PDA

View Full Version : molim preporuku - aktivni monitori

kloky
11-12-2012, 12:38 AM
Puno sam istra?ivao po netu i forumu i ne znam ?to dalje, pa molim preporuku. :cry:
Trebam aktivne monitore, nove iz dućana, jer bi uzeo na rate.
Kupio bih u Zagrebu i volio bih ih čuti prije kupovine, tako da avansne uplate ne dolaze u obzir. Uzeo bih ja i rabljeno kad bi netko bio voljan dati na rate :D

Bavim se produkcijom metal/rock glazbe i u tom smjeru mi trebaju monitori.
Koristio bih ih u prostoriji od cca 11m2 koja je ajmo reći blago akustički tretirana, no plan mi je urediti ju puno vi?e. S obzirom na dimenzije prostora, mislim da bi mi monitori s 5" driverom bili ok.

Koliko sam do sada vidio po web stranicama dućana i u nekoj komunikaciji s trgovcima, nudi mi se dosta uska ponuda u ovoj cjenovnom rangu.

Ima li netko neku dobru preporuku da zadovoljim potrebe neko vrijeme?
Najradije bih uzeo Adama A5x, ali trenutno ne mogu podnijeti toliki tro?ak, tako da imajte na umu ono najbolje ?to mogu dobiti za cca 300tinjak ?

Hvala!

Bockie
11-12-2012, 09:53 AM
Hmmm...

To je relativno malo para šefe... No, ja razmišljam ovako, s obzirom na to šta si rekao i koji mjuz radiš...

Ili dobar par sluški sa poštenim preampom za iste...tipa AudioTehnica M50 + neki presonus amp, ili bih išao na npr. mali Behringer 2030A... (stariji tip, ne novi sa ribonima!)

E sad, svi će gromoglasno da napadnu behringer, no evo kako stvari stoje.

U cenovnom rangu ćeš svakako dobiti...vrlo skroman monitor, šta god da uzmeš.

Imao sam ove monitore, i radio sam u trgovini sa 300000 monitora i ovo je pre svega veoma glasan monitor i neizobličava na snazi, što je koliko kapiram bitno za taj mjuz.

"Laže" monitor... Pa dobro, naučiš vremenom koliko i gde, ali u toj ceni, veruj da su svi ostali debele lažovčine najgorih razmera, pa ovaj ispadne još dobar!

Imaš odličnu kontrolu monitora na zadnjem delu, bas,treble,snaga i to, i moći ćeš ga bar malo iskontrolisati i prilagoditi.

Za moj ukus rade lepše od velikih 2031a, jer je taj dosta trom i lenj, pa se mora baš napržiti da "prosvira"...dok je mali definisan i IMA srednje tonove za razliku od većine konkurenata i radi dosta ujednačeno na maloj i velikoj snazi.

Ono najlepše je što ova kutija ako se čuva i radi lepo, čuva cenu, pa i danas za lepo očuvan i ispravan par polovnjaka se može bez problema izvući min 200€...

Svaka preporuka.

Srdačan poz'

kloky
11-12-2012, 01:52 PM
Hvala na preporuci, ali bode me ime i kvaliteta Behringera u oči, tako da ne bih njega uzimao ni pod razno. Najgore je čovjeku kad ga nešto kasnije opterećuje, tako da ipak ne hvala. Slušalice kao zamjena za monitore ne dolaze u obzir, poludio bih od njih na duže staze, a i one su mi samo za kontrolu.
Koliko vidim, nudi mi se u Zagrebu slijedeće:
-M-audio BX5 D2
-Alesis M1 520
-Alesis M1 MK2
-Mackie MR5 MK2
-RCF Ayra 5
-KRK Rokit RP5
-Tannoy reveal 6A

Ima li još nešto? Što bi od ovoga izdvojili? Sve si mislim da uzmem najjeftinijeg pa odmah krenem skupljati za Adame :D

Bockie
11-12-2012, 02:27 PM
Odgovorno tvrdim da je Behringer bolji od svega navedenog, mo?da osim Tannoy-a...! No Tanoj ima specifičan zvuk i treba ga...moći slu?ati...
Ili ga vole ili ga ne podnose...hehe..:wink:

Kvalitet NI?TA manji od bilo kog navedenog, na protiv!

