View Full Version : Dva predmixa......molim za savet (vazno:)
Evo, zavrsavam jedan album..... bend iz Uzica, drugi studijski album..... malo funk, malo rokic, regge.....uglavnom nista moderno, a ni retro.....
voleo bih sto vise komentara na mix..... dve pesme su za sad pri kraju, ovo su neke naznake zvuka.....
sve kritike dobrodosle (sugestije takodje)....
takodje me zanima i kako vam ovaj ni-tamo ni vamo trip zvuci kao slusaocima (pesme, stil....)
http://www.sendspace.com/filegroup/ThZi4jOgYoPSFn3QXsDfyg
HVALA!!!!
Super! "My Love" je kao Marvin Gej, a "Tell Your Boss" pravi punokrvni fanki.
?to se tiče miksa, vidi se da je ostavljeno prostora za mastering taman onoliko koliko treba, IMHO.
U "Tell Your Boss" mislim da ima gre?kica u engleskom tekstu.Takođe, izgleda da je de-esser pojeo ono "ss" iz iz "boss", pa je ostalo "bo". Nemoj mi verovati na reč, po?to sam antisluhista, ali čini mi se da ima i nekih sitnih nepreciznosti u intonaciji. Za neki drugi stil to ne bi ni?ta smetalo, ali ovde je moćni vokal jedna od centralnih stavki celog koncepta, pa mo?da bi zato to trebalo malo proče?ljati.
U?ice je izgleda fanki taun. Pre desetak (tačnije devetak) godina slu?ao sam u Novom Sadu nastup grupe Moon Dance iz U?ica i bili su odlični, do danas jedna od najboljih domaćih grupa tog ?anra koje sam čuo.
hvala. Ovo je ba? Moondance ;)
hvala. Ovo je ba? Moondance ;)
Nemoj me zezati!!! Neverovatno, tolike godine mi ta svirka u klubu Foxtrot ne izbija iz glave. Stvarno je bilo odlično! Uvek sam se pitao za?to jedna tako jaka grupa ne snima ne?to svoje. Koliko mogu da čujem promenili su pevača - onaj stari je bio odličan u pesmama Dejvida Bouvija i Toking hedsa, a ovo sad vi?e vuče na crnačku stranu. Naravno, opredelili su se da pevaju na engleskom jer tako "bolje zvuči"... O tome je već dosta pričano, pa da ne pokrećemo sad staru temu.
U svakom slučaju, stvarno mi je drago ?to čujem da Moondance priprema album, a jo? dra?e ?to će očigledno biti stvarno dobro urađen i sa tvoje strane. Nadam se da će imati i bar jedan "hit singl". U ovakvim prilikama uvek se setim gore pomenutog Bouvija i njegovog čuvenog prodora sa "Zigijem" - producenti su čuli album i rekli super je to, samo ti fali hit singl. I on je onda seo i napisao "Starman".
(pesme, stil....)
?to se toga tiče nema dileme - ovo je zakon:
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/b-tcT4lJz2Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Hahaa...to je ta ekipa....
Radimo ceo album (10 pesama).....9 na engleskom, jedna na nasem....
ove 2 planiramo prvo da izbacimo....pa ostatak u paketu.....
vokal nisam nista shtimao, preslusacu pazljivo....muka mi je od tih auto-melodyne gluposti...pa se trudim da bar kada imam dobrog pevaca ne palim to po cenu da nesto malo proleti...... de-esser, mislim da nema na 'tell your boss'.....
ali cu pogledati malo....
ima li ko kakvu sugestiju globalno? Odnosi, boje, prostori, dinamika......... bas?
Francuz
16-12-2012, 03:52 PM
http://youtu.be/wPyVwdwzqAw
I ovo je Moondace ali drugi pevac kad crkne Mita ,Milance ce ga zamenit hahaha.Uzicki proizvod osim kajmaka i prsute nadje se jos ponesta.:)
http://youtu.be/wPyVwdwzqAw
Sad kapiram da je isti pevač. U klubu nije vokal toliko dolazio do izra?aja kao na studijskom snimku pa mi se učinilo da je drugi. A i pro?lo je devet godina od tada...
