Log in

View Full Version : Kupovina klavijature, pomoc

mitamacro
20-12-2012, 07:14 PM
Pozdrav svima!

Ceo zivot pricam kako hocu da naucim da sviram klavir i nikako da preduzmem nesto povodom toga. Sada sam definitivno odlucio da naucim i hocu da kupim neku klavijaturu da mi sluzi lepo. Posto sam pocetnik i raspolazem sa 450-500 eura voleo bih da me posavetujete.

Procitao sam dosta stvari pogledao dosta snimaka na youtube, komentara itd...
Shvatio sam sta je aranzer a sta obicna klavijatura.

Meni je zelja da naucim da sviram klavir da ima lep zvuk klavira ne treba mi neki PERFEKTAN zvuk jer se necu baviti profesionalno time nego za svoju dusu i sto se uvek postavlja to pitanje za sta ti treba ? Nije valjda da ako se odlucim za narodnjake ( pretezno ) necu moci da imam solidan zvuk klavira ili preci na neku drugu vrstu muzike .. ?

Veoma bi voleo da imam mogucnost da opicim narodnjake sto se kaze :) jer volim i to ;) npr. da mogu da odnesem negde kada se atmosfera zagreje da opicim koju pesmu.

Korg pa50 sam pogledao on je oko 400 eura ... ali kada sam geldao po forumima i citao komentare, video sam da pisu ljudi ovako " steta sto nemam korg pa 80 " ili tako nesto... pa nije valjda tolika razlika u tome ??? Sta da radim onda ... da skupljam jos 200 eura ili mogu da nadjem nesto za 400 - 500 eura ... Hvalaa ali stvarno se ne razumem ni najmanje ... i na sta da obratim paznju kod polovnih. Mozda moze nesto bolje od pa50 ?

wladymeer
21-12-2012, 12:45 AM
Možeš naći u oglasima jedan polovan Roland GW8E u tom cenovnom rangu trenutno...

mitamacro
21-12-2012, 03:35 PM
Pogledao sam oglas, da li je stvarno bolji od Korg Pa50 ?

wladymeer
21-12-2012, 04:49 PM
Za početak ne može da ima goru dirku nikako, a na duže staze, to itekako znači. A sa druge strane, jednostavno je novija klavijatura. Ima i mp3 player tako da ne zavisiš isključivo od MIDI formata.

A ako ti je zvuk klavira iole bitan (ili samo mešaš klavijaturu i klavir kao termine), dileme izmedju Rolanda i Korga nema za cenu o kojoj govorimo. Roland je tu jedno 3 puta bolji.

Mada, kako sad vidim, ima i nov BK-3 da se kupi za malo veći iznos od onog kog si isplanirao, to bi trenutno za tebe možda bio i best buy.

mitamacro
21-12-2012, 06:36 PM
Hvala na informaciji, ja moram da se odlucim u naredna 4 dana svaki savet je dobrodoaso, takodje non stop se pojavljuju nove stvari na oglasima pogledacu sada i tu klavijaturu.

Ma bitno mi je da ima lep zvuk klavira npr pogledao sam na youtube ovakav zvuk npr meni je dovoljno :)

http://www.youtube.com/watch?v=kizo7y5tkKM

pojavio se i aranzer roland va 3, bas se osecam bzvz kad nemam nikog' da pitam licno koga poznajem da ga " smorim " pa moram ovako vas... koliko me zbunjuju sada .... "GW 8 je ozbiljniji i od BK 5,a kamo li od ove igračke BK 3.Ovo je nasljednik E 09.Pozdrav! "

wladymeer
22-12-2012, 10:35 AM
Sve si ti naivan :)

Na takav klavir možeš da zaboraviš od bilo koje PA serije osim ako ne doplatiš za sempler pa učitaš semplove (PA 50 nema tu opciju)

mitamacro
22-12-2012, 12:12 PM
aww... dobro ... hvala ti puno, stvarno si mi pomogao dosta da shvatim sta moze sta ne moze i kako, u principu fali mi jos 200 eura da bi uzeo sta sam zamislio ;) .... probacu da ih strvorim

wladymeer
22-12-2012, 01:19 PM
Poslao sam ti privatnu poruku sa nekim linkovima, možda pomogne.

akordeonista
23-12-2012, 12:43 AM
GW8 je zvucno daleko bolji od PA50 ali nisam siguran da ima bolju dirku jer je i na njemu veoma losa klavijatura. Dirke su zilave i za nijansu krace od standardnih pa je veoma nezgodno svirati na njih. Drugo, sto se tice koriscenja, cela Korgova PA serija spada u veoma prakticne klavijature za upotrebu (ako ne i najprakticnije)! Sve je veoma pregledno i dostupno, dok kod pomenutog GW8 i nije "sve na izvol`te"!
Imam kolegu koji jako lepo radi sa GW8 i da kupujem za sebe klavijaturu a da biram od ova dva modela izabrao bih GW8 ali obzirom da se radi o coveku koji nema bas veliko znanje oko aranzera, nisam siguran da mu je on najbolji izbor!