PDA

View Full Version : Slika je objasnila !!!

branoy
23-02-2013, 04:42 AM
o ovome sam i ja davnooo pisao po rumskom na nekim temama, i slucajno nadjoh sliku ko da sam je ja crtao, sta rec a ne zaplakat hahah?

kravadinka
23-02-2013, 10:58 AM
Vrlo logično, ?ta ti nije jasno.
Razvoj jednog automobila ko?ta nekoliko stotina miliona Eura, a ti ga vozi? i za deset godina plati? samo nekoliko hiljada.
Ko vozi Opel ne plati ni?ta, oni su najveće cicije. ;)
Ili ako ti se vi?e sviđa ovo poređenje, u razvoju svakog Ferrari modela učestvuju vrhunski vozači i in?injeri, da bi na kraju jedan takav automobil kupuo neki seljak sa ovih prostora koji jedva da zna pravila saobraćaja.
Ipak, idalje je jasno da se radi o vrhunskom proizvodu.
Znam da bi ti voleo da bude obrnuto i da prikači? svoj Triton Le na seq i sve tako zavr?i?, ali ni?ta od toga.
Slika je ?aljiva, ali glupa i izvučena iz konteksta, bolje batali tu ideologiju...

Sent from my Desire HD using Tapatalk

wladymeer
23-02-2013, 12:32 PM
U njegovom svetu, 95% klijenata i jeste zadovoljno time što izadje iz Tritona LE. Za onih preostalih 5% kupiš par lampi i još 5-6 rack jedinica. Za lampe usput objasniš kako su handmade modeli i ima ih 50 u svetu i kako Triton zvuči MASNO, VRH i NAPUCANO kada ga provučeš kroz lampu i da si celu foru pokupio iz jednog lika koji je radio u jednom New York studiju 30 godina.

Šteta pa ne postoji neki ruski ROMpler pa da udari lokal-patriotizam priču "kad Rus napravi, nema zezanja, konverti direktno skinuti sa SUHOJa!"

DzoniPFC
23-02-2013, 12:55 PM
Znam da ova analogija je postalo toliko izlizana da vec pocinje da nervira ali realno,
vrhunska pesma snimljena na vrhunskoj opremi zvucace bas tako cak i na najgorim zvucnicima/slusalicama u odnosu na neki amaterski lose napucan snimak i master. Sta je tu cudno? Da li to neko pokusava da kaze da jeftini consumer audio sistemi nekako automatski cine sve snimke ravnopravnim?

kravadinka
23-02-2013, 12:59 PM
Hehe, ja mislim da je kod nas rasprostranjenija ona:"To kad ?vabo napravi!" :wink:
?izofreničan narod, Nemci u isto vreme bude najlep?e i najru?nije patriotske emocije, probaj nekome da opsuje? Golf II 1.6 D, a onda pomeni Hitlera, pa posmatraj. :D

Ma da, ova slika je pogre?na totalno, razlika u ceni sa početka lanca se čuje čak i na najjeftinijoj karici na kraju lanca, tu nema dileme. :)

wladymeer
23-02-2013, 01:02 PM
vrhunska pesma snimljena na vrhunskoj opremi zvucace bas tako cak i na najgorim zvucnicima/slusalicama u odnosu na neki amaterski lose napucan snimak i master.

Mnogo je veći problem što mnogi muzičari ovde misle da pesma može da zvuči vrhunski samo na vrhunskoj opremi...

kravadinka
23-02-2013, 01:13 PM
Eto ti paradoksa... :)

Treba nam nova slika, sa jednom malom izmenom, na početku lanca nacrtan netalentovani umi?ljenko, na sredini vrhunska oprema, a na kraju pile of shit. :)

Everbeatz
23-02-2013, 01:30 PM
opet, danas je HDD sa velikim kapacitetom toliko jeftina stvar da ni nema realno potrebe za mp3om koji definitivno degradira

Era
23-02-2013, 02:36 PM
Samo da podsetim ,da su svetski vrhunski studiji propali zbog ovakvog lanca (na kraju nisu sluske,nego zvucnici od lap topa!!!):banghead::banghead::banghead:

Everbeatz
23-02-2013, 02:39 PM
Samo da podsetim ,da su svetski vrhunski studiji propali zbog ovakvog lanca (na kraju nisu sluske,nego zvucnici od lap topa!!!):banghead::banghead::banghead:
Kako nisu propali ranije zbog kasete i tranzistora??

nikolaivanic
23-02-2013, 04:25 PM
U pravu je Brano, sada se sa komplet 500e uz programe cubase le sto ide uz karticu moze snimiti (naravno uz znanje) hit... na mp3 se 50% zvukova i kvaliteta ne cuje

wladymeer
23-02-2013, 04:34 PM
U pravu je Brano, sada se sa komplet 500e uz programe cubase le sto ide uz karticu moze snimiti (naravno uz znanje) hit... na mp3 se 50% zvukova i kvaliteta ne cuje

Što nas dovodi do zaključka da danas, kao i uvek, jedino koga zanima zvuk jesu muzičari - sve ostale zanima ono ŠTA (a bogami i KO) zvuk proizvodi.

DaBear
23-02-2013, 08:11 PM
Kako nisu propali ranije zbog kasete i tranzistora??

???? :shock::shock:
Kasete nisu mogle da se uploaduju / downloaduju na web (koga tada nije ni bilo, by the way)
Nije svako imao kasetofon (samo geekovi sa hi-fi stubovima!!)...i kasete su se kopirale u REAL TAJMU !!! 60minuta za 60 minuta..90 za 90... a dobre kaste su i bile skupe !!

Danas....1GB se kopira za koliko minuta,.>>????

Danas SVAKO moze da kopira / reze / snima / prebacuje / skida / salje / pa cak i sa telefona a kamoli sa kompjutera...

Znak
23-02-2013, 08:15 PM
Kasete nisu mogle da se uploaduju / downloaduju na web (koga tada nije ni bilo, by the way)
Nije svako imao kasetofon (samo geekovi sa hi-fi stubovima!!)...i kasete su se kopirale u REAL TAJMU !!! 60minuta za 60 minuta..90 za 90... a dobre kaste su i bile skupe !!

Danas SVAKO moze da kopira / reze / snima / prebacuje / skida / salje / pa cak i sa telefona a kamoli sa kompjutera...

Mislim da ovde nije bila reč o mogućnosti kopiranja već o lo?em kvalitetu reprodukcije koji - navodno - smanjuje potrebu za vrhunskom opremom u studiju pa mega studiji zato propadaju.

DaBear
23-02-2013, 08:18 PM
?to nas dovodi do zaključka da danas, kao i uvek, jedino koga zanima zvuk jesu muzičari - sve ostale zanima ono ?TA (a bogami i KO) zvuk proizvodi.

Ta-daaaa !! Bravo ! Napokon si pogodio !
Hteli ili ne hteli - to je istina...samo se producenti / muzicari pale na zvuk...

publiku zanima KO a ne SA CIME?

A hit je hit iako je mozda lose snimljen...a dobro snimljeno sranje ce ostati samo dobro snimljeno sranje !!

Znak
23-02-2013, 08:24 PM
A hit je hit iako je mozda lose snimljen...a dobro snimljeno sranje ce ostati samo dobro snimljeno sranje !!

Makartni je uvek govorio da nije audiofil i da mu je radio u automobilu sa jednim zvučnikom uvek bio sasvim dovoljan za slu?anje muzike i u?ivanje u istoj. Lenon je pri snimanju solo albuma čak izričito zahtevao od producenata da zvuk ne bude Hi-Fi.

kravadinka
23-02-2013, 08:24 PM
Ako gledaš matematiku i cifre isključivo to je tako, ali nisi u pravu generalno.
Nije važno vreme za koje se nešto kopira, sećam se devedesetih i onog haosa u zemlji, nigde ničega u prodavnicama, ljudi jedu lišće i korenje, a na pijaci gomila kaseta raznih izvođača, znam jer sam i ja kupovao kod njih, originala nije bilo nigde.

Kao i obično, nije tehnilogija kriva za distorziju umova, ljudi su ti koji od svega mogu izvući dobro i loše.
Nije automobil kriv za nesreće, nego ljudi, pa čak i kad nešto otkaže na automobilu, to je opet ljudska greška, negde u lancu.
Najgori su mi ovi kompjuterski ignoranti koji pljuju po internetu i kompjuteru, kao ljudi se više ne druže, ne ljube, ne vole, deca su zla jer igraju igrice, internet je zlo i slično, ja ne bih mogao da zamislim život bez Google a imam socijalni život, porodicu, volimo se i ljubimo, živimo na neki način normalno, ako tako nešto postoji.

Tako i ovde, ne vidim kakve veze ima cena opreme potrebne da bi se nešto proizvelo sa odlukom krajnjeg korisnika da obesi CD Queen-a na retrovizor ili nas koji smo kao deca razvlačili trake i gledali ih prema suncu da vidimo šta tamo ima, kao i mnoge druge budalaštine koje ljudi rade.
Na kraju, ako bi svi slušali muziku na pola miliona Eura, bilo bi opet kao pre industrijske revolucije, umetnošću bi se bavili samo odabrani, a odabiranje ne bi išlo prema talentu, nego prema novčanoj moći.

Skoro smo imali raspravu o Zeitgeist filmu i tome kako nema logike da svi odu i uzmu sebi po SSL, šta bi to onda značilo, gde bi muzika otišla.
U suštini, imali su problem da shvate da SSL ne vredi onome ko ne ume da ga koristi, pa se na taj način ništa ne bi izmenilo, i dalje bi samo talentovani bili slušani, a ovi što su se zanimali dve nedelje i shvatili da ne znaju, vratili bi taj isti SSL.
Zeitgeist ideologija je malo daleko nažalost, ali taj Cubase koji svi imaju je nešto slično, činjenica da ga ima svako i da danas svaka budala može da okači svoj rad na internetu ne znači da je kvalitet opa, već samo da se mogu čuti takođe i glasovi onih umišljenih koji su nešto utripovali da znaju.
Svakako, ima i mnogo više talentovanih koji sada mogu za pet dinara skinuti neke narodne softvere i stvarati, na kraju kad se pogleda, uvek je ta sirotinja i imala najviše muzike u sebi, ovi drugi opterećeni UAD-ovima i drugim glupostima uglavnom provedu život u testiranju i skupljanju opreme koja im ne služi ničemu.

O tome može u nedogled, nema smisla...

branoy
23-02-2013, 08:27 PM
o tome vam ja i pricam, previse se kupuje opreme i ulaze truda a on slusa na slusalicama od 12dolara!!
sve moze ladno sa PC i par komponenti max se izvuc.

dosao mi jedan rodjak neki dan, covek msm jedno 35god, i ja radim muziku, i tak mu nesto pricam , on je samo slusalac, nema pojma u too, kazem ja njemu rekoh radim jednoj devojci neke pesme, pa kad uradim saljem na snimanje back vokala, kaaaad on>.. sttaaa je tooo?? pa rekoh na svim pesmama to cujes, pokrije i oboji pevace mnogo, fakticki pola pola na kaseti haha, lupam, kad on kaze nikad ja to nisam cuo ni primetio,, ja mislio samo pevac peva,, msm et jedna anegdotica, a kamo li sta vise sta oni cuju.. uvek ima individua koje nest i kontaju,,

uglavnom ljudi vole da cuju pesmu koja si njima svidja i reci koje njih diraju, i muzika isto ,, tako i postoji svako ima svoj kafe gde ide i sta tamo slusa, meni se nece svideti tvoje, tebi moje, dzaba sto si snimao na najbolju opremu,, ,.

mi muzicari kad radimo vecinom hocemo sebe da zadovoljimo prvo!!

itd itd

kravadinka
23-02-2013, 08:34 PM
Branoy, najgora stvar koju su tezgaroši uveli u muziku kod nas je što su slušali šta kaže publika i merili kvalitet po njihovim standardima.
To ti sada radiš i u velikoj si zabludi.
Publika je gluva, njima je prdnuo slon u uvo, bilo da je ovde na Balkanu, bilo da je negde preko, ali odlučnost muzičara i umetnika tamo negde da se ne kurva za pocepanih 100 Dojče Maraka i da ih penju na drvo je nateralo publiku da malo više uključi mozak i da sluša šta im se pruža.
Godinama nakon takvog razmišljanja se i ukus i estetika izgradila kod njih, pa tamo ne možeš videti smrdljive pijance sa kravatom umočenom u čorbu, sisate babe kako sa sarme trče u kolo i đipaju svi zajedno do sitnih sati, dok se neko ne potuče i napravi još veći haos.
Estetika? Šta to beše...
Zamisli kad bi svi ovi što glume selektore reprezentacije bili slušani, gde bi to odvelo?
To se neće dogoditi, jedino su tezgaroši najveće kurve koje postoje, njih može da 'ebe ko hoće za sitninu, a da se oni opet vrate sledećeg vikenda po još samo za još manje para.

Da se vratim na temu, to što ti misliš da je taj kompjuter džabe, kao i DAW, kao i gomila alata koji imaš, to je tvoj problem, to sve košta i ti si ga dobio džabe neovlašćeno.
Iako je cena daleko manja od cene opreme iz sedamdesetih godina, to ne znači ništa. Nekada su moji roditelji dali celu platu za TV, danas ga možeš*imati za par desetina Eura i tako redom, veš mašine, šporeti i ostala tehnika.

Ali, u jednom si u pravu. Ti likovi kojima se pravi muzika o kojoj govoriš i ne treba ništa više, ali to je jedan posebna kategorija i mislim da te priče treba premestiti na Yu-Midi i slična mesta gde se okupljaju neznalice...

branoy
23-02-2013, 08:43 PM
jebiga to je drugo, ja ne mogu izmisljat neko drugo vreme i cekat ga,
ne radim nigde u "firmi".
a postoje ljudi koji i dan danas to rade, sad gde su sta su, ne pitaj.

i iskreno da ti kazem nisam spasilac muzike, i ne mogu promenit par miliona ljudi na balkanu nesto u glavi,, msm mozemo menjati boje , drumove basove, svirku, al narodjnak je narodnjak, zabavnjak je zabavnjak.

vidis primer, za sebe uradim nesto neki demo klasicu, bilo sta sto nije trenutno aktuelno, kom to god dam, kazu daj ba harmonike, i nema sta harmonika truba, violina je nas proizvod i ja to volim, kao sto volim sve ostalo, jer ja nisam ko vecina monotoni u jednom pravcu, ja svu muziku volim, rastao uz svaki zvuk na kompu, i sve volim osim metala, ,,

kad se neke stvari promene meni je najlakse prilagoditi se.

aa to za pare i tezgarose, ja sam totalno drugaciji, slabo se ja sa kim druzim, nikad nisam otisao nekom bendu odma ono sa svima e cao da se upoznamo, to sve znam, ja drzim do tog, il me plati il me nema, sirotinji uvek moze, ako sam slobodan za manje, znam situaciju, msm tu me ne znate.

i ima nas koji bi ako zaradimo i kupili org odma, a ima onih koji zaradjuju a nikad nece kupit. ja sam do sad pokupovao mnogo tako stvari do jedno 100eu, ono ipak imas i par org uz kartu uz nesto kad dobijes DAW-owa,

na kraju krajeva ne kontam mnoge likove,, ovo je kao muzika ,, ono nije!!???
ko je tu lud??
sve je muzika i svako u svakom zanru uzivaaa kao malo dete ako to voli,
neko otresa gitarom i kao on je jeben ostali nisu,,
harmonika? takvi forspili, takvi trileri, takve lepote svirke, melodije,
pa harmonije, pa bil osta sto se dotaknes, sve ima svoju car i magiju i lepotu,
jedno je sto imas stvarno monotone ljude i slusaju sam jedno, i ostalo je sranje.

