Log in

View Full Version : Sound City Film pogledati obavezno !

Moritz
03-02-2013, 08:57 PM
http://viooz.eu/movies/15854-sound-city-2013.html

Posle ovog filma ce mnogo sta biti jasno o muzickoj produkciji. Misterije ce biti resene :)
Malo se sallim, ali pitanja "kako dobiti dobar zvuk bubnja?"i slicna ce posle ovoga biti suvisna.

Era
05-02-2013, 09:14 AM
Interesantan detalj iz filma,Neve analogni mikser ,kada je kupljen ,je kostao kao dve prosecne kuce u SAD!:confused:

DaBear
05-02-2013, 10:11 AM
jeli, jel i vama web sajt sa filmom trazi da ostavite broj kreditne kartice da bi ga gledali ???

alavuk
05-02-2013, 11:08 AM
ne :/:shock:

shashko
05-02-2013, 11:32 AM
ne mogu da se otrgnem utisku da se radi o odlicnoj formi reklame za novi studio Dave Grohl-a

ali super je prvi deo dokumentarca

fipke
13-02-2013, 09:25 PM
kao da njemu bas i treba reklama... ni sajt nema

DaBear
26-02-2013, 10:31 AM
Evo odgovora na film u Tape Op magazinu....:D

http://tapeop.com/blog/2013/02/23/sound-city-dave-grohl-and-changing-business-record/

awacs
26-02-2013, 05:51 PM
kao da njemu bas i treba reklama... ni sajt nema

Pa ?ta će mu sajt kad ima film? :wink:

Pozdrav,

Vasa

MHz
26-02-2013, 07:43 PM
Pa ?ta ?e mu sajt kad ima film? :wink:

Pozdrav,

Vasa

Jel mo?e dugme hvala x2?

awacs
27-02-2013, 02:18 PM
E, nego jedna stvar mi je ba? onako... tre?: ako je Dave Grohl i svi ostali toliko hvale live room (?to razumem i podr?avam), za?to nije kupio ceo Sound City? :rolleyes:

Pozdrav,

Vasa

MHz
27-02-2013, 02:21 PM
E, nego jedna stvar mi je ba? onako... tre?: ako je Dave Grohl i svi ostali toliko hvale live room (?to razumem i podr?avam), za?to nije kupio ceo Sound City? :rolleyes:

Pozdrav,

Vasa
Verovatno ima bolji..

VladaNS
27-02-2013, 04:59 PM
U su?tini ovo nije film o sound city studiju. Ja sam očekivao vi?e anegdota bendova o nekim posebnim događajima koji su im se dogodili tokom snimanja itd. Film nije "topao" već je nasuprot tome isprazna hronologija događaja i muzičara koji su tu snimali. Fokus je na neve konzoli, analognoj tehnici snimanja, i naravno Dave-ovom studiju. Ta priča je poprilično agresivno i nametljivo urađena tipa: Ovako se pravi muzika a vi ostali ste sme?ni. Film je stvarno zanimljiv ali je proma?ena tema, i btw kao i sve ostalo u komercijalnom svetu - nečija reklama.

silicon science
27-02-2013, 05:22 PM
Film je mega do jaja a mi svi mozemo da ćuftamo i seruckamo kako to samo Mi umemo :wink::wink: Oni tamo zive zivot kakav se treba ziveti a ko Nas j%b* sto po forumima glumimo da nesto znamo o bilo chemu. :wink::wink::wink::wink::wink:
Izuzetno smarajuca inercija me jos uvek "veze" za ovaj forum, verovatno je posledica lenjosti kojoj robujem proteklih meseci, al bez brige, nece zadugo. Do tad cu hejtovati al juzer frendli, da se niko ne uvredi ponaosob

awacs
27-02-2013, 05:26 PM
Istina, svako živi (i serucka) kako i koliko mu se može. Kako mi, tako i oni. E sad, što oni mogu da seruckaju više... pa može im se :)

Pozdrav,

Vasa

spartakus
15-03-2013, 09:17 PM
E super je film jbg oni kivni na pt i ostalo.poprilicno mi se sve svidelo pogotovo rage again the machine,a da nema neko nesto o prodigy ili chemical brothers u studiju ili cristal method..razmisljam a gde je new order radio 60milles an hour..

