View Full Version : Cubasis za iPad ! Sad sa Audiobus-om !
DaBear
21-02-2013, 03:41 PM
Super..pravi (naravno ipak malo ograniceni) DAW za iPad..ALI ima i MIDI i Audio !! I ima Audiobus - tako da moze da "svira" druge synth apps !! Super.
pravi portable mali studio za ozbiljnije ideje ideje..
-Neograniceno MIDI i Audio traka (u zavisnosti od modela iPada)
- 70 virtualnih instrumenata
- mixer sa 10 efekata
- Sample editor
- Virtual keyboard & drumpads
..itd..
posle sledeceg upgrade-a ce sigurno da bude do jaja !!
awacs
21-02-2013, 04:02 PM
Super je ovo.
E, ja kao primitivac imam glupo pitanje: jel' postoji mogućnost da nakači? mi?a i tastaturu na iPad? Prosto ne mogu da zamislim da vučem prst po ekranu i gatam split point na waveformu, ili tako ne?to...
Pozdrav,
Vasa
ugljesa
21-02-2013, 04:35 PM
Nope. Cak i da moze to bi jakoo traljavo radilo jer ne mozes nikako direktno na iPad da prikacis mis. Znaci morao bi nesto preko kompa pa verovatno putem iste wi fi mreze na iPad a to verovatno mnogo secka.
awacs
21-02-2013, 04:41 PM
Nope. Cak i da moze to bi jakoo traljavo radilo jer ne mozes nikako direktno na iPad da prikacis mis. Znaci morao bi nesto preko kompa pa verovatno putem iste wi fi mreze na iPad a to verovatno mnogo secka.
E, onda ništa.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Google je čudo :D Evo ga, može! Doduše mora da se jailbreakuje, pa šta? http://www.idownloadblog.com/2012/10/06/ipad-mouse/
DaBear
21-02-2013, 05:01 PM
evo i tutorial video ...
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/kc4mXBevOE8?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/jVNNjnHe4qo?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Synclavier
21-02-2013, 05:18 PM
Zanimljivo :).
Cubasis je inace LE verzija Cubase-a koja se cesto deli besplatno uz razne sprave i za tu "cenu" je vise nego dobar softver. Istina je i da se medju, sada vec, desetinama hiljada "uzaludnih i nepotrebnih" aplikacija za iPad stvorila baza jako korisnih i intuitivnih.
Za moj pojam nacina koriscenja DAW softvera i ergonomije iPad i dalje nije zgodan izbor za "hardversku platformu", kako se to moderno kaze, ali moze da posluzi za brzo belezenje ideja u hodu. Meni bi bilo najzanimljivije da mogu da, ako se ukaze potreba, otvorim neki projekat i na brzinu nesto izeditujem, iskoristim ga kao host za virtuelne instrumente, ili eventualno snimim nesto live na terenu (a, tu se vec otvara problem broja audio inputa, kolicine interne memorije, velicine ekrana i jos kojecega). Za sada, bar sto se mene tice, upotreba iPad-a kao remote kontrole za razne uredjaje (kontroler, editor,...),za pregled i "light" editovanje notnih zapisa, plejbek pozadinskih trekova (loops) uz izbor nekoliko zanimljivih virtuelnih instrumenata, mi je vise nego dovoljna, uz sve ostalo sto spada u uobicajeno koriscenje.
@awacs: Moguce je bez problema povezati tastaturu na iPad preko bluetooth-a, i sam koristim Logitech-ovu bluetooth tastaturu, koja sluzi i kao cover i umnogome mi olaksava zivot i pri tom mi "tegljenje" laptopa svodi na minimum.
Samo je pitanje vremena kada ce se pojaviti i kompleti sa misem.
fix3r
21-02-2013, 05:24 PM
Ne znam kakav je interfejs na tom Cubasis-u, ali touch je dusu dao za DAW. Ako je dobro odradjen (u sta nisam bas siguran) morao bi da bude mnogo logicniji i prijatniji za rad nego jurenje pacova. Uz malo navikavanja.
DaBear
21-02-2013, 05:31 PM
U kratkom testu u Sound On Soundu (March 2013) kazu da nije jos 100% sve kako treba ali da bi sledeci update trebao da sredi sve...ali kaze i da ima jako dobrih fora vec sad...
