PDA

View Full Version : Pomoc oko dbx 166xl

alexandaroi
21-02-2013, 08:32 AM
Da li neko moze da mi pomogne da povezem dbx model 166xl na mixer soundcraft epm12. Uz taj dbx na mixer vezujem i dva efekta pa bi onda stereo ulazi bili zauzeti. Hvala unapred!

awacs
21-02-2013, 10:15 AM
Sve zavisi od toga za šta hoćeš da ga koristiš. U principu ga vezuješ preko inserta (na pojedinačnim kanalima ili masteru, zavisno od potreba). Trebaju ti dva ovakva kabla:

http://www.doctorproaudio.com/doctor/temas/ref_inser_en.htm

U INSERT od kanala na mikseru (ili L+R INSERT na Masteru) utakneš ovaj "stereo" džek, a "mono" džekove u Input /output na svakom kanalu na kompresoru. Paziš naravno koji "mono" džek je Send, a koji je Return. Send ide u dbx input, a Return u dbx Output

Pozdrav,

Vasa

alexandaroi
21-02-2013, 10:23 AM
Hvala ti puno! Ja sam uspeo da se snadjem malo drugacije ali cu odmah da napravim insert kablove jer mislim da ce da mi olaksa poso.
Zapravo ja sam iz master out na mixeti usao u input na dbx-u, a iz output-a na dbx-u usao u pojacalo. Ovako radi pa me interesuje da li je to zdravo resenje?

awacs
21-02-2013, 11:08 AM
Pa mo?e i tako, naravno. Razlika je u tome ?to je u tom slučaju kompresor povezan posle Master fadera, a Insert se nalazi PRE fadera. Dakle, ovako kako ti je trenutno povezano Master fader ustvari diktira koliki je ulaz u kompresor.

Teoretski, to mo?e da bude dobro ako ?eli? da za?titi? razglas od preteranog "pr?enja" kad pred kraj svirke dotera? Master do vrha :wink: Praktičnu stranu će ti bolje razjasniti ljudi koji se bave i ozvučavanjem koncerata (Arthur, Tiki the Boiler, OFF, Big Bockie, razni drugi), ja sam strogo studijski čovek... a u studiju se kompresor po pravilu povezuje pre fadera.

Pozdrav,

Vasa

alexandaroi
21-02-2013, 11:31 AM
Da, da. Meni sad na preslusavanju dbx nema nikakav uticaj. To je verovatno zbog toga.

Arthur
21-02-2013, 05:01 PM
u suštini, nije generalno mnogo pametno vezivati kompresore na master, naročito ne na manjim razglasima-svirkama-prostorima, jer time samo dižeš noise floor, tojest pojačavaš i ono što ne želiš, pa lako dobiješ previše zgužvan zvuk, i mikrofoniju. Plus taj konkretan kompresor i nije baš ezoterija, pa ti malo šta lepog može na masteru dodati. On je odličan za pojedinačno komprimovanje po kanalima i kao gate, jedan od meni najdražih u tom cenovnom rangu. A za to je opet najbolje vezivati ga insert kablovima.

Treger
28-04-2013, 01:52 PM
Namesti insert kablove i samo po kanalima nije to nesto kvalitetno za master, lepo gejtuje tomove i tako to, eventualno bass ako procenis da treba bar ga ja tako koristim :P

alen
28-04-2013, 05:35 PM
Super fora je i vezati ga preko auxa pa ga koristiti kao paralelnu kompresiju.Na manjim razglasima i u manjim prostorima to super zna da digne glasnocu a ne sabije izvornu dinamiku i uglavnom se izbegnu ti problemi koje je Artur spomenuo a koji su karakteristicni za upotrebu kompresora u malim prostorima jer se ima bolja kontorola kompresije,u monitoring se salju suvi kanali itd....Ulaz se pokupi sa auxa pa recimo vrati na jedan kanal miksete radi lakse kontrole kompresovanog signala,pa u kompresor saljes sta zelis da dignes.Ja sam slao manje vise sve dozirano sta mi koliko trebalo,kick,snare,vokale,bas..Uglavnom za to je dovoljan i jedan kanal dbx-a a drugi ostaje za neki insert,recimo bas ili sta se vec zeli preciznije zategnuti....

Arthur
29-04-2013, 08:18 AM
bravo!
viš, nije mi palo na pamet nikad, probaću prvom prilikom.

alen
29-04-2013, 01:14 PM
hibridna studio/live fora :) Korisno i kad imas samo jedan kompr. pri ruci a vise kanala za kompresovanje.Uglavnom mi ok radio 4:1 ratio ali opusteno moze i jaci,auto attack/realease i vozi sta ti treba kroz njega.Plus kad ga vratis na kanal imas ga regleru stalno pri ruci,eq kontrolu,send kompresovanog signala na mozda na neki verb itd,itd....

Tiki the Boyler
05-05-2013, 12:02 AM
Na master ne. Tu ba? mora? znati ?ta radi? i ?ta ?eli? postići, jer u suprotnom dobije? potpuno lo? efekat (kao ?to Arthur reče). Dodatni razlog za nevezivanje na master je jako izra?ena koloracija signala pri vi?em stepenu kompresije. (realno, jeftina je sprava)

Najče?će se koristi preko insert tačke. Kod mene uglavnom zavr?i na elementima bubnja, te na bassu ili vokalima ako nema ni?ta bolje u racku. Prilikom kori?ćenja na kicku zna kolorisati signal na poprilično koristan način. Ako ga nagazi? sa nekoliko dB redukcije iako ubija dinamiku zna gurnuti gore neke frekvencije pa kick proradi. Naročito korisno na manjim i anemičnim razglasima (koji ionako ne mogu izbaciti dinamiku nekompresovanog kicka). Slična se pona?a na dobo?u i nerijetko te spa?ava kod lo?ih bubnjara kojima svaki udarac vodi svoju politiku. Za tomove gate, a kompresija zavisno od samog bubnjara, načina njegove svirke i načina na koji ti to kapira?.

Za vokale ga vrlo rijetko stavljam na insert. Radije kao paralelnu kompresiju preko AUXa, ali budući da mi vrlo rijetko ostane slobodnih AUXa, često ga stavim na grupu za duplanje vokala, ?to je u su?tini varijanta paralelne kompresije. Dobijem glasnoću, a da pritom ne naru?im neku prirodnu dinamiku vokala. Dodatna prednost takvog načina upotrebe je (pogotovo ako ima? dosta efekata na vokalima) mnogo lak?e kori?ćenje FXa na vokalu, jer ti je ono ?to ?alje? u efekte nekompresovano i mnogo bolje "radi".

U su?tini, najstandardnija sprava koju mo?e? sresti kod nas u live setupu.