A i ima? garanciju na novo...

No.. Ako ti se uka?e prilika, nemoj bar izbegavati da poslu?a?...

A ostalo svakako sam odlučuje?...

Poz'

Anthony
11-12-2012, 02:43 PM
Adam A3X za takvu muziku...4,5inchni je ali gruva...bolje od svega navedenog ali mozda malo izlazi iz bu?eta ali se da na?i polovnog...ja mozda budem svoje prodavao za tako neku cijenu jer cu ipak ici na 8" monitore jer produciram dubstep i drum and bass pa mi je jako bitno da cujem <60 Hz a sub je skup...

BlasterMaster
11-12-2012, 02:58 PM
Hvala na preporuci, ali bode me ime i kvaliteta Behringera u o?i, tako da ne bih njega uzimao ni pod razno...

pa od tih monitora sto si naveo niko ovde ne moze da ti kaze sta tebi treba, to moras sam da odlucis...ako ti dobijes savete od osobe koja se naslusala monitora ihihi a pritom kazes neka hvala (znaci vise verujes sebi i stereotipima koje kruze od usta do usta), onda kako da drugi donesu odluku za tebe... mislim ne napadam ali iz najbolje namere ti kazem da bi mozda tebi olaksao odluku...E sad, ti si u nedoumici kako da najbolje prodjes a da se ne zeznes, onda sam shvatas da bi trebao debelo da isprobavas monitore po radnjama i da stavis sta je lose a sta dobro od svakog monitora, i onda sam donesi odluku...Uostalom, da se svi ti monitori ukljuce na isti izvor, i da ti se puste dok ti zmuris, tebi bi realno gledano svaki bio super...a opet ne bi znao koji je koji...
moj ti je savet da uracunas u procenu i to koje marke drze cenu, koji imaju podesenja za frekvencije pa da eventualno korigujes, kolika je cena, a i koliko ti treba...svako ce ti dati savete za monitore koje on ima po principu uzmi ove veruj mi meni super rade... a to je vec... da ne lupam...

...Ima li jo? ne?to? ?to bi od ovoga izdvojili? Sve si mislim da uzmem najjeftinijeg pa odmah krenem skupljati za Adame :D

Ne znam zbog cega ljudi odma zalecu za adam kao da je to alfa i omega svih zvucnika, okej, jeste super su, nemoj pogresno da me shvatis i ja ih imam, ali polako, nije to svespoznaja kad se uzmu adami, eto ja sam zadovoljan, ali ipak postoje jos dosta modela koji su bolji... za pocetak uzmi neke od navedenih, u svakom slucaju je bolje od 2.1 zvucnika nekih kineskih za komp, a do adama i ostalih ima vremena :)

svako dobro i srecno s kupovinom

"7"
11-12-2012, 06:55 PM
Za par desetina evra vise mozes da uzmes ESI Near 08, odlicni monitori za te pare i mnogo hvaljeni od ljudi koji znaju sta pricaju, tako sam i ja cuo za njih, uzeo, i nisam se pokajao, stvarno su odlicni... za te pare naravno...
Pozz

kloky
11-12-2012, 11:38 PM
Hvala svima na komentarima, svakako ću poslušati te 2030a tako da ne odbijam kategorički da možda i njih na kraju uzmem. Što se tiče ESI near08, vidim da ih ljudi hvale i preporučuju, samo njih nema u Zagrebu za poslušati prije kupovine. Imam ih mogućnost naručiti preko jedne HR firme direktno od zastupnika iz Beograda, ali moram uplatiti dio love avansno i na kraju ih moram kupiti sviđali mi se ili ne. I još trebam uzeti u obzir da mi malo izlaze van budžeta, došli bi me oko 2800kn.

AudioStorm
11-12-2012, 11:55 PM
Ako ti dobijes savete od osobe koja se naslusala monitora ihihi a pritom kazes neka hvala (znaci vise verujes sebi i stereotipima koje kruze od usta do usta), onda kako da drugi donesu odluku za tebe...

Totalno :thumbsup:

Znaci to ti govori covjek koji ima poprilicno iskustva i sad je malo neozbiljno da u startu iznosis predrasudu za navedeni komad opreme.Ja ih nikad nisam cuo ali ako Boki kaze za njih da rade onako kako rade i uzevsi u obzir njihovo mjesto u hijerarhiji studijskog monitoringa i njihovu cijenu nema razloga da mu ne vjerujem.