@ Synclavier - za snimanje ima (ko vec ne znas) ima Auria sa mega plugovima..ali nema MIDI (za sad..)
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/vnkFDM65jjw?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
ugljesa
21-02-2013, 07:32 PM
Sve je ovo lepo i super ali meni ovo i dalje deluje kao igrarija. Moze ovo da odradi posao ali iskreno nikad ozbiljnije ne bih radio na iPad-u.
Sve ovo meni dodje kao neko budzenje, nekako na silu. Skidam kapu, stvarno su ga bruka odradili:shock:, ali to je iPad.
Isto kao sto imate i office za iPad pa je nikog ne vidoh da je odradio celu prezentaciju na touch-u od 10 incha niti citam po netu da iko to radi :wink:.
wladymeer
21-02-2013, 07:33 PM
Dakle, tvoje razmišljanje je sledeće - može da:
1. emulira raznorazne igrice
2. možeš da streamuješ HD filmove sa PC hard diska
3. možeš da ga koristiš kao MIDI kontroler sa 0 latencijom
4. možeš da ga koristiš DAW/vokal procesor/video editor
ali ne možeš da povežeš miš i tastaturu jer će da secka preko wirelessa?!?!?
Ljudi uveliko razmišljaju o proizvodnji wireless spreja, a ti si ubedjen da miš i tastatura seckaju preko wirelessa... Nije ni čudo što je onda iPad igračka za tebe kad i dalje živiš u 20. veku.
Čak i da ne znaš da postoji 5-in-1 connection kit (slika dole) ne znam zašto je tako teško da kad već moraš da se javiš na temu o kojoj ne poznaješ makar odgovoriš sa rezervom (koliko znam/nisam siguran)?
http://www.mydigitallife.info/wp-content/uploads/2011/03/5in1.jpg
Usput, nije wireless jedini način konekcije miša i tastarure wireless, postoji, USB i bluetooth.
E sad jedno pitanje - jel iPad ima podršku za snimanje na 24-bita?
Meni bi bilo najzanimljivije da mogu da, ako se ukaze potreba, otvorim neki projekat i na brzinu nesto izeditujem, iskoristim ga kao host za virtuelne instrumente, ili eventualno snimim nesto live na terenu (a, tu se vec otvara problem broja audio inputa, kolicine interne memorije, velicine ekrana i jos kojecega).
To je i meni glavna ideja i svrha iPada - imaš ideju, usnimiš je, ubaciš neki loop i kasnije kad dodješ razradiš do kraja. Ništa gore od ideje koja ti promakne jer nisi imao gde i kako da je zapišeš što vernije.
DaBear
21-02-2013, 08:08 PM
E sad jedno pitanje - jel iPad ima podr?ku za snimanje na 24-bita?
od app-a do app-a... Auria je na pr. 64 bita... http://auriaapp.com/Products/auria
DaBear
21-02-2013, 08:12 PM
Sve je ovo lepo i super ali meni ovo i dalje deluje kao igrarija. Moze ovo da odradi posao ali iskreno nikad ozbiljnije ne bih radio na iPad-u.
Sve ovo meni dodje kao neko budzenje, nekako na silu. Skidam kapu, stvarno su ga bruka odradili:shock:, ali to je iPad.
Isto kao sto imate i office za iPad pa je nikog ne vidoh da je odradio celu prezentaciju na touch-u od 10 incha niti citam po netu da iko to radi :wink:.
pitanje je dana kad ce neko da zabode veliki svetski hit sa iPada !! Ljudi ga vec masovno koriste,,,sta je po tebi ozbiljno ??
Drugo - za prezentacije na malim sastancima (a i na vecim - ako ga spokis na veliki plasma screen) je KOMA !! Ja svakodnevno vidjam raznorazne prezentacije sa iPada.
Ovde po vozovima ujutro, ljudi RADE na njemu !! Maliove, dokumente, grafikone, pripremaju se za posao..video sam par puta i da edituju audio u vozu ... sta vise reci ??!!
