View Full Version : visoki tonovi
amaterius
31-01-2013, 02:45 PM
ne znam kako da postavim temu ali
ovak.Finalni proizvod ostane mi uvijek vez onih najvi?ih tonova.
Dodu?e kaj se slu?anja tiće mo?da se ni ne čuju odnosno ne mogu se čuti ali vizualno tamo je nola ili tek mala pobuda
u čem je problem
da li eq ili pak neki instrument koji bi dignuo te frekve
u čem je problem
Pretpostavljam pomalo i od jednog i od drugog. Ali, da ne bismo pretpostavljali, zakaj ne postavi? neki uzorak tvog miksa ovde, pa da čujemo tačno u čemu je stvar?
iZotope Ozone 4 ili 5.
Harmonic Exciter sekcija.
Ako ti bud?enje visokih sa ovime ne da nikakve rezultate, e onda je, po meni, najbolje da zameni? u?i. :D
Everbeatz
01-02-2013, 10:52 AM
ne znam kako da postavim temu ali
ovak.Finalni proizvod ostane mi uvijek vez onih najvi?ih tonova.
Dodu?e kaj se slu?anja tiće mo?da se ni ne čuju odnosno ne mogu se čuti ali vizualno tamo je nola ili tek mala pobuda
u čem je problem
Ima tu dosta faktora
- monitoring
- iskustvo kad je u pitanju postavljanja balansa u mixu
- iskustvo u ekvilizaciji
- koristenje referenci prilikom mixanja
Opet, najbolje bi bilo kad bi postavio konkretan audio proizvod pa da cujemo o cemu se radi
amaterius
01-02-2013, 01:19 PM
probao sam na soundcloud al mi baca neki eror
poku?at ću ponovo
Ma mijenjat u?i to definitivno ali po meni visokih i previ?e
al u analizeru
http://img515.imageshack.us/img515/1072/34185664.jpg
dodu?e nije to finalni proizvod
vi?e demo
a profi nisam pa nemam ni takvu opremu pa se zato malo ravnam i prema onome kaj vidim
probat ću sa izotope iako velim meni djeluje kao da već ima previ?e visokih
kravadinka
01-02-2013, 01:36 PM
Ma batali to, nije to analyzer vi?e je igračka koja svetli.
Na svim relevantnim snimcima gornje frekvencije opadaju već od 2khz, pa je to prirodno.
MP3 takođe seče tako naglo, ali najbolje da pogleda? sa nekim analajzerom koji ne la?e, biće ti jasnije.
Uostalom, ako zvučno nema razlike, za?to se time opterećuje?...
Everbeatz
01-02-2013, 01:44 PM
probao sam na soundcloud al mi baca neki eror
poku?at ću ponovo
Ma mijenjat u?i to definitivno ali po meni visokih i previ?e
al u analizeru
http://img515.imageshack.us/img515/1072/34185664.jpg
dodu?e nije to finalni proizvod
vi?e demo
a profi nisam pa nemam ni takvu opremu pa se zato malo ravnam i prema onome kaj vidim
probat ću sa izotope iako velim meni djeluje kao da već ima previ?e visokih
Graficki prikaz tvog songa apsolutno nista ne govori o tome sta bi mogao biti problem. Nemoj gledati muziku previse:)...mislim analajzer pomaze, ali da je bas nesto sto 100% govori o tome sta se desava i da li je ok je isto tako ko da mi graficki dizajner posalje audio snimak logoa na procenu da li ima dovoljno crvene boje il ne:)
Da, vise slusanja, manje gledanja - ipak pricamo o zvuku, zar ne? Do pre neku godinu nije bilo 'gledanja', pa su ljudi radili ubistvenu produkciju!
amaterius
01-02-2013, 03:28 PM
ma u biti imate pravo thnx
sad sam nešto pogledao sa analizerima
export u wave je ok a mp3 reže na 16 khz
nemam pojma zašto
MUzzY
01-02-2013, 03:52 PM
u koji bitrate eksportujes?
Everbeatz
01-02-2013, 04:09 PM
export u wave je ok a mp3 re?e na 16 khz
nemam pojma za?to
to je normalna pojava za mp3 - uzi bandwidth zbog kompresije, fakticki su to ti artefakti mp3ovanja muzike :)
amaterius
01-02-2013, 07:25 PM
da
i?o sam malo gledat i svi exporti u mp3 su odrezani
dakle u tom je zecu le?ao grm:banghead:
mp3 je zlo kako god da okrenes, ali i njega mozes da podesis da se renderuje u nesto boljoj rezoluciji, kao sto radis sa wav exportom. Rezultat ce biti nesto - manje - uzasan...
kravadinka
01-02-2013, 09:25 PM
Hehe, pa ti gledaš MP3... :wink:
Ako ti treba MP3 da bude mali da ga brzi pošalješ, a opet da imaš kvalitet 44.1 khz Wave, onda 160 kbps u potpunosti zadovoljava, sve ispod toga se čuje.