DaBear
23-02-2013, 09:08 PM
@ Kravadinka - :shock::confused::shock::shock::confused:
Sta ti naprica brate ???

kravadinka
23-02-2013, 09:17 PM
Branoy, narodna muzika je jedno, a tezgaro?i su ne?to drugo.
Ovo prvo mo?e biti lepo, a ovo drugo uglavnom nije.
I samo da budem jasan, nije tezgaro? onaj ko tezgari, to je stanje svesti ili bolje reći nesvesti... :wink:

mekonin
23-02-2013, 09:18 PM
Meni samo nije jasno, sta to fali metalu?

branoy
23-02-2013, 09:19 PM
metalu sta fali, jbg , sam jos nisam dosao do tog razdoblja, para mi usi vecinom, i od sve muzike mogu i ja nest ne volit , haha.. bez uvrede, taj mi ne lezi osim ponekad odvrnuti nesto dobro smixano sto ne para a sto je jako, to volim,

Everbeatz
23-02-2013, 09:32 PM

Ok, znaci slazemo se oko toga da muzika nije bila jeftina i dostupna svakom u tom periodu? Koliko se secam ploce su bile skupe, nije mogao svako da ode i pokupuje 50 x 12" ili LP - kad pogledas skladista prodavnica ploca, prepuna su bila neprodatih izdanja. Pogledaj film "Scratch" pa da vidis gde DJ Shadow nabavlja samples za svoju muziku - kako i sam kaze, gomila broken dreams, tj gomila izdate muzike koja nikad nije postala poznata i zavrsila je u nekom podrumu - i to na tone toga, neprodato i baceno.
Svi su uglavnom imali presnimljene kasete, to su i slusali nekad koliko se secam.

Ako uporedimo fidelity nekad i sad, jasno je koja je razlika - to mi je i bila poenta da kazem, kao sto je i Znak rekao

branoy
23-02-2013, 09:45 PM
moglo je se ziviti i od prodaje CD-ova, sam sto su po izdavackim kucama bili prokleti pa su hteli preko noci obogatit se 5x vise.. dok nije bilo PC-a, dok nije zaziveo tamo od pentium jedinice ,dvice, kad je se kretalo masovnije, ja sam para i para dao na cd-e, malo orginala ono bas rad slika unutra, i sve ostalo kopije , i to dal su bile bugarske, one su ubijale, sve beli CD, kao orginal, nakupio sam ih 100 za godinu (a isao u ssrednju i odvajao od hrane),
da komijutera nije bilo i poznatog formata mp3, do sad bi ih imao 2000 minimum,
cak mislim da je ostao WAV, pa ono jedna pesma 30-40mb manje bi se skidalo, izgubis strpljenje na netu, pa skines samo neke koje volis bas , a ne danas stavis na torrent sve albume, i skines, da nisi ni usao u te foldere da vidis sta tu ima, kao nek stoji, tebace,,, kad?

ima tu price realne mnogo.

danas je samo zakon BRZO i LAKO!!, i to je donelo do gomilanja muzike, i muzike i ona je sad tu gde jeste.

BlasterMaster
23-02-2013, 10:15 PM
ljudi, ova tema je bila jedno 200 puta razmatrana... i jedini nacin da se shvati je da se stavite u 3 lice, posmatraca, osobu x kojoj vi opisujete sta i kako a ona vas slusa... Evo vam primera: kada bi recimo fotograf koji je diplomirao fotografiju i btw ima aparat od 4 soma evra i plus kolekciju analognih (koji kao daju bolju boju jer se koristilo olovo za sociva) i rasvetu posebnu te i te proizvodnje i statijaznam sve od 20-50 soma i krenuo tebi u diskusiju o njegovom vintage Hasselbladu koji je btw samo dve marke slabiji nego onaj sto je ostavljen na mesecu, i kako fokus mora takav i takav da bude, i blenda ne sme na toliko, itd itd, svi bi ga mi (koji smo laici za to) gledali i govorili u sebi "sve je to super, al moj drug ima jedan digitalac i bas lepe fotke pravi, ono kao zalazak sunca, itd...pa jel bi mogo i ti mene samo da okines da izgledam ko ovi sad onako profi hi-rez..."
A taj zaljubljenik u fotografiju bi se nervirao do trenutka gde bi rekao sam sebi ma sta koj moj se pa i ja tu objasnjavam, mali daj pare zacas da te odslikam, par fotki i mali ode kuci zadovoljan i bole ga za fotoaparate, blende, objektive itd...
Tako isto i sa muzikom... svako je dozivljava na svoj nacin, pogotovo oprema, nekome je to san, a nekome taj san preraste u nocnu moru...

kravadinka
24-02-2013, 08:44 AM
Evo opet slike da podseti ?ta je tema. :wink:

Ovaj ?aljivd?ija ?to je hteo da ispadne pametan pa nacrtao ovu sličicu je definitivno izvukao stvari iz konteksta.
Ne znam samo ?ta ova slika treba da znači, na kraju se sve slu?a na buđavim uređajima, hajde da se i muzika pravi na istim takvim, jer Sid?i, Mid?i, Kurta, Zija i Murta ne čuju nikakvu razliku, njima je Triton Le Bog kojem se mole. :shock::confused::banghead:

Ne treba zaboraviti mentalni sklop onih od kojih muzika dolazi, svi su oni prepotentni umi?ljenici koji veruju da su oni ne?to posebni, da je njihova muzika ne?to bitnija, e sad kako se kome zalomi, neki od njih jesu pravi umetnici, neki su pak budale.
Ono ?to je bitno je da i jedni i drugi sa velikim ?arom stvaraju, slu?aju svaku sitnicu koja je njima bitna, ?ive za taj svoj zvuk, pa je logično da je to njima ceo svet.
Naravno, va?na im je i publika, ?ta ona misli o njima, ali kada je zvuk u pitanju, to je njihov san i nema veze sa Mikom i ?ikom, pa je i logično da će svako od njih da kupi sebi sve o čemu je sanjao ne bi li ostvario sebi svoj.

Ovo o čemu Branoy priča je gledi?te muzičara ovde u lokalu, gde publika ka?e "Daj ne?to br?e", a muzika onda igra kako joj se naređuje, penju se na drvo, grele ih pijani i smrdljivi gosti, vređaju i omalova?avaju za neku crkavicu.
Najgore je ?to je to iz ?atora pre?lo i u "najvi?e" krugove, pa su svi to prihvatili kao pravilo, zato je muzika takva kakva je.

Branoy, koliko vidim ima? sve moderne alate za stvaranje muzike kao bilo ko na svetu, hajde ti lepo uzmi jednu metlu, okači 4 ?ice na nju, uzmi ča?u od jogurta za mikrofon, fanglu od 25 litara za bas bubanj i jednu mačku pa je nagazi kad hoće? da dobije? malo saturaciju-distorziju, ?ta te briga, i onako to posle niko ne čuje na slu?alicama od pola Eura... :wink:

DaBear
24-02-2013, 09:16 AM

Ovaj ?aljivd?ija ?to je hteo da ispadne pametan pa nacrtao ovu sličicu je definitivno izvukao stvari iz konteksta.
Ne znam samo ?ta ova slika treba da znači, na kraju se sve slu?a na buđavim uređajima, hajde da se i muzika pravi na istim takvim, jer Sid?i, Mid?i, Kurta, Zija i Murta ne čuju nikakvu razliku, njima je Triton Le Bog kojem se mole. :shock::confused::banghead:

Ne treba zaboraviti mentalni sklop onih od kojih muzika dolazi, svi su oni prepotentni umi?ljenici koji veruju da su oni ne?to posebni, da je njihova muzika ne?to bitnija, e sad kako se kome zalomi, neki od njih jesu pravi umetnici, neki su pak budale.
Ono ?to je bitno je da i jedni i drugi sa velikim ?arom stvaraju, slu?aju svaku sitnicu koja je njima bitna, ?ive za taj svoj zvuk, pa je logično da je to njima ceo svet.
Naravno, va?na im je i publika, ?ta ona misli o njima, ali kada je zvuk u pitanju, to je njihov san i nema veze sa Mikom i ?ikom, pa je i logično da će svako od njih da kupi sebi sve o čemu je sanjao ne bi li ostvario sebi svoj.

Ovo o čemu Branoy priča je gledi?te muzičara ovde u lokalu, gde publika ka?e "Daj ne?to br?e", a muzika onda igra kako joj se naređuje, penju se na drvo, grele ih pijani i smrdljivi gosti, vređaju i omalova?avaju za neku crkavicu.
Najgore je ?to je to iz ?atora pre?lo i u "najvi?e" krugove, pa su svi to prihvatili kao pravilo, zato je muzika takva kakva je.

Branoy, koliko vidim ima? sve moderne alate za stvaranje muzike kao bilo ko na svetu, hajde ti lepo uzmi jednu metlu, okači 4 ?ice na nju, uzmi ča?u od jogurta za mikrofon, fanglu od 25 litara za bas bubanj i jednu mačku pa je nagazi kad hoće? da dobije? malo saturaciju-distorziju, ?ta te briga, i onako to posle niko ne čuje na slu?alicama od pola Eura... :wink:

U Engleskoj nema satora !! :D

Pazi - razlog je opet u jeftinoj tehnologiji.
Danas SVAKO sa telefonom ima ekvivalent malog kompjutera od pre 4-5 godina u svome dzepu !! U tom malom "cereslu" ima i filmova i fotografija i igrica pa i muzike!!!
I zato danas JAKO VECI BROJ LJUDI slusa muziku...

U prevodu, onaj sto je isao po satorima i slusao turbo pevaljke, danas moze da ponovi taj experience na svom mp3 playeru !! za dzabe....

Ali zasto se toliko uzbudjivati oko toga ???
Mi (ovde na forumu) nemozemo da promenimo svet preko noci...

Ali i dalje stojim da se sa opremom ispod?1,000 moze snimiti hit ploca !!
Samo treba dobre pesme i dobar pevac !

Inace, malo off topic, kad pricamo kako tehnologija gazi sve ispred sebe...

Ja sam prisustvovao kad je u najveci Engleski lanac za distribuciju ploca dosao kamion da pokupi preko 200.000 neprodatih vinila (12" DJ promos, nova izdanja itd) i da ih vozi da se pretope..vlasnik distribucije je sve vreme psovao CD writere, mp3 i hard diskove... ubrzo posle toga, kazu ljudi..samo je otisao iz firme (koju je gradio 10 godina) i nikad se nije vratio. Firma pukla posle 3 meseca...

diviner
24-02-2013, 11:59 AM
Evolucija! Ili se prilagodis promjenama, ili te nema!

nikolaivanic
24-02-2013, 02:24 PM

Slika ne da nije izvucena iz konteksta vec izuzetno dobro opisuje danasnji lanac produkcija - reprodukcija... Sada se muzika u 99% slucajeva slusa na opremi koja ne zadovoljava nikakve kriterijume kvaliteta, da ne pricamo o hifi standardima 70'/80"koji su na nivou studijskih monitora... od svih valera koje trazimo u mixu postalo je bitno samo ono sto mogu reprodukovati prosecni laptop zvucnici... ipod slusalice postaju studijski standard... :banghead:

alavuk
24-02-2013, 02:30 PM
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5E2eg3URv6M?hl=en_US&amp;version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5E2eg3URv6M?hl=en_US&amp;version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

1985-a godina !

Danilo S
24-02-2013, 02:42 PM
Evolucija! Ili se prilagodis promjenama, ili te nema!

Istu misao sam imao kada sam gledao onaj dokumentarac o studiju Sound City, kada me iritiralo kako je predstavljen dolazak digitalizacije zvuka, Pro Toolsa i sl. Najvi?e ona sekretarica koja je bila kao: "ne volim PT, ?mrc..." Kupili su konzolu od 75 hiljada sedamdeset i neke a nisu htjeli devedesete protools od 30 i platiti stručno usavr?avanje i slično. Tako su i propali a mogli su praćenjem napretka iskoristiti renome koji su imali, kontakte i slično i raditi dokle god bude postojala muzička produkcija.

kravadinka
24-02-2013, 03:05 PM
Slika ne da nije izvucena iz konteksta vec izuzetno dobro opisuje danasnji lanac produkcija - reprodukcija... Sada se muzika u 99% slucajeva slusa na opremi koja ne zadovoljava nikakve kriterijume kvaliteta, da ne pricamo o hifi standardima 70'/80"koji su na nivou studijskih monitora... od svih valera koje trazimo u mixu postalo je bitno samo ono sto mogu reprodukovati prosecni laptop zvucnici... ipod slusalice postaju studijski standard... :banghead:

Ne znam koliko imaš godina, ali ja pamtim prvi Walkman koji je koštao 1500 Maraka, pamtim Marantz gramofone, a svakako danas znam kako zvuči smećarski MP3 player, bilo da je to telefon ili bilo šta drugo, kvalitet zvuka je toliko unapređen da ne može da se poredi sa uređajima iz onog vremena.
Ne znam gde si pročitao te informacije koje iznosiš.

Ako pominješ vrhunski HiFi iz onog vremena, možda bi mogli da govorimo o nekim subjektivnim stranama tog zvuka od ranije i ovoga danas, ali ne zaboravi da danas 99% populacije ima MP3 player koji će jako kvalitetno reprodukovati 320 kbps MP3, a osamdesetih i devedesetih samo su odabrani imali tu vrhunsku tehniku koja je koštala po nekoliko hiljada Maraka, ostala sirotinja raja je slušala neke tranzistore sa onim belim sluškama za samo jedno uvo, toga se takođe jako dobro sećam.

Slika je izvučena iz konteksta, utoliko više ako poredimo sa vremeono kome ti govoriš, danas se može sa par desetina hiljda Eura napraviti solidan studio čiji će se rezultati slušati na MP3 uređaju koji košta 20 Eura, a osamdesetih si morao imati studio od par stotina hiljada Eura za iste rezultate, dok bi finalni snimak i dalje slušao na tehnici od 20 Eura.
Poređenje je besmisleno.

Ne znam samo otkud tolika ogorčenost tehnologijom i time što je ona sada dostupna mnogima za mnogo manje novca.
Verovatno bih i ja bio da sam dao mnogo novca za outboard, ali to bi bio samo moj kompleks i frustracija, ne bi bio istinski razlog da mrzim napredak jer sam ja dinosaurus koji se ne prilaghođava.
Što se tiče analognog zvuka, tek to je izvučeno iz konteksta.
ta boja koju mi sada jurimo nije nipošto bila cilj, već propratna pojava, a tek sa dolaskom daleko savršenijih medija za snimanje bez šumova i distorzije nama fali malo toga, a to je već neka druga priča...

nikolaivanic
24-02-2013, 03:08 PM
ja pocinjem sa prilagodjavanjem, kupio logitec 2.0 od 2990din... :rotfl:
inace, 81 sam posebno isao u Minguen po akai stub od 1300dm... sto je bila srednja klasa u to vreme... ovo su bili top serijski zvucnici, cca 2000dm/kom...

psionic
24-02-2013, 06:00 PM
Ne znam samo otkud tolika ogorčenost tehnologijom i time što je ona sada dostupna mnogima za mnogo manje novca.
Verovatno bih i ja bio da sam dao mnogo novca za outboard, ali to bi bio samo moj kompleks i frustracija, ne bi bio istinski razlog da mrzim napredak jer sam ja dinosaurus koji se ne prilaghođava.
Što se tiče analognog zvuka, tek to je izvučeno iz konteksta.
ta boja koju mi sada jurimo nije nipošto bila cilj, već propratna pojava, a tek sa dolaskom daleko savršenijih medija za snimanje bez šumova i distorzije nama fali malo toga, a to je već neka druga priča...

