PDA

View Full Version : Udaljenost monitora od zida

Filip_
31-01-2013, 11:25 AM
Mozda blago dodirujem prezvakane teme, ali imam dilemu.

U toku sledeceg meseca pazarim monitore iz low budzet klase za kucni rad i projekte.

U opticaju su oni sa 8" basom zbog prirode muzike (drum, techno, dub-step).

E sad kao prva opcija ide Esi Near 8, druga su Ber. Trutovi 2031 aktivni. Naravno poslusacu pa cu odluciti, mada sam posle slusanja Near petica poprilicno siguran da ce mi izbor pasti na Esi. E sad oni imaju bass otvor pozadi za razliku od Behgringer-a...

Pitanje je: koliko cu (usled 8-incnog basa) morati da ih izvlacim od zida da bih dobio radno podnosljiva izoblicenja i mumlanja.

Ili da bez metar (posto nemam toliko prostora sada, a par kolega mi rece da mi treba metar od zida) ni ne kupujem takve kutije...

P.S. - Znam da na izoblicenja utice i sam oblik i velicina sobe kao i materijali od kojih su zidovi, ali ovde me zanima cisto neka preporuka daljine.
Napominjem da je soba mala, s tim sto mi je bitno da cujem ispod 50Hz zato je izbor pao na vece kutije, pa cu lickati na 2. i 3. paru zvucnika koji su Hi-fi...a i 4-5 meseci u godini ti zvucnici idu u veliku sobu gde nece biti problema sa skucenoscu i velicinom prostorije.

P.S.2 - Gledao sam manje monitore, pa subwoofer da se dokupi i lepo pozicionira, ali i u Krk i u RCF Ayra varijanti, cak i polovnoj Genelec varijanti nema nista ispod 550-600 erosa, tako da to za sada pada u vodu.

Dvla
31-01-2013, 11:51 AM
Nedavno sam pazario Esi near08.. u odnosu na stare m-audio 5' koje sam koristio su nebo i zemlja. Sve preporuke za esi..

Udaljenost monitora u odnosu na duzinu sobe je nekih 38% od prednjeg zida tj. onog kome si licem okrenut... tzv. 'sweet spot' .. :wink:

OFF
31-01-2013, 01:49 PM
Nedavno sam pazario Esi near08.. u odnosu na stare m-audio 5' koje sam koristio su nebo i zemlja. Sve preporuke za esi..

Udaljenost monitora u odnosu na duzinu sobe je nekih 38% od prednjeg zida tj. onog kome si licem okrenut... tzv. 'sweet spot' .. :wink:

ne znam odakle ti ovaj podatak..... i mislim da je veooma pogresan...... pa zamisli da dodju zvucnici skoro na pola sobe....gde ce snimatelj...a gde klijenti tek?

u tom cenovnom rangu obavezno poslusaj RCF AYra, mislim da je to trenutni best buy........a pozicija..... zavisi od milion faktora, pre svega od toga kako ti je sredjen prostor....da li su bass refleks kutije, da li je otvor napred ili pozadi.....

ali se sve svede na experimente i slusanje........ vazno je da ispunis simetriju.... i da ti kao slusalac ne budes nikako na polovini sobe (na preseku simetrija).....

Dvla
31-01-2013, 02:57 PM
pardon.. napravio sam gresku :banghead:

http://recordmixandmaster.com/2010-03-the-sweet-spot-perfect-speaker-placement