time dosta losiji od ostalih... Mada, koliko vidim, dize sistem za malo vise nego npr Blue serija.

Seagate je dosta dobar i tu je negde kao i Blue serija iz WDa (Blue je kao all-around, za svakodnevnu primenu, dok je black za maximum performance - opet neka marketinska pro*eravanja) sa cenom koja je ok... Pitanje je samo, da li mozda uzeti RED jer ima produzenu garanciju i namenjen je 24x7 radu uz malo losije karakteristike - dakle bas za storage... I jako povoljnu cenu.

diviner
01-03-2013, 10:48 PM
Bices zadovoljan i sa red, tako da slobodno ga uzmi... Ionako kao sto rekoh, svi ce u praksi isto raditi ...