VladaNS
10-07-2013, 04:47 AM
Nesto razmisljam i smejem se (u sebi).... :) Elem, grohl toliko u filmu potencira priču o zdravom zvuku, analognim konzolama, načinu rada 80ih etc... A ondak slu?am novi album Foo Fightersa a tamo sve prekompresovano, VRI?TI od glasnoće, dinamika = 0, i pomislim kako to ne ide jedno sa drugim. To je isto kao kad bih ja govorio da je paradajz zdrav a onda ga prokuvao na 300 stepeni! Mislim waveform-ovi tih pesama su tako glatki da kad bi stao na njih mogao bi komotno da se oklizne? :D Lukav je jaran taj grohl...

VladaNS
10-07-2013, 04:47 AM
P.S. čak mo?e i pesmica da se napravi od toga:

Ti si dave grohl trebo biti disk dzokej
Na waveformu tvojih pesama mozes ladno igrat hokej
Od silne analogije I topline tvoga zvuka
Riknula mi maticna I pripala mi muka

Ti si dave grohl sramota svoje profesije
Poiskakali ti fejderi od multiband kompresije
Bitno da si nama neve reklamirao
Dok te cika Rupert "ispod zita" donirao

Umoran sam izivinite, 6 ujutru je, idem da spavam...

DzoniPFC
10-07-2013, 05:49 AM
P.S. ?ak mo?e i pesmica da se napravi od toga:

Ti si dave grohl trebo biti disk dzokej
Na waveformu tvojih pesama mozes ladno igrat hokej
Od silne analogije I topline tvoga zvuka
Riknula mi maticna I pripala mi muka

Ti si dave grohl sramota svoje profesije
Poiskakali ti fejderi od multiband kompresije
Bitno da si nama neve reklamirao
Dok te cika Rupert "ispod zita" donirao

Umoran sam izivinite, 6 ujutru je, idem da spavam...

haahahah ovo je hit! :rotfl:

disco violence
10-07-2013, 11:02 AM
Opet teorija zavere.Ja opvaj film nisam shvatio na taj način ne treba neveu reklama dovoljno su ga ljudi izreklamirali do sada,ovde se ne pljuje ni po pro toolsu nego se priča o tome da (rok) muzika nastaje kao interakcija između dva ili više ljudi,a ne jednog čoveka ispred kompijutera.Ja sam taj jedan pa mogu da shvatim o čemu se priča,ja sam taj jedan jer ne mogu da natreram druge oko sebe da ponovo zasviraju,a znam da bi moja muzika daleko bolje zvučala kad bi uklučio pravog basistu,a ne vst,pravog pevača ,a ne ja da pevam i drugo.A što nije kupio "Sound City",pa verovatno mu se više isplati da preseli miksetu,nego celu kuću na zapušteni parking koji je odradio svoje.Svaka mu čast na ovom filmu,a o teoriji zavere ne bi da razgovaram.

awacs
10-07-2013, 11:23 AM
Svaka mu čast na ovom filmu,a o teoriji zavere ne bi da razgovaram.

Naravno, svaka mu čast na filmu. Dobro je što je snimio film umesto da je potrošio te pare na dop ili custom bike. Dobro je i to što je kupio Neve-a umesto da je za te pare kupio još jedan custom bike.

To da se (rok) muzika pravi kroz ljudsku interakciju je sasvim tačno, ali nema nikakve veze sa Neve konzolom, Pro Tools-om, pa čak ni sa live room-om. A film je napravljen tako da je Neve postao glavni junak, a PT glavni negativac. To je potpuno bez veze, i što kaže Vlada — promašena tema.