sad slusam...u My loves mi je malo na dobosu pobegla neka sredina, od zelje da napravim onaj vintage kanta zvuk..... moram to ublaziti
awacs
17-12-2012, 12:59 PM
sad slusam...u My loves mi je malo na dobosu pobegla neka sredina, od zelje da napravim onaj vintage kanta zvuk..... moram to ublaziti
Ništa to ne smeta, doboš je u redu osim što je preglasan. Gitare i orgulje su pak pretihe. Elem, ja bih stišao doboš za par dB i za isto toliko generalno pojačao ove harmonske instrumente (osim Rhodesa). Boje su odlične, dobri su prostori, samo sredi balanse koji nisu baš odlični, naročito u onim instrumentalnim mostovima koji počinju sa gitarskom frazom (c#dim, šta li je?), pa Hammond, pa svašta... dobri muzički događaji koji prosto traže da budu dinamički različiti od ostatka, a ovako ostanu ravni kao da nisu važni. I tomovi mi se čine malo mršavim za ovakav manir svirke. Isto važi i za drugu numeru.
Nego, jel' doboš trigerovan ili čovek stvarno udara ko mašina?
Pozdrav,
Vasa
P.S. To što sam se raskenjao ne znači da nisi uradio dobar posao, naprotiv :wink:
Ni?ta to ne smeta, dobo? je u redu osim ?to je preglasan. Gitare i orgulje su pak pretihe. Elem, ja bih sti?ao dobo? za par dB i za isto toliko generalno pojačao ove harmonske instrumente (osim Rhodesa). Boje su odlične, dobri su prostori, samo sredi balanse koji nisu ba? odlični, naročito u onim instrumentalnim mostovima koji počinju sa gitarskom frazom (c#dim, ?ta li je?), pa Hammond, pa sva?ta... dobri muzički događaji koji prosto tra?e da budu dinamički različiti od ostatka, a ovako ostanu ravni kao da nisu va?ni. I tomovi mi se čine malo mr?avim za ovakav manir svirke. Isto va?i i za drugu numeru.
Nego, jel' dobo? trigerovan ili čovek stvarno udara ko ma?ina?
Pozdrav,
Vasa
P.S. To ?to sam se raskenjao ne znači da nisi uradio dobar posao, naprotiv :wink:
Hvala na savetima i izdvojenom vremenu....
U My loves je dobos layerovan, triger + originalni, a u drugoj pesmi nema trigera.... btw, taj triger je i jedini, sve ostalo je iz ruke :)..
probacu malo da doteram odnose, imam problem, generalno, sto je pevac, ujedno i gitarista i sve vreme nam je gitara nekako u drugom planu, u odnosu na sve ostalo.... tako da nam cesto promakne....
awacs
17-12-2012, 02:36 PM
sve vreme nam je gitara nekako u drugom planu, u odnosu na sve ostalo.... tako da nam cesto promakne....
Kapiram, ali ono što je u drugom planu ne mora nužno da bude (pre)tiho. Ustvari, dobro je što si pomenuo planove, to je dobar okvir za razmišljanje. Ovako kako si zasad postavio mikseve u prvom planu su doboš i vokal, u drugom kick i bas, a sve ostalo je u trećem planu.
Vrlo je verovatno da previše dogmatski posmatram stvari, ali ovakva svirka ustvari zahteva samo dva plana u miksu: "vokal" i "sve ostalo". Ustvari sam to i rekao u prethodnom postu - povuci doboš u drugi plan, a gitare, hammonde i slične stvari privuci u isti taj plan. Pa ih i izvuci u prvi plan kad treba. Sve će lepo da se zalepi jedno za drugo. I vozi vokal automatizacijom, naravno...
Pozdrav,
Vasa
recimo da se slažem sa ovim što je awacs napisao... ali moram reći da mi mnoooogo fale visoki (da ne kažem "kristal" zvuk") u ovim pesmama... recimo stanjio činele, doboš malo "prosvetlio" itd... po meni ovo treba da bude i malo fancy zvučno. I lično bih se još igrao sa reverbima, sve mi je malo dry i sirovo.. inače dobar posao ovako sve generalno, a ja ti pričam svoj neki doživljaj samo :) i da, tell your boss mi bolje zvuči od my loves, ali stvarno su detalji u pitanju a o tome možemo do sutra... pozzz offčino! ;D
recimo da se sla?em sa ovim ?to je awacs napisao... ali moram reći da mi mnoooogo fale visoki (da ne ka?em "kristal" zvuk") u ovim pesmama... recimo stanjio činele, dobo? malo "prosvetlio" itd... po meni ovo treba da bude i malo fancy zvučno. I lično bih se jo? igrao sa reverbima, sve mi je malo dry i sirovo.. inače dobar posao ovako sve generalno, a ja ti pričam svoj neki do?ivljaj samo :) i da, tell your boss mi bolje zvuči od my loves, ali stvarno su detalji u pitanju a o tome mo?emo do sutra... pozzz offčino! ;D
Hvala, Vucino :)
moguce da fale, mada je nisam jurio neki ultra moderan zvuk...ima mesa da se doda gore, cinele su dobre, korekno snimane, ......