Synclavier
21-02-2013, 10:49 PM
@fix3r: I, meni je ideja o "simbiozi" DAW-a i touch screen-a privlacna. Win 8 je ,vec ionako, kao porucen da se koristi sa touch screen-om, verovatno ce i neki buduci DAW softveri krenuti tim tragom, ali meni bi cela stvar "igrala", kada bi to bio samo jos jedan, ravnopravan, vid unosa/kontrole uz vec odomacene tastaturu i misa. I, da... na touch screen monitoru od bar 20-ak incha. Onda bi mi bilo sve potaman, i intuitivno i precizno, bar na mom sadasnjem nivou navika i ocekivanja, kad je ergonomija u pitanju. 8-) Ne tvrdim.... mozda mi u buducnosti bude dovoljan samo touch screen, ali trenutno mi je zamorno da na ipad-u iskucam vise od 3-4 recenice bez tastature, sto je slucaj i dok pisem ovaj post, a kamoli nesto komplikovanije. :rolleyes: Ponavljam, na vecem monitoru sve bi bilo lakse, a i navika je cudo...
@wladymeer: Ovo oko rezolucije snimanja (bitaza) je pomalo "u magli" i ni u jednom opisu sto se tice dostupnih ipad softvera te namene nista nije eksplicitno navedeno. Ne, bar da sam ja to video. Ovo sto je DaBear naveo je rezolucija internog procesiranja koja je (naravno) uvek visa od rezolucije audio fajlova koji se obradjuju. Medjutim, blizu je zdrave pameti da, ako je vec moguce raditi sa eksternim USB interfejsima (uz "camera connection kit" ili nesto slicno) sa 24bit AD konverzijom, da je moguce i snimati 24bit wav. Bar ja to nesto tako "mozgam"...:wink:
@DaBear: U prolazu sam cuo za Auriu (inace jako dobro izgleda :)), ali bas iz razloga koji si naveo (nedostatak MIDI-a) sam je brzo i zaboravio. Cubasis je, svakako, bolje resenje. :da:
Kada sam mislio na visekanalno snimanje, vise mi je u fokusu bila hardverska podrska, nesto tipa Alesis IODock, ali sa npr. 8 Neutrik kombo (mic/line) ulaza, bar dva para izlaza, 8 kanala digitalije, naravno uz MIDI, USB, dva para phones ulaza, a mozda (malo mastam :grin:) i sa transport kontrolama i (8) fadera, i da sve to bude lepo integrisano sa DAW softverom, a ne poluupotrebljivo kao Mackie DL1608, gde je ipad samo "mixing brain". U ovakvom slucaju imali bi superprenosnu spravu velicine laptopa i (moguce) manje tezine u kojoj bi bili integrisani DAW, kontroler, MIDI i audio interfejs, jednom recju "Sve sto nam treba".
U slucaju: ipad, pa connection kit, pa usb kabl, pa USB interfejs, pa MIDI/audio/strujni kablovi iz interfejsa, pa kontroler/master..., to sve gubi smisao kao zamena za laptop. Zato je ipad meni u fokusu (malo li je) kao "idea pad" i "live act" alat, alat za popravke "u letu" i korisno popunjavanje "mrtvog vremena" (od voza i aerodroma do hotelske sobe). Ako mogu da neko "mrtvo vreme" pretvorim u korisno, umesto da ga bespovratno izgubim, i odradim deo posla koji zavrsavam na desktop/laptop masini, ja sam presrecan, imajuci u vidu sve ostale jedinstvene mogucnosti ipad-a. Traziti vise (pogotovo kada se imaju u vidu cene iOS aplikacija) bilo bi - previse. Verovatno ne zadugo. :da:
wladymeer
21-02-2013, 10:55 PM
Ideja tablet-tehnologije je budućnost. I uopšte, ideja da personalne kompjutere zamenimo za prenosne gadžete je nešto što nas čeka isto kao kolor televizor 70/80tih...
mene sad zanima, Da Bear, vidim da pratiš pa verujem da si nešto i koristio - koliko su ti appovi zaista upotrebljivi za ozbiljan studijski rad? jeste blagi offtopic, ali zanima me da li su synthovi u ovom trenutku dovoljno kvalitetni da bi se koristili za finalne snimke?