Ovo je sustina cele price... Vec ste rekli kako publiku "zabole" na cemu je sta radjeno i sve to... Po meni je danasnji procvat tehnike jednostavno pruzio vecim narodnim masama da se oprobaju u kreiranju muzike. Dugo je muzika bila privilegija bogatih. Sada talentovani klinci iz nizih slojeva imaju sansu da se pokazu i oprobaju. Naravno, masa napaljenih klinaca ce da se lozi i przi i da prica kako se to nekada radilo na gvozdjuriji i kako je sve ovo sranje, ali pravi muzicar nece toliko da se bavi sredstvima i alatima, vec muzikom. Na kraju ce klinci da izgube interest i da odu u neke druge vode, a oni koji od muzike zive i koji muziku znaju da osete i dozive, oni ce biti zahvalni na olaksanjima koja donosi tehnoloska (r)evolucija...

Mada slika ne predstavlja analogno vs digitalno, vec gomilu utrosenih para da bi se sve to slusalo na prdavcima od slusalica... Opet, to ce klinci koji se loze na pozere sa el.gitarama koji poziraju u helankama ( :rotfl: ) slusati, dok ima i onih koji znaju da uzivaju u muzici... Oni imaju daleko skuplje i bolje "slusalice"

http://www.ecoustics.com/electronics/forum/home-audio/226613.jpg

DaBear
24-02-2013, 06:33 PM
hahahaa..kakav "speaker" ovo su tzv. "elbows" od plastike koji se ovde koriste za kanalizacione cevi !!

Inace, se je jasno - nema sta da se diskutuje. Vec smo sve presli 1000 puta...

- Ko zna - njemu ne treba skupi studio i outboard;

- Ko ne zna - ne zna ni sa skupim studiom i outboardom;

- Generalna publika - nema veze sa zvukom, ne zna, sve im je dobro..ne traze bolje, itd...

- Hit moze da se napravi / snimi / smiksa i bez skupog studija i tehnike

- Muzika (i isti ti hitovi) mogu da se rade na setapu od ?1,000-?1,500 max! (sa sve mikrofonom i zvucnicima!)

- Plugovi su bolji od outboarda (:D przim samo..hahhahaa)

- Tehnika narodu ! (povikase seljaci, skinuse gace i sedose u mravinjak! - sto rece Shime nekad davno...)

psionic
24-02-2013, 07:09 PM
DIY zvucnici su keva :D

A za one koji imaju kinte - legendarni Nautilus Speakers od B&W :

http://g-cdn.apartmenttherapy.com/3235441/BW-Nautilus_rect540.jpeg

Danilo S
24-02-2013, 11:18 PM
Aj kad već offtopic-ujemo. Jel' slušao iko ove Nautiluse? Kakvi su utisci?

I DaBear not for nothing ali i ovdje se odavno koriste plastične cijevi za kanalizaciju... :)

Reinhardt
25-02-2013, 02:23 PM
DIY zvucnici su keva :D

A za one koji imaju kinte - legendarni Nautilus Speakers od B&W :

http://g-cdn.apartmenttherapy.com/3235441/BW-Nautilus_rect540.jpeg

Ako zvuče i upola lo?ije od toga kako izgledaju-jebenica!

MUzzY
25-02-2013, 04:40 PM
Ja mislim da je jedina poenta price da bar nekome u ovoj celoj jednacini: artist-prducent/inzenjer-publika/kupci, mora stati do kvaliteta. A ako mene pitate, na privom mestu to moraju biti inzenjeri.
Muzika ce se uvek deliti na komercijalnu i slabije komercijalnu :) Vecina publike nikad nece razmisaljti dublje o tome sta ih konkrento "radi" u nekoj pesmi ali nas kao bitne ljude u realizaciji tog produkta mora interesovati kvalitet opreme i ja tu ne vidim nikakv apsurd.
Ja stvarno ne mogu da zamislim koji to setup od 1500e moze biti dovoljan da se pesma snimi, smiksa i masteruje...

I jos nesto, to "znanje" koje se stalno provlaci medju starijim clanovima... pa gde ste ga stekli? Miksajuci kod kuce na prosecnoj opremi ili ste spavali po studijima, kuvali kafe i donosili burek? ...
I zasto opet mesamo pisanje muzike sa snimanjem iste?

Da li se recimo branoy zapitao zasto mu ni jedan mix ne zvuci kao ovi komercijalni ako je to sve moguce tako jednostavno uraditi na PC-u?

kravadinka
25-02-2013, 05:46 PM
Tako nekako, nekome bi trebalo da je stalo do kvaliteta, to mo?e biti jedan od razloga.
Ali kad se na to gleda globalno i sa veće visine, poenta je u napretku jedinke i dru?tva uop?te, to ?ta misli publika u nekoj vukojebini je neva?no za celu planetu, ova civilizacija ima svoj tok, kakav god da je, jedna od stvari je i napredak ili bar ?elja za njim.
Da ljudska vrsta nije imala taj poriv da uvek napravi ne?to bolje i kvalitetnije, jo? uvek bismo čukali kamen u pećinama, a Branoy bi nam bio vođa plemena...

branoy
25-02-2013, 05:53 PM
hvala vam na tim recima i titulama!! znace mi.
ja sam uvek mislio i tezio tome da uzimam nesto sto mogu, i da mi PC bukvalno sluzi samo za EDIT i malo FX sta je ok, dok bi sve kanale vani slao u velicu SSL consoli s oxforda i u njoj pozabadane HARDWERE iz daleke zemlje "russije" i jedan impuls lexikon beli fini, sto stoji kao telefon na polici.
al ne-mozeee. jbg.

pozz

VladaNS
25-02-2013, 06:01 PM
Ja stvarno ne mogu da zamislim koji to setup od 1500e moze biti dovoljan da se pesma snimi, smiksa i masteruje...

I

To je zato sto u tu cenu uračunava? outboard. Većina na?ih ljudi ima bar 10.000 evra nelegalnog vrhunskog softvera sa kojim se čuda mogu napraviti

MUzzY
25-02-2013, 06:07 PM
S'obzirom da je tu teoriju postavio DaBear koji radi na nekom ozbiljnijem nivou, pretpostavljam da ne pricamo o piratskim varijantama.

Sto se softwera tice meni je zaista dovoljan recimo "samo" Logic paket a gde je tu comp, interfejs i krsten mikrofon?

Treba ti 200e za Logic, bar 350e za sm7b (sto bi recimo bio moj izbor koji bi me spasao snimanja u akusticki ne tretiranoj prostoriji), oko 550e za krsten audio interfejs kao sto je apogee Duet i gde je tu komp? ...

Pc varijanta bi mozda i mogla jeftinije ali ne znam koji DAW dolazi sa gomilom dobrih sintova, drum semplova i loop-ova za te pare za koje mozes da kupis Logic. Mozda Studio One?

spartakus
25-02-2013, 07:00 PM
Studio one..hmm cekaj da pitamo vodju plemena..hehe..

awacs
25-02-2013, 07:08 PM
Ne znam samo otkud tolika ogorčenost tehnologijom i time ?to je ona sada dostupna mnogima za mnogo manje novca.
?to se tiče analognog zvuka, tek to je izvučeno iz konteksta.
ta boja koju mi sada jurimo nije nipo?to bila cilj, već propratna pojava, a tek sa dolaskom daleko savr?enijih medija za snimanje bez ?umova i distorzije nama fali malo toga, a to je već neka druga priča...

Potpuno si u pravu (u?tedeo si mi dosta kucanja), ali mislim da si se bez veze navukao i nasekirao.

Odličan je crte?, i sve je u njemu ironično i dvoznačno, samo je pitanje s kog kraja ga tumači?. Ja ga tumačim kao podsmevanje in?enjerima koji se lo?e na "skup zvuk". ?ta god to značilo, alo i?ta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti.

Pozdrav,

Vasa

VukP
25-02-2013, 07:35 PM
Brus Springstin je "Nebrasku" snimio četvorokanalnim Portastudio kasetofonom koji je krajem 70-ih kada se pojavilo ko?talo ispod 1200$, kada je album sniman(1982) - verovatno pola od prvobitne cene, a danas sprava, koja je nekoliko generacija posle tog Sprinstinovog Tascama, mo?e da se kupi za 60$. Eto kako doskočiti iPodima - snimati na opremi koja ko?ta manje od njih.

Mogli
25-02-2013, 08:13 PM
Potpuno si u pravu (u?tedeo si mi dosta kucanja), ali mislim da si se bez veze navukao i nasekirao.

Odličan je crte?, i sve je u njemu ironično i dvoznačno, samo je pitanje s kog kraja ga tumači?. Ja ga tumačim kao podsmevanje in?enjerima koji se lo?e na "skup zvuk". ?ta god to značilo, alo i?ta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti.

Pozdrav,

Vasa
Postujem, ali sam to shvatio na drugaciji nacin - jednostavno, covek prikazuje koliko je novaca potrebno uloziti u skupu opremu, da bi se na kraju lanca taj snimak slusao na najjeftinijim kineskim slusalicama. To za mene nije nikakvo podsmevanje, vec prikaz tragedije danasnjeg vremena. A inzenjerima ne verujem da moze iko da se podsmeva, zato sto je kvalitetan snimak, kvalitetan i na najlosijim slusalicama, u poredjenju sa nekim drugim.

kravadinka
25-02-2013, 08:15 PM
Ja ga tumačim kao podsmevanje inženjerima koji se lože na "skup zvuk". Šta god to značilo, alo išta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti.

Slažem se i sa tom interpretacijom, samo ja nisam nasekiran, ne znam otkud ti to.

Kada je reč o 1500 Eura, ne bih baš napravio raspodelu kao MUzzY, nije da je to dovoljno para za sve, ali evo sa ovim iskustvom sada bih uzeo osrednji kompjuter za 500 Eura sa sve 24 inch monitorom, Quad Core i 8 GB RAM-a, dovoljno je.
Uz to uzeo bih za 150 Eura Scarlet 2i2, ili za 200 Eura neki Saffire 14 ili nešto tog tipa, ta dva preampa u toj karti će završiti posao i više nego dovoljno, uz to bih uzeo Reaper za 50 Eura i Komplete 8 za 100 koji je sada na popustu, eventualno Logic za 200 Eura, mikrofon bi bio AT2035 od 120 Eura, ili AT2020 za 90 Eura, što je isto samo bez LoPass i -10db switch.
Dakle to je za sada 1020 Eura u ovoj skupljoj varijanti ili 890 Eura u jeftinijoj, što znači ostaje mi oko 500 ili Eura za monitore, to bi svakako bili ESI osmice, koje takođe rade super, verujem da je cena 320 Eura, što znači ostalo bi mi oko 180 Eura za pluginove.
Kupio bih par Tone Boosters pluginova za nekih 100 Eura, eventualno još poneki Plug & Mix za isto toliko, možda još koji paket jeftinih pluginova eto tek da se nađe nešto što nema u Logic 9 ili Reaper 4.
Za početak bi korigovao sobu sa Apulsoft EQ koji košta 30 Eura, a ako bih uštedeo malo više uzeo bih Behringer DEQ2496 i to bi bila moja konfiguracija za 1500 Eura.

Navedena oprema uopšte ne mora da bude ova, ali za ovaj novac može da se bira danas šta će da se kupi, iako se bira samo ime, sve je na nekom istom nivou kad je reč o kvalitetu.
A rezultati?! Hajde da napravimo test jednog miksa, ja ću da radim u Reaper-u sa Cockos pluginovima, a naspram toga radićemo sa UAD-om pa da vidimo koliko jedan ovakav setup lošije stoji od nekog deset puta skupljeg.
Daleko bilo da je moj stav da ne treba kupovati kvalitetnu opremu, samo da treba malo stati na loptu i dobro razmisliti šta se zaista dobija za te velike novce...

spartakus
25-02-2013, 08:33 PM
Kravadinka odlicna ideja,ko ima uad 1(nije fora quad zezam se :)).mislim da cak sta vise nepostoji slican post na forumu,samo da nadjemo vodju plemena(branoy brate zezam se)..super ideja poredjenje ..

kravadinka
25-02-2013, 08:51 PM
Mo?e Quad, ?ta vi?e preporučljivo je, on ko?ta dosta, a nudi prilično u kvantitetu i kvalitetu.
Evo primamo prijave ovde. ;)

amaterius
25-02-2013, 09:26 PM
Prije nekih 20 godina, dok sam stanovau u đačkom domu u ZGB došao i na školovanje jedna faca , čini mi se iz Tomislavgrada(nisam sad baš siguran no nije ni bitno)Njegovi radili u švabiji i imo je para. Dofuro on Kazič od 2x200W(zvijer) i još piše gore turbo bas..I hrpa kazeta..Koje je on snimao nekog svog starog susjeda kako uz gusle svira o Marku Kraljevići...
Čovjek dero svaki dan i uživao ko niko u "glazbi"
A nije se furo ni na bitlse ni na UAD ni na Cubendo ni na wavese da ne nabrajam dalje.
Ma što vi pričali i dalje je narod onaj koji sluša i definira što će se prodati
Jel to snimljeno na analogiji, live ili ukucano u nekakvom programu najmanje je važno.
Ako narod to ne želi......ebi ga...đabe sva tehnolođi ovog svijeta

ako netko želi onaj triton le onda je to zakon i ne moš prodat vrhunski opremljenog, zmiksanog i masteriranog Melmsteena ili Satrianija...ne ide pa složili se vi ili ne

kravadinka
25-02-2013, 09:50 PM
Naravno.
Zato postoje muzičari i umetnici sa jedne strane da daju primer kako treba, a imamo i rudare ovoga posla koji eto rade ?ta zaglupljen narod od njih tra?i.
Svi srećni, svi zadovoljni. :)

MUzzY
25-02-2013, 11:10 PM
Brus Springstin je "Nebrasku" snimio četvorokanalnim Portastudio kasetofonom koji je krajem 70-ih kada se pojavilo ko?talo ispod 1200$, kada je album sniman(1982) - verovatno pola od prvobitne cene, a danas sprava, koja je nekoliko generacija posle tog Sprinstinovog Tascama, mo?e da se kupi za 60$. Eto kako doskočiti iPodima - snimati na opremi koja ko?ta manje od njih.

Ne kontam primer. Jel' to Springstin nema bolji album od Nebraske pa je ovo relevantno ili sta?

MUzzY
25-02-2013, 11:14 PM
Slažem se i sa tom interpretacijom, samo ja nisam nasekiran, ne znam otkud ti to.

Kada je reč o 1500 Eura, ne bih baš napravio raspodelu kao MUzzY, nije da je to dovoljno para za sve, ali evo sa ovim iskustvom sada bih uzeo osrednji kompjuter za 500 Eura sa sve 24 inch monitorom, Quad Core i 8 GB RAM-a, dovoljno je.
Uz to uzeo bih za 150 Eura Scarlet 2i2, ili za 200 Eura neki Saffire 14 ili nešto tog tipa, ta dva preampa u toj karti će završiti posao i više nego dovoljno, uz to bih uzeo Reaper za 50 Eura i Komplete 8 za 100 koji je sada na popustu, eventualno Logic za 200 Eura, mikrofon bi bio AT2035 od 120 Eura, ili AT2020 za 90 Eura, što je isto samo bez LoPass i -10db switch.
Dakle to je za sada 1020 Eura u ovoj skupljoj varijanti ili 890 Eura u jeftinijoj, što znači ostaje mi oko 500 ili Eura za monitore, to bi svakako bili ESI osmice, koje takođe rade super, verujem da je cena 320 Eura, što znači ostalo bi mi oko 180 Eura za pluginove.
Kupio bih par Tone Boosters pluginova za nekih 100 Eura, eventualno još poneki Plug & Mix za isto toliko, možda još koji paket jeftinih pluginova eto tek da se nađe nešto što nema u Logic 9 ili Reaper 4.
Za početak bi korigovao sobu sa Apulsoft EQ koji košta 30 Eura, a ako bih uštedeo malo više uzeo bih Behringer DEQ2496 i to bi bila moja konfiguracija za 1500 Eura.