ali probacu i tu varijantu.......
Hvala, Vucino :)
moguce da fale, mada je nisam jurio neki ultra moderan zvuk...ima mesa da se doda gore, cinele su dobre, korekno snimane, ......
ali probacu i tu varijantu.......
probaj, neki "air" eq pa vidi na ?ta će ličiti... a recimo probaj i na bass-u slobodno malo neki low shelf, mo?e? slobodno i mrvu da ga pojačaja? i dotegne? kompresor ili čak i transient designer.. eto, toliko od mene :)
probaj, neki "air" eq pa vidi na ?ta će ličiti... a recimo probaj i na bass-u slobodno malo neki low shelf, mo?e? slobodno i mrvu da ga pojačaja? i dotegne? kompresor ili čak i transient designer.. eto, toliko od mene :)
da....mada nema nista na masteru.... sem Fab L lim......... mozda se vecina stvari o kojima pricas da popraviti jednim masivpasiv :D zahvatom
To ?to zvuči dry je po meni taman toliko da ostane prostora za dodavanje malo reverba u masteringu. Isto va?i i za EQ, čini mi se da je za sirov miks i bolje da bude ovako. Jedino ono ?to Vasa reče za odnose, mo?da ba? treba uzeti za referencu njegove probne mikseve kojih ovde ima na temama gde su postavljani kanali za testiranje. Kod njega su ti planovi stvarno savr?eno razdvojeni i jasni, ?to naročito dolazi do izra?aja u niskim frekvencijama, gde se obično de?ava najveće "muljanje".
Ali sve su to sitnice naspram glavne stvari. ?to na engleskom? Znam, znam da je o tome pričano hiljadu puta, ali jednostavno mi je bezveze raspredati o tome da li treba podići malo visoke tamo gde su činele i sl. a ne reći ni?ta o osnovnim problemima...
HeatMan
19-12-2012, 09:00 PM
nisam chitao dosadashnje kritike i komentare pa se nadam da necu previshe odskakati. :)
Muzika mi se generalno ne svidja jer mi je sve jako nepovezano, i vokal nema nikakav gruv i ima dosta falsheva.. ne uklapa mi se u celu prichu uopshte.. a i veliki sam protivnik pevanja na engleskom ako ti engleski nije apsolutno perfektan. mada znash kako, da ne budem bash "najpljuvach rumskog" ti reche da je ovo neka funk, rock i reggae, a ovo ne vidim ni kao jedno ni drugo ni trece.. :) ova druga mi je vishe neki fusion ili kako bi neki rekli "acid" nego bash funk.. al ajd da je npr funky :)
Sad shto se mixa tiche (naravno ovo je sve kako bi meni bilo logichno da zvuchi) u pesmi "my loves", kanta dobosh mi se ni malo ne svidja. ne ide mi uz stvar. Ali ako si bash zamislio tako da zvuchi, probaj da mu dodash malo tape saturacije decapitor ili bar malo inflatora i zavuci ga nize u miksu ali mu digni sam tranzijent. Sad, ja ovo slusham na nekim 3,5" aiwa matorim kanta zvuchnicima, ali sve preslushavam kod kuce na tome tako da ih koliko toliko poznajem samo ne mogu chuti lepo odnose bassa i kicka tako da ne mogu to da komentarishem.. Uz to recheno, fali mi gitare i pad i slichno da mi budu glasnije. A ako ti se gubi vokal kad dignesh sve sem bubnja i bassa, ti ga izvuci paralelnom kompresijom.