Uostalom,realno,za taj novac ne mozes ocekivati nista ozbiljno.Da sam na tvom mjestu ipak bih sacekao,pa ako sad nemas,imaces za mjesec,dva,tri malo jaci budzet pa je bolje da uzmes nesto bolje od svega navedenog.
Bolje i sacekati 3 mjeseca nego biti nezadovoljan i navikavati se na jedan par monitora i posle nekog vremena mijenjati,doplacivati,kusurati i ponovo se navikavati na nove kutije !

A taj Esi sto ga spominje "sedmica",je zasigurno dobar izbor jer ga dosta ljudi i ovdje na forumu drzi za best-by u toj klasi ! :)

produtjente
13-12-2012, 06:36 AM
Adam A3x
Esi nEar 08
KRK Rokit5

to ti je u tom nekom cenovnom rangu i bilo koji da uzmes neces se pokajati. Zavrsavace ti posao i vise no sto ocekujes. :)

Mozda najbolja kupovina ti moze biti sada Adam A3x a posle dokupis wofer i zavrsis pricu dok si ziv :)

kloky
14-12-2012, 10:11 PM
@Audiostorm: Nemoj me krivo shvatiti, ne želim biti nezahvalan prema savjetima, ali predrasude koje imam prema Behringeru nisu od jučer, ipak imam nekoliko godina iskustva na leđima, nisam početnik od jučer. Ne kažem da ti 2030a ne valjaju, samo kažem bode me u oči ime firme od koje skoro svatko bježi. Moram razmišljati i o opciji da ću možda prodavati za koju godinu te monitore, a to je malo teža situacija s Behringerom u oglasnicima.
I sam kažeš da za tu lovu ne mogu očekivati ništa ozbiljno i svjestan sam toga, ali moram nečime početi, jer imam pred sobom produkciju debitantskog albuma jednog metal banda, a nemam na čemu raditi. Do sada nisam imao ozbiljne potrebe i radio sam sve na hifi zvučnicima, ali to sad više nejde. Problem su i financije, tako da čekanje ništa ne znači, jer ionako uzimam novo i na rate.

@produtjente: ništa od ovoga mi nije dostupno u Audio Pro firmi u Zagrebu gdje bih kupovao...
Za sada mi je plan poslušati i usporediti M-audio BX5 D2, Behringer Truth 2030a i Alesis M1 MK2. To jedino u ovom okviru cijene u Zagrebu mogu imati na slušnoj probi i mogu si priuštiti. M-audio je jeftinija opcija (1500kn naspram 2100kn za Behru i Alesisa), ali me baš zanima zvuk te kutije, a Alesis je klasika, dok Behru treba čuti.

Ako imate kakvih iskustava o ova tri modela, bio bih zahvalan.

ESI mi nije dostupan, a i prelazi budžet, Adama A3x nema na skladištu, a nema ni rokita 5...

Napominjem, važno mi je da mogu kupiti na rate, dakle novo u dućanu u Zagrebu gdje bih htio prije i poslušati to što kupujem. Nemam para za iskeširati odjednom :/

"7"
14-12-2012, 11:57 PM
Napominjem, va?no mi je da mogu kupiti na rate, dakle novo u dućanu u Zagrebu gdje bih htio prije i poslu?ati to ?to kupujem. Nemam para za iske?irati odjednom :/

Pa ti onda i nemas mnogo izbora... odes do radnje, pitas sta imaju za tu lovu i kazes im da ti povezu da bi ih cuo i odaberes ono sto tebi vise odgovara. Bitno je da ti cujes i odredis koji ti bolje sviraju jer je to individualna stvar... meni recimo veoma hvaljeni Adam A7 smetaju tj. smeta mi onaj ribon visoki dok nekim prijateljima zvuci extra i odgovara... ti ces da ih slusas stalno i da radis na njima pa je neophodno da tebi licno odgovaraju... ja bih ti rekao da i bez probe uzmes ESI ali ne bih da ispadnem kriv ako ti se slucajno (mada sumnjam...) ne svide ;) ... nije to neka razlika u lovi a mora da ih neko u zagrebu ima pa mozda i mozes da ih cujes negde... U svakom slucaju srecan lov :)
Pozz

