View Full Version : Audio Technica ATH-M50
Ghost Dog
28-01-2013, 12:25 PM
Zamolio bih ljude koji imaju iskustva sa ovim modelom da prenesu svoje utiske.
U pitanju je kućni studio, prvenstveno VST instrumenti i sviranje gitare preko računara, ali me zanima da li bi mogle da se koriste i za miks/produkciju ili to totalno otpada?!
(Nije mi plan da to radim sa slušalicama, ali trenutno prostor ne dozvoljava da se počastim nekim low-level Adamima ili tako nečim. :))
Pročitao sam svašta: jedni kažu da nisu ni za šta osim za DJ-eve i hip-hop producente zato što potenciraju bas, a ostalo ne valja; drugi kažu da su srednji i visoki prirodni i otvoreni, ali da bas fali, :confused: tako da, dok ih ne čujem sam, voleo bih da čujem još nečije mišljenje o ovom modelu.
(Da spomenem i to da trenutno koristim Grado SR80, ali malo su neudobne za dugotrajno slušanje, tako da razmišljam o alternativama.)
Izgleda da ovom čiki valjaju, mada on nije preterano zahtevan. :wink:
Bockie
28-01-2013, 01:20 PM
Koristim ih isključivo za mix i produkciju...! Moje radove ima? na promociji radova...
Ako pregugla? malo, videće? da mnooogo va?niji ljudi od mene rade to isto... Dodu?e ne kao jedino sredstvo, ali u svakom slučaju, slu?ke su zaista 5 kopalja ispred svih u klasi, a radio sam u trgovini opremom, probao bezbroj raznih i skupljih i jeftinijih od njih...!
Prodao sam monitore i dok nemam para i motiva da kupim neke ozbiljne, nemam nameru i?ta drugo da koristim...!
Vrede svaki cent!!! Najtoplija preporuka!
Poz'
Ghost Dog
28-01-2013, 02:06 PM
@Znak:
To je otprilike kao da ga neko uslika kako koristi neki Squier CV bass. Daleko od toga da je to loš instrument (naprotiv!), ali pitanje je ipak kako je tačno došlo do toga da Sir Paul koristi baš tu opremu, i da li je koristi i inače. Ako on stvarno koristi te slušalice u svom studiju, ili tako nešto .... tim bolje. :)
@Bockie:
Lepo je to čuti. Verujem da se ti daleko ozbiljnije baviš produkcijom nego ja, tako da pretpostavljam da će (u iole normalnim okolnostima) sluške biti dobre za moje potrebe. U svakom slučaju ću morati da ih čujem u najskorije vreme.
Jedino mi ovaj kabl što je prikačen na slušalicu deluje tanko, ali nadam se da to samo tako deluje na slikama i da kabl nije nekvalitetan, slab, lako "pokidljiv"?
Takođe, je l' ima kod nas da se kupi verzija sa neufrćkanim kablom?
@Znak:
To je otprilike kao da ga neko uslika kako koristi neki Squier CV bass. Daleko od toga da je to loš instrument (naprotiv!), ali pitanje je ipak kako je tačno došlo do toga da Sir Paul koristi baš tu opremu, i da li je koristi i inače. Ako on stvarno koristi te slušalice u svom studiju, ili tako nešto .... tim bolje. :)
Stvarno ih koristi. Ova slika je sa snimanja njegovog poslednjeg albuma u Capitol studiju u Los Anđelesu. Koristio ih je i on i većina ostalih muzičara.
Ali, kao što rekoh, on i nije toliko zahtevan, vidiš da nema ni pop filter!
A i ovaj mikrofon mu je polovan, sa nekom iscepanom nalepnicom zalepljenom naopačke!
Ghost Dog
28-01-2013, 02:21 PM
Stvarno ih koristi. Ova slika je sa snimanja njegovog poslednjeg albuma u Capitol studiju u Los Anđelesu. Koristio ih je i on i većina ostalih muzičara.
Ali, kao ?to rekoh, on i nije toliko zahtevan, vidi? da nema ni pop filter!
Kao ?to rekoh - tim bolje. :)
fix3r
28-01-2013, 02:25 PM
Da se prikljucim horu - ATHM50 su predobre za te pare, ja sam prestao da trazim "bolje", za bilo koju cenu.