Pozdrav,

Vasa

Braca
10-07-2013, 04:38 PM
Lepo je i legitimno komentarisati da je film promasen, aja se pitam nismo li mi malo promaseni :)

alavuk
10-07-2013, 07:30 PM
braco , boli me uvo dal smo promaseni ili ne ... radimo sa tim sto imamo :)

Arthur
11-07-2013, 03:39 AM
braco , boli me uvo dal smo promaseni ili ne ... radimo sa tim sto imamo :)
tako je, ono što se računa je ŠTA uradimo. Kako i čime su već daleko iza

Era
11-07-2013, 07:14 AM
Ja sam iskreno uzivao u filmu,toliko interesntnih prica,legendi na jednom mestu...Bilo bi interesantno napraviti dokumentarni film sta se sve snimalo u studiju 5,ili Akvarijusu u ono zlatno vreme!

Braca
11-07-2013, 04:45 PM
Ma radimo to sto imamo, ali nije meni to problem, nego mi je problem ta drskost da popljujemo sve ono sto se nama ne svidja, to mozemo samo u jednom slucaju da smo superiorni. Ne treba mi da sazaljevamo sebe sto nemamo, nije sve u imanju i opremi. Nedavno sam postavio jedan link jako interesantan nama koji se kao bavimo produkcijom o Blackbird studiju. Jedan od komentara je bio ma on ima pare i to sve ne koristi, to mu sluzi da odusevi klijente. Umesto da pogleda, malo analizira i da vidi da tu nisu samo pare, nego i ljubav prema tom poslu, najlakse je reci da oni imaju pare, niko bre ne prica da imaju i znanje i ljubav prema tome. To je nas mentalni problem zato nam tako i ide, zato sto kao sve znamo.
http://www.youtube.com/watch?v=YWesb1MaEMI&feature=youtu.be

DaBear
11-07-2013, 06:46 PM
to je nas mentalni problem zato nam tako i ide, zato sto kao sve znamo.

s r b i j aaaaaaaaa !!:d:d:d:d:d:d

awacs
12-07-2013, 12:39 PM
Ma radimo to sto imamo, ali nije meni to problem, nego mi je problem ta drskost da popljujemo sve ono sto se nama ne svidja, to mozemo samo u jednom slucaju da smo superiorni.

To je ljudski, zar ne? Na primer, ti voli? da pljuje? muziku u koju se DaBear kune, i to je OK. Mislim da te niko nije prozivao zato ?to nikad nisi imao "No. 1 chart position". Svako ima pravo da pljuje, to je brate sloboda mi?ljenja i govora, i svako ima pravo da vikne: "car je go!".

Onako bez strasti rečeno, ovaj film je carevo novo odelo. Nije tačno da je muzika propala zbog toga ?to je Pro Tools preuzeo tr?i?te, kao ?to nije tačno da je muzika nekad bila bolja zato ?to je snimana na analognoj opremi. Čak nije tačno ni da je muzika propala zato ?to su ljudi prestali da sede u istoj prostoriji i sviraju zajedno. To su sve posledice, a ne uzroci.

Radi se jednostavno o tome da popularna muzika publici vi?e nije va?na onoliko koliko je nekad bila, ili bar nije va?na na isti način. Klinci imaju nove razbibrige na raspolaganju ? kompjuterske igre, onlajn socijalne mre?e, takve stvari... muzika je tu u funkciji zvučnog tapeta dok se voze prevozom ili u funkciji pokazivanja ko ima bolji subwoofer u kolima.

Jedina muzika (tačnije ? muzička industrija) koja je trenutno ?iva je ona koju zagovara DaBear. Dancefloor je trenutno jedino mesto koje mo?e da okupi mu?kinje i ?enskinje na jednom mestu, da svi ripaju zajedno, da se poneko smuva pa ode u bud?ak... Ja tu muziku na?alost ne volim (kao ni ti, uostalom), ali pouzdano znam da je recimo DaBear iskreno voli.

Kad smo već kod ljubavi, ljubav prema zvuku nije isto ?to i ljubav prema opremi koja slu?i za manipulaciju zvukom. E, u Grolovom filmu sam osetio mnogo vi?e ljubavi i pijeteta prema opremi nego prema samom zvuku.