Navedena oprema uopšte ne mora da bude ova, ali za ovaj novac može da se bira danas šta će da se kupi, iako se bira samo ime, sve je na nekom istom nivou kad je reč o kvalitetu.
A rezultati?! Hajde da napravimo test jednog miksa, ja ću da radim u Reaper-u sa Cockos pluginovima, a naspram toga radićemo sa UAD-om pa da vidimo koliko jedan ovakav setup lošije stoji od nekog deset puta skupljeg.
Daleko bilo da je moj stav da ne treba kupovati kvalitetnu opremu, samo da treba malo stati na loptu i dobro razmisliti šta se zaista dobija za te velike novce...

Ok, desktop varijante su jos jeftinije. Ja sam isao na varijantu da budem potpuno mobilan sto je u danasnje vreme dosta prakticnije po mom misljenju.

Test je merodavan ISKULJCIVO ako ces miksati materijal koji si snimio sa tom opremom. Znaci ne zaniju me miksevi sa semplovima iz kontakta ili loopovi iz paketa koji stizu uz neki DAW.

Sa jako dobro snimljenim materijalom prestaje da biva presudno sa cime se miksa. Onda tek mozes da cujes "karakter" neke izvikane sprave ili da se lozis na "skup" zvuk, sta god to znacilo.

Pa majku mu, jel' mi ovde diskutujemo o kvalitetu kompozitora i tome sta je uspesno na trzistu ili sta je bitno za nas posao kao nekog mixing/recording inzenjera? Sto se svi lozimo na zapadni (ili samo "inostrani") standard i prodkuciju ako nije bitno na cemu se miksa?

BlasterMaster
25-02-2013, 11:47 PM
Branoy, brate, sledeci put kad oces nesto da obesis ovde... DEBELO razmisli kakav ces butterfly efekekat da stvoris :rotfl:

VukP
26-02-2013, 12:49 AM
Ne kontam primer. Jel' to Springstin nema bolji album od Nebraske pa je ovo relevantno ili sta?

Verovatno ima, ali nije to bila poenta. A album je relevantan makar zato ?to je Springstin relevantan. A i slo?iće? se, verovatno, da dobro zvuči.

Samo sam se, kroz primer(koji je relevantan/visokotira?an/dobro prihvaćen od kritike i publike/dobro SNIMLJEN), slo?io sa Kravadinkom i DaBearom(!!!!!!! :rotfl: ). Htedoh - overkill, ali nisam mogao da odolim - da se slo?im sa tvrdnjom da ne mora? imati 1000000$ opreme da bi imao dobar SNIMAK, a za pesmu je potrebno jo? maje opreme. Kao ?to ti ni D'Angelico New Yorker - od ravno 100 000$ - nije potreban da bi dobro snimio gitaru, kad znamo da i Fender od 150E mo?e da zavr?i posao. Mo?da preuveličavam, ali nije ba? moguće da samo iz Polar studija izlaze kvalitetni snimci/miksevi. U svakom slučaju, ako ne gre?im, na pomenutom albumu je, verovatno, akustična gitara bila najskuplji deo opreme.

MUzzY
26-02-2013, 01:50 AM
Mozes i da vezes 2 zice za lopatu i turis magnet, radice... Sve moze bre da radi. Mogu sad da izvadim iPhone i da snimim celu pesmu, izeditujem i bacim na YT... Ne mora ni to, mozes da ubodes tu odvratnu iPod slusalicu od 25$ u mic input integruse i da otpevas hit. Mozes i gitaru tako da snimis samo moras dobro da je prilepis za rezonantnu plocu. Al' dobro, ne mora ni akustara da ima prednju plocu izgleda...

branoy
26-02-2013, 01:52 AM
ja znam nesto a to je da je komp i dobra karta CLEAN recorder HD, a ima svako minimalno za 5 sati snimanja stereo u 24bit,,
ja ne bi brinuo ni sekunde da mi dodje, bassista sa svojim vrhunskim pojacalom i vrhunskom bass gitarom, pa gitarista takodje stim da on ima podesene CD boje,, harmonika superior 2, itd itd, klarinet, violina, itd, kad ti njih sve snimis, a oni jos svirali po notama, ja bi to smixo za jedno vece na sluske, i reko aj zdravo, jos pevac nasnimi donese dusu muzici, i eto ti, ako je dobar text i solista dobar , i ako ima para za reklamu, mora bit slusana.

mene to ne brine, mene brine kako zamastiti VSTi instrumente i semplove,, msm imal iko da radi , i da se to cuje od poznatih izvodjaca, od grand do RTS , da je sve iz kompa? osim glasa , i pevaca,,
za stranu muziku najvise electro house dance, rnb, sve znam da moze all komp, i ima previse poznatih da nema nista osim kompa. mada nas kraj je drugaciji, vise je zivlja scena i zivi instrumenti od folka do roka.

to vam pricam, ja sam daleko, nema u blizini solista koji bi visili u studiu i stvarali muziku,,

ja pobodem semplere, iz njih svee, i iz vsti hvaljenih, i tu je veliki problem svaki sint z sebe zvuci, kad to pospajas pocinje bolit glava,,

Hvala Bogu imamo svi sve bar VST FX i VSTi,
znaci imal neko pravilo, da znam gde nekad preteram, zasto preteram,
ako uvezem DRUM neki dal iz baterry il iz Akustik Superiora itd,
1. dam im par kanala , kick jedan kanal, snare drugi, hi hat treci, tom cetvrti, i peti crash,
pitanje-
1.za sve njih napravit jednu grupu posebno?
2.sta se najvise po redu stavlja na tu grupu? znaci sta prvo EQ? comp? itd
3.po kanalima single na kick itd smemo farbati odmah ? kick EQ, i comp? snare reverb comp? itd ,, msm ne znam red
4.jel u startu kick mora da radi do 0db, msm on je vodeci, ili tishe slobodno za jedno 6db ali onda i sve ostalo spustati spram njeg, pa kasnije ce se master i level do 0db podici i zavrstiti celi mix.

2.bas gitara, bilo koja
pitanje-
1. sta stavljate tu po redu da bi ona isplivala isto, koliko plug i kojim redom,
samo gledam i pitam imal pravila da i ja sledim

3. odsviram solo boje, np3 iz kontakta
pitanje
1.tu je najveci problem, kako posto je glavni sta stavit da pliva na sve ono gore?

4.ostalo ako nije mrsko, mada ono je najbitnije do vokala

5.master kanal cubase? jel dovoljno samo stavit izotope 5, mada ne znam zasto al nikad nisam nista sa njim osim dinamic solo plug sto je super

ili na zadnji kanal limiter 0db,

ili zadnji onaj sto sa 24 bita na 16, a pre njeg limiter,
i dal jos sta na masteru se sme pre njih, compresor, eq? hall prostor na sve? stereo plig neki?

vidite, to ja pricam nije to lako a moze bit lako ako se i to zna, msm meni bi bilo.
ja napravim milion kombinacija po sluhu i ono najvise osecaji. gde sta. nemam pravila.

ako treba po pravilima recte!! nemoj da sutite !! :)))

i da jedno ne vezano pitanje!!
radi li ko na MIXCRAFT DAW? ja u njemu (petici, sestica promenila izgled) sam mozda osetio najlepse zvukove sintovaa, sa njegovim presetima, efekte koristi one free kjaerhus audio classic series koji su mi odlicni,
http://www.acoustica.com/mixcraft-pro-studio/

msm niko nikad ne spomunu taj daw, a ne zauzima nist, i radi ko lud isto.

MUzzY
26-02-2013, 02:15 AM
Ok, sad je jasno da se sprdas...

psionic
26-02-2013, 04:05 AM
Cemu ovoliki offtopik i sta ce ova tema ovde uopste ? Ima li ovo ikakve blage veze sa audio softverom i nekom konkretnom diskusijom u vezi nekog odredjenog programa, efekta ili tako nesto ? Ovo SVE ide u Pricaonicu, da ne kazem - u kantu.

(par klikova misem kasnije...)

E sad kad smo tu gde treba - cepajte po spamovanju do mile volje :D

@Branoy

Druze, ja tebe ne kapiram uopste... Ti trazis nesto, ne znas ni sam sta :D
Pazi ovako: Na primer - harmonika VST nikad ne moze da bude ni masna ni dobra kao prava. Koliko god da je sempluju, sa cime god da je snimaju - ne moze. Harmonika je jedan specifican instrument, koji daje razlicite tonove u zavisnosti i od jacine kojom razvlacis, i od registra i od kabine i od milion drugih pizdarija, koje muzicar u realnom vremenu moze da menja, izvlaceci iz harmonike zeljeni zvuk.
Na bilo kom digitalnom uredjaju, mozes samo deo tona da ponovis, nikako celu sliku. Prvo sto je nemoguce snimiti sve finese muzicara, drugo - ne bi mogao nikako lako da im pristupis (stavljaju neke registre, keyswitcheve u kontakt, ali dzaba)

Za synth sound sam ti vec rekao - jedno je kontakt sempl, a drugo kada se isti zvuk generise u klavijaturi. Nisu nista te klavijature bolje od kompa, isto rade sa nulama i jedinicama (ovo izgleda niko ne zeli da prihvati, ali to ne menja cinjenicno stanje), isto na izlazu imaju brojeve. (jedan i jedan su dva, na digitronu, kompu ili klavijaturi)
Pa otkud onda razlika ?
Razlika je u tome sto kada se zvuk generise - opet imas neki stepen uticaja na njega: aftertouch na dirkama, pitchbend, modwheel...
Komp sa semplovima, jos vise od nekog klasicnog ROMplera, se oslanja samo na sirove semplove i zvuk je uvek isti i totalno nezanimljiv. Rompleri pored obicnih semplova, obilato koriste razne filtere i envelope, ne bi li nadomestili manjak memorije i cuvali krace semplove.
Vec ti rekoh ranije, tu je i finalna obrada - uklopljenost klavijature i njenih velocity i AT parametara u celu pricu. A tu je i nezaobilazni WOOOW efekat, koji prati svu "gvozdjuriju"

Dakle u teoriji, komp moze sto i klavijatura - jos i mnogo vise, samo sto treba znati sta juris i kako da do toga dodjes, jer komp pruza 1000000 mogucnosti i lako odes stranputicom, a klavijatura je "gotov proizvod"...

Eto - da ne bude da samo teoretisem - Radim u zvucno tretiranom studiju sa Event OPAL monitorima i Korg Kronosom, izmenjali smo Roland Fantom G, Ultranovu, Waldorf, PA1X, Triton...

@Muzzy

Covece, ti uzimas odredjene 100godisnje likove kao referent za apsolutno najbolje u muzici. Ko kaze da npr Skrillex nema bolju produkciju ? Ili sta ja znam, Sinan Sakic ? Sve je to relativno. A ako cemo da merimo snimanje strogo tehnicki, po tome koliko se promeni (citaj:izoblici) usnimljeni materijal - onda tu nema rasprave... Naravno, za snimanje na kompu TAKODJE je potrebno odredjeno predznanje, koje zbog dostupnosti racunara kao alatke, mnogi nemaju i misle - samo ubodi mic i snimaj...

branoy
26-02-2013, 05:24 AM
psionic brate ja jednom moram navratit do tebe i upoznat :D ! prakticki, !!
jasno mi je sve sta kazes.
jbg ja naucio sve na klavi, narpavim sad pa sad COMBI kakav zelis, dok vamo, ode mi sto sati na taj isti sem da ga ne presemplujem.. ppoz

@muzzy ,,
:D

@psionic djes premestit iz audio softwera, ovo je tolko povezano sa audio softwerom ,, sa slike smo dosli da nema mixeta po 500 000 da mozemo i softwerom :D

psionic
26-02-2013, 05:49 AM
@psionic djes premestit iz audio softwera, ovo je tolko povezano sa audio softwerom ,, sa slike smo dosli da nema mixeta po 500 000 da mozemo i softwerom :D

E, da - jedno vreme smo se lozili da mixamo na nekom velikom Mackie stolu, zaboravih mu oznaku, eno ga sad na tavanu 'vata prasinu - rek'o Bogi narusava akustiku prostorije :rotfl:

MUzzY
26-02-2013, 10:24 AM
@Muzzy

Covece, ti uzimas odredjene 100godisnje likove kao referent za apsolutno najbolje u muzici.

Nesto si ti pomesao. Nisam ja spominjao nikakve reference. Nadovezao sam se na prethodni odgovor gde je spomenut Sprinstin i snimanje na cetvrokanalnom trakasu.

Sto se Skrilexa tice, cool. Ali mogu da garantujem da semplovi koje koristi (pogotovo vokali) nisu snimani na opremi u rangu AT 2020+FR Scarlet interfejs. O kvalitetu muzike necu da pricam. Ima par stvari koje su mi se zaista odpale i koje imaju neku energiju ali ja to ne mogu da slusam duze od 3 numere.

amaterius
26-02-2013, 01:29 PM
kad pogledam prvi i neke zadnje postove sve o?lo u.
Nikakvih veza između početka i kraja threada
?to je na koncu bilo pitanje
počelo o tome kako za 1500 mo? napravit sve a zavr?ilo za?to je komp sa semplovima drugačiji od live..
Reče jedan kolega da napredak tehnologije ,pa i ove DAW treba biti da pojednostavni čovjeku posao..e sad
Uzme? bager i kopa? grabu i sj...? betonsku cijev od kanalizacije i razj...? pola dvori?ta
Sa lopatom neće? rasturit onu cijev a i sve će? manje raskopati,,,al će znoj teći
Konc-konca poso će bit napravljen
Glazba je isto ?to i ljudsko biće..Neko voli ovakve neko onakve...Nekom je super ono ?to drugima nije. Neko se fura na analogiju neko na digitaliju ...Ineko voli saund, netko da lupa trese udara i nije va?no ?ta...
Analogija je manje vi?e iza nas ali poslu?ajte ovo...bez obzira na opredjeljenje
Snimka s probe, manje vi?e s razglasa,,na starom magnetofonu.......

https://www.box.com/s/mf7xk3clzd7qv4l0xtle

i sad uzmite daw i ukucajte na kompu ovo---te?ko
al netko ni neće imati potrebe jer ga to jednostavno ne zanima ,, te?i nečem drugom

awacs
26-02-2013, 03:06 PM
https://www.box.com/s/mf7xk3clzd7qv4l0xtle

Pa eto, ovo i bez opreme od pola miliona inostranih novaca zvuči jako dobro. Po?to ljudi jako dobro izvode tu muziku. Zvučali bi isto tako dobro i da ih snimi? na integrisanu karticu od laptopa.

Pozdrav,

Vasa

wladymeer
26-02-2013, 03:19 PM
Nikakvih veza između početka i kraja threada
što je na koncu bilo pitanje

Očigledno nisi upoznao branoya dovoljno - samo njemu može da padne na pamet da od slike koja pokazuje razvojni put Bore Muzičkog Inženjera dodje do toga da pita da li treba da baci limiter samo na zadnju traku i koji VST FX da iskoristi da mu Triton Le zvuči masno dok svira sempl harmonike.

MUzzY
26-02-2013, 03:45 PM
Pa eto, ovo i bez opreme od pola miliona inostranih novaca zvuči jako dobro. Pošto ljudi jako dobro izvode tu muziku. Zvučali bi isto tako dobro i da ih snimiš na integrisanu karticu od laptopa.

Pozdrav,

Vasa

A zar ne bi bilo bolje da je ovo snimljeno valjano i da mozes da razumes kontrabas recimo? (to mi je odmah zasmetalo)

Ja ne znam koja bi ozbiljna kuca ovakav snimak izdala pa sve da su ovo najvece face svirale.