tell your boss.. uhhh.. ovde se treba igrati sa editovanjem.. mnogo.. gitara dosta chesto mashi ritam, i kick isto ne radi kako treba.. mislim da je bass chak ok ali da noga previshe sheta.. onda ce ti miks proraditi pa cesh moci i da spustish bass u miksu.. isto mi fali da chujem vishe "harmonskih instrumenata".. Sad jedva da razumem rech shta pevach pricha, ali u refrenu pretpostavljam da pricha "tell your boss to shut up".. probaj da mu skinesh malo deessinga sa vokala tu jer se ne chuje S na "boss".. mislim da imash previshe rooma na bubnju i da to dodatno smanjuje gruv jer ne puca onako funkerski kako pretpostavljam da zele.. mozda bih i ovde minimalno digao tranzijent na doboshu.. ali MINIMALNO. :)
U principu mi treba vishe saturacije na vecini stvari, i da bude malo "shiljatiji" mix, shto cesh moci da uradish kad dignesh isntrumente, onda mozesh malo da "nashiljish" visoke na drumsetu i ostalim udaraljkama.. i mislim da bi malo saturacije i paralelne kompresije na vokalu dosta pomoglo jer mi je pevach jaaako slab..
Eto, nadam se da ti neshto znachi i da je bar malo pomoglo.. :)
naravno.....bukvalno svaki savet pokusavam da primenim na mixu....probacu pa okaciti za koji dan:wink:
awacs
20-12-2012, 12:50 AM
... jedino ?to u miksu ne mo?e da se promeni je jezik na kom se peva. Nemam ja ni?ta protiv engleskog jezika (makar i sa nesavr?enim izgovorom), nego ne razumem za?to ljudi misle da su pametniji na engleskom nego na onom jeziku na kom inače razgovaraju sa kasirkom u bakalnici...
Pozdrav,
Vasa
... jedino što u miksu ne može da se promeni je jezik na kom se peva.
Eto ideje - integrisati Melodyne i Google Translate.
Ali dobro, neko jednostavno nije u fazonu da bude u grupi koja peva na maternjem jeziku. Na primer jedan moj drugar je u Srbiji imao bend koji je svirao isključivo strani repertoar (na engleskom). Onda se odselio u Holandiju i već godinama svira u grupi sa jednim Holanđaninom koji takođe ne voli da peva na maternjem jeziku. On peva na srpskom.
MUzzY
22-12-2012, 02:16 PM
Ne mora biti perfektno da bi bilo lepo ali treba izbegavati da nesto bude lose a misliti da je unikatno.
evo popravljenog mixa jedne pesme.....druga ima vise da se pegla....pa cu okaciti i nju....
http://soundcloud.com/studiooff/the-moondance-tell-your-boss
mislim da je ovo prvi put da neko okaci mix, pa onda poslusa komentare i peimeni ih na mix koji takodje okachi.... :)...moze da bude korisno
mislim da je ovo prvi put da neko okaci mix, pa onda poslusa komentare i peimeni ih na mix koji takodje okachi.... :)...moze da bude korisno
za?to da ne? meni je to odlična fora ukoliko nema? problem sa sujetom i radim to kad god mogu. Razmi?ljam na "programerski" način. Imam alpha, beta, rc i final fazu, a ono ?to ti ka?u ljudi ti dođe kao report bug-ova :D
elem, meni je to stvarno odlično i naravno da ne treba svaku sugestiju da prihvati?.. ali ako ima? neke nedoumice lak?e je doneti odluku kad čuje? drugo mi?ljenje, pogotovo ako se poklopi sa mi?ljenjima drugih.. mnogo se stvari u glavi i mozgu izme?a tokom rada i prosto navikne? na neki zvuk koji mo?e biti pogre?an pa ako nema? jedno mesec i vi?e dana lufta da ostavi? mix i da ga posle toga čuje? "kako treba" onda za?to da ne
i da se ogradim odmah.. nije ovde reč o nesigurnosti u sebe već o tome da poku?a? na svaki način da ostvari? najbolji mogući rezultat na kraju