Pozdrav,

Vasa

disco violence
12-07-2013, 08:04 PM
E vidis ja sam potpuno drugog ubedjenja,kao što je prvi CD rezač ubio muzičku i filmsku industriju,tako su i programi tipa pro toolsa ubili muziku,iako ih volim,koristim i poštujem za mene je to tako,drugo objašnjenje nemam,kakve kompijuterske igrice kakvi bakrači deca plivaju u moru sranja napravljenom u Pro toolsu,Cubaseu,Nuendu,Sonaru,Logicu,a ustvari velika većina te danasnje omladine uopšte neume da pliva.Ja često u svojim stavovima grešim verovatno je i ovaj put tako.

Arthur
13-07-2013, 01:29 AM
E vidis ja sam potpuno drugog ubedjenja,kao što je prvi CD rezač ubio muzičku i filmsku industriju,tako su i programi tipa pro toolsa ubili muziku,iako ih volim,koristim i poštujem za mene je to tako,drugo objašnjenje nemam,kakve kompijuterske igrice kakvi bakrači deca plivaju u moru sranja napravljenom u Pro toolsu,Cubaseu,Nuendu,Sonaru,Logicu,a ustvari velika većina te danasnje omladine uopšte neume da pliva.Ja često u svojim stavovima grešim verovatno je i ovaj put tako.
sviđa mi sa Awacsov izmešteni ugao gledanja na stvari, nije mi do sada to padalo na pamet kao moguć uzrok. Muzičku industriju i kintu u njoj JESTE sjebao ipod lično, po meni, ali ne i poriv ljudi da pišu dobre pesme, niti poriv ljudi da iste konzumiraju. Moguće je da awacs u pravu, pa bi voleo da čujem neki valjan kontrargument?

Meni evo prvo na pamet pada da su klinci ODUVEK imali više razbibriga osim muzike, nekad knjige, pa onda stripove, pa fanzine i razne BRAVO novine, televizija vlada već decenijama satnicama mladih mozgova, sedelo se na korzoima, pičilo po kafićima i diskotekama oduvek. Zašto misliš da je sad nešto što je samo promenilo formu ali ne i suštinu razbibrige, a to je internet/socialnetworking i sl, promenilo suštinski ljudsku tj mladalačku konzumaciju i potrebu i kvalitet iste? Neretko se ipak pojavi po neki izvođač sa PESMOM, tekstom melodijom i svim začinima, i napravi za kratko vreme mnogo buke, pa čak i zapati se kao neka trajnija pojava od par sezona.

Meni se ipak čini svo vreme nešto drugo - godinama su deca filovana ideologijom i kulturom bogatstva kao posledica slave i popularnosti, te je krajem 90tih i početkom 2000tih sa pojavom dostupne digitalne tehnike, mnogo više ljudi pohrlilo tim putem, očekujući instant rezultat. Mislim da je to omasovljavanje definitivno dovelo do izlizavanja kriterijuma muzičkog na svim nivoima, od uredničko-menadžerskog preko konzumentskog do samih autora, koji se sad samo porede sa ostalim prosečnim i podprosečnim autorima, i ne znaju ni šta ne znaju. Ovo jest već izlizan i dosta puta ispran stav o "UZROKU", ali za sad mu nisam našao kontratezu, a stalno o tome promišljam

Arthur
13-07-2013, 01:29 AM
sviđa mi sa Awacsov izme?teni ugao gledanja na stvari, nije mi do sada to padalo na pamet kao moguć uzrok. Muzičku industriju i kintu u njoj JESTE sjebao ipod lično, po meni, ali ne i poriv ljudi da pi?u dobre pesme, niti poriv ljudi da iste konzumiraju. Moguće je da awacs u pravu, pa bi voleo da čujem neki valjan kontrargument?