Redovno su u top 5 studijskih slushki i sasvim ok rade i za mixing/monitoring (to jeste subjektivno, ali ja iskljucivo njih koristim a i generalno se ljudi slazu da su sasvim korektne u toj ulozi).
Bockie
28-01-2013, 03:37 PM
ja sam prestao da trazim "bolje", za bilo koju cenu.
Potpuno tačno!
Kabl je odličan! Ima i verzija sa neuvijenim "feder" kablom, dakle sa ravnim kablom, i to bih pre uzeo da sam znao da postoji, ali je gotovo nemoguće za naći.... Ima neku oznaku tipa "s"...M50s...ili tako nešto.
Od 2009 mislim da ih imam, i nisu se još jastučići izjebali, mada bi se moglo u skorije vreme nabaviti par rezervnih, nisu skupi, po 5-6 evra komad...
Sve drugo, je TOP, TOP...
Kvalitet, izrada, funkcionalnost sve FULL!
fix3r
28-01-2013, 03:46 PM
Kabl je odličan! Ima i verzija sa neuvijenim "feder" kablom, dakle sa ravnim kablom, i to bih pre uzeo da sam znao da postoji, ali je gotovo nemoguće za naći.... Ima neku oznaku tipa "s"...M50s...ili tako ne?to.
Ja imam tu varijantu - flat kabl, same slushke sive boje (mislim da je to "s" u nazivu za 'silver'... valjda su samo "limited" edicije bile sive, nisam siguran sad).
Tiki the Boyler
28-01-2013, 08:43 PM
Toplo preporučujem.
Ja ih koristim već nekoliko godina, a nedavno su dobile i jednu novu ulogu.
Poslije njakanja sa raznim modelima slu?alica, postale su prvi izbor kao monitoring za bubnjare prilikom snimanja.
Rhino
28-01-2013, 09:45 PM
I ja ih imam.
Za sve pare sviraju! U toj cjenovnoj klasi nisam naletio na neke da kazem da su ono kao bolje.
Za moj ukus im je jeste nabuzdena niska laga (mozda cak ne ni nabudzena, vec se dojmi spora) ali boze moj, totalno ok sluske...
Ghost Dog
28-01-2013, 10:26 PM
Vidim da ću i ja morati uskoro da se upišem u taj hor. :)
Mika Technika
29-01-2013, 02:32 AM
Sluske rulaju, ja imam te sa ravnim kablom, to je 50s, ako se ne varam.
Boki i Lesa su tada radili u artistu, koji ne zna sta je izgubio kada ih nije zadrzao(ne smem da kazem pravu stvar da ne bih pazario ban). U glavnom, ja vise ne pazarim u artistu zbog toga.
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2
Bockie
29-01-2013, 08:28 AM
Sluske rulaju, ja imam te sa ravnim kablom, to je 50s, ako se ne varam.
Boki i Lesa su tada radili u artistu, koji ne zna sta je izgubio kada ih nije zadrzao(ne smem da kazem pravu stvar da ne bih pazario ban). U glavnom, ja vise ne pazarim u artistu zbog toga.
Nije zadržao ni Audiotehniku a ne Bokija i Lešu...hehe...nisi jedini...:wink:
Druga firma radi AT, ali se može pod istim uslovima i dalje kupiti u Artistu, tamo je odlična ekipa, nema puno ljudi koji mogu da imaju mozga da to rade, to je jasno kad uđeš u konkurentne radnje...
Možeš se obratiti u artist, uljudni su i predusretljivi, Bar sam to uspeo da ostavim u amanet, slobodno ih možeš kontaktirati za evenualnu kupovinu ili info...
Poz'
Ghost Dog
29-01-2013, 04:27 PM
Bio sam danas do radnje da ih poslušam, ostavio u radnji novac i poneo ih kući sa sobom. :)
Mika Technika
29-01-2013, 04:43 PM
Nije zadr?ao ni Audiotehniku a ne Bokija i Le?u...hehe...nisi jedini...:wink:
Druga firma radi AT, ali se mo?e pod istim uslovima i dalje kupiti u Artistu, tamo je odlična ekipa, nema puno ljudi koji mogu da imaju mozga da to rade, to je jasno kad uđe? u konkurentne radnje...
Mo?e? se obratiti u artist, uljudni su i predusretljivi, Bar sam to uspeo da ostavim u amanet, slobodno ih mo?e? kontaktirati za evenualnu kupovinu ili info...
Poz'
Znas kako, sve najbolje im zelim, ali tamo mi se ne svraca vise, al hvala boki na informaciji ;)
Anthony
24-02-2013, 11:06 PM
ove ili AKG K 272 HD ? za produkciju...
kravadinka
26-02-2013, 09:06 PM
Imam i ja M50, pored njih uzeo bih Beyerdynamic DT770, veoma slično zvuče, ali su M50 bolje za usnimavanje jer je zvuk mnogo bliži uhu, dok su DT770 lakše za duže slušanje, zvuk kao da dolazi malo iz daljine pa imaju taj neki prostor, reklo bi se sličnije monitorima.
Što se mene tiče, AKG zaobilazim pa sve i da prave lekove.
Kvalitet izrade za M50 je izuzetan, slušalice se pakuju veoma lako i zgodno, mogu se složiti u malo pakovanje pa su zgodne za prenošenje.
Dosta jako naležu na uši i odvajaju sve šumove iz prostorije i obrnuto, ali umeju da budu malo zamorne zbog toga.
Ja sam navikao i mogu na njima da miksam bez problema, tretirao sam prostoriju digitalno, imam identičnu sliku na monitorima i M50 pa mi je skoro svejedno na čemu miksam, zapravo najčešće radim u kombinaciji.
Nisu jeftine, cena je 170 Eura, ali su veoma dobre slušalice, za snimanje i za mix.
DT770 su jeftinije 10 ili 20 Eura, ali su i slabije pa će za njih možda biti potrebno pojačanje, M50 ga ne treba uopšte.
Kako god, ta dva modela su u istom cenovnom rangu, ista je klasa zapravo, treba ih čuti jedne pored drugih da se donese odluka da li taj precizniji i bliži zvuk na M50 ili to malo virtualnog prostora na DT770, osim toga nema greške.
Anthony
27-02-2013, 12:10 PM
Ja sam navikao i mogu na njima da miksam bez problema, tretirao sam prostoriju digitalno, imam identi?nu sliku na monitorima i M50 pa mi je skoro svejedno na ?emu miksam, zapravo naj?e??e radim u kombinaciji.
sa ?ime si namjestio digitalnu akustiku za slu?alice? ja imam onaj JB Isone Pro...
kravadinka
27-02-2013, 09:04 PM
Kad sam na slu?alicama ne koristim ni?ta, ne verujem u simulacije mnogo.
Koristim DEQ2496 i ECM8000 za monitore, rezultati su magični, u nedostatku jače reči.
sorceress
06-03-2013, 10:07 AM
DT770 su jeftinije 10 ili 20 Eura, ali su i slabije pa će za njih mo?da biti potrebno pojačanje, M50 ga ne treba uop?te.
Kako god, ta dva modela su u istom cenovnom rangu, ista je klasa zapravo, treba ih čuti jedne pored drugih da se donese odluka da li taj precizniji i bli?i zvuk na M50 ili to malo virtualnog prostora na DT770, osim toga nema gre?ke.
Da li je moguće povezati neke od ovih slu?alica na karticu Audiophile 2496 bez pojačala? Znam da u teoriji mo?e uz adapter ali kakav bi bio zvuk? Trenutno preko adaptera koristim najobičnije kompjuterske zvučnike i slu?alice - zvučnici su dosta tihi ali slu?alice mi deluju OK.
Bockie
06-03-2013, 10:20 AM
Da, moze. Dva cinca u obrnuti stereo jack.
Rezultat je mizeran.
sorceress
06-03-2013, 10:30 AM
Mizeran u smislu da se neće čuti bogzna ?ta ili?
Bockie
06-03-2013, 11:15 AM
U smislu da je mizeran, nema svrhu..itd...
sorceress
06-03-2013, 11:33 AM
Pa pretpostavila sam, ako se ove obične slušalice solidno čuju preko adaptera možda neće biti problem ni sa nekim drugim. Znači, treba mi pojačalo?
Bockie
06-03-2013, 11:46 AM
Treba.
E sad, to kosta isto.
Glupo je kupiti brutalan auto i onda staviti motor od kosilice u njega.
Dakle, treba ipak neki preamp iole posten imati.U takvim uslovima, mozda je bolje prodati Audiofila i razmisliti o nekom USB interfejsu koji vec ima preamp...nekakav...
Ima i plan B, recimo polovan Minidisc dek. (npr. ovako nesto (http://www.kupujemprodajem.com/Jvc-XM-228-4907558-oglas.htm?filter_id=22626095))
Kostaju od 20-50e, imaju brutalnu konverziju i postene preampe za slusalice, kace se preko spdif na audiofila ili cak integrušu...
Sa tim sluskama i ovakvim dekom, imas veoma, veoma dobro slusanje za rad.
sorceress
06-03-2013, 11:53 AM
Plan B mi deluje prihvatljivije. Problem je što imam ukupno 200 evra i u to treba da uguram slušalice i pojačalo, ako mi je već neophodno.
Pretpostavljam da onda i ovo (http://www.kupujemprodajem.com/Sony-MDS-JE320-4775196-oglas.htm?filter_id=22976406) dolazi u obzir?
Bockie
06-03-2013, 12:07 PM
Da, ali vodi racuna da IMA izlaz za slusalice i phone level pot posto ovaj nema sto si okacila...!
Takodje i spdif digitalnu konekciju, ne optiku!
Jedna suboticka firma je distributer AT za srbiju, zaboravih kako se zovu...
...nesto mjuzik jbg...Aca "švargla"...ali mozes po istoj ceni u fArtistu da porucis M50....oko 180 je cena, pa ti ostaje taman za MD dek, mozda koji evro dodas...
sorceress
06-03-2013, 12:24 PM
OK, pogledaću. A koliko uop?te ko?ta neko minimalno pristojno pojačalo?
Nisam htela da uzimam neki usb interfejs jer sam računala, treba mi samo midi, ne snimam ni instrumente ni vokale. I čitala sam da je moguće preko adaptera povezati slu?alice na Audiophile. Sad ispade komplikacija.
Bockie
06-03-2013, 01:53 PM
Da ima iole pristojan zvuk, bar 100nak evra pa na vise...
Moze da se poveze i dobije jedno veliko sr...
Pretiho je za rad, a sa druge strane opterecuje izlazne linije na karti, jer je to linijski signal, dakle nije klasicno pojacalo za zvučnike u sluškama.
MD (pogotovo ako nadjes SONY) ali i JVC i PHILIPS imaju vrlo dobra pojacala, ne toliko preglasna, ali veoma dobrog i ravnog zvuka, bez puno koloracije, sasvim pristojne snage... Cackaj po oglasima, kazem, 20-tak evra kosta i cao. A dobiješ pride i stereo snimač CD kvaliteta, mnogo boljeg zvuka od mp3 prdavaca itd...
Ja imam sony je530 i radi fantasticno, povezan je na prdavu integrisanu na spdif.
Evo ovakav (http://www.kupujemprodajem.com/Sony-MDS-JE520-4774540-oglas.htm?filter_id=22151250) je odlican,super ocuvan ali je malo skuplji! Ne vidim razliku od 530 koji ja imam! treba se nacenkati i to je to!
Isto tako moze biti kao mini monitor kontroler. Npr, meni je na optici stari komp, integrušasa novog na spdif, a mikseta na analognom ulazu, pa svičem sa strane prebacujem input... Takodje imam M50...i rade fenomenalno na ovome.
sorceress
06-03-2013, 03:14 PM
Jeste, taj Sony je opcija. Jedino bih volela da mi objasni?, ako nije problem i po?to sam zaista nova u svemu ovome, kako to da za 30-40 evra mogu da dobijem i CD snimač i pojačalo a ako hoću samo pojačalo treba mi 100+ evra? U čemu je caka?
Bockie
06-03-2013, 03:22 PM
Minidisk a ne CD. Minidisk je drugi format. Disketice se mogu naci, ali ne bas lako.
Cd pominjem kao reper nekakvog kvaliteta zvuka. Minidisk snima u Atrac formatu, koji je vrsta dinamicke a ne frekventne kompresije kao mp3. Sony je razvio taj format i kune se decom da nema cujne razlike izmedju atrac-a i kompakt diska.
Zasto je jeftin?
To su vrlo kvalitetni Hi-fi uredjaji stari oko 5-6 do max 10 godina. Bar ovi koje smo pominjali. Cena novih je bila oko 300-400 i vise evra. Prosto je opalo interesovanje za njih, tu su telefoni, kompjuteri i druge gluposti i to je to...
sorceress
06-03-2013, 03:28 PM
OK, hvala, jasno mi je. A u kakvom su odnosu to pojačalo i npr. preampovi u jeftinijim usb interfejsima tipa Focusrite Scarlett? p.s. poslednje pitanje, majke mi. :)
Bockie
06-03-2013, 03:40 PM
Pitaj slobodno, forum je, za to i služi...
Ja nisam elektroničar i nisam otvarao kartice, no radio sam u trgovini muz opreme, imam neko iskustvo i tvrdim da je u takvom Sony-ju daleko kvalitetnija elektronika nego u bilo kojoj jeftinijoj pa cak i skupljoj usb karti.
Ti MD uredjaji su pravljeni da budu kvalitetni a ne prvenstveno jeftini... I to nije bilo ko bezveze kupovao, eto da ima, nego audiofili koji ipak ocekuju neki kvalitet i izrade i zvuka.
E sad, imaj na umu da je to polovno i vodi racuna pri kupovini , proveri coveka na oglasima, pitaj zasto prodaje, otidji isprobaj uredjaj i to je to.
Ja sam svoj kupio na "najlon" pijaci od cigusa koji nije ni znao sta je to, ali sam ga dobio za 2 crvene...pa reko jbg, valjda radi...i radi odlicno. U principu su dosta dugovecni i mogu se presnimavati diskete milione puta.
sorceress
06-03-2013, 03:50 PM
E da, to su mi rekli da se na Najlonu mogu naći zanimljive stvari :) jedino ja još nisam na nivou da umem da ih prepoznam. Mogu svakako proveriti ovaj, ali kako da ga proverim? Ubodem slušalice u njega da čujem kako zvuči, pretpostavljam.
Bockie
06-03-2013, 03:55 PM
Hmmm U zadnjih par puta kad sam isao skoro nista pametno nisam video...
Ovo su na oglasima trazene cene i uvek se mozes nacenkati.
Pa da, ubaci sluske, provrti potenciometar, vidi jel krci susti ili prekida...
pitaj da li sve radi, proceni sama...
Pitaj , ja ako znam pomoci cu, posalji PM...
Anthony
07-03-2013, 11:33 AM
Stigao i moj par ATH-M50ki.......nikad vise necu upalit zvu?nike :)
grada27
07-03-2013, 01:22 PM
Ovo mi deluje kao jako zanimljiva prica, samo me buni jedna stvar, da li ako hocu da mini MD radi kao dac, mora da bude pritisnuto snimanje i pauza, ili postoji drugo resenje, neka prepravka elektronike ili mehanizma?
Bockie
07-03-2013, 01:55 PM
Ovo mi deluje kao jako zanimljiva prica, samo me buni jedna stvar, da li ako hocu da mini MD radi kao dac, mora da bude pritisnuto snimanje i pauza, ili postoji drugo resenje, neka prepravka elektronike ili mehanizma?
Varira od modela.
Vecina Sony-ja kada nema diskete unutra radi kao DAC.
Samo stisnes taster za snimanje i na displeju piše "-DA"...
Ghost Dog
07-03-2013, 05:39 PM
Stigao i moj par ATH-M50ki.......nikad vise necu upalit zvu?nike :)
Ja moje obo?avam, ali mislim da ipak moramo da se slo?imo da ne stvaraju osećaj prostora kao zvučnici.
Anthony
07-03-2013, 06:07 PM
Ja moje obo?avam, ali mislim da ipak moramo da se slo?imo da ne stvaraju ose?aj prostora kao zvu?nici.
istina da...ali u lo?e akusti?no tretiranoj prostoriji zvu?nici (u ovom slucaju studijski monitori) mu?e u?i i zvuk je svugdje samo ne tamo gdje treba biti...ali uz kombinaciju toga dvoje se mogu dobit dobri rezultati mislim
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.