e da, mix... odlične su mi boje i odnosi sad (možda mi el. piano za mrvu glasniji nego što treba) i super je matrica generalno mada mi malo zvuči preširoko... vokal je mnogo povučen u drugi plan (daleko je i tih u odnosu na matricu).. baš se oseti taj drugi plan na startu pevanja... ali sve u svemu jako jako dobar mix :)
HeatMan
25-12-2012, 10:24 AM
dosta je bolje sad, definitivno! samo mi i dalje fali S na refrenu.. ali izgleda da je on loshe otpevao.. mozda to moze josh da se izedituje, chisto da se razume shta pricha.. :)
trebalo je izeditovati malo bass i bubanj, chisto da ti olaksha posao u miksu.. ali ovo je vec jako dobro :)
zašto da ne? meni je to odlična fora ukoliko nemaš problem sa sujetom i radim to kad god mogu. Razmišljam na "programerski" način. Imam alpha, beta, rc i final fazu, a ono što ti kažu ljudi ti dođe kao report bug-ova :D
elem, meni je to stvarno odlično i naravno da ne treba svaku sugestiju da prihvatiš.. ali ako imaš neke nedoumice lakše je doneti odluku kad čuješ drugo mišljenje, pogotovo ako se poklopi sa mišljenjima drugih.. mnogo se stvari u glavi i mozgu izmeša tokom rada i prosto navikneš na neki zvuk koji može biti pogrešan pa ako nemaš jedno mesec i više dana lufta da ostaviš mix i da ga posle toga čuješ "kako treba" onda zašto da ne
i da se ogradim odmah.. nije ovde reč o nesigurnosti u sebe već o tome da pokušaš na svaki način da ostvariš najbolji mogući rezultat na kraju
Ja obicno kacim mixeve iz tri razloga - prvi i osnovni - stalno proveravam monitoring, a ovo je najbolji nacin za to . I jaaako mi je drago da bas niko (a dosta je ljudi culo) nije imao zamerku na neki opseg, sliku, planove (osim mojih postavki)...... sto znaci da mi je monitoring translatoran.
Drugo - covek malo otupi i navikne se na zvuk, i ja stvarno nism u stanju da budem potpuno realan posle par meseci snimanja albuma...
trece - sugestije od ljudi iz struke su uvek dobrodosle...
Licno mislim da je ovaj mix sad dosta bolji, a kod one druge pesme ce biti jos veca razlika..... okacicu za koji dan... najvise zahvaljujuci vasim sugestijama
Da se ne zahvaljujem pojedinacno - HVALA SVIMA
@Heath.... izvlacio sam Ssss u editu, ali ne vredi, on ga je tako pevao strahujuci od tvrdog engleskog.......
generalno je mozda moglo malo na editu da se pegla, ali nisam preterivao, a vokal sam ostavio potpuno free-tune....kako je otpevao...
MUzzY
25-12-2012, 03:57 PM
Jesi probao FabFilter proDS? Meni to vec mesecima u nazad resava sve moguce probleme sa "s"evima.
Jesi probao FabFilter proDS? Meni to vec mesecima u nazad resava sve moguce probleme sa "s"evima.
nisam.... ovde je problem sto fale esevi
Iseče? parče glasa S sa nekog drugog mesta i nalepi? na "boss". Trajanje operacije tri minuta, problem re?en.
MUzzY
25-12-2012, 05:48 PM
evo popravljenog mixa jedne pesme.....druga ima vise da se pegla....pa cu okaciti i nju....
http://soundcloud.com/studiooff/the-moondance-tell-your-boss
Ako te ne mrzi, napisi sta si sve radio na vokalu. Imam neke ideje sta bi mogao da probas ali me pre toga interesuje kakv ti je bio pristup.
Poz!
Ako te ne mrzi, napisi sta si sve radio na vokalu. Imam neke ideje sta bi mogao da probas ali me pre toga interesuje kakv ti je bio pristup.
Poz!
c414 btlII u Avedis MA5 pa u Lynx.....
i mixu - farchild sa uada, sony inflator, mislim da je api 550a kao eq.... ali morao bih da pogledam projekat....
naravno, 1176 uall butons modu na sendu i blagi dimension d .... reverb mislim da je lex vintage plate...
MUzzY
25-12-2012, 09:31 PM
E kul :) 550a ima lep top-end ali je malo "hladan" eq sam po sebi. Probaj R EQ iz waves paketa. On je dosta topliji, mozda ti se dopadne.
