PDA

View Full Version : Primena EQ-a na studijske slu?alice

disco violence
30-01-2013, 05:07 PM
Ne znam da li je pre bilo reči na forumu o ovome,ali mi je na pamet pala ideja “kako da primenim eq na studijske slušalice ,ako imam npr. njihov ferquency response grafik nebi li dobio što ravniji ferkventni odziv.Ovde računam nema potrebe za tretmanom prostorije odnosno glave,mada bi se neke prazne kao što je moja mogle dopuniti silikonom npr.Da li je ova tema obrađena na forumu,ako jeste teletransportujte me tamo želim da znam dokle se stiglo sa tim.Ja sam u međuvremenu malo guglao i video da naravno nisam prvi koji se ovoga setio i da su ljudi već radili takve stvari kao npr.http://www.head-fi.org/t/413900/how-to-equalize-your-headphones-a-tutorial

P.S.Nadam se da sam dobro objasnio ono šta sam hteo.
(http://www.head-fi.org/t/413900/how-to-equalize-your-headphones-a-tutorial)

Danilo S
31-01-2013, 10:20 AM
Ovo bi se onda moglo primjeniti i na zvučnike, monitore i sl?

disco violence
31-01-2013, 03:05 PM
Ovo bi se onda moglo primjeniti i na zvučnike, monitore i sl?
Pa naravno,?to je jo? veći fazon sa boljim spravama bi se mogao meriti ferkventni odziv slu?alica odnosno monitora,?to preciznije,a rezultat toga bi se provukao kroz Izotope Ozon gde bi posle mogao da se odradi Eq matching.Samo... ne vidim ba? neko preterano interesovanje za ovu temu?!:shock:

nikolaivanic
31-01-2013, 04:02 PM
svaki ambiciozniji studio bi trebalo da bar izmeri odziv kutija u konkretnom prostoru... bolji imaju analizere i eq vec u liniji monitoringa pa time kompenzuju sobnu akustiku i krivu samih zvucnika. za sluske je ... malo teze

Everbeatz
31-01-2013, 06:39 PM
Takvi zahvati eq-om ce odraditi dodatni phase shifting - pogotovo takvi uski notchevi.

bubu
31-01-2013, 08:35 PM
Takvi zahvati eq-om ce odraditi dodatni phase shifting - pogotovo takvi uski notchevi.

a sta je sa linear phase eqom :D

disco violence
01-02-2013, 09:01 AM
A opcija EQ matching?

OFF
01-02-2013, 09:16 AM
da to moze, svi bi kupovali zvucnike od 200e i equalisere od 300e i radili tako

disco violence
01-02-2013, 09:37 AM
da to moze, svi bi kupovali zvucnike od 200e i equalisere od 300e i radili tako
Po?to nisam stručan za ovu materiju ,jel bi mogao da mi razjasni? ?to to ne mo?e.Postoje Krk Ergo kao i ARC system dodu?e tretman sobe je u pitanju.

OFF
01-02-2013, 11:16 AM
Po?to nisam stručan za ovu materiju ,jel bi mogao da mi razjasni? ?to to ne mo?e.Postoje Krk Ergo kao i ARC system dodu?e tretman sobe je u pitanju.

Eq na monitorima bi bio delimicno efikasan samo u dva slucaja - na livadi i u gluvoj sobi, sto mu dodje na isto.....u svim ostalim maim realnim prostorijama gde su reflektivne povrsine blize od oko 5m od slusaoca, svaka refleksija upada u vreme integracije (oko 30-40ms)....nesto upije, a nesto odbije.....

to sto ostane u prostoru dodje do snimatelja u nekoj faznoj korelaciji sa originalnim signalom...... i formira neku sliku drugaciju od realne....
znaci ne vredi resavati montore, dok se ne resi soba......
drugo, subjektivno.....kad mixam, manji mi je problem neka frekvencijska nelinearnost sistema, nego neke druge karakteristike...boja se nekako lakse nadomesti....a stereo slik,a rezolucija, brzina sistema, tranzijenti....to se placa, i tu eq ne pomaze

Everbeatz
01-02-2013, 12:50 PM
a sta je sa linear phase eqom :D
Nista:) I on ima svoje 'probleme'.
A opcija EQ matching?
Ne razumem, sta sa eq matching?