Meni evo prvo na pamet pada da su klinci ODUVEK imali vi?e razbibriga osim muzike, nekad knjige, pa onda stripove, pa fanzine i razne BRAVO novine, televizija vlada već decenijama satnicama mladih mozgova, sedelo se na korzoima, pičilo po kafićima i diskotekama oduvek. Za?to misli? da je sad ne?to ?to je samo promenilo formu ali ne i su?tinu razbibrige, a to je internet/socialnetworking i sl, promenilo su?tinski ljudsku tj mladalačku konzumaciju i potrebu i kvalitet iste? Neretko se ipak pojavi po neki izvođač sa PESMOM, tekstom melodijom i svim začinima, i napravi za kratko vreme mnogo buke, pa čak i zapati se kao neka trajnija pojava od par sezona.

Meni se ipak čini svo vreme ne?to drugo - godinama su deca filovana ideologijom i kulturom bogatstva kao posledica slave i popularnosti, te je krajem 90tih i početkom 2000tih sa pojavom dostupne digitalne tehnike, mnogo vi?e ljudi pohrlilo tim putem, očekujući instant rezultat. Mislim da je to omasovljavanje definitivno dovelo do izlizavanja kriterijuma muzičkog na svim nivoima, od uredničko-menad?erskog preko konzumentskog do samih autora, koji se sad samo porede sa ostalim prosečnim i podprosečnim autorima, i ne znaju ni ?ta ne znaju. Ovo jest već izlizan i dosta puta ispran stav o "UZROKU", ali za sad mu nisam na?ao kontratezu, a stalno o tome promi?ljam

awacs
13-07-2013, 02:36 AM
Zašto misliš da je sad nešto što je samo promenilo formu ali ne i suštinu razbibrige, a to je internet/socialnetworking i sl, promenilo suštinski ljudsku tj mladalačku konzumaciju i potrebu i kvalitet iste? Neretko se ipak pojavi po neki izvođač sa PESMOM, tekstom melodijom i svim začinima, i napravi za kratko vreme mnogo buke, pa čak i zapati se kao neka trajnija pojava od par sezona.

Kako ja vidim stvari — onlajn igre, socijalne mreže i ceo internet su suštinski drugačiji od starinskih konzumerskih razbibriga — interaktivni su i daju ti iluziju da si aktivni učesnik, a ne samo primalac, i ta iluzija je vrlo ubedljiva. A pošto je cela stvar globalna, još se više ložiš na svoje "učestvovanje". FB nije gluvarenje sa ortacima na ćošku, mnogo si "važniji" od nekog klošara koji cedi dva piva celu noć.

Nemam pojma da li sam napisao išta suvislo, kasno je a i pakao mi je da kucam na mobilnom...

A pesama ima, naravno, i muzika nije propala (niti će), samo kažem da više nema onaj značaj i finansijsku pozadinu koju je imala tokom tridesetak godina XX veka.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
13-07-2013, 07:45 AM
da svedem sve na jednu rec - EVOLUCIJA !

Sve se menja..i publika, i njihovi ukusi, ogroman broj informacija..i vzuelnih i zvucnih je dostupan na "klik"..pre 20 godina nije bilo tako....secam se koliko se cekalo da downloadujes jedan jpeg sa interneta !!!
Sad je sve brzo, ima ga previse, sareno, dostupno i 99% korisnika misli da je 99% od toga besplatno - a samim tim je sve to izgubilo neku vrednost koju je imalo pre.
Ja sa 10 godina nisam toliko slusao muziku koliko klinci danas slusaju i sve znaju...
Vremena malo, informacija puno...hocu nesto da cujem...umesto da idem i palim tehniku, gramofon, sta vec...tu je youtube / vevo//sta vec...ako je za malo duze slusanje - internet radio / streaming ..cak me mrzi da biram muziku sa NAS drive-s (network attached drive na kome imam sve...)

