View Full Version : Clipping- sta i kako izbeci ?
ugljesa
31-01-2013, 06:41 PM
Verujem da je jedna od glavnih stavki svakog mixa da vam projekat ne udje u clip. BASIC RULE i guess :rolleyes:
1. Mene zanima kako to izbeci npr kada radite sa vise od 10-15 kanala (racunajuci da su skoro svi high pass filterovani/iole doradjeni sa EQ i spusteni u granicama normale -6/-10db) ?? Znam da se za to koriste limiteri i kompresori ali sa druge strane takodje znam da se gore napomenuti ne koriste za svaki kanal. Sledi pitanje - kada onda koristiti kompresor i limiter i gde se najcesce primenjuje tj na koje instrumente ?
2. Kada se puste 2 pesme ( npr DJ u prelazima) kako onda ne dolazi do ulazenja u clip ? Prosto mi to nije jasno :shock:
Verujem da ce neko od clanova dati smernice s obzirom da nisam pitao HOCU DA MI PESMA ZVUCI KAO TIMBALANDU/HOCU TU CISTINU PESME vec jedno od osnovnih pitanja kako ne uci u CLIP :wink: :)
Everbeatz
31-01-2013, 06:55 PM
Tako sto obratis paznju na gain individualnih traka - uzmes da ti je neka nominalna vrednost 0VU ili u digitalnoj skali -18dBFS. Ne bi trebalo da imas problema sa nedostatkom headrooma
ugljesa
31-01-2013, 08:44 PM
-18 ?? :)
Prvi put cujem da svaki kanal treba da je tolike jacine. Obicno je oko -6/-10. Sledece pitanje se nadovezuje- kako da resim problem glasnoce celog projekta ? Ako je svaki kanal -18db onda, ce ceo projekat tj pesma da bude tiha. :rolleyes:
Ispravi me ako gresim. Na GAIN mislis glasnocu pojedinacnog kanala u projektu ? Tj pomeranje fadera koji regulise jacinu db ?
Znam da su noob-ovska pitanja ali ipak je ovo podsekcija osnovi mixa :)
awacs
31-01-2013, 09:11 PM
-18 ?? :)
-18dBFS = 0 VU
To je čovek hteo da ka?e, i u pravu je :)
Pozdrav,
Vasa
ugljesa
31-01-2013, 09:14 PM
Ok, ali onda se namece pitanje zar nece ceo projekat da zvuci tiho?! :confused:
Ne zelim da shvatite kako mi je bitno da mi projekat samo bude glasan i da cepa sto jace vec ja se zalim kako mi je projekat tih sa kanalima na -10 a kamoli ovako. Prosto ne zelim da se nadjem u situaciji da saljem nekom matricu,on me pita " sto je ovako tiho i jel moze to malo glasnije" a ja muk :).
Ok, ali onda se namece pitanje zar nece ceo projekat da zvuci tiho?! :confused:
Ne zelim da shvatite kako mi je bitno da mi projekat samo bude glasan i da cepa sto jace vec ja se zalim kako mi je projekat tih sa kanalima na -10 a kamoli ovako. Prosto ne zelim da se nadjem u situaciji da saljem nekom matricu,on me pita " sto je ovako tiho i jel moze to malo glasnije" a ja muk :).
Predpostavljajuci da neces da saljes pesmu negde na mastering, stavis neki limiter, recimo Waves L2 ili Fabfilter Pro L, na Pro L-u namestis output na -0.1 ( to isto se na L2 zove out ceiling), ako si radikalan kao ja onda na -0.3, uteras gain na pro l-u koliko mislis da treba (na L2 je to treshold), i voila, vise nije tih miks :)
EDIT: S obzirom da ne izlazim out of the box, odnosno totalno sam ITB, nekako sam izracunao da sam dobar sa headroom-om ako mi najglasniji kanal maximalno pikuje do -10 dbFS, kod mene su to obicno kick i snare.
ugljesa
31-01-2013, 09:43 PM
To care, jedva cekam da probam to sutra. Pretpostavljam Fab L stavljam na master kanal :)?