disco violence
01-02-2013, 03:28 PM
Eq na monitorima bi bio delimicno efikasan samo u dva slucaja - na livadi i u gluvoj sobi, sto mu dodje na isto.....u svim ostalim maim realnim prostorijama gde su reflektivne povrsine blize od oko 5m od slusaoca, svaka refleksija upada u vreme integracije (oko 30-40ms)....nesto upije, a nesto odbije.....

to sto ostane u prostoru dodje do snimatelja u nekoj faznoj korelaciji sa originalnim signalom...... i formira neku sliku drugaciju od realne....
znaci ne vredi resavati montore, dok se ne resi soba......
drugo, subjektivno.....kad mixam, manji mi je problem neka frekvencijska nelinearnost sistema, nego neke druge karakteristike...boja se nekako lakse nadomesti....a stereo slik,a rezolucija, brzina sistema, tranzijenti....to se placa, i tu eq ne pomaze
Pod primenom EQ-a sam mislio sa tretiranje EQ-om samo slusalica,odnosno monitrora tj. njihovog ferkventnog odziva,zanemarimo sobu u ovom slucaju,to je već drugi par kobasica.Za početak želim da nateram slušalice odnosno monitore da budu što precizniji.Ja sam pre za varijantu hajde mi da prvo rešimo monitore,jer posle ćemo morati manje da rešavamo sobu.

disco violence
01-02-2013, 03:56 PM
Nista:) I on ima svoje 'probleme'.

Ne razumem, sta sa eq matching?
Npr. uzmimo sine wave 20-20.000Hz napravimo sa njim ferkventni odziv na?ih slu?alica odnosno monitora u Izotope ozonu potom isti taj sine wave provučemo čist kroz Ozon. Kada smo to uradili, radimo EQ matching odnosno teramo ferkventni odziv na?ih slu?alica odnosno monitora da se pona?a kao čist sine wave da bi posle mogli muziku koju radimo da slusamo kroz eq koji smo napravili.Ono ?to predtavlja najveći problem u celoj priči je dobiti ?to bolji ferkventni odziv svojih slusalica odnosno monitora,sve ostalo imamo.
?ta je EQ matching(močing)http://www.youtube.com/watch?v=mMFq0c0Tu1I

Everbeatz
01-02-2013, 05:13 PM
Npr. uzmimo sine wave 20-20.000Hz napravimo sa njim ferkventni odziv naših slušalica odnosno monitora u Izotope ozonu potom isti taj sine wave provučemo čist kroz Ozon. Kada smo to uradili, radimo EQ matching odnosno teramo ferkventni odziv naših slušalica odnosno monitora da se ponaša kao čist sine wave da bi posle mogli muziku koju radimo da slusamo kroz eq koji smo napravili.Ono što predtavlja najveći problem u celoj priči je dobiti što bolji ferkventni odziv svojih slusalica odnosno monitora,sve ostalo imamo.
Šta je EQ matching(močing)http://www.youtube.com/watch?v=mMFq0c0Tu1I
Ma jasno je meni sta je eq matching i cela prica ima logike u nekoj teoriji. Da te slusalice ili monitori (koje zelis da prepravljas) mogu da se naprave totalno linearno, verovatno bi ih konstruisali tako - postoje fizicke limitacije u dizajnu stoga takav freq odziv - verovatno cela prica oko gradacije u ceni i kvalitetu ipak ima nekog smisla

Uvek postoji momenat realnog prostora, neke reverberacije istog i ponasanja zvuka u tom prostoru. To na slusalicama ne cujes i samim tim ti fali vrlo bitna informacija.

Opet zastupam i neki stav da muzika nije limitirana samo na uho, nego se i oseti kao fizicka vibracija sto je bitan faktor za neki 'potpuni dozivljaj'.

disco violence
01-02-2013, 06:35 PM
Ma jasno je meni sta je eq matching i cela prica ima logike u nekoj teoriji. Da te slusalice ili monitori (koje zelis da prepravljas) mogu da se naprave totalno linearno, verovatno bi ih konstruisali tako - postoje fizicke limitacije u dizajnu stoga takav freq odziv - verovatno cela prica oko gradacije u ceni i kvalitetu ipak ima nekog smisla

Uvek postoji momenat realnog prostora, neke reverberacije istog i ponasanja zvuka u tom prostoru. To na slusalicama ne cujes i samim tim ti fali vrlo bitna informacija.