kloky
15-12-2012, 10:47 PM
Promjena plana, bit će i neki keš u igri, tako da postoji mogućnost i kupovine rabljenih u tom cjenovnom rangu. Za sada mi je najvažnije da ih uzmem što prije, tako da jedina stvar na koju ne bih pristao je narudžba pa čekanje mjesec dva, jer mi posao stoji, a imam rok za završiti...
Nove Esi-eve ne mogu nigdje u Hr naći, tako da dolaze u obzir i rabljeni, no nema ih ni rabljenih baš. Ako naleti nešto u oglasniku nekom, to bih išao čuti.
Ostalo je sve otvoreno...
Preporuke dobrodošle. Hvala svima na komentarima!

alen
16-12-2012, 09:43 AM
Ja bih se iscimao koliko god da treba za Esi08.

kloky
16-12-2012, 10:37 PM
ma i ja bi ih najradije, ali moram ih čekati, dali su mi rok isporuke 25-50 dana, a trebaju mi monitori još jučer :D
tako da moram nešto drugo, jer puno mi je i 25 dana sa trenutnim rokovima, a kamoli 50...

alen
16-12-2012, 10:46 PM
Apsolutno te razumem,sve ima svoju cenu.Cisto sam dobacio onako usput kao jos jedan glas za best buy ako ti nalete negde.Pozdrav i srecno!

kloky
16-12-2012, 10:49 PM
kontaktirao više dućana u hr i pregledao sve žive oglasnike, nema nigdje ni novo ni rabljeno,
jedino mi jedna firma nudi po narudžbi ali uz rok isporuke tih famoznih 25-50 dana. I još su malo iznad realne cijene, jer se radi o posebnoj narudžbi.
U HR jednostavno ESI nije raširen, na žalost :/

alen
16-12-2012, 11:07 PM
Ne znam sta da ti kazem.Ja bih te nove RP Krkove a narocite BX seriju M-audia izbegao u sirokom luku za zvuk koji radis.Mozda da ipak razmislis o opciji da malo stisnes zube i uzmes Adame,ako vec nesto uzimas da uzmes nesto sto ce ti raditi posao duze vreme....pa makar i taj najmanji a3x

alen
16-12-2012, 11:13 PM
Neko je ovde na forumu pohvalio i taj mali RCF ,nisam imao prilike cuti ga.Nema ti druge,ako ti je stiska sa vremenom,referentni cd u ruke i preslusaj sta se nudi pa donesi odluku.Poz!

kloky
16-12-2012, 11:21 PM
ma nema ni Adama, što je najgore :(
ostali u ponudi Alesis M1 MK2, Behringer 2030a i M-audio BX5 D2.
ostalo sve što ima, duplo skuplje...

alen
16-12-2012, 11:22 PM
Ja bih izabrao Alesis.Ali izbor je na tebi.

i imaj u vidu staru opasku.... :wink:

http://s2.postimage.org/kd2btjf7t/18884_406902866046090_2036726768_n.jpg

Srdan Durden
17-12-2012, 10:48 AM
ma nema ni Adama, što je najgore :(
ostali u ponudi Alesis M1 MK2, Behringer 2030a i M-audio BX5 D2.
ostalo sve što ima, duplo skuplje...

Strpljenje je majka svih vrlina... bolje daj nekom par desetina evra nek te baci do Beograd ili gde vec, mozda je u Banja Luci bolja ponuda, nego sad da kupujes u nuzdi na silu nesto sto ne zelis.
Ovde su stigli i novi Esi 8, ne znam da li su bolje od ovih near8 koje i sam koristim, ali svakako mislim da je vredno cimanja u odnosu na monitore koje ti imas tu u ponudi. Sretno u svakom slucaju :)

kVu
18-12-2012, 09:38 AM
ako nemaš priliku da ih čuješ i sam odabereš ja bih lično išao na krk za tu muziku.. alesise nemoj ni u ludilu, spori su, a verujem da su i ti novi krk-ovi "brzi" u odzivu i da se malo više deru u srednjima što je super za tu vrstu muzike..