Ako hoćeš da to bude baš kako treba, radi na 320 kbps, ako neko kaže da čuje razliku, pravi se važan ili se glupira.
Ne znam zašto vam je MP3 užasan, u većim rezolucijama je dobar format, mali, prenosiv, zvučno zadovoljavajući.
MUzzY
01-02-2013, 09:39 PM
Meni sve zvuci slepljeno kad prebacim u mp3 (320kbs/constant bitrate)...
Licno, praktikujem FLAC al' jbg. mp3 je opsteprihvacen.
Hehe, pa ti gleda? MP3... :wink:
:rotfl:cool... Da znas da i jeste za gledanje...
Bas sam pre neki dan testirao neke trake u raznim formatima na pristojnim zvucnicima, pa sam jos pod utiskom, Nego da ne pocinjemo wav vs. mp3, bilo je i previse o tome...
amaterius
02-02-2013, 06:14 PM
ma jasno je da mp3 dosta toga uni?ti
ali nisam razmi?ljao da će i odrezati neki frekventni dio.
Exp u mp3 sam radio isključivo da vidim kak to zvuči u ?irokoprihvatljivom formatu
kao i kod uploada na net, no izbacio sam opciju da bi moglo jednostavno jedan dio odstraniti...računao sam na ne?to slabiju kvalitetu
:banghead:
kravadinka
02-02-2013, 08:49 PM
:rotfl:cool... Da znas da i jeste za gledanje...
Bas sam pre neki dan testirao neke trake u raznim formatima na pristojnim zvucnicima, pa sam jos pod utiskom, Nego da ne pocinjemo wav vs. mp3, bilo je i previse o tome...
Nisam nikad poredio, ali reci mi šta čuješ, jer ja onako posle ovoliko godina ne čujem nikakvu razliku, mada kažem nisam radio A - B poređenje. :confused:
Možda ja slušam samo frekventnu sliku, možda se nešto desi sa dinamikom, ali ne vidim šta može ako je to samo preskakanje "piksela" i puštanje svakog petog da prođe.
Aj poslušaj ovo pa mi kaži koji od dva je napravljen od MP3, ako pogodiš da se malo zabavim sa tim, jer ovako trenutno ne smeta mi da mixam i MP3 trake na 320 kbps...
http://www.mediafire.com/download.php?u3i3g9ta7o4g3bo
amaterius
03-02-2013, 04:43 PM
ja ne vidim neku razliku na dobrim zvučnicima
ali probajte na neki stariji mobitel
tamo su razlike drastične
Reinhardt
21-02-2013, 11:08 AM
Hej, meni je ovo super thread,
i nedavno sam i sam htio pokrenuti sličnu temu vezano za top end/visoke.
Par nedoumica;
-za?to, ako snimam korektno (mic technique,oprema, soba..) u mixu fale visoki?
-za?to je općeprihvaćena zabluda da "produkciju sa ovih prostora" mo?e? prepoznati po low endu/dubokim (pogotovo kad znamo da u većini popularne glazbe ispod 150hz su maximalno 2 instumenta koji koegzistiraju skupa)?
-za?to upravo na lo-res playerima/reproduktorima odlična (strana)produkcija dođe do izra?aja?
-za?to mi je Maag eq najdra?i za boostanje visokih, i u čemu je caka kod njega
(Air freq @ 40khz)?
awacs
21-02-2013, 03:03 PM
-za?to, ako snimam korektno (mic technique,oprema, soba..) u mixu fale visoki?
Mislim da smo svi hteli - ne hteli navikli na produkciju sa "nabrijanim" visokim tonovima, a ima malo veze i sa sledećom stavkom.
-za?to je općeprihvaćena zabluda da "produkciju sa ovih prostora" mo?e? prepoznati po low endu/dubokim (pogotovo kad znamo da u većini popularne glazbe ispod 150hz su maximalno 2 instumenta koji koegzistiraju skupa)?
To je tačno (da su cca. dva instrumenta u pitanju), ali ljudi mahom ne obraćaju mnogo pa?nje na dve stvari:
1) highpass filter.
2) low mid opseg od 200-300Hz koji se gomila sam po sebi, jer ga ima u svim instrumentima osim u činelama. Po meni je tretman low mida čak i va?niji od highpassa :ups:
Taj low mid ima tendenciju da maskira najni?i opseg, pa ljudi često umesto da skinu ~200Hz (ili tu negde okolo) dodaju bas frekvencije da bi im stvari postale "deblje". A u stvari, kad ukine? taj "blatnjavi" opseg u većini slučajeva shvati? da basa ima dovoljno, samo je bio sakriven. Onda ako hoće? mo?e? i da ga pojača?, pa čak i da pretera? (ako je to umetnikova ?elja), a miks opet neće delovati blatnjavo.
Nekako slično va?i i za odnos "visokih" i "visokih srednjih".
