Log in

View Full Version : Zvučna izolacija i akustički tretman sobe za probe

horton
16-01-2013, 10:58 AM
Pozdrav,

nevoljko stavljam novi topic jer vidim da ima jako puno pisanog materijala o temi zvučne izolacije i ostalog, ali neke stvari mi još nisu jasne i ne znam kako bi to primjenio na svoj primjer.

Dakle moja udruga je dobila neki stari poslovni prostor(trgovina) na korištenje i htjeli bi ga transformirati u vježbaonicu za neke lokalne bendove koji nemaju prostor za svirku.

Prostor ima nekih 30 m2 izgleda otprilike ovako:

http://imageshack.us/photo/my-images/685/89141172.jpg/

Ono što me najviše brine je taj stakleni izlog, na kojima su vrata te ide direkt na ulicu i kroz kojeg će vjerojatno najviše zvuka/zraka izlaziti. S obzirom na to da nismo baš u mogučnosti praviti još jednu sobu unutar te sobe, zanima me koja bi druga tehnika bila upotrebljiva za to(gips, kamena vuna??)
Ovu gipsanu pregradu ne vjerujem da možemo maknuti, ali možda bi nam ona čak i dobro došla u svrhu izolacije.

Što se tiče akustičnog tretmana. Htjeli bi izbjeći prekomjeran gain frekvencija ispod 100 Hz i iznad 15KHz. Znam da postoje absorberi za niske frek. i difuzori za visoke. Ono što ne znam je, kako i koliko napraviti i gdje ih smjestiti.

Nadam se da nisam previše gluposti natrkeljo i da će bit koji savjet :)

DaBear
16-01-2013, 04:36 PM
Pozdrav,

nevoljko stavljam novi topic jer vidim da ima jako puno pisanog materijala o temi zvučne izolacije i ostalog, ali neke stvari mi jo? nisu jasne i ne znam kako bi to primjenio na svoj primjer.

Dakle moja udruga je dobila neki stari poslovni prostor(trgovina) na kori?tenje i htjeli bi ga transformirati u vje?baonicu za neke lokalne bendove koji nemaju prostor za svirku.

Prostor ima nekih 30 m2 izgleda otprilike ovako:

http://imageshack.us/photo/my-images/685/89141172.jpg/

Ono ?to me najvi?e brine je taj stakleni izlog, na kojima su vrata te ide direkt na ulicu i kroz kojeg će vjerojatno najvi?e zvuka/zraka izlaziti. S obzirom na to da nismo ba? u mogučnosti praviti jo? jednu sobu unutar te sobe, zanima me koja bi druga tehnika bila upotrebljiva za to(gips, kamena vuna??)
Ovu gipsanu pregradu ne vjerujem da mo?emo maknuti, ali mo?da bi nam ona čak i dobro do?la u svrhu izolacije.

?to se tiče akustičnog tretmana. Htjeli bi izbjeći prekomjeran gain frekvencija ispod 100 Hz i iznad 15KHz. Znam da postoje absorberi za niske frek. i difuzori za visoke. Ono ?to ne znam je, kako i koliko napraviti i gdje ih smjestiti.

Nadam se da nisam previ?e gluposti natrkeljo i da će bit koji savjet :)

a na koliko dugo ste dobili taj prostor sa tolikim izlogom?
Jel ga placate ili je besplatno ?
jel ima neko iznad ili sa strana? Jel prometna ulica? Stambeno okolo?

Mislim, zvucna izolacija se dobija sa masom...blokovi / cigla / slojevi gipsa / slojevi MDF-a / malo vazduh izmedju itd...pa opet isto.
Taj izlog treba da se zatvori nekim zidom , sa novim vratma..itd...plus, od silnih tretmana (sto izolacije, sto neke akustike, smanjice vam se prostor unutra, itd...)
A gde je obezbedjenje prostora? Brave, katanci..alarm? Da ne dobije oprema noge...
Sve to treba uzeti u obzir, jer nista nemoze da se uradi za male / nikakve pare....

horton
16-01-2013, 08:21 PM
To nam grad subvencionira. Prostor je od jedne poznanice udruge pa nam ga daje dosta jeftinije. Lijevo od kuće ?ivi jedna stara ?ena, a desno nitko. Prekoputa je trgovina, a ulica je dosta prometna i ima već jedno 2, 3 kafića u njoj.

Mislim da je kuća dosta dobro sagrađena(mislim da je cigla u pitanju) jer je građena prije dost godina, ali je u sasvim ok stanju. Svjesni smo i krađa pa ćemo i na to obratiti malo veću pa?nju. ?to se tiće smanjivanja prostora to i nije toliki problem jer smo vi?e manji svi navikli u ?pajzu svirat, tako da :P

Znači najbolje bi bilo zazidat taj zid. Na?alost mi nismo u mogučnosti to radit. Dali bi recimo neki monta?ni zid tipa: gips-kamena vuna-gips mogao odraditi posao??

horton
19-02-2013, 04:57 PM
nema nitko prijedlog?? Stvarno bi nam svaki savjet dobro do?ao :)

Eomsy
20-02-2013, 12:44 PM
...

Znači najbolje bi bilo zazidat taj zid. Na?alost mi nismo u mogučnosti to radit. Dali bi recimo neki monta?ni zid tipa: gips-kamena vuna-gips mogao odraditi posao??

NE! Za izoliranje basa treba MASA, a to ni sa 2 sloja gipsa, vuna, 2x gips ne dobiva?. Najbolje je zidati, a ako ne, onda mo?da ić sa 2x knauf, tvrda vuna (10 cm), zrak (5cm), vuna (10cm), 2x knauf. , treba misliti na dobra vrata ... E sad, jel to jeftinije nego zidat, izračunaj sam :wink: ... I sa tim nemoj očekivati potpunu izolaciju sa vanjskim svijetom, jer za to je potrebna soba u sobi ....