Bockie
18-12-2012, 01:25 PM
Krk je nekad bio poznat po srednjim tonovima, stare serije su takve, ali ovo novo, RP i to... Lep velik osmeh preko karakteristike. Midla nigde...

Užas....isto tako i Alesis... Još i nekako za ove densere,elektro-brain-drill i to... Oni ih najviše i kupuju...

Za rock... ...nikad, pa još dve godine posle...!

IMHO..!

No, neka čovek posluša, pa neka donese sud sam...

kVu
19-12-2012, 10:21 AM
Krk je nekad bio poznat po srednjim tonovima, stare serije su takve, ali ovo novo, RP i to... Lep velik osmeh preko karakteristike. Midla nigde...

U?as....isto tako i Alesis... Jo? i nekako za ove densere,elektro-brain-drill i to... Oni ih najvi?e i kupuju...

Za rock... ...nikad, pa jo? dve godine posle...!

IMHO..!

No, neka čovek poslu?a, pa neka donese sud sam...

e steta onda, ja imam tu prvu seriju i to izuva kako svira.. i taman kako volim, da pocepa usi.. ali su i precizni bez obzira na to :)

kloky
19-12-2012, 11:01 PM
S obzirom na uvjete kupovine i ponudu u Zagrebu, nisam imao drugog izbora nego da uzmem Alesis M1 Mk2. Možda nije najbolji izbor, ali morati će poslužiti neko vrijeme dok ne bude mogućnosti za nešto bolje.
Hvala svima na komentarima i savjetima!

bubu
20-12-2012, 08:32 PM
imas na glazbenom oglasniku covjek pordaje taj model za 1000 kuna manje. pa ak nisi kupio pogledja si to

kloky
20-12-2012, 10:19 PM
ako misliš ove za 1650kn, stari su tri godine, a i važnije mi je bilo da mogu uzeti na rate, jer imam sad hrpu troškova uskoro.
tako da sam ih platio 2500kn na 12 rata, što jest malo više, ali na 12 rata mi je dobro došlo, jer se uskoro ženim pa da ne pričam o troškovima :D

bubu
21-12-2012, 11:11 AM
Ajde kad ih malo odslu?a? nakon nekog vremena napi?i neki dojam ovdje (po mogućnosti objektivan)

awacs
21-12-2012, 12:01 PM
ako misliš ove za 1650kn, stari su tri godine, a i važnije mi je bilo da mogu uzeti na rate, jer imam sad hrpu troškova uskoro.
tako da sam ih platio 2500kn na 12 rata, što jest malo više, ali na 12 rata mi je dobro došlo, jer se uskoro ženim pa da ne pričam o troškovima :D

Vidi, koje god monitore da si uzeo biće ti potrebno neko vreme da se navikneš na njih. Moj ti je predlog da ostaviš i Hi-Fi u sistemu, jer njega već poznaješ, a i uvek (pa i kad se navikneš) valja imati dva slušanja koja možeš da porediš. Isto bih ti predložio i da si kupio bilo koje druge monitore, pa makar se zvali Quested ili B&W.

I najvažnije od svega: srećna ti ženidba :smile:

Pozdrav,

Vasa

kloky
22-12-2012, 02:51 AM
@bubu: može, nije problem, no još se nisu ni usvirali, niti sam ih ja ozbiljno poslušao, pa kroz nekih mjesec dana barem :)

@awacs: slažem se, slijedi puno slušanja, navikavanja i upoznavanja :D
Već sam odmah vidio neke greške prilikom snimanja i miksanja koje nisam mogao uopće primjetiti na hifi zvučnicima koje također mislim koristiti paraleleno, kao i jedne manje PC zvučnike za kontrolu mixa.
I hvala za lijepe želje :)

usput hvala i svima na komentarima i ugodnoj raspravi, a sad na ozbiljnije sređivanje akustike studija :)

Gillette
06-02-2013, 10:26 PM
Već sam odmah vidio neke gre?ke prilikom snimanja i miksanja koje nisam mogao uopće primjetiti na hifi zvučnicima koje također mislim koristiti paraleleno, kao i jedne manje PC zvučnike za kontrolu mixa.

da ne otvaram novu temu, ali meni ne?to oko monitora generalno nije jasno:

razumem da monitori postoje kako bi onaj ko pravi neku muziku imao predstavu kako će to da zvuči na nekim drugim medijima, da treba da budu ravni isl..Ali ?ta to praktično znači?