Hmm a jedno pitanje mozda malo Off, mislim takodje se tice clippinga ali je sporedno.
Kad saljete matrice nekome, jel duzan onaj koji salje matricu da napravi " dovoljno mesta" za vokal da ne udje ceo projekat u clip ili je to posao onoga koji mixa sve na kraju ??
Pretpostavljam da je onaj koji na kraju sve mixa ali ajde cisto da cujem jos necije misljenje :)
Bockie
31-01-2013, 10:02 PM
Nemam formalno obrazovanje, osim iskustva koje sa stekao u studijima i empirijski, pa ću tako i odgovoriti. Ne samo zbog tvog konkretnog problema...
Mislim da je važno poznavanje dinamike i ponašanja izvora zvuka koji se želi snimiti. Da li je to instrument, glas, uređaj...ali mora se imati iskustvo pa na osnovu toga doneti odluka.
Ne malo puta sam dobijao trake gde bubanj klipuje u prelazima ili vokal "pocepa" na ispevavanju ili plozivima povremeno.
Naravno, u live situaciji uvek stavim gain na 10% manje nego što mislim da treba. Priča se tu ne završava, neophodna je konstantna pažnja. Dakle live je.
Studio dozvoljava taj komoditet da se nešto ponovi, ali i gubitak "onog" momenta.
Nije mi strano da čujem "rezove" ili klipove u velikim produkcijama, jer je producent odlučio da je manja šteta takav rez ili manje primetno izobličenje u odnosu na "onaj" momenat koji je neponovljiv i večno zabeležen.
Nekada je magnetofon "dozvoljavao" malo manje pažnje, jer je čak i sama saturacija magnetne trake bila čak i vrsta efekta, pa kad se desi da "prokuva", moglo je čak i dobro da bude... Ako nije u preteranoj meri...
No, cilj je poznavanje instrumenta, čak i načina na koji određeni muzičar svira, vrste muzike itd. Sve su to elementi koji utiču na odluku. Npr, neki pevač zna da koristi mikrofon, sam "pegla" dinamičke razlike u pevanju usmerenjem ili pokretima glavom. Neki imaju "usađenu" naviku da se odalje ako ispevavaju, neki stoje kao betonski stub i deru se , pa se 'vataš za glavu... Slično je i sa instrumentima. Da ne pominjem klasiku ili džez... Dakle nedao ti Bog da ti "voziš reglere" kad su jednom namešteni...
Naravno korekcije su neophodne i dozvoljene, ali se mora uvek paziti.
Okvirno, nešto što imam na umu kada krećem u snimanje je da npr bubanj, udaraljke ili slično, mogu vrlo lepo da se usnime nivoom pikova od oko -10db prosečno... Dakle maksimum , pri najvećoj dinamici do -5 ili 4...pojedinačno, po kanalu. Sve drugo je zaista faktor sreće a ne odgovornosti.
Dakle ono što DAW pokazuje, ili digitalni snimač.
Stanje na analognoj opremi (preampi, mikseri itd) u sistemu je veoma varijabilno da bi se svelo pod pravilo ili stalnu prosečnu vrednost.
Mislim da je tih -10db neka "magična" prosečna vrednost kojoj treba težiti, za neki ...ajde...bar pošten snimak.
Bas može biti i tiši, Neki oštri tonovi, koji svakako "prolaze" kroz aranžman ne moraju biti "u žutom"...proći će svakako...itd...
U novijoj produkciji koja sadrži kombinovane žive i elektronske ili samo elektronske elemente i koja se bori sa količinom glasnoće u malom prostoru, mora se voditi računa o mogućem maksimumu.