(uopste ne komentarisem svirku koja je dobra)

amaterius
26-02-2013, 04:08 PM
A zar ne bi bilo bolje da je ovo snimljeno valjano i da mozes da razumes kontrabas recimo? (to mi je odmah zasmetalo)

Ja ne znam koja bi ozbiljna kuca ovakav snimak izdala pa sve da su ovo najvece face svirale.

ma ovako
radi se o snimci probe jednog kolege s jednog drugog sajta
analogni freeak , i snimio iz zajebancije
radi se o probi i muzičari nisu znali da se snima
no mora se priznati da zvuk heben iako ni ja ne bih to slu?ao
inače ovo ti je pak snimka istog benda na istom magnetofonu
https://www.box.com/s/f3s37mt6ca8w73mjvjx7

MUzzY
26-02-2013, 04:37 PM
Jos bolje ako nisu znali. Nema bolje "feel"-a pesme osim onog kad svi sviraju zajedno, kraj price. Zato i "zvuci". Ja nisam rekao da ne zvuci samo sam pitao zar nije bolje i logicnije da se snima "kako treba" nego ovako? Ovakav snimak moze da sluzi samo kao demo. Ja ne mogu da poverujem da bi ovo iko izdao. Znam da ja ne bih.

branoy
26-02-2013, 08:48 PM
tu i jest opet neka fora, neko voli cisto ma bez i jednog suma, distorzije, meni to na onake pesme nije draz, deset put mi je bolje ono gore od amateriusa prvi mp3, kao iz nekog finog starog magnetofona, analogija, ima moc muzika, danas FLAT i CLEAN nema draz u vecini muzike.. al opet kako god, i sve narodne pesme dok su snimate po RTS A studijima i danas dan ubijaju, i taj njihov hall trakasi stari, roland corusi idt, deset put je bolje neg sve ovo novo CLEAN, staklo,, ma 192Khz, i 32bit. tamo je sjedinjeno, utopljeno i zvuci jedinstveno,
msm to ima dusu, i to ne moze svako napravit i dobit, ovo danas mogu svi u kuci a kamol dalje.
sto traze saturacije plugove itd da bi to dobili, neku lepotu osecaj trake.

ono tebi muzzy moze zvucakt kao demo, meni ubija i nist ne bi promenio. sve se razume. i ima neke svoje krivine i vijuge.

to se mozda i nemoze objasnit, to se samo oseti. i kazes to je to.

a sto se tice snimanja, najbolje je kad im kazes NE SNIMA SE!!

Everbeatz
26-02-2013, 09:20 PM
izgleda da ova slika nije nista objasnila..:)

branoy
26-02-2013, 09:27 PM
da vi samo vidite "gvozdja" u everbeatz-a!!! ,moram ga pohvalit javno, redak je kao covek, ima dushu, cenim ga mnogo!! iiiii sve ostalo!! :D svaka cast!!

Everbeatz
26-02-2013, 11:20 PM
http://bobbyowsinski.blogspot.com/2011/06/12-major-changes-to-recording-in-2000s.html

dobar clanak za temu

awacs
27-02-2013, 12:41 PM
^^^ Kome slika nije objasnila, ovaj tekst možda hoće :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
28-02-2013, 07:20 AM
Samo je jedno jasno, neće Branoy nikad ni?ta naučiti, on ne čuje i ne vidi ni?ta ?to mu se govori i pokazuje. :)
Ono ?to nisam siguran je da li je ozbiljan u ovom autizmu ili je to neko ko nas ba? po?teno 'ebe ovde. ;)
Treba ga ignorisati, mo?da otvoriti pod sekciju, pa čim otvori temu premestiti je tamo, naravno zabraniti replay kao opciju... ;)

spartakus
28-02-2013, 10:17 AM
Ja mislim da branoy treba nama da okaci jos neku sliku..;)

spartakus
28-02-2013, 10:18 AM
Ali u boji..

wladymeer
28-02-2013, 06:51 PM
Ono što nisam siguran je da li je ozbiljan u ovom autizmu ili je to neko ko nas baš pošteno 'ebe ovde.

Ozbiljan je 100% - znam ljude poput njega.

VladaNS
28-02-2013, 11:49 PM
tamo je sjedinjeno, utopljeno i zvuci jedinstveno,
msm to ima dusu, i to ne moze svako napravit i dobit, ovo danas mogu svi u kuci a kamol dalje.

Stavi ssl bus compresor od wavesa na master output pa ces da cujes kako sve zvuci jedinstveno i kako ljulja :wink: Nije to zvucalo tako samo zato sto je analogno, vec zato sto su bili dobri producenti. Kako vise neki ne mogu da ukapiraju:

Odlicna pesma zvuci odlicno i na traci i na pro tools-u.
Losa pesma zvuci lose i na traci i na pro tools-u.
Tacka.

DaBear
01-03-2013, 07:09 AM

Disko kuce nije briga kako nesto zvuchi ako je hit !!
Ovo bi ladno moglo da se provuce kao neki autenticni retro i ostane ovakvo..malo se upegla umasteringu i vozi Misko !

NIKOGA vise nije briga ...pogotovo ako ima neke magije u tom demo snimku - koja posle nemoze da se rekreira u studiju !!

MUzzY
01-03-2013, 12:28 PM
Ok, zasto onda ozbiljni studiji ne snimaju sve na m-audo proFire? Ima dovoljno kanala, radi... stabilni drajveri... sve kul.
Rode takodje zvuci dovoljno dobro, ne treba ti u87 pored NT2a realno...
Mac Pro? bezveze... media box od pre 4 godine je dovoljan.
Genelec monitori? Genius 2.0 sistem i Bog da te vidi!

MUzzY
01-03-2013, 12:32 PM
Chris Lord Alge i J.J. Puig nemaju sansi sa svojim 10.000$ vrednim miksevima pored branoy-a recimo, koji ce to da odradi za 100.

Nikoga to ne znaima...

DaBear
01-03-2013, 03:01 PM
Ok, zasto onda ozbiljni studiji ne snimaju sve na m-audo proFire? Ima dovoljno kanala, radi... stabilni drajveri... sve kul.
Rode takodje zvuci dovoljno dobro, ne treba ti u87 pored NT2a realno...
Mac Pro? bezveze... media box od pre 4 godine je dovoljan.
Genelec monitori? Genius 2.0 sistem i Bog da te vidi!

pa snima jos MALO ovih sto su ostali...a i njih nece biti za koju godinu!

Mislim, znas koliko se albuma snimi "on the road" ili po hotelskim sobama, na smesnoj opremi i na slusalicama?? ne kazem da se sve snimi, ali vokali, neke gitare, sta vec... najvise vokala..nema ko nije bar jednu stvar odradio u hotelskoj sobi na portable opremi.
Sto bi rekli Englezi: "you would be surprised!"
Sve moze, nema pravila i iskoriscava se sta se ima u datom momentu.

Bjork i Bono su snimali nebrojene vokale sa Sure SM57.

awacs
01-03-2013, 03:45 PM
Chris Lord Alge i J.J. Puig nemaju sansi sa svojim 10.000$ vrednim miksevima pored branoy-a recimo, koji ce to da odradi za 100.

Nikoga to ne znaima...

Kakve sad veze sa svim ovim imaju CLA i JJP? :confused: Oni su stekli karijere tako što su radili onako kako ONI čuju muziku, pa se to svidelo ljudima i počeli su da ih traže. Ali to su njih dvojica, kakve oni imaju veze sa tobom, sa mnom, ili Branoyem i Kravadinkom??? Normalno je da neko ko je uspešan u poslu ima skuplji alat koji mu olakšava posao. Pitanje je samo da li dobija posao na ime alata ili na ime talenta i rezultata?

Svako treba da definiše SVOJ zvuk, kako zna i ume, na onome čime raspolaže. U tome je poenta - ne pravi oprema zvuk, TI ga praviš manipulišući opremom, kakva god da je.

Može da se snima i sa Rode NT2A, samo što moraš da se zalamaš oko rešavanja problema koje taj mikrofon proizvodi i ne treba ga tumačiti kao "jeftinog Neumanna" nego kao Rode NT2A - ne tretiraš ga isto kao što bi tretirao U87(Ai) nego onako kako on zahteva. A kad se ne ubijaš od posla i ne čekaju te tri naredna hitna projekta onda imaš i vremena da provališ kako da ga tretiraš.

"Anything can be made to work if you fiddle with it long enough." (Wyszkowski's Second Law)

Normalno je to što CLA bar triput pomene SSL u svakom intervjuu, to je zaista dobar i ergonomičan mikser, ali i CLA ima vajde od tolikog insistiranja na SSL-u (popust na servis, održavanje, trt-mrt). Fora je razlučiti koliki deo njegove žvake je iniciran objektivnim kvalitetima miksera, a koliki raznoraznim endorsement dealovima...

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
01-03-2013, 03:54 PM
pa snima jos MALO ovih sto su ostali...a i njih nece biti za koju godinu!

Mislim, znas koliko se albuma snimi "on the road" ili po hotelskim sobama, na smesnoj opremi i na slusalicama?? ne kazem da se sve snimi, ali vokali, neke gitare, sta vec... najvise vokala..nema ko nije bar jednu stvar odradio u hotelskoj sobi na portable opremi.
Sto bi rekli Englezi: "you would be surprised!"
Sve moze, nema pravila i iskoriscava se sta se ima u datom momentu.

Bjork i Bono su snimali nebrojene vokale sa Sure SM57.

sm57 kroz ozbiljan pream i matricu koja je snimljena na dobroj opremi ... daj bre, daBear...

Aman, ja nigde nisam rekao da NE MOZE ali da li treba? Kome treba da je bitan kvalitet? Ispod cega ne treba da se ide? Ispod cega se NE IDE u stranoj produkciji?

MUzzY
01-03-2013, 04:02 PM
Kakve sad veze sa svim ovim imaju CLA i JJP? :confused: Oni su stekli karijere tako što su radili onako kako ONI čuju muziku, pa se to svidelo ljudima i počeli su da ih traže. Ali to su njih dvojica, kakve oni imaju veze sa tobom, sa mnom, ili Branoyem i Kravadinkom??? Normalno je da neko ko je uspešan u poslu ima skuplji alat. Pitanje je samo da li dobija posao na ime alata ili na ime talenta i rezultata?

Svako treba da definiše SVOJ zvuk, kako zna i ume, na onome čime raspolaže. U tome je poenta - ne pravi oprema zvuk, TI ga praviš manipulišući opremom, kakva god da je.

Može da se snima i sa Rode NT2A, samo što moraš da se zalamaš oko rešavanja problema koje taj mikrofon proizvodi i ne treba ga tumačiti kao "jeftinog Neumanna" nego kao Rode NT2A - ne tretiraš ga isto kao što bi tretirao U87(Ai) nego onako kako on zahteva. A kad se ne ubijaš od posla i ne čekaju te tri naredna hitna projekta onda imaš i vremena da provališ kako da ga tretiraš.

"Anything can be made to work if you fiddle with it long enough." (Wyszkowski's Second Law)

Normalno je to što CLA bar triput pomene SSL u svakom intervjuu, to je zaista dobar i ergonomičan mikser, ali i CLA ima vajde od tolikog insistiranja na SSL-u (servis, održavanje, trt-mrt). Fora je razlučiti koliki deo njegove žvake je iniciran objektivnim kvalitetima miksera, a koliki raznoraznim endorsement dealovima...

Pozdrav,

Vasa

Oni imaju veze bar sto se mene tice jer su to ljudi koji su mi neki reper. Branoy sigurno nije.
Nisam ja toliko naivan da mislim da oni sada bar 50% vremena provode miksajuci van SSL-a al' evo, Dejo je imao prilike da gleda kako CLA uzivo dize miks na SSL-u (miksajuci nepoznat materijal) za par sati. Rutina, iskustvo, usi.

Oni su izgradili svoj stil i SVAKO ko je dovoljno godina u ovom poslu (i mnogim drugim) ga na kraju izgradi samo je pitanje da li je to nesto sto ljudi zele da plate. Nesto ne vidim da se svi guraju da im rade mikseve na 4ch starudiji ili sa 1 mikrofonom.
Vrh produkcije nije imaginarna stvar - veoma je vidljiv i veoma se cuje. Ja tome tezim. Ko zna da li cu uspeti i nemam nameru da se ubedjujem oko gluposti ali zaista ne mogu da shvatim da nekim ljudima (ovde) tehnicki detalji nisu bitni...

Znam gosn' Vaso da moze da se snimi svasta na NT2a, visi pored mene vec 6 godina i 80% stvai snimam preko njega... I sami ste napisali glavnu poentu price: ne trosis vreme ispravljajuci krive drine. I pisljivi jeftini dbx kopresor moze da odradi slican posao kao Plugchild kompresor. Koji bi radije koristili da mozete? ...

Zar nije poenta da mi kao inzenjeri i ljubitelji muzike i dobrog zvuka uradimo SVE da se necija muzika sto bolje dozivi? Stvarno ne mogu da verujem sta citam u ovom topicu...

Znak
01-03-2013, 04:49 PM
Rekao bih da postoje dve stvari oko kojih bi svi učesnici rasprave u ovom threadu mogli da se slo?e:

1. Bolje je imati najbolju moguću opremu za snimanje nego nemati.
2. Ko nema najbolju moguću opremu neka koristi onu koju ima, pa makar to bio i običan kasetofon.

awacs
01-03-2013, 05:14 PM
Oni imaju veze bar sto se mene tice jer su to ljudi koji su mi neki reper.

Jedno je uzimati nečije rezultate kao reper, a drugo je poistovećivati kvalitet nečijih rezultata sa kvalitetom njegove opreme. Ovo drugo je, po mom mi?ljenju, presek većine forumskih postova (ne samo na Rumskom) koji se tiču snimanja i miksa. I besmisleno je (po mom mi?ljenju).

Zar nije poenta da mi kao inzenjeri i ljubitelji muzike i dobrog zvuka uradimo SVE da se necija muzika sto bolje dozivi? Stvarno ne mogu da verujem sta citam u ovom topicu...

Naravno da je tako. Treba da uradimo sve ?to umemo na onome ?to imamo. Jer je onaj miks koji postoji uvek bolji od onog "koji bismo napravili kad bismo imali..."

Su?tina miksa je u balansu instrumenata, ni?ta vi?e od toga. SVE studijske sprave slu?e samo tome, bile one realne ili virtualne. I sve se svodi na glasnije/ti?e, tamnije/svetlije, bli?e/dalje i levo/desno. To va?i za svaki instrument (element) u odnosu na sve ostale, i va?no je da "rade zajedno", a ne da svaki pojedinačno "zvuči dobro". To je ceo put do "dobrog", "odličnog" ili "fenomenalnog" miksa, bio on ITB ili OTB. I nema nikakve veze da li miks "zvuči skupo" ili ne - "skupoća miksa" je stvar ličnog kompleksa, a ne estetskog zahteva pesme.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
01-03-2013, 05:17 PM
Ja mislim da te tacke nikad nisu ni bile sporne.

MUzzY
01-03-2013, 06:41 PM
Jedno je uzimati nečije rezultate kao reper, a drugo je poistovećivati kvalitet nečijih rezultata sa kvalitetom njegove opreme. Ovo drugo je, po mom mi?ljenju, presek većine forumskih postova (ne samo na Rumskom) koji se tiču snimanja i miksa. I besmisleno je (po mom mi?ljenju).

Dobro, iz kog razloga je onda on(i) nabavljao svu tu skupu opremu?
Jel' bilo ko od njih izgradio karijeru praveci mikseve na 4ch kasetofonu i snimao sa jednim/prosecnim mikrofonom ili su ipak (vremenom) obracali paznju na to sta/zasto/koliko i kada treba da upotrebe?