Ja bih jos malo pojacao tu paralelu sa 1176 (ekstra fora btw) i predlazem ti da na kraj lanca vokalne trake postavis vocal rider i iskontrolises poprilicno osetne padove u dinamici na kraju skoro svake fraze (da ne kazem reci). Pretpostavljam da sve vox trake sumiras na posebnom bus-u?
Umesto inflatora mozes da stavis i 1176 u all buttons modu na kraj lanca i da njime zakucas vokal (nek ti reaguje samo u pikovima i to tako sto ce da makne max 1-2db-a). Ne znam kako se ponasa UADov 1176 ali Waves black verzija mi uvek pomogne.
Heavy Jerk
25-12-2012, 10:03 PM
^^kad vec spomenu Vocal Rider, probaj obrnuto, tj. na pocetku lanca da ispeglas vokale, a kompresorom/ima mu menjaj envelopu, dok automatizacijom na kraju juri zeljenu dinamiku.
Kad vec spominjete eq-e, API je cool ali je prilicno neprecizan (bar meni), zbog previse velikih podeoka. Moj favorit je NobleQ od PSP-a, bas je muzikalan.
Ovo je za mene atipican lanac za vokal.... prvo od mikrofona.... za 4 godine koliko snimam sa Violet amethyst- om, prvi put nije legao na neki vokal nego sam ceo album snimao sa c414.... sto nisam jako dugo radio...
takodje, najcesce koristim pultec eq sa UADa i La2a ili La3 (ili cak i oba- la3a kao kompresor, la2 kao limiter)......
Ovde je sve drugacije....... e da....mislim da je bio i neki limiter na kraju lanca (fab pro l..... ali malo, mozda 1 dB)
HeatMan
25-12-2012, 11:27 PM
Ovo je za mene atipican lanac za vokal.... prvo od mikrofona.... za 4 godine koliko snimam sa Violet amethyst- om, prvi put nije legao na neki vokal nego sam ceo album snimao sa c414.... sto nisam jako dugo radio...
takodje, najcesce koristim pultec eq sa UADa i La2a ili La3 (ili cak i oba- la3a kao kompresor, la2 kao limiter)......
Ovde je sve drugacije....... e da....mislim da je bio i neki limiter na kraju lanca (fab pro l..... ali malo, mozda 1 dB)
Probaj da stavish umesto 1176 paralelni fatso ali warmth na maximumu ili jedan do dva ispod. I probaj sa decapitorom paralelno ili a800 na insertu. Tako moze dobro da zarezi vokal i da bude in your face.. Mada nije mi toliko problematichan tvoj deo na vokalu kolik je sam vokal losh
MUzzY
26-12-2012, 02:17 PM
Meni su jedini problem ti veliki padovi u dinamici na krajevima fraza. Sve ostalo je ok. Mada se ponekad izgubi u matrici ali to je retko.
http://soundcloud.com/studiooff/the-moondance-my-loves-for-you
evo ispravljene i prve pesme
Everbeatz
03-01-2013, 02:33 PM
http://soundcloud.com/studiooff/the-moondance-my-loves-for-you
evo ispravljene i prve pesme
Pozz OFF-e
Sad sam preslusao - skini jos tih sibilanata na vokalu, pogotovo kad se dere neprirodno zvuci. Uzmi Waves C1-SC - odlicno radi posao
Jel namerno stavljeno toliko reverba na vokal? Taj prostor oko glasa mi potpuno odskace od ostatka instrumentalizacije i rekao bi da nege to bas i ne ide. Posebno kad uleti gitara koja je potpuno suva...
Ja bi te solaze na sintevima pred kraj jos malo izostrio - potpuno su bez karaktera
I taj triangl perc malo vise ususkaj u mix
Sveukupno mix je odlican - ima dobrih momenata.
Pozz OFF-e
Sad sam preslusao - skini jos tih sibilanata na vokalu, pogotovo kad se dere neprirodno zvuci. Uzmi Waves C1-SC - odlicno radi posao
Jel namerno stavljeno toliko reverba na vokal? Taj prostor oko glasa mi potpuno odskace od ostatka instrumentalizacije i rekao bi da nege to bas i ne ide. Posebno kad uleti gitara koja je potpuno suva...
