View Full Version : Punk- rock mix
Pozdrav,
ovo je moj prvi ozbiljniji mix. Nemam baš dobre zvučnike doma pa me zanimaju vaši savjeti i kritike vezane uz produkciju stvari.
https://www.box.com/s/1vpukpo3dnnxh723tvjl
vakatt
12-12-2012, 03:33 PM
Link ti nije OK, bar ja ne mogu da pristupim.
https://www.box.com/s/1vpukpo3dnnxh723tvjl
sad?
vakatt
12-12-2012, 04:10 PM
Radi sad link.
Ono sto polu-laik poput mene na prvo slusanje cuje je dosta neobicna postavka miksa za rock zvuk , gitara je skoro u potpunosti na lijevoj strani i djeluje nekako zaboravljeno u miksu :) , meni bi ovdje logicno bil oda se udupla taj kanal postavi i desno pa da se dobije malo "veci" zvuk , bubanj dominira za moj ukus i previse i pretjerano mi je uzak i centriran, bas mi je malo taman za ovaj tip mjuze..
Iskreno , meni ovo djeluje kao da se nisi bas previse trudio, mada nisi imao ni neki predobar materijal za rad, ali opet, ako je pank ne znaci da mora biti produkcija bas totalni lo-fi..
(mada ne bi volio da ovo shvatis kao neku ostru kritiku, nisam ja profesionalni miksadžija , ima ih ovdje dosta vrhunskih znalaca pa sačekaj da ti daju neko ozbiljnije mišljenje ;) )
Ma nema problema, samo o?e?i :)
Gitare su snimane sa dva mica i na dvije postavke, sa malo slabijim gainom i sa malo jačim. Panovane su i na lijevu i na desnu stranu, razlog zbog kojeg ti se čini da je samo na lijevoj strani je vjerojatno zato ?to sam malo posvijetlio lijevu stranu, pa bolje izlazi van. Ja kad slu?am bas na svojim zvučnicima, nije mi toliko taman, ali to je zbog nedostatka dobrih monitora :/
Bockie
12-12-2012, 05:10 PM
Uh...
Zvuči kao da je live snimak, pa soliran samo bubanj, a ostalo se čuje od overa koji hvataju neku gužvu.
Vrlo je "neupeglan" snimak, nema veze što je ovo pank i onako razuzdana i prljava svirka, ali to se mora miksati...Ovo je kao da si digao lenjirom reglere donekle, pa šta izađe... Moraš to sve ujednačiti, miksati.
Loš monitor je manji problem, a veći je što ih ne poznaješ. Dakle provedi dosta vremena na njima slušajući neki mjuz koji inače slušaš, pa svoje mikseve slušaj na drugim ozvučenjima, sluškama i sl pa ćeš znati kako rade i onda sedaš da radiš...
Sorry, tako mislim...
Poz'
Da ne bi bilo nekih krivih interpretacija, peglanje snimke bi u su?tini značilo da sredim frekvencijske odnose kao i odnose glasnoće među instrumentima??
Bockie
12-12-2012, 08:42 PM
Da ne bi bilo nekih krivih interpretacija, peglanje snimke bi u su?tini značilo da sredim frekvencijske odnose kao i odnose glasnoće među instrumentima??
Pa...da...!
Koristim kolokvijalan izraz, ali da.
Nema pravila , ali neka gradacija je Rough mix (raf miks, gruba postavka), pa miks, pa peglanje miksa i posle ako ima post...
E ovo je malo raf-miks za moje shvatanje, tako da zna? na ?ta mislim.
da da, ku?im, hvala na savjetu. Ne uzimam ja ove kritike previ?e k srcu jer moram jo? puno pure pojest da bi shvatio ?ta i kako :)
Bockie
13-12-2012, 01:50 AM
Naravno, samo radi i slušaj i isprobavaj!
Ako naletiš na neke nerešive dileme, slobodno pitaj, ako znam, pričam odmah!
Ali slušaj,slušaj,slušaj i radi,radi,radi...i rezultati moraju doći! :wink:
Ključ miksa je rešenje EQ i kompresije. Ne obraćaj pažnju na izgled i program (daw), SLUŠAJ šta se dešava...! Svaka ekstremna vrednost na nekom od ovih alata u 99% slučajeva je znak da nisi nešto dobro usnimio, ili nisi imao uslove i iskustvo...
Vežbaj...
Bubanj upeglaj, pa dodaj bas. Slušaj kako zajedno rade. Smanji na granicu čujnosti, pa vidi koliko čega "izlazi". Moraš čuti mrvu doboša, tačkicu kika i bas...ostalo je gužva koja mora lepo da "radi".
Tada dodavaj vokal, pa opet na granici čujnosti treba da čuješ vokal doboš i mrvu basa...gitare treba da što glasnije ubaciš a da to ne narušiš, biće one u gužvi tu na minimumu...ne "ostavljaj" snimak dok nisi zadovoljan u nekoj meri da znaš da taj snimak "ne može dalje"...
Stalno slušaj prag glasnoće koji ti ne smeta i donji prag koji čuješ... Stalno, čas jedno, čas drugo, kad god donosiš odluku koliko čega i šta..
Bubanj (master na nuli, bez limitera i govana) treba da "pikuje" na oko -10db za početak na masteru. Posle sam odluči kako će. Možeš odmah dići master na +5-6 db, pa radi "do nule" ako te to zeza... Kad dobiješ nešto čime si zadovoljan, vratiš master na 0db...
Ako bas i kick "ne rade", obrni jednom od ta dva fazu, igraj se...
Sve što usput skontaš je tvoje... !
Samo radi...!!!!
Poz'
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.