Naravno da je tako. Treba da uradimo sve ?to umemo na onome ?to imamo. Jer je onaj miks koji postoji uvek bolji od onog "koji bismo napravili kad bismo imali..."

Su?tina miksa je u balansu instrumenata, ni?ta vi?e od toga. SVE studijske sprave slu?e samo tome, bile one realne ili virtualne. I sve se svodi na glasnije/ti?e, tamnije/svetlije, bli?e/dalje i levo/desno. To va?i za svaki instrument (element) u odnosu na sve ostale, i va?no je da "rade zajedno", a ne da svaki pojedinačno "zvuči dobro". To je ceo put do "dobrog", "odličnog" ili "fenomenalnog" miksa, bio on ITB ili OTB. I nema nikakve veze da li miks "zvuči skupo" ili ne - "skupoća miksa" je stvar ličnog kompleksa, a ne estetskog zahteva pesme.

Pozdrav,

Vasa

Ok...
Sad se opet mesa ono da li pricamo o miksanju dobro snimljenog materijala ili trosenju dragocenog vremena na ispravljajne nedostataka lose opreme da bi nesto bilo u balansu, dovoljno prezentno, lepo, ruzno, braon ili roze ili pricamo o tome da li dobar miks moze da se postigne samo na SSL-u?
Naravno da nije potreban veliki analogni sto da bi se postigao dobar ili vrhunski mix ali ti stolovi se i dalje koriste iz nekog razloga inace bi svi vec bili pretopljeni u staro gvozdje i raskomadani u rezervne delove... i vise niko ne bi pravio niti obracao paznju na dizajn preampa, analognih dinamickih igracaka i eq-eva. Ameri bi na prvom mestu to sve stavili da se slika i radili bi na m-audio fasttrack-u da je to sve tako...
Onog momenta kad materijal predje u digalnu formu prestaje da bude krucijalno gde se miksa i to smo MILION puta prezvakali (i slozili se) ali tu se opet vracamo na pricu oko kvaliteta opreme - na provom mestu kvalitet AD konvertera. Ili i to nije bitno? A onda na kvalitet montoringa ... slusalica...

Pa Vaso, sta bi ste radije miksali - kanale koji su bljutavo snimljeni ili dobro snimljeni? Nebrojeno puta sam cuo/video da su ljudi slali NAZAD materijal koji je lose snimljen jer miks inzenjeru ne pada na pamet da od govneta pravi pitu.

awacs
01-03-2013, 07:40 PM
Jel' bilo ko od njih izgradio karijeru praveci mikseve na 4ch kasetofonu i snimao sa jednim/prosecnim mikrofonom ili su ipak (vremenom) obracali paznju na to sta/zasto/koliko i kada treba da upotrebe?

Nema potrebe da toliko banalizujemo stvari. Razlika u kvalitetu zvuka između današnjih AD konvertora "consumer" i "pro" klase je mnogo puta manja od razlike između 4-kanalnog kasetofona i 16-kanalnog 2" Studera. Da ne govorim o razlikama između ekvilajzera na skupim i jeftinim mikserima i današnjim razlikama između skupih i jeftinih (pa i freeware) pluginova.

Pa Vaso, sta bi ste radije miksali - kanale koji su bljutavo snimljeni ili dobro snimljeni? Nebrojeno puta sam cuo/video da su ljudi slali NAZAD materijal koji je lose snimljen jer miks inzenjeru ne pada na pamet da od govneta pravi pitu.

Nemam pojma, ja nikad ne bih odbio da miksam materijal koji je loše snimljen, vratio bih materijal koji je loše odsviran ili agresivno editovan.

Mislim da je u tome osnovna razlika između miksadžija iz "mog" i "tvog" vremena. Danas su svi gadljivi na "bljutavo snimljene kanale", a niko nije gadljiv na "zrikav" timing i falševe. Jer će ionako pre miksa da sednu i da edituju dok ne doteraju sve na grid i u štim, makar na kraju zvučalo bljutavo i beskrvno... Ali nema veze, važno je da je signal dobro usnimljen.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Hehe, mislim da sam te već jednom ranije zamolio da mi se ne obraćaš sa "Vi". To što sam grumpy old man ne znači da sam podvojena ličnost. Još uvek sam u jednini :wink::)

psionic
01-03-2013, 10:39 PM
I da, polemika analogno vs digitalno opet uzima zamah...

Ja predlažem da organizujemo jednu arenu zatvorenog tipa gde će učesnici moći lepo fizički da se razračunaju. Evo Diviner može da bude sudija... Bogi je dobar sa brojkama, on neka bude bookie, neka skuplja opklade. Ko poslednji ostane na nogama, on će biti u pravu i niko ne sme da mu protivreči. Takođe predlažem da se šator podigne u Rumi, nekako bi to bilo najprikladnije.

Posle može da padne i manja diskusija pod nazivom pričaonica gde će se diskusija voditi pomoću ispijanja piva. pravila su ista kao u Velikoj areni: poslednji koji ostane na nogama, je u pravu :rotfl:

Za predloge i sugestije kontaktirajte organizatore

Ogi
01-03-2013, 10:48 PM
Daleeko se zabrazdilo u off-topic... sad ću i ja.
Moje vidjenje cele te problematike je:
-slika sa početka thread-a je simpatična i ni?ta vi?e od toga
-jedna od osnovnih stvari koja se zaboravlja je RAZLIKA izmedju AMATERA (hobista) i PROFESIONALACA. Iz te razlike proizilaze sve druge... onog trenutka kada je "sve" postalo dostupno "svima", "svi" su se osetili kompetentnim da svoje nerazumevanje i neznanje postavljaju kao aksiom. U slučaju naslućivanja "problema", dolazi "obrazlo?enje" u kategoriji "lako je njima, oni rade na opremi od x0000000000 eura/dolara. I moja "remek-dela" bi zvučala isto, umem i ja ISTO tako - samo nemam na čemu."

?to se pomenutih JJP i CLA tiče (a kladim se da je minimum 80% ljudi "iz posla" za obojicu čulo tek kada su se pojavile krekovane Waves kolekcije), mislim da je stvar sledeća - oni dobiju 16 kanala da smiksaju, neko ko to radi iz hobija (amater) dobije istih tih 16 kanala... njih dvojica miksaju na 500 eura opreme, ljubitelj na 500000 eura opreme... njihov rezultat zvuči - u najmanju ruku - pristojno, a siguran sam neuporedivo bolje od nekog ko je prvi put zavrteo dugmiće na Neve-u, API-ju, SSL-u, i ostalim igračkama... te se vraćamo na pro vs. "koristio sam sve njihove presete, kako nije isto" grupu.

I da, nema razloga stalno ponavljati kako "ima toliko hitova", ili čega god - a "smiksano na 4ch Tascam kasetofonu, pevano u telefon, u klonji, dok je kom?ija imao bolan menzis... i ?ta fali?"... jer vrlo dobro znamo da su to incidenti, nikako podrazumevajuća stvar. Zbog toga ni za jednu od tih ?tap/kanap pesama nismo rekli "jbt, hoću i ja ovako", nego raspravljamo na 10+ strana o nekakvom crte?u i o nekakvom "?ivim ZA muziku" stavu...
Malo je te?e ?iveti OD muzike - bar od onog dela posla o kome ovde razglabamo.

p.s.
Slika jeste "objasnila"... nekima sva?ta, nekima - ni?ta.

diviner
01-03-2013, 10:51 PM
Postedi me gomile kucanja, i gomile vremena! :)

A vise puta sam krenuo da kuckam, pa me smetnula neka obaveza :) ...

fix3r
01-03-2013, 11:01 PM
"sve" postalo dostupno "svima", "svi" su se osetili kompetentnim

Komodizacija.

Svakoj industriji to mora da se desi vremenom, kada jednostavno cena ulaznice postane dostupna svima.

awacs
01-03-2013, 11:05 PM
I da, polemika analogno vs digitalno opet uzima zamah...

Ja nisam primetio tu pojavu :ups: Od početka threada se priča na temu "jeftino vs. skupo". Jbg, to podrazumeva i analogno i digitalno u svim mogućim kombinacijama, uključujući i konvertore (koji su istovremeno i analogni i digitalni :wink:).

Pozdrav,

Vasa

branoy
01-03-2013, 11:22 PM
sve ok. sve 5. i 10.

nego slika po mom je samo rekla, previse je za danasnje vreme bacati love na svu onu po milionsku opremu a deca slusaju na 10dolara sluske i isto tako i kutice neke kraj kompa, plus mobilni... ja danas ne mogu nac dve kuce oko mene da neki ima HI-FI posten.

drugo. nikad nisam trazio da imam zvuk CRIS ALGE,! .. MIX - Ok-e, da se ubost kad bi se snimalo sto on snima, msm koga snima i sta snima.

trece. meni samo da je da i ja zvucim ko oni pre deset godina, ne mora sad ko vi svi, ja cu ubost pesmice, textove, napravit finu muziku, i nac nekog da to fino otpeva i bice sigurno i hitova, nek traju mesec, nek traju par godina ssvejedno, samo da smo svi zadovoljni.

na zemlji sam , ja se zadovoljim i zvukom pre deset godina ako treba, sam da ne zvucim PC bukvalno.

e sad,, skontacu nesto, gde ce dobri ljudi dobre volje lakse pomoc, neg da pisemo u nedogled svako za sebe i na kraju rat ja znam ti ne znas.
a u tome sto imam na umu kako, mozda i ne naucim , a mozda naucim.

spartakus
01-03-2013, 11:41 PM
Branoy okaci ti nama josh nesto.i psionic to za taj sator za to cirkanje i zezanje(iznajmiti 5kilovata)bash ono sto nam treba,normalno bez tuce i kladjenja,pozovemo brdo picaka.normalno kazemo ribama i zenama da idemo na skup analog vs digital.uzmemo absynth i rakieshtinu..zlo i naopako

wladymeer
02-03-2013, 06:48 AM
nego slika po mom je samo rekla, previse je za danasnje vreme bacati love na svu onu po milionsku opremu a deca slusaju na 10dolara sluske i isto tako i kutice neke kraj kompa, plus mobilni... ja danas ne mogu nac dve kuce oko mene da neki ima HI-FI posten.

mi o ploču - ti o klin :banghead:

Ti koji "bacaju milione" sigurno ne bacaju zadnje para na opremu kao što ti to radiš. I vrlo često je u pitanju reklama gde to što košta milion dobiju ili na korišćenje ili uz ogroman popust, ali da se slikaju i reklamiraju kako rade SAMO na tome.

Pošto već nećeš da razumeš da danas nije ništa drugačije nego pre 10-20 godina kada si imao vokmene i kasetofone od 20 maraka, a sve slušao na kaseti od pola marke, deset puta presnimljenoj - da probam ovom metodom da objasnim:

kupuješ opremu da bi kad izadješ u diskoteku čuo od drugara kad krene tvoja pesma - brateeeeee al si snimio, ala gruva, harmonika ti je MAST nevidjena - svaka ti čast.

DaBear
02-03-2013, 09:58 AM
e bas lepa diskusija.:D jeste sara malo levo - desno..ali je dobro da se diskutuje.

Oko opreme malo...primer.
CLA nije jednog dana resio da miksa i otisao i kupio sve najskuplje. On je radio godinama, kad vecina sprava koje ima nisu bile skupe i retro kao danas. Svi onu kupe te miksete kad se neki studio zatvori i na kraju..danas je SSL dzabana !!! Ko ima prostoriju, para za struju i nekoga da popravlja - bagatela !!!
Drugo - kao i svi na zapadu koji zaradjuju..na kraju meseca / godine - kad treba da se plati porez - bolje je kupiti nesto od opreme, nego dati poreznicima!

Zato sam i ja svojevremeno nakamarao svega i svacega !!

Razlika je sto je CLA i dalje popularan, radi iskljucivo artiste koji nekako nadju pare za njega (a cak je i on znatno smanjio cenu) - jer je vec doveo sve do savrsenstva brzine i samo stancuje..daj sve!!)

Kod mene a bogami i kod 90% producenata koje znam u Londonu je odjednom presusilo. Para nema kao pre (90% manje) razlike u ITB/OTB neznatne, onome ko placa neprimetno a hoce da uradi recall posle 3-4 nedelje / meseca, itd itd... Sva ta tehnika postane u nekom momentu teret i ljudi se lako prebace na ITB zbog ekonomije (brze, jeftinije)
Cak je i poznati house DJ/producer Steve Mac skoro prodao svoj MCI na koji su svi pustali sline a covek posle toga rekao da NIKAD nije bio produktivniji od kad se resio mikste !!

Zanat inzinjera je (cak i ovde) postao "endangered" (u opsanosti da nestane).
Bice uvek nekolicina onih koji su top i koji to rade jako jako dugo i pokoji novi jako talentovani...ali posvetiti se snimateljskom poslu danas, u ovom vremenu..i potrositi mladost i godine na to ???? Cemu? Zasto? Za koga??

jednostavno nema dovoljno posla i para za sve a kamoli za one koji pocinju i loze se na snimanje. Pozdravljam sve...ALI mislite i na buducnost.
Ima smisla SAMO ako uz to PISETE SVOJU MUZIKU, koja MORA DA BUDE KOMERCIJALNA, da bi nekako uspeli da zivite od svega toga (studio / muzika / produkcija)..inace - mrka kapa!

Kao hobi - sve moze, nema problema.
Znam puno hobista sa neverovatnom opremom ili hi-fi jem..koji nemaju pojma o zvuku ali ih uopste nije briga !! ima se - moze se !

necu vise da se vracam na pogled iz perspektive slusaoca (vec smo to prosli)

wladymeer
02-03-2013, 10:03 AM
Bice uvek nekolicina onih koji su top i koji to rade jako jako dugo i pokoji novi jako talentovani...ali posvetiti se snimateljskom poslu danas, u ovom vremenu..i potrositi mladost i godine na to ???? Cemu? Zasto? Za koga??

Ovo važi i u Srbiji takodje - s tim što ovu podvučenu reč zameni sa "autorskom" i dalje sve važi. Ovde bi i Rihanna propala da se ne poveže sa Sašom Popovićem ili Dinkićem.

on the topic - ja verujem da bi CLA radio fenomenalan posao i sa 10 puta jeftinijom opremom - a znam ljude koji uprkos "vrhunskoj" opremi dozvole da takvo djubre izadje iz njihovog studija da bi mene posle toga bilo sramota da se nazovem toncem/mix majstorom/producentom ili kako već.

psionic
02-03-2013, 08:00 PM
Ja nisam primetio tu pojavu :ups: Od početka threada se priča na temu "jeftino vs. skupo". Jbg, to podrazumeva i analogno i digitalno u svim mogućim kombinacijama, uključujući i konvertore (koji su istovremeno i analogni i digitalni :wink:).

Pozdrav,

Vasa

Od tolike kolicine gluposti ovde, izgubih nit razgovora :rotfl:

MUzzY
03-03-2013, 11:10 AM
Ne mogu sad da citiram sve odogovore koji su mi sporni te cu sumirati moj stav u par reci: skupa oprema i dobar mix nece od bilo cega napraviti hit/dobru muziku ali dobra muzika zasluzuje sto skuplju opremu da bi dobar mix ostavio vrhunski utisak...
To je stav kojim se ja vodim i stvarno nemam sta vise da pisem po tom pitanju.

Pozdrav!