Ja bi te solaze na sintevima pred kraj jos malo izostrio - potpuno su bez karaktera
I taj triangl perc malo vise ususkaj u mix
Sveukupno mix je odlican - ima dobrih momenata.
i mene na malim zvucnicima reverb bezi.... a u studiju mi se nije ucinilo tako......moram to malo pretresti
Bockie
03-01-2013, 02:47 PM
Ja prebacih ovde, mislim da je bolje, pa kad bude "promocija" gotovog miksa ili onog na koji padne izbor, onda tamo...:wink:
Ja prebacih ovde, mislim da je bolje, pa kad bude "promocija" gotovog miksa ili onog na koji padne izbor, onda tamo...:wink:
moze:wink:
Evo jos nesto, isti bend u pitanju
ovog puta na srpskom :)
https://soundcloud.com/studiooff/the-moondance-ljudi
DaBear
08-02-2013, 12:06 PM
da i ja reknem nesto...
na My Love's for you - vokal (pevanje, engleski..) ne radi..vokal mi je sve vreme nekako iznad instrumenata..ne zvuci mi kao da je deo pesme..prejak? Takodje (cak i ja ) cujem da malo gresi po intonaciji (falshira) svremena na vreme.. takodje ponegde pobegne vokal - bas prejako. !
Tell your boss - ovde bi tako dobro legao Auto Tune FX (onaj, preterani efekat) na vokal. Bio bi kao Herbie Hancock, dao bi mu mega moderan sound i vajb da osvezi (inace zastareli zvuk)
ova na nasem jeziku..mislim, generalno mi se ne svidja kko lik peva..njegova boja glasa i nacin pevanja mi se nekako ne uklapaju u fazon svirke...i reverbi su malo prejaki i zastareli..
I sto rece vec neko..ja bi ovo sve lepo izeditovao, da se ne primeti da je editovano, ali da se i ne primeti da nije dobro odsvirano - sto zasmeta svremena na vreme...jeste smaranje - ali ja bi to uradio i bez da prijavim. Obicno niko i ne primeti ako je uradjeno dobro a misle da su odsvirali do jaja:rolleyes:
i najveca zamerka - sve mi nekako zvuci "obicno"..nema neku pricu, temu, vajb..nesto da poveze sve u neku (novu?) celinu, nesto sto ce se poznati po zvuku u prvih 8 taktova..neko obelezje benda i njihovog zvuka. Ono kao..snimamo instrumente i to je to..jel ima neki producent da predlozi nesto po tom pitanju?
da i ja reknem nesto...
na My Love's for you - vokal (pevanje, engleski..) ne radi..vokal mi je sve vreme nekako iznad instrumenata..ne zvuci mi kao da je deo pesme..prejak? Takodje (cak i ja ) cujem da malo gresi po intonaciji (falshira) svremena na vreme.. takodje ponegde pobegne vokal - bas prejako. !
Tell your boss - ovde bi tako dobro legao Auto Tune FX (onaj, preterani efekat) na vokal. Bio bi kao Herbie Hancock, dao bi mu mega moderan sound i vajb da osvezi (inace zastareli zvuk)
ova na nasem jeziku..mislim, generalno mi se ne svidja kko lik peva..njegova boja glasa i nacin pevanja mi se nekako ne uklapaju u fazon svirke...i reverbi su malo prejaki i zastareli..
I sto rece vec neko..ja bi ovo sve lepo izeditovao, da se ne primeti da je editovano, ali da se i ne primeti da nije dobro odsvirano - sto zasmeta svremena na vreme...jeste smaranje - ali ja bi to uradio i bez da prijavim. Obicno niko i ne primeti ako je uradjeno dobro a misle da su odsvirali do jaja:rolleyes:
i najveca zamerka - sve mi nekako zvuci "obicno"..nema neku pricu, temu, vajb..nesto da poveze sve u neku (novu?) celinu, nesto sto ce se poznati po zvuku u prvih 8 taktova..neko obelezje benda i njihovog zvuka. Ono kao..snimamo instrumente i to je to..jel ima neki producent da predlozi nesto po tom pitanju?
hvala na izdvojenom vremenu:)
U pesmi my loves mi jeste malo pobegao vokal..... prvo je bio pretih, sad je jak, pa ga moram malo utopiti (i reverb treba promeniti)
sto se tice fazona u produkciji - fazon je da NEMA FAZONA.....
u skladu sa bendom, njihovim shvatanjima i svirkom, pokusao sam da prenesem to bas onako kako jeste, uz neke moje male uplive (efekti na gitarama i jos neke sitnice).........
rekao sam na pocetku.... nije moderno, nije ni retro da bi bilo in..... zanrovski ni tamo ni vamo.....ali ideja je bila da to bude blago doterana ziva svirka
Ovo je stvarno poseban bend, sa frontmenom koji ima ono "nešto" što nekoga izdvaja iz gomile, to znam iz prve ruke, čuo sam uživo, a i onaj snimak "The End" me je dirnuo u srce.