DaBear
21-02-2013, 11:05 PM
koliko su ti appovi zaista upotrebljivi za ozbiljan studijski rad? jeste blagi offtopic, ali zanima me da li su synthovi u ovom trenutku dovoljno kvalitetni da bi se koristili za finalne snimke?
Pa gomila ljudi kupuje stare Casio crap sintije ili stare organs itd...sto bednija sprava - to bolje !! I onda to snimaju ..
Sta znaci kvalitetni? Ako synth ima farbu koja radi u kontekstu pesme, (meni) nije bitno da li kosta ?2 ili ?2,000..bitno je da te farba "ponese" u nesto..neku ideju
Tako i sa samplovima..nije bitno dali su 16BITA, 24BITA, kupovni ili sa kasete ili ploce..bitno je da rade u pesmi...
Nekada najjeftiniji zvuk radi najbolje...ako je sve "skupo" i siroko i veliko..onda nema mesta za sve...
Anything goes..
wladymeer
21-02-2013, 11:28 PM
jel imaš neku referencu za pesmu koja je bila u nekom trenutku "in" a da je iPad intezivnije korišćen tom prilikom?
ugljesa
21-02-2013, 11:31 PM
Dakle, tvoje razmi?ljanje je sledeće - mo?e da:
1. emulira raznorazne igrice
2. mo?e? da streamuje? HD filmove sa PC hard diska
3. mo?e? da ga koristi? kao MIDI kontroler sa 0 latencijom
4. mo?e? da ga koristi? DAW/vokal procesor/video editor
ali ne mo?e? da pove?e? mi? i tastaturu jer će da secka preko wirelessa?!?!?
Ljudi uveliko razmi?ljaju o proizvodnji wireless spreja, a ti si ubedjen da mi? i tastatura seckaju preko wirelessa... Nije ni čudo ?to je onda iPad igračka za tebe kad i dalje ?ivi? u 20. veku.
Čak i da ne zna? da postoji 5-in-1 connection kit (slika dole) ne znam za?to je tako te?ko da kad već mora? da se javi? na temu o kojoj ne poznaje? makar odgovori? sa rezervom (koliko znam/nisam siguran)?
http://www.mydigitallife.info/wp-content/uploads/2011/03/5in1.jpg
Usput, nije wireless jedini način konekcije mi?a i tastarure wireless, postoji, USB i bluetooth.
E sad jedno pitanje - jel iPad ima podr?ku za snimanje na 24-bita?
To je i meni glavna ideja i svrha iPada - ima? ideju, usnimi? je, ubaci? neki loop i kasnije kad dodje? razradi? do kraja. Ni?ta gore od ideje koja ti promakne jer nisi imao gde i kako da je zapi?e? ?to vernije.
Recimo da znam dosta o Apple kompaniji kao i o njihovim gadgetima,macovima, telefonima itd. Pocevsi od rada na OS X, pa do svih caka na iOS, instaliranja Hackintosha itd no to nije vazno. Slazem se da sam pogresio ali ne moras toliko da skaces i da docekujes na noz. Sve si to mogao da kazes sa jednim smiley-jem i ne bih ti odgovarao :wink:.
Odg sam tako jer znam da su se ljudi zalili za neke druge stvari kao koriscenje iPAda kao dodatnog ekrana. Dosta laga je bilo.
Rekoh vec da mi je to budzenje.
Da Bear- slazem sve ja sa tobom. Super je to stvar ali po meni samo za KONZUMIRANJE ne za PRODUKTIVNOST. Meni je muka igrati igre preko telefona a kamoli praviti muziku na iPad-u. Ipad je super stvar ali kao skupa igracka i nista ozbiljnije. Moze na njemu sve da se obavi uglavnom ali sve je to osakaceno. Mislim da iPad ocekuje sjajna buducnost ( mislim ima i sjajnu sadasnjost ali tek su tabletu u povoju) ali ja prosto cekam malo sofisticiraniji iOS od onog koji je na telefonu. Vise opcija za internet (konkretnije skidanje fajlova), bolja podrska za usb itd.
iPad jeste po meni za sad najbolji tablet, ima najvise apps/a za njega, sve hvale ali prosto ne bih trenutno izdvojio tolike pare za njega. Koristio bi ga najvise za surf u krevetu, eventualno za vesti i FB, ostalo retko. Pre sam lagao sebe i navodio razloge kao kako bi bilo kul da imam sve prezentacije na jednom mestu, na brzinu otkucam nesto i posaljem, portabilan itd a zapravo nista od toga ne koristim i da bih 600-700 evra samo zbog komfora surfovanja u krevetu :da:. Btw vec imam iPhone. Za te pare bolje da uzmem novu zvucnu ili sta vec.