P.S
Vaso, evo necu vise da ti persiram :D

branoy
04-03-2013, 06:46 AM
tako je DaBear, o tome pricam.. alo bre nismo mi u svetu , za nase balkan trziste, je dosta PC sa par hardwera oko njeg, odlican preamp, jedan lexikon pcm, i jos par stvari, to je to.

dovedi mi sabana ili zeljka joksimovic ili itd itd,, oni imaju glas takav da ih mozes snimiti kao da probate, stavi mu malo brasna na glas, ako je dobar text, ti jos fine muzike nabaci, to je to..

kad mi dodje amater koji misli da zna pevat i da mu je dikcija u redu, ja mogu stavit sto CRIS ALGI i odvest ga na SSL, to nije to niti ce biti.
daj one gore odvedi u svaki studio sa rumskog i nek svi stave snimke pevaca, na bilo koji mikrofon, zvucace svaki snimak na svoju karakteristiku i nacin, jer covek ima glas.

a fora je da je do takvih zlo doci, tu je najveca fora.

kravadinka
04-03-2013, 06:58 AM
Branoy...
Nepopravljiv si...

branoy
04-03-2013, 07:51 AM
sta je stobom kravadinka,, stalno napadas?
de prekopiraj sta si sve do sad mi pokazao a da iz tog malo odma sam trebao sve da naucim po tvom sto ti mislis ?

i prihvatio sam verovatno nesto sto mi je ovde samom imalo logiku,,
sta tebi nema logiku iz mog posta?

ljudi stancaju pesme i dalje sa tom opremom koju sam naveo i slusaju se dok se mi prepiremo ovde i kao trazimo svetski zvuk?
sta je to svetski zvuk?
msm postoji svetske opreme od vek vekova u BG i dalje, sve sto se navodi.
i mi smo valjda za nekog svet i imamo isti taj zvuk njima kad oni slusaju sam nije na ENG!!.

igormink
04-03-2013, 11:04 AM
Lijepi pozdrav!

Nisam se dugo javljao na ovom forumu, ali kad ste me ve? prozvali za lo?u snimku, da se onda barem probam opravdati :) Ovisno ?to se slu?a (i koliko je netko u toj glazbi), donose se razli?iti sudovi. Da sam htio dobiti moderan zvuk, ne bi ovako snimao taj bend. Ali htio sam se pribli?iti autenti?nom zvuku 50ih. Koliko sam uspio ne znam, ali sam poprili?no zadovoljan. Ako kao mali detalj navedem da signal kontrabasa i vokala ide iz prili?no jeftinog razglasa (jer je bila proba pa su se trebali dobro ?uti - nije bilo te?i?te na snimanju), onda je malo jasnije za?to je lo? kontrabas. Uostalom, ovo i nije predvi?eno za izdavanje. Sad ve? jedno vrijeme snimam isklju?ivo analogno (nedavno se nabavio i vrhunski multitrack magnetofon osim master ma?ine) i mogu re?i da ja ovaj zvuk digitalno ne mogu dobiti, niti sam ?uo da ga je netko dobio. Na ovoj snimci konkretno je toliko traka saturirana da dobije taj prizvuk da samo mogu zamisliti ?to bi mi konverteri reklil da sam to probao digitalno Ina?e sam pobornik dobrog benda i dobrih instrumenata, a tek onda opreme, ali nije ba? da se sve mo?e snimiti na jeftinoj opremi. Svako neka snima na ?emu ho?e/mo?e i ne vidim ?emu filozofija oko opreme, na kraju svako ima druk?ija o?ekivanja od krajnjeg zvuka i druga?ije ?uje. Ja volim ovako i tek u?im :)

BTW - ona druga snimka nije od istog benda, ali oprema je ista :)
I evo jedan analogni bluz za kraj, pa kog zanima :)

https://www.box.com/s/6384e571747987439561

Znak
04-03-2013, 11:03 PM
Pozdrav Igore! Long time no see... :)
Sve ?to si ikad ovde postavio bilo je odlično, a ni ove nove stvari nisu izuzetak. Ti ima? svoj retro sistem rada i to funkcioni?e očigledno upravo onako kako si zamislio, a ?to je najbitnije muzičari koji snima? su stvarno vrhunski. Svaka čast!

psionic
05-03-2013, 04:00 AM
Lijepi pozdrav!

https://www.box.com/s/6384e571747987439561

Jedino bih ja zamerio ovde po koji digitalni klip... Verovatno je nastao kad je prebacivano sa trake ili cega vec na komp. Ipak je ovo muzika sa vecom dinamikom... Ali zvuci sasvim fino i realno.

To je po meni i neki bottom line - svaka muzika ima svoju opremu koja joj "lezi", ako neko snima jazz, rock ili slicno, mozda ce najradije upotrebiti retro opremu. A jevtina retro oprema ne postoji, ili cuci na tezgama na bubanj potoku. To je onaj deo jednacine od nekoliko hiljada $$$

Digitalno postoji i jevtino i skupo, ali kao sto vec neko rece, nije razlika tako drasticna u kvalitetu izmedju lo-enda i hi-enda kao kod analogne tehnike. Postoji naravno, ali je tamo mnogo izrazenija. Nece jedan Focusrite da upropasti miks nacisto, ali zasto rizikovati. Znam studija koja rade sa Delta 1010 kartama i totalno su konkurentna onima koji rade sa nekim mnogo boljim spravicama. Zato je digitalija i pristupacnija, pa ona slika sa pocetka mozda i nije realna za neko novije doba...

U principu, u zivotu nista nije tako crno-belo, pa ni ovo. Uvek postoje nijanse.

@Branoy
Moram jos da dodam... Ja ne vido' studio bez kompjuktora... Mozda postoji jos po neki pure analog super skup studio sa SSL konzolom iz cetr'sprve i sta ja znam cime jos (koji ce vrlo skoro da se raspadne jer ne moze jednostavno da bude dovoljno isplativ), ali realnost studija danas je komp i oprema do 2-3000 eura. Sve sto cujes a novije je od '90, verovatno je izaslo sa nekog kompa. Da li MAC ili PC, nebitno, uglavnom eto - bez DAWa danas nema studija.

Sto se tice "duse" koju ti mislis da usnimis... nista od toga. Ionako sve ode na kraju u PC. A opet, mislim da je bolje da dodas malo Waves NLS efekta, cak mozda i provuces kroz pravu traku kao FX - sto ljudi i rade, nego da snimis sa sve tim efektom, pa da ne mozes da ga se resis. Nije sva muzika za sum i pucketanja i mast i sta znam sta... Neko voli silikone, neko prirodno :da:

A sta je po pravilu i ispravno ? Ko smo mi da o tome sudimo ? (rece Skrillex i nasumicno prevuce preko tastature radeci na svom najnovijem projektu) ... :rotfl:

igormink
05-03-2013, 06:17 AM
Pozdrav Igore! Long time no see... :)
Sve ?to si ikad ovde postavio bilo je odli?no, a ni ove nove stvari nisu izuzetak. Ti ima? svoj retro sistem rada i to funkcioni?e o?igledno upravo onako kako si zamislio, a ?to je najbitnije muzi?ari koji snima? su stvarno vrhunski. Svaka ?ast!

Ma da, nije me dugo bilo na ?alost, radili smo i novi studio, nabavljali opremu, bio sam malo isklju?en iz svega :) Hvala ti na komplimentu, jo? uvijek jako puno u?im, gnjavim se, ali ide pomalo. Muzi?ari su na moju sre?u stvarno uglavnom dobri, a tu le?i bar 90% dobre snimke (mo?da i vi?e).
Ovaj blues ide u klip na par mjesta, nije to ni trebala biti snimka, nego se frendovi napili, pa malo zasvirali, a ja upalio mikser i slagao live mix onako u hodu, pa je sva?ta ispalo, ali ima onu analognu meko?u. Sve to radim jo? uvijek da vidim ?to mi oprema mo?e i ?to ja mogu izvu?i od nje :)

Evo par fotki "novog" stroja da vidite s ?im se mu?im :)

http://imageshack.us/a/img856/7566/8spurinbetrieb.jpg
http://imageshack.us/a/img705/306/tel1z.jpg
http://imageshack.us/a/img41/3868/img9434r.jpg
http://imageshack.us/a/img685/6914/img9685c.jpg

branoy
05-03-2013, 07:54 AM
nema ba psionic ti uvek fino nesto kazes, objasnis ljudski bez tenzija. poz

awacs
05-03-2013, 11:08 AM
Nije sva muzika za sum i pucketanja i mast i sta znam sta... Neko voli silikone, neko prirodno :da:

Samo da podsetim: i "analogni" i "digitalni" zvuk su neprirodni, mada na malo drugačije načine. Sve drugo ?to si napisao spreman sam da potpi?em.

Pozdrav,

Vasa

Danilo S
06-03-2013, 11:17 PM
Većina ih ima percepciju da je strujni impuls prirodniji od jedinica i nula. Ja imam obrnut stav tj. da su i analgni i digitalni zvuk prirodni. Zvučni talasi, strujni impuls, jedinice i nule su po mom mi?ljenju na kraju svih krajeva sve prirodne pojave.

awacs
07-03-2013, 11:55 AM
Većina ih ima percepciju da je strujni impuls prirodniji od jedinica i nula. Ja imam obrnut stav tj. da su i analgni i digitalni zvuk prirodni. Zvučni talasi, strujni impuls, jedinice i nule su po mom mišljenju na kraju svih krajeva sve prirodne pojave.

Ma, ja nisam jasno napisao. Hteo sam da kažem da nema ničeg prirodnog u tome da npr. doboš ima istu čujnost kao vokal. Ili u tome da, kad se makneš levo ili desno iz sweet spota slušanja, "centar" ne ostane u centru, nego se pomeri zajedno sa tobom... To važi i za analogni i za digitalni tretman zvuka.

Filozofiram, po običaju :ups:

Pozdrav,

Vasa

branoy
07-03-2013, 12:06 PM
i jos jedna stavka vazna za balkan, sto nije na slici, je da kod nas ured sve TV mono!! :banghead:

DaBear
07-03-2013, 12:19 PM
http://imageshack.us/a/img685/6914/img9685c.jpg

[/QUOTE]

Ajde odmah da ste sklonili ovaj razvodnik sa zida !!!
Koliko god masine izgledaju do jaja - toiko ih ovaj jeftini razvodnik i ovi jeftini kablovi kvare !!
PLIZ !!!!:shock::shock:

awacs
07-03-2013, 12:34 PM
Ajde odmah da ste sklonili ovaj razvodnik sa zida !!!
Koliko god masine izgledaju do jaja - toiko ih ovaj jeftini razvodnik i ovi jeftini kablovi kvare !!
PLIZ !!!!:shock::shock:

Hehehe, pa da, starci su alergični na jeftine kablove koji povezuju skupu opremu :D

Mislim da ljudi kada proračunavaju tro?kove pravljenja studija prečesto razmi?ljaju samo o stvarima koje su lako prepoznatljive i vidljive (mikrofoni, preampi, mikseri, konvertori), a zanemaruju cenu kvalitetnih kablova kojima sve to treba povezati. Uključujući i cenu kvalitetnog napajanja strujom za svu tu opremu. Ova poslednja rečenica ima veze sa tvojom fotkom Telefunken i Studer magnetofona koji dobijaju napajanje kroz razvodni kabl od 5-6? :wink:

Pozdrav,

Vasa

igormink
07-03-2013, 01:17 PM
Budem promijenio, pomalo :) To ja zapravo idem u prilog slici s po?etka :)

psionic
07-03-2013, 06:46 PM
http://www.kablovi.biz/kablovi/1_4_8.jpg (http://www.kablovi.biz/1_4_8.php)

Moj predlog (klikni sliku za link)... Pogodan za upotrebu u rudarskim postrojenjima, masinskim postrojenjima, kao i polaganje pod vodom. Visestruka izolacija, olovni plast... Mislim da je skroz OK kablic - sto je sigurno - sigurno je :D

NIelectroy
07-03-2013, 11:25 PM
Nije da je nesto lose to ali ova tema toliko ide iz off-a u off da ce da obrne ceo krug i da se vrati na sliku sa prvog posta :rotfl:

Ovaj muzicki svet je tako konfuzan, ne znam sta se desava ali neko je promenio pravila igre, ajde sto ljudi imaju HI-END opremu i sto publika konzumira/slusa tu muziku na lap top zvucnicima nego sto je 99% pesama dostupno i BESPLATNO. Dakle neko je fino izrezirao da muzicari rade muziku za dzabe. Beatport uzima pitaj boga koj procenat, da odes ne neki sajt da skines neki album ili pesmu free dok stignes do dugmeta download vec ti izbacio 16 reklama samim tim tom vlasniku sajta si doneo pare a nikad nebi zavrsio kod njega na site da ne nudi besplatnu muziku, hocu reci svi zaradjuju od muzike sem muzicara. Jedino ako ne poludis i posle 6 neuspelih albuma ne snimis pesmu i spot tipa Gangam style kako jases vazduh. (a ok je lik nista nemam protiv njega). Zamislite samo taj trenutak kad je pokojni Radivoje Korac doneo prvi u BG plocu The Beatles. Ja mislim da su slusali tu plocu dok se nije istopila a danas ljudi udju na youtube i bukvalno slusaju pesmu po 2-5 sekunde i ako se u tom vremenskom intervalu ne pojave reci tipa: "ajmo ruke gore" "guze dole" "dj" "igraj" "klub" "tebra" "Beograd" "1000 lepih stvari xD" ... gotovo, gubi se interesovanje. Za nesto sto je neko radio dan, nedelju, mesec nego nema 3 minuta vremena da cuje iako je recimo to kvalitetno ali nema te jeftine perverzije fuj...

branoy
08-03-2013, 02:10 AM
prebacte na 2min 10sex, pitanje i odgovor. isto misljenje. dok vecina i dalje pici po svom, i na ovim prostorima se ogradjuju jedni od drugih , a ustvari sve je muzika. tako nikad nisam kontao te ljude. ako volis muziku volis sve u njoj, iz neceg vise iz neceg manje al ne ogradjujes se. kao i forumu, jedni tam jedni vam a sve isti ljudi . ista strast.

http://www.youtube.com/watch?v=nCmzQ32BGM8

psionic
09-03-2013, 03:17 PM
prebacte na 2min 10sex, pitanje i odgovor. isto misljenje. dok vecina i dalje pici po svom, i na ovim prostorima se ogradjuju jedni od drugih , a ustvari sve je muzika. tako nikad nisam kontao te ljude. ako volis muziku volis sve u njoj, iz neceg vise iz neceg manje al ne ogradjujes se. kao i forumu, jedni tam jedni vam a sve isti ljudi . ista strast.

http://www.youtube.com/watch?v=nCmzQ32BGM8

Pa da. Evo npr ja: volim muziku, ali ne volim muzicare... Ono - bas ih ne volim. Celu noc sam peglao neku rastimovanu gitaru u Melodajnu. Zvuci kao da ce da razvali matricu. A reci to muzikantu, ima da dobijes preko nosa. Sujetna fela ti muzicari...

U jbt odosmo u dva lepa offtopika :D

awacs
09-03-2013, 03:53 PM
Celu noc sam peglao neku rastimovanu gitaru u Melodajnu. Zvuci kao da ce da razvali matricu.

Nemoj noću da koristiš Melodyne - tad svi uključuju veš mašine i TA peći, pa je loš napon u mreži. Uzmi neku vintage peglu na ugalj. My 2 cents.

A mo'š i da zaključaš temu i obrišeš ovaj bezuspešni pokušaj da budem duhovit. My whole Euro.

Pozdrav,

Vasa

psionic
09-03-2013, 07:50 PM
Nemoj noću da koristiš Melodyne - tad svi uključuju veš mašine i TA peći, pa je loš napon u mreži. Uzmi neku vintage peglu na ugalj. My 2 cents.

A mo'š i da zaključaš temu i obrišeš ovaj bezuspešni pokušaj da budem duhovit. My whole Euro.

Pozdrav,

Vasa

Pa ni ja nisam nesto bio preterano duhovit, malo sam se kao kiselo nasalio. Jeste bio lose nastimovan, ali je otkinuo kako je svirao - pratnja za neki narodnjak-pop, nista specijalno, ali ipak dobro...
E sad, za zakljucavanje - nemam ovlascenja ovde... nek ucini to neki od super mega modova...