DaBear je kao stari vuk, tj. medved, odmah pogodio ključnu stvar - producent im treba. Ovaj Mita svira godinama, u glavi su mu stotine pesama različitih žanrova i skoro je nemoguće staviti prst na globus i reći evo od svega toga ovo je za mene. A još teže je napraviti neku "fuziju" stilova i doći do nečega originalnog - mada, gledajući ono "Ja imam talenat", to ispada mačji kašalj - svako dete izjavljuje da voli da se poigrava sa žanrovima i svira gusle, hevi metal i klasiku u isto vreme.
Neko sa strane treba da im pomogne u tome. Meni se čini da mogu mnogo bolje da prokljuvim šta bi stilski odgovaralo nekom drugom bendu nego onome u kojem ja sviram, tako je to. Ako si im producent, mislim da treba da se opredeliš za taj famozni fazon i sve što iz njega štrči spaljuješ, režeš, sečeš, lomiš i kontriraš Miti pa makar te on istog trena oterao... znaš već gde, i prekinuo saradnju.
Šteta je da tako jak lik ne ostavi iza sebe nešto veliko, kad već ima sposobnost za to.
Dodatak: Evo, recimo da se ja pitam gurao bih to u smeru apsolutno retro (čak i da to nije "in"), prljavo, kao Black Keys, analogni šum, harmonska distorzija, samo gitare, bubnjevi i udaraljke, ništa duvači, gudači i klavijaturisti, sa mnogo dinamičnih "rupa" u aranžmanima, promena, dizanja, spuštanja... Lako bih to rešio - kad već nije moj bend ne bi me kočilo ono razmišljanje "Majku mu, da se nisam zeznuo..."
DaBear
08-02-2013, 05:31 PM
ako je ideja bila - "kao ziva svirka" - onda OK.
Ali ipak im treba neka stilska vodilja.. Kao i vecina nasih bendova, ima tu svega ..od klasicne ex YU balade, do nekog kvazi fankija i svega izmedju...volje ljudi da sviraju sve! Svestrani su....
Dokle god placaju za studio i njima je dobro - odlicno!!
Francuz
08-02-2013, 05:37 PM
http://youtu.be/C9AWNS8XWtE
Pogledajde snimak gore onaj cika za klavirom smatra da Mita onako peva ali opet da moze sa njim da odradi posao . Sa tonske probe snimak .
Francuz
08-02-2013, 09:05 PM
Sto se tice miksa svako ima svoje vidjenje to jest usi kako mu se svidja ili ne, ja bi sigurno drugacije uradio sto ne znaci da sam u pravu , mada pravo merilo je onaj miks kome se najvise svidja narodu, gde od recimo 1000 ljudi 800 kazu da mu se to svidja ili mu godi to sto cuje ali puno tu faktora igra . Sale ja imam zamerku u vezi Vokala sto ne znaci da sam u pravu to je licno misljenje posto znam kako Mita zvuci uzivo ovo mi nekako zvuci poprilicno izobliceno ko da na silu peva ili mu nije dobro.E sad sta da uradis konkretno, vrtis dugmice dok ne dobijes zeljeni rezultat :wink:
Naravno da treba upotrebiti sva raspolo?iva sredstva da stvari zvuče bolje. U analognom vremenu traka je ubrzavana ili usporavana da bi se delovi vokalne deonice uveli u intonaciju; ručno (dizanjem i spu?tanjem trake na glavu za brisanje pomoću drvene olovke) su uklanjani delovi tona bas gitare koji je odsviran pre bas bubnja, itd. Kad bi svakog ko ne svira ili ne peva savr?eno isterivali iz studija (o čemu smo počeli raspravu na onom topiku http://rumski.com/forum/showthread.php?t=43367) verovatno bi danas istorija pop muzike bila siroma?nija za 90% najboljih stvari.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.