Ovakvih dokumentaraca ima na tone i ugl su to neke tezge (za dzeparac) ili samo-reklama i svako fura svoje misljenje koje cak ponekad ispadne toatalno drugacije zahvaljujuci vestom video editovanju...

i nije iPod sjebao muziku, dapache..doveo je sve malo u red i naterao nove ljude da pocnu da kupuju muziku i uredjaje.slusalice pogotovo !!
BTW - pare od prodatih slusalica su mnogo vece nego SVE pare od prodatih hi-fi komponenti zajedno ..cifra za ceo svet..negde sam procitako skoro :shock:

tehnologija - jeftini laptops /diskovi i internet / mp3 (mali fajl / brza razmena / kopiranje) su sjebali muziku a polako ce i filmove...

disco violence
13-07-2013, 10:42 AM
Evolucija je pri kraju jer već dugo se nije pojavio ozbilniji pravac u muzici(a i teško da će),nešto što bi je ponovo pokrenulo već dugo se tapka u mestu i postalo je malo i dosadno,možda je baš zbog toga muzika nema onakav značaj i finansijsku pozadinu kao pre.

DaBear
13-07-2013, 12:29 PM
Novi pravac (koji ce da "sve vrati na svoje mesto") se NECE pojaviti...
Sad ima na 1000 podgrupa stilova i nemoguce je smisliti nesto sto vec nije po 100 puta prezvakano..

VladaNS
13-07-2013, 03:39 PM
Pre par godina sam sa svojim bendom imao prilike da snimam album na Trident b-range mikseru. To je vrhunski analogni mikser na kojem su svoje albume snimali David Bowie i Thin Lizzy. Pri tom ne mislim da su snimali samo na tom tipu miksera, nego BUKVALNO NA TOM KOMADU na kojem je i moj bend snimao. Ne pitajte kako, producent je uspeo da nabavi taj sto iz ?vajcarske, potom ga je sredio i rekapirao i sad mo?e da se pohvali da miksa na stolu sa kojeg je Bowie povlačio lajne kokaina. Albumi "Diamond dogs" i "Live and dangerous" su snimani na njemu. Kad je na? album zavr?en, svi smo bili zadovoljni sa zvukom.

Pitanje je, da li je upotreba tog stola napravila neku razliku u spoljnom svetu (sem onog subjektivnog tripa u na?im u?ima)? Nije. Da li je neko nakon preslu?anog albuma pitao: Wow, na čemu je ovo miksano? Nije. A mnogi producenti su ga preslu?avali. Da li je miks na tom stolu bolji od ITB miksa? Zavisi od afiniteta slu?aoca, nekom bi mo?da ITB miks zvučao bolje.

Pa kako je onda, ako smo već miksali na istom stolu, David Bowie prodao milione diskova a moj bend 300? Čak smo mi imali i opremu koja je njemu bila nedostupna u to vreme. Odogovor na ovo pitanje je i odgovor na celu analog-digital diskusiju, a glasi:

1. David Bowie pravi bolju muziku od one koju pravi moj bend - 80%
2. David Bowie ima vrhunskog producenta - 20 % (mada, i mi smo to po na?em mi?ljenju imali)

Dakle, analogna oprema nije pomogla ni za 0,00001% mom bendu. U celoj Srbiji, da postavi? neve konzole u svaki postojeći studio, to ne bi promenilo ni?ta. Ali, da u svaki studio postavi? vrhunskog producenta, to bi promenilo mnogo.

Pazi sad ovo: Vokal snimljen na mikrofonu od 2000e, ako je u miksu 1dB ti?i od nivoa na kojem bi trebao biti, vokal će potonuti. Ali vokal snimljen na mikrofonu od 500e, ako je na odgovarajućem nivou, zazvučaće bolje. 1dB razlike u nivou u tom slučaju poni?tava cenovnu razliku od 1500 evra! Bizarno, ne? Sve je u rukama producenta. Ali ne, ovim forumom defiluju ljudi koji će radije kupovati vintage preampe i na njima menjati lampe, nego ?to će se malo oznojati da nauče ?ta je linearna fazna ekvilizacija.

Magija zvuka zato ne le?i u trafou sprave, već u talentu i sposobnosti ČOVEKA.