Nevezano sad za bilo sta: Melodajn je postao neverovatna alatka... nisam ga koristio od pojave cubasa 5. Uspeo sam da nastimujem parce razlaganja gitare u kome se cuje vise tonova, a da se ne pokvari zvuk - skoro ni malo.

branoy
10-03-2013, 03:25 AM
naravno melodajn je vrh, DNA mislim na njeg.
ja sam cim je izasao na pijaci iz test probe ubacivao u njeg, neki loop gitare npr Emol, ja napravim Edur, bilo sta , nemos osetit nista.

zakljucat temu? ma sta ce vam to . uvek ce se nesto dodat tu. nek stoji, ima neko uvek neku pametnu. tako se i vode diskusjije, razgovori,

wladymeer
10-03-2013, 10:12 AM
Što reče jedan pevač - ako je sportistima zabranjeno korišćenje steroida, zašto pevači smeju da koriste melodyne? :)

VladaNS
10-03-2013, 11:42 AM
?to reče jedan pevač - ako je sportistima zabranjeno kori?ćenje steroida, za?to pevači smeju da koriste melodyne? :)

Zato sto muzika nije takmicenje.

branoy
10-03-2013, 12:32 PM
jebiga, kratko i jasno !! haha

Danilo S
10-03-2013, 04:29 PM

Da da. Nikada nisam volio festivale zbog toga pa iako su nekad imali značaja uvijek mi je bio neprirodan taj takmičarski aspekt...

wladymeer
10-03-2013, 10:38 PM

Lepo poklopljeno, ali - ako nije takmičenje čemu onda upotreba nečega što će da "popravi rezultat"? Čemu to silno opterećivanje da snimak bude bolji, precizniji? :da:

Sa druge strane, zato što muzika nije takmičenje, sad kapiram otkud toliko ilegalnih supstanci prilikom stvaranja iste :rotfl:

Filip_
11-03-2013, 03:40 AM
Lepo poklopljeno, ali - ako nije takmičenje čemu onda upotreba nečega ?to će da "popravi rezultat"? Čemu to silno opterećivanje da snimak bude bolji, precizniji? :da:

Tesko da se moze nazvati opterecivanjem, cesto umetnici imaju zelju za perfekcijom, zbog sebe, ne zbog drugih...

Sa druge strane, zato ?to muzika nije takmičenje, sad kapiram otkud toliko ilegalnih supstanci prilikom stvaranja iste :rotfl:

Neko pije dok stvara, neko nesto drugo...neko stvara samo strejt...stvar licnog izbora (opredeljenja) i zelje, nacina zivota uopste...ilegalne su samo zato sto ih je nas zakon "stavio" pod ilegalne...negde nisu :D...

branoy
14-03-2013, 08:04 PM
to je to, mi najvise radi sebe, jer ako stvarno zavolis sve to , ide to samo jedno za drugim da ti je da imas sto bolji zvuk, itd,
ja pravim jednom momku pesme neke trenutno, sta god pipnmem njemu se svidja, kaze vaoo super je to, to je ta ideja ,, itd, a ja tek kontam sta cu dalje stavit na to ,, gde final, msm ,, mi se opterecujemo i opet i treba biti tako, tako napredujemo.

itd itd

misteriozni
15-03-2013, 03:03 AM
o ovome sam i ja davnooo pisao po rumskom na nekim temama, i slucajno nadjoh sliku ko da sam je ja crtao, sta rec a ne zaplakat hahah?

Pozdrav!!
evo vidjevsi ovu temu odlucih se ponovno registrirati na ovaj forum,iako sam trajno banovan zbog............
ova je tema dokaz koliko neznalica sudjeluje u dialozima na ovome forumu.
mislim ovu sliku je napravio totalni tenkre koji ........(nema veze s mozgom ni sa produkcijom) a za mene i oni na forumu koji podupiru misljenje ovog branoy-a u vezi ove teme samo,samo dokazuju svoje neznanje.

Evo usporedbe:
Ekipa u hollywood-u snimi film sa kamerom od 50000$,sa najboljim glumcima,reziseri perverzije ovo ono.....lord of the rings hebote...
glazba za film kad cujes da odvalis..
i sad na kraju svega da branoy rece da to nema smisla jer skoro nitko ne gleda film u kinu,nego ga svi skidamo sa torenta u katastrofalnoj rezoluciji i usranoj CAM kvaliteti, i gledamo ga na ekranima od laptopa.A buduci da je taj film u sa torenta usranoj kvaliteti i rezoluciji samo 640x480,
branoy moze doma na livadi snimiti isti takav film (ako ne i bolji)jer ima doma hd kameru,a i komsija mu nije los glumac.Gledatelji ionako nece skuziti koji je film napravljen u hollywood-u a koji u komsiluku jer i onako skidaju film sa torrenta i gledaju ga u rezoluciji samo 640x480.

potpis:tajsam

kravadinka
15-03-2013, 05:53 AM
?to je lepo kad si odmetnik, ne mora? da pazi? da se neko ne naljuti jer si mu rekao istinu ili da li će opet da te banuju... :p

Inače sla?em se sa tobom u potpunosti, iako sam to rekao već deset puta... ;)

nikolaivanic
15-03-2013, 08:47 AM
Pozdrav!!
evo vidjevsi ovu temu odlucih se ponovno registrirati na ovaj forum,iako sam trajno banovan zbog............
ova je tema dokaz koliko neznalica sudjeluje u dialozima na ovome forumu.
mislim ovu sliku je napravio totalni tenkre koji ........(nema veze s mozgom ni sa produkcijom) a za mene i oni na forumu koji podupiru misljenje ovog branoy-a u vezi ove teme samo,samo dokazuju svoje neznanje...

Mislim da Brano uopste nije isao u smeru omalovazavanja tehnicke perfekcije snimanja.. cak imam utisak da je to kritika povrsnog/konzumentskog manira proizvedenog tempom tehnickog razvoja, pre svega na strani slusaoca.
prosto je steta da jedan deo muzicke produkcije koji ide za perfekcijom ideje, izvodjenja, na kraju i tonske produkcije, nema sanse da bude percepiran u svoj svojoj lepoti na opremi koja to omogucuje... koja sada i nije skupa, odlican sistem sa pristojnim rasponom zvuka moze se kupiti vec za 80eur... Jednostavno, brzina je ucinila svoje, ljudi su u spidu, sve je manje vremena za pravo uzivanje...
I ja ukradem po neki minut, upalim monitore, stavim PRAVI CD :rotfl:, i odslusam 15 minuta prave muzike...
ostalo vreme, uz komp, slusam skripavce iz lap top kutije zapremine 6cm3:rotfl:...

awacs
15-03-2013, 08:56 AM
mislim ovu sliku je napravio totalni tenkre koji ........(nema veze s mozgom ni sa produkcijom)

E vidi?, to je nacrtao lik koji poseduje svu tu opremu i zarađuje radeći na toj opremi (http://rukkusroom.com/Fun.html).

Pozdrav,

Vasa

DaBear
15-03-2013, 09:27 AM
E vidi?, to je nacrtao lik koji poseduje svu tu opremu i zarađuje radeći na toj opremi (http://rukkusroom.com/Fun.html).

Pozdrav,

Vasa

Ha ha ha ha !!! Eto kako neko ("misteriozni") ispadne glup u drustvu !!!

Bas se dalo ocekivati da neko ko je ulozio mnogo u opremu i u muziku nacrta nesto onako POSTO SHVATA STA SE DESAVA trenutno u svetu u muzici itd!!!

A mesati filmove i muziku je besmisleno !! babe i zabe !! Bukvalno...

NACELO - dobro se informisati o subjektu pre pisanja kritika i gluposti...Google is your best friend !!

spartakus
15-03-2013, 10:35 AM
Misteriozni bilo kako bilo svako ima pravo na svoje misljenje,dok nepocne vredjanje,a ti vredjash.ja nisam od likova koji ce da pishe po forumu i da se raspravlja sa tobom,nemash pravo nikoga da nazivash budalom..ja te lepo molim da obratish paznju sta pishes..mozesh da imash misljenje ali nemoj da vredjash..

misteriozni
15-03-2013, 12:30 PM
E vidiš, to je nacrtao lik koji poseduje svu tu opremu i zarađuje radeći na toj opremi (http://rukkusroom.com/Fun.html).

Pozdrav,

Vasa

E vidim.
Ali to ne znaci da nije tenkre.

awacs
15-03-2013, 12:43 PM
E vidim.
Ali to ne znaci da nije tenkre.

Kolega, Va?e shvatanje komunikacije je ba? osebujno.

Pozdrav,

Vasa

misteriozni
15-03-2013, 01:01 PM
Misteriozni bilo kako bilo svako ima pravo na svoje misljenje,dok nepocne vredjanje,a ti vredjash.ja nisam od likova koji ce da pishe po forumu i da se raspravlja sa tobom,nemash pravo nikoga da nazivash budalom..ja te lepo molim da obratish paznju sta pishes..mozesh da imash misljenje ali nemoj da vredjash..

ja ne vidim da sam u mom postu napisao da je netko budala.
iskoristio sam rijec tenkre za nekog lika sto zivi preko bare,
a za neke na forumu sam naveo da nemaju pojma.
i dalje stoim iza toga.
I rijec NEMAŠ POJMA nije uvreda,nego opis stanja svijesti vecine na ovom forumu.

awacs
15-03-2013, 01:16 PM
I rijec NEMA? POJMA nije uvreda.

E, sad mi je laknulo. Mogu mirno da ti ka?em da nema? pojma, a da znam da se neće? uvrediti :)

Pozdrav,

Vasa

misteriozni
15-03-2013, 01:22 PM
E, sad mi je laknulo. Mogu mirno da ti kažem da nemaš pojma, a da znam da se nećeš uvrediti :)

Pozdrav,

Vasa

Pa naravno da nemam pojma.
"neke se stvari cine tako jednostavne ali nisu"
eeeeeeeeee imam ti ja kompjuter zvijer
eeeee kupijo sam sam najbolju zvučnu karticu-konverzija 192khz
eeeee sviram ti gitaru čak 6 godina
eeeeee imam instaliran CUBASE i SVE MOGUCE I NEMOGUCE VST PLUGINONE
imam aktivne monitore i predpojacalo.
imam i tri mikrofona,i prostor od 6m2 i "TRITONA" stari

eeeeeeeee NAš stari kak"to zvuci?da se useres.
ma amerikanci su glupi.sta ce ti studio kad ja mogu doma isto sve snimit.
oni kupuju nekakve miksere a meni jaran dao waves-e.stari ovo jos bolje.
a mastering??????????
oni salju u london a ja imam doma l2 stari.naš kako to zvuci.
ko lady gaga hebote.
frend,o o ovaj susjed mi je rekao da zvuci odlicno,
a njegova baba isto kaze da joj se sviđa,samo da bi ona jos malo basa.
budem ja to popravio kad kupim woofer.

awacs
15-03-2013, 02:16 PM
Pa naravno da nemam pojma.
"neke se stvari cine tako jednostavne ali nisu"
eeeeeeeeee imam ti ja kompjuter zvijer
eeeee kupijo sam sam najbolju zvučnu karticu-konverzija 192khz
eeeee sviram ti gitaru čak 6 godina
eeeeee imam instaliran CUBASE i SVE MOGUCE I NEMOGUCE VST PLUGINONE
imam aktivne monitore i predpojacalo.
imam i tri mikrofona,i prostor od 6m2 i "TRITONA" stari

eeeeeeeee NA? stari kak"to zvuci?da se useres.
ma amerikanci su glupi.sta ce ti studio kad ja mogu doma isto sve snimit.
oni kupuju nekakve miksere a meni jaran dao waves-e.stari ovo jos bolje.
a mastering??????????
oni salju u london a ja imam doma l2 stari.na? kako to zvuci.
ko lady gaga hebote.
frend,o o ovaj susjed mi je rekao da zvuci odlicno,
a njegova baba isto kaze da joj se sviđa,samo da bi ona jos malo basa.
budem ja to popravio kad kupim woofer.

Kolega, Va?e shvatanje komunikacije je ba? osebujno i ne ba? različito od onoga na čiji račun se sprdate. Jedina razlika je u tome ?to Branoy nije zloban poput Vas.

Pozdrav,

Vasa

branoy
15-03-2013, 03:01 PM
sta ces ,imas one koji se kriju celi zivot po forumima i poznati i nepoznati, nemaju svoju licnost i da stoje iza nje kad pogrese, kad ne znaju, al javno pred svima.

ovako ko zna ko se sve bruka al boli ga nick mu je JA SAM TU, i niko mu nece sutra rec aa cito sam ja tvoj post, video sam te na jednoj temi nisi imao pojma, to bi mu srozalo ugled!! boje se javnosti!!

mene mogu omalovazavati, i sta god, al ja sam TU u komplet smislu. i cenim ovde kolege mnogo cak i volim iako ih ne znam 80 posto i vise, osim na slici.
i nikad od 2003 godine nisam nikog vredjao, samo sam uvek nasao nacin dal to lep il kulturan da nesto kazem , sto opet svidja im se ili ne, popravicemo, ispravicmemo ako treba, itd. poz

diviner
15-03-2013, 04:26 PM
E tako treba, branoy, dao si primjer kako treba neko da se ponasa na forumu, i generalno kao covjek i osoba...

misteriozni
15-03-2013, 05:19 PM
e nema mi druge nego da podignem vlastiti forum za audioprodukciju na balkanu:truba:
samo pitanje pri registraciji nece biti neko stupido,nego test od 100000 trik pitanja na koja potencialni clan foruma nece moci odgovoriti copy/paste sa google-a
nego ce sve morati opisati kreativno svojim rijecima.
jer ovo je horor.

VladaNS
15-03-2013, 05:36 PM
Ban.

misteriozni
15-03-2013, 05:56 PM
Ban.

zasto ban?????:truba:

NIelectroy
15-03-2013, 06:09 PM
Po toj analogini misteriozni ce imati svoj forum gde ce on biti alfa i omega a clanovi koji prodju njegov surov dril ce biti najbolji strucnjaci u audioprodukciji???

Zamisli taj forum svako sve zna i niko nikog nista ne pita.

Mnogo si sujetan brate ali mnogo. To ubija...

misteriozni
15-03-2013, 06:28 PM
Po toj analogini misteriozni ce imati svoj forum gde ce on biti alfa i omega a clanovi koji prodju njegov surov dril ce biti najbolji strucnjaci u audioprodukciji???

Zamisli taj forum svako sve zna i niko nikog nista ne pita.

Mnogo si sujetan brate ali mnogo. To ubija...

to nece biti forum gdje nitko nikoga nece nista pitati,nego nece biti pitanja tipa
"kako cu spojit gitaru u pc, ili nešto mi pucketa kad snimam, ili zuji mi u zvucnicima kad pomicem miš...................:punch:

Filip_
15-03-2013, 06:49 PM
to nece biti forum gdje nitko nikoga nece nista pitati,nego nece biti pitanja tipa
"kako cu spojit gitaru u pc, ili ne?to mi pucketa kad snimam, ili zuji mi u zvucnicima kad pomicem mi?...................:punch:

I sam sam bio svedok (na oko i uvo) uvrnutih resenja nekog problema. No elem, samo tvoje ponovno postovanje/pojavljivanje/reinkarnacija na ovom forumu odaje utisak da ti je stalo do ovog foruma :D.

Citirao bi jednog clana ovog foruma (koji je vec citirao nekoga): "Ne postoje glupa pitanja samo glupi odgovori", mada ima vic koji demantuje ovo :D.

romario
20-03-2013, 09:04 PM
Koji si ti lik ...
Ako ti ne odgovara ovdje, idi dalje.
Smaras bez potrebe .