-za?to upravo na lo-res playerima/reproduktorima odlična (strana)produkcija dođe do izra?aja?
Hehe, zar tebi u potpisu ne pi?e: "the midrange is the key"? :wink:
(Air freq @ 40khz)?
E, to stvarno ne znam :)
Pozdrav,
Vasa
Reinhardt
21-02-2013, 03:33 PM
Vaso, sla?em se sa konstatacijom, low-mid je tricky dio i fora sa skidanjem tih frekvi često puta pali, ali...
Neki dan zavr?avam mix (tretiram lo-mid na taj način), isporučim ga klijentu, kad ono sve 5, al brate zvuči ti ko Pantera a mi htjeli Velvet revolver.
Jbga, i?ao sam na sigurno, brzo se radilo..bla, bla,
ali često puta ispada da u tom opregu (kada je u pitanju rock u ?irem smislu) le?i stilizam pa ga zato treba vrlo pa?ljivo tretirati.
Da,u signature-u mi je "midrange is the key" i iza toga stojim (to je i odgovor na pitanje lo-res playera), al' postavio sam ova pitanja da pobudim meni se čini kvalitetnu raspravu, vezano za frekvencije.
Meni je i dalje 10 puta te?e napraviti kompetetivan mix u midlu i treblu,
jer ?to bi reko JJ Puig, u opsegu od cca. 600-2500hz le?e fundamenti instrumenata, njihova du?a.. a znajući da je i u ?ivotu/ljubavi/braku te?ko uskladiti 2 du?e, kako onda uskladiti/balansirati 5-6 du?a u pjesmi :)
?to se tiče top-enda (da se vratimo na temu),
pitanje svima, ?to koristite za boostanje (extra)visokih?
Neki određeni plug/hw ili defaultni?
awacs
21-02-2013, 04:33 PM
Neki dan završavam mix (tretiram lo-mid na taj način), isporučim ga klijentu, kad ono sve 5, al brate zvuči ti ko Pantera a mi htjeli Velvet revolver.
E, ja tu nisam pametan pošto odavno ne radim sa klijentima koji hoće da "zvuče kao neko" (jedna od prednosti odlaska u "penziju" :)).
Što se tiče top-enda (da se vratimo na temu),
pitanje svima, što koristite za boostanje (extra)visokih?
Neki određeni plug/hw ili defaultni?
Evo da odgovorim na anketu - ne koristim ništa osim standardnih EQ pluginova, a među njima najčešće ReaEQ (default u Reaperu). Te (extra)visoke prepuštam master-efendiji, a jedini razlog je čisto iskustven.
Kad sam bio mnogo mlađi prečesto mi se dešavalo da zbog zamora i zasićenosti ušiju i mozga pred kraj miksa počnem da dodajem top-end (pa čak i Aphex Aural Exciter :shock:), "samo da još malo dosolim" :banghead:. Nevolja je što se toliko brzo navikneš na te najviše visoke da posle petnaest minuta pomisliš kako bi mogao još malo da ih dodaš.
To je jedan od razloga zašto uvek insistiram da mastering radi neko drugi - em je neutralan (nema predrasude u odnosu na materijal i miks), em ima odmorne uši i bolje čuje čega ZAISTA ima premalo (ili previše). A i dobro je da imaš na koga da se vadiš: "Nisam ja zajebao stvar, to Mitar Perić zajebao u masteringu, majke mi" :rotfl:8-):rotfl:
Eto, opet sam se raskenjao, a mogao sam lepo da kažem da je JJP (skoro) potpuno u pravu.
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
21-02-2013, 05:07 PM
Native Instruments - passive EQ. Izuzetno fin i koristan topend.
Everbeatz
21-02-2013, 06:02 PM
(Air freq @ 40khz)?
Zbog slope - kad radis high shelf boost sa nizim vrednostima, npr 16k, ti dizes dosta toga i ispod 16k. Sto je vrednost visa, drugaciji je slope tj sama kriva tog shelvinga, ta u Maag eq dize extremne vrednosti visokog dela spektra tzv 'air'. Odradicu print screen toga za koji dan pa postujem da vidis
Ista stvar je i sa low shelf - probaj da odradis low shelf boost sa 20 ili 30hz i sa 60-80hz, ovi prethodni ce zvucati dosta 'blaze' po low end
Reinhardt
22-02-2013, 10:14 AM
[QUOTE=Everbeatz;342229].. Odradicu print screen toga za koji dan pa postujem da vidis
moze
Reinhardt
22-02-2013, 10:39 AM
http://www.youtube.com/watch?v=lFS1bhaM-SM
Everbeatz
22-02-2013, 04:32 PM
[quote=Everbeatz;342229].. Odradicu print screen toga za koji dan pa postujem da vidis
moze
Posto sam u guzvi ovih dana, mozes i sam:D
VST Plugin Analyser
http://www.savioursofsoul.de/Christian/programs/measurement-programs/
Skini i importuj plug u njega
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.