Arthur
14-07-2013, 05:17 AM
ipak je grubo pretpostaviti da svi koji nešto budže i sanjaju oko opreme nemaju pojma i osnovne stvari, i tako generalizovati. Lično sam stoposto siguran da čujem i u realnom radu osećam razliku (bez placeba) u gomili stavki koje čine recording chain, i da, umem (bar drugi kažu) da odredim nivo vokala u dB u pesmi, i imajući to umeće, ipak više volim mikrofon od 2000e nego ovaj od 500. Što sam stariji, i što sam više komada opreme i situacije imao prilike da čujem i probam, to sam sigurniji da uglavnom u muzičkoj opremi važi "kolko para tolko muzike" i to isključivo u tehničkom smislu naravno. Nemojte mešati babe žabe dejvid bovije i sl, ovaj se forum bavi TEHNIČKIM ASPEKTOM MUZIČKE PRODUKCIJE uglavnom, dok postoji sekcija za glazbenike, tekstopisce i kako se već zove, nijednom je nisam otvorio. Dobra pesma je dobra pesma, i to ima svoje uzroke i posledice, a dobar sound je dobar sound, respectively.
I da, itekako ima do čoveka, i opet sam ubeđen da će neki od tih stranaca da dođe i da me izuje na mojoj rođenoj opremi, što opet nema veze sa tim da ja ne treba da kupim bolju.

DaBear
14-07-2013, 11:06 AM
ipak je grubo pretpostaviti da svi koji ne?to bud?e i sanjaju oko opreme nemaju pojma i osnovne stvari, i tako generalizovati. Lično sam stoposto siguran da čujem i u realnom radu osećam razliku (bez placeba) u gomili stavki koje čine recording chain, i da, umem (bar drugi ka?u) da odredim nivo vokala u dB u pesmi, i imajući to umeće, ipak vi?e volim mikrofon od 2000e nego ovaj od 500. ?to sam stariji, i ?to sam vi?e komada opreme i situacije imao prilike da čujem i probam, to sam sigurniji da uglavnom u muzičkoj opremi va?i "kolko para tolko muzike" i to isključivo u tehničkom smislu naravno. Nemojte me?ati babe ?abe dejvid bovije i sl, ovaj se forum bavi TEHNIČKIM ASPEKTOM MUZIČKE PRODUKCIJE uglavnom, dok postoji sekcija za glazbenike, tekstopisce i kako se već zove, nijednom je nisam otvorio. Dobra pesma je dobra pesma, i to ima svoje uzroke i posledice, a dobar sound je dobar sound, respectively.
I da, itekako ima do čoveka, i opet sam ubeđen da će neki od tih stranaca da dođe i da me izuje na mojoj rođenoj opremi, ?to opet nema veze sa tim da ja ne treba da kupim bolju.

pa dobro - tehnicki aspekat nije dovoljan da bi opravdao trosenje u danasnje vreme...pre je moralo da se ima puno tehnike i skupih mikrofona, jer je bilo malo studija pa ko ima bolje - njemu klijenti.
Danas - ne mora...dosta toga danas, cak i pro-sumer sprave, zvuci bolje nego 90% od starih sprava...
Razlike ima, ali minimalne, dali ta minimalna razlika koju neko ko SAMO ti radi 24/7 moze da cuje, vredi velikih ulaganja danas? Po meni - ne vredi.
Imati dobro slusanje (sto ces da imas sad Arture..hehe) je mnogo bitnije po meni..a ostalo se moze nadoknaditi.
Jos jedno "pravilo" koje sam skontao do sada (vazi samo ako korisnik zna sta radi) : skupa oprema - brzo se dobija dobar zvuk - losa strana = puno para;
jeftina oprema - treba vise vremena (ALI moze da se dobije isto) = dobra strana - malo ulaganja...
Ponavljam opet, u danasnjim uslovima gdde je sve srozano..od ukusa publike, budzeta za snimanje i produkcju, zahteva izdavaca (kojih?) itd - treba biti vrlo pazljiv oko ulaganja zbog tog "tehnickog aspekta produkcije"..
jer vise nije kao pre.
Nece se pojaviti neko ko je cuo neki rad i reci "jao do jaja..sta kosta da se plati - ocu i ja ovako!" to nema vise....

awacs
14-07-2013, 02:16 PM
ovaj se forum bavi TEHNIČKIM ASPEKTOM MUZIČKE PRODUKCIJE uglavnom

Pa da, s tim ?to je tehnički aspekt produkcije ?iri pojam od opreme. Naravno da je skuplja oprema obično bolja od jeftine, mislim da to niko nikad ovde nije doveo u pitanje, kao ?to nije doveo u pitanje tvoju sposobnost da čuje? razliku između jedne i druge. Ali ovde se ne priča o tebi.

