Log in

View Full Version : Stereo Gitara Uzivo

Domestos
22-01-2013, 12:32 PM
Pozdrav!
Ovako, znam sta treba da uradim, ali ne znam pomocu kojih pedala je najlakse.
U osnovi, mono signal iz procesora (lampaskog) koji ide u mixetu bih razveo u dva mono signala. Jedan bi isao u mixetu kakav jeste, a na drugi bih nabacio EQ i kasnjenje od 15 milisekundi. Tako bih panovanjem ta dva mono signala dobio stereo zvuk na izlazu. Znam da neke mikesete imaju sve to u sebi, ali mi je problem sto vecina mjesta za sviranje ima svoj razglas koji ima koekakve miksete koje nemaju nista na sebi. Sad, za EQ mi nije problem (to svaka mikseta ima), ali kako da uradim kasnjenje od 15ak milisekundi na tom jednom signalu? Ima li neka pedala koja ima tako osjetljiv delay i da salje samo taj, zakasnjeni zvuk, bez soriginalnog?

Khan
22-01-2013, 06:34 PM
Sto se samog kasnjenja signala kroz pedalu tice, nemas problem. Bilo koja pristojna delay pedala ima opciju da salje samo FX signal, koji mozes da podesis kako ti drago. Npr. Boss DD7. Mozes i da dodelis jedan izlaz dry drugi FX i tako da udjes u PA sa 'stereo' signalom.

Ostatak price mi je malo nejasan, da li kazes da ne koristis nikakvo pojacalo (pojacala) nego ides iz mono procesora u PA i to je to?

I neki jeftiniji stereo procesor bi ti olaksao zivot...

Arthur
22-01-2013, 09:50 PM
drugo, savetovao bih ti oprez sa stereo slikom mono instrumenata u live svirci, osim ako nisu uslovi idealni. Faze uglavnom naprave opasna sranja, pa ćete normalno čuti možda 30% auditorijuma, i to na velikom razlgasu, napolju. U klubovima takva egzibicija je fizički skoro pa neizvodljiva (a da se čuje tačno to što ti hoćeš)

Bockie
22-01-2013, 10:13 PM
...a i da je moguća ta egzibicija...

...koliko ljudi po klubovima uop?te konta to...

...ali ajde da ne budem hejter...:wink:

Domestos
22-01-2013, 10:16 PM
Ok, zahvaljujem. A mislim da nece biti problema sa fazama, Dave Pensado koristi taj trik u miksanju. A koristim ga i ja. Tako da, kontam, ako se ne ponistava signal na stereo razglasu kod mene kuci, ne bi trebalo ni tamo. :)

MUzzY
22-01-2013, 10:50 PM
Kljucna stvar - u mixanju.

Pozdrav!

Inace koristi tu foru i Jhon Petrucci :) samo u miksanju :)

Arthur
22-01-2013, 10:50 PM
@domestos
upravo u tome grešiš. Dave pensado mixa u režiji, sa perfektnim stereo imagingom. Ti kod kuće, takođe verovatno imaš pristojno rešenu poziciju slušanja. Klubovi uglavnom nemaju, zvučnici stoje gde su enterijerski bili mogući, a i to je počesto zanemareno u potpunosti, do krajnje nelogičnosti. Dovoljno je i prilično malo odstupanje u pozicioniranju, u nivou desetine centimetra, pa da stvari na dobrom delu površine zatvorenog prostora (kluba) odu u majčinu. Ja sam više puta pokušao sa običnim multimic setupom na istom pojačalu pa u left-right postavki, skoro svaki put bi dobio mnogo više štete nego koristi.

I molim te da savete ovde ipak prihvataš sa nešto manje rezerve, ima ovde ljudi koji znaju o čemu pričaju, sa dosta iskustva. Ja sam prošle godine uradio skoro pa trocifren broj live gigova u svim mogućim i nemogućim setupima, te ti toplo i dobronamerno savetujem da se okaneš igrarije sa fazama u live situacijama, osim , ponavljam, u prilično idealnim uslovima :)