Opet zastupam i neki stav da muzika nije limitirana samo na uho, nego se i oseti kao fizicka vibracija sto je bitan faktor za neki 'potpuni dozivljaj'.
Ne bi se slo?io sa konstatacijom "da mogu da se naprave totalno linearno verovatno bi ih konstruisali tako" jer za?to bi neko to uradio ,kome bi onda prodavali monitore kojih ima gomila.Sla?em se da slusalice nisu srkroz merodavne,samo sam mislio da bi ova metoda "primene Eq-a" mogla lak?e da se odradi tj. ispita na slu?alicama nego na monitorima.

Everbeatz
01-02-2013, 06:49 PM
Ne bi se složio sa konstatacijom "da mogu da se naprave totalno linearno verovatno bi ih konstruisali tako" jer zašto bi neko to uradio ,kome bi onda prodavali monitore kojih ima gomila.
Moja konstatacija se odnosila i na slusalice I na monitore
Ne znam da li ti je poznato, ali realnom svetu matematicka linearnost je nedostizan pojam - postoji samo vece ili manje odstupanje od iste. Zavisno od inzinjeringa koji stoji iza dizajna, naravno...
Zato i kazem da u teoriji gomila stvari ima logike, ali je primenjivost u praksi ono sto je problem

disco violence
01-02-2013, 07:14 PM
Moja konstatacija se odnosila i na slusalice I na monitore
Ne znam da li ti je poznato, ali realnom svetu matematicka linearnost je nedostizan pojam - postoji samo vece ili manje odstupanje od iste. Zavisno od inzinjeringa koji stoji iza dizajna, naravno...
Zato i kazem da u teoriji gomila stvari ima logike, ali je primenjivost u praksi ono sto je problem
Nisam ni mislio da bude skroz linearno ?elim samo ?to manje odstupanje od iste,ako je to moguće.Ja sam celu temu i postavio kao suvu i grubu teoriju koju mislim da ja ne bi mogao da izvedem u praksi.Za početak me interesuje da li je ono o čemu pričam izvodljivo i da li ima smisla.

bubu
01-02-2013, 08:46 PM
Mi smo na faksu radili eq matching jednog zvučnika običnog trosistemskog. Nije bilo pre precizno ali izravna se karakteristika. Iskreno ne znam preko čega smo to radili, nekakav je uređaj bio (valjda za taj sweep)+software koji je mjerio napon koji dobijemo preko mikrofona itd itd. Na kraju se karakteristika izravnala kolko tolko (ako se uračunaju nelinearnost mikrofona). Koristili behringera ecm8000 u gluhoj komori koja je ok. Nije ne?to ekstra al bolje nego u običnoj prostoriji ili u nekoj lo?e tretiranoj prostoriji. E sad vjerojatno taj eq matching mo?e izravnati karakteristiku ali ?ta će se sve promijeniti pored toga, pojma nemam. Vjerojatno je ta linearnost s razlogom da se ne događaju neka dodatna izobličenja kad bi pojačao te frekvencije koje "fale"

disco violence
03-02-2013, 01:46 PM
Razmi?ljam da uradim eksperiment sa svojim Adam A7 monitorima.Posto nisam u mogućnosti da merim ferkventni odziv istih uzeću tuđ grafik ferkventnog odziva koji ću poku?ati da iskopiram EQ-om da bi ga posle iskorigovao na odeđenim ferkvencijama da vidim ?ta ću dobiti.Problem je ?to imam nekoliko grafika fekventnog odziva pa se nameće pitanje koji uzeti kao merodavan.Mo?da neko sa foruma ima neke tačnije informacije?

SumAnuT
03-02-2013, 06:37 PM
Ima jos jedan topic na headfi, koji poredi 50 najboljih slusalica, tu vidite bolje o cemu se radi, postoje slusalice koji imaju ravan odziv, ali nisu transparentne, postoje one koje su transparentne i imaju ravan odziv, ali su toliko sterilne da ih je tesko slusati ... elem posle tog topica shvatih da su sluske i zvucnici kao kola. Kabriolet, karavan, dzip ... svaki ima svoju namenu i sluzi drugoj svrsi tj. stilu muzike ... e sad vecina nas vozi samo jedno auto, pa tako i sluske, ali ne treba ocekivati previse, kao sto rekose vec, ta linearnost je samo jedna od osobina koja je bitna ...

Ja sam odradio ovo sto je pisano u tom topicu, ne radi ravnanja odziva koje sluske imaju, vise da bih odstranio rezonantne frekvenicje usnog kanala, a dosta mi je zvonilo na visim frekvencijama, kada sam ih izjednacio mogao sam da slusam dosta glasnije bez da mi prste visoki i zvuk je bio dosta kvalitetniji, tako da vredi probati ...