Broj članova Rumskog koji zaista znaju ?ta hoće da dobiju kupujući neki preamp ili mikrofon je zanemarljiv. Ovla? prelistavajući onaj svetski forum koji se bavi istom tematikom, ni tamo stvari ne stoje drugačije ? gomila ljudi koji na primer hoće da kupe ne?to "toplo i transparentno", koliko god svaki od ta dva pojma isključivao onaj drugi. Tako da nije lo?e, pored priče o alatima, voditi i priču o kori?ćenju tih alata, a i o prirodi materijala koje ti alati obrađuju (tj. zvuku). Čak bih rekao da je ovo drugo i treće mnogo va?nije, a toga je ovde najmanje. Ako se i pojave takva pitanja, obično su toliko op?ta da je nemoguće odgovoriti na njih u jednom postu ("dobijanje prostornosti miksa" itd.).

Pored "me?anja baba i ?aba" postoji i ona narodna: "za čije babe zdravlje?"

Pozdrav,

Vasa

Arthur
14-07-2013, 02:25 PM
upravo to čime si poentirao - za moje zdravlje :) slažem se i sa daBearom, može i sa jeftinijom opremom ako se ume izvući svašta (inače bi svi u srbiji bili van posla, jer ovde i nema mnogo lepe opreme), ALI, MENI najviše znači upravo ta maxima - sa skupljom opremom može brže i bolje, e ovo brže je meni mnogo bitno, jer onda ne trošim energiju na nateravanje vokala da mu sibilanti ne cepaju radio zvučnike u maxiju i doboš da ima neku masu i punč, nego mi ostaje vremena živaca i ljubavi da se bavim više i nekom kreativnošću, kako da nešto što je već lepo, postane spektakularno.

ruku na srce, potrebno je i mnogo kreativnosti da bi loše snimljene i napisane/odsvirane pesme napravio da liče na nešto, ali mi to dramatično prija, jer pita od fekalija je i dalje to, koliko god priloga stavio (omaž Bockiju ;) )

awacs
22-10-2013, 03:46 PM
U neku ruku, replika na Grohlov film o Sound City-ju:

<iframe src="//www.youtube.com/embed/4OwkpgrZZJ8" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>

Pozdrav,

Vasa

awacs
22-10-2013, 03:47 PM
... i drugi deo:

<iframe src="//www.youtube.com/embed/nTAORZ_8MKE" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>

Pozdrav,

Vasa

Matya
30-10-2013, 12:40 PM
Po meni Grohlov film pokazuje samo koliko je sve otislo u k... jer da je suprotno dragi Dejv bi dobio šutku u guzicu od vlasnika samo pri pomisli da otkupi pult.

Kljucna recenica je gde tip kaze, nakon sto su prebacili konzolu: ''What we are hoping to do on this album is to catch a little bit of that vibe that was captured when all this classic records were made in Sound City and try to put some of that on this album''

Nakon te recenice mogu samo da vidim kako Grohl ovaj pult vidi kao ultimativni collector plug in koji mu je nedostajao sve ovo vreme da zamasti miks i da je jos toliko nadrkan da snimi film o tome i pokaze srednji prst celom svetu!

Da je bio emotivno vezan i pogodjen ne bi rasturio studio i prebacio Neve u svoju ''dnevnu sobu''. Ipak od svih ljudi mi je drago sto je on u pitanju, mnogo se muvao tu Ulrich, zamislite da je on pazario :D