Ja preko DAW-a napravim kompoziciju, dodam malo basa, malo srednjih, visokih i to tako snimim i na mojim monitorima to zvuči ok. ALI - čemu onda slu?e bass i mid i treble potenciometri na nekim monitorima? Ako već treba da budu ravni.

Odavno merkam neke monitore, ali ne bih da gomilam i neke druge zvučnike pored ili slu?am paralelno, kako ovaj čovek ispred pomenu.

Kupio bih samo par zvučnika i to je to.

Hoću da pogledam neki film, youtube, i neku muziku da slu?am isl - hoću li onda pogre?iti ako uzmem neke ravne monitore koje nemaju te kontrole za pode?avanja basova i ostalog?

Opet, malo mi je glupo da kupim neke monitore bez ijednog dugmeta (ili ako su im negde pozadi) da ih svaki put pomeram i čačkam, ako hoću da dodam malo basa dok gledam neki DVD, a posle, kada hoću da snimam, opet da okreće i obrćem, pa da smanjim sve na "0" kako bi bili ravni.

Ili ja sve to pogre?no kapiram..? :shock:

Filip_
07-02-2013, 12:27 AM
ALI - čemu onda slu?e bass i mid i treble potenciometri na nekim monitorima? Ako već treba da budu ravni.

Na primer, sa njima bi neutralisao "visak" ili dodao "manjak" onih frekvencija koje se pojavljuju/nedostaju usled nedovoljno akusticki obradjene sobe u kojoj ih koristis recimo.

Gillette
07-02-2013, 08:21 AM
ok, znači to kada namestim, to se onda vi?e ne dira? (jer se i akustika sobe neće menjati)

Filip_
07-02-2013, 12:15 PM
ok, znači to kada namestim, to se onda više ne dira? (jer se i akustika sobe neće menjati)

Sluze i da postignes maksimum iz mesta na kojima su monitori usled oblika i velicine sobe pored onog gore sto napisah oko akusticke sredjenosti prostorije.

Najbolje ces ih podesiti ako uzmes 2-3 poznate numere (koje ti dobro poznajes) da poslusas na njima, numere koje imaju i dosta niskih i dosta visokih u opsegu od 20Hz-20kHz.

Pustis ih na max. jacini na kojoj bi radio mixing u sobi, potom polako stelujes/doziras bass i treble i pokusavas da svaki element numere bude cujan onako kako si navikao da ga cujes u tom pesmi. Kreni da sredjujes cujnost srednjih i visokih, kada procenis da si to dobro uradio onda idi na niske frekvencije. Vrlo bitno je da sa bass i treble kontrolama ne sredis te stvari da se cuju dobro, vec da se cuju verno.

Znaj da ces kod novih monitora morati da sacekas 15-20 dana da "prorade" onako kako znaju. Bilo je vec tema o tome kako se koriste u tim danima sto se tice jacine na kojoj se pusta muzika.

Pozz :D.

Gillette
07-02-2013, 12:42 PM
ok, hvala :)

bunilo me je to ?to svi pričaju kako monitori treba da budu potpuno ravni, a ovamo neke prodaju sa potenciometrima za pode?avanje basa i ostalih stvari..

studiom
21-02-2013, 09:37 AM
Bolje da upeglas sobu nego zvucnike jer je shvatanje zvuka i miksa individualna stvar pa ces vremenom podesavajuci monitor izgubiti osecaj i imaces problem da tvoji miksevi na drugom mestu i slusanju ne zvuce dobro.za par stotina evra mozes da resis problem akustike u svojoj prostoriji i to je jedini relevantan nacin da uz dobre monitore imas pravo ili bar solidno slusanje!!

TOSHO
21-02-2013, 02:29 PM
?ao mi je ?to je čovjek kupio Alesise :( Imam ih par godina i sve ?to mogu reći za njih je da jaaako muljaju u basu, imaju ogromnu rupu u srednjima i nje?ne nedefinirane visoke. Probao sam u nekoliko navrata očistit u?i sa tuljcima od voska i nije pomoglo :banghead: