View Full Version : Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint
goasia
22-01-2013, 09:34 PM
http://www.korg.de/produkte/synthesizer/ms20mini-produktinfo/ms20mini-produktinfo-1.html
:-)
alavuk
22-01-2013, 10:18 PM
hehehe super , bas neko rece kad se pojavio prvi monotron da je mozda cela ta serija samo opipavanje pulsa za eventualnu re-kreaciju ms-20-ke ... mozda si kupim ovo cudo , midi ok ali usb :D previse moderno ! :D
Ghost Dog
22-01-2013, 11:12 PM
Zar nisu oni ovo čudo davali uz Legacy Collection?
fix3r
23-01-2013, 01:38 AM
To je bio samo kontroler. Ovo bi trebala da bude prava stvar za 600 evrića
silicon science
23-01-2013, 11:26 AM
Polako ali sigurno se budi "nova svest" kod proizvodjacha cija su imena legendarna, i konacno pocinju da slusaju i ispipavaju sta narod zapravo zeli.
Arturia je tu mudro istupila sa Minibrute sintisajzerom, shvativsi posle decenije zamlacivanja sa pakovanjem softvera u svetlecu plastiku, da od toga nema vajde i da to nikome ne treba. I tada izbace taj neverovatno divni old school must have sintisajzer, Minibrute, koji je vec klasik.
Korg je to "kroz igru" shvatio, napravivsi par tih Monotron igracaka, koje je narod instant zavoleo. Verujem da su konacno shvatili kada su pogledali na Youtube sta radi DIY ekipa koja raskomada par Monotrona i napravi fantasticne old school analogne VCA sintisajzere, i sve to sa sitnu lovu.
Svestan je Korg da ako napravi taj novi Ms-20Mini i ako on cak zazvuci i kao Monotron (ne mora kao stari ms-20), da ce napraviti posao decenije.
I nek bude tako...
fix3r
23-01-2013, 12:17 PM
Polako ali sigurno se budi "nova svest" kod proizvodjacha cija su imena legendarna, i konacno pocinju da slusaju i ispipavaju sta narod zapravo zeli.
Arturia je tu mudro istupila sa Minibrute sintisajzerom, shvativsi posle decenije zamlacivanja sa pakovanjem softvera u svetlecu plastiku, da od toga nema vajde i da to nikome ne treba. I tada izbace taj neverovatno divni old school must have sintisajzer, Minibrute, koji je vec klasik.
Korg je to "kroz igru" shvatio, napravivsi par tih Monotron igracaka, koje je narod instant zavoleo. Verujem da su konacno shvatili kada su pogledali na Youtube sta radi DIY ekipa koja raskomada par Monotrona i napravi fantasticne old school analogne VCA sintisajzere, i sve to sa sitnu lovu.
Svestan je Korg da ako napravi taj novi Ms-20Mini i ako on cak zazvuci i kao Monotron (ne mora kao stari ms-20), da ce napraviti posao decenije.
I nek bude tako...
Pretera ga... :) Pa ne bave se svi istom vrstom muzike. Na svaki analogni sint koji prodaju siguran sam da ce prodati 10 romplera narodu koji svira organe/klavire, svira svadbe i zabave i generalno im treba bread&butter zvuk.
I Arturia soft sintovi su odlicni i ocigledno se odlicno prodaju (ja imam njihov JP 8V i nemam preteranu zelju da kupujem pravi JP 8).
Korg ne bi mogao da prezivi samo od prodaje analognih sintova (bez da se stanji u malu "butik" firmu od 10 ljudi, kao uostalom i svi proizvodjaci instrumenata tog tipa).
Korgu bi novi MS20 bio vise hobi, narocito sa tom cenom, pare se nalaze u M3/M50/Krome/Kronos masinama.
Kako bilo... sigurno kupujem taj novi MS20 (ako se zaista pojavi), kao i novi Moog. I pozdravljam Korgov potez :)
awacs
23-01-2013, 01:31 PM
Korgu bi novi MS20 bio vise hobi, narocito sa tom cenom, pare se nalaze u M3/M50/Krome/Kronos masinama.
+1 :thumbsup:
Ovo im vi?e dođe kao stvar statusa, da podsete ljude da imaju ozbiljnu istoriju. A koliko se sećam MS10 i MS20 ni onomad nisu ubijali od skupoće (ili je tad bilo vi?e novca :wink:)... ako ni?ta drugo, bili su najjeftiniji modularni sintisajzeri na tr?i?tu.
Pozdrav,
Vasa
I nek bude tako...
Bilo bi divno da ovo postane trend, i da ljudi malo počnu da prave svoje presete, a ne da slu?amo iste presete u svim pesmama...mislim najvi?e na ino pop produkciju.
mekonin
23-01-2013, 05:43 PM
http://deephousepage.com/smilies/jackson.gif
silicon science
23-01-2013, 09:21 PM
+1 :thumbsup:
Ovo im više dođe kao stvar statusa, da podsete ljude da imaju ozbiljnu istoriju. A koliko se sećam MS10 i MS20 ni onomad nisu ubijali od skupoće (ili je tad bilo više novca :wink:)... ako ništa drugo, bili su najjeftiniji modularni sintisajzeri na tržištu.
Pozdrav,
Vasa
Ma trt, cika Vaso :):D Videli su da je vrag odneo salu, Arturia se ubija od prodaje Minibrutea i sad i Korg hoce deo kolacha, nema ovo veze sa sentimentalnoscu i empatijom, vec cist profit. Taj deo trzista je jos uvek rupa, jer falila je ta karika, da za 500 E dobijes ozbiljan monofonik ala old skul. A i krajnje je vreme bilo, jer to je tehnologija stara 50 godina (serijske proizvodnje) plus nije skupo. I sto je naaajbitnije, nema softvera, nema bagova, nema on lajn drndanja sa podrskom i apdejtom i sranjima. Sprava instant radi i daje dobar zvuk bazicne subtractive sinteze (u stvari je puno vise nego bazicna, jer oscilator sekcija je do sad nevidjena u ovoj kombinaciji), i moze da je servisira i moj deda, ako ga nagovorim da zalemi strujni kabel na lemilici :wink:
Ovo je cist biznis koji ce njima napuniti vec pune dzepove, a korisnici ce biti prezadovoljni.
awacs
23-01-2013, 10:24 PM
Ma trt, cika Vaso :):D Videli su da je vrag odneo salu, Arturia se ubija od prodaje Minibrutea i sad i Korg hoce deo kolacha, nema ovo veze sa sentimentalnoscu i empatijom, vec cist profit.
Nisam ja ni pominjao sentimentalnost nego šepurenje :wink: Stvarno ne znam ko koliko čega prodaje, ali iskusvo i intuicija mi kažu da je fix3r potpuno u pravu: glavni kupci instrumenata nisu sladokusci koji se lože na analognu toplinu, mast i muda nego oni koji hoće sve i odmah (naročito uživo, i naročito na tezgi). Takvi uglavnom nemaju ni vremena ni živaca ni uslova za prebadanje kablova na patchbay-u i gatanje pozicija dugmića kad treba da pređu sa saw basa na square lead (ili obratno). A takvih je najviše.
Rekao bih da Korg u hardverskom segmentu nema neku veliku brigu, i da im je Arturia isto ono što je Rihanni Bjork. Svako ima svoju klijentelu. MS im prosto dođe kao dokaz da nisu "tikva bez korena" i usput dobro zezanje.
A o MS seriji i nekad i sad - sve najbolje. Dobar način da se uđe u svet analogne sinteze zvuka
Pozdrav,
Vasa
DADDY Z
24-01-2013, 09:19 PM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hA-owDEGpac" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
The Korg MS-20 Mini will be available April 2013 for a U.S. Street price of $599.00
fix3r
24-01-2013, 10:08 PM
Ja sam trenutno neopisivo srecan ovim sto vidim na NAMM-u. Da sam sada sa muzicarima placao bih ture svu noc.
Moog, monster Prophet 12, Korg MS20... i bas kad sam ramisljao kako i cime sklopiti neki mali 500 Lunchbox sistem sa dobrim zasebnim AD konverterom Aphex predstavi Lunchbox sa USB interfejsom! :D
Ma svi k'o da mi citaju misli, bice svasta jos do kraja sajma :)
silicon science
25-01-2013, 07:36 AM
Nazirem debakl i propast ovog Moog Sub phatty, sto realno i treba da se desi. Korg se iskurchio i pokazao (pored Arturie) da moze i za 600 E brutalan monofonik. I sad kad pogledam cenu za Moog Voyagera od cijelih 3000 i preko evara :banghead::banghead::banghead:
A nije toliko dobar ni upola. :wink:
EDIT: Sad jos da Alan Pearlman vidi ovo pa da padne dogodine jedan Arp 2600 za 1200 E :rolleyes:8-):D
mekonin
25-01-2013, 09:15 AM
Sad jos da Alan Pearlman vidi ovo pa da padne dogodine jedan Arp 2600 za 1200 E :rolleyes:8-):D
To bi bilo san snova.
A vidim i Buchla reizdala Music Easel kao Electric Music Box za oko $4000
silicon science
25-01-2013, 09:16 AM
:wink: Stvarno ne znam ko koliko čega prodaje, ali iskusvo i intuicija mi ka?u da je <fix3r> potpuno u pravu: glavni kupci instrumenata nisu sladokusci koji se lo?e na analognu toplinu, mast i muda nego oni koji hoće sve i odmah (naročito u?ivo, i naročito na tezgi). Takvi uglavnom nemaju ni vremena ni ?ivaca ni uslova za prebadanje kablova na patchbay-u i gatanje pozicija dugmića kad treba da pređu sa saw basa na square lead (ili obratno). A takvih je najvi?e.
Pozdrav,
Vasa
Mislim da gresis, situacija je upravo suprotna. Najmanje je "profesionalaca" zapravo koji zaradjuju i zive od toga ("tezgarosa") a daaleko je vise bedroom producenata koji chachkaju i drndaju, neki iz hobija, neki sto bi zeleli da budu profi itd... Moje iskustvo i intuicija mi to govore, a glavni "adut" u ovoj novoj analognoj prici je cena. Cak ce i ovi "profi" iz zezanja da kupe ms-20, da se deca igraju ako nista, nek odrastaju onako kako je i tata odrastao.
Moj utisak je takav, ko zna :rolleyes::rolleyes: Elem ovo su dobre vesti, barem za nas "piju piju" frikove koji koriste patch memory ali ga se u sustini gnushaju :):rotfl:
</fix3r>
awacs
25-01-2013, 10:48 AM
Mislim da gresis, situacija je upravo suprotna. Najmanje je "profesionalaca" zapravo koji zaradjuju i zive od toga ("tezgarosa") a daaleko je vise bedroom producenata koji chachkaju i drndaju, neki iz hobija, neki sto bi zeleli da budu profi itd... Moje iskustvo i intuicija mi to govore, a glavni "adut" u ovoj novoj analognoj prici je cena. Cak ce i ovi "profi" iz zezanja da kupe ms-20, da se deca igraju ako nista, nek odrastaju onako kako je i tata odrastao.
Moj utisak je takav, ko zna :rolleyes::rolleyes: Elem ovo su dobre vesti, barem za nas "piju piju" frikove koji koriste patch memory ali ga se u sustini gnushaju :):rotfl:
Ja bih voleo da je tako. Ali velika većina roditelja će detetu da kupi neko polifono sokoćalo sa "zvucima pravih instrumenata" za iste pare. Pa i većina bedroom producenata, makar sudeći po postovima na ovom forumu.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Nemoj pogrešno da me shvatiš - ja mnogo volim i poštujem i Korg MS-10 i MS-20, a i lepe uspomene me vezuju za te aparate :)
silicon science
25-01-2013, 11:16 AM
Ja bih voleo da je tako. Ali velika većina roditelja će detetu da kupi neko polifono sokoćalo sa "zvucima pravih instrumenata" za iste pare. Pa i većina bedroom producenata, makar sudeći po postovima na ovom forumu.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Nemoj pogrešno da me shvatiš - ja mnogo volim i poštujem i Korg MS-10 i MS-20, a i lepe uspomene me vezuju za te aparate :)
Ma ofskroz :) Vraticemo mi te uspomene na prolece Vaso kad krene prodaja i kad ga se dochepam, ili pre na leto, dok se nasi distributeri "organizuju"... Kontao sam da zovem Artist vec danas i prijavim im ovu vest, pa da budu pametni da dovuku na vreme. Evo koliko je proslo od ovog prvog malog sinta od Arturije i jos uvek ne mogu da ga kupim u Srbiji :cry::cry::cry::cry::(
Evo ga NAMM video. Fascinira me to sto ne zna cenu vec cima shefa a ovaj gleda u papire jer isto nije siguran.. LOL :banghead::banghead:
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/h6lTdHZQJ4k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/oJkcGug7W8Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
EDIT: a pazi ovo
http://www.ebay.com/itm/Korg-MS-20-Analog-Synthesizer-Early-Model-Korg35-Filter-Great-Shape-MS20-/130837898775?pt=Keyboards_MIDI&hash=item1e768be617&afsrc=1
wladymeer
26-01-2013, 03:23 PM
šteta što nije bilo interneta kada se pojavio DX-7 da uporedimo malo postove kada je analogija bila "out" a digitalija "in" - u stvari, već vidim te postove, samo treba da zamenim termine :)
silicon science
26-01-2013, 07:54 PM
?teta ?to nije bilo interneta kada se pojavio DX-7 da uporedimo malo postove kada je analogija bila "out" a digitalija "in" - u stvari, već vidim te postove, samo treba da zamenim termine :)
Pa sto te to chudi, ljudi su oduvek bili ovce koje su trchkale za svestloscu lampica, operisani od ukusa i znanja.
mekonin
31-01-2013, 11:48 AM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sab1V_LwDm0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
relis
31-01-2013, 01:51 PM
MS20 je jedan apsolutno jedinstven sint. Toliko jedinstven da mnogi zaboravljaju kako na njemu ne mozes napraviti iole bolji klasican bas ili arpeggio. Svi najblizi konkurenti su u tome bolji. Takodjer, zvuk je mutav i siv i sve sto iz njega izadje zvuci ko monofono cembalo.
Ali ako se prihvati takav kakav je, MS20 je cisti klasik: filteri su cisto ludilo, layout je genijalan, sint je "pojava".
Za 600 eura tesko za odoljeti.
silicon science
31-01-2013, 03:10 PM
MS20 je jedan apsolutno jedinstven sint. Toliko jedinstven da mnogi zaboravljaju kako na njemu ne mozes napraviti iole bolji klasican bas ili arpeggio. Svi najblizi konkurenti su u tome bolji. Takodjer, zvuk je mutav i siv i sve sto iz njega izadje zvuci ko monofono cembalo.
Ali ako se prihvati takav kakav je, MS20 je cisti klasik: filteri su cisto ludilo, layout je genijalan, sint je "pojava".
Za 600 eura tesko za odoljeti.
Moram priznati da se slazem sa tobom, i greska je ako se ovaj sint uzme kao main bass i lead mashin. Chak i kada se iskoristi taj highpass filter paralelno sa lowpass-om da bi dobio subbass, i dalje on nekako pliva, nije mi definisan, zaobljen itd... Svakako ne treba to posmatrati kao neku manu.. Nikako nije kao main synth u studiju, vec vise kao "pavlaka preko topljenog, gustog sira"...Lepo si rekao, za 600 E tesko odoleti i to je ono na sta cilja Korg, a nadam se da ce se prikljuciti i Roland, Yamaha itd... Nek to postane navika :)
EDIT: sad slusam ovaj snimak sto je Mekonin postavio, i nazalost nema ni jedne midi sekvence, gde se note trigeruju, vec se sve razigranost u zvuku zasniva na frikvensy modulaciji filtera, oscilatora itd... Tu bi se otkrila "mana" ove sprave, koliko chujem. To je "slab" envelope. Sad ispada da stalno bulaznim o envelope generatorima, ali to je nazalost realnost kod dosta sintova i ritam masina (ne kazem da je lose, samo da toga treba biti svestan). Nisam posedovao nikad ms-20, svirao ga daavno malo Daddy Z kad sam bio kod njega i to je jedini uzivo kontakt sa njime, ali chuje se to i preko you tube vrlo, vrlo dobro.
Najvise me inspirise za fx zvukove, kao i dark dual filter dronove (sa prstohvatom modulacije)
mekonin
31-01-2013, 05:07 PM
Ja najvise volim kako ga Absolute Body Control koriste u svojoj muzici, gde se jako oslanjaju na originalni MS-20 za bass i lead plus ostalo:
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r0zyN5OB-gs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
dlukace
01-02-2013, 02:05 AM
http://www.youtube.com/watch?v=y9YiY9L2n-A
meni je ovo odličan bas i samo pokazuje pravu narav ovog sinta-ako ovaj novi bude pribli?no isto zvučao to bude super...chemical brothersi kao i aphex twin su ga dosta koristili te mi se takav sound izrazito sviđa.Sve u svemu vrlo dobra sprava u rukama znalca i tu pokazuje svu svoju rasko?.Naravno,isti ima taj svoj karakter i nekome se ne sviđa,ali mnogi pate za tim zvukom.Filter je bolestan...
DaBear
01-02-2013, 03:53 PM
Zadnjih par godina "business of making music" je postao mnogo vise unosniji nego "music business" !!
Znaci - zvucne kartice, monitori, mikrofoni, outboard, synths itd itd...
Software - imaju svi. A I dalje jako malo njih nezna da pravi dobru muziku i izgovor je da im software sintovi i outboard nisu "masni" i "topli" itd..
E sad ce svi da plate po €600 za novi Korg MS synth koji ce im povrsiti posao...ali zamalo !!
Dzeparac je malo veci kod ovih novih klinaca...i eto gde ce da trose pare!!
Kao neko ko je posedovao jako puno starih i analognih sintova (Roland SH-02, SH-101, Juno 60, MKS-70, SPV-355, System 100M, MC4, Korg MS-10, MS-20, MSQ, Mono Poly, Polysix, RSF Kobol, SCI Pro One, Sixtrak, Yamaha CS10, CS15, SY-20, Casio CZ101..pa sve do Synclavier-a) i radio sa njima - nista me vise nemoze "napaliti"...
Pricam o samom zvuku - necu ni da ulazim u pricu kako ce se taj synth odplatiti, i zaraditi pare...(tesko i nikako)
Opustite se malo...nije to ne-znam-sta-sad-neko-ludilo....
silicon science
01-02-2013, 05:48 PM
nista me vise nemoze "napaliti"...
Pricam o samom zvuku - necu ni da ulazim u pricu kako ce se taj synth odplatiti, i zaraditi pare...(tesko i nikako)
Opustite se malo...nije to ne-znam-sta-sad-neko-ludilo....
Trolujes druze mushki, samo me zanima sto ne odes u, recimo, dizajn i konstrukcija studija i tu ne iznesesh filozofiju kojom spamujesh kad si dokon. I tamo treba da kazes kako nema muzike bez pesme, zvuka bez muzike, a pesme bez akustike... Sad se osecam kao policajac ali brate, rekao si daaavno sta si imao, malo napreduj, menjaj prichu, barem neki drugi rechenichni sklop upotrebi, nek se nesto desi kad pricas ono sto zna i moja svastika. :wink::wink: Ne zameri ali ufffgghhhh... kontam da od tvojih postova mladi, labinli mozgovi gube volju za sviranjem, umetnoscu, normalnim zivotom bez jurnjave za imaginarnom "svetskom slavom"... nemoj vise, molim te
DaBear
03-02-2013, 10:39 AM
Trolujes druze mushki, samo me zanima sto ne odes u, recimo, dizajn i konstrukcija studija i tu ne iznesesh filozofiju kojom spamujesh kad si dokon. I tamo treba da kazes kako nema muzike bez pesme, zvuka bez muzike, a pesme bez akustike... Sad se osecam kao policajac ali brate, rekao si daaavno sta si imao, malo napreduj, menjaj prichu, barem neki drugi rechenichni sklop upotrebi, nek se nesto desi kad pricas ono sto zna i moja svastika. :wink::wink: Ne zameri ali ufffgghhhh... kontam da od tvojih postova mladi, labinli mozgovi gube volju za sviranjem, umetnoscu, normalnim zivotom bez jurnjave za imaginarnom "svetskom slavom"... nemoj vise, molim te
Naprotiv...sad imamo iz sebe mnogo stvari koje se nisu desile pre (kad sam ja bio mladjan i kad sam se zario i palio..) i mozemo vrlo jasno da vidimo kuda ide sve!
Kao i u svemu drugome - sve je to biznis (pravljenje para) za velike korporacije koje prave muzicke aparate... Ispiranje mozga maloletnicima koji misle da ce sa njihovom novom spravom (zvucna karta, synth, sta vec..) preskociti 10 godina prakse i vezbanja i ODMAH napraviti muzicko remek delo !!!
Ovde (Engleska - gde i nekako jos uvek postoji neki music business) svakodnevno vidim primere "producenata" koji su skucali desetine hiljada funti u opremu i posle par godina se pokajali / povukli itd...
Sa software-om (kod nas - besplatnim) svako ima prliku da se oproba i TEK kad mu stvarno krene i pocne da zaradjuje pare od toga - onda tek ima smisla kupovati
ne trolujem - samo realno gledam na stvari i pokusavam da posavetujem mlade narastaje...u moje vreme SVE je bilo nenormalno skupo i teske smo pare potrosili na opremu jos davne 1984-5 pre neko sam i stigao do Londona..tad je bavljenje elektronskom muzikom bilo jako jako skupo !!
Danas, ko nemoze da radi muziku sa postojecim soft instrumentima i kompjuterom - treba ozbiljno da se zapita gde je problem !! :mad:
Everbeatz
03-02-2013, 11:41 AM
Sa software-om (kod nas - besplatnim) svako ima prliku da se oproba i TEK kad mu stvarno krene i pocne da zaradjuje pare od toga - onda tek ima smisla kupovati
OVO! Potpuno tacno. Bas sad gledam kako je Deadmau5 kupio Fairlight CMI-30a na NAMMu za $20.000 - zasto? Zato sto moze, tj. ima para da se zajebava i kupuje opremu (vec ima krsa modulara kod sebe, itd). Verovatno ga moze otplatiti od jednog DJ gig-a.
Danas, ko nemoze da radi muziku sa postojecim soft instrumentima i kompjuterom - treba ozbiljno da se zapita gde je problem !! :mad:
I ovo stoji u potpunosti.
silicon science
03-02-2013, 12:17 PM
Ne kapirate poentu. Fora je sto se sve svede na kraju na neku "filozofiju", a obicno su ti filozofi oni koji nemaju nista konkretno da kazu na temu, vec imaju vremena da razmisljaju kako se radilo kad su oni bili mladi, i tu misao projektuju na sve ostale kao chinjenichno stanje.
Opet ponavljam, nek se malo shara po temama na forumu i nek se filozofija prosiri i dalje, zasto selektivno. Jer onda nema smisla ni sredjivati studio, ni kupovati bilo sta (ima krekovanog softvera sad kolko oces), niti uchiti skole, niti bilo sta.
Ovde smo svedoci chistog paradoxa, a to je da ljudi koji zive od ovoga posla i koji se zale kako industrija umire, zapravo sami daju veliki doprinos toj smrti (jer propagiraju piratertiju a da nisu ni svesni toga, utichu na to da se ne kupuje oprema jer se pare nece vratiti itd)...
Kad bi recimo poceo takvu pricu na Dizajnu i k. studija, kako bi se onda osecao i kako bi reagovao recimo Boggy, koji zivi od toga (koliko sam upoznat). Kapiras?
Ne vidite dalje od svog nosa, i to je problem :wink:
Probajte makar na sekund da razmisljate drugacije (tesko je znam).
Primer: zasto ne razmisljate kako cete da vratite pare od kupljenog televizora??? Zasto se muzicka oprema uvek vezuje za neko vracanja para. Od kuda vam arogancija da mislite kako znate kako ljudi razmisljaju? Ko je spomenuo (u ovoj temi) posao, industriju i slicna sranja??? Shvatite da ima neopterecenih ljudi koji ne razmisljaju kao vi, koji nisu profesionalci a opet u nekim stvarima vezanim za ovaj posao su za vas doktori, cija se muzika mozda nece chuti dalje od sobe u kojoj zive i koji ne rade to zbog drugih, da bi se svideli nekom tamo.
To sto radite se zove licemerje i arogancija :wink:
Govorim u mnozini jer je ova bolest rasprostranjena kod nas, i sam sam bolovao od nje al sam se izlechio, fala bogu...
awacs
03-02-2013, 01:34 PM
Ne kapirate poentu. Fora je sto se sve svede na kraju na neku "filozofiju", a obicno su ti filozofi oni koji nemaju nista konkretno da kazu na temu, vec imaju vremena da razmisljaju kako se radilo kad su oni bili mladi, i tu misao projektuju na sve ostale kao chinjenichno stanje.
Pa aj' sad... u ovom konkretnom slučaju ovo što je DaBear napisao stoji od reči do reči, a i to kako je bilo kad je neko bio mlad ima debele veze sa ovom temom.
Ako ništa drugo, recimo da je Vrač (kao i ja, doduše) bio mlad u vreme kad je Korg MS20 bio aktuelan, pa valjda ima pravo da uporedi situaciju onda i sad???
U "ono vreme" SVI su pizdeli od analognih sintisajzera jer su oscilatori bili NENORMALNO nestabilni i jer su se sprave drugačije ponašale svaki put kad ih uključiš, pa je i od "patch chartova" bila slaba vajda. A jbt, to su j?b?ni ALATI, važno je da alatu možeš da veruješ, ako ništa drugo.
Jebiga, sve to na šta su ljudi nekad pizdeli danas se prodaje kao nekakva "magija", vintage qrac-palac, štatijaznam... budalaština.
Pozdrav,
Vasa
P.S. (edit) E da, niko nije rekao da ne treba praviti studio, upisivati škole ili pisati muziku. Radi se o tome da, u šta god da uložiš novac, vreme (ili oboje), nije loše imati ideju ŠTA DALJE SA TIM DA RADIŠ. Pošto se u suprotnom sve pretvara u jako skup hobi.
silicon science
03-02-2013, 02:08 PM
Pa aj' sad... u ovom konkretnom slučaju ovo ?to je DaBear napisao stoji od reči do reči, a i to kako je bilo kad je neko bio mlad ima debele veze sa ovom temom.
Ako ni?ta drugo, recimo da je Vrač (kao i ja, dodu?e) bio mlad u vreme kad je Korg MS20 bio aktuelan, pa valjda ima pravo da uporedi situaciju onda i sad???
U "ono vreme" SVI su pizdeli od analognih sintisajzera jer su oscilatori bili NENORMALNO nestabilni i jer su se sprave drugačije pona?ale svaki put kad ih uključi?, pa je i od "patch chartova" bila slaba vajda. A jbt, to su j?b?ni ALATI, va?no je da alatu mo?e? da veruje?, ako ni?ta drugo.
Jebiga, sve to na ?ta su ljudi nekad pizdeli danas se prodaje kao nekakva "magija", vintage qrac-palac, ?tatijaznam... budala?tina.
Pozdrav,
Vasa
P.S. (edit) E da, niko nije rekao da ne treba praviti studio, upisivati ?kole ili pisati muziku. Radi se o tome da, u ?ta god da ulo?i? novac, vreme (ili oboje), nije lo?e imati ideju ?TA DALJE SA TIM DA RADI?. Po?to se u suprotnom sve pretvara u jako skup hobi.
Izvini, ali nisi rekao ama bas nista konkretno. Stavise, i ti si arogantan i licemeran. Znaci, mi smo sad budale i neznalice sto se "palimo" na nesto sto ste nekad vi koristili (nikako se niste "palili", daaaleko bilo). Znachi, izrazi kao "vintage synth", analogija itd su, po tebi, budalasti termini :banghead::banghead:
Vaso, tebi cu boldovati odgovor na ovo (nije lo?e imati ideju ?TA DALJE SA TIM DA RADI?. Po?to se u suprotnom sve pretvara u jako skup hobi) jer si spor danas: Otkud ti znas, ili otkud ti informacija i pojam sta ce ko da radi sa sintom??? Postavljate se (ne samo ti) kao neki struchnjaci ama bas za sve, a u svemu najmanje konkretnih odgovora, vec samo uziverzalno-generalna pricha. Gde se hrani ta potreba da se ispadne "pametan" i "mudar" u temi koja to ne trpi. Aman, pricamo o sintisajzerima, i to vrlo konkretno, i otkud vam obraza da se tako poseravatem po temi pod izgovor kako zelite da pomognete (to pricajte nekom drugom).
EDIT: ocekujem od vas da, kad se otvori prva sledeca tema u rubrici za dizajn studija, da ti Vaso prvi das savet kako treba imati u vidu te novce koji se ulazu, dal ce se ikad vratiti (a u pitanju su velike pare). Budi dosledan sebi pa uradi tako, opraces obraz koji si ukaljao detinjastim i licemernim razmisljanjem :wink::)
mekonin
03-02-2013, 02:33 PM
Evo jos novih snimaka MS-20 mini sintija:
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/P8Gwxl4M7vY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
awacs
03-02-2013, 02:44 PM
Znachi, izrazi kao "vintage synth", analogija itd su, po tebi, budalasti termini :banghead::banghead:
Da, baš tako. Ali za mene su budalasti i termini "hardver", "softver" i "digitalija". Kao i "cev" i "tranzistor". Mnogo mi je važnije ŠTA neki instrument svira nego da li je sam instrument "vintage" ili recent, a pogotovo da li je analogni, digitalni ili virtuelni. To verovatno ima veze sa mojom požutelom krštenicom, a i sa činjenicom da ljudi nisu isti.
Konkretno (mada off topic): Kakve veze ima da li je MS20 Mini "isti" kao MS20 ili da li je Arthuria MiniMoog VST "isti" kao original? Odsviraj bas iz Boogie on Reggae Woman na Arthuriji, pa ako ga odsviraš kao Stevie W. da vidiš kako će odjednom Arthuria da bude ista ko Moog.
Pozdrav,
Vasa
P.S. (edit)
EDIT: ocekujem od vas da, kad se otvori prva sledeca tema u rubrici za dizajn studija, da ti Vaso prvi das savet kako treba imati u vidu te novce koji se ulazu, dal ce se ikad vratiti (a u pitanju su velike pare). Budi dosledan sebi pa uradi tako, opraces obraz koji si ukaljao detinjastim i licemernim razmisljanjem
:confused::confused::confused: Pa ja stalno i pričam baš to: "nemoj da praviš vocal booth", "bolje kupi sluške nego da 'sređuješ sobu'". Isto kao i "nemoj da kupuješ SSL Channel Strip" i slično...
Dobar deo onoga što pišem na Forumu se svodi na: "nauči da iskoristiš ono što već imaš" i UVEK pokušavam da ubedim ljude da ne bacaju novac na "must have sprave", pošto u mom rečniku ta sintagma ne postoji. Bre Silikone, ti ko da si me pomešao sa nekim? :confused: Jedina stvar koja je u muzici "must have" je muzička ideja, sve drugo su jalova opravdanja za lenjost.
silicon science
03-02-2013, 03:09 PM
Da, baš tako. Ali za mene su budalasti i termini "hardver", "softver" i "digitalija". Kao i "cev" i "tranzistor". Mnogo mi je važnije ŠTA neki instrument svira nego da li je sam instrument "vintage" ili recent, a pogotovo da li je analogni, digitalni ili virtuelni. To verovatno ima veze sa mojom požutelom krštenicom, a i sa činjenicom da ljudi nisu isti.
Konkretno (mada off topic): Kakve veze ima da li je MS20 Mini "isti" kao MS20 ili da li je Arthuria MiniMoog VST "isti" kao original? Odsviraj bas iz Boogie on Reggae Woman na Arthuriji, pa ako ga odsviraš kao Stevie W. da vidiš kako će odjednom Arthuria da bude ista ko Moog.
Pozdrav,
Vasa
Izraz Hardver, softver, cev ili sta vec su vrlo bitni izrazi, da bi se razlikovali pojmovi. Nego bvi mogao da pomesa cev sa mikrofonom, da nema jasno odvojenih reci za uredjaje. Dakle, pricas kojesta.
Sto se tice arturije i Stivia, ne slazem se. Nece nikad biti ni priblizno..:wink:
Surfer
03-02-2013, 03:17 PM
Opet ponavljam, nek se malo shara po temama na forumu i nek se filozofija prosiri i dalje, zasto selektivno. Jer onda nema smisla ni sredjivati studio, ni kupovati bilo sta (ima krekovanog softvera sad kolko oces), niti uchiti skole, niti bilo sta.
Ovde smo svedoci chistog paradoxa, a to je da ljudi koji zive od ovoga posla i koji se zale kako industrija umire, zapravo sami daju veliki doprinos toj smrti (jer propagiraju piratertiju a da nisu ni svesni toga, utichu na to da se ne kupuje oprema jer se pare nece vratiti itd)...
Kad bi recimo poceo takvu pricu na Dizajnu i k. studija, kako bi se onda osecao i kako bi reagovao recimo Boggy, koji zivi od toga (koliko sam upoznat). Kapiras?
Ne vidite dalje od svog nosa, i to je problem :wink:
Probajte makar na sekund da razmisljate drugacije (tesko je znam).
Primer: zasto ne razmisljate kako cete da vratite pare od kupljenog televizora??? Zasto se muzicka oprema uvek vezuje za neko vracanja para. Od kuda vam arogancija da mislite kako znate kako ljudi razmisljaju? Ko je spomenuo (u ovoj temi) posao, industriju i slicna sranja??? Shvatite da ima neopterecenih ljudi koji ne razmisljaju kao vi, koji nisu profesionalci a opet u nekim stvarima vezanim za ovaj posao su za vas doktori, cija se muzika mozda nece chuti dalje od sobe u kojoj zive i koji ne rade to zbog drugih, da bi se svideli nekom tamo.
To sto radite se zove licemerje i arogancija :wink:
Govorim u mnozini jer je ova bolest rasprostranjena kod nas, i sam sam bolovao od nje al sam se izlechio, fala bogu...
Bravo, odličan post.
Sla?em se sa tobom.
To mi je najjače kad mi počnu o tome da jel ja znam koliko mi godina treba da vratim novce koje sam dao za opremu.
Pa jebe se meni za opremu i koliko ko?ta.
Ako mi se sviđa analogni volume button od 2000 EUR ja ću ga kupit ako imam novaca:D
Isto kao ?to NIKOGA u NIJEDNOJ INDUSTRIJI nije briga ?to će biti sa alatima i strojevima nakom eksploatacije jer ionako idu u otpis nakon određenog vremena, tako nije ni mene briga ?to sam dao 5000 EUra za Lexicon kojeg sad ima za d?abe kod AIR-a.
Slu?io je svrsi, ja sam radio svoje kao ?to bi radio i bez njega uz tu razliku da je vokal zvučao odlično a ja bio sretan ?to mogu ?arafiti.
Ljudi moje, pa to je osnovno sredstvo za rad kao stroj za tisak u tiskari ili stroj za varenje u građevini.
Koga boli ona stvar koliko ko?ta?
I ovdje govorim o profesionalnom vbavljenju glazbom.
A oni koji se ne bave profesionalno, pa ?ta njih zabole koliko se isplati kupiti Korg za 3000 Eura?
Oni su to kupili kao ?to su kupili i Lacoste majicu.
Za svoj gu?t.
I ima? pravo, vrlo vjerovatno najveći razlog za?to je ova industrija oti?la u kurac je zato ?to su svi počeli na svemu ?tedjeti jer kao nema potrebe kupovati Lex za 5000 EUra kad je softverski samo 1000 a zvuče "isto".
A najjači argument je da kupci ionako ne čuju razliku.
Kupci ne čuju razliku pa ćemo mi ulo?iti 10 puta manje novaca u proizvod ali ćemo taj proizvod naplatiti isto kao i prije 30 godina ali ako kupac ?eli platiti 10 puta manje za taj proizvod to onda nije u redu i ne po?tuje na?a prava.
Ne konju, to ?to ti podcjenjuje? svoje kupce i ?to si cheapskate, to je tvoj problem, kupci itekako čuju razliku ali ako si se već ti odlučio prostituirati onda ne znam za?to ne bi i kupac.
Zato savjet svim mlađim članovima, ako imate novac i ne?to vam se sviđa, kupite to i ispunite si ?elju, ne gledajte to kao investiciju jer to nije investicija, mo?da ćete biti razočarani ali barem nećete kriviti opremu za eventualni nedostatak uspjeha.
P.S. Inače se sla?em s Da Bearom, ali on malo previ?e sve gleda kroz prizmu nekakvog biznisa iako i kad je on sam počinjao biznis mu je bila zadnja stvar na pameti.
By the way, upravo se igrao sa Virusom TI.
Gle, nema tog VST instrumenta koji to mo?e.
Jako mi je ?ao, ali ne ide
awacs
03-02-2013, 03:29 PM
Izraz Hardver, softver, cev ili sta vec su vrlo bitni izrazi, da bi se razlikovali pojmovi. Nego bvi mogao da pomesa cev sa mikrofonom, da nema jasno odvojenih reci za uredjaje. Dakle, pricas kojesta.
Sto se tice arturije i Stivia, ne slazem se. Nece nikad biti ni priblizno..:wink:
Ma kul, ovih dana ti je takav bioritam, pa te mrzi da razmisli? o tome ?ta (i za?to) drugi pi?u. Sve kul. ?to se Stivija tiče, samo ti odsviraj kao on, sve će super da bude :wink:
Pozdrav,
Vasa
DaBear
03-02-2013, 03:40 PM
Surfer, imao sam i ja skoro ?100.000 u opremi i Lexicon 960 i sta vec...ALI
Danas su malo druga vremena. Vise nema remixa od ?5,000 ili ?8.000 (koliko sam JA naplacivao)... Danas je to ?300 ili ?500 za isti taj remix !
Danas - samo top liga moze da uzme pare koje su blizu tim ciframa !
Drugo, pricamo o Srbiji gde je (kako svi kazu) jad i beda i nemastina i ?600 je za nekoga pozamasna cifra !!
Licno sam se uverio vise puta kad neko ko je odrastao na kompjuteru dodje do nekog vintage syntha i posle 5 minuta kaze.."jet to TO? ...pa i nije nesto!!"
Ko ima pare nek kupuje - ali takvih je jako jako malo u nasim krajevima. !!
@ Silicone - daj mega muzicaru koji zna sta radi instrument od $20 i on ce da pocepa i na tom instrumentu !!! A da ne pricamo kako bi Mr Wonder tek pocepao na vilo kom soft synthu !!!?/ Alo?
Sto se tice akustike i studija - OPET, ko je ozbiljan i ko je savldao svoju opremu i software i instrumente i poce da se ozbiljno bavi muzikom i zaradjuje (jel smem to da kazem?)...TEK ONDA treba da razmislja o studiju.
Ljudi prave hitove po podrumima i niko se kao kod nas toliko ne opterecuje sredjivanjem sobe PRE nego sto ovlada svim tim stvarima...
Koliko je puta Boggie rekao da je bolje vezbati miks na sluskama ??
Naucis ono sto imas - pa posle..
Po meni su oni koji se non-stop pale na nove sprave i preglabaju specifikacije itd itd...on koji najmanje rade !
Ok, ako si doktor / advokat / direktor i imas skup hobi....u zavisnosti STA JE HOBI? Skupljanje sprava ili pravljenje muzike iz hobija, gde se opet vracamo na soft varijantu !!
imam druga koji je nekad svirao u poznatom bendu, i dan danas svira gitaru (pored mega posla) a tek skoro je uzeo mali Mac tek toliko da moze da snimi tu gitaru i da se zeza..nema studija, hardware-a, cevi, lampi, akustike itd...
tak Korg od ?600 ce za dve nedelje vec da vredi ?400 ..by the way i tako sve manje i manje..i nikada nece skociti cena jer nije "vintage"..
fix3r
03-02-2013, 03:47 PM
By the way, upravo se igrao sa Virusom TI.
Gle, nema tog VST instrumenta koji to mo?e.
Jako mi je ?ao, ali ne ide
Zbog cega mislis da ne moze? Sta je to konkretno u Virusu sto ti mislis da ne moze da se reprodukuje u VST-u?
Surfer
03-02-2013, 03:59 PM
Surfer, imao sam i ja skoro ?100.000 u opremi i Lexicon 960 i sta vec...ALI
Danas su malo druga vremena. Vise nema remixa od ?5,000 ili ?8.000 (koliko sam JA naplacivao)... Danas je to ?300 ili ?500 za isti taj remix !
Danas - samo top liga moze da uzme pare koje su blizu tim ciframa !
Drugo, pricamo o Srbiji gde je (kako svi kazu) jad i beda i nemastina i ?600 je za nekoga pozamasna cifra !!
Licno sam se uverio vise puta kad neko ko je odrastao na kompjuteru dodje do nekog vintage syntha i posle 5 minuta kaze.."jet to TO? ...pa i nije nesto!!"
Ko ima pare nek kupuje - ali takvih je jako jako malo u nasim krajevima. !!
@ Silicone - daj mega muzicaru koji zna sta radi instrument od $20 i on ce da pocepa i na tom instrumentu !!! A da ne pricamo kako bi Mr Wonder tek pocepao na vilo kom soft synthu !!!?/ Alo?
Sto se tice akustike i studija - OPET, ko je ozbiljan i ko je savldao svoju opremu i software i instrumente i poce da se ozbiljno bavi muzikom i zaradjuje (jel smem to da kazem?)...TEK ONDA treba da razmislja o studiju.
Ljudi prave hitove po podrumima i niko se kao kod nas toliko ne opterecuje sredjivanjem sobe PRE nego sto ovlada svim tim stvarima...
Koliko je puta Boggie rekao da je bolje vezbati miks na sluskama ??
Naucis ono sto imas - pa posle..
Po meni su oni koji se non-stop pale na nove sprave i preglabaju specifikacije itd itd...on koji najmanje rade !
Ok, ako si doktor / advokat / direktor i imas skup hobi....u zavisnosti STA JE HOBI? Skupljanje sprava ili pravljenje muzike iz hobija, gde se opet vracamo na soft varijantu !!
imam druga koji je nekad svirao u poznatom bendu, i dan danas svira gitaru (pored mega posla) a tek skoro je uzeo mali Mac tek toliko da moze da snimi tu gitaru i da se zeza..nema studija, hardware-a, cevi, lampi, akustike itd...
tak Korg od ?600 ce za dve nedelje vec da vredi ?400 ..by the way i tako sve manje i manje..i nikada nece skociti cena jer nije "vintage"..
Pa pričamo o 600 Eura, ej.
NE pričamo o 60 000 Eura:shock:
Dakle, analiziranje kupnje od 600 EURA?!?!?!
I dizertacije o budućnosti, poslu, smislu ?ivota i stanju u industriji?!?!
Oko 600 EURA?
Pa uzmi brate 600 EUra i kupi taj synth i ?arafi.
Ljudi toliko spiskaju u kladionici svaki mjesec
Surfer
03-02-2013, 04:05 PM
Sta je to konkretno u Virusu sto ti mislis da ne moze da se reprodukuje u VST-u?
Zvuk?
Hands on kontrole?
192khz D/A konverzija?
DSP procesiranje?
Opako je dobar, zvuk je vrh vrhova
silicon science
03-02-2013, 04:28 PM
Ma kul, ovih dana ti je takav bioritam, pa te mrzi da razmisliš o tome šta (i zašto) drugi pišu. Sve kul. Što se Stivija tiče, samo ti odsviraj kao on, sve će super da bude :wink:
Pozdrav,
Vasa
Ne, vec se radi o sledecem: ovo sve sto mi sada smeta (izmedju ostalog, ta svakodnevna/jednokratna filozofija koja se projektuje na ama bash sve zivo, pa i na sintisajzere) je uticalo na to da 2 godine odmaram od foruma i da bukvalno ne citam ni vesti oko noviteta, a kamoli da nesto piskaram. I onda, pukim sluchajem, radostan zbog pojave tih sprava o kojima se pokusalo konstruktivno pisati, nacinio sam tu kobnu gresku i poceo ponovo da budem aktivan clan foruma. I gle chuda, ama bas se nista nije promenilo. DaBear i dalje vrti tu prichu od koje serveri koji hostuju ovaj forum korodiraju, Vasa i dalje u svakoj mogucoj temi na forumu piskara nesto sto nema veze sa temom, vec o necemu sto mozda ima veze, ali ako razmisljas kao neko ko u sustini to ne razume :wink: Aman, osecam se kao da sam upao u vremensku rupu. Ne zamerite na "otvorenoscu", ali mislim da je dosta bilo. Ponasate se pre svega nekulturno!!! Ne poshtujete sagovornike ni malo, vec se po principu "laktanja" uguravate gde god stignete i svoja "iskustva" postavljate na pedestal, kao da je to tako i nikako drugachije.
E pa postovana gospodo, nije tako kako vi mislite i mozemo do prekosutra da se natezemo. Ja samo apelujem da se uozbiljite (niste deca) i da pocnete da poshtujete ljude oko sebe.
awacs
03-02-2013, 04:29 PM
Zvuk?
Hands on kontrole?
192khz D/A konverzija?
DSP procesiranje?
Opako je dobar, zvuk je vrh vrhova
:confused::confused::confused: Virus TI je softverski sint upakovan u dedicated hardware. Super za ljude koji putuju, sviraju u?ivo, trebaju im hardverske kontrole... Kakve to ima veze sa zvukom??? Taj zvuk je FENOMENALAN, ali je podjednako fenomenalan sa optičkom vezom kao i sa konvertorima.
To je prosto FENOMENALAN sint, i bio bi isti u softverskoj varijanti, osim ?to se firma ne bi najela leba od toga.
DSP procesiranje??? To je kao da si rekao da Waves TDM pluginovi zvuče drugačije (bolje?) od RTAS ili VST verzija :shock:
Pozdrav,
Vasa
silicon science
03-02-2013, 04:32 PM
DSP procesiranje??? To je kao da si rekao da Waves TDM pluginovi zvuče drugačije (bolje?) od RTAS ili VST verzija :shock:
Pozdrav,
Vasa
Eto vidis da ne znas. DSP se ovde odnosi na snagu samog sinta (pored zvuka), ta famozna polifonija koju ima Virus (necu ti reci, nadji pa procitaj) upravo je toliko zbog izvesnog broja DSP-a u samom sintu (necu ti reci koliko, nadji pa procitaj). Dakle, nije fazon samo u zvuku. :wink:
silicon science
03-02-2013, 04:46 PM
DaBear... druze... Pokushacu da uprostim maximalno moguce, ne vredi drugachije.
Ovo gore si rekao zilijardu puta, nebrojeno puta, toliko puno puta da SVI to su prochitali (da ne kazem znaju). Dakle, ponovicu.. Ovo gore napisano si rekao suvishe, prepuno puta. Nemoj vishe. Evo, obecavam, da cu staviti kao signature to sto si toliko puta rekao pa nek se stalno vidi, a mozes i ti isto. Uchineces uslugu siroj populaciji ovde na forumu.
Ponavljam: Ovo gore napisano si toliko previse puta rekao da me chudi kako ti ne dosadi??:confused::confused: Znamo to, usvojili smo... Uchitelju. Obecavamo, bicemo dobri, necemo kupovati analogne sintove, samo nemoj vise da pises to...
Molim te... Nemoj svaka tema (a pogotovo ova koja me zanima) da se zavrsi sa filozofijom. Pa ti prvi pljujes balkanski mentalitet, a najveci si Balkanac, druze...
fix3r
03-02-2013, 04:54 PM
Imam utisak da ljudi ovde zapravo ne znaju sta znaci "DSP" i kako softver/hardver mladji od 30 godina zapravo radi.
Ocekujem vrlo brzo i zestoko pljuvanje po Prophet-u 12, jer nema VCO, a svi vec znamo kako nema sinta bez VCO-a.
silicon science
03-02-2013, 05:01 PM
Imam utisak da ljudi ovde zapravo ne znaju sta znaci "DSP" i kako softver/hardver mladji od 30 godina zapravo radi.
Da li bi bio ljubazan pa nam objasnio to sto ne znamo?
DADDY Z
03-02-2013, 05:07 PM
mogli bi sad malo o synth-u,a?
silicon science
03-02-2013, 05:07 PM
mogli bi sad malo o synth-u,a?
Evo sad ce DSP :):wink:
silicon science
03-02-2013, 05:10 PM
Ocekujem vrlo brzo i zestoko pljuvanje po Prophet-u 12, jer nema VCO, a svi vec znamo kako nema sinta bez VCO-a.
Mozemo i o novom Prophetu da pricamo, samo treba otvoriti temu. Ima sta da se pricha, a da nije pljuvanje :wink: Pokreni temu, kazi nesto konstruktivno (ne samo link ka you tube) pa cemo diskutovati. Vrlo rado :)
awacs
03-02-2013, 05:18 PM
Aman, osecam se kao da sam upao u vremensku rupu. Ne zamerite na "otvorenoscu", ali mislim da je dosta bilo. Ponasate se pre svega nekulturno!!! Ne poshtujete sagovornike ni malo, vec se po principu "laktanja" uguravate gde god stignete i svoja "iskustva" postavljate na pedestal, kao da je to tako i nikako drugachije.
E pa postovana gospodo, nije tako kako vi mislite i mozemo do prekosutra da se natezemo. Ja samo apelujem da se uozbiljite (niste deca) i da pocnete da poshtujete ljude oko sebe.
Evo ozbiljno:
Ako si primetio, ja ti se nisam obraćao lično, uglavnom sam kometarisao stanje svesti prosečnog konzumenta muzičkih uređaja (u koje spadaju i kompjuteri, softver, sva?ta ne?to).
Dalje, ja ti nijednog trenutka nisam rekao da ne treba da kupi? Korg MS20 Mini ili bilo koje sokoćalo koje ti je srcu milo. Tvoji novci, tvoja odluka. Isto sam rekao i članu koji je svojevremeno pazario SSL Channel Strip da bi snimao duvačke orkestre kanal po kanal. O samom Korgu MS20 sam rekao ?ta sam imao u svoja prva dva posta na ovu temu (drage uspomene i ostalo).
Molim te samo da od mene ne tra?i? da zaboravim svoja sopstvena iskustva (dobra i lo?a, sa sintisajzerima, izgradnjom studija, čime god...), po?to na?alost ne mogu. A i blam me da ih prećutkujem.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
03-02-2013, 05:20 PM
DaBear... druze... Pokushacu da uprostim maximalno moguce, ne vredi drugachije.
Ovo gore si rekao zilijardu puta, nebrojeno puta, toliko puno puta da SVI to su prochitali (da ne kazem znaju). Dakle, ponovicu.. Ovo gore napisano si rekao suvishe, prepuno puta. Nemoj vishe. Evo, obecavam, da cu staviti kao signature to sto si toliko puta rekao pa nek se stalno vidi, a mozes i ti isto. Uchineces uslugu siroj populaciji ovde na forumu.
Ponavljam: Ovo gore napisano si toliko previse puta rekao da me chudi kako ti ne dosadi??:confused::confused: Znamo to, usvojili smo... Uchitelju. Obecavamo, bicemo dobri, necemo kupovati analogne sintove, samo nemoj vise da pises to...
Molim te... Nemoj svaka tema (a pogotovo ova koja me zanima) da se zavrsi sa filozofijom. Pa ti prvi pljujes balkanski mentalitet, a najveci si Balkanac, druze...
Ja sam Balkanac u Londonu..hehe..to je malo "jace" od obicnog Balkanca..(da ne nabrajem ostale razike..)
A jel mozes ti nama da objasnis sta ocekujes od Korga? Kako ce ti on pomoci u stvaranju muzike i sta on ima a da drugi synth nema? Ili je samo zato sto ima patch chords i dugmice a kosta ?600? To su samo iste bojice ili flomasteri od drugog proizvodjaca...
Najinteresantnije mi je sto likovi kao Deadmou5 kupuju (sa velikim popustom) analogne sitove na metar - umesto tapeta u studiju a i dalje 90% produkcije dradjuje na PC-ju !! Ja ga nikad nisam video na njegovim youtube videima iz studija da nesto radi sa njima..sem da kao nesto nabada...mislim, i sam je priznao da se oko njih jos zalama i da mu treba "forewer" da dobije neki usable sound !! Kod njega je to veliki deo imidza, pored one miki mouse glave...
EMI (koji ima procenat OD SVEGA STO ON RADI / reklamira itd..) i njego manager maksimalno iskoriscavaju njegov imidz za raznorazne reklame, zato se ne treba paliti nogo na to...
A ako pricamo o skupljanu sprava (kolekcionar) ond je sve to druga prica...
silicon science
03-02-2013, 05:29 PM
Ja sam Balkanac u Londonu..hehe..to je malo "jace" od obicnog Balkanca..(da ne nabrajem ostale razike..)
A jel mozes ti nama da objasnis sta ocekujes od Korga? Kako ce ti on pomoci u stvaranju muzike i sta on ima a da drugi synth nema? Ili je samo zato sto ima patch chords i dugmice a kosta ?600? To su samo iste bojice ili flomasteri od drugog proizvodjaca...
1. Zvuk (razlika od softa je velika. Ko ne chuje, ne chuje. Ko chuje, chuje. Daklem, ovo je jasno
2. Inspiracija - najbitnija stvar. Smara me i odbija od pravljenja muzike chmaranje sa misem po ekranu. Midi kontroleri su mi oduzeli pola zivota: i na Mac i na Pc. Plus su neinspirativni. Plus ne mogu da mrdnem nigde sa takvim setapom a da me ne zezaju drajveri zbog nekog volshebnog razloga.
3. Kad pogledas cene soft sintova, bolje mi je da kupim nesto opipljivo. A necemo o dostupnosti krekovanog softa, jer nije primereno.
Mogu i jos da pisem, mozda posle, moram da chuvam klinca zena me hejtuje
awacs
03-02-2013, 05:33 PM
Eto vidis da ne znas. DSP se ovde odnosi na snagu samog sinta (pored zvuka), ta famozna polifonija koju ima Virus (necu ti reci, nadji pa procitaj) upravo je toliko zbog izvesnog broja DSP-a u samom sintu (necu ti reci koliko, nadji pa procitaj). Dakle, nije fazon samo u zvuku. :wink:
?ta da pročitam? Da ima 2 DSP čipa? To znam i bez čitanja, saznao usmeno pre par godina. I, ?ta s tim? DSP je j~b~na digitalna računaljka koja rasterećuje CPU, a mo?da i gre?im :ups: A ti me ispravi. Ali, po mom skromnom mi?ljenju, sa novijim procesorima svaki digitalni hardver se da rekreirati u strogo ITB okru?enju, izuzev AD/DA konverzije. ?to u slučaju Virusa (a i gomile novijih reverba i ostalog) uop?te nije bitno.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
03-02-2013, 05:53 PM
evo i ja da kazem nesto za dnevnik tj pred ednooki(makedonska verzija nikad izvini samo u animiranom izdanju) , igrom slucaja daddy z je imao vremena i zivaca da mi odradi uslugu a to je da sa istim settingsima uporedimo famozni grok sm02 i pravi ms 20 , nisam cackao korg ms20vstI jer netom kruze price da grok ima slican filter ono sto sam dobio od daddy z-a em sto nema veze em urla(veoma debela 303 rezonanca maltene i tip zvuka) em izbija taj cuveni ms20 zvuk ... ako je taj novi ms20 priblizno dobar za koliko je smanjen super , a sto se tice kupovine hardvera u danasnje vreme , izbor je nikad veci i nikad jeftiniji pre svega mislim na ono sto sam postovao u ovoj sekciji + minibrute arturija + alesis micron+m-audio venom+mininova .... ispada da je softver veoma skup...jedino sto se meni svidja od virtuelnih sintova jesu i da ih bas intezivno koristim d16 stvarcice , ts-substance (jeneno masni freee synth) i fxpansion sintovi ... a da ima i fina emulacija jx8p-a ali sve dok se ne ubaci posle saturn nije ni priblizno toj masnoci ali karakter da je preslikan veoma uspesno ...
silicon science
03-02-2013, 05:56 PM
Šta da pročitam? Da ima 2 DSP čipa? To znam i bez čitanja, saznao usmeno pre par godina. I, šta s tim? DSP je j~b~na digitalna računaljka koja rasterećuje CPU, a možda i grešim :ups: A ti me ispravi. Ali, po mom skromnom mišljenju, sa novijim procesorima svaki digitalni hardver se da rekreirati u strogo ITB okruženju, izuzev AD/DA konverzije. Što u slučaju Virusa (a i gomile novijih reverba i ostalog) uopšte nije bitno.
Pozdrav,
Vasa
Eto, napredujemo. Sta mislis da li ima razlike izmedju all around procesora, koji sve radnje obavlja (windows, skype porno itd), ili namenski odvojenog procesora koji obavlja samo to sto treba? Da li to utiche na zvuk samog sinta? Da li to utiche na rad celokupnog sistema, a DAW je samo jedan delic od toga? Pitanja su retorichka i odgovori se sami po sebi naziru (iako smo u domenu laichkog posmatranja cele materije).
iako i danas i ma vrlo smisla, DSP pricha je imala vise smisla pre vise od 10 godina, dok su rachunari bili bulja... Pa je to bio jedini nachin (citaj ProTools sa hd kartama) da dodjes do ITB produkcije. Smatram da se tako i PT zapatio kao svetski standard, ljudi navikli, ceo sistem dobijes koji sljaka. Mozda je i drugachije cinjenicno stanje,ispravite me..
awacs
03-02-2013, 06:26 PM
Sta mislis da li ima razlike izmedju all around procesora, koji sve radnje obavlja (windows, skype porno itd), ili namenski odvojenog procesora koji obavlja samo to sto treba?
Teoretski, od Virusa bi mogao da napraviš mašinu na kojoj bi mogao da skajpuješ i pornuješ do zore. Ne znam, možda bi i Virus lošije zvučao, a možda bi i PC/Mac native verzija Virusa "zvučala bolje" kad bi ukinuo Skype i pornjavu... Jbš Virus, ionako je off topic.
Nego, kad neko kupi neku spravu i pominje da je koristi (ne samo synth nego štagod), ne bi bilo loše ni da pošalje neki link sa napomenom na šta da se obrati pažnja, pa da to može i da se čuje u akciji. Mislim, nešto sa bine, ili neko izdanje, tako nešto.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
03-02-2013, 07:15 PM
Imao sam i Virus na Pro Tools-u (Mix i HD sistemu) i tog mi je najzalije sad (sto ga nema na native sistemima). Koliko se secam, fora je bila da je bio 100% kompatibilan sa hardware verzijom !!?? :D
..ako PT otvara SVE farbe sa hardware-a, znaci DSP = DSP ??:D
a o "masti" i "debljini" ne volim da pricam, jer sam se puno puta uverio da neke masne farbe moraju da se "krate" da bi sele lepo u miks !!
Surfer
03-02-2013, 08:05 PM
:confused::confused::confused: Virus TI je softverski sint upakovan u dedicated hardware. Super za ljude koji putuju, sviraju uživo, trebaju im hardverske kontrole... Kakve to ima veze sa zvukom??? Taj zvuk je FENOMENALAN, ali je podjednako fenomenalan sa optičkom vezom kao i sa konvertorima.
To je prosto FENOMENALAN sint, i bio bi isti u softverskoj varijanti, osim što se firma ne bi najela leba od toga.
Zvuk je bolji naravno jer ima 192 khz konverziju i ima dedicated DSP processing.
Sound engine anyone?
Pa naravno da je bolji zvuk sa DSP processinga.
Probaj napraviti nešto na TDM-u pa onda to isto napravi na PT native i javi nam utiske :wink:
awacs
03-02-2013, 09:58 PM
Probaj napraviti nešto na TDM-u pa onda to isto napravi na PT native i javi nam utiske :wink:
Ma, u pravu si - ako je tebi bolji, onda je sigurno (tebi) bolji. A to je valjda jedino što se računa. Tako i treba.
To što ja nisam uspeo da primetim kako je "zvuk" TDM pluginova bolji od RTAS (dakle non-DSP) varijanti istih samo znači da ja ni ne zaslužujem da radim u DSP okruženju. Tako da je sve na svom mestu.
Pozdrav,
Vasa
fix3r
03-02-2013, 10:27 PM
Zvuk je bolji naravno jer ima 192 khz konverziju
To retko kad (nikad) nije faktor.
i ima dedicated DSP processing.
Ni to nije faktor.
Ta recenica nema smisla.
Jedini razlog sto Virus bolje zvuci od mnogih sintova su programeri u Access-u.
Surfer
03-02-2013, 11:11 PM
Ma, u pravu si - ako je tebi bolji, onda je sigurno (tebi) bolji. A to je valjda jedino ?to se računa. Tako i treba.
To ?to ja nisam uspeo da primetim kako je "zvuk" TDM pluginova bolji od RTAS (dakle non-DSP) varijanti istih samo znači da ja ni ne zaslu?ujem da radim u DSP okru?enju. Tako da je sve na svom mestu.
Pozdrav,
Vasa
Pa jesi li kad radio kompletan projekt u TDM-u i kompletan u RTAS-u i usporedio?
Surfer
03-02-2013, 11:21 PM
To retko kad (nikad) nije faktor.
Ni to nije faktor.
Ta recenica nema smisla.
Jedini razlog sto Virus bolje zvuci od mnogih sintova su programeri u Access-u.
Ako ne prihvaća? brojke, onda mo?da prihvati? surovu istinu.
Ensoniq Paris- DSP processing-u svoje vrijeme je pojeo zvuk bilo kojeg native sistema za doručak
UAD- DSP processing-zvukom dan danas jede native processing za doručak
Lexicon 480- DSP processing- pojede bilo koji software native reverb na salatu
PT TDM-DSP processing jo? uvijek broj 1 po kvaliteti zvuka i mix enginu
Virus TI- DSP processing- od softverskih sinteva napravi kajganu
itd.itd
Tako da bojim se da....... :wink:
awacs
03-02-2013, 11:30 PM
Pa jesi li kad radio kompletan projekt u TDM-u i kompletan u RTAS-u i usporedio?
Nisam. Iskreno, ako sam toliko dokon obično biram drugačije aktivnosti. Najdalje dokle sam i?ao je poređenje pona?anja pojedinačnih pluginova, kad je iz nekog razloga trebalo rasteretiti CPU ili DSP (kako kad). Iskreno, ja razliku nisam primetio. Ka?em, ako za tebe ta razlika postoji, onda svakako postoji, ali je ja ne primećujem
Pozdrav,
Vasa
Surfer
03-02-2013, 11:37 PM
Nisam. Iskreno, ako sam toliko dokon obično biram drugačije aktivnosti. Najdalje dokle sam išao je poređenje ponašanja pojedinačnih pluginova, kad je iz nekog razloga trebalo rasteretiti CPU ili DSP (kako kad). Iskreno, ja razliku nisam primetio. Kažem, ako za tebe ta razlika postoji, onda svakako postoji, ali je ja ne primećujem
Pozdrav,
Vasa
Pa tako se ne primjeti, jebiga ni ja ne čujem razliku samo na basu ali kad prođe 50 kanala onda se primjeti itekako.
Nekako je brži zvuk, dinamičniji, direktniji, otvoreniji.
Razliku najviše primjećujem jer mi stvari koje radim u Cubase-u zvuče kao da su iza zavjese za razliku od TDM-a gdje je sve vrlo upfront.
To je meni najbitnija razlika
Everbeatz
03-02-2013, 11:45 PM
Ako ne prihvaćaš brojke, onda možda prihvatiš surovu istinu.
Ensoniq Paris- DSP processing-u svoje vrijeme je pojeo zvuk bilo kojeg native sistema za doručak
UAD- DSP processing-zvukom dan danas jede native processing za doručak
Lexicon 480- DSP processing- pojede bilo koji software native reverb na salatu
PT TDM-DSP processing još uvijek broj 1 po kvaliteti zvuka i mix enginu
itd.itd
Tako da bojim se da....... :wink:
To o cemu pricas, tj. o zvuku i 'kvalitetu' tog zvuka nema nikakve veze sa DSPom nego sa kodiranjem tj algoritmom i ko ga pravi. Ne radi se o tome da Motorolin 'DSP' 'zvuci' bolje od Intel-a, AMD-a itd - to bi bio potpuni nonsense tvrditi ako bolje razmislis.
Kao i kod svake stvari poenta je u dizajnu, analog ili digital, nebitno. Vazno je da onaj ko to radi zna sta radi - ima milion plugova na sve strane i isti procesor ih procesira pa postoji razlika u 'kvalitetu zvuka'. Kljucna rec je algoritam, ako pricamo o digitalu. Algoritam je patentom zasticena stvar koju nece bas olako da presele na native gde ce im odraditi reverse engineering
Digi je svojevremeno pametno odigrao i uposlio top end za koding njihovih plugova, takodje i Waves. Nisu nesto posebno evoluirali tokom vremena jer su 'digital coding' face izasle iz te price zbog toga sto nesto i nema para od toga zbog piraterije.
DSP chip based okruzenja imaju prednost zbog odredjenih stvari
- sama po sebi su dongle
- potpuno su dedicated i ne smeta im nista da rade u real time za razliku od native gde procesor radi jos 300000 poslova pored procesiranja reverba, itd, sto ne znaci da ne moze dobro da ga 'isprocesira':D
- imaju duzi istorijat i iskustvo - na prvom mestu u kodiranju i implementaciji
I ta prica oko TDM protiv RTAS - jedan radi 48bit fixed point, drugi 32bit float point. Navodno razlika je toliko mala da trebas biti supermen da bi je cuo, ja je licno nisam primetio
A o 192khz je druga prica i razlici u soundu zbog toga - to stoji. Digitalni kod koji radi na 44.1khz je 'krhkiji' od visih sample rates. I posto se radi o diskretnom spektru 'uzorkovanja', sto je 'gusci' to je blizi nekom realnom signalu. Licno mislim da ce se situacija, bar kad je modelovanje nelinearnih procesa u pitanju, popraviti kad se poradi na tome da se kompletan procesing digne na znacajno visi sample rate nego sto je danasnji standard.
Everbeatz
04-02-2013, 12:11 AM
PT TDM-DSP processing jo? uvijek broj 1 po kvaliteti zvuka i mix enginu
Samplitude je u tom rangu, i to zbog istom pristupu samom dizajnu mixera koji radi dithering. Probaj PT HD sa i bez dithered mixer plugina i jasno je o cemu se radi. To sto cujes kao 'zavesu' je kumulativni produkt kvantizacijske distorzije koja se, bas kad je u pitanju high track count u projektima, gomila i daje taj efekat. Pored toga je problem i aliasing u vecini slucajeva koji je u bolje kodiranim plugovima ozbiljnije resen.
Pristup i implementacija dithera bi resila mnoge stvari jer je to bliskije nekom analognom sistemu gde postoji noise floor, a ne akumulacija kvantizacijske distorzije. Veci je stepen akumulacije toga nego suma koji bi proizvodio dither i potpuno sklanjao tu vrstu distorzije.
Steinberg je vremenom popravljao matematicke probleme i menjao sound engine Cubase-a, ali generalno, native sistemi su u procesu evolucije. Osim toga svaka susa danas pravi i prodaje pluginove koje je sklopio od nekih algoritama koje je nasao na netu i 'obukao' te iste plugove u neki 'analogni GUI', pa se masa pali i zari:wink::)
Probaj da za test odradis render native VSTi na 192khz, tj. digni sample rate projekta na 192k, a rendaj na 44.k npr i cuces puno bolji sound
Surfer
04-02-2013, 09:20 AM
Samplitude je u tom rangu, i to zbog istom pristupu samom dizajnu mixera koji radi dithering. Probaj PT HD sa i bez dithered mixer plugina i jasno je o cemu se radi. To sto cujes kao 'zavesu' je kumulativni produkt kvantizacijske distorzije koja se, bas kad je u pitanju high track count u projektima, gomila i daje taj efekat. Pored toga je problem i aliasing u vecini slucajeva koji je u bolje kodiranim plugovima ozbiljnije resen.
Pristup i implementacija dithera bi resila mnoge stvari jer je to bliskije nekom analognom sistemu gde postoji noise floor, a ne akumulacija kvantizacijske distorzije. Veci je stepen akumulacije toga nego suma koji bi proizvodio dither i potpuno sklanjao tu vrstu distorzije.
Steinberg je vremenom popravljao matematicke probleme i menjao sound engine Cubase-a, ali generalno, native sistemi su u procesu evolucije. Osim toga svaka susa danas pravi i prodaje pluginove koje je sklopio od nekih algoritama koje je nasao na netu i 'obukao' te iste plugove u neki 'analogni GUI', pa se masa pali i zari:wink::)
Probaj da za test odradis render native VSTi na 192khz, tj. digni sample rate projekta na 192k, a rendaj na 44.k npr i cuces puno bolji sound
Znači sla?e? se da TDM jo? uvijek zvuči bolje od svega ostalog? :)
?to se tiče dizanja native sampl freq, ja vjerujem da ima? pravo ali to meni neće puno pomoći jer je moram dignuti cijeli projekt na 192, ne mogu samo jedan VSTI, a raditi na 192 khz je nemoguće u native-u.
I kako da dignem sample rate na 192 kad je to nemoguće u Cubase-u?
Everbeatz
04-02-2013, 11:04 AM
Znači sla?e? se da TDM jo? uvijek zvuči bolje od svega ostalog? :)
Pod znakom je pitanja.:wink::) Meni licno 'zvuk' DAWova nije problem. Reaper mi se svidja i trenutno je moj licni izbor
?to se tiče dizanja native sampl freq, ja vjerujem da ima? pravo ali to meni neće puno pomoći jer je moram dignuti cijeli projekt na 192, ne mogu samo jedan VSTI, a raditi na 192 khz je nemoguće u native-u.
I kako da dignem sample rate na 192 kad je to nemoguće u Cubase-u?
Radis svo vreme na 44.1k, kad pretvaras MIDI u audio tj. render/bounce probaj da odradis tako da dignes projekat na visi sample rate, max moguce, a render stavi da odradi na 44.1k. Ne govorim o tome da svo vreme radis/slusas na 192k u real time jer je za sad to nemoguca misija
silicon science
11-02-2013, 08:10 AM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/icGWQZw5n24" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
DaBear
11-02-2013, 05:14 PM
lep video..jeste lozenje..ALI samo na izgled !! U pozadini samo neko krchanje, blips, sustanje i krckanje a kad "zasvira" neki zvuk - ono nesto bas bazicno !!
Welcome to modular synthesizer !!!
Za "chmaranje" (pravljenje neobicnih random zvukica, koji su totalno neupotrebljivi u pesmama) idealno !!
Vrtis, nabadas kablove, prebadas, opet vrtis i nikako da se nesto lepo desi...
he he ..morao sam..(sve sam to prosao !!)
Isto kao i hardware u studiju..lepo izgleda, greje i mirise..ali...
mekonin
11-02-2013, 05:49 PM
lep video..jeste lozenje..ALI samo na izgled !! U pozadini samo neko krchanje, blips, sustanje i krckanje a kad "zasvira" neki zvuk - ono nesto bas bazicno !!
Za "chmaranje" (pravljenje neobicnih random zvukica, koji su totalno neupotrebljivi u pesmama) idealno !!
Off-topic, molim da se obrise
DaBear
12-02-2013, 11:29 AM
Off-topic, molim da se obrise
Sto da se brise kad je BAS on-topic !??
Pricamo o modularnim sintisajzerima..
Ja samo skrecem paznju (kao bivsi korisnik) kako moze da bude skupa
igracka-placka, koju je posle jako tesko prodati !!
ajde bre odrastite malo..nemojte da se zarite toliko na svaki komentar !!:mad:
relis
12-02-2013, 12:47 PM
@DaBear; slazem se sto se tice modulara. Ponekad si zamisljam kako bi divno bilo imati modular od je'no vise desetaka kilo $, moduli raznih proizvodjaca, tj. razni tipovi filtera, vise oscilatora, mikseri, svakakovi lfo-i itd. I to bi mi imalo smisla: umjesto 10 ili vise sinteva, jedan metar-na-metar modular.
A onda, tipovi koji to imaju rade sta, prde po youtube-u. A rulja im se divi jer su skupi modulari toboz' valjda najvisa razina analog lust-a.
Znaci, kritika ne ide skupe modular sustave (tko moze, zasto ne), nego korisnike koji ih u pravilu upotrebljavaju na nemuzikalan nacin.
awacs
12-02-2013, 01:44 PM
Hehe, iskreno, meni su ti blipovi i dalje stra?no uzbudljivi, ali ?to ti ka?e?: "ali..." :)
Radio Beograd se kao sprema da reparira svoj EMS Synthi 100, predviđeni tro?kovi su nekih ?60.000... Već vi?e od godinu dana ne mogu da se dogovore oko toga.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
12-02-2013, 03:46 PM
Hehe, iskreno, meni su ti blipovi i dalje stra?no uzbudljivi, ali ?to ti ka?e?: "ali..." :)
Radio Beograd se kao sprema da reparira svoj EMS Synthi 100, predviđeni tro?kovi su nekih ?60.000... Već vi?e od godinu dana ne mogu da se dogovore oko toga.
Pozdrav,
Vasa
a zar nisu taj EMS prodali ?? Ja sam se svojevremeno interesovao, ali Habic mi rece da sam zakasnio.. ?
Alo? ?60.000 za popravku ????!!!! Onda ce da dodje neko sa Arturia Moog modularom i Native Inst modularom i zapita ih...koliko ???:D
Inace, kod takvih sprava bas MORA da se zna sta se radi, jer da bi dobio naj bazicniji, smesni zvuk treba da prebodes saku kablova itd...i opet nema garancije da ce da "zasvira" jer se negde nesto prespojilo a da nisi video ili te neka modulacija smara itd...utom dodje vreme za veceru i za spavanje !!!
A muzika ceka....i ceka....:D
awacs
12-02-2013, 04:10 PM
Alo? €60.000 za popravku ????!!!!
Ups, pobeže prst :ups: 40.000. Ali ni to nije džabe... Pa ni popravka nekog auta koji je napravljen u par primeraka nije jeftina ako se radi po propisu, a jbg, malo je ljudi koji znaju da se snađu sa elektronikom tog sintija. Custom built, jel' da, a Pol Pinjon odavno nije u Beogradu. Tu je Zorana Hrašovec koja je spasla šeme sprave i neće da ih da nikome ako joj ne dozvole da nadzire projekat, što je potpuno u redu. Mislim, čisto da ne bi dali šeme nekom dunđeru da on to "sredi" :)
Pozdrav,
Vasa
darkstar
13-02-2013, 01:02 AM
Dragi profesionalci,
Ne mora svaka kupljena sprava imati finansijsko opravdanje. Ne mora sebe otplatiti u finansijskom smislu.
Mi amateri to sebi mozemo da dozvolimo. Shvatite to.
Pa da nesto znamo, ne bi bili ovde. Zar ne ?
Hvala vam na brizi.
Jel mozemo dalje o sintu sada?
silicon science
13-02-2013, 07:31 AM
Dragi profesionalci,
Ne mora svaka kupljena sprava imati finansijsko opravdanje. Ne mora sebe otplatiti u finansijskom smislu.
Mi amateri to sebi mozemo da dozvolimo. Shvatite to.
Pa da nesto znamo, ne bi bili ovde. Zar ne ?
Hvala vam na brizi.
Jel mozemo dalje o sintu sada?
Dzaba ti pricha, ti "profesionalci", pored toga sto su dokoni bez posla, ne jebu zivu silu da prihvate tudje misljenje i stavove. :banghead: To za lovu je recheno vec zilion puta, ali dzaba.
alavuk
13-02-2013, 07:44 AM
40.000 ? mora da se salis !
http://www.youtube.com/watch?v=wBR2RtRjWTM
:rotfl:
DaBear
13-02-2013, 08:37 AM
Dzaba ti pricha, ti "profesionalci", pored toga sto su dokoni bez posla, ne jebu zivu silu da prihvate tudje misljenje i stavove. :banghead: To za lovu je recheno vec zilion puta, ali dzaba.
koji su to "profesionalci" sto su dokoni i bez posla? :confused:
HrastProgrammer
13-02-2013, 09:19 AM
Mi amateri to sebi mozemo da dozvolimo.
Potpisujem. Svi smo mi (ili barem većina) profesionalci u jednom području, a amateri u drugom (odnosno, drugim), pa na stvari drukčije gledamo ovisno o tome iz kojeg kuta gledamo. Ja, recimo, ne pijem alkohol, ne pu?im, ne drogiram se, itd., pa zbilja nije neki "big deal" ako tu i tamo bacim neku paru na kakav komad (ne samo glazbenog) hardware-a (ili software-a, for that matter), a kada se sve to zbroji ispada da sam u 20 godina manje novaca potro?io na raznu kramu i hobby-e, nego da sam svaki dan popu?io samo jednu kutiju malo boljih cigareta i/ili popio koju ča?icu :wink:
Osim toga, mnogi hobby-i se s vremenom u većoj ili manjoj mjeri ionako otplate, a da i ne govorim o znanju kojeg čovjek iz nekog "amaterskog projekta" mo?e izvući, iskoristiti u nekom drugom području i slično.
Korg od ?600 ce za dve nedelje vec da vredi ?400 ..by the way i tako sve manje i manje..i nikada nece skociti cena jer nije "vintage"
Odlično, barem za nekog poput mene tko "couldn't care less about vintage", polovni će jednog dana definitivno proći kroz moje ruke :)
awacs
13-02-2013, 10:04 AM
40.000 ? mora da se salis !
http://www.youtube.com/watch?v=wBR2RtRjWTM
Hehe, i RTS (kom Radio Beograd pripada) je pre nekih sedam-osam godina hteo da se otarasi svog EMS-a, takoreći da ga baci ili da ga d? za tako neku smešnu kintu, ali su onda neki shvatili da je taj sinti ustvari kulturnoistorijsko dobro i da bi ga valjalo osposobiti.
Nemam pojma zašto su članovi uvrteli sebi u glavu da su Vračevi i moji postovi pljuvanje po toj tehnologiji :confused: Makar u svoje ime mogu da kažem da se lično i dalje ložim na te nepredvidljive sprave i na te "besmislene" zvukove koje proizvode. Jedini CD koji sam ikad kupio u PGP-ovoj prodavnici ploča je "Elektroakustička muzika I" (zbirka radova iz Elektronskog studija). I jako bih voleo da ekipa sredi Synthi 100 pa da ti, Mika, Silikon, Daddy Z, ko god... možete da dođete i radite.
Ima samo jedna stvar: ljudi koji su formirali Elektronski studio RB su hteli da instaliraju najnoviju i najnapredniju spravu u tom trenutku, nisu se ložili na teremin ili klaviolinu ili štatijaznam. Nemam pojma, dugo nisam video Pola Pinjona (osnivača ESRB) ali koliko znam čoveka mislim da mu je jMax podjednako uzbudljiv kao EMS.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
13-02-2013, 10:54 AM
nisam hteo da osujem paljbu o vrednosti ems-a , jednostavno dal' mudularni ,polifonicni , monofonicni , analogni , digitalni , fm , virtuelni i sta ti ja znam kakav sint ima vrednost kakvu takvu i to treba postovati , dal ce da se isplati ili ne to je vec sasvim druga prica a ona najvaznija je dal ti radi posao ili ne ... imas li i dalje "Elektroakustička muzika I" ? ako imas mozes li da je ripujes ? bas bi voleo da znam o cemu se radi tj da cujem
awacs
13-02-2013, 10:58 AM
imas li i dalje "Elektroakustička muzika I" ? ako imas mozes li da je ripujes ? bas bi voleo da znam o cemu se radi tj da cujem
Evo radim na tome.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
13-02-2013, 11:17 AM
evo ti ga deda paul (https://www.facebook.com/paul.pignon.1) :]
DaBear
13-02-2013, 11:44 AM
Ko hoce real-life experience o modularima - moj drug Nikola (u Beogradu je) prodaje Roland System 100M - Fully working, etc...:D
awacs
13-02-2013, 12:54 PM
evo ti ga deda paul (https://www.facebook.com/paul.pignon.1) :]
To je taj :D Pre svega fantastičan lik, a onda i sve ostalo :)
Zauzvrat, evo tebi LINK (https://www.box.com/s/eu0nwmfdiwifhiavf54y) (a i ostalima koje zanima).
Pozdrav,
Vasa
DaBear
13-02-2013, 01:31 PM
To je taj :D Pre svega fantastičan lik, a onda i sve ostalo :)
Zauzvrat, evo tebi LINK (https://www.box.com/s/eu0nwmfdiwifhiavf54y) (a i ostalima koje zanima).
Pozdrav,
Vasa
Vaso - pohvale za effort !!
Sad sam malo preslusao / izpreskakao... da da ..to je to... Imao sam svojevremeno (kad sam bio mnogo mlad) par albuma te experimentalne muzike... i mislim da sam tad bio fasciniran SAMO zvukovima (koji su za ono vreme bili loodilo !!!) ...mislim melodija i nema ..:D
Ali to su bas ti zvukici o kojim pricham...
awacs
13-02-2013, 01:47 PM
i mislim da sam tad bio fasciniran SAMO zvukovima (koji su za ono vreme bili loodilo !!!) ...mislim melodija i nema ..:D
Hehe, pa da. EMS je te?ko i mogao da proizvede pravu temperovanu lestvicu preko klavijature (a i ona bi trajala samo par minuta :wink:), to je sprava za proizvodnju zvuka, a ne za sviranje popularnih melodija.
Mislim da sam već par puta citirao D?ona Kejd?a, ali čisto da podsetim:
"I've never heard any sound that I didn't enjoy; the only trouble with sounds is music".
Mo?e da se tumači na razne načine, kako god bilo od?tampao sam i okačio iznad glave u radnoj sobi.
Pozdrav,
Vasa
Synclavier
13-02-2013, 08:40 PM
Nije mi se dalo da se pre ukljucim, ali pratio sam, koliko sam mogao, ovaj thread, i 'ajd sad da ne ispadne da ne radim svoj posao za koji sam "placen"...:wink:
Dakle, prvo kao moderator (da ne kazem - medijator)...:rolleyes:
Cela stvar jeste, tu i tamo, otisla u offtopic, ali nije ni prvi ni zadnji put kad su slicne stvari u pitanju, na to smo se, valjda, svi vec navikli. Forumi podrazumevaju "sareno drustvo" i mnostvo misljenja. Po meni, osim nepotrebnih "bockanja" i prepucavanja nastalih kao rezultat pretesko shvacenih razlika u stavovima, ovde zaista nema sta da se brise ili drzi necija strana. Da sam ja neko od mladjih kolega koji su na pocetku bavljenja muzikom, produkcijom, sintisajzerima, sta god, bio bih zahvalan na svim izrecenim stavovima i pogledima sa razlicitih strana, jer bi mi to vise pomoglo da stvorim neku svoju sliku o celoj prici, nego da slepo drzim samo jedne "logike". Ponekad je dovoljno samo jos jednom smireno procitati neciji post, bez prebrze reakcije.
Pazljivo sam procitao sve postove, i bilo bi prekomplikovano i preopsirno (a, to meni cesto nije tesko:wink:) obratiti se svakome od kolega ponaosob, ali meni se ustvari cini da se vecina nas u mnogome slaze, iako ima malo drugaciju listu prioriteta. Koliko sam shvatio, a i sam se slazem;
- Jasno je da se kompanije koje proizvode muzicku opremu pre svega rukovode sopstvenim interesom (profitom) i da tu nema nekog preteranog filantropizma i ljubavi prema konzumentima/musterijama. Interesi i zelje korisnika se osluskuju u onoj meri u kojoj se moze ocekivati povecanje prodaje i ne bi bilo ni logicno da je drugacije. Najveci deo kolaca nose i nosice allround sprave (u vise cenovnih i kvalitativnih kategorija), a zarada se moze uvecati i od "kratkorocnih" proizvoda koji su ili trenutno "in" ili koji brzo zasite trziste zbog srazmerno manjeg broja zainteresovanih. Druga opcija su (fix3r je vec pomenuo) tzv. "butik firme" koje proizvode male serije poslovicno preskupe i precenjene opreme i cenom pokrivaju malu produkciju i koje vec sutra mogu da se ugase i ostave verne musterije bez podrske. U slucaju MS-20 mini, Korg je "namirisao" jos jednu "zlatnu zilu", ali na kojoj se ne moze zasnivati ni poslovanje firme u sadasnjosti niti koja moze imati trajnost kao glavna linija proizvoda. Zadovoljice se jednokratno jedan krug zainteresovanih i to bi bilo - to.
- Ko cini krug zainteresovanih za navedenu spravu? Uvek ce postojati mali krug onih koji su "podkovani" i tacno znaju sta zele i kako bi dati "alat" i gde iskoristili i u celoj prici oni nisu "sporni". Drugu i mnogo vecu grupu cine prosecno neobavesteni i netalentovani konzumenati skloni mistifikacijama i pomodnom i nekritickom pracenju fancy trendova bilo da je u pitanju neizostavni vintage fetishizam ("analogija", "tube sound", "tape saturacija",...) ili hi-tech pomodarstvo (gomila prozaicno nepotrebnog iPad softvera i "gadzet-a" kao jedan primer). Obe ove podgrupe, iako cesto suprotstavljene, upravo sluze kao "ovce za sisanje" i kao porucene su (naravno i reklama odradi svoje) i za "velike igrace" i za "butik firme" jer im donose najvecu zaradu, a po pravilu najmanje doprinose muzici.
- Da Bear je dobro rekao "business of making music" je odavno prerastao "music business". Sto se tice novog MS-20, cini mi se da ce se i tu na jedan komad koji ce otici u prave ruke, prodati 7-8 onima koji nece ni znati realno sta bi sa njim, biti razocarani kada shvate da im se "podukcija" nije ni malo poboljsala, zaboraviti "isti" posle pola godine i onda ga, eventualno drzati u studiju kao dao namestaja i sredstvo za odusevljavanje potencijalnih klijenata.
E, sad na forumu, bar je moj utisak, imamo i jedne i druge. Meni je potpuno jasno da kolege: silicon science, darkstar, goasia, daddy z,itd. spadaju u ovu prvu (i mnogo manju) grupu koji bi znali sta bi sa doticnom spravom, i da ih mozda postovi DaBear-a ili awacs-a "smaraju", ali mislim da njima nisu ni upuceni, bar ne generalno, a u njima ipak ima dosta istine, pogotovo sto su obojica tog godista i iskustva da su vec imali prilike da sa spravama tog tipa i rade.
Cenim devizu da je uvek bitnije "kako" od "cime", ali daleko od toga da je alat nebitan, samo ne treba da bude prvi na listi prioriteta i od njega ocekivati autaomatski skok u kvalitetu svirke, produkcije, cega god.
- U svetlu toga da su analogni ili digitalni sintisajzeri, VST instrumenti ili DSP hibridni sistemi samo alati koji se mogu dobro ili lose upotrebiti, svaki izbor ili afinitet u izboru je legitiman i racuna se samo razultat. Otud je netrpeljivost "softverasa" i "analogaca" potpuno iracionalna i nepotrebna. Ovde mislim i na nacetu raspravu "DSP vs. native", ne samo "hard vs. soft". Danas je to toliko ispretpletano i unificirano da gotovo i da ne postoji jedno bez drugog. Surfer, Everbeats, fix3r,itd. naceli su temu, ali poenta je da su u opticaju isti ili slicni algoritmi "portovani na razlicite platforme" (kako bi se to moderno reklo 8-)), U takvoj situaciji, raspored snaga vise odredjuju neki monopoli i dogovori same mogucnosti implementacije. Naveden je primer Access Virus sinta ciji mikrokod bi mogao bez vecih problema da se portuje u native format, ali bi to znacilo i automatsku smrt kompanije, kao i u slucaju UAD-a... U tom slucaju DSP je vise faktor zastite, nego ultimativni zahtev kvaliteta, pogotovo u svetlu razvoja procesora za PC industriju koji je mnogo brzi od razvoja DSP sistema. Setimo se samo koliko je trajala UAD 1 generacija i koliko se cekalo na razvoj UAD 2 familije. Uostalom, ako i preskocimo sprave kao sto su Open Labs Neko/Miko ili Muse Receptor koji su de facto modifikovani PC kompjuteri, cak i mejnstrim sprave (npr. Korg Kronos) su u sustini postale hibridne "standalone" sprave konstruisane oko PC maticne ploce (sa Atom procesorom) i obogaljenog i optimizovanog Windowsa. Granica izmedju softvera i hardvera je sve nevidljivija i to je trend koji je nezaustavljiv.
- Iako svako ulaganje u opremu treba da ima nekakvo opravdanje, sasvim je ok stav da se sve ne moze gledati kroz prizmu prostog povratka ulozenog novca, pogotovo u slucaju sprave koja kosta (samo) 600eur, kao sto rekose kolege Surfer, silicon science, darkstar... Ja volim da mislim da je bar vecina nas pocela da se bavi muzikom iz ljubavi i da u njoj prvenstveno uziva. Uzivanje u nekoj spravi ili tipu zvuka je toliko logicna i prirodna stvar, da se tu nema sta dodati, a o ukusima se ne raspravlja. Ne volimo, niti radimo, svi iste vrste muzike, pa nam, otud, i ne trebaju, niti nam se svidjaju isti alati. Medjutim, oni koji imaju neko iskustvo ili stav ne treba da cute ili zaborave sopstveno iskustvo (awcas, DaBear), vec je super da ga sa nama podele, slagali se mi ili ne. I, poneki fetish svako sebi moze da dozvoli, makar u svetlu toga (sto rece Hrast) kad razmislite koliko potrosite na cigarete ili neki drugi porok... Uostalom, kako realno izmeriti da li se neka sprava isplatila? Pa, dovoljno je i samo da je dala kreativnu iskru da se nesto novo napravi, a to je vec nemerljivo. Ima medju nama i kolekcionara, tu sve price o tome sta je bolje ili svrsishodnije otpadaju. Da ne pricam da konstantno krijem od zene polovinu toga sto s' vremena na vreme pazarim. :)
Synclavier
13-02-2013, 08:42 PM
I, malo (mada ih je bilo i gore) licnih utisaka:
- Realno, mislim da bih uskoro mogao da pazarim ovu spravu. Ne, zato sto mislim da ce mi ista revolucionarno doneti i znacajno podici nivo svirke/produkcije. Dovoljno ce mi biti da se moja zvucna paleta i neke izrazajne mogucnosti povecaju za jedno 3-4%. Za mene "puna kapa" za 600eur :D. Medjutim, treba imati na umu da ovo pricam iz pozicije nekog ko je "pun" sa softverom (na legalan ili "narodni" nacin), DSP varijantama i vec ima brdo hardvera (klavijatura, modula, semplera), pa sve ovo dodje kao "visnja na slagu". U drugacijoj (cesto tipicnoj)situaciji sa brdom "narodnog" native softvera i par hardverskih sprava, pre MS-20, ozbiljno bih razmislio npr. o legalnom "Arturia V Collection" VSTi kompletu za manje novca ili o nekom Novation Ultranova za slicnu kintu, posmatrajuci problem u svetlu sto vece iskoristljivosti i velicine "zvucbe palete" koja se dobija, pogotovo sto su se svi slozili da MS-20 ima prilicno "signature" zvuk. Cak imam gotovo isti utisak o samom zvuku MS-20 kao i relis, koji je nasao bas dobro poredjenje - "monofono elektricno cembalo", pa su mi onda filter i modularni dizajn u drugom planu i ne bi bili opredeljujuci faktor da kupim masinu. O prirodi filtera i mogucnosti da se za male pare dobije semimodularac ne treba ni trositi reci, sve je vec receno, a prve primetno ozbiljnije (bar za moj ukus) sprave sa slicnim mogucnostima kostaju duplo skuplje, pri tom neke i bez klavijature, kao npr. Oberheim SEM. Na kraju sve se svede na izbor "Signature zvuk" vs. "vece pokrivanje", a to je vec stvar konkretne situacije, zelja, afiniteta i budzeta.
- Da ne davim sa starim spravama, uostalom nisam to godiste, pa da sam mnogao da imam bas sve mogao da ih probam/sviram, ali imao sam priliku da probam dosta iz novije "analogne produkcije". Utisci se krecu od odusevljenja (Andromeda A6), "jake simpatije" (SE-1x), ravnodusnosti (Moog Voyager - vrlo dobar monofonik bezobrazno visoke cene), do veceg ili manjeg razocaranja "monofonom zujalicama" (kao npr. Little Phaty, od koga bih uvek pre kupio MS-20 za skoro duplo manje para) i drugom polifonim (kao npr. Prophet 08), a sve su to, jel da, analogci "od imena sa pedigreom". Sto se mene tice Andromedu bih uvek rado imao (potrudicu se), a sa Prophet 08, zaista ne znam sta bih, makar bio duplo jeftiniji od prvog.
- U drugoj polovini 80-tih kada je digitalija uveliko usla u svet sintija imao sam priliku da direktno biram izmedju digitalije (DX-7) i analogije (Juno 106, Matrix 6). U stvari, ne direktno, ali bilo je preambiciozno da kao klinac koji jos uvek ne zaradjuje od muzike i kog jos uvek izdrazavaju roditelji imam to sve, jer je prodaja necega vodila kupovini necega drugog. Ostavljam mogucnost da sam kao neko ko je zelen u celom poslu i neiskusan, napravio pogresan izbor. Sva navedena tri sinta su prosla kroz moje ruke, svaki mi se svidjao na neki nacin i imao nesto svoje, ali je DX-7 od sva tri bio daleko najupotrebljiviji uz sva ogranicenja kojih smo danas svesni. Sa mnogo vecom polifonijom, stabilnoscu, neuporedivo boljom klavijaturom i velocity feel-om, gomilom preseta na nekoliko serija kertridza, kvalitetnim dodacima (sustain i expression pedale koje su i danas standard), to je bio daleko svirljiviji i upotrebljiviji instrument od navedena dva analogca iako sam zvuk oba jako voleo. Da sam morao da se odlucim samo za jedan, to bi bio DX-7 a, a da bih kao drugi izabrao Juno 106, a odustao od Matrix 6. Isti izbor (mozda pogresan) napravio bih i danas da sam u toj, istoj situaciji, ali posto nisam 8-), naravno da bih kad bi mi neko poklanjao i dao da biram pre uzeo Juno, jer bi se bolje "umuvao" u trenutni setap, sto govori da ne postoji uvek samo jedan ispravan izbor.
- Takodje, vezano za pomenutu Virus familiju, imam utiske "iz prve ruke". Odavno koristim Virus B (PoCo "soft" verzija), a od kad se pojavio i "hard" verziju Virus TI (desktop). Naravno, da su odmah pala neka poredjenja...
DaBear, Surfer, fix3r, itd. su vec mnogo toga rekli. Oba sinta su u biti hibridne hard/soft sprave. Jedna je host zavisna, portovana na PoCo platformu i koristi konverziju sa interne kartice, nema real kontrole, druga je host nezavisna, moze biti standalone, ima real time kontrole, svoje napajanje, konvertore, izlaze, ali u sutini ono najvaznije (fix3r) se nalazi u algoritmima i rutinama koje se nalazi u KODU koji su napravili Access-ovi inzenjeri.:da:, a koji je portovan i u "soft" i u "hard" spravu. Dakle, sam "softverski DNK" daje vise slicnosti u zvuku obe sprave, nego sto svi ostali faktori prave razliku, koje svakako da ima (da ne ponavljam zasto i kako, vec se pisalo), ali daleko od toga da je nesto potpuno superiorno, a drugo neozbiljno i neupotrebljivo. Ja, po potrebi, koristim i jedno i drugo.
I, jos par konstatacija i pitanja...
@silicon science: Mislim da se ne varam ako ti kazem da te gomila kolega na ovom forumu (ukljucujuci i mene) jako postuje i sve tvoje stavove i preporuke uzima sa respektom. Mislim da postovi koji su te iznervirali i nisu bili upuceni tebi u nekoj negativnoj ili skrivenoj konotaciji, vec pre svega onima koji cine gorenavedenih 90% koji su zalutali i u produkciju i u muziku uopste, vec su samo poluobavesteni i povodljivi muzicki polusvet koji ponekda "baulja" i po forumima. Mozda je to DaBear previse puta pomenuo za tvoj ukus (mozda i awacs), ali treba ih poslusati kao ljude sa iskustvom, makar imali i stavove dijametralno suprotne (sto i nije slucaj) od tvojih. Zato te molim da ne pravis opet pauzu od dve godine i da i dalje ucestvujes u forumu, jer ce svima biti od koristi. :D
@awacs: Hvala na linku :grin:, lepo od tebe. I sam imam nesto slicno (u malo losijem kvalitetu) pa cu okaciti ovih dana. I, da... Imas li informacije sta je sa Vladanom Radovanovicem (nasim Stockhausenn-om :wink:), mozda i najvaznijom osobom koja je radila u Elektronskom studiju... Od ljudi koji su imali priliku da saradjuju ili se druze sa njim cuo sam o njemu samo najbolje, kao o coveku koji je pre svega veliki erudita, pa onda muzicar i inovator...
Kao i uvek, ubio sam sa opsirnoscu, ali mi je bilo lakse ovako nego da postujem vise puta. Izvinjavam se ako je bilo naporno za citati.
Ako ima nesto konkretnije o temi - 'ajmo, nadam se da su nesporazumi prevazidjeni:).
DaBear
13-02-2013, 10:27 PM
Synclavier +10 za tekst... kad se sve procita ponovo (i polako) onda se sve skapira..nema razloga za "skakanje" i vredjanje (??)
ja svoje bavljenje sintisajzerima delim u tri faze:
Prva od 1982 - 1986 (dok nisam dosao u London)
Tad smo u BG koristili danasnje klasike..SH101, Juno 60 i 106, MKS-30, MKS-70, SPV-355, SVC-350 vocoder, Korg Mono Poly, Polysix, RSF Kobol semi modular, Roland System 100M, MC-4B, SCI Pro One, Sixtrak, Drumtrax, TR-808, Simmons drums itd itd..i samo ja znam koliko smo se patili i smarali sa sync masinama, bednom polifonijom i monofonim sequencerom !!!
U Londonu sam imao MIDI setup, koji se uglavnom sastojao od MKS-70, Korg 01Wr, SH-101 preko CV.MIDI, U-110 i 4 Akai samplera (S900, CD3000i, CD3000XL i S6000). sampleri su odradjivali 90% zvukova jako dugo...
Vremenom sam pazario i Novation Super Bass, waldorf Pulse, pa cak i ceo Synclavier system (!!) Ali sistem rada (trazili su se brzi rezultati) nije dozvoljavao puno "chmaranja"... a bilo je i situacija gde upalimo Synclavier, ljudi ocekuju da se ukake od sprave koja je kostala ?200.000 (!!) i kad vide da treba minut da ucita 80MB sound (alo?) ili kad prodju FM library...svi kazu.."jel to to??" Pogotovo onaj koji je krenuo sa velikim soft samplerima koji drze ceo orkestar ili 10 soft synthova sa 1,000.000 preseta, nemoze da skapira u cemu je fora... to sto je zvuk "masan" i sirok, nikoga ne interesuje.
vremenom mi je sve postalo teret i cak i MIDI sprave su postale problematicne zbog recall-a. Posto se radilo brzo, terao sam MIDI u mixu, nisam snima audio i posle nekog vremena bilo je frka da se otvori session sa istim soundima.
Evo juce sam otvorio session od pre 10 godina (pesma do jaja, uklapa se 100% u danasnje nove muzicke tokove..) i SVE sem vokala MIDI !! AAarrghhhh... OK , imam MIDI fajlove, nove farbe itd...bice jos bolje...itd.
Treca faza je sad - zadnji par godina... sad na gajbi (bez velikog studija i miksera sa 80 ulaza i bez MIDI 8x8 interface-a) malo mi je smaranje da prebadam MIDI kablove i I/O u MBox pro...nema dovoljno ulaza itd...a i razlika u farbama je neznatna...
Iako sam relativno kasno presao na ITB i generalno koriscenje soft syths (PT Mix nije podrzavao bog zna koliko soft synthova,,) a posle sa PT HD (gde je bio VIRUS) nisam mnogo radio muziku jedno par godina.... za ovo sto sad radim (komponovanje i povremeni remix) ITB i soft synths mi odgovaraju 1000% !!
Takodje, sve to dolazi sa godinama..vise nemam vremena da sedim satima i da vrtim dugmice na sintijima..mislim nikad i nisam..neko drugi je uvek to radio...sad ocekujem od sebe brze rezultate inace se smorim.
U principu svi ljudi (producenti / kompozitori) su u tom fazonu...ako treba da se potrosi pola dana da se napravi sound ili prespoji neko patch polje..ode inspiracija, odose pevaci i tekstopisci ode DJ...
zato je i ceo setup redukovan 95% i nikad nisam bio srecniji. Nemoram da se brinem o gomili sprava (koje sam non stop nosio na popravke), nemoram da placam rentu za prostorije, nemoram da pisem recall u sveske itd itd...mogu da radim 4 pesme jednu iza druge bez ikakvog gubljenja vrema, itd..
a kad se svi ti hard / soft sintovi spakuju u mix - nema teorije da se pozna ko sta svira, da li je ovo ili ono....
a ovaj Korg (usb kontroler sa patch kablovima) neznam kad sam zadnji put upalio...
dlukace
14-02-2013, 12:20 AM
ovaj dečko dabear mi se čini ok tip...
malo off topic,ali svidio mi se njegov komentar na opremu i kori?tenje iste kao i njegova nekada?nja oprema koja je vrlo vrlo impozantna-svaka čast! ali...
korg ms20 mini je odlična sprava! ali isti je u banani u rukama nesposobnog i nema?tovitog muzičara i tu stavljam točku.
Na svakom forumu ima hrpa likova koji baljezgaju o analognoj ili digitalnoj opremi,a u dana?nje vrijeme to zaista vi?e nema smisla.
Za mene amatera koji povremeno uključi komp,smisao je raditi itb sa hrpom(narodnih?) sinteva i efekata pa ako će moja muzika zvučati nekoj faci ok,tada ću ja lako doći do nekog pristojnog studija i ostvariti svoje ambicije preko nekoga tko će znati ispolirati moj talent do kraja.Većina nas ovdje su amateri i svi imamo svoje ?elje i prohtjeve,ali realnost je sasvim ne?to drugo.Prije 10-ak godina sam krenuo u ove vode i pogrije?io sam,za?to...zato ?to sam uz faks(koji nisam zavr?io)dobio odjednom toliko opreme da nisam znao od kuda da krenem-nordlead,roland vs 1680,korg ms2000,yamaha rm1x,cubase,recycle,rebirth originali,wavelab,vanjski efekti...
Savjet za početnike-uzmite solidan komp s pristojnom karticom,vanjski kontrolet,jedan daw sekvencer,koji soft sint i pokoji efekt i to je to...ne treba nam gomila sinteva i efekata da bi zazvučali profesionalno jer tada postajete izgubljeni i vi?e nema rezultata i energije-?to jednostavnije to bolje!
uz komp ovaj ms20 mini će nekom biti odlična inspiracija i dosta je verzatilan ?to dobro dođe-treba naučiti koristiti do kraja jednu do dvije sprave i tu se krije čarolija!
pozdrav svima i oprostite ?to sam oti?ao malo offtopic...
relis
14-02-2013, 06:34 AM
U principu svi ljudi (producenti / kompozitori) su u tom fazonu...ako treba da se potrosi pola dana da se napravi sound ili prespoji neko patch polje..ode inspiracija, odose pevaci i tekstopisci ode DJ...
Razumijem sve o cemu govoris, ali s ovim dijelom ne znam dal bi se slozio. Ako imas nekoliko komada hardvera kojeg si, tijekom godina posjedovanja, malo i prilagodio sebi tj. "programirao" ili samo ?arafio te sejvao neke soundove, onda ne vidim zasto ne bi u par minute nasao sound koji zelis. Na primjer neki arpeggio: SH2 - ne pase, Virus - ne pase, Evolver - e tu smo. Recimo.
Drugo ako imas oko sebe 30 sinteva pa ne znas kud bi s cime. Ali razuman broj se moze staviti pod kontrolu i omoguciti si brz pristup.
Opet, nema smisla ganjati stare semplere ili digi sinteve koji tako i onako ne zvuce bolje od softvera u mixu, vise tu mislim na analog mono i analog poly. Da ja radim taj posao, vjerojatno bi imao 2-3 mono i 2-3 poly analog sinta, par outboard procesora i PC. Ne vjerujem da bi gubio puno vremena u odnosu na kompletno ITB. Ili grijesim!?
awacs
14-02-2013, 10:27 AM
Razumijem sve o cemu govoris, ali s ovim dijelom ne znam dal bi se slozio. Ako imas nekoliko komada hardvera kojeg si, tijekom godina posjedovanja, malo i prilagodio sebi tj. "programirao" ili samo šarafio te sejvao neke soundove, onda ne vidim zasto ne bi u par minute nasao sound koji zelis. Na primjer neki arpeggio: SH2 - ne pase, Virus - ne pase, Evolver - e tu smo. Recimo.
Kad je to napisao čovek je mislio na analogne sprave kod kojih nema Save opcije (u koje spada i Korg MS-20). Ne znam koliko si radio sa njima, ali na tim spravame "save" je prepisivanje vrednosti pojedinačnih dugmića na papir. A kad posle dva sata, dva dana, ili dve godine ponovo namestiš istu kombinaciju gumbića i kablova - ne dobiješ onaj zvuk koji si prvobitno imao nego moraš da "doštelavaš" većinu funkcija (uključujući i štim). O velikim analognim modularnim sintisajzerima da ne govorimo...
Pozdrav,
Vasa
P.S. @Synclavier: Ne izvinjavaj se zbog opširnosti :smile: Retko se i u životu i na forumu sretnu ljudi koji raspolažu i znanjem i strpljenjem i sposobnošću da metodično izlože misli.
Nemam pojma šta je sa Radovanovićem, ja kao ni ti nikad nisam sarađivao sa njim, dosta mojih prijatelja jeste i njihovi utisci su isti kao utisci tvojih prijatelja. Imam njegov CD Cosmic Music, pa ću ovih dana da sprovedem akciju ripovanja i podizanja na Mrežu. Nadam da se on ne bi ljutio :smile:
awacs
14-02-2013, 05:11 PM
https://www.box.com/s/uwbi8vvpubjnv0ocqme2
Ni sam nisam siguran da li je ovo piraterija - ovo je faktički autorovo izdanje kog nema u regularnoj prodaji, tako da legalan način da se dođe do ovoga praktično ne postoji :(
Od ?est kompozicija, tri su urađene u Elektronskom studiju Radio Beograda (Sazve?đa su malo drugačija od verzije koja je na onom prethodnom linku koji sam postavio) i one su obele?ene sa tri crtice na početku naslova.
Usputna primedba koja nije offtopic - kompozicija "Miks" je spektakularna - demonstracija talenta, znanja, sile i pameti.
Pozdrav,
Vasa
silicon science
14-02-2013, 05:23 PM
ovaj dečko dabear mi se čini ok tip...
malo off topic,ali svidio mi se njegov komentar na opremu i kori?tenje iste kao i njegova nekada?nja oprema koja je vrlo vrlo impozantna-svaka čast! ali...
korg ms20 mini je odlična sprava! ali isti je u banani u rukama nesposobnog i nema?tovitog muzičara i tu stavljam točku.
Na svakom forumu ima hrpa likova koji baljezgaju o analognoj ili digitalnoj opremi,a u dana?nje vrijeme to zaista vi?e nema smisla.
Za mene amatera koji povremeno uključi komp,smisao je raditi itb sa hrpom(narodnih?) sinteva i efekata pa ako će moja muzika zvučati nekoj faci ok,tada ću ja lako doći do nekog pristojnog studija i ostvariti svoje ambicije preko nekoga tko će znati ispolirati moj talent do kraja.Većina nas ovdje su amateri i svi imamo svoje ?elje i prohtjeve,ali realnost je sasvim ne?to drugo.Prije 10-ak godina sam krenuo u ove vode i pogrije?io sam,za?to...zato ?to sam uz faks(koji nisam zavr?io)dobio odjednom toliko opreme da nisam znao od kuda da krenem-nordlead,roland vs 1680,korg ms2000,yamaha rm1x,cubase,recycle,rebirth originali,wavelab,vanjski efekti...
Savjet za početnike-uzmite solidan komp s pristojnom karticom,vanjski kontrolet,jedan daw sekvencer,koji soft sint i pokoji efekt i to je to...ne treba nam gomila sinteva i efekata da bi zazvučali profesionalno jer tada postajete izgubljeni i vi?e nema rezultata i energije-?to jednostavnije to bolje!
uz komp ovaj ms20 mini će nekom biti odlična inspiracija i dosta je verzatilan ?to dobro dođe-treba naučiti koristiti do kraja jednu do dvije sprave i tu se krije čarolija!
pozdrav svima i oprostite ?to sam oti?ao malo offtopic...
Izvini, ali koja je svrha ovog tvog pisanija???:confused::confused::confused: Svesno ides u off topic da bi ispricao nesto sto je ultra subjektivno i to postavljas kao neko pravilo, jer si i ti kao svojevremeno imao neke sintove..:banghead::banghead:
bas iz ovog razloga je ovaj forum postala deponija tripova kojekakvih likova koji dinara nisu u zivotu zaradili od onoga o chemu pishu. Iz tog razloga je prestala da dolazi ovde na forum fenomenalna grupa ljudi od kojih sam dosta nauchio. I meni je vishe muka, odoh
DaBear
14-02-2013, 05:41 PM
Izvini, ali koja je svrha ovog tvog pisanija???:confused::confused::confused: Svesno ides u off topic da bi ispricao nesto sto je ultra subjektivno i to postavljas kao neko pravilo, jer si i ti kao svojevremeno imao neke sintove..:banghead::banghead:
bas iz ovog razloga je ovaj forum postala deponija tripova kojekakvih likova koji dinara nisu u zivotu zaradili od onoga o chemu pishu. Iz tog razloga je prestala da dolazi ovde na forum fenomenalna grupa ljudi od kojih sam dosta nauchio. I meni je vishe muka, odoh
:shock::confused::confused: Alo? pa jel si ti cuo za diskusije?
Da vidis kako se u Engleskom parlamentu podjebavaju i pljuju non-stop !
Da se svi ponasaju kao ti - parlament bi ostao prazan za dve nedelje.???
U kom si fazonu ? Sto ljudi - sto cudi - sto ukusa - itd...
Sto se toliko osecas pogodjenim?? Niti je tebe neko prozivao niti je vredjao i pluvao nesto sto si ti rekao ???
Svako ima prava na svoje misljenje i ima pravo da daje savete bazirane na svojim iskustvima ili na onome sto je procitao, video ili cuo (nacuo?)..nema veze..
Svaki korisnik / citalac foruma..procita sve, izvaga i u svom mozgu donese neki zakljucak,,,ko kenja, ko nema pojma, ko se folira, ko kaze nesto pametno itd itd.. NIKO NIKOGA NE PRISILJAVA NI NA STA !! Alo?
Meni moze neko da prica do zore neke price i utiske, ali ako se meni ne svidja to o cemu prica, jdenostavno to ne uzimam za ozbiljno. Terma po svome... tako treba svaki covek koji ima neko svoje misljenje.
Vidi sta okolina prica / savetuje /predlaze PA SAM ODLUCI jer mu treba nesto u zivotu...u ovom slucaju taj jebeni Korg MS20 ..??
Niko ovde nije po kazni (na forumu) ..nekome je dosadno svremena na vreme pa zaviri, neko hice nesto da nauci, neko hoce da se druzi...svako nadje nesto za sebe..a najvaznije je da se nista NE SHVATA PREOZBILJNO - jer kad muzika i sve oko nje pocne da se shvata kao nesto ozbiljno...onda nije dobro.. OK?
dlukace
14-02-2013, 06:55 PM
Izvini silicon science,molim te izvini ?to sam te uvrijedio-stvarno nisam htio...
alavuk
14-02-2013, 10:11 PM
@awacs hvala i svaka cast na ovim izdanjima , ako imas jos nesto uploaduj i mozes slobodno da otvoris novi topic , ovo je poziv i ostalim ljudima da ako imaju ili smatraju da imaju u svojoj kolekciji nesto vredno neka podele sa nama ...
dlukace
15-02-2013, 12:50 AM
"Ponasate se pre svega nekulturno!!! Ne poshtujete sagovornike ni malo, vec se po principu "laktanja" uguravate gde god stignete i svoja "iskustva" postavljate na pedestal, kao da je to tako i nikako drugachije"
za?to se ja ispričavam i kome?!
tu se vidi da je osoba nakon dvije godine do?la na ovaj forum i počela da vrijeđa sve oko sebe i suprostavlja se svima i to na agresivan i nekulturan način.Ako je ista osoba frustrirana ne vidim razlog za?to bi se morala ovdje istresti na pojedince koji nemaju ista ili slična mi?ljenja.
Molio bih moderatora da se malo pozabavi ovime ?to je napisano na ovoj temi jer mi ne trebaju ovakve izjave nakon toliko godina provedenih ovdje s dragim foruma?ima.Izvinjavam se jo? jednom...
silicon science
15-02-2013, 11:54 AM
"Ponasate se pre svega nekulturno!!! Ne poshtujete sagovornike ni malo, vec se po principu "laktanja" uguravate gde god stignete i svoja "iskustva" postavljate na pedestal, kao da je to tako i nikako drugachije"
zašto se ja ispričavam i kome?!
tu se vidi da je osoba nakon dvije godine došla na ovaj forum i počela da vrijeđa sve oko sebe i suprostavlja se svima i to na agresivan i nekulturan način.Ako je ista osoba frustrirana ne vidim razlog zašto bi se morala ovdje istresti na pojedince koji nemaju ista ili slična mišljenja.
Molio bih moderatora da se malo pozabavi ovime što je napisano na ovoj temi jer mi ne trebaju ovakve izjave nakon toliko godina provedenih ovdje s dragim forumašima.Izvinjavam se još jednom...
Evo, posto nisi nimalo samosvestan, ja cu ti reci zasto mi toliko ides na zivce :wink: Napisao si: Na svakom forumu ima hrpa likova koji baljezgaju o analognoj ili digitalnoj opremi,a u današnje vrijeme to zaista više nema smisla.
Razmisli malo o znachenju ovoga sto si napisao, ako imas iole pameti, pa vidi dal je to uvredljivo, arogantno, bezobrazno il sta vec itd??? Upao si u ovo debilanu koju DaBear zove "diskusijom" i vredjas... Sta smo mi, budale i mentoli po tebi kad pisemo o ovome. "Patuljche od slame", ovo nije diskusija, vec mudroseravanje :wink: Ljudi, koga vise zabole sta ste imali i svirali??:banghead::banghead:
To apsolutno ne znaci nista, a meni je zasmetalo po ko zna koji put to sto po svaku cenu mora da se piskara nesto sto nije vezano za temu, i uvek, ali uvek je tu ista grupa ljudi koja je "pametnija" od ostalih, koja je sve to nekad prosla sto i mi pa sad daju savete "da bi pomogli" mladima. Gospodo, probajte tako da piskarate malo po Gearslutzu ili nekom drugom pravom forumu, pa da vidite kako cete za nano sekundu da budete prozvani TROLOM i mozete vrlo lako popiti ban. Jedino se ovde kurchite i piskarate kako vam je volja, i zasluzni ste sto je ovo postala obichna "rupetina" a ne forum. Za to su svakako zasluzni i dragi nam moderatori... I da, idete mi na zivce jako i zato tako "ostrasceno" pisem o ovome, jer kakava nam je drzava takav nam je i ovaj forum. Apsolutno nema nikakve razlike. Chast izuzetcima (Synclavier) koji su pravi kontrast ostatku ekipe. Vaso, ne ljutim se ni na tebe, ok si samo stojim i dalje iza onog sto sam pisao.
Od mene toliko i zbogom
(@DaBear-ono za posao i dokolicu se ne odnosi na tebe, mojne se palish :wink:)
dlukace
15-02-2013, 12:39 PM
"Jedino se ovde kurchite i piskarate kako vam je volja, i zasluzni ste sto je ovo postala obichna "rupetina" a ne forum." Mislim da si ovime sve rekao-ciljano vrijeđa? sve ljude ovdje i pljuje? po forumu-?to si onda ovdje? Molim te da se kulturno pona?a? kao i večina prisutnih na forumu,a ako nisi sposoban za to(očigledno ne)onda zbogom....
DaBear
15-02-2013, 12:39 PM
Evo, posto nisi nimalo samosvestan, ja cu ti reci zasto mi toliko ides na zivce :wink: Napisao si: Na svakom forumu ima hrpa likova koji baljezgaju o analognoj ili digitalnoj opremi,a u dana?nje vrijeme to zaista vi?e nema smisla.
Razmisli malo o znachenju ovoga sto si napisao, ako imas iole pameti, pa vidi dal je to uvredljivo, arogantno, bezobrazno il sta vec itd??? Upao si u ovo debilanu koju DaBear zove "diskusijom" i vredjas... Sta smo mi, budale i mentoli po tebi kad pisemo o ovome. "Patuljche od slame", ovo nije diskusija, vec mudroseravanje :wink: Ljudi, koga vise zabole sta ste imali i svirali??:banghead::banghead:
To apsolutno ne znaci nista, a meni je zasmetalo po ko zna koji put to sto po svaku cenu mora da se piskara nesto sto nije vezano za temu, i uvek, ali uvek je tu ista grupa ljudi koja je "pametnija" od ostalih, koja je sve to nekad prosla sto i mi pa sad daju savete "da bi pomogli" mladima. Gospodo, probajte tako da piskarate malo po Gearslutzu ili nekom drugom pravom forumu, pa da vidite kako cete za nano sekundu da budete prozvani TROLOM i mozete vrlo lako popiti ban. Jedino se ovde kurchite i piskarate kako vam je volja, i zasluzni ste sto je ovo postala obichna "rupetina" a ne forum. Za to su svakako zasluzni i dragi nam moderatori... I da, idete mi na zivce jako i zato tako "ostrasceno" pisem o ovome, jer kakava nam je drzava takav nam je i ovaj forum. Apsolutno nema nikakve razlike. Chast izuzetcima (Synclavier) koji su pravi kontrast ostatku ekipe. Vaso, ne ljutim se ni na tebe, ok si samo stojim i dalje iza onog sto sam pisao.
Od mene toliko i zbogom
(@DaBear-ono za posao i dokolicu se ne odnosi na tebe, mojne se palish :wink:)
Vidis, jos si tu ..medju nama !! Super..
Prvo - Gearslutz - tamo ima trollova na izvoz !! 70% su lozaci koji nikad nisu videli i radili na nekoj ozbiljnoj opremi, 20% su oni koji su sklepali nesto opreme i sad kao rade, imaju studio, snimaju..pokusavaju da prezive od toga. Ostatak su normalni ljudi...
Ja se vidis, ne obazirem na tvoje uvrede "debilana" "Mudroseravanje", itd...takav nam je recnik i meni ne smeta.
Ja nemogu da posavetujem nekoga ko je odrasta na PC-ju (za koga je jedva sklepao neke pare da ga sastavi) i na "domacem" softweru da sad pukne ?600 na neki semi-modular MONO synth.. eejjj ?? U Srbiji, za nekoga ko ne radi, ko se stekuje kod matoraca itd..?600 je bogatsvo !
(koliko vidim iz raznih prica, i koliko vidim kako se "brzo" prodaju stvari po oglasima...)
Posto znam da ce se doticna osoba 99% razocarati, po meni to nebi bio dobar savet..?
Analog - digital..opet ..cemu toliko vredjanje? Po meni - nema veze vise..nebitno
wladymeer
15-02-2013, 06:08 PM
Izvini, ali koja je svrha ovog tvog pisanija??? Svesno ides u off topic da bi ispricao nesto sto je ultra subjektivno i to postavljas kao neko pravilo, jer si i ti kao svojevremeno imao neke sintove..
Zapravo, savet koji je dao je sasvim na mestu - umesto što početnici jure "pravi zvuk" sa 50 različitih VSTova (a svi naravno, u narodnom formatu) znatno bolje ima da prodju ako taj broj svedu na minimum i utrošeno vreme prebace recimo na doradu aranžmana, teksta, vokalnih linija (nešto što je rak rana ovih prostora), slaganju harmonija, nego zvuka. Pod uslovom da im cilj tog projekta i uopšte bavljenja muzikom nije puki hobi.
Onaj ko misli da publika čuje razliku izmedju pravog Mooga i Arturie i to još u korist pravog Mooga očigledno u skorije vreme nije pričao sa običnim ljudima i toplo savetujem da to pod hitno uradi.
Poenta mog posta?
Lepo je što se ložimo na zvuk i lampice koje sijaju i sl. Ali, to je "kul" samo ukoliko spadate u dizajnere zvuka.
Ako spadate u muzičare, ja se ipak mnogo više ložim na muziku koja se pravi sa tim zvukovima, pa makar dolazila i iz kineske kopije Casia. Razmislite o tome, moguće je da razmišljamo isto, samo ste usput zaboravili zbog čega se bavimo muzikom uopšte.
milos
15-02-2013, 08:21 PM
Drugari, u ovoj temi bih voleo da vidim sledece:
-mp3 fajlove ka vintage demoima originalne MS20
-spisak poznatih korisnika
-ko ima original spravu neka kaze nesto vise o njoj(secam se da je Don Solaris imao) i moze neki demo :)
-predlog trekova gde se MS20 istice
-dijagrame,nacrte,PCB, ko je proizvodjac knobova - sta vec....:banghead:
DaBear
15-02-2013, 10:10 PM
Drugari, u ovoj temi bih voleo da vidim sledece:
-mp3 fajlove ka vintage demoima originalne MS20
-spisak poznatih korisnika
-ko ima original spravu neka kaze nesto vise o njoj(secam se da je Don Solaris imao) i moze neki demo :)
-predlog trekova gde se MS20 istice
-dijagrame,nacrte,PCB, ko je proizvodjac knobova - sta vec....:banghead:
evo malo...
http://awolfe.home.xs4all.nl/studioMS20.htm
Synclavier
16-02-2013, 01:59 AM
Par dana sam bio na putu koji je podrazumevao i saobracajni udes i jos "svasta nesto", pa se otud izvinjavam sto kao moderator nisam brze reagovao...
Drage kolege, uz duboko postovanje svih koji su dali ucesca na ovoj temi, MOLIM da se prekine sa NEPOTREBNIM prepucavanjima i teskim recima, zaista ne vidim ni jedan dobar razlog za to. Ako se ocisti od ovih nepotrebih delova, zaista mislim da je cela dosadasnja "rasprava" bila korisna i da to jos moze biti.
Naravno, bonusi koje nam je awacs obezbedio su sto se mene tice, jedan od najboljih "offtopica" ikad na forumu :).
Dalje, za izricanje suprotnih i suprotstavljenih stavova i sudova i ubuduce NECE BITI BANOVA, jer bi se to kosilo sa samom prirodom foruma, ali za neprimerenu komunikaciju HOCE, samo kao krajnja mera, ako ni jedan drugi civilizovani vid dovodjenja komunikacije i rasprave u red ne uspe.
Iz respekta prema svima molim da se rasprava vrati u normalan tok i izvornoj temi i da svi, kao nesto sasvim normalno i ocekivano, prihvatimo i sve buduce razlicite stavove kojih ce sigurno biti.
Eto, nadam se (a, nisam ni hteo) da nisam zazvucao kao neki "pionirski predvodnik"...:wink:
alavuk
16-02-2013, 10:33 AM
evo malo...
http://awolfe.home.xs4all.nl/studioMS20.htm
legowelt car , prosunjaj mu malo studio gear :P
DADDY Z
16-02-2013, 03:31 PM
mr oizo je navodno ceo album sa ovim hitom uradio koristeći sample-ove i MS20
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/qmsbP13xu6k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Everbeatz
16-02-2013, 04:05 PM
Da, "analog worms attack" je tako uradjen
Synclavier
16-02-2013, 07:29 PM
Posto je (iako offtopic) prica o Elektroakustickom studiju Radio Beograda postala sastavni deo ovog thread-a, ostavio bih link prema materijalu nastalom 1977 u tom studiju, izdatom na ogranicenom vinil izdanju do kojeg je danas gotovo nemoguce doci.
Kao i awacs imao sam dilemu da li uopste i da ga postavljam, imajuci u vidu i pravila ovog foruma, a i jos opstije, osnovna nacela kada je u pitanju zastita autorskih prava i prava na publikovanje. Ako bilo ko misli drugacije, neka se slobodno izjasni, ali ja na ovaj specifican slucaj gledam kroz prizmu stanja da navedeni zbir dela odavno nije dostupan u bilo kom vidu prodaje, a moze biti od velike vaznosti za nekoga ko bi, pre svega, voleo da se bavi bilo kojim vidom elektronske muzike ili da istu makar istrazuje. Mozda se ovo moze uporediti sa onom situaciom kada studirajuci na fakultetu dodjete do skripti ili kopije neke retke knjige koje nema ni u svim bibliotekama, a od vaznosti vam je za materiju koju izucavate. Zaista mislim da ni g.Vladan Radovanovic ne bi imao nista protiv, tim pre sto sam 100% siguran da niko od kolega sa foruma nema ni zelju ni realne potreba da ove snimke (mp3 rip-ovi vinil izdanja) koristi u "komercijalne" svrhe, npr. da ih pozajmi komsinici da ih pusta musterijama u svom frizerskom salonu ili da sam"obogati" plej listu u svojoj kafani... :wink:
Link: http://www.sendspace.com/file/uvfmqb
Pored Vladana Radovanovica i Paula Pignona kao stozera Elektronskog studija, kao autori na ovom izdanju pojavljuju se i Natko Devcic i Josip Kalcic, a Vladan Radovanovic se u njihovim delima navodi kao realizator (programmer/performer).
Kao dodatak za one vise zainteresovane i podstrek da se postuju autorska prava i prava izdavaca naveo bih i dva izdanja do kojih je moguce legalno doci.
1.Pocetkom 2011-te pojavilo se duplo CD izdanje izbora dela Vladana Radovanovica "Fonoverzum" koje obuhvata period od 1960. do 1997. Ko je izdavac za mene je jos uvek misterija, ali trebalo bi da se ovo izdanje jos uvek moze naci u prodaji. Svakako cu obnarodovati svaku novu informaciju jer verujem da ima zainteresovanih.
2. Pre koji mesec za vreme trajanja Beogradskog festivala nauke naisao sam na izdanje knjige ciji je autor Vladan Radovanovic, "Muzika i Elektroakusticka muzika" iz 2010-te u izdanju "Izdavacke knjizarnice Zorana Stojanovica". Festival se odrzavao u zgradi bivseg "Kluza" i okolnim zgradama (SKC, JDP, Narodna banka,...), pa sam na knjigu naleteo u knjizari "Delfi" u neposrednoj blizini. Posto sam bio u zurbi, a klinci su me razvlacili na "sto strana", uspeo sam da "u letu" prelistam knjigu, i sto se mene tice za svaku je preporuku, potrazicu je ovih dana. Koliko se secam, cena je bila oko 1500din (13eur) a, upravo sam nasao informaciju da se moze i poruciti preko "Solaris internet knjizare".
Sto se tice predloga (alavuk) da se zainteresovanim clanovima foruma ucine dostupnim i neki drugi radovi prvenstveno iz polja elektronske muzike, naravno da se moze napraviti nesto i po tom pitanju, npr.otvoriti novi, zasebni sticky thread, ali opreznosti radi trebalo bi prvo razmisliti da li dozvoliti samo linkove prema javnim i odobrenim sadrzajima ili dozvoliti praksu sherovanja izmedju samih clanova sto se lako moze oteti kontroli kada su u pitanju autorska i izvodjacka prava i prava izdavaca.
