PDA

View Full Version : signali i impedancije kod snimanja sa miksera na zvučnu

kloky
29-01-2013, 02:26 AM
Imam neka pitanja glede signala i impedancije, pa ako tko mo?e pomoći, bio bih zahvalan.

Situacija #1: snimanje live sa miksera na M-audio MobilePre USB zvučnu...
Sa aux izlaza na mikseru, koji je balansirani TRS, signal ?aljem na linijski 6.3mm ulaz na zvučnoj. Gain je skoro na maksimumu, dobijam lo?u kvalitetu zvuka i puno ?uma. Onda taj isti signal po?aljem na XLR mic preamp od zvučne i dobijem balansirani signal na ulazu, a gain je mrvicu jedva pojačan. Tada imam čist kvalitetan zvuk bez ?uma.
Razlika je ogromna jer su različite razine signala, no ono ?to mene vi?e zanima je impedancija? I najvi?e, ima li ovakvo spajanje kakvog rizika za opremu, mogućnost o?tećenja? Dakle, ponavljam, balansirani signal sa aux-a (trs konektor) na balansirani mic xlr ulaz na zvučnoj.

Situacija#2: snimanje na miksera preko inserta na Alesis io26 zvučnu, kanal po kanal...
Trenutno imam dvije mogućnosti kako spojiti signal sa inserta na mikseru na ulaz na zvučnoj. Signal sa inserta je nebalansirani linijski signal i s te strane je moguće jedino koristiti TS konektor, dakle klasika. S druge strane, na zvučnu je signal moguće poslati preko linijskog i mikrofonskog ulaza, prima balansirani i nebalansirani signal. Prva mogućnost: spajanje inserta (TS) sa miksera na linijski ulaz na zvučnoj (TS). Gain je skoro na max.
Druga mogućnost: spajanje inserta (TS) sa miksera na mic ulaz na zvučnoj (XLR). Gain je na 30-40%.
Izlazni signal sa inserta na mikseti prema zvučnoj je isti, no na zvučnoj su različiti ulazi, pa me zanima, ?to je sa impedancijom u ovoj situaciji i dali bi trebao onda na kraju koristiti kabel TS-TS (gain skoro na max) ili kabel TS-XLR (gain na cca 30-40%).
Nisam stigao usporediti kvalitetu zvuka kod ova oba slučaja, ali koliko mi se čini, ?uma nema, no vjerojatno postoji neka razlika, jer je kod M-audio jako čujna...

Eto nadam se da sam uspio pojasniti i unaprijed zahvaljujem na konstruktivnim komentarima. Također, ako netko ima neki link na članak gdje se detaljnije i razumljivim jezikom obja?njavaju signali i impedancije i spajanje opreme i problemi i tako dalje, bio bih dvostruko zahvalan :-)