Log in

View Full Version : Koliko je bitno napajanje racunara?

andrija84
04-02-2013, 09:13 AM
Interesuje me koliko je bitno napajanje koje imate u racunaru? Pored toga sto je bitno da bude dodvoljno jako da izgura sve uredjaje koje napaja, da li postoje jos neke karakteristike napajanja koje treba znati

Hvala unapred

VladaNS
04-02-2013, 09:56 AM
Bitna stvar kod napajanja je njegova glasnoca posebno ako snimas vokale u istoj sobi gde ti je komp.

psionic
10-02-2013, 04:22 AM
Interesuje me koliko je bitno napajanje koje imate u racunaru? Pored toga sto je bitno da bude dodvoljno jako da izgura sve uredjaje koje napaja, da li postoje jos neke karakteristike napajanja koje treba znati

Hvala unapred

Kod power switching unit-a (PSU) snaga nije toliko presudan faktror, jer je relativno lako dobiti je. Ono sto je presudno je kakvog je karaktera izlazni napon (filtriranje) i koliko su komponente u napajanju pouzdane.

Napajanje moze da izazove brum u audio instalacijama ako mrezni deo nije kako treba filtriran (sva ova kineska od po 1500 din)

Lose filtrirano napajanje moze da izaziva povremene plave ekrane i kocenje sistema

Nekvalitetno napajanje moze da sprzi racunar... :shock:

Na losijim napajanjima se koriste po pravilu jako losi elektroliti koji brzo stradaju, kao i kuleri koji se relativno brzo raspadnu. Sve to vodi ka plavim ekranima, sigurnoj smrti napajanja, ako ne i ploce.

Sve ovo neces nigde naci kao napisanu karakteristiku, ali je lako ustanoviti kojem rangu pripada napajanje ako se razmotri njegova cena. Po meni je napajanje stavka oko koje ne treba stedeti.