Pa, da razmislimo...
dlukace
16-02-2013, 08:02 PM
imajuci u vidu i pravila ovog foruma...ne znam za?to nisam dobio nikakav odgovor po?to sam na private poslao poruku u svezi pona?anja dotičnog člana.Ako je tako(nikako?!)?to se tiče samog pona?anja mislim da odsada slobodno mogu da vrijeđam koga hoću i koliko hoću jer je očigledno da su na ovom forumu pravila drukčija za različite članove
alavuk
16-02-2013, 08:38 PM
@synclavier
http://www.vladanradovanovic.rs/vladan_radovanovic/ sajt je lud :D pogledaj pod muzika i kako ju je definisao ... car !
Synclavier
16-02-2013, 09:17 PM
imajuci u vidu i pravila ovog foruma...ne znam za?to nisam dobio nikakav odgovor po?to sam na private poslao poruku u svezi pona?anja dotičnog člana.Ako je tako(nikako?!)?to se tiče samog pona?anja mislim da odsada slobodno mogu da vrijeđam koga hoću i koliko hoću jer je očigledno da su na ovom forumu pravila drukčija za različite članove
Kolega, moje izvinjenje na zakasnelom odgovoru, ali mislim da smo sve (bar za sad) resili bez ikakvih sankcija koje su uvek krajnja mera.
Pogledajte p.m. inbox, mislim da ce Vas odgovor zadovoljiti.
Pozdrav.
Synclavier
16-02-2013, 10:40 PM
@synclavier
http://www.vladanradovanovic.rs/vladan_radovanovic/ sajt je lud :D pogledaj pod muzika i kako ju je definisao ... car !
Heh, ovo je bas otkrice :D!
Hvala :).
darkstar
16-02-2013, 11:56 PM
@synclavier
Covek svaki dan uci nesto novo.
fix3r
20-02-2013, 12:20 AM
Hands-on with Korg MS-20 Mini: Exclusive Review
http://createdigitalmusic.com/2013/02/hands-on-with-korg-ms-20-mini-exclusive-review-qa-images-video/
DaBear
20-02-2013, 07:21 AM
Hands-on with Korg MS-20 Mini: Exclusive Review
http://createdigitalmusic.com/2013/02/hands-on-with-korg-ms-20-mini-exclusive-review-qa-images-video/
lepo je napisao review, bas kako bi Korg pozeleo...:D
Kao i svaki review, sve je subjektivno a i komentari (dole) se ne razlikuju mnogo od ovih koje smo mi razmenjivali ovde.
Ako zaobidjemo "analog synth fetish", prilozeni zvukovi govore sve..(meni danas, smesno...)
Ko hoce i zeli da uci kako to sve radi sta utice na sta, ko koga modulise i najvaznije IMA vremena za to - super !
DaBear
20-02-2013, 09:44 AM
as used by ...:D
awacs
20-02-2013, 10:07 AM
Hahaha, mega!
Pozdrav,
Vasa
fix3r
20-02-2013, 10:21 AM
Kao i svi "Dear Leader" superheroji, i nas Tile je bio multitalenat.
wladymeer
20-02-2013, 03:18 PM
Pošto ima MIDI IN - jel to znači da bi uz neki kontroler možda bilo moguće instant pozvati neki preset, tj. postaviti kontrole tako da se automatski napravi željeni preset?
Naravno, ukoliko ne zahteva drugačije routeovanje kablovima :)
fix3r
20-02-2013, 03:28 PM
MIDI je samo note on/off
fix3r
21-02-2013, 09:40 AM
I jos malo:
Tested: MS-20 Mini versus Original MS-20, in the Studio
http://createdigitalmusic.com/2013/02/tested-ms-20-mini-versus-original-ms-20-in-the-studio-discussion-audio-photos/
mladenm
21-02-2013, 11:03 AM
Test je odlican... koliko je moguce napraviti iste vrednosti na potovima koji nemaju kvantizovane vrednosti. Ako je sve napravljeno isto, onda, bez obzira na marketing i ostalo, zvuce razlicito. Koji je bolji, i da li su razlike rezultat pojedinacnih masina (ipak je to VCO sa mnogo drugih komponenti) - svako neka zakljuci za sebe. Ima ipak jedna bitnija stvar: da li je uopste u danasnjem vremenu potrebno imati (sem za gomilu para koje ce KORG da zgrne) jos jednu masinu sa dva oscilatora, HP i LP filtrom i patch-poljem, bez memorije??? Mogli su malo i da se potrude, pa bar da (ako su vec dodali USB) su dodali memoriju kao na MFB Dominion X synthu. Naravno da memorija nece pamtiti patcher, ali bar ono ostalo... Pa jos je JUNO 60 imao memoriju pre sedamsto osamnaest godina... Isto vazi i za onu igracku od Arturie.
Uzgred, pravi test nije stari MS20 vs novi MS20, vec npr. Alesis ION vs MS20 (filter sweeps), Waldorf Q vs MS20 (bass), Virus TI vs MS20 (bleeps, FX, lead), pa da vidimo da li nasi virtualci mogu nekako da se takmice (a sigurno mogu - pogledajte MS20 filter u Monotronu vs Virus B na http://www.youtube.com/watch?v=Du9r2Qg2qQQ). A i pitanje je da li ce muzika biti bolja ako mi izvuku iz dzepa jos 600 evrica ili makar 200 za MFB Nanozwerg, pa kao cujem VCO, i imam veci hit... Na zdravlje!
alavuk
23-02-2013, 09:07 PM
http://createdigitalmusic.com/2013/02/tested-ms-20-mini-versus-original-ms-20-in-the-studio-discussion-audio-photos/
DaBear
24-02-2013, 09:42 AM
Svim ovim raspravljanjem i diskutovanjem MI u stvari pravimo Korgu VELIKU USLUGU ! Malte ne radimo viral-online-digital-marketing za njih i to za DZABE!!
Tu i tamo neko (neiskusan) ce se upecati na tu zvaku i kupiti njihov proizvod !!
Nevezano..druga stvar.
Pitanje - za sta mizlite da bi ste najvis koristili taj Korg mini? S'obzirom da je mono i sve ostalo...
- Za bass ? (ako bass sintija i zvukova nema, onda nema nicega..)
- Za neki mega lead? (koliko ce moci da zameni vodece lead synthove u danasnjoj produkciji??)
- Za neke otkacene efekte ?
...? :confused:
silicon science
24-02-2013, 10:40 AM
:wink::wink::wink:
mladenm
24-02-2013, 12:03 PM
'Ajde jos malo galame ni oko cega (tj. oko KORGovih fora & fazona)...
Primena MS20:
1. Kao masina za bas, odlicno izgleda, a i posebno ako imate staru verziju - mozete da se hvalite komsiji kako ste je platili 1500 evra, pa neka pukne od muke sto svira bas na jeftinom Waldorf Pulse-u (ili Q-rack-u);
2. Za mega lead - fenomenalno, kad se ukljuce OBA oscilatora, strashni HP filter i dodamo jos par externih efekata (koje KORG nije uracunao u cenu), i pride preko patch-polja jos neki pristojni synth sa jos dva oscilaltora (makar i Prodigy) - eto lead-a;
3. Za efekte i to - pa svakako. Bilo bi zanimljivo cuti kako se novi MS20 lomi o mermerni pod hodnika u mojoj zgradi, sigurno je "masnije" od starog modela, a plus, sa silnim modulacionim mogucnostima (cak jedan LFO, WOW!), sasvim je glupo da ukljucujete npr. Matrix 1000, da ne pominjem nesto novije i skuplje (i ne-daj-boze-digitalno!).
Dakle, MS20 moze naci svoju multiplu primenu (maltene multitimbralnu) - NE za bas, NE za lead, NE za FX (tri timbra - dovoljno, zar ne?), sem toga, koristili su ga Aphex Twin, Prodigy i ko zna ko jos... Da puknu komsije od muke!
DaBear
24-02-2013, 01:35 PM
Primena MS20:
1. Kao masina za bas, odlicno izgleda, a i posebno ako imate staru verziju - mozete da se hvalite komsiji kako ste je platili 1500 evra, pa neka pukne od muke sto svira bas na jeftinom Waldorf Pulse-u (ili Q-rack-u);
2. Za mega lead - fenomenalno, kad se ukljuce OBA oscilatora, strashni HP filter i dodamo jos par externih efekata (koje KORG nije uracunao u cenu), i pride preko patch-polja jos neki pristojni synth sa jos dva oscilaltora (makar i Prodigy) - eto lead-a;
3. Za efekte i to - pa svakako. Bilo bi zanimljivo cuti kako se novi MS20 lomi o mermerni pod hodnika u mojoj zgradi, sigurno je "masnije" od starog modela, a plus, sa silnim modulacionim mogucnostima (cak jedan LFO, WOW!), sasvim je glupo da ukljucujete npr. Matrix 1000, da ne pominjem nesto novije i skuplje (i ne-daj-boze-digitalno!).
Dakle, MS20 moze naci svoju multiplu primenu (maltene multitimbralnu) - NE za bas, NE za lead, NE za FX (tri timbra - dovoljno, zar ne?), sem toga, koristili su ga Aphex Twin, Prodigy i ko zna ko jos... Da puknu komsije od muke!
Vrh !! :rotfl::rotfl::rotfl:
Everbeatz
24-02-2013, 03:09 PM
Primena MS20:
Odlican review!!:D
wladymeer
25-02-2013, 02:50 AM
ma pusti to, iza?ao je King Korg (http://www.korg.com/kingkorg)... 8-)
mladenm
25-02-2013, 09:59 AM
KORG saga se nastavlja u vedrom raspolozenju :) E, pa kao sto je Twilight Saga pobrala sve Zlatne maline ovog sveta za najgori film, izgleda ni da novi Kralj Virtualnih Zivotinja nece proci bolje! Nadam se da ste vec odslusali sve moguce i nemoguce YouTube pricice, performance, soundove i druge cake vezane za najnovije KORGovo chedo. I ja ih odslusah, i bas sam odusevljen - onaj CV/Gate Out bas doprinosi mocnom zvuku prepunom tako neophodnih srednjih njakavih zvukova, a i mogu da ga povezem kod kuce... cekaj ono... pa nemam nista sa CV/Gate-om?!? Dodjavola, moram da prepravim svoj Virus TI da bi se pokorio novom Kralju!!! Vidi samo te specifikacije: XMT sinteza (za razliku od MMT sinteze na Radiasu i R3), pise na KORG sajtu i da ima jedan filter (!) po timbru - a cak do dva timbra! Cak 100 User memorija! Arpedjo do 8 koraka!!!! Bravooo!!!!! I pise za filtre "18 types - including modeling filters". Sta to znaci? Ima analogni filter, pa su dodali i modele? Hmmmm... a nigde ne stoji VCF... Malo lazemo, a? Ma nema veze... Dva timbra sa jednim oscilatorom viska u odnosu na Radias i ista polifonija. Za tricavih 1200 EUR. Ma odmah bacam ono djubre od Virusa, ko mu napravi 6 izlaza, duple filtre po boji, 16 timbrova, tri oscilatora i sub i ring, krsh efekata po timbru... A oni filtri bez veze pevaju kako i da ih konfigurises, a i malo je modulacija... I ono g...vno od Waldorf Q-a cu da bacim... Sta on meni kao pet oscilatora po glasu... I opet 16 timbrova, i opet maltene sve mozes da modulises svime...
Je l' KORG stvarno misli da smo blesavi ili da zivimo na Marsu? Dokle, ljudi, ovakve podvale? Da, reci cete da je ovo duplo jeftinije od TI-dvojke, ali 1200 evra za nov, bitimbralni synth koji nema nikakvu specijalnu novu sintezu i koji (bar na snimcima) zvuci kao mongolsko bifonicko pevanje? Pa da ovo kosta 450 / 500 evra, pa da covek odvoji parice i da uzme (ne znam kakva je klavijatura) za kontroler sa dugmicima za drndanje, uz malko arpedja za dopunu necem stvarno jakom (recimo, MS20 preko CV/Gate:rotfl:)... Preterah. Opet reklamiram KORG, a imam samo jedan njihov synth, iskreno, 707. Drugi sigurno nikad necu imati, ako ovako nastave. 'Ajd' u zdravlje!
awacs
25-02-2013, 01:45 PM
Je l' KORG stvarno misli da smo blesavi ili da zivimo na Marsu? Dokle, ljudi, ovakve podvale? Da, reci cete da je ovo duplo jeftinije od TI-dvojke, ali 1200 evra za nov, bitimbralni synth koji nema nikakvu specijalnu novu sintezu i koji (bar na snimcima) zvuci kao mongolsko bifonicko pevanje? Pa da ovo kosta 450 / 500 evra, pa da covek odvoji parice i da uzme (ne znam kakva je klavijatura) za kontroler sa dugmicima za drndanje, uz malko arpedja za dopunu necem stvarno jakom (recimo, MS20 preko CV/Gate:rotfl:)... Preterah. Opet reklamiram KORG, a imam samo jedan njihov synth, iskreno, 707. Drugi sigurno nikad necu imati, ako ovako nastave. 'Ajd' u zdravlje!
E, da ne gre?imo du?u, taj KK uop?te ne deluje lo?e (po onome ?to sam čuo na YT).
Druga stvar, kao ?to je nekad MS-20 bio "poor man's MiniMoog" (i donekle homeless man's VCS3), tako je i ovo nekakav poor man's Virus. ?ta je lo?e u tome? Napravili su ne?to ?to je zgodno za one kojima trebaju te farbe na ?ivim nastupima, ne bi da daju pare za Access, a neće ni da se zalamaju sa laptopom, VSTi routingom, latencijama.
Po meni ovo ima vi?e smisla nego MS-20 Mini, jer se bar zna kome je namenjeno (onima koji sviraju u?ivo).
Pozdrav,
Vasa
mladenm
25-02-2013, 04:17 PM
Slazem se da nece i ne mogu svi imati Virusa ili vec, ali 1200 evra... Ako je i za zivo, bar po zvuku, svakako pre na (cetvorotimbralni) Nord 2x za 1100, pa i uz slabiju dirku i bez aftertouch-a. Ili - za "sirotinju" - Virus TI Snow i master, sve za manje od 1200 (a i Snow ima cetiri, i to kakva, timbra, i dobar je za live). No, ok, sigurno je da se i iz ovoga mogu izvuci prostojni zvuci, jos se nije rodio synth za preko hiljadarke a da bas nista ne moze... Zavisi ko sta trazi. Jedino ostaje zal sto i KORG i Roland i Yamaha ne mogu da se (s)nadju u novom veku. Da se napravi Mono/Poly sa MIDIjem i memorijom, Jupiter 8 sa npr. 4 timbra (i punom MIDI implementacijom) i nova Yamaha CS80 poly sa MIDIjem - i sve po pristojnim cenama:), eeeee... Uzgred, nov MS20 je 1979. kostao 750$ (priblizno oko 2100 danasnjih dolara), ali je tehnologija u medjuvremenu malo mrdnula... napred.
wladymeer
25-02-2013, 07:42 PM
Za 1200€ mi pada na pamet par boljih investicija:
Novation Ultranova (analog + vokoder + zvučna karta) i
Waldorf Blofeld (analog + FM/wavetable + 64mb flash sempler)
------------
ukupno: ~1.155€
Roland Juno-Di (ROMpler + groovebox + mp3/wav USB playback)
M-Audio Venom (moderni analog)
Akai Miniak (retro analog + groovebox)
------------
ukupno: ~1.145€
Kurzweil PC361 (ROMpler + VA + organ simulator)
M-Audio Oxygen 61 (da služi kao drugi red dirki :))
------------
ukupno: ~1.155€
sve novo i sve na lageru.
HrastProgrammer
26-02-2013, 03:39 PM
I ono g...vno od Waldorf Q-a cu da bacim... Sta on meni kao pet oscilatora po glasu... I opet 16 timbrova, i opet maltene sve mozes da modulises svime...
Ma da, i ja također, ba? bezveze ti Q-ovi ... Umjesto toga ću kupit 10-ak King Kongova ...
Synclavier
27-02-2013, 02:06 AM
Umjesto toga ću kupit 10-ak King Kongova ...
Da ih vezes "na red" preko USB-a i konacno dobijes taj "debeo" i "masan" zvuk... :wink:
HrastProgrammer
27-02-2013, 06:47 AM
Da ih vezes "na red" preko USB-a i konacno dobijes taj "debeo" i "masan" zvuk... :wink:
mladenm
27-02-2013, 10:47 AM
E, odlicna ideja ljudi, ali stvarno! Mozda mogu KORGovi programeri da razmisle da u update-verziji 1.4377 razmotre konfigurisanje multiplih KingKorg-ica preko USBa paralelno ili serijski, pa cak kao sto na Waldorf Q imate mogucnost modulisanja (i programiranja) panorama filtara i njihove serijsko/paralelne konfiguracije, da naprave isto sa onih 10 Kraljeva, a jedanaesti (koji dobijes gratis pri kupovini onih 10) da im bude master... To jest Car!!!
milos
13-03-2013, 07:57 AM
Na celom albumu od grupe Peru ( Rob Papen sa drugarima dok je bio mlad) ima MS20 + SQ10 sekvenci
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0jqwyG0rQBU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
mladenm
13-03-2013, 02:08 PM
Iskreno, ovakvu dosadu i neinventivnost je mogao da iskaze i recimo Crumar orguljama ili Moog Modular sistemom, a mozda i kombinacijom ova dva plus Casio VL1... Od ovako ocajne muzike ne dobijamo nikakvu informaciju kako stvarno moze da zvuci neki synth (da ne kazem da je inace irelevantno koji synth koristis ako je mjuza super). Off topic - ko zeli da cuje kako recimo pomenuti Moog Modular moze da zvuci, neka odslusa Wendy Carlos - Switched-On Bach (parcence - http://www.youtube.com/watch?v=dYYF36CQxNg)...
milos
13-03-2013, 10:54 PM
Papen je imao 17 godina kada je ovo radio :rolleyes:
Ko voli Tangerine Dream sekvence, moze da poslusa i Peru ili Novu.
Hteo sam da kazem da je citav bend imao 4 komada ms20 , poneki sa sq10 sekvencerima pa vredi poslusati Peru i Novu ko zeli da cuje neki zvuk sa MS20.
A Switched on sam slusao jedno mesec dana ( i Tomitu) kada mi je Clusterchord poslao postom ripove originalnih diskova .Hehe, tada nije tih rip albuma bilo na netu kao sada nego je radila klasicna posta.Tnx Tomo8-).
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.