Neretko su stvari složene tako da se to reši ekvalizacijom (ekvilajzerom) pa je u sučelju dve neumere jedna uskraćena suprotno onog spektra kojeg druga nije i obrnuto. Kombinacije su beskonačne...
"Podvlačenje" početka, ili kraja itd...čak su tako numere i pravljene, da se mogu na taj način koristiti kao gotove, bez velikih intervencija u...(glupo mi da kažem, ali)...izvođenju.
Da! Rekao sam to.
Do izvesne mere nipodaštavam posao većine današnjih DJ-eva, ljudi koji vole da se tako popularno nazovu.
Poenta je da , bar u 24-bit. domenu, barem po mom iskustvu, nije preterano neophodno "juriti" za nekim izuzetno visokim, riskantnim vrednostima pri usnimavanju...
Ako sam dođeš do određenih zaključaka da je negde vredno "rizikovati", onda da...a do tada...zlatnih -10db...
Poz'
ugljesa
31-01-2013, 10:41 PM
Big Bockie my man :wink: ! Cek sada, cas kazes da sibam prosecno -10, pa -5 pa na kraju kazes za Evropu -18?! Im confused or maybe I just dont get it :banghead::rolleyes:.
Pada mi na pamet zbog Janovih postova, sto ne bi svi zivi spustali na -18 po kanalu i onda samo cepnu limiter na master kanal i cao ? Ne mislim bukvalno sve na -18db, fazon podesavas koji kanal manje vise u zavisnosti dal zelis da se neki kanal vise cuje u projektu ili ne ali referentna vrednost da bude -18.`
Ispravite me ako razmisljam na pogresan nacin ..
Arthur
31-01-2013, 11:45 PM
ako radiš digitalno, manje je više svejedno koja ti je gain struktura, mada ne bi bilo loše da obratiš pažnju da skoro svaki plugin ima input i output metar, i da je prilično mudro gledati da ti nivoi imaju nekog smisla (tipa da ti ne bude toliko tih input u plugin da moraš kompresor ratio da vrtiš jako nisko), prosto, jer je gomila pluginova pažljivo rađena da emulira hardwerske sprave. Isto tako, i da ti outputi ne klipuju (mnogi plugovi imaju clip indikaciju), jer tad jednostavno ne zvuče optimalno.
Bockie
01-02-2013, 12:03 AM
Big Bockie my man :wink: ! Cek sada, cas kazes da sibam prosecno -10, pa -5 pa na kraju kazes za Evropu -18?! Im confused or maybe I just dont get it :banghead::rolleyes:.
Pada mi na pamet zbog Janovih postova, sto ne bi svi zivi spustali na -18 po kanalu i onda samo cepnu limiter na master kanal i cao ? Ne mislim bukvalno sve na -18db, fazon podesavas koji kanal manje vise u zavisnosti dal zelis da se neki kanal vise cuje u projektu ili ne ali referentna vrednost da bude -18.`
Ispravite me ako razmisljam na pogresan nacin ..
Maco, radi se o razlici vrednosti u digitalnom i analognom domenu.
Dakle još to nije precizno definisano nigde u svetu, pa neće ni na Rumskom. :wink:
A nije od juče, već 30 godina i više...i da je bitno, neko bi se već igrao time ozbiljnije...
Postoje smernice zbog standarda radiodifuzije i slično...zračenja po kvm...itd...načina da neka administracija plati svoje partijske pripadnike koji su vredno lepili plakate i nosili transparente u gomili...
Dakle, po nekom mom ubeđenju razlika je oko 14-15db.
Kod amera 24...na nekim uređajuma...Japan i Francuska 22...itd...
A sluh je analogna pojava, mozak ne interpretira nule i jedinice....već zvučni talas...iz analognog zvučnika...:D
Ne opterećuj se puno time, imaj to kao podatak, i radi...!
Znaš sad neka iskustva, neke vrednosti, a sam dođi do svog ključa uspeha...!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.