Da dalje ne offtopicimo, Cubasisi je extra odradjen ali bas bas profi. Ko bude imao prilike da ga proba nek pise utiske.
fix3r
22-02-2013, 12:16 AM
@fix3r: I, meni je ideja o "simbiozi" DAW-a i touch screen-a privlacna. Win 8 je ,vec ionako, kao porucen da se koristi sa touch screen-om, verovatno ce i neki buduci DAW softveri krenuti tim tragom, ali meni bi cela stvar "igrala", kada bi to bio samo jos jedan, ravnopravan, vid unosa/kontrole uz vec odomacene tastaturu i misa. I, da... na touch screen monitoru od bar 20-ak incha. Onda bi mi bilo sve potaman, i intuitivno i precizno, bar na mom sadasnjem nivou navika i ocekivanja, kad je ergonomija u pitanju
Da, apsolutno sam siguran da je buducnost interakcije u nekom vidu multitouch-a (mada nisam siguran koju fizicku formu ce to sve imati...). Obzirom da piskaram softver za razne namene duze vec razmisljam kakav format bi trebao da ima DAW na multitouch "staklu", i rekao bih da definitivno to nije optimizovano sa trenutnim softverom koji i dalje lici na PC verzije, koje opet i dalje lice na hardverske miksere i ne koriste ni malo od onoga sto platforma, tj. medijum, mogu da pruze. Vremenom ce se to menjati, a i mi sa tim. Tj. dok jos imamo volje da se privikavamo na novitete :)
Da Bear- slazem sve ja sa tobom. Super je to stvar ali po meni samo za KONZUMIRANJE ne za PRODUKTIVNOST.
Ovo postaje otrcana fraza, i jednostavno nije tacno vec duze vreme. Baci pogled sta se trenutno rabi Live - makar ovde neces naci live setup na kom nema iPad-a, ili kao kontroler ili kao sint, ili kao nesto sasvim peto.
Poslusaj Animoog i iPolysix (izmedju ostalih). Onda pogledaj Lemur. Softver je jako inspirativan na tom hardveru. Ja sam vise sitnih temica izlupao u vozu na iPadu i iPolysix-u nego na svim hard i soft sintovima koje imam kuci u zadnjih 6 meseci.
OK, tebi ne odgovara, i to je u redu. Ali za par kratkih godina nece ni biti neke alternative :)
Meni je muka igrati igre preko telefona a kamoli praviti muziku na iPad-u. Ipad je super stvar ali kao skupa igracka i nista ozbiljnije. Moze na njemu sve da se obavi uglavnom ali sve je to osakaceno. Mislim da iPad ocekuje sjajna buducnost ( mislim ima i sjajnu sadasnjost ali tek su tabletu u povoju) ali ja prosto cekam malo sofisticiraniji iOS od onog koji je na telefonu.
Ja se nadam da ce ostati usko fokusiran kao i do sada a ne da postane svi-za-jednog-jedan-za-sve kao desktop OS. Razlog sto iPad ima super performanse sa soft sintovima i zanemarljiv lag je kao nekada na Atariju - nema nista da davi, smeta, nema drajvera, petcheva i sranja, nema bespotrebnog multitaskinga sa gomilom stvari u pozadini. Tu je samo jedan tanak OS i tvoja muzicka aplikacija koja se startuje u sekundi i moze da ide sa tobom bilo gde.
Vise opcija za internet (konkretnije skidanje fajlova), bolja podrska za usb itd.
Jednostavno ain't gonna happen. Cloud ce preuzeti te uloge sve vise, od lokalnog fajl sistema nema nista (doduse, to ni sada ne mozes da vidis).
DaBear
22-02-2013, 12:37 PM
Evo malo...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.